🔳اردوغان آرام یا بیقرار
▪️رجب طیب اردوغان درجایگاه رئیس جمهور ترکیه، در یکصدمین سال تاسیس کشوری بنام ترکیه بر مردهریگ عثمانی امیدوار است که بتواند به عنوان کسی که حدود یک یک چهارم این دوره را در جایگاه فرد اول این کشور حضور داشته، تمدید کند. اردوغان به عنوان غیرقابل پیشبینیترین سیاستمدار جهان پس از معمر قذافی و دونالد ترامپ در میان بسیاری از رهبران جهان محبوب نیست اما به هزار و یک دلیل، هر کشوری سعی کرده در این مدت با او به نوعی کنار آمده، بسازد و مماشات کند.
▪️شاید به جز انگلیس، قطر و دیکتاتور باکو، اردوغان با همه کشورهای همسایه و دور و نزدیک دهن به دهن شده و برای همه خط و نشان کشیده باشد، تقریبا کمتر رهبری وجود ندارد که خاطره تلخی از اردوغان و نداشته باشد و برخی هم بودهاند که از همین دمدمی مزاجی بودن و غیرقابل پیشبینی بودنش برای مقاصد خود بهترین بهرهبرداری را کرده و امروز هم امیدوارند که با حضورش در جایگاه ریاست جمهوری ترکیه، روندها به سمتی بروند که دوست دارند. در حقیقت، اردوغان ترکیهی حاضر در میدان غرب را به حاشیه این میدان آورد و حالا باید دید که اگر پیروز شود، چه روی میدهد.
@syriankhabar
اخبار سوریه
🔳اردوغان آرام یا بیقرار ▪️رجب طیب اردوغان درجایگاه رئیس جمهور ترکیه، در یکصدمین سال تاسیس کشوری بن
▪️غرب، بسیار دوست دارد ترکیه را بار دیگر وارد میدان خود کند، چه به عنوان یک عضو ناتو و چه در جایگاه کشوری که به لحاظ راهبردی اهمیت بسیار زیادی برای غرب دارد. اما به نظر میرسد که غربیها به هیچ عنوان نمیتوانند اردوغان را تحمل کنند، نه رفتارش را و نه زبانش را، هر چند معتقد هستند که میشود با دادن چیزی او را آرام و سر به راه کرد، اما این سوال سخت وجود دارد که آیا او پس از این انتخابات و در صورت پیروزی رام و قابل اعتماد خواهد بود؟ آیا میشود روی اردوغان به عنوان یک متحد حساب کرد یا اینکه او میخواهد مسیر خودش را برود و حتی ممکن است «ناتو» را هم ترک کند؟
▪️هر چند غرب بر این باور است که با رئیس جمهور ترکیه مماشات کرده، راه آمده و تا جایی که توانسته به خواستههایش تن داده است اما بر اساس برآورد مقامات دولتی و نزدیکان اردوغان، این دروغی بیش نیست. غرب، به ویژه امریکا و برخی کشورهای اروپایی ترکیهی قوی را نمیخواهند و به همین دلیل در این کشور دست به کودتا زدند و باز هم میخواهند از طریق صندوق انتخابات این کار را کنند. اردوغان همواره غرب، به ویژه امریکا را تهدید کرده و حتی در دوره ترامپ کار به تحریم و این دست مسائل کشیده شد که اردوغان فهمید کلاهش را بدجایی گذاشته و به سرعت برداشت و کرنشکنان کشیش! امریکایی را آزاد کرد.
