🔰سخنی کوتاه با مردم شریف و عزیز ایران اسلامی :
با آرزوی تندرستی برای تمام مردم ایران عزیز و شفای تمام بیماران خصوصا مبتلایان به ویروس کرونا که کشور ما و تمام دنیا درگیر آن شده، باالطاف الهی و توجهات حضرت ولی عصر عج الله تعالی فرجه الشریف وکمک مردم فهیم کشورمان این تهدید تبدیل به فرصت و نعمت خواهد شد
ان شاء الله.
نکاتی را در رابطه با این اتفاق تلخ با تکیه بر منابع اصیل دینی متذکر میشویم .
در روزهایی که التهابات انتقال ویروس کرونا به صحبت داغ محافل تبدیل شده و لزوم رعایت دستورات پزشکی برای کنترل و از بین بردن این ویروس مطرح شده است ، یکی از دغدغه های مهم مردم متدین کشورمان که از اهمیت بسیار بالایی نیز برخوردار می باشد حفظ مناسک و مراسمات مذهبی است.
در حالیکه لزوم انجام مراسمات و مناسک مذهبی و دستورات لازم شرعی مانند خواندن نماز جماعت و زیارات و نماز جمعه و هر حکم شرعی دیگری مانند غسل و وضو و روزه ماه رمضان معلق به این هستند که ضرر قابل اعتنایی متوجه انسان نشود واگر ضرر مهمی متوجه شود تمام احکام شرعی را ساقط می کند. در اسلام هیچ مسئله ای به اندازه حفظ نفس از اهمیت بالایی برخوردار نیست، نه نماز نه روزه نه زیارت نه نماز جمعه و نه حج واحب. این مساله از واضحات احکام اسلام است.
🔶در موضوع ویروس کرونا نیز که توصیه اکید جامعه پزشکی بر رعایت تمام اصول بهداشتی در همه زمینه های فردی و عمومی است، همه تجمعات از تجمعات هنری و علمی گرفته تا تجمعات مذهبی با هر عنوانی که باشد سلامت عمومی را تهدید میکند و بطور کلی اکثر مجالس خصوصا در شهر های الوده به ویروس، ممکن است عامل تکثیر این ویروس شده و مضاف بر آن ضرر های فراوان جانی، مالی، بهداشتی، امنیتی بر مردم و نظام تحمیل کند.
عاقلانه ترین کار این است که تا حد امکان از اجتماع با هر عنوانی اجتناب کنیم. این نگاه نگاهی کاملا عقلانی و عقلایی است.
🔶 فقهای بزرگوار ما در موارد ضرر وحتی احتمال ضرر های مهم برای رفع حکم شرعی به قاعده لاضرر تمسک می کنند.
اگر قاعده لاضرر که معروف ترین قاعده فقهیه است امروز در تعطیلی اجتماعات عمومی با هر عنوانی که این اجتماعات، تهدید سلامت عمومی جامعه را یدک می کشد کارایی نداشته باشد هیچ گاه کارایی نخواهد داشت.
🔶 برخی از متدینین اینگونه استدلال می کنند که با رعایت بهداشت و رعایت احتیاط، مراسمات مذهبی و مساجد و غیره را ادامه می دهیم!
باید گفت اگر می خواهند بهداشت را رعایت کنند و احتیاط نمایند رعایت بهداشت و احتیاط در این است که از این تجمعات تا کنترل و مهار این بیماری در حد امکان جلو گیری کنند.
🔸ازطرفی تعطیلی اجتماعات به معنی غفلت از دعا و استغفار وتاثیر امور معنوی در رفع بسیاری از مشکلات و بیماری ها نیست. قران کریم در سوره مبارکه نوح از زبان جناب نوح، استغفار را عاملی برای
نزول باران و رفع بسیاری از گرفتاری ها می داند.
فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا
ﭘﺲ [ ﺑﻪ ﺁﻧﺎﻥ ] ﮔﻔﺘﻢ : ﺍﺯ ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺗﺎﻥ ﺁﻣﺮﺯﺵ ﺑﺨﻮﺍﻫﻴﺪ ﻛﻪ ﺍﻭﻫﻤﻮﺍﺭﻩ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺁﻣﺮﺯﻧﺪﻩ ﺍﺳﺖ .(نوح۱۰)
يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
ﺗﺎ ﺑﺮ ﺷﻤﺎ ﺍﺯ ﺁﺳﻤﺎﻥ ﺑﺎﺭﺍﻥ ﭘﻲ ﺩﺭ ﭘﻲ ﻭ ﺑﺎ ﺑﺮﻛﺖ ﻓﺮﺳﺘﺪ ،(نوح ١١)
وَيُمْدِدْكُم بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَارًا
ﻭ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺍﻣﻮﺍﻝ ﻭ ﻓﺮﺯﻧﺪﺍﻥ ﻳﺎﺭﻱ ﻛﻨﺪ ، ﻭ ﺑﺮﺍﻳﺘﺎﻥ ﺑﺎﻍ ﻫﺎ ﻭ ﻧﻬﺮﻫﺎ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﻫﺪ ،(نوح۱۲) این اموزه مسلم واز اسرار قران کریم است.
