بسم الله الرحمن الرحیم
مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا.
(الاحزاب - ٢٣)
🔰ترجمه :
از مؤمنان مردانى هستند كه به پيمانى كه با خدای سبحان بسته بودند وفا كردند. بعضى بر سر پيمان خويش جان باختند و بعضى چشم به راه هستند و هيچ پيمان خود دگرگون نكردهاند.
🔰تفسير :
١ - اين آيه شريفه اشاره به گروه خاصی از مؤمنان است كه در تاسی به
پيامبراکرم (صلیاللهعلیهوآله وسلم)از همه پيشگام تر بودند و بر سر عهد و پيمانشان با خدای متعال يعنی فدا كاری ُتا آخرين نفس و آخرين قطره خون ايستادند.
٢ - در ميان مؤمنان مردانی هستند كه بر سر عهدی كه با خدای متعال بستهاندايستادهاند بعضی از آنها به عهد خود وفا كرده جان را به جان آفرين تسليم نمودندودر ميدان جهاد شربت شهادت نوشيدند و بعضی نيز در انتظارند و هيچگونه تغيير و تبديل در عهد و پيمان خود ندادند و كمترين انحراف و تزلزلی در كار خود پيدا نكردند.
٣ - به عكس منافقان و يا مؤمنان ضعيف الايمان كه طوفان حوادث آنها را به اين طرف و آن طرف میافكند و هر روز فكر شوم و تازهای در مغز ناتوان خود می پروراندند اينان همچون كوه ثابت و استوار ايستادند و اثبات كردند عهدی كه با او بستند هرگز گسستنی نيست.
✅ خدایا : ما را بر ایمانمان استوار و ثابت قدم بدار.
عید بر همگان خجسته باد .
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ مَنْ يُقاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّـهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْراً عَظِيماً
(النساء - ٧٤)
🔰ترجمه :
و آن کس که در راه خدای یکتا پیکار کند و کشته شود یا پیروز گردد پاداش بزرگی به او خواهیم داد.
🔰تفسير :
سر انجام رزمنده مؤمن يا شهادت است يا پيروزی
١ - امر رزمنده در راه خدای بزرگ منتهی به يكی از دو سرانجام محمود و پسنديده میشود، يا منتهی به اين میشود كه در راه خدای بزرگ كشته شود و يا به اين كه بر دشمن خدای متعال غلبه پيدا كند و او به هر حال اجری عظيم خواهد داشت و اگر شق سوم سرنوشت جنگ كه عبارت از فرار كردن كه نه كشتن است و نه كشته شدن را ذكر نكرد برای اين بود كه اشاره كند به اين كه رزمنده در راه خدای یگانه فرار نمیكند.
٢ - اگر از ميان دو سرنوشت محتمل اول سرنوشت كشته شدن را نام برد و بعدا سرنوشت غلبه را برای اين بود كه ثواب كشته شدن بيشتر و پايدارتر است چون رزمنده غالب و كسی كه دشمن خدای سبحان را شكست میدهد هر چند كه اجر عظيم برايش نوشته شده الا اين كه اين اجر عظيم در خطر حبط شدن قرار دارد چون وقتی آدمی بر دشمن خود پيروز شد ممكن است غرور ناشی از پيروزی و هوسهای ناشی از نداشتن دلواپسی به گناه وادارش ساخته در اثر ارتكاب گناه آن اجر عظيمی را كه داشت از دست بدهد.
٣ - بعضی از كارها هست كه اجر اعمال صالحه را حبط میكند يعنی خنثی می سازد به خلاف كشته شدن در راه خدای متعال كه بعد از آن حياتی جز حيات آخرت نيست تا در آن حيات گناهی از او سر بزند و ثواب شهادتش را خنثی سازد، پس كشته راه خدای متعال اجر عظيم خود را حتما دريافت میدارد ولی غلبه و پيروزی بر دشمن هر چند كه غلبهاش در راه خدای بزرگ بوده ليكن امرش در استيفای اجرش مراعی و پا در هوا است.
✅ خدایا : مرگ ما را در شهادت مقرر فرما.
التماس دعا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تلاوت حیرت انگیز قاری نوجوان ایرانی در محفل قرآنی ۸۵ هزار نفری لاهور پاکستان
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ إِذا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا وَ لَوْ كانَ ذا قُرْبى ( الانعام - ١٥٢)
🔰ترجمه :
و چون سخن مىگوييد عدالت ورزيد حتّى اگر از خويشاوندان باشند.
🔰تفسير :
١ - عمل کردن به عدالت بدون اجحاف و ستم از اينكه عدالت واقعی در گفتار رفتار وزن و پیمانه دقیقا رعایت شود ممكن نيست لذا دراین امور چاره ایی جز اکتفاء به تقریب و تخمین وجود ندارد ولذا خداوندعزوجل برای دفع این توهم می فرماید که ما بیش از طاقت از شما نمی خواهیم.
٢ - درگفتارتان که ممکن است موجب نفع یا ضرری برای اشخاص بشود رعایت عدالت را بکنید و مبادا عاطفه قرابت وخویشاوندی شما را وادارد که سخن به ناحق بگویید و یا گفتار را تحریف نموده و از حق تجاوز کنید.
