جابر گفت :
📋《یا عَطِیَّةُ! سَمِعتُ حَبیبی رَسولَ اللّه(ص) یَقولُ : مَن أحَبَّ قَوما حُشِرَ مَعَهُم و مَن أحَبَّ عَمَلَ قَومٍ اُشرِکَ فی عَمَلِهِم وَالَّذی بَعَثَ مُحَمَّداً(ص) بِالحَقِّ نَبِیّا إنَّ نِیَّتی و نِیَّةَ أصحَابِی عَلَى مَا مَضَى عَلَیهِ الحُسَینُ(ع) وأصحَابُهُ》
♦️اى عطیّه! شنیدم که حبیبم پیامبر خدا(ص) مى فرماید :
هر کس گروهى را دوست داشته باشد، با آنان محشور مى شود و هر کس کارِ کسانى را دوست داشته باشد، در کارشان شریک مىشود و سوگند به آن که محمّد(ص) را به حق به پیامبرى بر انگیخت نیّت من و همراهانم همان است که حسین(ع) و یارانش بر آن رفته اند.
عطیه می گوید :
بعد از اینکه با جابر آنان را زیارت نمود، به من گفت :
📋《خُذُوا بِی نَحوَ أبیَاتِ کُوفَانَ》
♦️مرا به سوى خانه هاى کوفه ببر!
📋《فَلَمّا صِرنا فی بَعضِ الطَّریقِ قالَ : یا عَطِیَّةُ! هَل اُوصِیکَ و مَا أظُنُّ أنَّنی بَعدَ هذِهِ السَّفَرَةِ مُلاقیکَ؟
أحبِب مُحِبَّ آلِ مُحَمَّدٍ(ص) ما أحَبَّهُم وأبغِض مُبغِضَ آلِ مُحَمَّدٍ(ص) ما أبغَضَهُم وإن کانَ صَوّاما قَوّاما، وَارفُق بِمُحِبِّ مُحَمَّدٍ(ص) وآلِ مُحَمَّد(ص)!
فَإِنَّهُ إن تَزِلَّ لَهُ قَدَمٌ بِکَثرَةِ ذُنوبِهِ ثَبَتَت لَهُ اُخرى بِمَحَبَّتِهِم ، فَإِنَّ مُحِبَّهُم یَعودُ إلَى الجَنَّةِ ومُبغِضَهُم یَعودُ إلَى النّارِ》
♦️هنگامى که بخشى از راه را رفتیم گفت :
اى عطیّه! آیا سفارشى به تو بکنم که دیگر گمان ندارم پس از این سفر تو را ببینم؟
دوستدار خاندان محمّد(ص) را تا زمانى که آنان را دوست مى دارد، دوست بدار و دشمن خاندان محمّد(ص) را تا زمانى که با آنان دشمن است دشمن بدار، هر چند روزه گیر و شب زنده دار باشد، و با دوستدار محمّد(ص) و خاندان محمّد(ص) رفاقت کن که اگر یک گامش از فراوانىِ گناهش بلغزد، گام دیگرش به محبّت آنان استوار مىمانَد؛ چرا که دوستدار آنان به بهشت باز مىگردد و دشمن آنان به سوى آتش دوزخ مىرود.(۷)
{وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ}
📝شعر :
عذار نیلی و قدّ خم و چشم تر آوردم
گلاب اشک بهر لاله های پرپر آوردم
زجا برخیز ای صد پاره تر از گل! تماشا کن
که از جسم شهیدانت، دلی زخمی تر آوردم
تمام یاس هایت را به شام از کربلا بردم
چو برگشتم برایت یک چمن نیلوفر آوردم
مسافر از برای یار سوغات آورد اما
من از شام بلا داغ سه ساله دختر آوردم
اگر چه سر نداری یک نگه بر سیل اشکم کن
که با چشمان خود آب از برای اصغر آوردم
تو بر من از تن بی سر خبر ده ای عزیز دل!
