هدایت شده از تفکر تفریحی
2⃣ قسمت دوم تحلیل انیمیشن باب اسفنجی
یکی از بسترها و ستونهای اصلی انیمیشن مبحث «شادیجویی و لذتجویی» هست که یک مکتب فلسفی جدی داره به نام «هدونیسم یا اصالت لذت». شخصیت اصلی یعنی باب اسفنجی و بقیهی مردم بیکینیباتمه (شهر باب اسفنجی اینا) باب و مردم این شهر همیشه تحت هر شرایطی دنبال شادی، لذتجویی و دور کردن غم هستند (منظور شادی و سرخوشی و سرمستی مادی و بعضاً بیدلیله که توی سبک زندگی غربی خیلی دیده میشه) و حاضرند به هر قیمتی لذت ببرند. مثلاً مردم هر روز به رستوران آقای خرچنگ میرن تا ساندویچ مکدونالدی بخورن و این قدر از این کار لذت میبرن که اگر یک روز رستوران تعطیل باشه شهر به آشوب کشیده میشه!! (حتی بیمار دم مرگ و پزشک معالجش هم به خوردن این ساندویچها معتادند)
خب یکم نگاه کنیم ببینم اگر بچهها باور کنند و جهانبینیشون رو بر اساس هدونیسم بچینند که هدف زندگی فقط لذتجویی و سرمستی از این نوع هست، سعی میکنن تمام کارها و مسئولیتهایی که مانع لذتشون هست رو متوقف کنند و ما الان میبینم که بسیاری از نسل جدیدها دقیقا لذت خودش رو اولویت قرار میدن و توی یه نمونه معمولی ازدواج نمیکنن و بچهدار نمیشن، کارهای سخت انجام نمیدن و...؛ چون اینها یعنی مسئولیت پذیری و محدود کردن بعضی از لذتها (توی انیمیشن هم مثال همون ماهی که داشت نفسهای آخرش رو میکشید اما به جای فکر به سلامتی ساندویچ مکدونالدی گاز میزد!)
ادامه در پست بعد
📢 کانال تفکر تفریحی
https://eitaa.com/tafakortafrihi
پیج اینستاگرام:
Nimavary
هدایت شده از تفکر تفریحی
3⃣ قسمت سوم تحلیل انیمیشن باب اسفنجی
راستی یه چیزی هم درمورد رستوران آقای خرچنگ بگم که چرا میگیم مکدونالدی👇
آقای خرچنگ و پلانکتون با هم ایدهی این فستفودی که دقیقا سبک مکدونالد هست رو استارت زده بودن اما آقای خرچنگ به پلانکتون خیانت میکنه و با دزدیدن ایده رستوران خودش رو میزنه. این دقیقا داستان تأسیس رستوران مکدونالده که میتونید به طور کامل توی فیلم «بنیانگذار» ببینیدش
مسئلهی بعدی «هفت گناه کبیره مسیحیت» هست و هر کدوم از شخصیتها نمادی از یک گناه کبیره هستن که میتونید توی تصویر ببینید.
خب جالبه که توی گناهان کبیره مسیحیت گناهانی مثل زنا و ربا جایی نداره!
نکته: شهوت در باب به معنای اشتیاق بسیار زیاد به هر چیزیه
ادامه در پست بعد
📢 کانال تفکر تفریحی
https://eitaa.com/tafakortafrihi
پیج اینستاگرام:
Nimavary
هدایت شده از تفکر تفریحی
4️⃣ قسمت چهارم تحلیل انیمیشن باب اسفنجی
توی انیمیشن سینمایی «باب اسفنجی در حال فرار» وقتی باب و پاتریک میخوان برای نجات گری (حلزون خانگی باب) سفری رو شروع کنن، یک مکالمه کاملا فلسفی در باب فلسفه ذهن و دریم توی ماشین دارن و با خودشون فکر میکنن که این سفر توی خواب داره اتفاق میفته؛ اما چطور میشه دو نفر همزمان یک خواب رو ببینن؟ اینجاس که یک فیلسوف و یا استاد راه که یه بوته خار هست میاد و بهشون میگه این سفر یه خوابه و این اتفاقات فقط داره توی ذهنشون میگذره و اونا باید روح زامبیها رو آزاد کنن تا بعدش گری رو نجات بدن. باب و پاتریک هم چون میدونستن خواب هستن دیگه نمیترسند و این چالش رو یا موفقیت پست سر میذارن.