٣ - عدالت هم در رفتار و هم در گفتار يك اصل است در گواهىها شهادت دادن وصيّتها قضاوتها صدور حكمها انتقادها و ستايشها عدالت را مراعات كنيم نبايد رابطهى خويشاوندى را بر ضابطهى حقّ و عدل ترجيح دهيم.
✅ خدایا : در گفتارو رفتارو در همه کارها ما را به عدالت زينت ببخش.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَنُدْخِلَنَّهُمْ فِي الصَّالِحِينَ
(العنكبوت - ٩)
🔰ترجمه :
و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام دادند آنها را در زمره صالحان وارد خواهیم کرد.
🔰تفسير :
این آیه شریفه بار دیگر حقیقتی را در مورد کسانی که ایمان و عمل صالح دارند تکرار و تأکید میفرماید کسانی که ایمان آوردهاند و عمل صالح انجام میدهند آنها را در زمره صالحان داخل خواهیم کرد.
٢ - اصولا عمل انسان به انسان رنگ می دهد عمل صالح انسان را از نظر روحی به رنگ خود در میآورد و در زمره صالحان وارد میکند.
٣ - صلاح به معناى نیکى کردن و نیکوکار گشتن است و صالح کسى است که انجام دهنده صلاح و ملازم و متمسک به آن باشد برخى گفته اند صالحان کسانى هستند که در علم و ایمان خودبه خدای متعال و به آنچه از نزد خدای متعال آمده و نیز در صداقت شهادت و توبه آنان خللى وارد نشده باشد و تمام عمر خود را در طاعت خدای متعال و اموالشان را در راه رضاى او صرف نمایند.
٤ - حضرت ابوالفضل عباس(علیه السلام) نمونه عينی بنده صالح ومطیع امر خدای بزرگ و رسول خدا ( صلیاللهعلیهوآله وسلم)و مطیع حضرت امیر المؤمنین( علیهالسلام) و حضرت امامان حسن و حسین (صلوات الله و سلامه علیهما) بود كه در راه خدای سبحان وامام زمان خود با جان ومال وفرزندان خود جهادوبا ايثار ومردانگى واز خود گذشتگى در ظهر عاشورا جان خود تقديم نمود
السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا الْعَبْدُ الصَّالِحُ الْمُطِيعُ لِلّٰهِ وَ لِرَسُولِهِ وَلِأَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَالْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِمْ وَسَلَّمَ
✅ خدایا : ما را از صالحین قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُون
(آل عمران - ١٦٩)
🔰ترجمه :
كسانى را كه در راه خدای بزرگ كشته شدهاند مرده مپندار بلكه زندهاند و نزد پروردگارشان روزى داده مىشوند.
🔰تفسير :
١ - مراد از موت فنا نيست بلكه انتقال از نشئه است به نشئه اعلى از اين نشئه و كندن لباس فنا و پوشيدن لباس بقا است نهايت آنكه اگر شخص در راه خدای بزرگ كشته شود چه به شمشير اعداء دين و چه در مبارزه با هواى نفس و شيطان رجيم در بساط قرب الهى جایگزين خواهد بود.
٢ - كسی كه به مقام قرب رسيد متنعم به نعيم جنان است و هر چه بخواهد از ارزاق و غير آن به اراده الهی براى او حاضر است و تخصيص مجاهدين به حيات به اعتبار تقيد به قرب و نعيم است و به اعتبار بقاء نام و ذكر جميل آنها در صفحات تاريخ دنيا است.
٣ - ما بر مبناى قرآن کریم كه شهيدان را زنده مىداند به شهداى راه اسلام و خصوصاً شهداى كربلا سلام كرده با آنان حرف مىزنيم و توسل مىجوييم.شهادت پايان زندگى نيست آغاز حيات است. بسيارى از زندگان مردهاند ولى كشتگان راه خدای بزرگ زندهاند. شهادت باختن و از دست دادن نيست بلكه يافتن و به دست آوردن است. كشته شدن آنگاه ارزشمند است كه در راه خدای سبحان باشد.
✅ خدایا : مرگ ما را در شهادت قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ فَهُوَ حَسْبُهُ (الطلاق - ٣)
🔰ترجمه :
و هر کس بر خدای یکتا توکّل کند کفایت امرش را می کند.
🔰تفسير :
١ - كسی كه بر خدای متعال توكل كند از نفس و هواهای آن و فرمانهايیكه می دهد، خود را كنار بكشد و اراده خدای سبحان را بر اراده خود مقدم بدارد و عملی را كه خدای بزرگ از او می خواهد بر عملی كه خودش دوست دارد ترجيح بدهد و به عبارتی ديگر به دين خدای بزرگ متدين شود وبه احكام او عمل كند.برای چنين كسی خدای یکتا كافی و كفيل او خواهد بود.
٢ - آن وقت آنچه را كه او آرزو كند خدای متعال هم همان را برايش میخواهد البته آنچه را كه او به مقتضای فطرتش مايه خوشی زندگی و سعادت خود تشخيص می دهد نه آنچه را كه واهمه كاذبش سعادت و خوشی میداند.
