⭕️ انتخابات آمریکا و اقتصاد ایران
🔹طی روزهای گذشته بازار ارز و طلا نوسانات زیادی را تجربه کرد. تحلیلهایی از کاهش قیمت در بازار مسکن وجود دارد و بازار بورس نیز بهنوعی متأثر از این شرایط است. این در حالی است که تنها اتفاقی که از نظر فعالین اقتصادی میتواند عامل این تغییرات در روزهای اخیر باشد، انتخابات آمریکاست.
🔸نکات تحلیلی: 1- موضوع تأثیر پیروزی دموکراتها بر اقتصاد ایران به موضوعی جنجالی بین اصولگرایان و اصلاحطلبان تبدیل شده است. درحالیکه اصولگرایان قائل به صفر بودن تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران هستند، اصلاحطلبان بهگونهای اظهار خوشحالی میکنند که گویا قرار است تمام مشکلات کشور با روی کار آمدن بایدن حل شود! 2- تأثیرپذیری بازار از انتخابات آمریکا نشان میدهد که کلیت اقتصاد ایران در دست فعالینی با نگاه لیبرالی است. در حقیقت تفکر حاکم بر اقتصاد ایران بروننگر است. بهرغم سفارشهای مؤکد مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) بر اقتصاد درونزا، این موضوع توسط دستگاههای مسئول، جامه عمل به خود نپوشیده است. 3- عهدشکنی آمریکا در عمل به تعهداتش از دوران حاکمیت دموکراتها آغاز شد و بهرغم خارج نشدن از برجام، به تعهدات برجامی خود نیز عمل نکردند؛ بنابراین در شرایط فعلی نیز بعید به نظر میرسد دموکراتها و سیستم حاکمه آمریکا بهراحتی امتیازی را به ایران بدهند. دولت جدید آمریکا سیاست دولت فعلی را به شکل و روشی جدید دنبال خواهد کرد. 4- کارشناسان اقتصادی قائل به این هستند که حداکثر 30 درصد مشکلات اقتصادی ما به خاطر تحریم است و ازآنجاکه سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر خاصی نخواهد کرد میتوان بهصورت تقریبی چنین تصور کرد که بهبود شرایط اقتصادی ایران با روی کار آمدن دموکراتها بسیار ناچیز و نزدیک به صفر خواهد بود.
🔹نکته راهبردی: نگاه صفر و صدی به موضوع تأثیرپذیری اقتصاد ایران از انتخابات آمریکا، دقیق نیست و بهرغم اینکه سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر ماهوی نخواهد کرد لیکن انتظار سایر کشورها و فضای روانی جهانی متأثر از آن باعث میشود برخی موانع تجارت خارجی ایران کاهش یابد، اما این میزان از تغییرات قطعاً مشکل کشور ما را حل نخواهد کرد. برای حل مشکلات اقتصادی باید پایههای داخلی اقتصاد ایران تقویت شود که عبارتاند از: کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی، ارتقاء بهرهوری، افزایش تولید، تعمیق روابط اقتصادی با کشورهای همسایه.
⭕️ آزادی بیان در منطق جهان غرب
🔹در عصر کنونی مقوله آزادی بیان در گفتمان غربی تعریفی خاص دارد. منشأ این اختلاف با سایرین، در گم کردن حق یا مخلوط کردن آن با باطل است. بیانی که با باطل همراه است بههیچوجه آزادی نیست و هیچگاه نمیتواند باعث رشد انسان شود.
🔸گزاره خبری: امریکا و کشورهای اروپایی که خود را مهد آزادی بیان میدانند و نسبت به کشور ما مدام این خواسته را مطرح میکنند، سخنرانیها، مصاحبهها و هرگونه اظهار عقیده ترامپ، معاونان و مشاورینش مبنی بر وجود تقلب گسترده و سازماندهیشده در انتخابات امریکا را قطع کردند و اجازه شنیدن حرفهایشان را به مردم ندادند. همچنین در توئیتر تمام پیامهای مربوط به تقلب در انتخابات آمریکا حذف شد. منطق چنین اقدامی نیز بیاساس و مستدل نبودن چنین ادعاهایی عنوان شده است؛ ولی در عوض همین رسانههای آمریکایی و توئیتر در ماجرای فتنه 88، 24 ساعته و با تمام توان خویش به دنبال جا انداختن شعار بیاساس تقلب در انتخابات ایران و حمایت از مدعیان آن بودند!