جالبه که تا آخر داستان مخاطب توی شک میمونه که آیا واقعا این اتفاقات واقعیه یا توی خوابه و ذهنشونه! این یک شک فلسفی توی بچهها ایجاد میکنه که جنسش از نوع شکی هست که توی فیلم ماتریکس میبینیم (آیا این جهان واقعیه یا فقط توی ذهن ماست؟)
و جالبه که شخصیت این فیلسوف که ایجاد شک میکنه بازیگر اصلی فیلم ماتریکسه (کیانو ریوز)
این شک فلسفی که بسیاری از فیلسوفان روش کار کردن خیلی به بنیانهای فکری بچهها آسیب میزنه و ممکنه ایجاد مشکلات روحی هم بکنه.
یکی از موارد باب که از همون سرخوشی نشأت میگیره، خوشبینی افراطیه؛ تاجایی که باب دوست و دشمن رو توی دایرهی دوستی میبینه.
ادامه در پست بعد
📢 کانال تفکر تفریحی
https://eitaa.com/tafakortafrihi
پیج اینستاگرام:
Nimavary
هدایت شده از تفکر تفریحی
5️⃣ قسمت پنجم تحلیل انیمیشن باب اسفنجی ( قسمت پایانی)
یکی از موارد باب که از همون سرخوشی نشأت میگیره، خوشبینی افراطیه؛ تاجایی که باب دوست و دشمن رو توی دایرهی دوستی میبینه.
نیچه توی کتاب «و چنین گفت زرتشت» میگه که «اگر میخواهی به وسیله دلهای سرشار دوست داشته شوی، باید اسفنج بودن را بیاموزی»
باب دقیقا همین اسفنج نیچه است که با خاصیت جذب کنندگیاش دوست و دشمن رو جذب میکنه. خب این با نگاه توحیدی ما که واقعا دوست و دشمن رو از هم تفکیک میکنه و کنش متفاوتی دربرابر هر کدوم داره خیلی فاصله داره و یه نگاه التقاطی (هم این هم آن) رو القا میکنه (برای مطالعه بیشتر به مباحث رویکرد معرفتمدار در اتاق کودک مراجعه کنید)
منبع این قسمت از تحلیل: www.faraparde.ir
محتوای جنسی هم متاسفانه توی انیمیشن زیاده. از اسم این شهر گرفته («بیکینی» به معنایی که دیگه میدونید و «باتم» به معنای پایین) تا موارد دیگه...
این رو هم قطعا میدونید که چند سال پیش سازندگان این اثر گفتند که باب یک شخصیت همجنسبازه و این توئیت حسابی سروصدا کرد.
نکته آخر هم که کلی مقاله و فکت روانپزشکی و روانشناسی ازش موجوده درمورد تحریک بیش از حد مغز برای پردازش تصاویر با سرعت زیاده. این یعنی سرعت حرکت تصاویر توی انیمیشن باب اسفنجی تقریبا دو و نیم برابر حد استاندارده و مغز بچهها که ظرفیت محدودی داره نمیتونه تصاویر رو با این سرعت پردازش کنه و باعث تخریب قدرت پردازش مغز میشه.
