هدایت شده از هاد
قوانین چپاول به سبک بازار آزاد
🔸پل برمر (حاکم نظامی عراق که پس از اشغال از طرف آمریکا منصوب شد) مجموعه ای از قوانین را تصویب کرد که در مجموع، برنامه سنتی و کلاسیک شوکدرمانیِ "مکتب اقتصادی شیکاگو" را تشکیل میدهد.
🔸اقتصاد عراق پیش از تهاجم آمریکا بر شرکت ملی نفت و ۲۰۰ شرکت دولتی اتکا داشت که مواد غذایی و مواد اولیه صنایع عراق_از سیمان تا کاغذ و روغن خوراکی_ را تولید می کردند.
🔸برمر اعلام کرد که ۲۰۰ شرکت دولتی باید بیدرنگ خصوصیسازی شود. به گفته او: "برای احیای عراق، تسلیم بنگاههای دولتی ناکارآمد به بخش خصوصی اقدامی ضروری است"
🔸بعد نوبت به قوانین اقتصادی رسید. برمر برای نشان دادن درِ باغ سبز به سرمایهگذاران خارجی برای شرکت در حراج داراییهای دولتی عراق، یک سلسله قوانین ریشهای تصویب کرد که مجله اکونومیست با عنوان "فهرست آرزوهای سرمایهگذاران خارجی در بازارهای نوظهور" از آنها یاد کرد.
🔸یکی از این قوانین که مستقیما برگرفته از کتاب میلتون فریدمن است، قانون کاهش مالیات بر شرکتهای عراقی از ۴۵ درصد به نرخ ثابت ۱۵ درصد بود. قانون دیگر به شرکتهای خارجی اجازه میداد که سهام شرکتهای عراقی را تا سقف ۱۰۰ درصد تملیک کنند. این یعنی جلوگیری از تصاحب داراییهای دولت توسط بخش ثروتمند عراقی.
🔸بهتر از اینها قانونی بود که اجازه میداد سرمایهگذاران همه سود حاصل از عملیات خود را از عراق خارج کنند، بدون آنکه ملزم به سرمایهگذاری دوباره آن و یا پرداخت مالیات باشند. همچنین قید شده بود که سرمایهگذاران می توانند قراردادهای اجاره یا پیمانهای چهلسالهای منعقد کنند که بعد از این مدت هم تمدیدپذیر است.
🔸همه این اقدامات زمانی انجام میشد که ۵۰ درصد مردم عراق هنوز آب آشامیدنی نداشتند، چراغهای راهنمایی کار نمیکرد و جرم و جنایت فراگیر شده بود.
#دکترین_شوک ۴۰
@haad1442
هدایت شده از KHAMENEI.IR
📢 رهبر انقلاب: رجوع به کارشناس، حکمرانی را خردمندانه میکند و ملت را راضی میکند اما مراقب تحمیل نظرات غلط با لباس کارشناسی باشید
📩 رهبر انقلاب در نخستین دیدار اعضای هیئت دولت چهاردهم:
✏️ نکتهی چهارم دربارهی مسئلهی کارشناسی است. در تبلیغات آقای دکتر پزشکیان و اظهاراتی که گفته شد، رجوع به کارشناسها تکرار شده. بنده عقیدهی راسخ دارم به این قضیهی رجوع به کارشناس.
✏️ دولتها وقتی که کار کارشناسی میکنند حکمرانیشان حکمرانی خردمندانه و اندیشهورزانه خواهد بود، نه حکمرانی محفلی و رفاقتی و توصیهای. کار کارشناسی خصوصیتش این است که گاهی شما یک کار کارشناسیای را انجام میدهید برخلاف خواست چند رفیق و دوست و آشنا و آدم صاحب نفوذ و اینها، آنها را ناراضی میکنید اما ملت را راضی میکنید.
✏️ منتها یک نکتهای اینجا وجود دارد در انتخاب کارشناس. گاهی اوقات در مواردی تهنشینهای ذهنیِ غلط یک کارشناس با ادبیات کارشناسی میآید در میدان. با لباس کارشناسی میآید در میدان. آن وقت مشکل درست میکند. تحمیل میکند آن نظرات غلط حاکم بر ذهن آن کارشناس را یا خصوصیات اخلاقی او را، تحمیل میکند به شما. ۱۴۰۳/۶/۶
🖼 #بسته_خبری
💻 Farsi.Khamenei.ir
📌تکیه بر کار کارشناسی به معنای حکمرانی خردمندانه است. کارشناسی را انتخاب کنید که به دنبال نسخههای نسخ شده خارجی نباشد| رهبر حکیم انقلاب اسلامی
@syjebraily
هدایت شده از برنامه تلویزیونی «شیوه»
14.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
سید یاسر جبرائیلی:
🔺 ارز و جهانیسازی قیمتها، منشأ اصلی تورم در اقتصاد ایران است.
