⭕️💠همه مقصرند جز سیاستگذار
✍️علی میرزاخانی
۱- جهش بورس باعث جهش دلار میشود یا جهش دلار باعث جهش بورس؟ جهش مسکن بهدلیل جهش بورس اتفاق افتاد یا عامل دیگری در کار بود؟ بورس عامل تورم است یا سپر تورمی؟
واقعیت آن است که جهش بازارهای دارایی اعم از سهام، مسکن و ارز بیش از آنکه تحتتاثیر یکدیگر باشند از عامل مشترک دیگری اثر میپذیرند که همان رشد بیضابطه نقدینگی یا همان موتور تورم است.
۲- آنچه باعث جهش بازارها در یک سال اخیر شده، شتاب گرفتن موتور نقدینگی بوده است. همه بازارها تحتتاثیر این موتور تورمساز دچار شوک قیمتی شدند؛ اما تاخیر یا تعجیل بازارها در نمایش این شوک به هیچوجه بیانگر رابطه علت و معلولی بین جهش دو بازار نیست.
۳- موتور تورم که روشن شد، هیچ بازاری قادر به جلوگیری از ظهور آثار آن در قیمت کالاهای مختلف نخواهد بود. تنها کاری که میتوان کرد این است که با اثرگذاری سیاستی روی ترکیب پول و شبهپول، ظهور کامل تبعات رشد نقدینگی را به تاخیر انداخت؛ اما نمیتوان این آثار را ازبین برد. بنابراین هیچ بازاری نه میتواند عامل جهش بازارهای دیگر باشد و نه سپر یا ضربهگیر تورم.
۴- آنچه باعث جهش قیمتی بازارهای مختلف میشود سیاستهای اقتصادی دولت است. اگر دولت اصل بودجه متعادل (تعادل دخل و خرج) را رعایت نکند و کسری خود را به خزانه بانک مرکزی (خلق پول) تحمیل کند یا اگر نظام بانکی هزینه ناکارآمدی خود را به بانک مرکزی تحمیل کند، نتیجه هر دو وضعیت، روشن شدن موتور نقدینگی و بهدنبال آن جهش سریالی بازارها خواهد بود.
۵- نقشی که سیاستگذار میتواند ایفا کند آن است که از تبدیل جهش به اضافهپرش در یک بازار که معمولا بهدلیل تخمین غیرواقعی از انتظارات تورمی اتفاق میافتد، پیشگیری کند و گرنه ریسک سقوط پسینی و ابرنوسان در کمین خواهد بود. یکی از بهترین شاخصها درخصوص تشخیص جهش و اضافهپرش همانطور که در سرمقاله قبلی اشاره شد رشد اقتصادی اسمی است (اشاره به این نکته لازم است که برخی این شاخص را با رشد اقتصادی واقعی اشتباه میگیرند که همین عامل باعث نقدهای پراشتباهی میشود).
۶-عملیات بازار باز بهترین ابزار برای پیشگیری از اضافهپرش بازارهاست و همانطور که در سرمقاله روز سهشنبه اشاره شد بزرگترین خطای سیاستگذار، غفلت از بهکارگیری این ابزار در اوایل سال گذشته برای پیشگیری از ریسک ابرنوسان بوده است.
۷- آب رفته را نمیتوان به جو برگرداند؛ اما میتوان چرخه اشتباهات را که باعث زمینگیر شدن بورس شده است، متوقف کرد. هدایت جریان پولی کشور به بورس (در ابعادی فراتر از بازار ثانویه) منوط به جذابسازی بورس همزمان با حذف جذابیتهای گمراهکننده از بازارهای مسکن، طلا و ارز است. نقشه راه حرکت به این مقصد فراتر از آزادسازی بورس از منگنه دامنه نوسان و قیمتهای دستوری است و باید شامل مهار انتظارات تورمی برای جلوگیری از پناه بردن به طلا و ارز و نیز، وضع مالیات سالانه بر املاک و سایر مالیاتهای مکمل برای جلوگیری از ملّاکی و سفتهبازی روی ملک باشد.