که من برتو خبرهای فراوان از سر آوردم
چهل منزل سفر کردم به شهر شام و برگشتم
خبر ازچوب و از لعل لب و طشت زر آوردم
زاشک چشم و سوز سینه ی مجروح و خون دل
همانا مرهمت بر زخم های پیکر آوردم
قد خم، موی آشفته، تن خسته، رخ نیلی
به رسم هدیه میراثی بود کز مادر آوردم
زسیل اشک دریا کرده ام چشم محبان را
به آهم شعله ها از سینه ی میثم برآوردم
👤سازگار
📚منابع :
۱)کامل الزیارات ابن قولویه، ص۸۱
۲)بحار الأنوار مجلسی، ج۴۵، ص۱۹۷
۳)الارشاد شیخ مفید، ج۲، ص۱۲۲
۴)اخبار الطوال دینوری، ص۲۶۱
۵)تاريخ طبری، ج۵، ص۴۶۳
۶)اللهوف ابن طاووس، ص۱۱۴
۷)بحارالأنوار مجلسی، ج۶۸، ص١٣٠
الإمام الصادق عليه السلام :مَن تَعَلَّقَ قَلبُهُ بِالدُّنيا تَعَلَّقَ قَلبُهُ بِثَلاثِ خِصالٍ : هَمٍّ لا يَفنى ، وأمَلٍ لا يُدرَكُ ، ورَجاءٍ لا يُنالُ .
امام صادق عليه السلام : هر كه به دنيا دل بسته شود، دلش به سه چيز بسته مى شود: اندوه پايان ناپذير، آرزوى دست نيافتنى، و اميد نارسيدنى.
الكافي : ج 2 ص 320
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
💠مراسم گرامیداشت سالروز شهادت
💠شهید محراب آیت الله سید اسد الله مدنی
✅زمان: پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۶/۱۶ ساعت ۱۶.۳۰
✅مکان: خیابان شمس تبریزی مسجد آیت الله شهید مدنی
◀️با سخنرانی آیت الله سید حسن عاملی
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
✍در روایات فقط درباره شهادت دو معصوم تعبیر به «مصیبت بزرگ» شده است :
1⃣ #حضرت_رسول_اکرم_ص :
👤امام صادق(علیه السلام) فرمود :
«مَنْ أُصِيبَ بِمُصِيبَةٍ فَلْيَذْكُرْ مُصَابَهُ بِالنَّبِيِّ(ص) فَإِنَّهُ مِنْ أَعْظَمِ اَلْمَصَائِبِ»
هر كس گرفتار مصيبتى شد، مصيبت شهادت حضرت رسول اکرم(ص) را به ياد بیاورد كه از بزرگ ترين مصائب بود.(۱)
2⃣ #امام_حسین_علیه_السلام :
👤امام صادق(علیه السلام) فرمود :
«إِنَّ يَوْمَ اَلْحُسَيْنِ(علیه السلام) أَعْظَمُ مُصِيبَةً مِنْ جَمِيعِ سَائِرِ اَلْأَيَّامِ»
همانا روز مصیبت امام حسین(علیه السلام) بزرگترین مصیبت نسبت به همه روزها بود.(۲)
📚منابع :
۱)الکافی شیخ کلینی، ج۵، ص۵۵۰
۲)تفصیل وسائل الشیعة حُرّ عاملی، ج۱۴، ص۵۰۳
واژه #خاورمیانه
یک واژه اروپا محور است، به این معنا که اروپا موقعیت جغرافیایی قاره آسیا را طبق موقعیت خود می سنجد، به این نحو که «آسیای شرقی» را که شامل کشورهایی مثل؛ چین، مغولستان، کره شمالی و جنوبی، روسیه، تایوان، ژاپن، هنگ کنگ، میانمار، سنگاپور و .. می شود و نسبت به قاره اروپا، دور محسوب می شوند را «خاور دور» نامیده است.
و به کشورهایی مثل؛ افغانستان، ایران، پاکستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، مراکش، تونس، الجزایر و لیبی که در «آسیای مرکزی» قرار دارند و به نوعی نسبت به قاره اروپا نه دورند و نه نزدیک، «خاورمیانه» نامیده است.
و همچنین به بخشی از «آسیای غربی» که درگذشته در قلمرو آسیایی سلطنت عثمانی قرار داشتند، کشورهایی مثل؛ ترکیه، سوریه، لبنان، عربستان، عراق، اردن، قبرس و فلسطین که نسبت به قاره اروپا نزدیکند را «خاور نزدیک» نامیده است.
مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید دانشگاه در سال ۱۳۹۱ متذکر این نکته شد که؛
«من اصرار دارم این منطقه را «غرب آسیا» بگویم، نه خاورمیانه!
تعبیر خاور دور، خاور نزدیک، خاور میانه درست نیست. دور از کجا؟ از اروپا! نزدیک به کجا؟ به اروپا؛ یعنی مرکز دنیا اروپاست؛ هر جایی که از اروپا دورتر است، اسمش خاور دور است؛ هر جا نزدیکتر است، خاور نزدیک است؛ هر جا وسط است، خاور میانه است! این تعریفی است که خود اروپائیها کردند؛ نه، ما این را قبول نداریم.
