تأملات
🔰نماینده ولی فقیه در مشهد : ❇️همه فعالیتهای هنری را با هویت زیارتی مشهد تطبیق دهید #زیارت_هنر #
❇️ماهیتشناسی شهرزیارتی
فرسته 1 از 2
✍️سید رضا شیرازی
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰〰
🔺یکی از انواع موضوعات مستحدثه، موضوعاتی است که در گذشته وجود داشته است، اما در شرایطی قرار گرفتهاند که به مرور زمان دچار انقلاب ماهیتی یا تغییر کارکردی شدهاند(نک: اینجا).
🔺موضوع «شهر» از جمله این نوع موضوعات مستحدثه هستند. در تعریف شهر اتفاق نظری وجود ندارد. در تعریفی شهر را در مقابل روستا، بر معیار عدد ساکنین قرار میدهند و مکانی که تراکم جمعیت در آن، از حد معینی پایینتر نباشد شهر شمرده میشد. امروزه تاکید بر یک عامل در شناخت شهر کفایت نمیکند.
🔺طبق ماده ۴ قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری ایران، شهر. محلی است با حدود قانونی که در محدوده جغرافیایی بخش واقع شده و از نظر بافت ساختمانی، اشتغال و سایر عوامل، دارای سیمایی با ویژگیهای خاص خود بوده به طوری که اکثریت ساکنان دائمی آن در مشاغل کسب، تجارت، صنعت، کشاورزی، خدمات و فعالیتهای اداریاشتغال داشته و در زمینه خدمات شهری از خودکفایی نسبی برخوردار و کانون مبادلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی حوزه جذب و نفوذ پیرامون خود بوده و حداقل دارای ده هزار نفر جمعیت باشد.
🔺همانگونه که مشهود است در تعریف فوق بر مواردی نظیر تعداد جمعیت، نوع فعالیتهای اقتصادی، حوزه اداری و موارد دیگری اشاره شده است.
🔺معنای خاص شهر در دنیای معاصر با متغیر تقسیم کار در ارتباط است. یعنی شهر جایی است که مردمان آن با یک تقسیم کار بسیار پیشرفته با هم در ارتباط هستند و بر اساس یک زندگی سازمانی با هم زندگی میکنند. در این نگاه روستا مکانی است که مردمان ساکن در آنجا دارای ارتباط ساده سنتی هستند. بر این اساس شهرها بر اساس مشابهت افراد با یکدیگر شکل نمیگیرند. روستاها معمولا بر اساس مشابهت افراد به اضافه با مشابهت کیش و مذهب شکل میگیرند.
🔺در شهرهای جدید با پدیدهی چندفرهنگی(multicultural) مواجهیم. شهروندان در شهر با افرادی که از لحاظ فرهنگ و مذهب تفاوت جدی دارند به خاطر تقسیم کار پیچیده موجود در ارتباط هستند.
🔺«مزار» نیز موضوعی است که شرعی بودن یا عرفی بودن آن جای سوال دارد؟ در صورت عرفی بودن «مزار» آیا تغییر ماهیتی داده است؟ بر اساس روایات :
💎قالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ ع لَا تُشَدُّ الرِّحَالُ إِلَّا إِلَى ثَلَاثَةِ مَسَاجِدَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ- وَ مَسْجِدِ رَسُولِ اللَّهِ ص وَ مَسْجِدِ الْكُوفَة (الفقیه ج1 ص 231)
💎قالَ عَلِيُّ بْنُ مُوسَى الرِّضَا علَا تُشَدُّ الرِّحَالُ إِلَى شَيْءٍ مِنَ الْقُبُورِ إِلَّا إِلَى قُبُورِنَا(عیون اخبار الرضا ع ج2 ص 254-255)
آیا مزار همان مکان مقدس یا قبرستان بزرگمردانی است که شرع آنها را زیارتگاه دانسته است؟ در حقیقت مزار قسمتی از شهر است که کارکردی خاص دارد.