⭕️ چین، روسیه و ایران سه چالش بزرگ آمریکا هستند
🔹«توماس فریدمن» مینویسد: یک کتابی در آمریکا به چاپ رسیده است به نام «۲۰۳۴» و پیشبینی میکند که آمریکا و چین در سال ۲۰۳۴ به جنگ با هم خواهند رفت. جنگ دو انگیزه دارد: ۱.تایوان، ۲. ائتلاف ضمنی چین با روسیه و ایران. کتاب؛ یک رمان است و نوشته «جیمز استاوریدیس» دریادار بازنشسته و «الیوت آکرمن» تفنگدار و افسر اطلاعاتی سابق نیروی دریایی آمریکاست. کتاب یک رمان است. اما به هر حال پیشبینیهایی در مورد تاریخ ۱۳ سال آینده جهان دارد که امکان دارد جامه حقیقت بپوشد.
🔸ایران و چین به تازگی تفاهمنامه همکاری ۲۵ ساله امضا کردند. «ولادیمیر پوتین» نیروهایش را در مرز اوکراین جمع کرده است و به آمریکا هشدار میدهد؛ هرکس روسیه را تهدید کند «از کارش پشیمان خواهد شد خیلی بیشتر از هر پشیمانی که تا به حال داشته است». ناوگان جنگندههای چینی مجهز به فناوری جنگ الکترونیکی، همین حالا بر فراز آسمان تایوان میروند و میآیند و سروصدا میکنند. سیاستگذار ارشد امور خارجه چین اعلام کرده است: «آمریکا صلاحیت آن را ندارد... که از موضع قدرت با چین صحبت کند».
🔹کتابی تحت عنوان «ظهور و سقوط صلح بر روی زمین» به صراحت نشان میدهد که چطور شد ما از یک جهانی که «جنگ سرد» آن را تعریفش میکرد و این «جنگ سرد» میان دموکراسی آمریکا و کمونیسم شوروی بود و از آن خارج شدیم و پس از آن به مدت یک ربع قرن در صلح و صفا بدون هیچ درگیری میان قدرتهای بزرگ زندگی کردیم. اما ما از آن دوران هم خارج شدهایم و به عصر بسیار خطرناک امروز رسیدهایم. آنچه که بازگشت ایدئولوژی و یا ناسیونالیسم تهاجمی چینی، ایرانی و روسی را بیش از پیش خطرناک کرده، این است که در هر سه کشور، مبانی اعتقادی، با تولید و صنعت دولتی بهویژه صنایع تسلیحاتی ممزوج شده است. از قضا حالا که دموکراسی آمریکایی کمی تضعیف شده است، فضای مناسب برای ظهور این ناسیونالیسم مهیا شده است.
🔸جنگ داخلی نگرانکننده ما نیز که هم سیاسی است و هم فرهنگی، و شبکههای اجتماعی هم بنزین بر آتش آن میریزند، توانمندی آمریکا را که میتواند بهصورت متحد و یکپارچه عمل کند، تضعیف کرده است. این جنگ داخلی سیاسی و فرهنگی؛ علاوه بر این دست و پای واشنگتن را هم بسته است و اجازه نمیدهد که آمریکا یک تثبیتکننده جهانی و نهادساز باقی بماند. این یک ظرفیتی بود که آمریکا آن را بعد از جنگ جهانی دوم احراز کرده بود.