▪️دستگاه امنیتی ترکیه که اردوغان بیش از یک دهه پیش هدایتش را به دست یک اسلامگرای بسیار مطمئن بنام هاکان فیدان سپرد، در طول دستکم 13 سال گذشته کارهای بزرگی برای اردوغان کرده و عملاً این کشور را مانند موم در مشت او قرار داده است. «میت» به عنوان یکی از فاسدترین و عجیبترین سیستمهای امنیتی جهان که همین الان هم با بخشهای بزرگ جریانهای مافیایی و لابیهای قدرت و اقتصاد در ترکیه مرتبط بوده و هست در یک دهه اخیر بستر مناسبی برای اردوغان فراهم کرد تا یکی پس از دیگری مخالفانش را کنار زده و با سوار شدن بر «دولت عمیق» همه امور ترکیه را به دست بگیرد.
▪️اما اینکه آیا رقیب اصلی اردوغان بتواند او را از پای درآورده و آنچه را که غرب میخواهد؛ یعنی انداختن اردوغان از مسیر انتخابات، جامه عمل بپوشد خود داستان دیگری است. اردوغان 69 ساله از رقیبش هنوز جوانتر است، بیش از دو دهه در راس هرم قدرت بوده و بر امور سوار است، کاگزاران دولتی، امنیتی و نظامی همه وابسته به خودش یا حزبش هستند، اقتصاد را به صورت کامل در دست دارد و به همین دلیل رقیب تنها شانسی که داشته، یادگاری نوشتن روی اشتباهات اردوغان بوده است، اشتباهاتی که اگر نگوییم اندک نیستند، اما آن اندازهای هستند که در رقابتهای تبلیغاتی او برای از آنها هیچ راهحلی نداشت.
▪️این موضوعی است که نقطه امید غرب و گزینه آنها در انتخابات به شمار میرود؛ حتی خود اردوغان هم بر خلاف دورههای گذشته جرأت نکرد بگویید که پیروز است یا شکست میخورد و تنها کاری که از دستش بر میآمد این بود که هوادارنش را بترساند که اگر رقیب پیروز شد، همه چیز را از دست خواهند داد، تحقیر خواهند شد و خواهند شکست و این یعنی آنکه نتایج انتخابات هنوز هم غیرقابل پیشبینی است.
▪️دعواهای خارجی اردوغان همه ریشه داخلی داشتند و حتی دعوایش با فنلاند و کشور تروریستپرور سوئد برای عضویت در ناتو. این خاطرهای تلخ برای سران کشورهای غربی در روزهایی بود که امیدوار بودند که بتوانند با عضویت سریع این دو کشور در ناتو، موضع قدرتمندی در برابر روسیه بگیرند که وتوی اردوغان اجازه نداد یک پیروزی سریع و حتی ظاهری برای بایدن به دست بیاید. هر چند غربیها علنی چیزی نگفتند، اما حقیقت آن است که به شدت از این مساله عصبانی بودند و همین موضوعی بود که باعث شد تا قلیچدار اوغلو در تبلیغات انتخاباتی خود روسیه را مورد حمله قرار داده و بگوید که در انتخابات این کشور مداخله میکند.
▪️نتایج انتخابات شامگاه یکشنبه تا اندازه زیادی مشخص خواهد شد. اما نتیجه هر چه باشد، شکاف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی که اردوغان در این دو دهه در ترکیه شکل داد به شکل بیسابقهای زیاد بود و عبور از این مرحله هم نمیتواند این شکافها را ترمیم کند. اینکه قشر خاکستری ترکیه که به شدت در دو سه سال گذشته از رفتارها و تصمیمات دولت حاکم ضربه خورده بخواهد اجازه اصلاح به اردوغان را بدهد یا این موضوع را به رقیبش واگذار نماید هم خود از جمله حوادث مهم پیشروی در این فصل از تاریخ ترکیه است که بسیار اثر گذار است.
@syriankhabar
16.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
کاردستی شاهد ۱۳۶ در بامداد زیبای خیملنستکی.
