بسمه تعالی
سلسله مباحث مشاوره فردی
موضوع: خیر در آن چیزی است که واقع می شود.
گروه مخاطب: عمومی
مقدمه
خداوند متعال نظام هستی را چنان حکیمانه خلق کرده که اگر انسان در این نظام درست حرکت کند گرچه نتیجه دلخواه را به دست نیاورد باز هم خیر بنده در همان چیزی خواهد بود که واقع شده است. گاهی انسان تمام تلاش خود را می کند ولی وضعیت اقتصادی مطلوبی ندارد، گاهی در موضوعی مانند ازدواج تمامی جوانب را بررسی می کند و از مشورت هم غافل نمی شود ولی نتیجه خوبی به دست نمی آورد، در تربیت فرزندان کوتاهی نمی کند ولی فرزندش آن گونه که دوست دارد نمی شود.
چنین شرایطی که انسان مسیر را درست طی می کند ولی نتیجه مطلوب را به دست نمی آورد ممکن است انسان را دچار رنج درونی کند. ممکن است شیطان مدیریت ذهن او را به دست بگیرد و بگوید دیدی خدا با تو چه کرد. ممکن است فرد به خدا اعتراض کند و نظام هستی را حکیمانه نداند.
جهت راهنمایی نکاتی تقدیم می گردد.
1. خیر و مصلحت بندگان را خداوند از خودشان بهتر می داند درست مانند مادری مهربان که خیر و مصلحت نوجوان دخترش را از خودِ دختر بهتر می داند و اگر یک سری محدودیت ها برای دخترش قرار می دهد نه به این دلیل است که دوستش ندارد بلکه برای این است که دوستش دارد و نمی خواهد دخترش دچار آسیب شود یا مانند دکتر و پزشکی دلسوز که از روی دوستی داروی تلخ را برای بیمار تجویز می کند یا مانند معلمی مهربان که به دانش آموز سخت می گیرد تا دانش آموز رشد کند. خداوند از روی لطف در حق بندگان گاهی آنان را به فقر یا بیماری دچار می کند تا قلب و روح و روان بندگانش را از آسیب محافظت کند.
2. عبد بودن و عبودیت ایجاب می کند که ما وظیفه خود را انجام دهیم و نتیجه را به خدا واگذار کنیم. به عبارت دیگر ما مامور به انجام وظیفه هستیم و نتیجه هر چه باشد خیر و صلاح ما در همان خواهد بود. اگر من در بحث ازدواج، عاقلانه ازدواج کرده ام ولی نتیجه دلخواه من حاصل نشده آن را به حساب خدا بگذارم و این نوع زندگی را سبب رشد و تعالی خود بدانم. اگر در اقتصاد زحمت بسیار کشیده ام ولی نتیجه دلخواهم به دست نیامده، این را لطف خدای مهربان در حق خودم و خانواده ام بدانم. اشتباه نشود مقصود این نیست که فقر خوبست. ما موظف هستیم تلاش کنیم تا فقیر نباشیم اما همیشه نتیجه دلخواه ما به دست نمی آید.
3. ما بندگان در بسیاری از مواقع نمی دانیم چه چیزی برای ما خیر هست و چه چیزی شر هست، به همین دلیل ممکن است از خداوند چیزی مانند ثروت یا قدرت را درخواست کنیم در حالی که سبب بدبختی ما بشود و چیزی مانند علم و فرزند صالح را درخواست نکنیم در حالی که خیر در علم و فرزند صالح است. به تعبیر قرآن کریم چه بسا چیزی را ناپسند می شمارید (مثل جهاد و علم) در حالی که خداوند در آن خیر فراوان قرار داده است و چه بسا چیزی را خیر می دانید (مثل ثروت و قدرت) در حالی که خداوند در آن شر قرار داده است (بقره، 216).
4. «خیر در آن چیزی است که واقع می شود» در جایی درست است که انسان در ایجاد آن مصیبت نقش نداشته باشد. اگر به طور مثال یک دانش آموز به جای درس خواندن وقتش را به بطالت گذراند و در پایان سال قبول نشد و یا برای کنکور تلاش نکرد و دانشگاه خوبی قبول نشد این جا نمی گویند «خیر در آن چیزی است که واقع شده است». در این جا خودِ فرد مقصر است و کوتاهی کرده و باید تاوان کوتاهی خود را بدهد. در جایی می گویند «خیر در آن چیزی است که واقع شده» که انسان کوتاهی نکرده باشد و به دست خود مصیبت و گرفتاری را برای خودش ایجاد نکرده باشد. به طور مثال همسرش بیمار شده و این یک گرفتاری است در حالی که ممکن است او در ایجاد این گرفتاری نقش نداشته است یا ممکن است همسرش در اثر یک حادثه به رحمت الهی رفته و او در این زمینه مقصر نبوده است و یا در همان مثال قبلی دانش آموز تمام تلاش خود را در کنکور به کار گرفته و باز هم نتیجه دلخواه را نگرفته است در چنین شرایطی می گوییم «خیر در آن چیزی است که واقع می شود».
به بیان قرآن کریم فلسفه مصائب و گرفتاریهایی که دست ساز خود انسان نیست این است که انسان بر آنچه از دستش می رود غمگین نشود و بر آنچه به دست می آورد شادی نکند (حدید، 22-23) و بداند که خداوند مصلحت او را بهتر از خودش می داند.