❓ترکیب این دو موضوع و ایجاد موضوع «شهر زیارتی» دارای چه ماهیتی است؟ آیا شهر زیارتی به امثال مکه و واتیکان گفته میشود؟ یا اعم از آنهاست و شامل شهرهایی مانند مشهد و کربلا و نجف میشود؟
❓آیا شهر زیارتی شهری است که در آن زیارتگاه وجود دارد؟ آیا تهران با وجود امامزاده صالح و شهر ری در آن شهر زیارتی است؟
#برنامهریزی_شهری
#موضوعات_مستحدثه
#پدیده_چندفرهنگی
🆔@tammolaat
❇️ماهیتشناسی شهرزیارتی
فرسته 2 از 2
✍️سید رضا شیرازی
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🔺معمولا به شهرها نیز از بعد کارکردی (فعالیت و نقش) دقت میشود. شهرها بر اساس فعالیتی که سایر فعالیتهای شهر را تحت شعاع خود قرار داده و بر اساس آن نوع فعالیت خاص، شهر شناخته میشود، طبقهبندی میشوند: مانند شهرهای صنعتی(مثل عسلویه و سیلیکون ولی)، شهرهای گردشگری(مانند شهرهای شمال و شهرهای استانبول و آنتالیا)، شهرهای زیارتی، شهرهای اداری-سیاسی و ...
❇️بنا بر تصورمان از «شهر» و «مزار» و تعریفمان از «شهر زیارتی» پاسخ به سوال «مناسبات شهر و مزار چگونه است؟» متفاوت است:
1️⃣شهر زیارتی را معادل مزار بدانیم و در نتیجه مصداق شهر زیارتی فقط امثال مکه و واتیکان میتواند باشد.
2️⃣شهر زیارتی، شهری است که مزار را دربردارد. در حقیقت سبب پیدایش و توسعه شهر، مزار بوده است. این تعریف علاوه بر مکه و واتیکان شامل نجف و کربلا و مشهد نیز میشود.
3️⃣مزار، قسمتی از شهر است. همانگونه که پارک، قبرستان، محیطهای آموزشی، ادارات، منازل مسکونی، بازارها و ... قسمتهای دیگر شهر میباشند. در این نگاه شهرهایی مانند تهران به خاطر وجود امامزاده صالح یا شهرری را میتوان شهر زیارتی دانست.
♦️بنا بر هر کدام از دیدگاه اول و دوم نسبت به مشهد، بایستی فعالیتهای زیارتی بر دیگر فعالیتهای شغلی در این کلانشهر غلبه داشته باشد و سایر مشاغل را تحتالشعاع قرار دهد. همانگونه که در شهرهای توریستی، فعالیتهای مرتبط به گردشگری بر دیگر مشاغل غلبه دارند و آنها را تحت الشعاع قرار میدهند یا در شهرهای صنعتی، فعالیتهای صنعتی بر دیگر مشاغل چیرگی خاصی دارند. اما بنا بر دیدگاه سوم و تعریف سوم از شهر زیارتی، دیگر الزامی برای این امر در مناسبات میان شهر و مزار وجود ندارد.
✅با توضیحات فوق، سخن نماینده محترم ولی فقیه را میتوان بهتر فهمید.
همچنین پاسخ به سوالاتی مانند:
❓در شهر زیارتی معماری و ساختوساز چگونه باید باشد؟
❓بازارها یا مراکز خرید گسترده در شهرهای زیارتی چکونه باید باشند؟
❓آیا تهیه و تدارک مراکز تفریحی گسترده در شهرهای زیارتی منعی ندارد؟
❓تهیه و تدارک مراکز بهداشتی گسترده در شهرهای زیارتی که موجب رونق گردشگری پزشکی میشود، منعی ندارد؟
❓آیا ایجاد و احداث مراکز علمی کلاسیک گسترده در شهرهای زیارتی منافاتی با زیارتی بودن شهر ندارد؟
❓آیا چند کاربره کردن شهرهای زیارتی و دادن صبغه گردشگری، سلامت، صنعتی و... در مناسبات شهر و مزار چالشی ایجاد نمیکند؟
❓چرا برخی مخالف برگزاری کنسرت در شهرهای زیارتی هستند؟
در گروه ماهیتشناسی شهرزیارتی و کنکاش مناسبات شهر و زیارتگاه است.
#برنامهریزی_شهری
#شهر_زیارتی
#مزار
#مناسبات_شهر_مزار
🆔@tammolaat
🔴فرهنگسازی هدفمند
✅نماینده محترم ولی فقیه در استان البرز : تبلیغاتی که از تلویزیون انجام میشود باید هدفمند باشد. هرچه که ایران دارد زیر سایه حضرت رضا علیهالسلام است.
❌خیلی بد است که تلویزیون تبلیغ و تشویق کند که برای موجهای آبی بروید مشهد. تبلیغ اینگونه خیلی بد است. در ذهن کودک آرامآرام نقش میبندد.