@syriankhabar
شما خبر ندارید، نفت را هم وزارت نفت دولت سیزدهم در ایران کشف کرد، اصلا نفت را در دنیا همین وزارتخانه با وزیر و روسای شرکتهای چندگانهاش کشف کردهاند و راه و روش تصفیه و فروشش را به جهانیان آموختهاند... کلا اگر وزارت نفت دولت سیزدهم نبود شما الان داشتید با خر سر کار میرفتید و هیچ نداشتید، اگر شاهمیرزایی و خجسته و چگنی و بقیه دوستان نبودند الان خورشید هم از درخشیدن افتاده بود... مردم هیچی نمیدانند فقط وزارت نفت و روابط عمومیاش میدانند.
@syriankhabar
برآورد نتانیاهو کاملا اشتباه بود. آرامش در مقابل آرامش به دست نیامد، فقط ترور پشت ترور بود. اینکه راه خروج چیست، مشخص است اما موضوع مهم پذیرش این مسیر توسط نتانیاهو و دولتش است که واقعاً کار را برایش سخت میکند. او همه تیرهایش را شلیک کرد، یعنی هر چه آدرس در این چندماه از فرماندهان مقاومت داشت زد و حالا دستش خالی است و رفته سراغ خانه مردم، دارد خانه مردم عادی را میزند تا شاید به جهاد فشار وارد شود و آتشبس مدنظرش را بپذیرد اما این موضوعی نیست که موفق به آن شود. پایگاه جهاد در کرانه باختری بود، اما الان عزیر دل مردم غزه شده است؛ نتانیاهو با همان فکر مادی و نگاه قدرتطلبانه خودش به زندگی نگاه میکند و نمیداند برای ساکنان غزه، داشتن و نداشتن معنی نمیدهد، وقتی در اسارت باشی چه گلوله بیاید چه گرسنگی و این چیزی است که ساکنان این باریکه به خوبی آن را درک میکنند؛ بنابراین بهتر میدانند که باید مقاومت کنند، هزینهاش را امروز با چهار تا ساختمان بدهند تا شش ماه دیگر بخواهد 400 ساختمان روی سرشان خراب شود. بنابراین انهدام خانههای مردم هیچ دستاوردی برای نتانیاهو ندارد و باعث سختتر شدن مقاومت خواهد شد.
@syriankhabar
✴️ باز هم تقصیر روسیه بود!!
🔸اکونومیست روز گذشته گزارشی منتشر کرد که سرمای ملایم زمستان گذشته در اروپا بیش از کرونا در این قاره تلفات گرفته است. قیمت برق و گاز در زمستان گذشته، به ترتیب ۶۹ و ۱۴۵ درصد افزایش یافت.
🔸طبق گزارش این هفته نامه انگلیسی، افزایش قیمت انرژی، مردم را از گرم کردن مناسب خانه خود بازداشت و قرار گرفتن در سرما، خطر ابتلا به مشکلات قلبی و تنفسی را افزایش میدهد. اکونومیست در ماه نوامبر پیش بینی کرده بود که انرژی گران میتواند عامل بین ۲۲ هزار تا ۱۳۸ هزار مرگ در یک زمستان ملایم و قربانیان بیشتر در یک زمستان سخت باشد.
🔸این پیش بینی البته درست از آب درآمده و اسناد بررسی شده توسط این نشریه در فاصله نوامبر سال ۲۰۲۲ تا فوریه سال ۲۰۲۳ نشان داد افزایش قیمتهای انرژی، باعث شد مرگ و میر در ۲۸ کشور اتحادیه اروپا، ۱۴۹ هزار مورد بیشتر شود که ۶۰ هزار مورد به عنوان مرگ بر اثر ابتلا به کووید ثبت شده است.
🔸در این گزارش خاطرنشان شده است: افزایش ۷.۸ درصدی آمار مرگ و میر در مقایسه با هفتههای مشابه در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، میتواند به چندین عامل نسبت داده شود که دلیل اصلی، ناتوانی مردم برای گرمایش مناسب خانه خود و مریض شدن به دلیل شرایط سرما بوده است.