٣ - واينكه فرمود خدای سبحان كافی و كفيل او است علتش اين است كه خدای متعال آخرين سبب است كه تمامی سببها به او منتهی میشود در نتيجه وقتی او چيزی را اراده كند بجا میآورد و به خواسته خود میرسد بدون اينكه ارادهاش دگرگونی پذيرد.
✅ خدایا : ما را از متوکلین قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ ۖإنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ
(العنكبوت - ٤٥)
🔰ترجمه :
آنچه را از کتاب آسمانی به تو وحی شده تلاوت کن و نماز را برپا دار که نماز انسان را از زشتیها و گناه بازمیدارد و یاد خدای سبحان بزرگتر است و خداوندعزوجل میداند شما چه کارهایی انجام میدهید.
🔰تفسير :
١ - خدای متعال در اين آيه شريفه به رسول گرامی خود دستور می دهد به تلاوت آنچه به وی وحی شده يعنى تلاوت قرآن کریم كه بهترين بازدارنده است از شرك و ارتكاب فحشاء و منكرات زيرا در آن آيات روشنی است كه متضمن حجتهايی نورانی است كه حق را آن طور كه بايد روشن می سازد و هم مشتمل است بر داستانهای عبرتآور ومواعظ و بشارتها و انذار و وعده وعيدهاكه شنونده و خواننده را از گناهان باز میدارد.
٢ - دستور بعدي امر به نماز است كه بهترين اعمال است چون كه نماز از فحشاء و منكر بازمیدارد مراد از اين بازداری بازداری طبيعت نماز از فحشاء و منكر است البته بازداری آن به نحو اقتضاء است نه عليت تامه كه هر كس نماز خواند ديگر نتواند گناه كند.
٣ - توجه به خدای بزرگ از در بندگی آن هم در چنين محيط و از چنين افراد طبيعتا بايد انسان را از هر معصيتی كبيره و هر عملی كه ذوق دينی آن را شنيع میداند از قبيل قتل نفس تجاوز به جانها و به مال ايتام فحشا وفساد باز می آورد بلكه نه تنها از ارتكاب آنها بلكه حتی از تلقين آن نيز جلوگيری كند.
✅خدایا : مرگ و حشر ما را با نماز قرار بده
التماس دعا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✨ای کریمه کرمت بود به ما بهجت داد
✨قم ز لطف تو به ایران چقدر عزت داد
💐💐 سالروز ورود پر خیر و برکت اخت الرضا حضرت فاطمه معصومه (علیهاالسلام) به قم را گرامی باد.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
اِنّما اَنتَ مُنذِرَُ وَ لِکُلِّ قَومِِ هادِِ
(الرعد - ٧)
🔰ترجمه :
تو فقط بیم دهندهایی و برای هر گروهی هدایت کنندهایی است.
🔰تفسير :
١ - چه آزادمنشانه سخن می گویدنه انحصاری در آن می بینی و نه اجباری گويا مکمل لا اِکراهَ فِی الدِّین است. آری خدای پاک و آزاد راه پاک و آزاد دارد چه نیک می داند که ایمان حقیقی تنها در فضای آزاد شکل می گیرد و شکوفا می شود.
٢ - این آیه شریفه می فرماید که برای هر قوم و ملیتی یک هادی است که به زبان همان قوم سخن می گوید آنگاه که مُنذِر بانگ بر آورَد که ای مردم این زندگی رو به پایان است هر کس حیرت زده از هر سو به دنبال راه نجات خویش است. واگردر جستجویش صادق باشد بی شک هادی قوم خویش را خواهد یافت خداوند منّان هادیان خود را در هر قومی نهاده است و این بدان سبب است که درک متقابل بین هدایتگر و خواهان هدایت هماهنگی مابین آنان از ضروری ترین نکات هدایتگری و رستگاری است. این یعنی تو تنها با هدایتگر خویش است که به رستگاری هدایت می شوی. چه هدایتگر کسی است که روح وجانت هماهنگ با روح و جان او است. همان است که کلامش را می فهمی و قلبت بدان گواه است.
٣ - بدان که ناهماهنگی عدم درک متقابل و عدم گواهی قلب از نشانه های نیافتن هادی است و نیافتن یعنی پیوند نخوردن و دگرگون نشدن و بدان که هدایتگر حقیقی یکی بیش نیست و آن روح الهی است این روح آگاه و حیات بخش است که تجلیات عدیده به خود می گیرد و روزی در خواهی یافت که پرتویی از این روح بزرگ در اعماق درون تو نیز نهفته بوده است.
✅خدایا : ما را هدايت فرما.
التماس دعا
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ يَسْتَجِيبُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ يَزِيدُهُمْ مِنْ فَضْلِهِ وَ الْكافِرُونَ لَهُمْ عَذابٌ شَدِيدٌ (الشورى - ٢٦)
🔰ترجمه :
و دعاى كسانى را كه ايمان آوردهاند و كارهاى شايسته كردهاند اجابت مىكند و از فضل خويش آنان را افزون می دهد و كافران را عذابى سخت است.
