گمشده مشترک برجام و بازار و سیل - ۱
✍️ در مقابل پیشامدهای مهم میتوان طیفی از رفتارها و رویکردها را تصور کرد: «غافلگیری، پیشبینی و پیشگیری، آیندهنگری و آیندهپردازی و آیندهسازی». امیرمومنان علی علیهالسلام در نامه 31 نهجالبلاغه به امام حسن علیهالسلام فرمود «برای امور پیش نیامده، به واسطه آنچه واقع شده استدلال کن؛ چرا که امور دنیا شبیه هم هستند».
🔹بارندگی، فرصت است اما وقتی مدیریت نشود، سیلاب میسازد و بحران میآفریند. مشابه این ماجرا، داستان نقدینگی است. سرمایه مالی به خودی خود تهدید نیست، بلکه فرصت هم هست. چنانکه برخی مدیران ما در پنج سال گذشته به هر دری زدند تا سرمایه خارجی جذب کشور کنند؛ و حال آنکه حجم نقدینگی به عنوان سرمایه داخلی، از 430 هزار میلیارد در سال 92 به 1772 هزار میلیارد تومان در پایان پاییز سال گذشته رسید و مانند سیلی ویرانگر، بازار ارز و طلا و خودرو و مایحتاج عمومی را درنوردید.
♦️اگر همین سیل نقدینگی مورد اهتمام و مدیریت قرار میگرفت، میتوانست بالغ بر 80 درصد نیاز کشور برای سرمایهگذاری و رونق اقتصاد و تولید را تامین کند. نقدینگی در حالی به اقتصاد ما آسیب زد که برخی عرصههای تولید، تشنه اندک سرمایه برای احیای خود بودند. به بیان دیگر، این مدیریت است که مشخص میکند فرصتها بسوزند و تبدیل به تهدید شوند، و یا مقدمه پیشرفت باشند.
🔹قبیل همین بیتدبیریهاست که موجب میشود علی صوفی وزیر دولت اصلاحات و عضو شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان، اسفند 97 در گفتوگو با برنامه دستخط تصریح کند «دولت آن اعتباری را که در انتخابات 96 داشت، به سرعت از دست داد. محبوبیت آقای روحانی خیلی پائین آمده و زیر 10 درصد است».
♦️وقتی برای برخی سیاستمداران، قدرت و پیروزی در انتخابات، همه چیزشان میشود، از یک سو به عوامفریبی یا دستکم عوامزدگی و عوامگرایی تن میدهند که متعاقبا آنها را ناچار به دنباله روی از رفتارهای خلاف مصلحت (ناشی از انتظارات غلط خودساخته) میکند؛ و از سوی دیگر وادار میسازد در گماشتن مدیران، به قبیلهگرایی و شراکت سیاسی بیشترین بها، و به کفایت و شایستگی کمترین بها را بدهند.
🔹خروجی این انتصابها در میانمدت، غنیمتاندوزی، بیتفاوتی به مسئولیت، بیتدبیری، تضییع فرصتها و جلب تهدیدهاست. پوپولیسم غالبا مجالی برای رصد آینده باقی نمیگذارد.
♦️به عنوان مثال، وقتی چنین القا شد که چاره رونق اقتصاد در امتیاز دادن به کدخدای آمریکایی است و از این تلقین، گلوله برفی انتظارات نادرست ساخته شد، آنگاه طبیعی است که همین برساخته تبلیغاتی، قبل از هر چیز، قدرت چانهزنی تیم مذاکرهکننده را با خود ببرد. و بعد پنج سال، مشتی چک بلامحل طرف غربی بر جا مانده باشد و تعهدات خارجی یکطرفهای که بر دوش وعدهدهندگان رونق اقتصادی سنگینی میکند.
🔸متن یادداشت کیهان http://kayhan.ir
#محمد_ایمانی
گمشده مشترک برجام و بازار و سیل - ۲
🔹انحراف از اولویتبندی، وقتی بیشتر به چشم میآید که توجه کنیم حجم صادرات ما به کشور عراق در یک سال گذشته، ده برابر صادرات به اروپا بوده است. در حالی که اروپا ضمن نقض برجام، با آمریکا در تحریم و فشار بر ایران همراهی میکرد، دولت عراق در عمل به تحریمها «نه» گفت.
