eitaa logo
تالار اندیشه‌ورزان آسیای مرکزی
139 دنبال‌کننده
1.4هزار عکس
83 ویدیو
1 فایل
کانال تالار اندیشه‌ورزان آسیای مرکزی شما را در جریان آخرین اخبار و تحلیلهای منطقه آسیای مرکزی در عرصه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی قرار می دهد. ارتباط با ادمین: https://eitaa.com/daftar_mahtaghei
مشاهده در ایتا
دانلود
مهم ترین اخبار تحولات هفته گذشته آسیای مرکزی ◀️وزیر امور خارجه انگلیس به 5 کشور آسیای مرکزی سفر کرد. ◀️آلمان ۷ تبعه آسیای مرکزی را به حمایت از «داعش» متهم کرد. ◀️قزاقستان و بریتانیا توافق‌نامه مشارکت استراتژیک امضا کردند. ◀️در مجلس قزاقستان پیشنهاد مسدود شدن احتمالی TikTok را بررسی کردند. ◀️قزاقستان به افغانستان پیشنهاد داد تا خودروهای تولیدی در قزاقستان را خریداری کند. ◀️مرکز پژوهشهای راهبردی ازبکستان میزبان نشستی با کارشناسان موسسه صلح آمریکا بود. ◀️ازبکستان بیش از 10 هزار پرستار و پزشک را برای کار به بریتانیا اعزام خواهد کرد. ◀️سفیر رژیم صهیونیستی در ازبکستان با نمایندگان یهودیان بخارا دیدار کرد. ◀️شورای امنیت ازبکستان از فشار نیروهای خارجی بر کشورهای آسیای مرکزی خبر داد. ◀️امامعلی رحمان طی سفر به بریتانیا با مقامات این کشور دیدار کرد. ◀️وزارت امور خارجه تاجیکستان: تاجیکها از سفر به روسیه خودداری کنند. ◀️تاجیکستان همکاری های بین المللی را از طریق اینترپل تقویت می‌کند. ◀️رئیس جمهور قرقیزستان برای کشته شدگان در جریان درگیری های مسلحانه در مرز قرقیزستان و تاجیکستان پیام یادبود فرستاد. ◀️مقامات وزارتهای خارجه قرقیزستان و آمریکا در بیشکک دیدار کردند و بیانیه مشترک از رایزنی های دوجانبه سالانه منتشر نمودند. ◀️وزیر خارجه بریتانیا: لندن صندوقی با سرمایه اولیه 19 میلیون پوند در قرقیزستان ایجاد خواهد کرد. ◀️وزیر دارایی قرقیزستان در آمریکا 2 قرارداد به مبلغ 42.6 میلیون دلار امضا کرد. ◀️قرقیزستان و ترکیه مجوز ترانزیت و حمل و نقل کالا را از اول ماه مه لغو می کنند. ◀️همکاری در صنایع فضایی، محور رایزنی مقامات ترکمنستان و فرانسه بود. ◀️کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه آمادگی خود را برای همکاری فعال با ترکمنستان اعلام کرد. 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان به گزارش رسانه‌های جمهوری آذربایجان، آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان، پیشنهاد قزاقستان برای میزبانی مذاکرات صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان را پذیرفته است. قاسم جومارت توکایف رئیس‌جمهور قزاقستان در سفر هفته گذشته خود به ایروان گفت که می‌تواند پلتفرمی را برای چنین دیداری فراهم کند. الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان بعداً تصریح کرد که آستانه پیشنهادی برای دیدار وزرای خارجه آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان ارائه کرده است. او گفت که باکو از این طرح حمایت می‌کند. وزارت امور خارجه ارمنستان