امین ترحمی اصل
کارشناس ارشد روانشناسی عمومی
گاهنوشتهای روانشناختی من
@tarahomiasl_amin
🔴 ایمیل:
tarahomiasl@gmail.com
#امین_ترحمی_اصل
🔴 آیا وحشت از نیاز، خود عین نیاز نیست؟
◀️ آیا هراس از تشنگی وقتی که چاه شما پر آب است خود عطشی نافرونشاندنی نیست؟
✅ برخی کسان، برای نام، اندکی از بسیار خود میبخشند. این قصدِ در دل کردهی آنان، اَجر عطایشان را تباه میکند.
✅ برخی دیگر اندکی دارند و آن را به تمامی میدهند؛ اینان به زندگی و خیر زندگی ایمان دارند و هرگز تهیدست نمیشوند.
✅ برخی شادمانه عطا میکنند و این شادمانی پاداش ایشان است.
✅ برخی با درد و اَلم میبخشند و این درد مایهی تطهیر آنان است.
✅ برخی هم عطا میکنند و با این همه نه دردمند میشوند، نه در پی شادیاند، نه چشم اَجر و فضیلت دارند. عطای اینان چنان است که ریحانِ آن وادی شمیمِ خود را در فضا میپراکند. با فیض دست امثال اینان است که یزدان سخن میگوید و با چشمان آنان است که او به زمین لبخند میزند...
#بخشندگی
#برشی_از_کتاب
📚 #جبران_خلیل_جبران | #پیامبر
🆔 @tarahomiasl
📆 99.2.9
🔴 روانشناسی و روانشناس
◀️ به مناسبت نهم اردیبهشت سالرزو تأسیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران
✍️ نویسنده: #امین_ترحمی_اصل
✅ بدیهیترین رسالت روانشناسی «کشف قانونمندیهای روانی و رفتاری نوع انسان» است، قوانینی ذاتی که در هر انسانی بدون توجه به نژاد، رنگ، جغرافیا و مذهب یکسان است (البته با رسیمت شناختن تفاوتهای فردی هر انسانی) و در صورت فهم صحیح و استفادهی بجا از آن حتماً در رشد و بهزیستی انسان مفید واقع میشود. اما در جامعهی ما دو نگاه غیرواقعگرایانه و افراطی به روانشناسی وجود دارد که موانعی در مسیر رشد آن ایجاد کرده است.
❌ گروهی سرسختانه و افراطی روانشناسی را به خاطر ریشههای غربیِ آن تکفیر میکنند، یافتهها و آموزههایش را جدی نمیگیرند و با برچسب زدنهای متعصبانه از بُن آن را نهی میکنند.
❌ گروهی هم از آن سوی بام افتادهاند و یافتههای روانشناسی را وحی منزل و مطلق تلقی میکنند و با تأکید بر اهمیت و نقش علم در صدد تضعیف دین، فرهنگ و ارزشها بر میآیند.
✅ به طور خلاصه اینکه، روانشناسی در قامت یک دانش ضعفها و قوتهای خود را داراست، یافتههای روانشناسی به هیچ وجه مطلق نیستند و به کمال نهایی نرسیدهاند چرا که اساساً اقتضای علم رشد و توسعهی تدریجی آن است. بنابراین نه میتوان اهمیت و کاربرد یافتههای تجربی روانشناسی را منکر شد و نه میتوان «تفسیرهای فلسفی مادهگرایانه منتسب به تحقیقات» که به هیچ وجه علمی نیستند را پذیرفت، چرا که علم حد و مرزی دارد و نمیتواند خارج از قواعد خود اظهارنظر کند (اگر عمری باشد بعداً در خصوص این مغلطه بیشتر خواهم نوشت).
✅ به نظر من روانشناسی یکی از پرمنفعتترین علومهاست، اما چرا روانشناسی را بهترین میدانم؟ مهمترین دلیلش این است که روانشناسی درصدد شناخت خود انسان است، وجهی از انسان که عملاً «فرد»، «خانواده» و «جامعه» را تحت تأثیر قرار میدهد، جسم انسان که جهانی در کالبدی کوچک است وجود عجیبی است و پیچیدگیهای شگرفی دارد اما از آن حیرتانگیزتر پیچیدگیهای روان اوست، وقتی پا به عرصهی تحلیل رفتارهای آدمی میگذاریم و لایهبهلایه در آن میاندیشیم متوجه اهمیت آن میشویم.
✅ به همین خاطر معتقدم روانشناسی را نباید خواند، بلکه باید زیست و زندگی کرد، به این معنی که یک روانشناس وقتی نظریهها را یاد میگیرد، مدام اشتغال ذهنی به این دارد که کدام بخش این تئوری به من مربوط است، وقتی مکانیسم دفاعی فروید، شرطی شدن اسکینر، عقدهی حقارت آدلر، سطوح اخلاقی کلبرگ، سلسه مراتب نیازهای مزلو، خودشکوفایی راجرز، معنادهی فرانکل و دهها نظریهی دیگر که هریک انسان را از زاویهای نگریستهاند را یاد میگیرد و میخواند، مدام بخشی از ذهنش مشغول است که من اینجا و اکنون در کجای این تئوری ایستادهام و چه نسبتی با تحلیلهای آن دارم و این یعنی «آغاز دروننگری و عمیق شدن در خودِ خودت!»