❇️باید برای زیارت حضرت رضا علیهالسلام به مشهد رفت. با دقت باید تبلیغ انجام داد.
❌در طول شبانهروز ۵۰ بار تکرار میشود که موجهای آبی به مشهد سفر کنید. کودک یادش میرود که اصلاً باید برود مشهد که چهکار کند؟ این خلاف است.
⚠️دوستانی که دارند کار تبلیغاتی انجام میدهند در صداوسیما مواظب این قصه باشند.
#فرهنگسازی
#تبلیغات_هدفمند
#موجهای_آبی
#شهر_زیارتی
#امام_جمعه_کرج
#سیدمحمدمهدی_حسینیهمدانی
#نماینده_ولی_فقیه_استان_البرز
#تبلیغات_صداوسیما
🆔@tammolaat
💎رئیسجمهور در جلسه شورایعالی حج و زیارت مطرح کرد:
✅تاکید بر ضرورت تلاش همه بخشهای دستاندرکار حج و زیارت برای #تسهیل_زیارت
✅دستور به دستگاهها برای کاهش #هزینههای_زیارت
✅مهمترین ماموریت دستگاههای مسئول مردمیسازی عملیات زیارت است.
✅وظیفه اصلی دستگاههای متولی حج و زیارت هدایت، نظارت و حمایت است.
✅از جمله اهدافی که جهت و سمتوسوی فعالیت دستگاههای مرتبط را تعیین میکند، فراهم شدن زمینه زیارت همراه با معرفت است.
✅#دیپلماسی_زیارت یکی از راههای تعمیق ارتباط با سایر کشورهای اسلامی است.
#مردمیسازی_زیارت
#زیارت_هدفمند
🆔@tammolaat
🌖سایه روشن #غزه
⭐️به رغم بمبها در غزه زندگی جاریست
🖼لبخندهای زیباتر از لبخند ژکوند
#طوفان_الاقصی
#فلسطین
🆔@tammolaat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌖سایه روشن #غزه
⭐️به رغم بمبها در غزه زندگی جاریست
💯مادر در حال درس دادن به فرزندش در بیمارستان شفای غزه👏
#طوفان_الاقصی
#فلسطین
🆔@tammolaat
#نشست_علمی
❇️ «تحلیل متون حدیثی و زیارتی در دنیای مدرن»
🎙 محمد نصراوی
📆 سه شنبه ۹ آبان ۱۴۰۲، ساعت ۱۰ تا ۱۲.
🏢 شهرری، دانشگاه قرآن و حدیث، سالن جلسات
📲 حضور مجازی در نشست:
https://vc1.qhu.ac.ir/rs1lfxu9flh6/?
🆔@tammolaat
💢خودش و یکی از رفقای مشهدیاش رفته بودند پارک کوهستان مشهد. آنجا را که دیده بود به رفیقش گفته بود: توی اروپا شهری مذهبی بود؛ خیلیها دوست نداشتند چنین شهری مذهبی باشد. دلشان میخواست از مذهبی بودن بیندازندش. آنقدر در دور و اطراف شهر و توی شهر مراکز تفریحی و سرگرمی ساختند که الان دیگر هیچکس آن شهر را به عنوان یک شهر مذهبی نمیشناسد.
⚠️شما ایرانیها هم مراقب باشید؛ مراقب باشید که مشهد را فقط به نام علی بن موسی الرضا علیه السلام بشناسند!»
📗کتاب من ادواردو نیستم ص 70
#شهر_زیارتی
#گردشگری_دینی
#زیارت
🆔@tammolaat
✅بیانیه مشترک تولیتهای اعتاب مقدسه جهان اسلام در حمایت از مردم مظلوم غزه
🔹️ بسم الله الرحمن الرحیم
📍آستانهای مقدس و بقاع متبرکه در کشورهای اسلامی با تأسی از نهضت امام حسین علیه السلام که در روز عاشورا برای اصلاح، ایستادگی در برابر باطل و مبارزه با ظلم و برای زدودن ستم از اسلام قيام كردند خود را پشتیبان مستضعفان جهان و حامی مقاومت مردم مبارز فلسطین دانسته و اقدامات نیروهای اشغالگر و عملیات ظالمانه رژیم وحشی صهیونیستی در نوار غزه را شدیدا محکوم مینماید.