🔹گزاره تحلیلی: درست است که ترامپ فردی لجوج، عنود و دروغگو است و در چهار سال اخیر بادی کاشت و طوفانی درو کرد؛ اما سیاست این روزهای رسانههای آمریکایی و اروپایی نیز تفسیر دلخواه از آزادی بیان و خفه کردن صداهایی است که در نقد ساختار و سیستم فاسد آمریکایی بلند میشود، چه این صداها از حلقوم ملتها بلند شود، چه حتی توسط رئیسجمهور امریکا! شاید این رسانهها به خیال خود در حال آرام کردن فضا هستند، اما وقتی معیار حق و باطل عوض شود، محصولی جز گسترش خشونت ندارد. انتخابات امریکا از نظر انصاف و انسانیت نمره صفر گرفت و تجاربی انبوه را برای ما به یادگار گذاشت. معیارهای متفاوت رسانهها در مورد مسئلهای مانند آزادی بیان آنها را رسوا کرد و همگان فهمیدند پمپاژ خبری رسانههای غربی فقط برای برچیدن کلمه حق از دنیا و ترویج نظام سرمایهداری غرب است. آنها با هر چیزی که میتواند انسان را در مسیر درست انسانیت قرار دهد، مبارزه میکنند و برای این کار از هیچ اقدامی فروگذار نیستند. مردم ما به چشم خود دیدند که استدلالهای این رسانهها در مشکلات کشورمان چگونه است و در مورد کشور خودشان چگونه؛ باشد که خوشخیالان نیز هوشیار شده و درس گیرند.
⭕️ گزارش فارین افرز از چالشهای پیش روی آمریکای جدید
🔹نشریه علمی آمریکایی «فارین افرز» نوشت: «چالشهای داخلی امروز آمریکا فراتر از سلامت اجتماعی و اقتصادی این کشور است. ما شاهد یک ایالاتمتحده قطبی شده و دارای شکاف هستیم. بیش از ۷۰ میلیون آمریکایی به دونالد ترامپ رأی دادند. بسیاری از آنها معتقدند رأی آنها دزدیده شده و بایدن رئیسجمهوری غیرقانونی است. 🔸 امروز مردم ایالاتمتحده پیرامون موضوعاتی همچون نابرابریهای درآمدی، نژاد و تحصیلات، نظرات یکدستی ندارند. دیدگاههای دو حزب اصلی درباره مالیات، اصلاحات در نیروی پلیس و مراقبتهای بهداشتی کاملاً ناسازگار است. بهاینترتیب شکاف در حاکمیت نیز دور از انتظار نیست».
⭕️ شهید طهرانی مقدم، پدر موشکی ایران، با اراده ای پولادین
🔹 شهید «حسن طهرانی مقدم» پدر موشکی ایران، نماد اراده نیروی انقلابی و جهادی و مظهر تلفیق دانش و تجربه با توکلی الهی بود؛ مردی که بازوی قدرتمند انقلاب اسلامی به همت او و همرزمانش، آنچنان بلند و کوبنده شد که بازدارندگی ایران را در مقام تهدیدات دشمنان تضمین میکند و بیشک این مهم تحقق نمییافت، مگر آنکه ارادهای به همین استحکام استوار و به بلندای دماوند، پای کار ایران میبود؛ شهیدی که اکنون الگوی بسیاری از جهادگران ایران اسلامی به ویژه دانشمندان و جهادگران عرصه خودکفایی دفاعی ایران است.
⭕️ گمانه های امنیتی-سیاسی از جابجایی ناو آمریکایی
🔹 ناو هواپیمابر نیمیتز CVN68 آمریکا که در اوایل مهر ماه وارد خلیج فارس شده بود، همزمان با خبر برکناری مارک اسپر، وزیر دفاع امریکا، از خلیج فارس خارج شده و اکنون روبروی راس الحد عمان قرار دارد.
🔸اگرچه نمی توان همزمانی این دو خبر با گزارش نیویورک تایمز مبنی بر احتمال تحرکات نظامی علیه ایران را نادیده گرفت، اما ارائه تحلیل قطعی از این تحرکات، نیازمندِ در نظر گرفتن موارد زیر است:
1️⃣ حرکت ناوهای امریکایی میان خلیج فارس و دریای عمان امری معمول است و باید منتظر ماند که در روزهای آینده مسیر و مقصد این ناو به کدام سمت خواهد بود.
2️⃣ مرحله دوم رزمایش چندجانبه مالابار۲۰۲۰ در محدوده اقیانوس هند که از مورخه ۲۷آبان شروع می شود را باید در نظر داشت. چه بسا که این ناو قصد شرکت در این رزمایش را دارد.
3️⃣ اختلاف نظرهای اساسی مارک اسپر با ترامپ موجب شده بود تا چند بار آقای اسپر تا مرز استعفا پیش برود. این روزها که ترامپ در عصبانیت بوده ممکن است، اختلافات موجود منجر به کنار گذاشتن وزیر دفاع شده باشد.