در 26 آوریل اعلام کرد که آرارات میرزویان آماده دیدار با جیحون بایراموف همتای آذربایجانی خود در قزاقستان است. اما وزارت امور خارجه ارمنستان اعلام کرد که هنوز تاریخ دقیق این دیدار مشخص نیست. در بیانیه وزارت امور خارجه ارمنستان آمده است: ارمنستان رویکرد مثبتی به تلاش‌های میانجی‌گری برای تحدید حدود مرزها بر اساس دستیابی به صلح واقعی پایدار در قفقاز جنوبی و همچنین به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی ارمنستان و آذربایجان دارد. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
معرفی پژوهش علمی: "جایگاه بندر چابهار در تعمیق همکاری ایران و آسیای مرکزی" مجله علمی- پژوهشی «مطالعات اوراسیای مرکزی» وابسته به دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در دوره 16 مربوط به اسفند 1402 مقاله ای را تحت عنوان فوق به نویسندگی دکتر الهه کولایی، استاد گروه مطالعات منطقه‌ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و نبی الله امامی دکتری مطالعات منطقه‌ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران منتشر نمود. بر اساس چکیده مقاله، پویایی‌های ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی پساشوروی، فرصت‌های جدیدی را در فضای اوراسیا ایجاد کرده است. در نتیجۀ آن، بازیگران منطقه­‌ای و فرامنطقه‌­ای در پی بهره‌­برداری از فرصت‌های جدید برآمده‌­اند. ایران از آغاز این دورۀ جدید به­‌عنوان یکی از بازیگران منطقه‌ای تلاش کرد جایگاه خود را در منطقه تقویت کند؛ اما ­اکنون با گذشت بیش از 25 سال از فروپاشی اتحاد شوروی، از جایگاه مناسبی در منطقه برخوردار نیست، حتی در میان 20 کشور همکار تجاری برخی از کشورهای منطقه نیز قرار ندارد. علاوه بر این، توازن در منطقه آسیای مرکزی، جنوبی و غربی به سود چین و پاکستان در حال برهم خوردن است. سرمایه‌گذاری 46 میلیاردی چین در راهروی اقتصادی با پاکستان و بندر گوادر موجب نگرانی مقام‌های هندی شده است. هندی‌ها هم تمایل خود را برای سرمایه‌گذاری در چابهار اعلام کرده‌اند. موقعیت بندر چابهار یک موقعیت ویژه­ برای کشورهای آسیای مرکزی، هند، افغانستان و روسیه است. پرسش نویسندگان این است که چه عواملی بر تقویت و تعمیق همکاری ج. ا. ایران با کشورهای آسیای مرکزی تاثیرگذار است. فرضیۀ آنان این است که بندر چابهار و راه­گذر شمال- جنوب در گسترش روابط ایران با کشورهای آسیای مرکزی نقشی مهم دارد. در این مقاله با استفاده از روش کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی، با توجه نظریۀ منطقه‌­گرایی کانتوری و اشپیگل، به‌­ویژه عامل اثرگذار برون­‌منطقه‌­ای این نتیجه مشخص می‌­شود بندر چابهار و راه­گذر شمال- جنوب نقش موثری در تسهیل همکاری منطقه‌­ای و بهبود روابط اقتصادی ایران با آسیای مرکزی دارد. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