بقول ابوعلی سینا فیلسوفی که رابطه نماز وباریدن باران را انکار کند فیلسوف نیست.
در کنار رعایت توصیه های پزشکی هرگز نباید از تضرع به حضرت حق و دعا و استغفار نیز غافل بود.
ان شالله با هوشیاری کامل مردم خصوصا متدینان عزیز با رعایت همه اصول علمی و دینی از این بحران جهانی عبور خواهیم کرد .
حوزه علمیه قم
غلامعباس هاشمی همدانی
@tafsirmoqaran
🔰استغفار، اوراد و اذکار مومنانه
👌ازبیانات استاد غلامعباس هاشمی
🔸ذکر بسم الله و استغفار و آیت الکرسی و امثال آن از اوراد و اذکار، دارای ثواب و اثرات هستند تا جایی که بسیاری از گره های کور را میتوانند باز کنند اما اگر کسی می خواهد با ذکر و ورد و ختوم در اطراف و جهان خود تاثیر و تغییر ایجاد کند باید بداند که تاثیر و تغییر با مجرد ورد و ختوم ایجاد نمی شود بلکه با مرتبه ای از ولایت تکوینی است که مومن با تقوی و مخالفت هوی بدان نائل می گردد.
🔸 سیل در طوفان نوح بگونه ای بود که موج آن به بلندی کوه می رسید
"وَهِيَ تَجْرِي بِهِمْ فِي مَوْج کالجبال"
ﺁﻥ ﻛﺸﺘﻲ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻣﻴﺎﻥ ﻣﻮﺝ ﻫﺎﻳﻲ ﻛﻮﻩ ﺁﺳﺎ ﺣﺮﻛﺖ ﻣﻰ ﺩﺍﺩ.(هود۴۲)
در این حین نوح، یارانش را با ذکر بسم الله سوار برکشتی کرد؛
"وَقَالَ ارْكَبُوا فِيهَا بِسْمِ اللَّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ"
ﻭ ﻧﻮﺡ ﮔﻔﺖ : ﺩﺭ ﺁﻥ ﺳﻮﺍﺭ ﺷﻮﻳﺪ ﻛﻪ ﺣﺮﻛﺖ ﻛﺮﺩﻧﺶ ﻭ ﻟﻨﮕﺮ ﺍﻧﺪﺍﺧﺘﻨﺶ ﻓﻘﻂ ﺑﻪ ﻧﺎم ﺧﺪﺍﺳﺖ ، ﻳﻘﻴﻨﺎً ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭم ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺁﻣﺮﺯﻧﺪﻩ ﻭ ﻣﻬﺮﺑﺎﻥ ﺍﺳﺖ .(هود ۴۱) واین کشتی به ولایت نوح ومومنان به آیین وی نجات یافت و بسلامت لنگر انداخت .
🔸امیر مومنان در جلسه ای جهت حل مشکل چندین گرفتار، ذکر واحدی را تعلیم دادند و آن دستور به استغفار بود. به کسی که از نداشتن فرزند شکایت می کرد و کسی که اموالش به غارت رفته بود و کسی که زراعتش خشکیده دستور داد بروید استغفار کنید تا کار درست شود و امام این دستورات را مستند به ایاتی از سوره مبارکه نوح نمودند. اما همین امام وقتی شخصی نزدش گفت استغفرلله فرمود:
مادرت بر تو بگرید مى دانى استغفار چيست؟ استغفار درجه والا مقامان است و شش معنى براى آن است: نخست پشيمانى بر گناهان گذشته،
و دوم عزم بر ترك بازگشت،
و سوم آن كه حقوق مردم را به آنان بپردازى چنانكه خدا را پاك ديدار كنى و خود را از گناه تهى سازى،
و چهارم اينكه حق هر واجبى را كه ضايع ساخته اى اداسازى
و پنجم اينكه گوشتى را كه از حرام روييده است، با اندوهها آب كنى چندانكه پوست به استخوان چسبد و ميان آن دو گوشتى تازه رويد، و ششم آن كه درد طاعت را به تن بچشانى، چنانكه شيرينى معصيت را آنگاه می گویی استغفرالله ونتیجه می گیری.(نهج البلاغه حکمت ۴۱۴)
درس تفسیر ۱۰/مهر/98
@tafsirmoqaran
💐💐ره آورد بعثت💐💐
🔰 گزيده ای از نوشتار استاد غلامعباس هاشمی پیرامون معرّفی قرآن.