📍مردم مظلوم فلسطین در معرض جنایات وحشیانه بیسابقهای از کشتار و آواره نمودن هستند که هزاران غیرنظامی بیگناه را هدف قرار داده است. جنگی برای تخریب و نابودى گسترده مناطق غیرنظامی، به گونهای که منجر به بی خانمانی مردم شده است و این همه افزون بر محاصره ظالمانه آنان و محرومیت شان از اساسی ترین نيازهای انسانی مانند آب، غذا، امنیت و دارو است.
📍از این رو به نام حق، انصاف و انسانیت از امت اسلامی و آزادگان جهان میخواهیم که از ملت مظلوم فلسطین در این مصیبت حمایت و پشتیبانی كنند و محاصره ظالمانه آنان را برطرف نمایند همانگونه که از سازمانهای بینالمللی و منطقهای میخواهیم تا تمام تلاش خود را برای حمایت لازم از غیرنظامیان بیگناه به كار گرفته تا نیروهای اشغالگر را اجبار به توقف فوری عملیات نظامی نمایند و از استمرار اقدامات وحشیانه ناسازگار با اصول حقوق بشری که خود مدعی آن است، جلوگیری کنند.
📍ما تاکید میکنیم که راه حل اساسی برای گسترش امنیت و صلح در منطقه از طریق بازگرداندن حق به مردم با خروج اشغالگر از سرزمینهای اشغال شده فلسطین، اعطای تمام حقوق مشروع مردم فلسطین و احیای حاکمیت فلسطین بر سرزمینهای اشغالی به پایتختی بیت المقدس است، تا صلح در سراسر منطقه و جهان حاکم شود در غیر اینصورت تا زمانی که حقوق به تاراج رفته باز نگردد و مظلومیت مردم باقی باشد جهاد و مبارزه علیه این رژیم کودکش ادامه خواهد داشت.
📍از خداوند متعال برای شهدا رحمت واسعه و برای مجروحان شفا و برای خانوادههای ایشان صبر و شکیبایی خواهانيم.
📍اللّهُمَّ عَجِّلً لِوَلیِکَ الًفَرَجً وَ انًصُرً الإسًلامً وَ الًمُسًلِمِین وَ سَیَعًلَمُ الَّذِینَ ظَلَمُوا أیَّ مُنًقَلِبٍ یَنًقَلِبُون
🔹️تولیت های آستان مقدس و بقاع متبرکه جهان اسلام
🔺️تولیت آستان مقدس علوی
🔺️تولیت آستان مقدس حسینی
🔺️تولیت آستان مقدس کاظمین
🔺️تولیت آستان مقدس رضوی
🔺️تولیت آستان مقدس عسکری
🔺️تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س)
🔺️تولیت آستان مقدس احمد بن موسی الکاظم(ع)
🔺️تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)
🔺️تولیت آستان مسجد مقدس جمکران
🔺️ریاست سازمان اوقاف و امور خیریه کشور
🔺️نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت
@aqr_ir
📌لطیفههای زیارتی
〰〰〰〰〰〰〰〰〰
✅روزی سلطان سلیمان از سلاطین عثمانی، قصد زیارت مرقد پاک امام علی علیه السلام را کرد. او نزدیکی حرم، از اسب پایین آمد تا با پای پیاده به حرم برود.
🔥در این میان، یکی از همراهان بر او خرده گرفت که شما شأن خود را با این عمل پایین آوردید، ولی سلطان گفت: احترام امیرمؤمنان علی علیه السلام بر من واجب است. آن فرد اصرار کرد تا به قرآن تفأل زده شود.
🌟سلطان نیز چنین کرد و این آیه در اول صفحه نمایان شد:
💫فَاخْلَعْ نَعْلَیْکَ إِنَّکَ بِالْوادِ الْمُقَدَّسِ طُوًی؛ (طه:12)
✨کفش هایت را درآور؛ چرا که در مکان مقدسی هستی.
📗منبع: مجله گلبرگ فروردین ۱۳۸۷، شماره ۹۷ ص ۹۳
🆔@tammolaat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽معبد موشها
🐀 «کارنیماتا» یک معبد هندو است. این مکان مهمترین مکان زیارتی برای فرقهای از هندوهاست. این معبد همچنین یک مقصد برای گردشگران است. به دلیل وجود موشهای فراوان در آن به «معبد موشها» معروف است.این معبد حدود 500 سال پیش ساخته شد.