ادامه دارد👇👇👇
5. بر خلاف باور نادرست بسیاری از ما در عالم هستی چیزی به نام شانس وجود ندارد و نظام هستی کاملا حکیمانه عمل می کند. این که فردی در کنکور رتبه خوب بگیرد و دیگران بگویند خوش شانس هست حرف درستی نیست یا فردی که وضعیت اقتصادی خوبی دارد و ما او را خوش شانس بدانیم و یا فردی که مثلا در یک قرعه کشی ماشین و ...برنده می شود ما او را خوش شانس می دانیم در حالی که این ها شانس نیست و قوانین حکیمانه هستی است که ما از آن بی اطلاع هستیم به همین دلیل آن را به شانس و قسمت نسبت می دهیم.
اعتقاد و باور به شانس خلاف نظام حکیمانه هستی است و قانون علت و معلول هستی را زیر سوال می برد. آنچه برای بندگان اتفاق می افتد از مجرای اختیار خودِ بندگان می گذرد یعنی بندگان با اختیار و آزادی خود سبب می شوند که یک رویداد یا حادثه در مسیر زندگی آنان قرار گیرد و این همان چیزی است که در معارف دین از آن تعبیر به قضا و قدر می شود.
6. از ویژگی های مومنان حقیقی این است که راضی به قضا و قدر الهی هستند به این معنا که تلاش خود را می کنند و به هر نتیجه ای که خداوند حکیم برای آنان در نظر گرفته راضی هستند و حقیقت عبودیت و بندگی همین است که انسان در چنین شرایطی به مولای خود اعتراض نکند و بداند آنچه مولا برای او لحاظ کرده بهترین است. راضی بودن به قضای الهی سبب می شود که انسان بیشترین میزان آرامش را در زندگی تجربه کند. امام حسین علیه السلام سرور و سالار شهیدان در آخرین لحظات عمر شریف خود در آن شرایط سخت و طاقت فرسا که تمام عزیزانش را از دست داده و می بیند که دشمن اهل بیت او را به اسارت خواهند برد به درگاه الهی این گونه دعا می کند که خدایا راضی به قضا و قدر تو هستم.
جمع بندی
معنای دقیق این عبارت که «خیر در آن چیزیست که واقع می شود» این است که انسان تمام تلاش خود را بکند، در انجام وظیفه کوتاهی نکند و نتیجه را به خدا واگذار کند تا خداوند آنچه را که خیر و صلاح بنده هست به او عطا کند. لزوما انسان ها به میزانی که تلاش می کنند بهره دنیایی نمی برند و در چنین شرایطی است که بنده باید راضی باشد به آنچه خداوند برای او مقدر کرده؛ چرا که تقدیر مولا از حساب و کتاب بنده قطعا جهت رشد و تعالی انسان ارزنده تر خواهد بود. والسلام
تالیف: دکتر محمد اسماعیل زاده- کارشناس تعلیم و تربیت اسلامی – مشاور خانواده
# مشاوره خانواده - ازدواج- تحکیم خانواده - تربيت فرزند 👇 👇 👇
لینک کانال در ایتا – شماره تماس با کارشناس
https://eitaa.com/dr_9132532756
آدرس: استان خراسان جنوبی، طبس گلشن، فاز یک امیر المومنین (ع)، پشت دادگستری، کانون فرهنگی – تبلیغی مسجد ائمه بقیع (علیهم السلام) با رویکرد تخصصی مشاوره خانواده و دارای مجوز رسمی از سازمان تبلیغات اسلامی، مشاوره کودک، نوجوان و جوان، مشاوره فردی (اعتقادی، اخلاقی، مشکلات روحی روانی)، مشاوره تحصیلی، مشاوره ازدواج (انتخاب همسر، خواستگاری، نامزدی و عقد)، تحکیم خانواده (زوج درمانی، خانواده درمانی، تربیت دینی فرزندان)
🌴 @Tabasya 👈 #طبسیا 🌴
7.08M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
وجه نقد و لوازم و مدارک شخصی خودراحفظ ونگهداری نمایید.
#پلیس_پاسخگو
#خدمت_بی_منت_پلیس
#امنیت_جامعه_سلامت_خانواده
#اربعین_حسینی
فرماندهی انتظامی شهرستان طبس .
معاونت فرهنگی و اجتماعی
🌴 @Tabasya 👈 #طبسیا 🌴
⛔️هشدار شماره 332⛔️
زائران اربعین حسینی؛ از پرداخت بیعانه برای رزرو خودرو خودداری کنید
مجرمین سایبری با سوء استفاده از ایام اربعینی حسینی با شگردهای مختلف قصد کلاهبرداری از شهروندان را دارند. یکی از این روش ها درج آگهی خودرو بین شهری برای انتقال زائرین به مرزهای کشور است، بدین منظور توصیه می شود، زوار گرامی قبل از واریز هرگونه وجهی حتی مبالغ کم به عنوان بیعانه ، از سلامت و صحت خودرومورد نظر اطمینان حاصل و پرداخت وجه را به بعد از حضور در محل موکول نمایند.
#پلیس_فتا
#کلیک_امن
#اربعین
پلیس فتا فرماندهی انتظامی شهرستان طبس
🌴 @Tabasya 👈 #طبسیا 🌴