🔸قرآن کریم به دلیل مُهَیمِن بودنش از یک سوی و خاتمیّت آن از سوی دیگر باید دست برتر در دستاوردش برای بشر را دارا باشد و مبدأ حرکتی جدید برای تمام انسانها گردد.
🔸قرآن کریم در جزیزةالعرب و به زبان عربی نازل شد امّا خطاباتش به قوم و امّت مخصوصی نیست بلکه مخاطبش تمام اهل معرفت از بنی آدم است.
" كِتَابٌ فُصِّلَتْ آيَاتُهُ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لِّقَوْمٍ يَعْلَمُون " (فصّلت ٣)
🔸اعجازش همیشه طراوت دارد و همگان می توانند معجزه بودنش را آزمایش کنند و لذا همیشه خودش را اثبات می کند. " أَمْ يَقُولُونَ افْتَرَاهُ قُلْ فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِّثْلِهِ مُفْتَرَيَاتٍ وَادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُم مِّن دُونِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ صادِقین "(هود۱۳)
🔸همه تکالیفش بر اساس نیاز انسان وفطرت آدمی بوده ودینی که آفریننده فطرت فرستاده باید چنین باشد.
" فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا "(روم ۳۰)
🔸هیچ مطلب نامفهوم و هیچ مفهوم نامطلوبی در آن یافت نمی شود.
" الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَنزَلَ عَلَىٰ عَبْدِهِ الْكِتَابَ وَلَمْ يَجْعَل لَّهُ عِوَجًا "
ﻫﻤﻪ ( کهف ١)
🔸مملوّ از اخبار غیبی و آموزه های والای اخلاقی،تربیتی وعقیدتی است.
" ذَٰلِكَ مِنْ أَنبَاءِ الْغَيْبِ نُوحِيهِ إِلَيْكَ وَمَا كُنتَ لَدَيْهِمْ إِذْ يُلْقُونَ أَقْلَامَهُمْ أَيُّهُمْ يَكْفُلُ مَرْيَمَ وَمَا كُنتَ لَدَيْهِمْ إذْيَختَصمُون " (آل عمران ٤٤)
🔸هیچ کتابی در تاریخ به اندازه قرآن، واجدنظریه های منحصر بفرد علمی نیست اگرچه قران کتاب علم نیست بلکه کتاب زندگی و شناساندن پایگاه وجایگاه انسان است. " كَمَا أَرْسَلْنَا فِيكُمْ رَسُولًا مِّنكُمْ يَتْلُو عَلَيْكُمْ آيَاتِنَا وَيُزَكِّيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُعَلِّمُكُم مَّا لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ " (بقره ١٥١)
🔸هیچ پرسشی این کتاب را تضعیف نکرده بلکه ژرف ترین پرسش ها پرده از ژرفا و استحکام قران برداشته است.
"قُرْآنًا عَرَبِيًّا غَيْرَ ذِي عِوَجٍ لَّعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ" ( زمر ۲۸)
🔸ایمانی که از روی تخريص و تخمین باشد را نمی پذیرد و مخاطبانش را به ایمان از روی تعقل وعلم دعوت میكند
" وَلَا تَقْفُ مَا لَیسَ لکَ بهِ علمٌ "(اسراء 36) .
🔸معارف این کتاب باسرعت بیشتری نسبت به سایر ادیان گسترش یافت وامروز نیز چنین است. " وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا ( نصر٢)
🔸تفسیر جدیدی از خدا،انسان وجهان ارائه داده است وعقول را به سایه رُشد كشاند." يَهْدِي إِلَى الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ وَلَن نُّشْرِكَ بِرَبِّنَا أَحَدًا (جنّ٢)
🔸تنهاکتابی است که ادّعا دارد تمام خطوط وحروفش وحی است. " إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَى "ٰ (نجم ٤)
🔸صلح و دوستی تنها در سایه این کتاب در جهان حاکم می شود ؛قرآن تنها کتابی است که چهار ماه در سال، جنگ رابرای پیروانش حرام كرده ومساوی با کفر می داند.