4️⃣ اوضاع امنیتی داخلی آمریکا چندان مناسب نیست و احتمال وقوع درگیری های خیابانی در این کشور وجود دارد. ممکن است این گمانه در پنتاگون باشد؛ که در صورت وقوع این ناامنی ها، ایران از فرصت مشغول شدن واشنگتن به اوضاع داخلی استفاده کند و انتقام سخت را بگیرد. مخصوصا که جمهوری اسلامی بارها بر گرفتن انتقام تاکید کرده و نشان داده به آنچه می گوید عمل می کند. این نکته ممکن است پنتاگون را به این جمع بندی رسانده باشد که فعلا ناوگان خود را برای امنیت بیشتر از خلیج فارس خارج کند.
⭕️ راه بازگشت آمریکا به برجام هموار نیست
🔹یک روزنامه انگلیسی، بازگشت آمریکا به توافق هستهای ایران در دوره ریاستجمهوری پیشبینی شده بایدن، با پیچیدگیهای زیادی همراه است و مشاوران او آن را چندان قابل انتظار نمیدانند. فایننشال تایمز در گزارشی نوشت: تحلیلگران معتقدند گرچه احیای این توافق چندجانبه ممکن است اما ملحق شدن به آن به سادگی پیوستن به سایر توافقات و نهادها مثل توافق آبوهوایی پاریس و سازمان بهداشت جهانی که ترامپ آمریکا را از آنها خارج کرد، نیست. 🔸در صورتی که آمریکا بخواهد موضوعاتی مانند برنامه موشکی ایران و حضور منطقهای این کشور را که در برجام ذکر نشده بودند، مطرح کند یا تهران خواستار دریافت غرامت به دلیل خروج آمریکا از توافق هستهای ایران شود، آن زمان مذاکرات سختتر خواهد شد. خیلی چیزها در اینخصوص بستگی به این دارد که چه کسی وزیر خارجه دولت بایدن خواهد شد.
⭕️ بحران همهجانبه در آمریکا
🔹مجموع گزارشهای منتشرشده در رسانههای غربی و خصوصا شبکههای تلویزیونی پربیننده در آمریکا، شاهد ایجاد نوعی آنارشی مزمن و عمیق در معادلات سیاسی، حقوقی و امنیتی در این کشور می باشد. این بحران، نهتنها تا زمان حضور ترامپ در رأس معادلات سیاسی آمریکا( تا ژانویه سال 2021) ،بلکه حتی پس از حضور احتمالی بایدن در کاخ سفید نیز ادامه خواهد داشت.
🔸نتیجه رسمی و نهایی انتخابات هنوز اعلام نشده و شمارش آرا همچنان ادامه دارد. در هر یک از ایالتهای آمریکا مهلتی متفاوت برای پایان روند شمارش آرا تعیینشده است. ترامپ و تیم انتخاباتیاش مدعی شدهاند که «تقلب» در انتخابات صورت گرفته و ازاینرو در چندین ایالت شکایت کردهاند.
🔹همین مسئله( طولانی شدن شمارش آرا، آنهم یک هفته پس از پایان انتخابات) بحرانهای جاری در آمریکا را تشدید کرده است. همانگونه که اشاره شد، جنس این بحرانها را نباید مقطعی و کوتاهمدت و حتی هیجانی دانست! موضوعی که اکثریت قریب بهاتفاق تحلیلگران مسائل آمریکا بر روی آن اذعان دارند.
⭕️ روزمان را با قرآن آغاز کنیم
🔹یکی از ابزارهای تسلط استکبار ترس است
🔸[سوره آلعمران (3): آيه 175]
إِنَّما ذلِكُمُ الشَّيْطانُ يُخَوِّفُ أَوْلِياءَهُ فَلا تَخافُوهُمْ وَ خافُونِ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (175)
🔹اين شيطان است كه دوستان خويش را (از قدرت كفّار) مىترساند، پس اگر ايمان داريد از آنان نترسيد و فقط از (مخالفت) من بترسيد.
🔸بیانات رهبر معظم انقلاب در ارتباط تصویری با مراسم مشترک دانشآموختگی دانشجویان ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
🔹ما عرض کردیم که عقلانیّت به معنای محاسبهی درست است؛ محاسبهی صحیح و درست و دستگاه محاسباتی سالم؛ عقلانیّت به این معنا است. بعضیها اسم عقل و عقلانیّت را که میآورند، منظورشان از عقلانیّت ترسیدن است؛ وقتی میگویند عاقل باشید، یعنی بترسید، یعنی منفعل باشید، یعنی از مقابل دشمن فرار کنید! نه،[این درست نیست] ترسوها حق ندارند اسم عقلانیّت را بیاورند. ترسیدن و فرار کردن و میدان را خالی کردن، اسمش عقلانیّت نیست، اسمش همان ترس و فرار و مانند اینها است؛ عقلانیّت یعنی محاسبهِی درست. البتّه دشمن سعی میکند عقلانیّت به آن معنای غلط را تلقین کند، بعضی هم نادانسته گاهی حرفهای دشمن را تکرار میکنند.