🔰تفسير :
١ - خداوندعزوجل هر گونه درخواستی راکه مؤمنان صالح العمل داشته باشند میپذيرد و از آن بالاتر اموری را كه شايد به فكر آنها نيامده است كه از خدای بزرگ درخواست كنند از فضلش به آنها می بخشد واين نهايت لطف و مرحمت خداوندعزوجل درباره مؤمنان است.
٢ - مراد آيه شريفه اين است كه هر وقت او را بخوانند خدای متعال دعايشان را مستجاب میكند وهر وقت حاجتی بخواهند میدهد و زيادتر از خواسته هایشان را هم می دهد.
٣ - خداوندعزوجل راه بازگشت را همواره به روی بندگان خودباز می گذارد او كسی است كه توبه را از بندگانش پذيرامی شود وگناهان را می بخشد اما اگر تظاهر به توبه كنيد ولی درخفا كار ديگر انجام دهيد تصور نكنيدكه ازديده تيزبين علم پروردگار مخفی خواهد ماند.
✅ خدایا : شهادت در راهت را روزی ما مقرر فرما.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّـهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ (المائده - ۳۵)
🔰ترجمه :
ای کسانی که ایمان آوردهاید از مخالفت فرمان خدای سبحان بپرهیزید و وسیلهای برای تقرب به او بجوئید.
🔰تفسير :
١ - گر چه خدای متعال از همه چیز به ما نزدیکتر است اما ما همیشه در موقعیت ارتباط نیستیم در قرآن کریم آمده است که مؤمنان باید بکوشند تا نزدیکی و ارتباط بیشتری با خدای متعال امر مقدس پیدا کنند.
٢ - حقيقت وسيله به درگاه خدای متعال مراعات راه خدای بزرگ است به اينكه اولا به احكام او علم پيدا كنی و در ثانی به بندگی او بپردازی و ثالثا در جستجوی مكارم و عمل به مستحبات شريعت باشی و اين وسيله معنايی نظير معنای كلمه قربت را دارد.
٣ - چون وسيله نوعی توصل است و توصل هم در مورد خدای متعال كه منزه از مكان و جسمانيت است توصل معنوی و پيدا كردن رابطهای است كه بين بنده و پروردگارش اتصال برقرار كند و نيز از آنجا كه بين بنده و پروردگارش هيچ رابطهای به جز ذلت عبوديت نيست قهرا وسيله عبارت است از اينكه انسان حقيقت عبوديت را در خود تحقق دهد و به درگاه خدای متعال وجهه فقر و مسكنت به خود بگيرد پس وسيله در آيه شريفه همين رابطه است و اما علم و عمل از لوازم معنای وسيله و از ادوات رساندن خود به حقيقت عبوديت است.
✅ خدایا : ما را عبد خودت قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
اللَّـهُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ لَهُ الْأَسْماءُ الْحُسْنى
(طه - ٨)
🔰ترجمه :
او خداوندی است که معبودی جز او نیست و نامهای نیکوتر از آن اوست.
🔰تفسير :
١ - توحید یعنی یگانه دانستن خدای متعال در آنچه مختص او است و آنچه که باید برای او باشد یعنی بنده یقین کند و اقرار نماید که خدای متعال به تنهایی پروردگار و صاحب همه چیز است و آفریننده فقط او است و او زنده پایدار است که تمام جهان هستی را به تنهایی تدبیر مینماید. و یقین نماید و اقرار کند که فقط خدای متعال سزاوار بندگی است و هیچ شریکی ندارد و هر معبودی غیر از او ناحق و باطل است، و او تعالی به صفات کمال متصف است و از هر عیب و نقصی پاک است و فقط او دارای اسمای حسنی و صفات والا میباشد.
٢ - خدای متعال یکتا است هیچ شریکی ندارد همانندی در ذات و نام و صفات و کارهایش ندارد و فرمانروایی و آفرینش از او است او فرمانروا است وهمه غیراز اوتحت فرمانروایی او قرار دارند او پروردگار است و همه بنده او هستند.... او آفریننده است و همه چیز غیر از او مخلوق و آفریده شده میباشند.
٣ - او يگانه منعم حيات ده، شفا بخش، رازق، غفور، رحيم، غنی، و عزيز است، و تمامی اسمهايی كه در آن معنايی از خير باشد برای او است پس خدای سبحان تنها كسی است كه مستحق عبادت است، و بايد به اميد خيراتی كه نزد او است پرستش شود نه غير خدا.
✅ خدایا : ما را در زمره شاکرین قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ
(الشعراء - ٨٠)
🔰ترجمه :
و هنگامی که بیمار شوم مرا شفا میدهد.
🔰تفسير :
١ - مراد این است که شافی تنها خدای سبحان است و دکتر و دوا وسیله است. انسان مؤمن به پزشک مراجعه میکند و دارو مصرف می كند ولی هیچ کدام را شفا دهنده نمیداند و بلکه معتقد است که اگر خدای متعال خواست دوا و درمان مؤثّر واقع میشوند و بیانگر آن است که نقش دارو در درمان انسان به اراده و تدبیر خدای بزرگ بستگی دارد.