🔹تصمیم احمقانه ما برای گسترش «ناتو» آن هم جلوی چشمان روسیه، موجب شد تا روسیه پساشوروی، پس از کمونیسم در عوض آنکه یک شریک بالقوه باشد، به یک دشمن تبدیل شده است. این فضای خصومت؛ یک محیط ایدهآل شد تا یک خودکامه ضد غرب همچون «پوتین» از زیر خاکستر شوروی سر برآورد. تصور کنید اگر روسیه، به جای آنکه متحد چین و جمهوری اسلامی در مشاجرهشان با ما باشد، میآمد و متحد ما میشد. آن موقع چه میشد؟ تلاش مستمر آمریکا بعد از واقعه ۱۱ سپتامبر در مداخله نظامی در دو کشور افغانستان و عراق موفق نماند. به دنبال آن بحران اقتصادی ۲۰۰۸ و پاندمی کرونا اتفاق افتاد. در میانه همه اینها یک حفره کلی در پایگاه تولید آمریکا روی داد و همه این عوامل دست به دست هم داد تا اعتماد به نفس آمریکایی و اعتماد دنیا به آمریکا را تضعیف کرد. نتیجه چه بود؟ امروز چین، روسیه، و ایران با خشونتی قویتر از همیشه دارند نظم جهانی بعد از جنگ جهانی دوم را به چالش میکشند. در یک چنین آوردگاهی، بسیاری شک دارند که آیا آمریکا، انرژی و متحد، و منابع لازم برای یک جدال ژئوپلیتیک جدید را دارد یا نه؟
⭕️ واشنگتن مخالف شفافیت مذاکرات وین است
🔹مذاکرات برجامی وین، وارد فاز عملیاتی و تعیین کننده ای شده است.بر اساس آنچه سید عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد کشورمان اعلام کرده است، نگارش متن توافق در برخی موارد ( که مورد اتفاق ظرفین است ) آغاز شده و مذاکرات بر سر نقاط اختلافی نیز ادامه دارد. در مقابل، طرف آمریکایی مواضع دوگانه و مبهمی را در قبال مذاکرات وین اتخاذ کرده و سعی دارد به هر نحو ممکن مانع از "شفافیت در عرصه مذاکرات" شود.
🔸رمزگشایی از مواضع بایدن و همراهانش در قبال مذاکرات وین چندان دشوار به نظر نمی رسد! آنها در صددند " مذاکرات سیاسی" را محیط بر " مذاکرات حقوقی-فنی" تعریف کنند. طرف آمریکایی قویا معتقد است که اگر این نسبت ( به صورت معکوس) تعریف نشود و " بایسته های حقوقی" در مذاکرات غیر مستقیم مورد توجه قرار گیرد، واشنگتن کمترین قدرت مانوری در مواجهه با تهران نخواهد داشت.
🔹دموکراتهای کاخ سفید معتقدند که "پروسه رفع برخی تحریمها" نباید کمترین مغایرتی با " ثوابت سیاست خارجی آنها در قبال ایران" داشته باشد. "تحدید توان موشکی ایران "،" جلوگیری از افزایش قدرت منطقه ای ایران" و " دائمی کردن محدودیتهای هسته ای " جمهوری اسلامی ایران ، سه هدف اعلامی اصلی دولت بایدن در قبال کشورمان محسوب می شود. سالیوان مشاور امنیت ملی و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا هر دو قویا معتقدند که هندسه تحریمهای ضد ایرانی باید به گونه ای حفظ شود که خطوط قرمز راهبردی آمریکا در تقابل با ایران را زیر سوال نبرد. سیاستمداران و رسانه های غربی به گونه ای زمینه غلبه "حواشی" بر " متن و اصل ماجرا" را فراهم می سازند که طرف مطالبه گر ( جمهوری اسلامی ایران) را صرفا به یک "طرف مذاکره کننده " تبدیل کنند.در حال حاضر نیز مقامات دولت بایدن در مذاکرات وین اصرار دارند در دوگانه "شکل –محتوا"، اصالت را به "شکل" داده و از تمرکز افکار عمومی بر روی محتوای مذاکرات جلوگیری به عمل آورند.
🔸مقامات دولت بایدن به گونه ای صحنه مذاکرات را تشریح می کنند که گویا اکنون در " نقطه صفر" قرار داریم و توافقی مبنایی ( به نام برجام ) نیز میان طرفین منعقد نشده است! در هر حال، مقامات آمریکایی به خلق پارادوکسها و ابهامات جدیدی در فضای مذاکرات روی می آورند تا در نهایت، بتوانند از راهبردهای ضد ایرانی خود در ذیل این بازی تصنعی و تاکتیکی صیانت کنند.