آسیا یک قارهای است؛ شرقی دارد، غربی دارد، وسطی دارد؛ ما در غرب آسیا قرار داریم؛ بنابراین منطقه ی ما اسمش منطقهٔ غرب آسیا است، نه منطقهٔ خاور میانه!»
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بی احترامی ارتش عراق به پیرمرد مظلومِ ایرانی
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
▪️دوست دارم در عراق شهید بشوم!
🔻خاطره شنیده نشده از آخرین دیدار با حاج قاسم سلیمانی چند روز قبل از شهادت؛ برای اولین بار از زبان حجتالاسلام حسینی رییس اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
در ۱۶شهریور سال۵۷ به دعوت علما جمعیت عظیم مردم علیه شاه تظاهرات کردند؛ صبح ۱۷شهریور دوباره برخی دانشجویان و مردم به خیابان آمدند؛ رژیم خشمگین #پهلوی ، صبح زود یک حکومت نظامی لحظهای اعلام و ناجوانمردانه صدها نفر را با شلیک مستقیم شهید کرد؛ #جمعه_خونین سرآغاز #فرار_شاه بود؛
⭕️ کربلای تهران
🔹بی انصافی است اگر در این ایام ماه صفر و #اربعین از شهدای مظلوم ۱۷ شهریور، این یاران حقیقی #امام_حسین (ع) که به دست جلادان یزید پهلوی به شهادت رسیدند، یادی نکنیم...
🔹در روز ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ هزاران نفر از مردم تهران در میدان شهدا (ژاله سابق) به خاک و خون کشیده شدند.
🌹شادی ارواح طیبه شهدای عزیز و مظلوم این روز صلوات...
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
13.88M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
دوربین مخفی | یکی از ایرانیان ساکن لس آنجلس میره از ایرانیهای اونجا یک دلار قرض میخواد ؛ همهشون فرار میکنن حالا همین کار رو توی اربعین آزمایش کردن....
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
🔴ابو علی میگفت زمان صدام که مشایه ممنوع بود یکی از دوستانش با همراهی ۳ نفر دیگه یک ماشین خراب رو از بغداد تا کربلا هل دادند و هر وقت شرطه های صدام میپرسیدند دارید چه میکنین میگفتند ماشینمون خراب شده داریم هلش میدیم
▪️قدر این زیارت رفتن های بی خطر و در امنیت رو بدونید
روح حاج قاسم و ابومهدی و همه شهدای مدافع حرم شاد
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
50.24M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نماهنگ ۴ زبانه تشکر از موکبداران عراقی
با مداحی
سعید حیدریان
بادی کاظمی
علی آکلول
مرتضی غلام نگری
شاعر عربی: اسماعیل درتراش
شاعر فارسی: محمد حقی
شاعر آذری: رضا محمدی ولایی
شاعر انگلیسی: سید نوح
اجرا گروه الغدیر قم
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
30.91M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
رهبر معظم انقلاب در دیدار های جداگانه با پوتین و اردوغان در 28 تیرماه 1401: جمهوری اسلامی، سیاستها و برنامههایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد. چرا که این مرز یک راه ارتباطی چند هزار ساله است.
🔹بر اساس اتفاقاتی که در منطقه قفقاز در جریان است بسیار بجاست که برخی کشورهای همسایه در میان معادلات و منافعی که در ذهن خود میپرورانند، این صحبتهای رهبر انقلاب را هم در میان معادلات ذهنی خود قرار بدهند که رهبر عزیزمان فرمودند: جمهوری اسلامی ایران در برابر هر نقشه ای که با هدف تغییر مرز های بین المللی طراحی شده باشد با قدرت مقابله خواهد کرد.
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
سخنان پنجاه سال پیش #رهبر_انقلاب دربارۀ کنگره جهانی #اربعین
🔸رهبر اربعینی!
نیم قرن پیش؛ یعنی زمانی که هنوز مراسم اربعین، به شکوه امروز شکل نگرفته بود، حضرت آیتالله خامنهای در سال ۱۳۵۲ مصادف با روز جمعه ۲۰ صفر سال ۱۳۹۴ هجری قمری در جریان سلسله جلساتی در مسجد امام حسن (ع) در مشهد مقدس که به شرح و تفسیر خطبههای نهجالبلاغه اختصاص داشت، بهمناسبت تقارن با شب اربعین حسینی، تحلیلی تاریخی و جامع از چرایی اهمیت زیارت اربعین ارائه دادند.