٢ - نان و آب وسیله سیر کردن هستند ولی سیرکننده واقعی خدای متعال است.
٣ - حضرت ابراهیم( علیهالسلام) فرمود وقتى من مریض شوم و نفرمود وقتى خداوندعزوجل مرا مریض کند
این بدین سبب است که علّت بیشتر بیماریها افراط و تفریط خود انسان است در خوردنیها و نوشیدنیها وعدم رعايت بهداشت ومراعات توصيه های مربوطه در امر بهداشت و ... .
✅ خدایا : نعمت صحت و عافیت را بر ما ارزانی فرما.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
ذلِكَ بِأَنَّ اللَّـهَ هُوَ الْحَقُّ وَ أَنَّ ما يَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ الْباطِلُ وَ أَنَّ اللَّـهَ هُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ (لقمان - ٣٠)
🔰ترجمه :
اینها همه دلیل بر آن است که خداوندعزوجل حقّ است وآنچه غیر از او میخوانند باطل است و خداوندعزوجل بلند مقام و بزرگ مرتبه است.
🔰تفسير :
١ - الله حق است و آنچه جز او میخوانند همه باطل است و الله است که بلندمرتبه وبزرگ است او بزرگی است که بزرگتر از او وجود ندارد . و بلند مرتبهایی است که بالاتر از او نیست و مهربانی است که مهربانتر از او کسی نیست.
٢ - قوی و نیرومندی است که در هر نیرومندی نیرو و قوت پدید آورده است. توانایی است که در هر توانمندی توانایی پدید آورده است. و مهربانی است که رحمت و مهربانی در وجود هر مهربانی پدید آورده . دانایی است که هر مخلوقی را تعلیم داده است. روزی دهندهایی است که همه روزیها و روزی داده شدهها را آفریده است.
٣ - در اين جهان وجود حقيقی كه قائم بالذات و ثابت و بر قرار و جاودانی باشد تنها او است و بقيه هر چه هست در ذات خود وجودی ندارد و عين بطلان است كه هستی خود را از طريق وابستگی به آن وجود حق پايدار پيدا میكند و هر لحظه نظر لطفش را از آنها بر گيرد در ظلمات فنا و نيستی محو و ناپديد میشود.
✅ خدایا : پنج شنبه ها دلها نا آرام می شود بیاد آنهایی که شادی بخش زندگی ما بودند با خواندن فاتحه ایی آنان را مهمان کنیم.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ يُعَلِّمُكُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ
(البقره - ١٥١)
🔰ترجمه :
و به شما کتاب و حکمت میآموزد.
🔰تفسير :
١ - يكى از وظايف انبياء آموزش كتاب و حكمت است حكمت بينشى است كه در سايهى معرفت الهى پديد می آيد و بر اساس فكر در اسرار هستى و رسيدن به حقّ نور و تقوی می توان به آن دست يافت.
٢ - حضرت امام باقر (عليه السلام) فرمودند حكمت همان فهم معرفت و شناخت عميق است شناختى كه انسان را به بندگى خدای سبحان و رهبر آسمانى وا دارد و از گناهان بزرگ دور سازد.
رأس حكمت طاعت خداوندعزوجل است پيامبراکرم(صلى الله عليه و آله وسلم) فرمودند من سراى حكمت هستم و علىّ درگاه آن هركس طالب حكمت است بايد از اين راه وارد شود.
٣ - حكمت بينش و بصيرتى است كه اگر در فقيرباشد اورا درجامعه ازثروتمند محبوبتر مي كند واگر درصغيرباشد اورا بر بزرگسالان برترى مىبخشد.
٤ - حكمت هديهاى است كه خداوند عزوجل به مخلصين عنايت می فرمايد.در روايات متعدّد مىخوانيم هر كس چهل شبانه روز كارهايش خالصانه باشد خداوندعزوجل چشمههاى حكمت را از دل او به زبانش جارى مىسازد فرد حكيم نه نزاعى با بالا دست خود دارد و نه زيردستان را تحقير مىكند سخنى بدون علم و آگاهى نمىگويد و در گفتار و رفتارش تناقضى يافت نمىشود نعمتهاى الهى را ضايع نمىكند و به سراغ بيهودهها نمىرود مردم را مثل خود دوست دارد و هر چه را براى خود بخواهد براى آنان مىخواهد و هرگز با مردم حيله نمىكند.
✅ خدایا : به ما حکمت بندگی و معرفت عطا فرما.
التماس دعا
بسم الله الرحمن الرحیم
لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّـهَ بِهِ عَلِيمٌ
(آل عمران - ٩٢)
🔰ترجمه :
هرگز به نيكوكارى نخواهيد رسيد تا از آنچه دوست داريد انفاق كنيد و از هر چه انفاق كنيد قطعا خدای سبحان به آن دانا است.
