👆👆👆👆👆
درس اخلاق حجتالاسلام والمسلمین دکتر سید محمدرضا موسوی نسب ،با موضوع سیره اخلاقی و اساتید علامه حضرت آیت الله مصباح یزدی رحمهالله علیه ،درجمع طلاب مدرسه علمیه ابراهیمیه کرمان
۱۳۹۹/۱۰/۲۹
218177280_-215570.mp3
8.09M
شرح دعای مکارم الاخلاق دعای بیستم صحیفه سجادیه
استاد : حاج آقا شیخ بهایی زید عزه
جلسه: نود وشش ۱۳۹۹/۱۰/۲۹
زمان : ۱۷ دقیقه
◼️ وفات "بن ابي الحديد" متكلم و فقيه بزرگ مسلمان و شارح نهج البلاغه(656 ق)
✍️ عزالدين ابوحامد عبدالحميد بن هبةُ اللَّه معروف به ابن ابي الحديد، اديب، متكلم، فقيه، شاعر و نويسنده ي بزرگ مسلمان در سال 586 ق در مدائن به دنيا آمد و از حدود پانزده سالگي در محضر عالمان مشهور بغداد حضور يافت و در زمره ي عالمان روزگار درآمد.
✅ ابن ابي الحديد در شعر طبعي رسا داشت و در انواع مضامين، شعر مي گفت ولي مناجات و اشعار او در عرفان مشهورتر است. در حمله ي مغولان به بغداد اسير شد اما با وساطت برخي از بزرگان اين شهر آزاد گرديد و از مرگ نجات يافت.
✅ مهمترين اثر ابن ابي الحديد، شرح نهج البلاغه است كه مجموعه اي گردآوري شده از سخنان امام علي(ع) است. ابن ابي الحديد دراين كتاب، عظمت نهج البلاغه را به لحاظ ادبي، تاريخي و كلامي آشكار و عرضه كرده است.
✅ با اين كه گرايش به تشيع در شرح نهج البلاغه زياد است لکن مطالبي نيز در آن يافت مي شود كه با عقايد عمومي شيعه درباره ي مسايل امامت و مسايل تاريخي مربوط به آن، سازگار نيست. او سرانجام در سال656ق، در هفتاد سالگي در بغداد درگذشت.
☀️ #شمسی
➕ انتشار خبر بازگشت حضرت امام به ايران (1357 ش)
➕ آتش زدن مركز فرهنگي ايران در لاهور پاكستان توسط گروهك صحابه (1375ش)
➕ شهادت شهید ارسلان حبیبی (1360ش)
🌙 #قمری
➕ وفات "بن ابی الحديد" متكلم و فقيه بزرگ مسلمان و شارح نهج البلاغه (656 ق)
➕ درگذشت شاعر و عارف شهير "جلال الدين محمد بلخی" معروف به "مولوی" (672 ق)
❄️ #میلادی
➕ پايان حاكميت اسلام در اندلس اسپانيا پس از يورش مسيحيان (1492م)
❓چه آیه هایی از قرآن درباره حضرت زهرا (س) است؟
✍️ حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها یکی از پنج نور پاکی است که آیات فراوانی درباره ایشان نازل شده و یا در تفسیر قرآن، به آنها تأویل میشود.
در این زمینه ما فقط به چند آیه مشهور اشاره می کنم:
1️⃣ سوره کوثر؛ که این سوره حضرت فاطمه (س) را کوثر معرفی می کند.
2️⃣ آیه تطهیر؛
«إِنَّما یُریدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَكُمْ تَطْهیراً؛ احزاب/۳۳؛اى اهل بیت، خدا مى خواهد پلیدى را از شما دور كند و شما را پاك دارد»
3️⃣ آیه مودت؛
«قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى؛ شوری/۲۳؛ بگو: بر این رسالت مزدى از شما، جز دوست داشتن خویشاوندان، نمى خواهم.»