🔻متن بیانات ایشان به شرح زیر است:
🔹میدانید یکی از علائم ایمان زیارت اربعین است؟ بنده نمیدانم این روایت چقدر صحیح است، اصراری هم ندارم که بگویم معنای این روایت همین است که من گمان کردهام، واقعش هم این است که احتمال میدهم معنایش یکی از شقوق و احتمالات دیگری باشد که در این زمینه بیان میشود؛ امّا اگر این احتمال هم که من میگویم باشد، مؤیّد فراوانی دارد؛ «زیارة الاربعین».
🔹شیعه یک جمع متفرقی بود. یک جامعهای بود که در یک جا، در یک مکان زندگی نمیکردند. در مدینه بودند، در کوفه بودند، در بصره بودند، در اهواز بودند، در قم بودند، در خراسان بودند، اطراف و اکناف بلاد. اما یک روح در این کالبد متفرق و در این اجزا متشتت در جریان بود.
🔹مثل دانههای تسبیح یک رشته و یک نخ همه اینها را به هم وصل میکرد. چه بود آن رشته؟ رشته اطاعت و فرمانبری از مرکزیت تشیع، از رهبری عالی تشیع یعنی امام. همه این رشتهها به آنجا متصل میشد. قلبی بود که به همه اعضا فرمان میداد. و به این ترتیب تشیع یک سازمان و یک تشکیلاتی بود. ممکن بود دو نفر از حال هم خبر نداشته باشند اما بودند کسانی که از حال همه با خبر بودند. اطاعت و فرمانبری آنها به حساب بود، فریاد زدنشان از روی دستور بود، سکوتشان بر طبق نقشه بود.
🔹همه چیزشان با حساب بود. فقط یک عیبی کار آنها داشت و آن اینکه همدیگر را کمتر میدیدند. اهل یک شهر، شیعیان یک منطقه البته یکدیگر را میدیدند. اما یک کنگره جهانی لازم بود برای شیعیان روزگار ائمه (ع).
🔹این کنگره جهانی را معین کردند. وقتش را هم معین کردند. گفتند در این موعد معین در آن کنگره هر کس بتواند شرکت کند. آن موعد روز اربعین است و جای شرکت، سرزمین کربلا است. چون روح شیعه روح کربلایی است، روح عاشورایی است. در کالبد شیعه تپش روز عاشورا مشهود است. شیعه هر جا که هست دنبالهروی عاشورای حسین است. این هم که میبینی همه جا این تپشهایی که در شیعه مشهود شده، از آن مرقدِ پاک ناشی شده. این شعلههایی بوده که از آن روح مقدس و پاک و از آن تربت عالی مقدار سرکشیده. به جانها و روحها رسیده. انسانها را به گلولههای داغی تبدیل کرده و آنها را به قلب دشمن فرو برده.
🔹بنابراین مسئله اربعین یک مسئله مهمی است، اربعین یعنی میعاد شیعیان در یک کنگره بینالمللی و جهانی برای سرزمینی که خودش خاطرهانگیز است آن سرزمین. سرزمین خاطرهها است، خاطرههای باشکوه، خاطرههای عزیز، سرزمین شهدا، مزار کشتهشدگان راه خدا، اینجا جمع بشوند تشیع، پیروان تشیع و دست برادری و پیمان وفاداری هر چه بیشتر بدهند.
🔹اگر امروز هم بتوانند شیعیان آن سرزمین پاک و مقدس را یک چنین میعادی قرار بدهند. البته بسیار کار بجا و جالبی خواهد بود و همین دنبالهگیری از راهی است که از ائمه هدی (ع) به ما ارائه دادند.
🚩 سخنرانی در مسجد امام حسن مجتبی (ع) / مشهد ۲۴ اسفند ۱۳۵۲
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
دستور_العمل_اجرايي_نيم_سال_اول_1403-_1402 (1).docx
30.4K
شرایط ثبت نام آموزش غیر حضوری ومجازی
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
#معاونت_آموزش
⭕️ رهبر انقلاب با اشاره به توطئههای امروز دشمن علیه ایران اسلامی در قالب «جنگ ترکیبی»:
مراقب باشید جدول دشمن را کامل نکنید /
اگر دیدید راهی که میروید کفار را خوشحال میکند یعنی همراه پیغمبر نیستید...