♦️اگر کوتاه کردن دست عناصر اجارهای آمریکا از عراق و سوریه توسط نیروهای مقاومت نبود، آیا فرصت ثبات و امنیت و گسترش تجارت خارجی و دهنکجی به تحریمهای آمریکا پدید میآمد؟ و آیا نباید علت عقدهگشایی شیطان بزرگ علیه سپاه پاسداران را درک کرد؟
🔹همین فرزندان ملت در قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا(ص) بودند که سال گذشته، دو پروژه بزرگ پالایشگاه «ستاره خلیج فارس» و چهار فاز از پروژه پارس جنوبی را به سرانجام رساندند و کمر تحریمها را شکستند. این خدمتگزاری بیادعا کجا و برخی مدیراناشرافی فشل اما پر هزینه کجا که تعطیلات خود را در غرب میگذرانند بلکه بعضا خانواده و فرزندانشان همان جا اقامت دارند و حتی ترکش و گرد و غبار تحریم هم به آنها نمیرسد.
♦️پوپولیسم سازمانیافته رسانهای همچنانکه به راهبرد تهدید زدا و فرصت ساز ایران در منطقه شلیک میکرد، متولی تروریسم اقتصادی و دامن زدن به التهاب کاذب در بازار هم بود؛ عملکردی که مورد اعتراض و هشدار روسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه، و وزیر اقتصاد قرار گرفت. از این منظر، فضای مجازی با همه ظرفیتهای مثبتش و به اعتبار سقوط برخی مدیران در تله دشمن، تبدیل به مجرای ویرانی ادراکات و محاسبات صحیح ملی شده است.
🔹به عنوان یک نمونه، در چند سال اخیر که معضل خشکسالی و بیآبی در مناطق مختلف کشور به ویژه خوزستان و اصفهان و آذربایجان (دریاچه ارومیه و مناطق پیرامونی) شدت گرفت و به برخی تنشهای سیاسی منتهی شد، موج سیاسی- رسانهای وسیعی شکل گرفت، مبنی بر اینکه کمآبی، نتیجه سدسازی است. یعنی توانمندی مهم ملی که ایران را تبدیل به یکی از قدرتهای بزرگ سدسازی و مهار و مدیریت آب در دنیا میکرد، به عنوان تهدید و خسارت معرفی شد.
♦️باید سالها سپری میشد و معضل سیلاب اخیر پدید میآمد تا بخشی از اهمیت سدهای ساخته شده آشکار گردد. اکنون کارشناسان بالاتفاق میگویند اگر سدهای ساخته شده در استان خوزستان و برخی مناطق دیگر نبود، چندین شهر پر جمعیت و صدها روستا با نابودی رو به رو میشد و تلفات و خسارتها میتوانست دهها برابر شود.
🔹توان آيندهنگري و پيشبيني و محاسبه، شرط ضروري مديريت است. پذیرفتنی نيست مثلا رئیسدفتر رئیسجمهور بگوید «پیشبینی نمیکردیم آمریکا از برجام خارج شود»؛ حال آنکه بسیاری از کارشناسان، نسبت به سرانجام خوشبینی و اعتماد بلا وجه به دشمن هشدار میدادند و متاسفانه پاسخی جز اهانت و تهمت نمیشنیدند.
♦️متاسفانه اتفاق ناگوار مشابهی در حوزه مدیریت اقتصادی رخ داد و دولت با وجود هشدار کارشناسان، بالغ بر18 میلیارد دلار ذخیره ارزی کمیاب را به قیمت 4200 تومان به فرصتطلبان و رانتخواران واگذار کرد. چرا فعالان اقتصادی توانستند ماجرا را پیشبینی کنند اما حسگرها و رادار دولت فاقد ارزیابی درست بود؟
🔹مشابه همین رانت ارزی در حوزه سکه و خودرو نیز فراهم شد. اما متاسفانه اکنون که قریب یک سال از آن خسارت بزرگ میگذرد، هنوز نه یک گزارش ملی از سوی دولت و مجلس تدوین شده، نه مدیران مقصر بازخواست شدهاند و نه دولت، دست کم یک عذرخواهی رسمی کرده است.
در این روند، غافلگیری در مقابل سیل و خسارتهای آن، آخرین خروجی مدلی از مدیریت است که «سیاستزدگی، قبیلهگرایی، حاشیهسازی، برجعاجنشینی و تمایز از متن زندگی مردم»، بر سر عزل و نصبها و برنامهریزیها و اولویتبندیهایش سایه انداخته است.
♦️لایروبی اقتصاد و سیاست و فرهنگ و رسانه از چنین مدیریتی یا دستکم لایروبی رویکردهای غلط آن، حتما به اندازه لایروبی مسیلها و آبراهها اهمیت دارد.
#محمد_ایمانی
💢فارغ زِ غوغای جهان...