إِنَّمَا النَّسِيءُ زِيَادَةٌ فِي الْكُفْرِ" "
🔸باتمام دشمنی ها وچهره سازی ها، اندیشمندان بزرگی در برابر عظمت این کتاب و آورنده آن زانو زده اند که می توان از دانشمندن شهیری چون :گوته، مونت گمری وات،گوستاولوبون،توماس کارلایل، هانری کُربَن،روژه گارودی، واشنگتن ایرونیک،مارگارت مارکوس، بولس سلامه،جان دیون پورت،واکسیا واگلیری، فرانسوا ماری ولتر،جرج برنارد شاو و آلفرنس لامارتین نام برد.
🔸جهان غرب وجوان مغرب ،قرآن و اسلام را با پیش فرض های عجیبی مطالعه می کنند و متون درسی دانشجویان ،آثار ونز برو و گلدزیهر و امثال اینهاست که اسلام را خشن،جعلی و برگرفته از آثار یهودی ومسیحی معرفی می کنند امّا با این حال جوانان غربی آن گونه که انتظار می رود از اسلام وحشت ندارند وهمچنان دنبال مطالعه اسلام وقرآن هستند واین خاصيت عُمْق و اُنْق اين کتاب عمیق و أنیق است.
🔸آنان که قرآن را شناختند، دانستند هیچ انسانی در آرامش وآسایش فردی خویش بی نیاز از قرآن نیست و مساوات و مواسات اجتماعی نیز تنها در سایه آموزه های قرآن محقق می شود.
و این همه در ذیل عمل به قرآن رخ می دهد و با جلب توجّه به الفاظ وشگفتی های ادبی و قرائت های زیبای صوری ونشر و تذهیب و تبرّك محقق نمی گردد تاچه رسد که به وسیله ای برای آب و نان تبدیل شود چنانچه برخی چنین کرده اند.
#کانال تفسیر_مقارن
@tafsirmoqaran
🔰سیمای انسان کامل :
👌ازبیانات استاد غلام عباس هاشمی؛
🔸یکی از تاکیدات پیامبر اکرم صلوات الله علیه در حوزه اخلاق، کرامت اخلاقی انسان است و از این دریچه کوشیده است آنها را به سوی انسان کامل شدن سوق دهد. پیامبر (صلی الله علیه وآله) فرمودند " انّی بُعثتُ لاُتمِّمَ مکارمَ الاخلاق" من مبعوث شدم تا مکارم اخلاقی را تکمیل کنم وانسانها را به اخلاق کریمانه تربیت نمایم.
🔸به خُلقیّات و خصوصیّات هر موجود با اراده اخلاق می گویند. اصل اخلاق جزء ذاتیات موجود با اراده است و بدون راهنمای درونی که عقل است ونیز راهنمای بیرونی که شرع است محقق می شود.
برتر از اخلاق، حسن خلق است. حسن خلق، صدور آن افعالی است که عامل آن در نزد عقل تحسین می شود مانند صداقت، امانت داری، ادب، انصاف، و احسان. اما مکرمت اخلاقی که بالاتر از حسن خلق است و مغز مکتب اخلاقی پیامبر و قران محسوب می شود یعنی رفتاری که ریشه اش کرامت است، از ماده کرم به معنای آقائی و بزرگواری؛ اخلاقی که نه به حکم تحسین و دستور عقل، بلکه معلول بزرگواری انسان و آقائی اوست. مثل اینکه اگر از ما دستگیری کردند ماهم دستگیری کنیم این به حکم عقل نیکوست وحسن خلق است اما اگر بما بدی کردند و دست رد زدند باز دستگیری کردیم این کرامت اخلاقی است، اگر دعایمان کنند مانیز دعا کنیم حسن خلق است اما اگر نفرین کردند و ما دعا کردیم رفتار ما کریمانه است.
🔹در باره مفهوم واژه های قران در عصر نزول، تحقیق کم شده است. از جمله درمفهوم وتحولات مفهومی ماده کَرَم و مشتقات آن مثل کرامت وکریم توجهی نشده است. توشیهیکو ایزوتسو زبان شناس و قرآن پژوه ژاپنی در کتاب هایش روی این تحولات مفهومی واژه ها تاکید دارد از جمله درکتاب خدا و انسان در قرآن می نویسد: "عرب جاهلی کرامت را در بخشش بی اندازه مال معنی می کرد". البته طبق نقل ابن ابی الحدید، عرب کرامت را در عفو بی حد هم می دانست. اما قران کرامت را به تمام اموزه های اخلاقی توسعه داد و لذا مومن انفاقش کریمانه است صبرش هم کریمانه است مهر و قهرش بر اساس کرامت است وجنگ وصلحش نیز چنین خواهد بود.