✏️ باید مراقب باشیم راه را خطا نرویم اشتباه نکنیم حق را با باطل عوضی نگیریم. قرآن معیار داده به ما. قرآن میفرماید که «مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ» آیا ما با پیغمبر هستیم یا نیستیم؟ راه این است دیگر. علامت دارد. «وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ» اگر شما دیدید این راهی که داریم میرویم راهی است که کفّار را خوشحال میکند، بدانید که أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ نیستید. پس مع رسول اللّه نیستید، همراه پیغمبر نیستید.
حواسمان باید جمع باشد. بدانیم چه کار میکنیم بدانیم چه میگوییم، حرفی که میزنیم در جهت نقشهی دشمن نباشد. جدول دشمن را کامل نکند. گاهی غفلت ممکن است بکند کسی یک حرکتی بکند یک حرفی بزند که جدول نقشهی دشمن را کامل کند، این خطرناک است. باید مراقبت کرد که این اتفاق نیفتد. اگر ما مراقب باشیم دشمن هیچ غلطی نمیتواند انجام بدهد. ۱۴۰۲/۶/۲۰
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
📹 حضرت آیتالله خامنهای در دیدار مردم سیستانوبلوچستان و خراسان جنوبی:
دشمن دو نقطهی اساسی را هدف گرفته. یکی وحدت ملّی، یکی امنیت ملّی. وحدت ملّی مهم است. نگذارید وحدت را بهم بزنند. وحدت یعنی چه؟ یعنی آنجایی که پای منافع ملت در میان هست اختلافات مذهبی، اختلافات سیاسی، اختلافات گروهی، اختلافات قومی باید کنار گذاشته بشود. همه باید در کنار هم باشند. اقوام مختلف، مذاهب مختلف در کنار هم. آنجایی که یک جهتگیری مشخصی هست، این وحدت مهم است.
و امنیت؛ آن کسانی که امنیت ملی را تهدید میکنند دشمن ملتاند برای دشمن کار میکنند چه بفهمند خودشان چه نفهمند.
دشمن این دو نقطه را یعنی وحدت را و امنیت را آماج حملهی خودش قرار داده. باید در مقابلش ایستاد.
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
هدایت شده از کانال حوزه علمیه طالبیه تبریز
دستور_العمل_اجرايي_نيم_سال_اول_1403-_1402 (1).docx
30.4K
شرایط ثبت نام آموزش غیر حضوری ومجازی
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
#معاونت_آموزش
اطلاعیه اطلاعیه
با اطلاع طلاب و فضلای محترم سطوح ۲و۳ و دروس خارج میرساند؛
با عنایت خداوند و تحت توجهات حضرت ولی عصر عجل الله ، برنامه آغاز سالتحصیلی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ بشرح ذیل اعلام می گردد:
۲۶ الی۲۸ شهریور انتخاب دروس
و تحویل حجرات
چهارشنبه ۲۹ شهریور مراسم افتتاحیه
طلاب #انتقالی بایستی انتقال خود را نسبت به حوزه مقصد قطعی و پرونده خود را کامل نمایند.
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
آثار زیارت حضرت علی بن موسی ارضا علیهماالسلام
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
هدایت شده از کانال حوزه علمیه طالبیه تبریز
دستور_العمل_اجرايي_نيم_سال_اول_1403-_1402 (1).docx
30.4K
شرایط ثبت نام آموزش غیر حضوری ومجازی
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
#معاونت_آموزش
اطلاعیه اطلاعیه
با اطلاع طلاب و فضلای محترم سطوح ۲و۳ و دروس خارج میرساند؛
با عنایت خداوند و تحت توجهات حضرت ولی عصر عجل الله ، برنامه آغاز سالتحصیلی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ بشرح ذیل اعلام می گردد:
۲۶ الی۲۸ شهریور انتخاب دروس
و تحویل حجرات
چهارشنبه ۲۹ شهریور مراسم افتتاحیه
طلاب #انتقالی بایستی انتقال خود را نسبت به حوزه مقصد قطعی و پرونده خود را کامل نمایند.
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
🥀در سوگ نبی جهان سیه میپوشد
▪️در سینه،دل ازداغ حسن میجوشد
🥀از ماتم هشتمین امام معصوم
▪️هر شیعه ز درد، جام غم مینوشد
رحلت جانسوز وشهادت گونه حضرت نبی اکرم خاتم الانبیاء #محمد_مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم و شهادت فرزند دلبندش حضرت #امام_حسن_مجتبی علیه السلام کریم اهل بیت و #امام_رضا علیه السلام بر تمامی شیعیان جهان تسلیت باد.