رزمایش های پاییزی مشترک در قرقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان امروز سالروز تشکیل ستاد مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی است. در 28 آوریل 2003، در شهر دوشنبه، شورای امنیت دسته جمعی، نیاز به ایجاد یک هیئت ستاد نظامی و تصمیم به ایجاد یک بدنه کاری دائمی گرفت. مجموعه‌ای از تمرین‌های مشترک و ویژه برنامه‌ریزی‌شده برای پاییز امسال در قلمرو جمهوری قرقیزستان، جمهوری قزاقستان و جمهوری تاجیکستاندر دستور کار است. دبیر مطبوعاتی ستاد مشترک CSTO خاطرنشان کرد: کار هدفمند برای بهبود چارچوب قانونی نظارتی تنظیم کننده آموزش و استفاده از نیروهای CSTO، سازماندهی فرماندهی و کنترل، لجستیک و پشتیبانی پزشکی، ساده‌سازی رویه‌ها برای انتقال تشکل‌های ملی و همچنین تجهیز آنها با مدل های مدرن ادامه دارد. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
نمایش نسخه‌های خطی به زبان‌های عربی، فارسی و جغتایی قرن ۱۸ تا ۲۰ در آستانه پایتخت قزاقستان نسخه‌های خطی به زبان‌های عربی، فارسی و جغتایی قرن ۱۸ تا ۲۰ در آستانه پایتخت قزاقستان به نمایش گذاشته شده است. نمایشگاه «معنویت اقوام» در موزه منطقه‌ای تاریخ و فرهنگ محلی استان قزل اورده برای اولین بار در پایتخت برگزار شد. حدود ۳۰ کتاب کمیاب و ۵۰ نسخه خطی به زبان‌های عربی، فارسی و جغتایی که در قرن ۱۸ تا ۲۰ منتشر شده‌اند، شامل آثار مکتوب، مهر شخصیت‌های تاریخی نظیر پسر مارال ایشان قلمحمد، معجزه‌گر سیتپنبت، بخاربای باطیر، سردالی‌‌بی، به بازدیدکنندگان از این نمایشگاه معرفی شد. همچنین هشت آلات موسیقی که مورد استفاده آقین‌ها و آوازخوانان مردمی سرزمین رودخانه سیر بود در معرض دید عموم قرار داده شد. میهمانان همچنین توانستند با آثار ارزشمند مکتوب و آثار تاریخی که میراث معنوی کشور هستند آشنا شوند. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
ترکیه و قزاقستان در زمینه انرژی همکاری می کنند ترکیه و قزاقستان مصمم به همکاری با یکدیگر در زمینه مسائل مربوط به انرژی هستند. جودت ییلماز اظهار کرد: ما همکاری های خود را در زمینه های معدن و برق تقویت خواهیم کرد. گام های جدیدی در لجستیک و حمل و نقل به ویژه در کریدور مرکزی خواهیم برداشت. قصد داریم در زمینه دریایی نیز توافق نامه امضا کنیم. معاون رئیس جمهور ترکیه ابراز امیدواری کرد که روابط تجاری و اقتصادی دو کشور هر چه زودتر به سطوحی برسد که منعکس کننده روابط برادرانه باشد و رو به روز تقویت شود. وی افزود: اهداف ما شامل تبادل دانش و تجربه به ویژه در شهرهای هوشمند و برگزاری همایش های تجاری و سرمایه گذاری در مناطق قزاقستان است. ییلماز با تاکید بر اینکه آنها به روابط با قزاقستان بر اساس همکاری استراتژیک ادامه می دهند، اظهار کرد: مجمع تجاری و دیدارهای دوجانبه و بین هیئتی با موفقیت، بسیار سازنده و شایسته برادری و دوستی به پایان رسید. شرکت انرژی ترکیه Aksa Enerji یک قرارداد غیر الزام آور با یک دولت قزاقستان برای ایجاد یک نیروگاه سیکل ترکیبی گاز طبیعی در این کشور امضا کرد. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