رسول خدا (صلی الله علیه واله)فرمودند: يا عَليُّ ! ثَلاثٌ مِن مَكارِمِ الأخلاقِ : تَصِلُ مَن قَطَعَكَ وتُعطِي مَن حَرَّمَكَ وتَعفُو عَمَّن ظَلَمَكَ؛
اى على! سه چيز از جمله كرامت هاى اخلاقى است : با كسى كه از تو گسسته، بپيوندى، و به كسى كه از تو دريغ ورزيده، بخشش كنى، و كسى را كه به تو ستم كرده، ببخشايى.
🔸بااین بیان دامنه مکارم اخلاقی به اندازه ابعاد زندگی انسان وسیع می شود و انسان متخلّق به اخلاق قرآن و مودّب به ادب کریمانه در تمام عرصه ها حتی درجنگ با دشمن نیز کرامتش بروز و ظهور دارد و ردّ پای آقائی و بزرگواری او ظاهر می شود. به امیر مومنان علی علیه السلام عرض شد اسبتان جنگی نیست شما اسبی تیز رو اختیار کنید تا با رزم اوری شما متناسب باشد فرمودند من اسب تیز رو نیاز ندارم چرا که اگر دشمن بمن حمله ور شود من فرار نمی کنم و اگر دشمن از دستم فرار کند او را تعقیب نمی کنم. از این روی قران کریم مدال های تحسین خود را به اخلاق ظهور کرده کریمان و کرامت های بروز کرده مومنان اعطاء کرده است:
"وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا"
ﻭ ﺁﻧﺎﻥ ﻛﻪ ﺩﺭ ﻣﺠﻠﺲ ﻏﻨﺎ ﻭ ﺩﺭﻭﻍ ﭘﺮﺩﺍﺯﻱ ﻭ ﺍﻣﻮﺭ ﺑﺎﻃﻞ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﻤﻰﺷﻮﻧﺪ ، ﻭ ﻫﻨﮕﺎﻣﻰ ﻛﻪ ﺑﺮ ﮔﻔﺘﺎﺭ ﻭ ﻛﺮﺩﺍﺭ ﻟﻐﻮ ﻣﻰ ﮔﺬﺭﻧﺪ ، ﺑﺎ ﺑﺰﺭﮔﻮﺍﺭی ﻣﻰ ﮔﺬﺭﻧﺪ ،(فرقان۷۲)
"وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا
(فرقان۶۳)"
"وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا "
ﻭ ﻏﺬﺍ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻋﻴﻦ ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺷﺘﻨﺶ ، ﺑﻪ ﻣﺴﻜﻴﻦ ﻭ ﻳﺘﻴﻢ ﻭ ﺍﺳﻴﺮ ﺍﻧﻔﺎﻕ ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ .(انسان٨)
وقتی پیامبر(صلی الله علیه وآله) از فاطمه زهرا (سلام الله علیها)سوال کردند چرا در شب عروسی، پیراهن شب زفافت را که هدیّه من بود و محبوبت بود به نیازمند دادی؟ عرض کردند: پدر جان مگر در قرآن نیامده: "لَن تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّىٰ تُنفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ ..."
(ﻫﺮﮔﺰ ﺑﻪ ﺣﻘﻴﻘﺖِ نیکی ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﻛﺎﻣﻞ ﻧﻤﻰ ﺭﺳﻴﺪ ﺗﺎ ﺍﺯ ﺁﻧﭽﻪ ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺭﻳﺪ ﺍﻧﻔﺎﻕ ﻛﻨﻴﺪ .ال عمران ۹۲). رسولخدا تا این جواب را شنیدند فرمودند: "فداک ابوک" دخترم پدرت فدای تو باد.
خلاصه اینکه مومن خدمتش کریمانه، سکوت و کلامش کریمانه است صبرش کریمانه و غضبش هم کریمانه است تعلیمش کریمانه و تواضعش هم براساس کرامت است عبادتش اینگونه و امامت و زعامتش هم چنین است. واین یکی از ره اوردهای قرآن کریم و مبعث پیامبر رحمت (صلی الله علیه وآله) است.