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#استوری
دختر بدرالدجی
امشب سه جا دارد عزا
گاه میگوید پدر
گاهی حسن(ع)
گاهی رضا(ع)
🏴تسلیت یا فاطمه (س)
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
✍پاسخ :
از واقعه ی غدیر[۱۸ ذی الحجه سال دهم هجری] تا شهادت حضرت رسول اکرم(ص)[۲۸ صفر سال یازدهم هجری] هفتاد روز بوده است.
حضرت(ص) در این هفتاد روز دو ماموریت مهم دارد :
1⃣ابتدا خطر یهودیان را از سر مسلمانان دفع کند!
حضرت رسول اکرم(ص) وقتی وارد مدینه شدند، با یهودیان مدینه قرارداد صلح و دوستی امضاء کردند و این قرارداد تا بعد از جنگ بدر، پا برجا بود، ولی بعد از این جنگ، یهودیان که گویا انتظار داشتند که به زودی اسلام توسّط کافران نابود می شود، پیمان شکنی کردند.
پس حضرت(ع) در طی جنگهایی از قبیل «بنی قینقاع و بنی النضیر و بنی قریظه و خیبر و تبوک و موته» آنها را شکست داد و آنها تا حدودی عقب رانده شدند.
پس یهودیان که در اکثر جنگها شکست و یا عقب نشینی کرده بودند، اکنون دارای قوای منظّم و خطری برای اسلام محسوب می شدند.(۱)
2⃣تصریح در جانشینی امام علی(ع) به صورت مکتوب!
حضرت(ع) باید یک بار دیگر جانشینی امام علی(ع) را، این بار به صورت مکتوب تصریح کند، تا در کنار ادله ی شفاهی یعنی غدیر، دلیلی محکم بر جانشینی امیرالمومنین(ع) باشد.
✍اما تحلیل این دو ماموریت:
۱)ماموریت اول فعلا برای رسول اکرم(ص) مقدور نبود، چون حضرت(ص) در ماههای حرام که نیمه دوم ماه ذی الحجه و محرم می باشد، قرار دارد!
پس حضرت(ع) باید تا اتمام ماه محرم صبر کند.
۲)ماموریت دوم حضرت(ص) نیز در سایه ماموریت اول مقدور نیست.
چون با وجود منافقین در مدینه، این امکان از حضرت(ص) سلب شده بود، چون اینان درصدد مخالفت بر خواهند آمد و مانع کار خواهند شد.
پس حضرت(ص) باید ابتدا منافقین را به بهانه ی جنگ، از مدینه خارج کند.
پس حضرت(ص) تا پایان ماه محرم صبر کرد، تا اینکه ماه صفر فرا رسید.
اکنون از عمر حضرت(ص) ۲۸ روز باقی مانده است، چون حضرت(ص) به نقل مشهور در ۲۸ صفر از دنیا رفت.(۲)
پس حضرت(ص) به محض ورود ماه صفر دستور جهاد داد و فرماندهی سپاه را به «اسامه بن زید بن حارثه» که جوانی نوزده ساله بود، سپرد.
اما منافقین مدینه از رفتن با سپاه، خودداری کردند.
و دلیل نرفتن آنها در مرحله اول اعتراض به جوان بودن فرمانده بود.
پیامبر(ص) هنگامی که از سر باز زدن منافقین از رفتن به جهاد مطلع شدند، با همان حالت کسالتی که داشتند به مسجد آمدند و در طی خطبه ای کسانی را که از رفتن با سپاه اسامه خود داری می کنند، را لعن کرد وفرمودند:
📋《جَهِّزُوُا جَیْشَ اُسَامَةَ لَعَنَ اللهُ مَنْ تَخَلَّفَ عَنْهُ》
♦️سپاه اسامه را مجهّز کنيد، خدا لعنت کند هر کس را که از سپاه اسامه تخلف کند.
پس آنان به اجبار رسول اکرم(ص) تا منطقه «جُرف» در نزدیکی مدینه پیش رفتند، و در آنجا اردو زدند.(۳)
به ظاهر تا حدودی این ماموریت انجام شد و سپاه مخصوصا منافقین از مدینه خارج شدند.
حضرت(ص) از این فرصت استفاده کرد و افراد و اصحاب را که نام آنان در تاریخ هست را در منزل خود فرا خواند و فرمود:
📋《إِعطُوُنِی بِکِتفِِ وَ دَوَاةِِ اکْتُبْ لَکُمْ کِتَابًا لَنْ تَضِلُّوا بَعْدَهُ أَبَدًا》
♦️قلم و دواتی بیاورید تا چیزی بنویسم که بعد از من هرگز گمراه نشوید.(۴)
از درخواست پیامبر اکرم(ص) مشخص بود که ایشان قصد داشتند مطلب بسیار مهمی را مطرح کنند.