تعداد شرکت‎های خارجی فعال در ازبکستان بنا به داده‎های آژانس آمار، در 1 آوریل سال 2024 تعداد کارخانه و شرکت‎های فعال با مشارکت سرمایه خارجی در ازبکستان 14226 شرکت رقم خورد. 10 کشور پیشتاز در زمینه افتتاح شرکت در ازبکستان به شرح ذیل است: روسیه – 3019 شرکت؛ چین – 2501 شرکت؛ ترکیه – 1886 شرکت؛ قزاقستان – 1102 شرکت؛ کرۀ جنوبی – 727 شرکت؛ آمریکا – 311 شرکت؛ تاجیکستان – 307 شرکت؛ قرقیزستان – 280 شرکت؛ آذربایجان – 236 شرکت؛ آلمان – 220 شرکت. 4576 شرکت و کارخانه فعال با مشارکت سرمایه خارجه در ازبکستان شرکت مشترک و 9650 تا شرکت خارجی می‌باشد. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
تشدید الزامات وزارت بازرگانی ایالات متحده برای قرقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان وزارت بازرگانی ایالات متحده الزامات قرقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان را در مورد صادرات سلاح گرم، مهمات و اجزای مرتبط تشدید خواهد کرد. بر اساس بیانیه منتشر شده، ما در مورد عرضه به کشورهای "پرخطر" از جمله جمهوری‌های آسیای مرکزی صحبت می کنیم. مقررات مربوطه توسط اداره صنعت و ایمنی ارائه شده است. مدت اعتبار پروانه های مجوز عرضه نیز از 4 سال به 1 سال کاهش می یابد. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
قزاقستان: هواپیماهای نظامی اسقاطی به اوکراین فروخته نشده است سازمان صادرات قزاقستان، اطلاعاتی مبنی بر اینکه آستانه هواپیماهای از رده خارج شده را به نیروهای مسلح اوکراین فروخته است، تکذیب کرد. اطلاعاتی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده مبنی بر اینکه یک فرد ثروتمند به طور ناشناس هواپیماهای نظامی از رده خارج شده در قزاقستان را خریداری کرده تا آنها را برای استفاده به عنوان قطعات یدکی به نیروهای مسلح اوکراین منتقل کند. «سازمان صادرات قزاقستان» شرکتی است که توسط دولت قزاقستان به منظور تأمین نیروهای مسلح، سایر نیروها و تشکل‌های نظامی کشور ایجاد شده و در زمینه واردات و صادرات سلاح و تجهیزات نظامی و اموال نظامی فعالیت می‌کند. همانطور که قبلاً گزارش شده بود، «سازمان صادرات قزاقستان» 117 هواپیما را به "شرط انحلال" برای فروش قرار داد. این هواپیما متعلق به واحدهای نظامی واقع در آلماتی، آبای، مناطق کاراگاندا و شیمکنت است و شامل MiG-23UB، MiG-27، MiG-29، MiG-31 و Su-24MR می‌شود که در دهه 70-80 قرن گذشته تولید شدند. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.
غمنامه فلسطین؛ شعری در مذمت سکوت حکام عرب محقق و شاعر تاجیک در وصف فلسطین و مذمت بی‌تفاوتی برخی حاکمان عرب نسبت به سرنوشت مردم سربلند و مظلوم این سرزمین تحت عنوان «غمنامه فلسطین» شعری سروده است. «محمد اقبال عطازاده» محقق و شاعر تاجیک در وصف فلسطین و مذمت بی‌تفاوتی برخی حاکمان عرب نسبت به سرنوشت مردم سربلند و مظلوم این سرزمین تحت عنوان «غمنامه فلسطین» شعری سروده است که در پست ذیل می‌توانید بخوانید.