⭕️ اعتراف به عمق راهبردی ایران
🔹رابرت بائر یکی از افسران بازنشسته سازمان سیا ، به مدت ۳۰ سال در منطقه غرب آسیا مشغول فعالیت و تحقیق بوده ، یک تحقیق میدانی از میزان نفوذ جمهوری اسلامی بعمل آورده ، در انجام این تحقیق با همه گروهها، قبایل و عشایر منطقه اعم از شیعه و سنی ، ترک، کرد و عرب نشست و برخاست و به گفتگو و محاوره پرداخته است.
🔸 جمع بندی این تحقیق میدانی این است که علیرغم اختلافات قومی، نژادی و زبانی یک عشق و علاقه زائد الوصفی نسبت به جمهوری اسلامی وجود دارد بطوری که همه، انقلاب اسلامی را، انقلاب خود میدانند و امادگی هر نوع فدا کاری و مجاهدت را نسبت به انقلاب اسلامی دارند .
🔹 بائر در این جمع بندی فصل مشترک همه این اقوام از نظر دینی و فرهنگی در یک قالب و یک جامعه تعریف میشود ،و آن نفرت مشترک نسبت به غرب استعمارگر است. او میگوید جمهوری اسلامی با این وصف نیاز به سلاح هسته ای ندارد .زیرا نفوذ فرهنگی و ایدئولوژی او در منطقه آنقدر قوی است که بدون دست یافتن به هر گونه جنگ، ملتهای منطقه را پشتیبان خود میداند. در مقابله با جریان داعش این وحدت و هم افزایی به اوج خود رسید و گروههای گوناگون از فاطمیون افغانستان، زینبیون پاکستان، حیدریون و حشد الشعبی از عراق، حزب الله و انصار الله تحت فرماندهی قاسم سلیمانی به جنگ با تروریسم و غرب پرداختند .
🔸آری این سرمایه اجتماعی در داخل کشور نیز با شیوه های مختلف خود را نشان داده است اما در روزهای آینده با حضور مردم در پای صندوقهای رأی خود جلوه های زیبای دیگر از پشتیبانی از انقلاب رقم می خورد.
🔹همین مولفه های قدرت باعث برجستگی ایران در منطقه و جهان شده است و دیپلماتهای کشورمان نیز باید این مولفه ها را به کسانی که کشور را تهدید و تحدید می کنند نشان دهند تا حتی جرات بیان تحریم و یا اعمال آن را نیز نداشته باشند.
⭕️ روزمان را با قرآن آغاز کنیم
🔹فلسطین سرانجام بر دشمن خبیث پیروز خواهد شد
مائده
🔸يا قَوْمِ ادْخُلُوا الْأَرْضَ الْمُقَدَّسَةَ الَّتِي كَتَبَ اللَّهُ لَكُمْ وَ لا تَرْتَدُّوا عَلى أَدْبارِكُمْ فَتَنْقَلِبُوا خاسِرِينَ (21)
🔹 (موسى فرمود:) اى قوم من! به سرزمين مقدّسى كه خداوند براى شما مقرّر كرده وارد شويد و به پشت سر خود برنگرديد كه زيانكار مىگرديد.
🔸بیانات رهبر انقلاب 1400/ 2/17
🔹فلسطین و قدس در قرآن مجید، «سرزمین مقدّس» نامیده شده است؛ دَهها سال است که این سرزمین پاک در اشغال ناپاکترین و خبیثترین آحاد بشر است؛ شیاطینی که انسانهای شریف را به خاک و خون میکشند و آنگاه با وقاحت به آن اعتراف میکنند. نژادپرستانی که در بیش از هفتاد سال، صاحبان سرزمین را با قتل و غارت و حبس و شکنجه معذّب ساختهاند، ولی بحمدالله نتوانستهاند ارادهی آنها را مقهور کنند.
🔸فلسطین زنده است و به جهاد ادامه میدهد و به کمک خدا سرانجام خواهد توانست بر دشمن خبیث فائق آید. قدس شریف و همهی فلسطین متعلّق به مردم آن است و به آنان بر خواهد گشت، انشاءالله؛ «و این [کار] بر خدا دشوار نیست»
🖊 رجبعلی بازیاد
⭕️ عوامل داخلی فروپاشی رژیم صهیونیستی
🔹مقام معظم رهبری در سخنرانی به مناسبت روز جهانی قدس به مشکلات داخلی در رژیم صهیونیستی از جمله اجبار به انجام ۴ انتخابات در دو سال گذشته در این رژیم اشاره فرمودند.