از طرفی در این هنگام، «عُمر بن خطاب» برای کسب خبر از اوضاع مدینه، از سپاه جدا شده و خود را به مدینه می رساند.
وقتی عمر این صحنه و درخواست رسول اکرم(ص) را دید، در آن حال عمر سراسیمه جلو آمد و با گفتن کلمات معناداری مانع آوردن آوردن قلم و دوات برای رسول اکرم(ص) شد و گفت:
📋《إِنَّ النَبیَّ(ص) قَد غَلَبَ عَلَیهِ الْوَجَعُ وَ عِنْدَنَا کِتَابُ اللهِ حَسْبُنَا فَاخْتَلَفُوا وَ کَثُرَ اللَّغَطُ》
♦️بیماری بر پیامبر(ص) غلبه کرده است و کتاب خدا در میان ما است و همان کافی است.
و در ادامه گفت:
📋《إنَّ الرَّجُلَ لَیَهجُرَ》
♦️این مرد هذیان می گوید!(۵)
طبق نقل تاریخ؛
📋《و مِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ قَرِّبُوا یَکْتُبْ لَکُمُ النَّبِیّ(ص) کِتَابًا لَنْ تَضِلُّوا بَعْدَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ مَا قَالَ عُمَرُ!》
♦️تعدادی از آنان می گفتند که کاغذ و قلم بیاورید تا رسول اکرم(ص) کتابت کنند و بعضی از آنان نیز گفتار عمر را تایید کردند.
در این هنگام رسول خدا(ص) صورت مبارک از آنها برگرداندند و فرمودند :
📋《قُومُوُا عَنِّی!》
♦️برخیزید! نزاع و سر و صدا نزد من جایز نیست و سپس همگی رفتند!(۶)
بعدها ابن عباس از آن روز با این جملات «یَوْمُ الْخَمیس وَ ما یَوْمُ الخَمیسِ! اِنّ الرَّزیَّة ما حالَ بَیْنَنا وَ بَیْنَ کتابِ رَسُولُ اللهِ(ص)» همواره آن روز را به «روز مصیبت» یاد می کرد و می گریست.(۷)
«عمر بن خطاب» بعدها به ابن عباس گفت :
می دانی چرا آن روز مانع از آوردن کاغذ و قلم شدم؟
چون می دانستم محمد(ص) در آن وصیّت، می خواهد خلافت و إمامتِ خلقِ بعد از خود را به علی بن ابی طالب(ع) واگذار کند.
لذا مانع آوردن کاغذ و قلم شدم!!(۸)
ادامه مطالب :👇
از طرفی هم، سپاه «أسامة بن زید» که در «جُرف» اردو زده بودند، به مدینه بازگشت.
دلیل بر این مطلب اینکه یکی از کسانی که در غسل و دفن حضرت(ص) به امام علی(ع) کمک کرد، خود أسامة بن زید بود که فرماندهی سپاه را بر عهده داشت.(۹)
پس این ماموریت دوم که در سایه ماموریت اول صورت می گرفت، ناتمام ماند.
و این امر مهم به سرانجام نرسید، و رسول اکرم(ص) از دنیا رفت و نه سپاه به جنگ با یهود رفت و نه «حدیث قرطاس» عملی شد.
در مورد حضور اميرالمؤمنین علی(ع) در این مجلس، جزء قطعيات تاریخ است؛ به نقل شیخ مفید که می نویسد :
📋《وَكَانَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ(ع) لَا يُفَارِقُهُ إِلَّا لِضَرُورَة》
♦️اميرالمومنین(ع) جز برای كارهای ضروری از حضرت رسول اکرم(ص) جدا نمی شدند.
شيخ مفيد وقتی داستان حديث قرطاس را نقل می کند، به صراحت می گويد كه اميرالمؤمنین(ع) در آن جا بوده است.
📋《ثُمَّ أَعْرَضَ [رَسوُلُ اللهِ(ص)] بِوَجْهِهِ عَنْ الْقَوْمِ فَنَهَضُوا وَبَقِيَ عِنْدَهُ الْعَبَّاسُ وَالْفَضْلُ وَعَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ(ع) وَأَهْلُ بَيْتِهِ خَاصَّةً》
♦️رسول اکرم(ص) صورت مبارک خود را از مردم برگرداند، و مردم برخاستند و به خانه های خود رفتند؛ اما عباس، فضل بن عباس و علی بن أبی طالب(ع) باقی ماندند.(۱۰)
📜این حدیث در منابع اهل سنت نقل شده است از جمله در صحیح بخاری(۱۱) و صحیح مسلم(۱۲) که حدود هفده مرتبه با نقل های متفاوت در این دو صحیح ذکر شده است، که به صورت «تواتر معنوی»(اخبار گروهی به مطلبی خاص با خبرهای جداگانه اما دارای الفاظ مختلف ولی با مفاد و معنای واحد) آمده است.