🔸اما نکتهای در گزارش اکونومیست وجود دارد که کمتر به آن دقت شد و آن نیز انداختن تقصیر مرگ این 60 هزار نفر بر گردن روسیه بود! در حالی که خود کشورهای اروپایی حاضر به خرید گاز از روسیه نشدند و امریکا با همکاری انگلیس خط لوله گاز نورد استریم را منفجر کرد، اما طبق معمول همیشه باز هم روسها مقصر شدند که چرا شما باعث شدید که ما نتوانیم گاز بخریم!!
🔸موضوعی که از فحش بدتر در این گزارش بود، اشاره به این مساله و اتهام بود که روسیه از «گاز» به عنوان سلاح علیه اروپا استفاده میکند! این دیگر از آن دست ادعاها و تحلیلها بود که معمولا فقط از عهده رسانههای غربی بر میآید که راست و دروغ را با هم قاطی کنند. اینکه دقیقا روسیه کی و کجا از گاز به عنوان سلاح استفاده کرد، دروغی به اندازه خود جنگ اوکراین و مقصر بودن روسها رد آن است.
🔸در خودتحریمی کشورهای اروپایی نمیشود مثال کم آورد، به عنوان مثال روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه اتحادیه اروپا سرگرم بررسی اعلام رسمی ممنوعیت واردات نفت روسیه به آلمان و لهستان از طریق خط لوله دروژبا است. خط لوله دروژبا، شاهرگ اصلی عرضه نفت روسیه به اروپاست. این خط لوله دو شاخه دارد. شاخه شمالی از طریق بلاروس، نفت به بلاروس، لهستان، آلمانی، لتونی و لیتوانی میرساند و شاخه جنوبی از اوکراین عبور کرده و نفت را به جمهوری چک، اسلواکی، مجارستان و کرواسی منتقل میکند.
🔸صادرات نفت روسیه از طریق خط لوله دروژبا در حال حاضر از تحریم معاف بوده و اتحادیه اروپا تنها واردات نفت روسیه از طریق دریا را ممنوع کرده که از پنجم دسامبر سال ۲۰۲۲ به اجرا درآمد. اتحادیه اروپا واردات از طریق خط لوله را برای کشورهای عضو این بلوک که در خشکی محصور هستند، مجاز اعلام کرد. اما آلمان و لهستان، اوایل سال میلادی جاری با وجود معافیتی که داشتند، واردات نفت روسیه از طریق خط لوله دروژبا را متوقف کردند. آلمان و لهستان اعلام کرده اند واردات نفت روسیه از طریق خط لوله دروژبا را تا اول ژانویه سال ۲۰۲۳ متوقف کردند.
🔸نکته دیگر در این گزارش که به نظر جالب است، مخفی کردن آمارهای مرگ و میر ناشی از زمستان ملایم اروپا در آمار کرونا است. این مساله نشان از قدرت وحشتناک آمارسازی کشورهای عضو اتحادیه دارد و آنها به سادگی میتوانند هر دروغی را به خورد مخاطب داده و خیلی ساده هم آمارسازی کنند. حتی به نظرم کشورهای اروپایی به شدت در موضوع دمای هوا هم دروغ گفتهاند، چرا که با این دمایی که هر روزه منتشر میکردند، اصولا کسی نمیبایست میمرد اما طاعون هم 60 هزار نفر در سه ماه نکشت که گرانی انرژی کشت!
@syriankhabar
برای کسانی که تحولات ترکیه را از سالها پیش، شاید از روزی که اردوغان هنوز وارد دولت نشده بود دنبال میکنند فهم شکل توسعه در ترکیه سخت نباشد. این توسعه به دلیل آنکه برگرفته از ظرفیتهای درونی نبود و عمدتاً با پولهای قرضی صورت گرفت با همان سرعتی که بالا رفت، به همان سرعت هم فروریخت. تورم ترکیه شاید بخش بزرگیاش به دلیل تصمیمات یکی دو سال اخر اردوغان باشد اما بخش بزرگترش مربوط به تصمیمات همان روزهای اول حضورش در عرصه قدرت است.