بعد از این دیگر نَیَم من یک مسلمان مثل مردان عرب غرق شهوت غرق عشرت، هم ریایی، هم جَلَبْ* بعد از این دیگر نَیَم من «اخي مسلم» از برای این همه مرد منافق بی‌غرور و بی‌شرافت بی‌نماز و بی‌طهارت این چه دین و این چه تقواست؟ این چه سودا یا چه ماواست؟ با بهای خون امت، با بهای جان امت کرده بس غُن * قبضه قبضه، درزه درزه*، بسته بسته، رسته رسته مال و ثروت جاه و شوکت ای مسلمان‌خوانده‌های اهل مَکه هم مدینه، دوحه و صنعا، حلب! تا به کی بزم و طرب؟ این همه اَرْغُـشت* شمشیر! باید این حق را بدانید: از برای نفس بد، عزم شَبَه قلب سنگ و روح بی‌ننگ شما «انما المومن اخوه» شد تَبَه ما در این خاک خراسان روز و شب بی‌تاب می‌گردیم سینه‌ها خون، دیده‌ها پر‌آب می‌گردیم می‌شوم هر لحظه بیدار با صدای مادر سوری با صدای نوحه مام فلسطین در دلم صد بار بگذاشتم من نماز طفل بی‌جان فلسطین بر دلم صد بار گوراندم کودک بی‌دست و پایی را که از تیر تعصب‌هایتان کشته گردید روی دستم طفل بی‌جانی که هر یک از شما با بهای خون پاکش وام‌ها برداشتید آره، آره وام‌ها با جام‌ها برداشتید هان شیخ سفله برج خلیفه آیا این را تو نبشنیدی؟ شایدا با چشم خود دیدی طفلکان بی‌پناه ملت خود را مادران بی‌پناه ملت خود را؟!! پیرمردی کو بجانش داد می‌گفت: «یا ایها الشیخ الاعراب!» «یا ایها الرجلول الاعراب!» می‌شود باری شما بهر خدا با صدای دردآلود فلسطین «لبیک» گویید؟ بگذرید از نفع یک‌روزه از همه دعوی و ناجوری کسوت ننگی به بر سازید صله* مردی به سر بندید ملت خود را نجات آرید امت خود را نجات آرید!!! ای همه سوداگران ملک شام! ای سیه‌بازان بلدان عرب قلب و قبر هر کدام تو سیه دست و رو و دیده‌هاتان سِپ‌سیه* مثل عمق چاه‌های نفت تار و تاریک! مردم عالم گواه: پس از این دیگر نَیَم من یک مسلمان: چون شما دِین ما، آیین ما از هم جدا هم خدا و هم رسول ما جدا! من نمی‌خواهم که امثال شما هر زمانی قبله خود را دیگر سازم گاه سوی آمریکا گاهی دیگر بر اروپا گاه گاهی بر در «فیلرها» دِین من دِین محبت دِین من دِین صداقت دِین من دِین اخوت نی به مثل باور تو: دِین شهوت، دِین ثروت دِین کشتن، هم دریدن دِین من شاه‌نامه‌ها را آفرَد مثنوی معنوی می‌پرورد خواجه حافظ، سعدی و پیر قباد کینه و بخل و حسد را می‌دَرد. ای عزیران! ای عزیزان فلسطین ای برادرزاده‌های یوسف گم‌گشته‌ ما نور قلب و دیده ما وز همه مکر یهودا باخبر باشید! از سیاست‌های خود‌کُش برحذر باشید! سرنوشت خود به‌هم دل‌بند سازید! دست و دل بر یکدیگر پیوند سازید! ----- * جَلَبْ - خودفروش * غُن کردن - جمع کردن * درزه - توده و پشته علف * اَرْغُـشت - رقص * صله - دستار * سِپ‌سیه - خیلی سیاه
روابط روسیه و تاجیکستان بعد از حادثه کروکوس پس از حمله تروریستی وحشتناک در تالار شهر کروکوس روسیه که توسط شهروندان تاجیکستان انجام شد، روابط دو کشور روزهای سختی را پشت سر می گذارد. وزارت خارجه تاجیکستان از نگرش نهادهای مجری قانون روسیه نسبت به تروریست ها ناراضی است. اکنون سفیر روسیه در رابطه با «نقض حقوق و آزادی‌های» شهروندان تاجیکستان در روسیه فراخوانده شده است. این وزارت‌خانه با اشاره به "روح و سنت روابط روسیه و تاجیکستان" از افزایش بررسی اسناد شهروندان این کشور خشمگین است و حتی توصیه می کند که از سفر به روسیه خودداری کنند. 📝بیشتر بخوانید 📲جهت اطلاع از اخبار و تحلیلهای آسیای مرکزی ما را در ایتا و تلگرام دنبال کنید.