مشکلات داخلی در رژیم نامشروع صهیونیستی چیزی است که بسیاری از تحلیل گران آنرا علتی برای نابودی این رژیم از درون میدانند. این مشکلات طیف وسیعی را شامل میشود که توضیح آن در این مجال نمیگنجد اما به صورت تیتر وار می توان موارد زیر را برشمرد:
1️⃣ جعلی بودن این رژیم و چند ملیتی و چند فرهنگی بودن ساکنان آن که مانع از ایجاد حس حقیقی تعصب دینی یا ناسیونالیستی در میان اقشار آن است و در نهایت ایجاد توهم ملت واحد را غیر ممکن خواهد ساخت.
2️⃣ تبعیض ذاتی و سیستماتیک در تفکر یهودیت صهیونیسم و تقسیم بندی کاستی و درجه ای در میان ساکنان این رژیم.
3️⃣ مشکلات گسترده که طیف وسیعی از معضلات اقتصادی گرفته تا عدم وجود عدالت اجتماعی و موارد امنیتی را شامل میشود.
4️⃣ فساد سیستماتیک اداری و اقتصادی
5️⃣ ترس ذاتی در میان یهودیان که کاتالیزوری برای مهاجرت معکوس است.
6️⃣ عدم وجود عمق استراتژیک و ...
⭕️ ورود ژن فریبکار
🔹«وندی شرمن» معاون وزیر خارجه آمریکا در دولت بایدن و از اعضای ارشد تیم مذاکراتی دولت اوباما در زمان توافق هستهای بر خلاف روحانی و تیم مذاکرهکننده ایرانی که از شکسته شدن تحریم و آمادگی ایالات متحده برای برداشتن بخش عمدهای از تحریمها صحبت میکنند، میگوید راه درازی تا توافق باقی مانده است.
🔸این مقام آمریکایی که برای ایرانیان معرف موضع توهینآمیزش نسبت به مردم ایران با این جمله است که «فریب و نیرنگ در DNA ایرانیان است»، از تلاش کشورهای اروپایی برای ورود مجدد آمریکا به برجام و مبنا قرار دادن آن برای رسیدن به توافقی «طولانیتر، قویتر و بهتر» تشکر کرد.
🔹شرمن گفت: «میخواهم از شریکان اروپاییمان تشکر کنم که حقیقتا سررشته مذاکرات با هدف بازگشت مجدد آمریکا به برجام و مبنا قرار دادن آن برای رسیدن به توافقی طولانیتر، قویتر و بهتر جهت پرداختن به همه مسائل محل نگرانی از جانب ایران مانند رفتارش در منطقه، موشکهای بالستیک، تجارت تسلیحاتی و سوابق حقوق بشریاش در داخل آن کشور و در سراسر دنیا را در دست دارند«.
🔸معاون وزیر خارجه آمریکا طی اظهاراتی عجیب گفت: «امیدوارم بتوانیم به پیشرفتهای کافی دست یابیم که بتواند تا برگزاری انتخابات ایران در ماه ژوئن پایدار بماند».
🔹وندی شرمن در ادامه گفت: «نمیدانم آیا ما میتوانیم تا ضربالاجل انتخابات آنها در ماه ژوئن به توافقی برای پایبندی در برابر پایبندی و توافقی برای ادامه رایزنیهای بعد از آن دست پیدا کنیم یا خیر».
🔸مشخص نیست وندی شرمن و طرف آمریکایی چه پالسی از تیم مذاکرهکننده ایرانی دریافت کردهاند که احیای برجام را به انتخابات داخلی ایران گره میزنند، اگر چه واضح است رویکرد تیم مذاکره کننده طی سالهای گذشته با در میان گذاشتن بحثهای داخلی با دشمنان ملت ایران، همچنین گره زدن توافق هستهای به انتخابات ایران و آمریکا، زمینه را برای سوءاستفاده طرف مقابل از فرآیند مذاکرات فراهم کرده است.