#کانال تفسیر_مقارن
@tafsirmoqaran
🔰هنر دنیا؛
👌از بیانات استاد غلام عباس هاشمی
🔸يَعْلَمُونَ ظَاهِرًا مِّنَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ عَنِ الْآخِرَةِ هُمْ غَافِلُونَ
ﺗﻨﻬﺎ ﻇﺎﻫﺮی ﻣﺤﺴﻮﺱ ﺍﺯ ﺯﻧﺪگی ﺩﻧﻴﺎ ﺭﺍ ﻣﻰ ﺷﻨﺎﺳﻨﺪ ﻭ ﺁﻧﺎﻥ ﺍﺯ ﺁﺧﺮﺕ بی ﺧﺒﺮﻧﺪ .(٧)
◽️از لطائفی که از شریفه فوق مستفاد است این است که دنیا در ظاهر و جاذبه های متنوّعش خلاصه نمی شود بلکه هنرهای دیگری نیز دارد.
برخی نسبت به قلمرو امور قدسی و معنوی خلط می کنند، چرا که تصویری عرضی از امور روحانی و معنویت دارند و خیال می کنند که امور معنوی و اخروی در عرض دنیاست و نمی شود جمع بین این دو نمود. اینها از این نکته غفلت دارند که امور معنوی باطن امور دنیوی هستند یعنی دنیا ظاهری دارد و باطنی، با همین امور ظاهرا دنیوی مانند خوردن و پوشیدن و خوابیدن و تلاش و جمع ثروت و گرفتن مقام و داشتن موقعیّت، امور قدسی ومعنوی نیز می توانند شکل گیرند.
◽️ یک کارخانه دار و یک کارگر، یک پزشک و یک معلم و یک تاجر، همه با نیت و غایت دهی به رفتار دنیوی خویش می توانند در تمام لحظات به با ارزش ترین امور قدسی و معنوی دست یابند بی آنکه رخنه ای در دنیایشان پدید آید. کارخانه داری که صدها میلیارد سرمایه دارد و نیازی به ثروت بیشتری تا چندین نسل ندارد اما تلاش و حفظ سرمایه و سود اوری او به نیت تولید و اشتغال است عین معنویّت و کمال بلکه از بالاترین توفیقات است.
در این اصل، فرقی بین هیچ یک از جاذبه های خرد و کلان دنیوی نیست و از همین روی یوسف نبی صدارت مصر را طلب می کند:
قَالَ اجْعَلْنِي عَلَىٰ خَزَائِنِ الْأَرْضِ إِنِّي حَفِيظٌ عَلِيمٌ
ﻳﻮﺳﻒ ﮔﻔﺖ: ﻣﺮﺍ ﺳﺮﭘﺮﺳﺖ ﺧﺰﺍﻧﻪ ﻫﺎﻱ ﺍﻳﻦ ﺳﺮﺯﻣﻴﻦ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﻩ ; ﺯﻳﺮﺍ ﻣﻦ ﻧﮕﻬﺒﺎﻥ ﺩﺍﻧﺎیی ﻫﺴﺘﻢ .(یوسف٥٥).
و سلیمان نبی از خداوند حکومتی بی مثال می طلبد :
قَالَ رَبِّ اغْفِرْ لِي وَهَبْ لِي مُلْكًا لا يَنبَغِي لِأَحَدٍ مِّن بَعْدِي إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّاب
ﮔﻔﺖ : ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺍ ! ﻣﺮﺍ ﺑﻴﺎﻣﺮﺯ ﻭ ﺣﻜﻮﻣﺘﻲ ﺑﻪ ﻣﻦ ﺑﺒﺨﺶ ﻛﻪ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﻣﻦ ﺳﺰﺍﻭﺍﺭ ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﻧﺒﺎﺷﺪ ; ﻳﻘﻴﻨﺎً ﺗﻮ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺑﺨﺸﻨﺪﻩ ﺍﻱ .(ص۳۵).
بنابر این با جهت دهی به اعمال و رفتار ظاهری دنیا می توان به باطن معنوی آن رسید و این ابتکار عمل در دست انسان است.
از طرفی اگر به باطن معنویات توجه نکنیم مثلا علم را برای مقام و شهرت و غلبه بر دیگران تحصیل کنیم و یا حج و صوم وصلاتمان الوده به خود نمایی و تظاهر باشد در عین دنیا غوطه وریم.
#کانال تفسیر_ مقارن
@tafsirmoqaran
.:
🔰درس هایی پیرامون مناجات شعبانیه
👌ازبیانات استاد غلامعباس هاشمی
🤲اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اسْمَعْ دُعَائِی إِذَا دَعَوْتُکَ وَ اسْمَعْ نِدَائِی إِذَا نَادَیْتُکَ وَ أَقْبِلْ عَلَیَّ إِذَا نَاجَیْتُکَ فَقَدْ هَرَبْتُ إِلَیْکَ وَ وَقَفْتُ بَیْنَ یَدَیْکَ
✍یکی از نکاتی که در مناجات شعبانیه مورد توجه است سرعت و فوریت احتیاج به جلب فیض الهی است.