🔰تفسير :
١ - چرا اين قدر مال دوست هستيد و مال و منال را بر دين خدای متعال ترجيح میدهيد اين است كه شما در ادعای خود كه میگوئيد با خدای متعال و انبيای او نسبت داريد و اهل بر و تقوی میباشيد. دروغ میگوئيد برای اينكه شما اموال زبده و گرانبهای خود را بيش از خدای یکتا و راه خدای بزرگ دوست میداريد و در بذل آن بخل میورزيد و جز اموال پس ماندهها و بنجل را در راه او انفاق نمیكنيد چيزی را انفاق میكنيدكه دلها تعلقی به آن ندارد و اعتنايی به از بين رفتن آن و گم شدنش نمیكند هيچ كس به خير و بر نمیرسد مگر با انفاق چيزی كه دوست بدارد و زبده مال او باشد. چون راه خدای سبحان گنجينهایی است كه اموال پسنديده شما در آن فوت نمیشود.
٢ - هر چه را انفاق كنيد خدای متعال به آن دانا است اين جمله تشويق انفاقگران است تا وقتی كه انفاق میكنند خوشحال باشند به اينكه مال عزيز و محبوبشان هدر نرفته و انفاقشان بیاجر نمانده است. بلكه خدايی كه دستور انفاق به آنان داده، به انفاقشان و آنچه انفاق میكنند، آگاه است.
٣ - شرط دستیابی به نیکنفسی آن است که چیزی را به دیگری ببخشی که برای خودت دوست داری.
✅ خدایا : ما را از انفاق کنندگان قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّـهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً*
وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّـهَ بالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّـهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْراً
(الطلاق - ٢و٣)
🔰ترجمه :
هر کس تقوای الهی پیشه کند خداوندعزوجل راه نجاتی برای او فراهم میکند و او را از جایی که گمان ندارد روزی میدهد و هر کس بر خدای سبحان توکّل کند کفایت امرش را میکند خداوندعزوجل فرمان خود را به انجام میرساند و خدای متعال برای هرچیزی اندازهای قرارداده است.
🔰تفسير :
١ - خدای سبحان كه ولی وسرپرستی بنده متوكل خويش است او را از پرتگاه هلاكت بيرون می كشد و از طريقی كه خوداو نيز پيشبينی آن را نمی كند روزی می دهد و چنين بندهای به خاطر اينكه بر خدای متعال توكل كرده و همه امور خودرا به او واگذار نموده هيچ چيز ازكمال واز نعمتهايی را كه قدرت به دست آوردن آن را در خود میبيند از دست نمی دهد.
٢ - انسان هر چيزی را كه به وسيله سعی و كوشش خود به دست می آورد همان را خدای متعال برايش فراهم میكند برای اينكه او به وی توكل كرده و كسی كه بر خدای متعال توكل كند خدای بزرگ همهكاره او میشود و هيچ سبب از اسباب ظاهری اينطور نيست برای اينكه هر سببی را كه در نظر بگيری يك بار كارگر میافتد بار ديگر نمیافتد ولی خدای متعال اين طور نيست.
٣ - تمامی امور در حيطه قدرت خدای متعال است حدود و اندازه هر موجودی را خدای متعال معين می فرماید بنده متوكل هم يكی از موجودات است او نيز از تحت قدرت خدای سبحان خارج نيست پس اندازهها و حدود او نيز به دست خدای یکتا است.
٤ - چنين مقامی تنها نصيب صالحين از اوليای اين امت میشود و اما افراد پايينتر يعنی افراد متوسط از اهل تقوی كه درجات پايينتری از حيث معرفت و عمل دارند از موهبت ولايت خدايی هم آن مقداری برخوردارهستند كه با اخلاص ايمان و اعمال صالح آنان مطابقت دارد و چنان نيست كه هيچ بهرهای از اين موهبت نداشته باشند.
✅ خدایا : ما را به صفت تقوی آراسته گردان.
التماس دعا
بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ اللَّـهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَ الَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ (النحل- ۱۲۸)
🔰ترجمه :
خداوندعزوجل با کسانی است که تقوی پیشه کردهاند و کسانی که نیکوکارند.
🔰تفسير :
١ - تقوی در همه ابعاد و در مفهوم وسيعش از جمله تقوی در برابر مخالفان، يعنی حتی در برابر دشمن بايد اصول اخلاق اسلامی را رعايت كرد با اسيران معامله اسلامی نمود با منحرفان رعايت انصاف و ادب كرد از دروغ و تهمت پرهيز نمود به بیدفاعان نبايد حمله كرد متعرض كودكان و پيران از كار افتاده نبايد شد حتی چهارپايان را نبايد از بين برد مزارع را نبايد نابود كرد آب را نبايد به روی دشمن قطع نمود، خلاصه تقوی و رعايت اصول عدالت در برابر دوست و دشمن عموما بايد انجام گيرد و اجرا شود.
٢ - بايد پاسخ بدی را به نيكی داد و دشمن را از اين طريق شرمنده و شرمسار نمود چرا كه اين كار پر خصومتترين دشمنان را به دوست مهربان مبدل میسازد احسان و نيكی اگر به موقع و در جای خود انجام پذيرد يكی از بهترين روشهای تبلیغ است رفتاری كه پيامبراکرم( صلیاللهعلیهوآله وسلم) با مشركان مكه بعد از فتح نمود معاملهیی كه با وحشی قاتل حضرت حمزه ( علیهالسلام) كرد برخوردی كه با اسيران بدر داشت رفتاری كه با يهوديان كه انواع اذيت و آزار را درباره او روا میداشتند.