پایان
📢 کانال تفکر تفریحی
https://eitaa.com/tafakortafrihi
پیج اینستاگرام:
Nimavary
هدایت شده از تفکر تفریحی
برای دانلود قسمت ۲۴ برنامهی تلویزیونی «امتداد» با موضوع «باباسفنجی و فلسفه» به لینک زیر مراجعه کنید 👇
دانلود قسمت ۲۴ امتداد
قسمتی از برنامه:
یکی دیگر از کاراکترهای این انیمیشن به نام خرچنگ، نماد ثروت اندوزی و وابستگی به دنیاست. یک شخصیت کاملاً سوداگرانه دارد. خرچنگ دقیقاً نماد و تجسم یافته آن انسان تراز کاپیتالیستی است. همه چیز برای او پول و کالاست. همیشه سوال او این است که چطور میتوانم از اجسامی که در کنارم قرار گرفته اند پول در بیاورم تا از آن لذت ببرم. در اصل همه چیز او برای به دست آوردن لذت است، پول برای لذت، زمان برای لذت و لذت برای لذت!
و این موضوع رکن اساسی هوس شهر است! کودکانی که پای همچنین انیمیشنهایی مینشینند که دارند اصالت لذت را تبلیغ میکند، بچههایی را تربیت میکنند که تمام کارهای آنها معطوف به لذت باشد. وقتی همین کودکان بزرگ می شوند، دیگر حتی حاضر به ازدواج و فرزندآوری نیستند. چون این ازدواج و فرزندآوری، محدود کردن آن لذتهایی است که تا الان داشتند آن را تجربه میکردند و البته این جنس لذت؛ این جنس لذت دنیای مدرن و پست مدرن با آن لذت معنوی بسیار متفاوت است.
دقیقاً آن تلقی خودمحوری که معطوف به لذت بردن خود “من” است یعنی همه چیز باید در مسیر لذت “من” قرار گیرد و از دل این تفکر جدید، تعریف جدیدی از انسان به وجود میآید...
✍مریم خانمحمد نیماوری
📢 کانال تفکر تفریحی در بله:
https://ble.ir/tafakortafrihi
📢 در ایتا:
https://eitaa.com/tafakortafrihi
📢 در تلگرام:
https://t.me/tafakortafrihi
اینستاگرام:
Nimavary
سلام 👋
خیلی وقت پیش با یکی از آشنایانم دربارهی خانواده صحبت میکردم و میگفت که حاضر نیستن بچهدار بشن، چون درحال حاضر دارن درس میخونن و بعدش هم میخوان کار کنن؛ و خب بچه این وسط تمام برنامههاشون رو بهم میریزه!
همونجا، یاد نقشهای که سازمان ملل منتشر کرده افتادم که توی اون نوشته بود ۶۷ درصد دانشجویان ایرانی دختران هستند؛ از اون طرف یه آمار منتشر شده که میگه ایران به دلیل کاهش جمعیت احتمالا در ۲۰ سال آینده رشد جمعیتش صفر خواهد بود (گفتهی وزیر بهداشت) و ۱۰۰ سال آینده دیگه کشوری به نام ایران وجود نخواهد داشت😱 حالا این دو تا چه ربطی بهم دارن؟ بخشیاش اینه که وقتی اکثر دختران دانشجو میشن و بعدش میخوان کار کنن، خب دائم ازدواج و فرزندآوری رو به تأخیر میندازن (خیلی ها هم به جهت افزایش سنشون دیگه بچهدار نمیشن...) و این میشه که با یه سقوط وحشتناک جمعیتی روبهرو میشیم که الان اصلا متوجهش نیستیم😧
خب این آمار دختران دانشجو یکم عجیبه چون حتی ژاپن هم که مثلا خیلی پیشرفته است، این تعداد دانشجوی خانم نداره! و جالبه که خود غربیها اینقدر درس خواندن و مدرک گرفتن رو جدی نمیدونن😵💫 (مثل فیلم کاپیتان فنتستیک که یه نگاه منتقدانه به نظامسازی غرب، بخصوص آموزش و پرورش داره یا فیلم «سه احمق» که حافظه محوری مدرسه و دانشگاه رو نقد میکنه)
بماند که کلا این علوم دانشگاهی کاملا غیر دینی و غیر توحیدیه و یهو میان میگن فلان علم و فلان علم کلا «توهمه»😂😐 یا فلان علم (اقتصاد) اساسا شکست خورده و فلان مدل منسوخ شده😑...