نسخهٔ کامل این برنامه با موضوع «حکمرانی اقتصادی» را از لینک زیر تماشا کنید:
https://tv4.ir/episodeinfo/407910
@Shiveh_tv4
گاردین چند روز پیش نگرانی از مرگ هزاران نفر در انگلیس طی زمستان پیش رو به دلیل ناتوانی از پرداخت هزینههای گرمایش خانهشان را تیتر یک کرده است.
از نخبگان آزاده میهنم میخواهم درباره این پرسش تامل کنند که آیا مشکل انگلیس توسعهنیافتگی است؟ یا کوچک بودن کیک اقتصاد؟ یا بیعدالتی؟
@syjebraily
هدایت شده از برنامه تلویزیونی «شیوه»
8.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
«سید یاسر جبرائیلی»:
🔺 شما هزینههای مردم را دلاری کردید اما درآمدشان ریالی حفظ شده است.
@Shiveh_tv4
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
فکاهیات اقتصاد ایران
بیش از 70% آب تبخیر میشود. از میزان باقیمانده، 90% در بخش کشاورزی، 8% در بخش صنعت و معدن و 2% در بخش خانگی و تجاری مصرف میشود که بیش از 30% آن هم در شبکه تلف میشود.
اون وقت، هر روز به مصرفکنندگان آن 2% میگویند کمتر مصرف کنید و برای تنبیه آنها قیمت آب را افزایش میدهند.
@DrRezaGholami
📌میگوئیم چرا انفال را خصوصیسازی و از اختیار حاکم اسلامی خارج کردید؟ چرا به بانک خصوصی اختیار خلق پول دادید؟ چرا سلامت و آموزش را خصوصیسازی و طبقاتی کردید؟ چرا نرخ ارز را شناور کردید؟ چرا قیمتها را برای ملت جهانی و دلاری کردید؟
میگویند تفکر شما ۴۰ سال است اقتصاد را نابود کرده!
@syjebraily
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
✨️حذف ۴۲۰۰ چرا لازم شد؟
پس از انتخابات ریاستجمهوری، در اولین جلسهای که بهعنوان عضو کمیته اقتصادی آقای رئیسی با مدیران وقت سازمان برنامه داشتم، اولین سخن آقای پورمحمدی این بود که باید ارز ۴۲۰۰ را حذف کنید. موضع حقیر این بود که تورم شدیدی ایجاد خواهد شد و نباید.
تقریبا در تمامی جلساتی که پیش از تشکیل دولت حضور داشتم، مخالفتم را اعلام کردم و بعد از آن، در جریان مباحث نبودم. درآمدهای نفتی دولت کفاف تامین ارز ۴۲۰۰ برای کالاهای اساسی را نمیداد. لذا یا با نامه به رهبر انقلاب از صندوق توسعه ملی برداشت میشد، یا ارز نیمایی از صادرکنندگان غیرنفتی خریداری شده (به قیمت ۲۳هزار تومان) و به واردکنندگان کالاهای اساسی به نرخ ۴۲۰۰ واگذار میشد. یعنی دولت گران میخرید و ارزان میفروخت!
موضع حقیر این بود که این ۲۳هزار تومان از کجا آمده؟ چرا پتروشیمیها و فولادیها ارز حاصل از صادراتشان را به همین قیمت ۴۲۰۰ عرضه نمیکنند؟
منتهی نظر دیگر که غالب شد، پذیرفتن نرخ دلار نیمایی به عنوان نرخ واقعی و تبعیت دولت از این نرخ بود. دولت از یک سو نظر ما را نمیپذیرفت، از دیگر سو مدام یا از صندوق توسعه ملی برداشت میکرد یا ارز نیمایی خریداری کرده و به نرخ ۴۲۰۰ به واردکنندگان میداد (مانند همین قصهای که شایعه شد درباره خرید ارز نیمایی و فروش به ۲۸۵۰۰ صورت میگیرد و بانک مرکزی تکذیب کرد). نتیجه این رویکرد، یا تخلیه منابع صندوق توسعه بود، یا ایجاد کسری برای دولت؛ در چنین شرایطی بود که با اینکه رهبر حکیم انقلاب اسلامی در حکم تنفیذ رئیس جمهور بر تقویت ارزش پول ملی تصریح کرده بودند، بعدها فرمودند کار لازمی بود. در سیاستهای کلی برنامه هفتم نیز که ابلاغ فرمودند، بر ثبات نرخ ارز تصریح شد.