فعل امر در دعا فرقش با فعل ماضی که برای دعا می آید این است که در فعل امر سرعت و تعجیل بیشتر است ارحم با رحم الله فرقش این است که امر سرعت در آن لحاظ می شود. در مناجات شعبانیه با اسمع و اقبل این مطلب را در صدر مناجات بیان می کند.
بعد می فرماید من به سوی تو گریختم، انسان مضطر وکسی که دنبال نجات است سریع ترین راه نجات را جستجو می کند و دنبال نزدیک ترین پناهگاه می گردد وچون نزدیک تر از خدا پناهگاهی نیست به دلیل اینکه فرمود: "وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ"
(ﻭ ﻣﺎ ﺑﻪ ﺍﻭ ﺍﺯ ﺭﮒ ﮔﺮﺩﻥ ﻧﺰﺩﻳﻚ ﺗﺮﻳﻢ .ق ۱۶) انسان باید به سوی او بگریزد و این گریز و رسیدن به پناهگاه امن الهی نیاز به پیمودن راه تا مسجد و مکه و هیئت هم ندارد بلکه در کسری از ثانیه رخ می دهد؛ چرا که انسان تا اراده و توجه به سوی خداوند نماید در آغوش ذات پاکی قرار می گیرد که از رگ گردن به او نزدیک تر است و لذا وقتی بنده می گوید هربت الیک بلافاصله می گوید ووقفت بین یدیک. و از همین جا روشن می شود که تنها غفلت است که بین خالق و مخلوق فاصله انداخته است.
#کانال_تفسیر_ مقارن
@tafsirmoqaran
🔰 زینت های شیطان
👌 از بیانات استاد غلامعباس هاشمی
🔸زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالْأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَٰلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللَّهُ عِندَهُ حُسْنُ الْمَآبِ
ﻣﺤﺒﺖ ﻭ ﻋﺸﻖ ﺑﻪ ﺧﻮﺍﺳﺘﻨﻲ ﻫﺎ مانند ﺯﻧﺎﻥ ﻭ ﻓﺮﺯﻧﺪﺍﻥ ﻭ ﺍﻣﻮﺍﻝ ﻓﺮﺍﻭﺍﻥ ﺍﺯ ﻃﻠﺎ ﻭ ﻧﻘﺮﻩ ﻭ ﺍﺳﺒﺎﻥ ﻧﺸﺎﻧﺪﺍﺭ ﻭ ﭼﻬﺎﺭﭘﺎﻳﺎﻥ ﻭ ﻛﺸﺖ ﻭ ﺯﺭﺍﻋﺖ ، ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺮﺩم ﺁﺭﺍﺳﺘﻪ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ; ﺍﻳﻨﻬﺎ ﻛﺎﻟﺎﻱ ﺯﻧﺪﮔﻲِ [ ﺯﻭﺩﮔﺬﺭِ ] ﺩﻧﻴﺎﺳﺖ ; ﻭ ﺧﺪﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎﺯﮔﺸﺖ ﻧﻴﻜﻮ ﻧﺰﺩ ﺍوست.(ال عمران ۱۴)
✅این آیه از لطایف قرآنی است وبیان گر دو نکته است؛
1⃣ اینکه در هر مقطع از عمر آدمی در وجود او خواهشی متنوع وجود دارد؛ در مقطعی انسان فقط به زن فکر می کند وزن به مرد و در مقطعی فقط در اندیشه اولاد وفرزندان است. در زمان دیگری شهوت سیری ناپذیر مال بی حساب در وجود ادمی گل می کند. در برهه ای دیگر حب پست و مقام و صندلی در وجود انسان می تند. و گاهی خواهش برتری جویی، امامت ادمی راعهده دار می شود.
بنابر این شیطان درهرمرحله ای ازعمر، از جوانی تا میانسالی و پیری سببی خاص رابرای گمراهی انسان به حسب خواهش های درون برمی گزیند.
2⃣ "زین للناس" بیان گراین مطلب است که این امور را بزک کرده و ابزاری برای فروش متاع خود که جز گمراهی و شرک و الحاد نیست در برابر توحید و بندگی قرارمی دهد.
✅ مثال شیطان، مثال میزبانی است که در کاسه ای عتیقه برای گربه اش در مقابل دیدگان مهمان آب می داد.