ابن عباس می گوید: « وقتی این آیه نازل شد، به رسول خدا عرض کردم این کسانی که مودت و محبت آنها واجب شده کیستند؟ » رسول خدا (ص)فرمود: « علی و فاطمه و حسن و حسین » (1)
4️⃣ سوره انسان؛
در این سوره داستان انفاق خانواده حضرت علی (ع) بیان شده و قرآن از این عمل تجلیل کرده است:
«وَ یُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلىَ حُبِّهِ مِسْكِینًا وَ یَتِیمًا وَ أَسِیرًا * إِنمَّا نُطْعِمُكمُْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَا نُرِیدُ مِنكمُْ جَزَاءً وَ لَا شُكُورًا؛ انسان/۹-۸؛و غذاى (خود) را با اینكه به آن علاقه (و نیاز) دارند، به «مسكین» و «یتیم» و «اسیر» مى دهند! * (و مى گویند ما شما را بخاطر خدا اطعام مى كنیم، و هیچ پاداش و سپاسى از شما نمى خواهیم!»
5️⃣ آیه مباهله؛
«فَمَنْ حَاجَّكَ فیهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَكُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَكُمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكاذِبینَ؛ آل عمران/۶۱؛ از آن پس كه به آگاهى رسیده اى، هر كس كه درباره او با تو مجادله كند، بگو: بیایید تا حاضر آوریم، ما فرزندان خود را و شما فرزندان خود را، ما زنان خود را و شما زنان خود را، ما برادران خود را و شما برادران خود را. آن گاه دعا و تضرع كنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان بفرستیم.»
✅ شکی نیست که مصداق مباهله کنندگان، پنج تن بودند. و اسقف نجران با دیدن پنج تن (علیهم السلام) گفت:«ای گروه نصاری، من افرادی را می بینم که اگر از خدا بخواهند کوهی را از جا بکند، خدا آن را میکند. با اینها مباهله نکنید که هلاک خواهید شد و تا روز قیامت یک نصرانی روی زمین باقی نخواهد ماند.»(2)
_________________
(1) تفسیر نور الثقلین، ج۴، ص۵۷۲
(2) الطرائف فی معرفة مذاهب الطوائف، ج۱، ص، ۴۲.
🔆🔆🔆🔆🔆
👈 سؤال شمارۀ 1240:
قرآن کریم از فرشته وحی با چه نام هایی یاد شده است؟
✅ پاسخ:
🌼 1. در سوره بقره از فرشته وحی با نام جبرئیل یاد شده است: «قُلْ مَنْ کانَ عَدُوًّا لِجِبْریلَ فَإِنَّهُ نَزَّلَهُ عَلى قَلْبِکَ بِإِذْنِ اللَّهِ مُصَدِّقاً لِما بَیْنَ یَدَیْهِ وَ هُدىً وَ بُشْرى لِلْمُؤْمِنینَ»(سورۀ بقره/97)؛ به آنان که با جبریل دشمنى مى ورزند، بگو: اوست که این آیات را به فرمان خدا بر دل تو نازل کرده است تا کتابهاى دیگر آسمانى را تصدیق کند و براى مؤمنان رهنمون و بشارت باشد.
🌸 2. در سوره نحل، روح القدس نامیده شد: «قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِنْ رَبِّکَ بِالْحَقِّ لِیُثَبِّتَ الَّذینَ آمَنُوا وَ هُدىً وَ بُشْرى لِلْمُسْلِمینَ»(نحل/102)؛ بگو: آن را روح القدس به حق از جانب پروردگارت نازل کرده است تا مؤمنان را استوارى ارزانى دارد و مسلمانان را هدایت و بشارت باشد.
🌲 3. در سورۀ شعراء، روح الامین عنوان شده: «وَ إِنَّهُ لَتَنزِيلُ رَبِّ الْعَالَمِينَ * نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ»(شعراء/193-192)؛ و بىترديد اين قرآن، نازل شده پروردگار جهانيان است، كه روحالامين آن را نازل كرده است.
🌷 4. و در سوره تکویر، با عنوان رسول آمده است: «إِنَّهُ لَقَوْلُ رَسُولٍ کَریم»(تکویر/19)؛ که این سخن رسولى بزرگوار است.