همان روزی که آقای رئیسی بنا بود شب به تلویزیون بیایند و حذف ۴۲۰۰ را اعلام کنند، خدمتشان رفتم و التماس کردم که این کار را نکنید. گفتم به پایتان میافتم نکنید!
اما کارگر نیفتاد. پیشبینیهایی کردم از عواقب کار. هنگام خداحافظی، عرض کردم شما که حرف حقیر را نپذیرفتید، اما قول بدهید اگر آنچه گفتم رخ داد، عوامل این کار را عزل کنید...
پس از حذف ۴۲۰۰، یک به یک آنچه انذار داده بودیم رخ داد. به فاصله چند ماه، مالکان ارز و طبعا ذینفعان گرانی آن شروع به بالا بردن نرخ بازار و به تبع آن، نرخ نیما کردند. به نحوی که ظرف مدت کوتاهی، نرخ ارز نیما از ۲۳ هزار تومان در مرداد ۱۴۰۰ به ۳۸ هزار تومان رسید. حال دولت ماند و این تناقض که چه کند؟ آیا دولت نیز پول نفت را به نرخ جدید نیما به واردات کالاهای اساسی بدهد؟ واقعیت این است که تجربه تورم شدید ناشی از حذف ۴۲۰۰ این اجازه را به دولت نداد. وگرنه بر اساس همان منطقی که ۴۲۰۰ حذف شد، ۲۸۵۰۰ نیز باید حذف میشد! چه آنکه تعدادی از نمایندگان مجلس نیز به جد دنبال حذف ارز ۲۸۵۰۰ هستند. موضع جدید ما این است: در فاصله این دو سال، دقیقا چه اتفاقی افتاده که نرخ ارز نیما از ۲۳هزار تومان به ۳۸هزار تومان رسید؟ چرا پتروشیمیها و فولادیها باید ارز خود را بالاتر از ارز نفتی بفروشند؟ موضع جدید طرف مقابل نیز عرض شد که تبعیت دولت از نرخ نیمایی را تجویز میکنند و این داستان ادامه دارد.
سخن بسیار است، اما هر راست نشاید...
اقتصاد کتاب نیست، ماشین حساب هم نیست. مراودات پیچیده انسانی و معادلات پیچیدهتر سیاسی و مناسبات هولناک قدرت و ثروت را کنار گذاشتن و با استناد به چند قلم نمودار و آمار، تحلیل اقتصادی ارائه دادن، اشکالی ندارد. اما برای سرگرمی خوب است، نه سیاستورزی و اداره کشور...
@syjebraily
متیو دسموند در کتاب «فقر ساخت آمریکا» تعبیر دقیقی دارد: «مشکل فقر در آمریکا کمبود منابع نیست».
آمریکا بزرگترین کیک اقتصاد جهان را دارد. اما طبق گزارش نابرابری در جهان (World Inequality Report) بیش از ۷۰ درصد ثروت این کشور در اختیار دهک دهم است. اینگونه است که میبینیم بیش از ۴۰ میلیون نفر از مردم آمریکا، بدون کمک غذایی قادر به ادامه زندگی نیستند.
اخیرا دیدم روزنامه جروزالم پست نیز درباره وضعیت رژیم صهیونیستی گزارش مشابهی نوشته است: «اسرائیل یک کشور ثروتمند است. تولید ناخالص داخلی سرانه آن، بیش از دو برابر میانگین جهانی است. اما جزو نابرابرترین کشورهای جهان است». (توضیح ضروری: اسرائیل کشور نیست، یک رژیم اشغالگر است).
این اعداد و ارقام و واقعیات، یک پیام دارد و آن اینکه ریشه فقر و نابرابری، در اندازه کیک اقتصاد نیست. اما جریان سرمایهداری یک آدرس انحرافی میدهد: برای رفع مشکلات معیشتی مردم، باید کیک اقتصاد بزرگ شود.
فرجام بزرگ شدن اقتصاد بدون توجه به مسئله عدالت، همین وضعی است که در آمریکا و رژیم صهیونیستی میبینید.
@syjebraily
هدایت شده از بیداری ملت
14.83M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥دکتر سید یاسر جبرائیلی: علت قاچاق ارزانی کالا در ایران نیست، گرانی نامعقول ارز است
🔹قیمتگذاری در داخل باید ریالی و بومی باشد نه اینکه بر اساس قیمت دلاری و جهانی
🔹آیا راه مقابله با قاچاق، گران کردن کالاهاست؟
🔹علت قاچاق، ارزانی کالا در ایران نیست، گرانی نامعقول ارز است.
🔴 #بیداری_ملت 👇
@bidariymelat