و همچنین علمای شیعه نیز، آن را نقل کرده اند،
از جمله؛
👤«سُلیم بن قیس»(از تابعین) در کتاب خود(۱۳) که «طبرسی» در «الاحتجاج»(۱۴) و «مجلسی» در «بحارالانوار»(۱۵) این حدیث را از او نقل کرده اند.
👤«شیخ مفید»(متوفای قرن۴و۵) در کتب «أوائل المقالات»(۱۶) و «الارشاد»(۱۷) و «الامالی»(۱۸)
👤«ابن شهر آشوب»(قرن۵) در «مناقب آل ابی طالب(ع)»(۱۹)
👤«سید بن طاووس»(قرن۷) در «سعد السُعود»(۲۰)و «کشف المحجّه»(۲۱) و «الطرائف»(۲۲)
👤و از علمای قرن دهم نیز همچون «مقدس اردبیلی» این روایت را نقل کرده اند.(۲۳)
📚منابع:
۱)مکاتیب الرسول(ص) میانجی، ج۳، ص۷۱۳
۲)الارشاد شیخ مفید، ج۱، ص۱۸۹
۳)تاریخ طبری، ج۳، ص۶۸۱
۴)ملل و نحل شهرستانی، ج۱، ص۱۲۹
۵)کتاب سلیم بن قیس، ج۲، ص۷۹۳
۶)بحارالأنوار مجلسی، ج۳۶، ص۲۷۷
۷)صحیح بخاری، ج۴، ص۶
۲۲)التحفة العسجدیة موئّدی، ص۱۴۴
۸)انساب الاشراف بلاذری، ج۱، ص۵۶۹
۹)الإرشاد شیخ مفید، ج۱، ص۱۸۵
۱۰)علل الشرایع شیخ صدوق، ج۱، ص۱۵۱
۱۱)صحیح بخاری، ج۶، باب مرض النّبی(ص) و وفاته، ص۱۲
۱۲)صحیح مسلم، ج۳، کتاب الوصیة، باب۵، ص ۱۲۵
۱۳)کتاب سلیم بن قیس، ج۲، ص۷۹۴
۱۴)الاحتجاج طبرسی، ج۱، ص۲۲۳
۱۵)بحارالأنوار مجلسی، ج۳۱ ،ص۴۲۵
۱۶)اوائل المقالات شیخ مفید، ص۴۰۶
۱۷)الإرشاد شیخ مفید، ج۱، ص۱۸۴
۱۸)الأمالی شیخ مفید، ص۳۶
۱۹)مناقب آل أبی طالب(ع) ابن شهر آشوب، ج۱، ص۲۰۳
۲۰)سعد السُعود سید بن طاووس، ص۲۶۶
۲۱)المحجّة لثمرة المهجة سید ابن طاووس، ص۶۵
۲۲)الطرائف سید بن طاووس، ص۴۳۲
۲۳)مجمع الفائدة محقق أردبیلی، ج۳، ص۲۱۷
🔺اگر جنبش کثیف #زن_زندگى_آزادى نبود،الان کنار خانواده هاتون بودید،کنار بچه هاتون یا کنار پدر مادراتون که هزارمرتبه پیرترشدن یا کنار همسراتون بودید،نیستید و غمتان هست
🔹«نه می بخشیم نه فراموش میکنیم»
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز
هدایت شده از کانال حوزه علمیه طالبیه تبریز
اطلاعیه اطلاعیه
با اطلاع طلاب و فضلای محترم سطوح ۲و۳ و دروس خارج میرساند؛
با عنایت خداوند و تحت توجهات حضرت ولی عصر عجل الله ، برنامه آغاز سالتحصیلی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ بشرح ذیل اعلام می گردد:
۲۶ الی۲۸ شهریور انتخاب دروس
و تحویل حجرات
چهارشنبه ۲۹ شهریور مراسم افتتاحیه
طلاب #انتقالی بایستی انتقال خود را نسبت به حوزه مقصد قطعی و پرونده خود را کامل نمایند.
#حوزه_علمیه_طالبیه_تبریز