🔹مواضع وندی شرمن درباره مذاکرات وین از آنجا حائز اهمیت است که او همان کسی است که در همان آغاز مذاکرات برجامی در کمیته سیاست خارجی سنا طی سخنانی اهانتآمیز گفته بود: ما به دنبال حذف تحریمهای وسیع علیه ایران نخواهیم بود و تنها به ایران فرصت میدهیم برای از بین بردن نگرانیهای ما، مدتی «استراحت» کند.
⭕️پیامدهای احتمالی یک توافق احتمالی
🔹گمانه زنی ها و مواضع جدید، حکایت از گفتگوهای جدی میان ایران و عربستان سعودی دارد. چنانچه این گفتگوها به ثمر بنشیند، باید شاهد چند پیامد توافق تهران و ریاض باشیم: 1) فضای امنیتی عراق، با این توافق به سوی آرامش حرکت می کند و از منازعات امنیتی در آن کاسته می شود. 2) بحران سیاسی مداوم در لبنان تعدیل خواهد شد. 3) سطح تنش در یمن کاهش خواهد یافت. 4) مهمتر از همه، تلاش های چندین سال گذشته رژیم صهیونیستی برای تقویت مواضع ضد ایرانی اعراب و ایجاد شکاف در جبهه اسلامی شکست خواهد خورد. 🔸در صورت تفاهم احتمالی تهران و ریاض، صهیونیست ها از پروژه ایران هراسی خود نتیجه ای نخواهند یافت و با همگرایی میان جمهوری اسلامی ایران و رژیم های عربی منطقه، تل آویو به حاشیه رانده خواهد شد.
⭕️ پردهبرداری روزنامه لبنانی از ائتلاف ضدایرانی به رهبری عربستان
🔹روزنامه «الاخبار» لبنان، دیروز (شنبه)، در گزارشی بلند، جزئیاتی مهم از یک سند محرمانه درباره تشکیل ائتلافی ضدایرانی در منطقه را فاش کرد. در این گزارش آمده است که این گام درست در بحبوحه سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران برداشته شد و همزمان با آن، اعلام نیت برای تشکیل ائتلاف مذکور با این اقدام همراه شد تا عامل هراسافکنی چندبُعدی به موج این سیاست اضافه شود.
🔸الاخبار میافزاید که عربستان سعودی در آن زمان برای چنین طرحی بسیار هیجان داشت. بر اساس این گزارش، امارات و بحرین نیز در این مسیر، سعودی را همراهی میکردند و بحث تشکیل ناتوی عربی با هماهنگی این کشورها با آمریکا مطرح شد. بر اساس این گزارش، در دیگر طرف خلیجفارس، موضع عمان و کویت بیشتر شبیه به همگامی بود تا ورود جدی به این ائتلاف.
🔹 الاخبار در ادامه در ارتباط با قطر مینویسد که این کشور، مثل همیشه، بر مخالفت با عربستان سعودی پافشاری داشت. مشارکت مصر [نیز] در نشستهای اولیه بسیار دوام نیاورد و بهسرعت به خروج قاهره از آن انجامید، آنهم پسازآنکه مصر خواهان «تمرکز بیشتر بر بُعد سیاسی» شد و موضع اردن- برخلاف موضوع سعودی- تأکید بر بخش اقتصادی بود. این روزنامه اضافه میکند که بعد از روی کار آمدن جو بایدن، هدفگذاری برای تشکیل این ائتلاف متوقف نشده است و در حال شکلگیری بر اساس سیاست جدید دولت آمریکا است.
