─┅༅🍃🌸🍃༅┅─
🎗(7)🎗#حق شناسی برای صاحب حق آن؛
☄مهربانی با بندگان خدا، از ویژگی های بارز امام مجتبی (ع) بود. انس می گوید:
روزی در محضر امام بودم که یکی از کنیزان ایشان با شاخه گلی در دست وارد شد و آن گل را به امام تقدیم کرد. حضرت گل را از او گرفتند و با مهربانی به او فرمودند: «برو، تو آزادی!» من که از این رفتار حضرت شگفت زده بودم، گفتم: «ای فرزند رسول خدا! این کنیز تنها یک شاخه گل به شما هدیه کرد. آن گاه شما او را آزاد می کنید؟!» امام در پاسخ فرمود: «خداوند بزرگ و مهربان به ما فرموده است هرکس به شما مهربانی کرد، دو برابر او را پاسخ گویید». سپس فرمود: «پاداش در برابر مهربانی او نیز آزادی اش بود».
─𖣔💬1⃣6⃣💬𖣔─
─┅༅🍃🌺🍃༅┅─
🎗(8)🎗نشست و برخواست
با #فقرا
☄در سيره اهل بيت عليهم السلام توجه به فقرا و کساني که شايد از طبقه پايين اجتماعي برخوردار هستند، مورد توجه بوده و آن بزرگواران با قشر ضعيف جامعه ارتباط خوب و نيکويي داشته اند.
─𖣔💬1⃣7⃣💬𖣔─
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
🌀در روايتي امام حسن مجتبي سلام الله عليه روزي از کنار فقرا مي گذشتند که به حضرت تعارف کردند، امام در کنار آنان نشست و شروع به خوردن نمود چنان چه منابع مختلف تفصيل قضيه را چنين بيان کرده اند:
✍ حسن بن علي عليهما السلام بر فقرا عبور کرد که آنان خرده هاي نان را بر روي زمين گذاشته بودند و آن ها را بر مي داشتند و مي خوردند. آنان به آن حضرت عرض کردند: اي فرزند دختر رسول خدا، براي خوردن ناهار جلو بيا. راوي مي گويد: امام عليه السلام نزد آنان رفت و نشست و فرمود: خداوند افراد متکبر و مغرور را دوست ندارد. سپس همراه آنان شروع به خوردن نمود تا اينکه از خوردن دست کشيدند و به برکت حضور امام، غذا [با اينکه خورده شد] کم نشد و به حالت خود باقي ماند، امام حسن عليه السلام سپس آنان را به ميهماني خود دعوت، به آنان غذا و لباس داد.
─┅𖣔💬1⃣8⃣💬
─┅═༅🍃🌺🍃༅═┅─
(9)آزاد کردن #بنده
☄امام حسن عليه السلام از آنجائي که الگويي نيکو در جامعه اسلامي بودند، رفتار و منش آن حضرت نيز خاص و ويژه بوده است. روزي غلام حضرت، براي خشمگين ساختن ايشان پاي گوسفندشان را شکست تا به خيال خود ايشان را خشمگين سازد، اما حضرت در مقابل، او را آزاد کردند
─┅𖣔💬1⃣9⃣💬𖣔┅─
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
🌀 چنان چه خوارزمي از علماي اهل تسنن نقل کرده است:
✍حسن بن علي عليهما السلام گوسفندي داشت که موجب خرسندي ايشان بود، روزي ديد که پاي اين حيوان شکسته است، به غلام فرمودند: چه کسي پاي او را شکسته است؟ غلام گفت من. سوال کرد: چرا؟ گفت چون مي خواستم شما را غمگين بسازم. امام حسن عليه السلام فرمود: اما من تو را خوشحال مي کنم، در راه خداوند متعال آزاد شدي.
📖الخوارزمي، ابي المؤيد الموفق بن احمد المکي، مقتل الحسين عليه السلام، ج1، ص185. المحقق: محمد السماوي، تصحيح: دار انوار الهدي، دار النشر: منشورات دار الهدي، الطبعة الاولي، قم - ايران، 1418ق.
─┅𖣔💬2⃣0⃣💬𖣔┅─
─┅═༅🍃🌺🍃༅═┅─
🎗(10)🎗#اجازه برخواستن
☄يکي از آداب اجتماعي مسلمانان در برخورد با يکديگر، رعايت حرمت مي باشد. نشست و برخواست و هم صحبت شدن با ديگران هرکدام داراي آدابي است که در جاي خود بايد مراعات شود. روزي امام مجتبي سلام الله عليه در جايي نشسته بودند که قصد رفتن داشتند اما کسي آمد، حضرت موقع برخواستند، از آن فرد به جهت رعايت حرمت او، اجازه گرفتند
─┅𖣔💬2⃣1⃣💬𖣔┅─
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
🌀چنان چه ابي ابي شيبه در اين زمينه نقل مي کند:
☄أن رجلا جلس إلى الحسن فقال له جلست إلينا على حين قيام منا افتأذن.
✍مردي نزد حسن [بن علي عليهما السلام] نشست. ايشان به آن مرد فرمود: هنگامي نشستي که ما در حال برخواستن بوديم، آيا اجازه مي دهي؟
📖إبن أبي شيبة الكوفي، ابوبكر عبد الله بن محمد (متوفاى235 هـ)، الكتاب المصنف في الأحاديث والآثار، ج5، ص241، تحقيق: كمال يوسف الحوت، ناشر: مكتبة الرشد - الرياض، الطبعة: الأولى، 1409هـ .
─┅𖣔💬2⃣2⃣💬𖣔┅─
─┅═༅🍃🌺🍃༅═┅─
🌀کرامت انساني امام حسن مجتبي سلام الله عليه در برخورد با اين فرد شامي به خوبي ديده مي شود و مصداق آيه شريفه مي باشد که خداوند متعال فرموده است:
☄ولَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ.
✍نيكى و بدى يكسان نيست. [بدى را] با بهترين شيوه دفع كن؛ [با اين برخورد متين و نيك] ناگاه كسى كه ميان تو و او دشمنى است [چنان شود] كه گويى دوستى نزديك و صميمى است.
📖📖سوره فصلت، آيه34.
🌀سيره و روش و منش اجتماعي امام حسن مجتبي عليه السلام راهنماي همه انسان هاي آزاده فارغ از هر گونه عقيده و منهجي مي باشد که اقتدا به آن امام مظلوم، راهگشاي بسياري از مشکلات امروزي بشري مي باشد.
─┅𖣔💬2⃣6⃣💬𖣔┅─
اخلاق کریمانه ۱.mp3
6.99M