قطعاً افتتاح یک پروژه مسکن در #تهران (فارغ از هرگونه قضاوت فنی راجع به آن) بعد از چندین سال رها سازیِ بازار مسکن از سوی دولت، سنگ اندازی در اجرای پروژهی #مسکن_مهر و طعنه زدن به دولت قبل، میتواند خبر خوبی باشد اما وقتی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، رئیس قوه قضائیه و فرمانده سپاه قدس، برای پیگیریِ امداد رسانی به سیل زدگان در #لرستان، #گلستان و #خوزستان حضور دارند، بنظر نمیرسد حضور جناب #روحانی (شخص رئیس جمهور) در مراسم افتتاح این پروژه چندان توجیهی داشته باشد!!
#تدبیرم_آرزوست
✔️ «ویلیام برنز» عضو ارشد تیم مذاکرهکننده دولت سابق آمریکا با ایران:
▫️«سعید جلیلی» دریافته بود که ایران فقط باید به خود متکی باشد.
▫️او یک باورمند واقعی به انقلاب اسلامی بود و به واسطه تجاربی تلخ به این باور رسیده بود.
▫️او در سنگرها این راه دشوار را آموخته بود که ایران نباید به هیچکس اعتماد کند.
خبرآنلاین قبل انتخابات ۹۶: "اگه قالیباف یا رئیسی پیروز انتخابات شوند قیمت دلار تا آخر سال۹۶ به ۵۰۰۰ تومان میرسد"
و اینک روحانی بعد انتخابات۹۶: "اگر تحریمها نبودند قیمت دلار در حدود ۶۰۰۰ تومان بود"
*یعنی دلار با رئیسی و قالیباف ۵۰۰۰تومان
و البته اکنون با روحانی، ۱۳۰۰۰تومان است!
"علی قلهکی"
📊 "دولت دهم، علمدار نجات جان مردم ایران"
🔹 ۱۸ فروردین ۹۸|روحانی: "سدها جان مردم را نجات دادند"|خبرگزاریاصلاحطلبایلنا
🔸۲۹دی۹۷|خبرگزاریدولتیایسنا: "دولت دهم، علمدار سدسازی در ایران است"
👈 در دولت نهم (احمدینژاد)، از اول مهرماه سال ۱۳۸۴ تا پایان شهریورماه سال ۱۳۸۸، بالغ بر ۱۸ سد بهبهرهبرداری رسید، اما قله سدسازی در دولت دهم (احمدینژاد) و با تعداد ۳۹ سد قرار داشت؛ پس از آن، دولت تدبیر و امید، بهطور جدی در بحث سدسازی مورد انتقاد قرار گرفت و همین مساله موجب شد که تعداد سدهای بهرهبرداری شده در این دولت، با کاهش روبرو شود و دولت یازدهم (روحانی)، ۲۵ سد و دولت دوازدهم (روحانی) نیز تنها ۳ سد را بهبهرهبرداری برساند
👈 تاکنون ۱۷۲ سد ملی در سطح ایران به بهرهبرداری رسیده که ۱۹ طرح مربوط به قبل از انقلاب و مابقی به بعد از انقلاب مربوط میشود؛ در دولتهای اول و دوم تنها یک سد، در دولت سوم، ۳ سد، در دولت پنجم ۲ سد و در هر کدام از دولتهای ششم و هفتم، تنها ۱۳ سد به بهرهبرداری رسید؛ پس از دولت ششم (هاشمیرفسنجانی)، با حجم وسیع سدسازی مواجه شدیم، بهطوری که تنها در دولت هشتم، ۳۵ سد به مدار بهرهبرداری وارد
.