میهمان متوجه قیمتی شدن کاسه شد ولی اندیشید که اگر از قیمت کاسه سؤال کند میزبان متوجه شده و قیمت گزافی را بر آن خواهد گذاشت.
ناچار از قیمت گربه سؤال کرد! مهمان پاسخ داد: گربه را به دیناری می فروشم! مهمان، گربه را خرید و زمانی که از خانه خارج می شد گفت: این گربه در راه تشنه می شود باید او را آب دهم لذا آن کاسه را هم به من بفروش. میزبان جواب داد؛
آن کاسه فروشی نیست توسط آن کاسه تاکنون پنج گربه فروخته ام!
✅ کاسه های شیطان نیز خواهش های دنیایی؛ مال و منال و زن و فرزند و شهرت است که به وسیله زینت دادن آنها شرک و کفر و گمراهی را در مسیر توجه انسان قرار می دهد.
#کانال تفسیر مقارن
@tafsirmoqaran
✅ جوانان را دریابیم
🔰 ازبیانات استاد غلامعباس هاشمی
"مِنْ أَجْلِ ذَٰلِكَ كَتَبْنَا عَلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا"َ
ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺳﺒﺐ ﺑﺮ ﺑﻨﻲ ﺍﺳﺮﺍﺋﻴﻞ ﻟﺎﺯم ﻭ ﻣﻘﺮّﺭ ﻛﺮﺩﻳﻢ ﻛﻪ ﻫﺮ ﻛﺲ ﺍﻧﺴﺎﻧﻲ ﺭﺍ ﺟﺰ ﺑﺮﺍﻱ ﺣﻖ ، [ ﻗﺼﺎﺹ ] ﻳﺎ ﺑﺪﻭﻥ ﺁﻧﻜﻪ ﻓﺴﺎﺩﻱ ﺩﺭ ﺯﻣﻴﻦ ﻛﺮﺩﻩ ﺑﺎﺷﺪ ، ﺑﻜﺸﺪ ، ﭼﻨﺎﻥ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﻤﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻫﺎ ﺭﺍ ﻛﺸﺘﻪ ، ﻭ ﻫﺮ ﻛﺲ ﺍﻧﺴﺎﻧﻲ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻣﺮﮒ ﺑﺮﻫﺎﻧﺪ ﻭ ﺯﻧﺪﻩ ﺑﺪﺍﺭﺩ ، ﮔﻮﻳﻲ ﻫﻤﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻫﺎ ﺭﺍ ﺯﻧﺪﻩ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺍﺳﺖ . (مائده۳۲)
امام صادق علیه السلام پس از تفسیر آیه فوق، تفسیر اعظمی برای آن ذکر فرمودند، فرمودند: " اعظمُ من ذلک کله یُخرجها من ضلالةٍ الی هدیً" (بحار الانوار ج۲ ص ۲۱) یعنی بزرگتر از همه این تفاسیر آن است که انسان، شخص گمراهی را به هدایت بیاورد و ارزش این به اندازه نجات کل انسانهاست.
اشکال بلکه گناه بسیاری از متولیان ارشاد جامعه و نیز برخی روحانیون این است که با بخش صالح و متدیّن جامعه ارتباط گرفته و بخش به ظاهر غیر متدین و غیر صالح را از اهداف ارشادی و هدایتی خویش حذف کرده اند، و هر گز حاضر به شنیدن صدای این گروه نیستند. غریق را رها کرده و مشغول خدمت به ساحل نشینان اند. در واقع اینان مشغول به تعمیر و ترمیم آبادی ها هستند وخرابات وخرابه ها را رها کرده اند و چه گنج ها که در خرابه ها مدفون اند.
برخی از ما آخوند ها ایرادمان این نیست که هنر جذب همگان را نداریم بلکه اساسا حقیقت رسالت خویش را به درستی درک نکرده ایم.
رسالت ذاتی مبلّغان ومروّجان دین، دستگیری از غرق شدگان در دریای ضلالت وگمشدگان در دشت جهالت است.
چورسول آفتابم به طریق ترجمانی
پنهان ازو بپرسم به شماجواب گویم
به قدم چوآفتابم به خرابه ها بتابم
بگریزم ازعمارت سخن خراب گویم
#لینک کانال تلگرامی نکات وحیانی
@nokatevahyani
#آدرس پیج اینستاگرام و سایت اینترنتی
hashemigh.ir
#آدرس کانال تفسیر قرآن کریم در ایتا
http://eitaa.com/tafsirmoqaran