٣ - در نهج البلاغه در خطبه معروف همام هنگامی كه از امير مؤمنان حضرت علی ( علیهالسلام) تقاضای دستور جامعی در زمينه صفات پرهيزکاران كرد امام ( علیهالسلام) تنها به ذكر همين آيه شريفه قناعت فرمود و گفت تقوی پيشه كن و نيكی نما كه خدای سبحان با كسانی است كه پرهيزكار و نيكوكارهستند گرچه اين سؤال كننده عاشق حق عطش و تقاضايش با اين بيان كوتاه فرو ننشست و امام( علیهالسلام) ناچار به بيان مشروح پرداخت و جامع ترين خطبه را درزمينه صفات پرهيزكاران كه از يكصد خصلت تجاوز میكند بيان فرمود، ولی اين مقدار از جواب كوتاه نخستين امام( علیهالسلام) استفاده میشود كه اين آيه شریفه در واقع فهرستی است از تمام صفات پرهيزكاران است.
✅ خدایا : ما را از پرهیزکاران و متقین قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
لَتَرْكَبُنَّ طَبَقًا عَنْ طَبَقٍ
(الانشقاق - ١٩)
🔰ترجمه :
که همه شما پیوسته از حالی به حال دیگر منتقل میشوید تا به کمال برسید.
🔰تفسير :
١ - اين آيه شریفه جواب همه سوگندهای قبل از اين آيه شریفه است و خطاب در آن به مردم است و كلمه طبق به معنای چيزی و يا حالی است كه مطابق چيز ديگر و يا حال ديگر باشد چه اينكه يكی بالای ديگری قرار بگيرد و چه نگيرد ومنظور مراحل زندگی است كه انسان در تلاش خود به سوی پروردگار طی میكند، مرحله زندگی دنيا و سپس مرحله مرگ و آنگاه مرحله حيات برزخی و سپس مرگ در برزخ و هنگام دميدن صور و در آخر انتقال به زندگی آخرت و حساب و جزا.
٢ - وجود انسان ثابت نیست و ثابت نمی ماند همواره از کیفیتی به کیفیت دگر سیر می کند در هر مرحله از حیات چیزی هستید که در مرحله ی قبل نبوده اید. حیات شما و آگاهی های تان از لایه های عدیده تشکیل شده است. ورود به لایه ی آگاهی برتر به معنای خروج از لایه ی فروتر است این جهان همواره به پیش است و مرگ چرخاننده ی این چرخه است و مسیر حرکت به سوی پروردگار تان است خدایی که با خود شما است و در عمق وجودتان خانه دارد. اِلَی رَبِّکَ المُنتَهی.
٣ - این حیات که می بینی یک کارخانه ی عظیم تصفیه سازی است. یک پالایشگاه بزرگ است و مرحله به مرحله آنچه را که بخواهد خالص می سازد. یک سالک این روند را می شناسد و گذر از این مراحل را با جان و دل می پذیرد. تسلیم محض، بدین معناست.
✅ خدایا : عاقبت ما را ختم به خیر فرما.
التماس دعا
زيارت حضرت عبدالعظيم حسنى (عليه السّلام)
ثواب الأعمال عن محمّدَ بنِ يحيى العَطّار مِن أهلِ الرَّيّ: دَخَلتُ على أبي الحسَنِ العَسكرِيِّ (عليه السلام) فقالَ : أينَ كُنتَ؟ فَقُلتُ : زُرْتُ الحُسينَ (عليه السلام) قالَ :
أما إنّكَ لو زُرْتَ قَبرَعبدِ العظيمِ عِندَكُم لَكُنتَ كَمَن زارَ الحُسينَ بنَ عَلِيٍّ (عليهماالسلام ).
ثواب الأعمال به نقل از محمّد بن يحيى : يكى از اهالى رى گفت : خدمت امام هادى (عليه السلام) مشرّف شدم .
حضرت پرسيد : كجا بودى؟
عرض كردم : به زيارت حسين (عليه السلام) رفته بودم .
حضرت فرمود : بدان كه اگر قبر عبدالعظیم در شهر خودتان را زيارت كنى ، همچون كسى باشى كه حسين بن على (عليهماالسلام) را زيارت كرده باشد .
( ثواب الأعمال : ج - ۱ ، ص - ۱۲۴ )
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
غَافِرِ الذَّنْبِ وَقَابِلِ التَّوْبِ شَدِيدِ الْعِقَابِ ذِي الطَّوْلِ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ إِلَيْهِ الْمَصِيرُ
(غافر - ٣)
🔰ترجمه :
آمرزنده گناه ، پذيرنده توبه ، سخت عقوبت و صاحب نعم. هيچ خدايى جز او نيست بازگشت همه به سوى او است.