اینکه کدام یک عصای جادویی خواهند داشت تا بر این مشکلات غلبه کنند، واقعا مشخص نیست. وعده اردوغان برای افزایش 45 درصدی حقوقها و سایر معافیتها، اگر خودش پیروز شود که برایش باری سنگین است و اگر رقیبش میدان را ببرد که دامی گسترده برای وی خواهد بود. ترکیهی اردوغان شاید در خارج از مرزها همچنان فضولی کند اما مشکلاتش چنان گسترده است که روز به روز نقشش کمتر خواهد شد. حتی تبلیغات پر زرق و برق هم نمیتواند حقیقت ترکیه را عوض کند و این کشور با همان سرعتی که رشد کرد، با همان سرعت زمین خورد.
@syriankhabar
در حالی که گفته میشود قرار است ساعت 22 به وقت محلی آتشبس موقف و ضمنی میان رژیم صهیونیستی و مقاومت برقرار شود، در 10 دقیقه گذشته، رگبار راکت و موشک تمام مرکز فلسطین اشغالی تا مهاجرنشینهای صهیونیستنشین باریکه غزه را زیر آتش برده است.
@syriankhabar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
در شهر اشغالی حولون در جنوب تلآویو در قلب سرزمینهای اشغالی تلاش سامانه گنبد آهنین صهیونیستها برای هدفگیری و انهدام موشکهای که به سمت منطقه گوشدان شلیک شده بودند به این شکل درآمده است... برخی از منابع میگویند که موشکها در این منطقه به زمین اصابت کرده و زخمی هم داشته است. مقاومت تا آخرین لحظه در حال شلیک با قدرت هر چه تمامتر است.
@syriankhabar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
روسها در چند روز گذشته تمرکز قابل توجهی ردی زدن عقبه ناتو در استانهای غربی اوکراین کردهاند. هدف این حملات قطع خطوط تدارکات از سمت اروپا برای عناصر ناتو در داخل اوکراین است. اینجا در در استان شرقی ترنوپیل نیروی دریایی روسیه با کروزهای خود تاسیسات متعلق به ناتو را هدف قرار داد.
@syriankhabar
🔻در طول سالهای گذشته صدها و شاید هم هزاران گزارش و خبر در مورد ترکیه کار کردیم و در این چند ماه نیز تلاش کردیم که اطلاعاتی در مورد وضعیت انتخابات و شرایط موجود و حاکم بر ترکیه ارائه کنیم. هر چند به شخصه نمیدانم که واقعا چه اتفاقی در انتخابات پیشرو خواهد افتاد، اما میدانم که اردوغان نمیخواهد شکست بخورد و بر اساس همین منطق، دست به هر کاری میزند. اینکه دست به چه کارهایی خواهد زد را میتوانم پیشبینی کنم، اما اگر اختلاف آرا قابل توجه باشد، یعنی بیش از 5درصد از مجموع آرا که میشود چیزی حدود 10 درصد میان اردوغان و قلیچدار اوغلو، او به سختی تن به شکست خواهد داد اما، اگر اختلاف آرا یکی دو درصد باشد، حتما ترکیه به مشکل خواهد خورد.
🔻تجربیات متعددی در این زمینه وجود دارد و هنوز هم میتوان برخی از زمینهچینیها در این حوزه را دید که اردوغان برای هر اتفاقی خودش را آماده کرده است. او نمیتواند بگوید که در انتخابات تقلب شده، اما خیلی شیک و مجلسی میآید و میگوید که مثلا امریکاییها در انتخابات دخالت کردهاند! یا مانند انتخابات شهرداری استانبول، نتایج را نخواهد پذیرفت. غیرقابل پبشبینی بودن اردوغان به شکل عجیبی در ذهنم خلجان به راه انداخته که او در آستانه 70 سالگی حاضر است برای بقا در قدرت (بیشتر برای آنکه گندکاریهایش علنی نشود) به هر خطری دست خواهد زد. از همین رو، به شما حق میدهم که انتخاب سختی داشته باشید و نتوانید خیلی آسان پیشبینی کنید.