⭕️زخم شیخ جراح
🔹درگیری های اخیر شهر قدس میان پلیس اسرائیل و غیرنظامیان فلسطینی طی سال های اخیر کم سابقه است . ریشه این زد و خوردها به مشکلات فعلی ساکنان محله «شیخ جراح» در قدس شرقی برمی گردد که صهیونیست ها قصد بیرون کردن آن ها از این محله و تخریب خانه هایشان را دارند.فلسطینیانی که اسرائیل عزم اخراج آن ها از شهر بیت المقدس را دارد ، ابتدا در اراضی اشغالی ۱۹۴۸ سکونت داشتند اما از آن جا توسط اشغالگران اخراج شدند و با مجوز دولت اردن ( که آن زمان قیمومیت قدس شرقی را بر عهده داشت ) بیش از ۷۰ سال است که در شیخ جراح در ۳ کیلومتری شمال مسجد الاقصی ساکن اند.نکته جالب این جاست که در سال ۱۹۴۹ توافقی پنهانی بین اردن و اسرائیل صورت گرفت که اداره قدس شرقی به خاندان هاشمی سپرده شود اما پس از جنگ ۱۹۶۷ ، این منطقه نیز به اشغال رژیم صهیونیستی درآمد و آنان بر خلاف قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل حاضر به تخلیه این قسمت نیستند و برعکس قصد کوچاندن تدریجی فلسطینیان از آن را دارند.
🔸در سال ۱۹۸۸ عرفات اعلام کرد که بیت المقدس شرقی پایتخت دولت فلسطینی خواهد بود و طی سال های بعد در عقب نشینی های متعدد به امید تشکیل حکومت در این منطقه ، اراضی اشغالی سال ۱۹۴۸ را متعلق به اسرائیل دانست ولی برخلاف تعهدات فیمابین، نه تنها به وی در راستای تشکیل دولت فلسطینی کمک نشد بلکه صهیونیست ها قدم به قدم جلو آمدند و به طوررسمی در پی تصرف ساحل غربی رود اردن هستند و شهرک سازی های متعددی نیز در این منطقه انجام داده اند.این در حالی است که ساکنان باریکه غزه راهبرد مقاومت فعال را در پیش گرفتند و توانستند با اسلحه این نوار کم عرض را آزاد و اسرائیل را به عقب نشینی وادار کنند و آن را به یک دژ تسخیرناپذیر و سرپل مهم برای حمله به صهیونیست ها در سایر شهرهای اشغال شده بدل کنند .از شواهد و قراین بر می آید که ساکنان کرانه غربی نیز تمایل جدی به مقاومت پیدا کرده اند ، زیرا دستاورد مذاکرات تشکیلات خود گردان برای آنان نزدیک به صفر بوده و صهیونیست ها تا جایی جسارت یافته اند که در حال پاک سازی بیت المقدس از بومیان آن جا هستند.
⭕️ دیپلماسی انفعالی
🔹ابراز تعجب و تأسف رهبر معظم انقلاب از تکرار حرفهای آمریکاییها در داخل کشور، در خصوص سیاستهای «نیروی قدس» در غرب آسیا، امروز وزیرخارجه را به مجلس کشانده تا پاسخ دهد دیپلماسی او چه نقشی در کاهش فشارها، ترورها و تخریبها علیه کشورمان داشته و تضمین دیپلماسی بدون اقتدار میدانی چیست؛ آنهم وقتی تجربه هشت سال گذشته بیش از هر زمانی به بنبست رسیدن «دیپلماسی التماسی» را نشان میدهد...
🔸دیپلماسی ابزاری تاریخی برای کسب منافع ملتها و دولتها به حساب میآید؛ ابزاری که بر پایه مجموعهای از سیاستها، مورد استفاده قرار میگیرد. رابطه با کشورهای جهان برای دستیابی به منافع و امنیت ملی، وظیفه دستگاه سیاست خارجی را سنگین میکند. در این میان نگاه «تک بعدی» و «منطقهمحور»، مانعی اثرگذار به حساب میآید که گذشته، حال و آینده را همزمان نشانه میگیرد. روابط با کشورها در بستری تاریخی برای نیل به آیندهای روشنتر، ضرورت تکاپو و بلوغ در سیاستگذاری را طلب میکند؛ موضوعی که شاید در سالهای اخیر جای خالی آن در دستگاه سیاست خارجی کشور احساس میشود. نگاه به غرب و پرهیز از شرق و غرب آسیا، رویکردی اشتباه را تداعی میکند که در سالهای گذشته در جریان بوده است. همچنانکه کشورهای عربی منطقه به فکر ایجاد ناتویی ضدایرانی آنهم درست دربحبوحه سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه کشورمان بودند که اگر نبود هراس از توانایی و قدرت جبهه مقاومت، هرگز دیپلماسی ظریف در دولت تدبیر توان مقابله با ائتلاف منطقهای علیه کشورمان را نداشت.