🔰تفسير :
١ - درآیه شریفه خدای یکتا به پنج وصف دیگر از صفات بزرگش که بعضی امید آفرین و بعضی خوف آفرین است توصیف فرموده است
🔹آمرزنده گناه است (غافِرِ الذَّنْبِ) ذكر اين صفت بعد از مغفرت به جهت آن است كه بنده به جهت اعتمادنمودن برغفران مرتكب مناهى نشود بلكه دائم ميان خوف و رجا باشد
.🔹پذیرنده توبه است (وَ قابِلِ التَّوْبِ) صاحب نعمت واسعه ممتد بر بندگان از روى فضل و احسان است
🔹دارای مجازات سخت است شَدِیدِ الْعِقابِ
🔹صاحب نعمت فراوان است ذِی الطَّوْلِ
🔹هیچ معبودی جز او نیست لا إِلهَ إِلَّا هُوَ وبازگشت همه به سوی اوست إِلَیْهِ الْمَصِیرُ
٢ - آری کسی که واجد این اوصاف است فقط او شایسته عبودیت و مالک پاداش و کیفر است.
٣ - رحمت خداوندعزوجل بر غضبش سبقت دارد گناه گاهى به وسيلهى عمل صالح بخشيده مىشود وگاهى از طريق توبه مؤمن بايد بين خوف و رجا باشد، زيرا خداوندعزوجل هم آمرزنده است و هم كيفر دهنده مهر و قهر الهى را بايد در كنار هم ديد تا نه يأس پيش آيد و نه غرور مسيرى كه اسلام معرّفى می كند از خدای سبحان و به سوى خدای سبحان است.
✅ خدایا : گناهان و نافرمانی ما را ببخش و توبه ما را بپذیر.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
حافِظُوا عَلَى الصَّلَواتِ وَ الصَّلاةِ الْوُسْطى وَ قُومُوا لِلَّـهِ قانِتِينَ
( البقره - ٢٣٨)
🔰ترجمه :
باید در هر نماز توجه کامل داشته باشید خصوصا نماز وسطی و به اطاعت خدای بزرگ قیام کنید.
🔰تفسير :
۱ - نماز مؤثرترين رابطه انسان با خدای متعال است و در صورتی كه با شرائط صحيح انجام گيرد دل را لبريز از عشق و محبت خدای متعال میكند و در پرتو آن انسان بهتر میتواند خود را از آلودگی به گناه پاك سازد.
۲ - در انجام همه نمازها مخصوصا نماز وسطی مداومت كنيد و در حفظ آن كوشا باشيدو با خضوع و خشوع و توجه كامل، برای خدا بپاخيزيد مبادا گرما و سرما و گرفتاريهای دنيا و پرداختن به مال و همسر و فرزند شما را از اين امر مهم باز دارد.
۳ - منظور ازصلوة وسطی با توجه به روايات متعددی كه از ائمه معصومين ( علیهم السلام) نقل شده همان نماز ظهر می باشد تاكيد روی اين نماز به خاطر اين بوده كه بر اثرگرمی هوای نيمروز تابستان ياگرفتاريهای شديدكسب و كار نسبت به آن كمتر اهميت می دادند آيه شريفه اهميت نماز وسطی و لزوم محافظت بر آن را مورد تاكيد قرار داده است.
۴ - محافظت بر نمازها امری است كه در هيچ شرايطی ساقط نمیشود بلكه اگر ترسی در كارتان نبود و توانستيد نماز را حفظ كنيدواجب است بكنيد .
✅ خدایا : مرگ ما را در نماز قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
فَلا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا
(فاطر - ٥)
🔰ترجمه :
مبادا زندگی دنیا شما را بفریبد.
🔰تفسير :
١ - حيات دنيا نبايد شما را مغرور كند به حيات دنيا مغرور نشويد و اشتغال شما به زينتهای آن چنان نباشد كه شما را از روز حساب غافل سازد ولذتهای دنيا و سرگرمی هايش آن چنان دل شما را نبرد كه همواره در طلبش مستغرق شويد.
٢ - بايد مفتون و شیدای این دنیای عجوزهٔ هزار رنگ نشویم و فریب آن را نخوریم این دنیا گرچه در ظاهر عروسی زیبارو چشم نواز لذّتآفرین و عشوهگر است در ذات و سیرتِ خود بسیار زشت مکّار پست و بیوفا است.
٣ - انسان برای خوشبختیِ دنیوی آفریده نشده است حتی یکنفر در این دنیا به معنای واقعی کلمه خوشبخت نيست چه با دین باشد چه بی دین و این فقط مختص مردمان عادی نیست بلکه انبیاء و اولیاء خدای سبحان را نیز شامل است ذات این دنیا با خوشبختی مغایر است. دنیا تنها یک سکوی پرتاب به دیگرسو است تمام ارزشش همین است تو با رنج آفریده شده ایی و با رنج بسوی پروردگارت رهسپاری پس آگاهی ات را از این رنج برگیر و قلبت را از همه ی وابستگی ها و دلبستگی ها رها کن و به اصل وجود واصِل شو.
٤ - امیرالمؤمنین حضرت امام علی(علیهالسلام) فرمود دنیا مثل ماری است که پوستش نرم است ولی دارای زهر کشنده عاقلان ازاو می هراسند و جاهلان بسویش می شتابند.
✅ خدایا : از فتنه های دنیا و شياطين ما را حفظ فرما.
التماس دعا