تشکیل #حکومت_اسلامی به انتخاب مردم، زمینه مشارکت و فعالیت افراد و گروه های سیاسی مختلف را فراهم کرد.
در سالها و روزهای ابتدایی بعد از انقلاب اسلامی، برخی جریان های سیاسی از میدانهای رقابت سیاسی کنار زده شدند.
مثلا در همان ابتدا جریان سلطنتطلب ایرانشهری از صحنه رقابت های سیاسی حذف شد، جریان مارکسیستی به حاشیه و انزوا رفت و البته در همان بحبوحه تاریخی در کنار گروههای اسلامی و مذهبی، جریان لیبرال و ملیگرا نیز تلاش کرد تا عرض اندام نماید.
ناگفته نماند که در طول سالیان پس از انقلاب به مرور نوعی رقابت و البته در مقاطعی هم نوعی تعامل از جانب برخی جریانهای سیاسی اسلامی و لیبرالها اتفاق افتاد.
@tahliliatejahadi
برای روشن شدن موضوع لطفاً در ادامه همراه باشین
👇👇👇
🔴 اصولا در تمام جوامع مدنی که به شکلی بر محور دموکراسی اداره میشود اکثر فعالیتها و نمود تفکرات و ایدههای جریانهای مختلف سیاسی در عرصههای خاصی که نیاز به پویایی همگانی وجود دارد مثل انتخاباتهای مختلف، بروز و ظهور پیدا میکند.
و البته در همین موقعیتها نیز برخی از جریانهای سیاسی دچار تطور و یا تحول در گرایشات فکری و سیاسی خود خواهند شد.
🔻برای روشن شدن موضوع، در ادامه به بررسی چگونگی ورود جریانهای سیاسی در انتخاباتهای مختلف خواهیم پرداخت.
👇👇👇
@tahliliatejahadi
بیایین پیام بعدی👇
#مجلس_اول:
✅ انتخابات مجلس اول در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۵۸ و با مشارکت بیست میلیون و هشتصد و پنجاه هزار و سیصد و نود و یک نفر برگزار شد. یعنی مشارکت حدودا ۵۲ درصدی مردم.
♦️در این انتخابات رقابت اصلی بین جریان اسلامی با عنوان نیروهای خط امام و نیروهای لیبرال شامل نهضت آزادیها و ملیگراها بود.
نتیجه این شد که مجلس اول با اکثریت جریان اسلامی و اقلیت لیبرال شکل گرفت.
@tahliliatejahadi
و اما بعد👇
#مجلس_دوم:
✅ انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۳ با مشارکت بیست و چهار میلیون و صد و چهل سه هزار و چهار صد و نود و هشت نفر برگزار شد. یعنی مشارکت حدودا ۶۴/۶ درصدی مردم.
🔹کارکردها و مواضع جریان لیبرال طی سالهای اول انقلاب و دور اول مجلس، موجب شد که در رقابتهای انتخاباتی دور دوم مجلس به طور کلی حذف شوند و مجلس دوم عمدتا در اختیار نیروهای اسلامی قرار گیرد.
و البته که این شرایط موجب شد که نوعی دسته بندی سیاسی بین نیروهای انقلاب به وجود آید.
خیلی کوتاه در مورد این دسته بندی عرض می کنم.👇
@tahliliatejahadi
👇👇👇
#مجلس_سوم:
✅ در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۶۷ انتخابات سومین دور مجلس شورای اسلامی با حضور بیست و هفت میلیون نهصد و هشتاد و شش هزار و هفتصد و سی و شش نفر برگزار شد. یعنی مشارکت ۵۹/۷ درصد از مردم.
🔹در سال ۱۳۶۶ با انشعاب مجمع روحانیون مبارز از جامعه روحانیت مبارز، دو جناح موسوم به چپ و راست مذهبی شکل گرفت.
درواقع انتخابات مجلس سوم، صحنه رقابت این دو جناح با هم بود. و با توجه به نوع شعارهایی که توسط جناحها داده میشد به نوعی تلاش میکردند تا اقبال مردم را به سوی خود جلب کنند.
🔸جناح چپ، یعنی مجمع روحانیون مبارز با شعار «ائتلاف اسلام پابرهنگان» و همخوانی این شعار با مواضع و دیدگاه های امام (رحمة الله علیه) و از طرفی با زدن برچسب اسلام آمریکایی به جناح راست، توانست اکثریت قدرتمندی را در #مجلس_سوم به دست بگیرد.
@tahliliatejahadi
#مجلس_چهارم:
✅ دور چهارم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۳۷۱ با مشارکت سی و دو میلیون و چهارصد و شصت و پنج هزار و پانصد و پنجاه و پنج نفر برگزار شد. یعنی حضور ۵۸ درصدی مردم.
🔹پس از رحلت حضرت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی و تحولات سیاسی که در این زمان شکل گرفت، آقای هاشمی رفسنجانی توانست بر کرسی ریاست جمهوری بنشیند. با شکلگیری دولت آقای هاشمی، موسوم به #دولت_سازندگی، اکثریت #مجلس_سوم، مواضع مخالفت گونه و چالشی با دولت هاشمی داشتند.
همین چالشها و تقابل با دولت موجب شد که #جناح_راست (روحانیت مبارز) توانست در #مجلس_چهارم اکثریت کرسیها را به دست آورد و جناح چپ به صورت اقلیت در مجلس چهارم حضور پیدا کرد.
همین جا نقطه عطفی شد برای جناح چپ.
@tahliliatejahadi
در پیام بعدی در این مورد بیشتر بخوانیم 👇👇👇
✍️ موقعیت ضعیف #جناح_چپ در مجلس چهارم و البته تغییرات اندیشهای در میان برخی از افراد این جناح زمینهای را فراهم آورد تا برخی از بخشها و افراد اثرگذار این جناح به سمت لیبرالها گرایش پیدا کنند. در نتیجه یک نوع همگرایی بین جناح چپ و لیبرالها به وجود آمد.
این کار شاید برای این بود که بتوانند برای دورههای بعدی انتخابات، با قدرت بیشتری ورود کنند و تعداد کرسیهای بیشتری را تصاحب نمایند.
به عبارتی میتوان گفت که #جناح_چپ در حال تدارک جبهه قویتری برای ورود به انتخابات بعدی مجلس بود.
@tahliliatejahadi