سر جمع اینکه، دوستان، دربارهی جدی گرفتن درس و مدرک گرفتن، سرکار رفتیم؛! جدی میگم🫣
آیا این نگاه تک بُعدی نیست که همه چیز معطلِ درس خواندن و مدرک گرفتن و کار کردن باشه؟ (فیلم «Gifted» رو ببینید...)
خداییش چند درصد از دختران و پسران به بهانهی ادامهی تحصیل، ازدواج نمیکنن؟ و جالبه بگم که طبق تجربهی شخصی و حتی نظرات دیگران، انسان زمانی به فهم و درک بهتر و جهانبینی عمیقتر در هرررر حوزهای میرسه، که تجربهی تربیت فرزند داشتهباشه!
وقتی دین توصیه میکنه فرزند آوری رو از ترس فقر به تأخیر نندازید، این ترس از فقر، فقط «مالی» نیست که! بلکه نگران نباشیم که از لحاظ فکری، درکی، علمی، حکمی و چه و چه و چه عقب بیفتیم! چون اصلا چنین اتفاقی نمیافته و خدا ضمن اینکه جبران تایمهای وقف شدهی ما رو میکنه، یه جوری به فکر و وسعت نگاهمون برکت میده که اگر فرزند نداشتیم چنین روزیای نداشتیم و هزار قدم عقبتر باقی میموندیم!!! مبحث «کسب و رزق» رو یادتونه؟ رزق چیزیه که خدا میده و کسب اون چیزی است که ما برای گرفتنش دست و پا میزنیم و آخرش هم هیچ برکتی برامون نداره (پیشبرنده نیست و رشد نمیده، انگار که آب توی هاونگ کوبیدید)...
حالا جالبه که سینمای غرب که از ابزار جنود شیطانه، عمدتا زمانی هم که میاد در راستای تشویقِ داشتن بچه فیلم بسازه، رابط نامشروع (نه ازدواج) رو تبلیغ میکنه و اسم اون زن رو میذاره «مادر»!🤦♀ مثل فیلم «به هر دو طرف نگاه کن» (یاد آمار تولد کودکان نامشروع (خارج از تأهل) افتادم که سازمان ملل سال ۲۰۱۵ در قالب نقشهی خانواده منتشرش کرد و مثلا مکزیک بالای ۵۰ درصد، فرانسه ۵۷ درصد و آمریکا ۴۱ درصد اعلام شده بود😵💫)
خلاصه اینکه ما بچه شیعهها بالا بریم، پایین بیاییم، کار فرهنگی کنیم، کار معرفتی کنیم، اگر صد سال دیگه آدمِ کف صحنه نداشته باشیم و تعداد کمی آدم توی نسلمون باشه، کارهای امروزمون به چه دردی میخوره؟ برای کی میمونه؟ برای چی بمونه؟🤔
پس ما مامانا یادمون باشه هر چند خیلی سخت، هر چند در نگاه بعضیا خیلی کم اهمیت و هر چند دور از چشم جامعه و آدماش، وقتی در کسوت «مادری» هستیم، «کارمون مهمتر از تموم کارهای دنیاست»...
✍مریم خانمحمد نیماوری
📢 کانال تفکر تفریحی در بله:
https://ble.ir/tafakortafrihi
📢 در ایتا:
https://eitaa.com/tafakortafrihi
📢 در تلگرام:
https://t.me/tafakortafrihi
اینستاگرام:
Nimavary