🔻در واقع، پیشبینی برای بسیاری از مردم ترکیه هم سخت است. از خیلی از افراد آگاهی که همین الان در ترکیه حضور دارند پرسیدهام که نظرشان چیست، میگویند چیزی مشخص نیست. اما یکی از دوستان میگفت باوجود اعلام افزایش 45درصدی حقوقها در ترکیه، کارمندان ممکن است باز هم به قلیجدار اوغلو رای دهند اما علنی نمیکنند، یعنی نوعی محافظهکاری در میان مردم ترکیه، به ویژه کارمندان دولت به وجود آمده که رای خود را علنی نکنند و دلیلش هم تصفیههای سنگین و گسترده در طول سالهای گذشته از همه مخالفان و حتی منتقدان توسط دستگاه امنیتی وابسته به اردوغان بوده است. این میزان مکتوم بودن، واقعا عجیب است.
🔻بر اساس همین موارد است که پیشبینی کردن سخت است. اگر حقیقت جامعه ترکیه را بپذیریم که نباید اردوغان پیروز انتخابات باشد، اما اگر بخواهیم بر اساس واقعیتهای رفتاری اردوغان و حضور بیش از دو دههایش در قدرت قضاوت کنیم، اگر ببازد یعنی «بی عرضه» بوده و او نمیخواهد این «بیعرضگی» را بنامش در تاریخ ثبت کنند. میخواهد ببرد و با عدد 51درصد آرا هم اعلام پیروزی خواهد کرد. حالا باید منتظر ماند و دید وزیر کشوری که سلیمان صویلو باشد و مدام از کودتا حرف میزند در نهایت چگونه این انتخابات را برگزار خواهد کرد و تا چه میزان در این انتخابات شاهد دستکاری آرا خواهیم بود. اینکه منتظر باشید که انتخابات سالمی برگزار شود، یا اردوغان را نمیشناسید یا اینکه خیلی خوشبین هستید.
@syriankhabar
این حجم از تلاش مقامات دولت نتانیاهو و رسانههای مختلف این رژیم برای نشان دادن «پیروزی» در قتل عام غزه، شاید در وهله اول عجیب نباشد اما تمام اظهارنظرها و موضعگیریهای صورت گرفته در ۲۴ ساعت گذشته یک نکته را به عنوان تجربه به من نوعی یادآور میشود که جنگ اصلی شروع نشده و دستگاه امنیتی رژیم صهیونیستی نفسهایش را برای یک حمله و شاید جنگ دیگر در سینه حبس کرده است. بهانه برای شروع جنگ زیاد است و یکی همین راهپیمایی روز پرچم صهیونیستها است، رویدادی که برای دولت افراطی نتانیاهو موضوع مرگ و زندگی است و برای مقاومت فلسطین هم نقطه عزیمت به یک مرحله دیگر.
تهدیدها و جنجالهای رسانهای صهیونیستها دقیقا از این منظر قابل تحلیل است که میترسند این بار نتوانند دست به ترور بزنند و ممکن است قاعده نبرد از دستشان خارج شود. در نبرد اخیر هم ممکن بود این اتفاق روی دهد، اما دقت رهبران مقاومت باعث شد تا یکی هزینه دهد، بقیه برای آن نبرد آماده شوند. رژیم صهیونسیتی میداند نه میتواند غزه را حذف کند و نه میتواند بر آن پیروز شود، دنبال آن است که آنجا را به سبک خودش مدیریت کند و این موضوعی است که مقاومت نباید اجازه دهد.
@syriankhabar