🖊 رجبعلی بازیاد
⭕️ اف ای تی اف بهانهای برای ناکارآمدی اقتصادی
🔹طی دو سال گذشته جریان حامی FATF بهشدت تلاش کرد تا با بزرگ جلوه دادن نقش آن در تعاملات مالی و بانکی ایران، مسیر را برای تکمیل اجرای برنامه اقدام FATF هموار کند؛ اما این اقدامات بهواسطه کار کارشناسی که در مجمع تشخیص مصلحت نظام صورت گرفت، به نتیجه نرسید. از سوی دیگر در ۲ اسفند ۹۸، ایران در فهرست کشورهای اقدام مقابلهای FATF قرار گرفت، اما بازار ارز و بورس اوراق بهادار، واکنش جدی نسبت به این موضوع نشان نداد و حتی بزرگترین جهش بازار بورس ایران بعد از این اتفاق صورت گرفت. 🔸این جریان که بهشدت در رابطه با عواقب این موضوع سیاهنمایی میکرد، سکوت اختیار کرد و به محاق رفت. اظهارات مسؤولان بانکی بعد از این اتفاق نیز ثابت کرد جریان حامی FATF به دنبال تحریف واقعیات میدانی در راستای اثرگذاری بر روی تصمیمهای کارشناسی مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است. بعد از اینکه در اوایل مردادماه دستورالعمل واحد اطلاعات مالی کانادا به بانکها و موسسات مالی این کشور، در جهت اعمال فرآیند شناسایی پیشرفته بر روی تراکنشهای مربوط به ایران منتشر شد، جریان حامی FATF این مساله را تبدیل به دستاویزی کرد که دوباره مساله FATF را در کشور بزرگنمایی کند. 🔹این جریان با پمپاژ رسانهای و مصاحبه با افرادی که در حوزه بازرگانی فعال هستند، تلاش کرد علت مشکلات اقتصادی از جمله بالا رفتن قیمت ارز را به FATF گره بزند.
⭕️افول دموکراسی آمریکایی
🔹«فرانسیس فوکویاما»، فیلسوف و تئوریسین آمریکایی که نظریه جنجالی «پایان تاریخ و پیروزی نهایی نظام لیبرال دموکراسی» را مطرح کرده بود، در خردادماه سال جاری پیشبینی کرد که افول آمریکا و فروپاشی نظام لیبرال دموکراسی نزدیک است. او این حقیقت را طی یادداشتی در نشریه «فارن افرز»، به رشته تحریر درآورد و شیوع کرونا را عامل آن برشمرد. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران آمریکایی و غیر آمریکایی، ترامپ را ویروسی بدتر از کووید-19 برای این کشور میدانند، چراکه مؤلفههای قدرت آمریکا را رو به تحلیل برده است.
🔸حتی اگر کرونا را آنگونه که فوکویاما مدعی است، عامل تضعیف آمریکا بدانیم، کسی جز رئیسجمهور مستقر در کاخ سفید، باعثوبانی تسریع فرایند آن نبوده است. حال آنکه وقایع پیش و پس از انتخابات ریاست جمهوری در سوم نوامبر، نشان داد که ساختار بزک شده آمریکا بسیار فرسودهتر از آن است که به تصویر کشیده میشود و نهفقط مردم جهان بلکه آمریکاییها نیز نسبت به این سیستم پرهیاهوی بهاصطلاح مردمسالار، اعتماد خود را از دست دادهاند.
🔹فارغ از اینکه چه کسی رسماً پیروز انتخابات ریاست جمهوری 2020 شود، پیکر نحیف و ضربه خورده دموکراسی آمریکایی دستکم در آیندهای نزدیک بازیابی نخواهد شد. کیفیت مردمسالاری این کشور، در طول یک دهه گذشته و علیالخصوص بین سالهای 2016 تا 2020 رو به تحلیل رفت و بخشی از این افول، به جامعه چندقطبی آمریکا و نژادپرستی سازمانیافته باز میگردد که پیش از ریاست جمهوری ترامپ در جریان بود.
11.57M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎙 #پژواک_شماره_26
پایان جنگ قره باغ و چند نکته درباره آن