⭕️ استمرار وحدت و مقاومت!
🔹روز قدس امسال حال و هوای دیگری داشت. در بسیاری از کشورها و همچنین در شهرهای کشور به دلیل شرایط کرونایی، مردم عاشق آرمان فلسطین خودجوش به یاد مظلومان فلسطینی به خیابانها آمدند تا حمایت خود را از مسئله اول جهان اسلام نشان دهند. سخنان رهبر عظیمالشأن انقلاب اسلامی در خصوص زوال قطعی و بیوقفه این رژیم غاصب، جانی تازه و نفسی گرم به مبارزان و مجاهدان داد. روند روبهزوال رژیم صهیونیستی و جبهه تازه گشوده شده بین ملت مبارز فلسطین و اشغالگران قبله اول مسلمانان وارد فاز جدیدی شده است که میتوان در پرتو نکات زیر به پیروزی جبهه حق بیش از گذشته امیدوار بود.نقش تعیینکننده هدایت انگیزههای جهادی در جهان اسلام بهسوی دشمنان اصلی، ازجمله غده سرطانی رژیم صهیونیستی و امیدواری مؤمنانه به زوال بیوقفه آن رژیم باید به باور و ایمان تبدیل شود.
🔸لازم است فرهنگ مبارزه و جهاد برای آزادی قدس شریف با فرهنگ قرآنی مبارزه با غاصبان دارالاسلام و تشریح اهمیت مسئله فلسطین از دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری بهروزرسانی شود و در این حوزه آنچه مهم است انتقال فرهنگ جهاد و مقاومت به نسل جدید فرزندان فلسطین و دنیای اسلام است.
🔹این جامعهپذیری جهادی و انتقال فرهنگ مبارزه تا آزادی قدس، درگرو آشنایی این نسل با تاریخ فلسطین و مظلومیت مبارزان قهرمان قدس و مقاومت و جهاد و درسآموزی از آن است. البته نسل جدید بهموازات آن، باید با تاریخ جریانها و افرادی که امروز پوستین قهرمانی به تن کرده و با رویآوری به مذاکرات فریبنده، عزت انقلابی دیروز خود را نیز به ثمن بخس فروختند، آشنا شوند که چگونه سراب مذاکره و روند سازش بیش از هفت دهه از تاریخ ولد نامشروع منطقه، چیزی عاید فلسطینیان نکرد!
🔸تشریح چرایی و چگونگی تغییر موازنه قوا در شرایط فعلی که به نفع دنیای اسلام، با توجه به انبوه مشکلات و چالشهای دشمنان فلسطین و مسلمانان در حال رقم خوردن است؛ مشکلاتی همچون شکستهای مکرر نتانیاهو در داخل، نبود انسجام داخلی در رژیم و احساس زوال و بی آیندگی میان ساکنان سرزمینهای اشغالی، بحران منابع آبی این رژیم و روند مهاجرت معکوس که از تاریخ 2000 تا 2016 میلادی حدود 20 درصد ساکنان سرزمینهای اشغالی به وطنهای خود بازگشتهاند، همه اینها در کنار دومینوی پیروزیهای جبهه مقاومت، نویدبخش زوال رژیم صهیونیستی و پیروزی آرمان قدس است.
🔹رسیدن به این قله نیازمند توجه به دو عامل مهم و تعیینکنندهای است که در کلام رهبر معظم انقلاب در روز قدس امسال به آن تأکید شد؛ اول؛ تداوم مقاومت در داخل فلسطین و تقویت خط جهاد و شهادت، دوم؛ ضرورت حمایت دولتها و ملتهای مسلمان از مجاهدتهای فلسطینیان.