خط مقدم ایران
(قبل از خواندن متن زیر، فیلمهای لینک را ببینید. مال امروز است. پل دختر)
ما خیلی چیزها نداریم. ما هلی کوپتر مجهز امداد نداریم. یعنی بخواهیم هم به ما نمیفروشند. چرا که تحریم هستیم. ما تجهیزات پیشرفته برای تخلیه گل و لای نداریم. ما قدرت مالی اسکان دادن چهارصد هزار نفر در خوزستان را نداریم. (بگذریم که بریتانیا و آمریکا هم چنین امکانی ندارند. یادت بیاید جمعیت فلسطینیهایی که در سال شکل گیری اسراییل آواره شدند و بعد هفتاد سال هنوز بیخانهاند هفتصد هزار بود. حالا میفهمی چهار صدهزار نفر یعنی چه؟ ) اصلا برغم تصورات، ما هرگز ملت پولداری نبودیم. تازه چهل سال است که زیر تحریم و فشار هم رفتهایم. ما چیزهای بسیاری نداریم. اما چیزهای بسیاری هم داریم که هیچکس دیگر ندارد. و داشته اصلی ما آن جوهر روابط اجتماعی و زیستی و ارزشهای جمعی است که چهل سال پیش از دل تاریخ خود کشف کردیم. همان ارزشها که اجازه داد هشت سال بدون داشتن خیلی چیزها دفاع کنیم. و برای اولین بار در تاریخ دویست سال سرافکندگی خود، شکست نخوریم و یک متر خاک از دست ندهیم. ما چیزهای بسیاری نداریم اما یکدیگر را داریم. و این شکل بودن ما با یکدیگر داشته اصلی ماست. و وقتی همه، از بیگانه و کرکس داخلی، تلاش میکنند با تاکید بر چیزهایی که نداریم ما را وحشت زده کنند و به ما تلقین کنند بیپناه و رها شده و مفلوک هستیم، این داشتهها، این ارزشها، این جوهر باهم بودگی، ما را ملت میکند، ما را زنده میکند و به تحرک وامیدارد. از قم و تبریز و تهران و کرج و مشهد، از کار معلمی و کارمندی و رانندگی کنده میشویم و به جایی میرویم که سیل و زلزله آن را تبدیل به «خط مقدم ایران» کردهاست. به خط صفر مرزی. تا نگذاریم آنها که زیر حادثه ماندهاند به دست دشمن و پروپاگاندایش اسیر شوند. ما چیزهای بسیاری نداریم. اما برغم چهل سال پروپاگاندا و جنگ روانی و به رغم همه نقدها و خشمهایمان هنوز عجیب ملت واحدهای هستیم. ما خود داشته خود هستیم .همان داشتهای که هزار برابر پول بنسلمان هم که داشته باشی نمیتوانی آن را بخری.
#علی_علیزاده
https://www.instagram.com/p/Bv938SWBxSp/
یک گروه از اپوزیسیون رفتن با برایان هوک مسئول گروه اقدام ایران دولت ترامپ دیدار کردن، یه جوری ژست میگیرن انگار فردا همه چی تمومه.
داداش! ما کارتر و ریگان و بوشها و موشها اومدن و رفتن تو زباله دان، اسمشون هم داره یادمون میره.
این اُسکل که در حد آفتابه دار مسجدشاه هم نیست!
#فرید_ابراهیمی
🔸 تحلیلگر عراقی: عراق ظرفیت خرید ۴۰ میلیارد دلار کالا و خدمات از ایران را دارد
▫️به گفته سید محمدعلی حکیم، تحلیلگر و فعال سیاسی عراقی فرصت واردات ۴۰ میلیارد دلاری در سال، برای اقتصاد ایران که دچار تحریمهای ایالات متحده آمریکا شده است، پنجره مناسبی است تا بتواند از تنگناهای تحریم ها عبور کند.
▫️مدیر خبرگزاری بین المللی النخیل عراق می گوید لغو هزینه روادید به مبلغ ۴۰ دلار باعث می شود اقتصاد دو کشور در بخش گردشگری هم به نهایت شکوفایی برسد زیرا سالانه ایران پذیرای یک میلیون و ۶۰۰ هزار گردشگر مذهبی عراقی است و در مقابل دست کم سالانه ۷ میلیون گردشگر و زائر ایرانی هم به عراق سفر می کنند.
امثال این آقا درتمام سال باتمام ظرفیت برای تطهیرغرب وآمریکای بشردوستشون درتکاپوهستند !
وامروزکه ملت ایران درگیرسیل شده وغربیهاازجمله آمریکای بشردوستشون دراقدامی وحشیانه حتی حساب هلال احمرراهم مسدودکرده اند!
تویت زده اندمردم عراق بیاینددوران جنگ راجبران کنند!
امثال این آقا نه اهل جبهه بودندکه بفهمندجنگ باچه کسی بوده ونه اهل کربلاو پیاده روی اربعین تا ادب مردم عراق راببینندوبفهمند!
رأی بدوی پرونده تقلید صدای حسن روحانی توسط حسین فریدون صادر شد
وکیل مدیرمسئول خبرگزاری دانشجو:
🔹حسین فریدون به دنبال مصاحبه منتشر شده به نقل از محمدجواد کریمی قدوسی نماینده مجلس در خبرگزاری دانشجو به تاریخ 22 تیرماه سال 95 تحت عنوان «ماجرای عجیب تقلید صدای روحانی توسط فریدون» از این خبرگزاری و کریمی قدوسی به اتهام افترا و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی شکایت کرد.
🔹دادگاه در تاریخ 18 فروردین امسال مبادرت به صدور رأی و متهمان را از شکایت مطروحه تبرئه کرد./تسنیم
✍آیا این رای به معنای تایید ادعای کریمی قدوسی مبنی بر تقلید صدای رئیسجمهور توسط برادرش میباشد؟