بیشتر بخوانید: تأملات
🆔@tammolaat
🛕معبد موشها
🐁«کارنیماتا» یک معبد هندو است. این مکان مهمترین مکان زیارتی برای فرقهای از هندوهاست. این معبد همچنین یک مقصد برای گردشگران است. به دلیل وجود موشهای فراوان در آن به «معبد موشها» معروف است.این معبد حدود 500 سال پیش ساخته شد.
🐀در اسطورههای هندوها آمده است: خانم کارنیماتا مجرد بود و از فرزندان خواهر کوچکتر خود مانند فرزندان خود مراقبت میکرد. یک روز، یکی از فرزندان غرق شد . خواهر از کارنیماتا درخواست کرد، تا او را به زندگی بازگرداند. او نزد خدای مرگ رفت و خواستار بازگشت آن فرزند به زندگی شد. خدای مرگ پرسید: اگر چنین شود، چرخه تولد دوباره (تناسخ) چگونه عمل میکند؟ کارنیماتا شکل تجسم یافته موش را انتخاب کرد، به طوری که وقتی چارانیهای انسانی از دودمان او میمیرند، دوباره به صورت موش متولد میشوند و در نزدیکی کارنیماتا در معبد زندگی میکنند، و وقتی موشی بمیرد، دوباره به عنوان چارانی انسانی متولد میشود.
🐁در معبد حدود 20000 موش زندگی میکند که توسط کارکنان معبد مراقبت میشوند. موشها در سرتاسر مجموعه، ساکن و حرکت میکنند . در هر مکان مواد غذایی مختلفی در دسترس آنهاست.
🐀موشهایی که نزدیک به قبر کارنیماتا هستند از آجیل، نارگیل، شکر و همچنین شیر، غلات، میوهها، سبزیجات و حتی مشروب تغذیه میکنند. رژیم غذایی موشهای پشتبام عمدتاً شامل غلات، میوهها، سبزیجات و آب است. موشها توسط خویشان انسانی خود، در برابر شکارچیان (گربهها و غیره) محافظت میشود.
🐁موشها به انسانها عادت کرده و از آنها نمیترسند. موشها در حالی که انسانها در معبد نشستهاند میچرخند و از دست بازدیدکنندگان غذا میخورند.
🐀قوانین معبد میگوید که اگر به طور ناخواسته روی یکی از موشها قدم گذاشتید و آن را کشتید، باید آن را با یک موش ساخته شده از نقره یا طلا جایگزین کنید.
بیشتر بخوانید: معبد موشها
#زیارتگاه
#تناسخ
#معبدموشها
#کارنیماتا
@tammolaat
♦️🌿«چهارشنبههای فرهنگ رضوی»
🌍 ظرفیت کلانشهرهای زیارتی در حمایت از قضایای امت اسلامی (با تأکید بر فلسطین)
با ارائه: حجتالاسلام والمسلمین علی باقری، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خراسان رضوی
🔹🕛 زمان: چهارشنبه سوم آبان ماه، ساعت ۱۲
🔹🚩 مکان: بلوار شهید کامیاب، روبروی مترو راهآهن، ابتدای کامیاب ۳۴، پلاک۳، ساختمان امام رضا(ع)، سالن جلسات رضوان
🟩 بنیاد بینالمللی امام رضا(ع)
🟧 خبرگزاری رضوی:
RAZAVI.NEWS
🆔@tammolaat
💢رویــداد خـلاق و نـوآور
🔻رویـداد خـلاق و نوآور روایـت شهـر، با هـدف حل مسائـل و ارائـه طــرح های هنـری
✅فیلمنامه مبتنی بر هویت
❇️روایت تصویری از مشهد الرضا ع
📆 ۴ آبان ماه ساعت ٩ صبح
🏢 مشهد، سینما مهرکوهسنگی
🆔@tammolaat
تأملات
💢رویــداد خـلاق و نـوآور 🔻رویـداد خـلاق و نوآور روایـت شهـر، با هـدف حل مسائـل و ارائـه طــرح های
🔰حاشیه تأملات
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
♨️فرصتی مغتنم برای پژوهشگران علوم اجتماعی جهت کشف انگارههای مدیران شهری و فیلمسازان نسبت به هویت مشهد الرضا ع بهوسیله تحلیل آثار ارسالی
👌کاری شبیه پژوهش مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری نسبت تحلیل جشنواره فیلم فجر
🆔@tammolaat