❌ بیشتر علوم انسان را از خود جدا میکنند، به دریای دنیا پرتابش میکنند، در عمق دریا رهایش میکنند و به این سان آدمی چنان در غیر از خود غرق میشود که فرصتی برای اندیشیدن در خویش نمییابد و معمولاً تا عمر باقی است، روزمرگی او هم جاری است...
✅ اما روانشناسی چنین نیست، هر لحظه تو را به خودت ارجاع میدهد، مدام به این میاندیشی که من چه هستم؟ چگونه هستم؟ چگونه این شدهام؟ چگونه میتوانم بهتر باشم؟ چگونه میتوانم بهتر بمانم؟ چگونه میتوانم به بهتر شدن اطرافیان و مراجعانم کمک کنم؟ و...
✅ روانشناس واقعی از دریچهی شناخت خویش، انسان، هستی و حتی خدا را میشناسد که «مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ: هرکس خود را بشناسد، قطعاً خدایش را خواهد شناخت». به نظر من مَثل «موفقیت» یک روانشناس همچون «مرواریدی» است که در درونِ «صدف خودشناسی و خودسازی» قرار دارد، به هر اندازهای که در شناخت و اصلاح خود قدم برداشته باشیم به همان میزان یاری دهندهی بهتری خواهیم بود، اما اگر در نظریهها غرق شدیم و از خود غفلت نمودیم و مبتلا به تحلیل دیگران و قضاوت آنها گشتیم و بیآنکه سوزنی به خود زنیم جوالدوزها به دیگران زدیم، در این صورت روانشناسی را نزیستهایم بلکه صرفاً خواندهایم...
و در نهایت به قول مولانا:
🔰 تو مبین جهان ز بیرون، که جهان درونِ دیدهست|چو دو دیده را ببستی، ز جهان، جهان نمانَد!
#روانشناسی #روانشناسی
#سازمان_نظام_روانشناسی
#روز_روانشناس
➖➖➖➖➖
🆔 @tarahomiasl
📆 99.3.18
🔴 وقتی کسی نمیبیند! روانشناسی تقلب
⬅️ آسیبشناسیِ روانشناختیِ تقلب در امتحانات مجازی در روزهای شیوع ویروس کرونا
✍️ نویسنده: #امین_ترحمی_اصل
✅ یکی از پژوهشهای معروف روانشناسی «آزمایش مارشمالو» است. در این آزمایش بچهها را در اتاقی با یک کلوچه تنها گذاشتند و به آنها گفتند: «میتوانند کلوچه را بخورند» و یا اینکه «پانزده دقیقه به کلوچه دست نزنند تا یک کلوچه دیگر هم جایزه بگیرند». برخی از کودکان با خویشتنداری به کلوچه دست نزدند و برخی عجولانه کلوچه را خوردند. پژوهشگر در سالهای بعد با مطالعه روی هر دو گروه از این کودکان به این نتیجه رسید، دستهای از کودکان که به کلوچه دست نزده بودند در بزرگسالی کنترل بیشتری روی رفتارشان داشتند، سالمتر بودند و حتی ازدواج موفقتری داشتند.
✅ با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس، امتحانات دانشآموزان به صورت غیرحضوری برگزار شد، فرزندانمان در صفحهی مجازی و بدونِ مراقب میتوانستند به سوالات با رجوع به کتاب و یا با مشورت والدین و دوستان پاسخ دهند. اگر شما فرزندی دارید که در عینحالی که میتوانست با تقلب پاسخ آزمونهایش را بدهد ولی این چنین نکرد، باید به شما آفرین بگویم، هم از برای دقتی که در تربیت او داشتهاید و هم برای سبک زندگیتان، چرا که چنین فرزندانی معمولاً در کنار والدینی پرورش مییابند که خود این چنیناند.
❌ اما من در این مدت والدینِ زیادی را دیدم که پابهپای فرزندانشان امتحان میدادند، در گروهی که همشاگردیهای فرزندانم حضور داشتند، همهی املاها 20 میشد! همهی سوالا به درستی پاسخ داده میشد! دانشآموزانی که در کلاسهای حضوری معلمان را از کندآموزی عاصی کرده بودند، در این دوران، زیر سایهی آموزش غیرحضوری و خانهنشینی با پیشرفتی حیرتآور ره چند سالهی حضوری را چند ماهه غیرحضوری طی کردند و در بیشتر آزمونهای آنلاین نمرات بالا کسب نمودند!
✅ اگر شما جزء کسانی هستید که با خواندن این سطور با خود میگویید «اینو نگاه! مملکت رو خوردن تموم شده این داره از نمرهی امتحان املای بچهی من حرف میزنه!»، «تقلب نکنی، تقلب میکنن عقب میمونی!» یا «این همه سختگیری نوبرشه والله!» و...، اگر چنین خطوراتی در ذهنتان ایجاد شد، باید بگویم وقتی نتوانیم از یک «کلوچه» چشم بپوشیم چگونه میتوانیم از «مغازهی کلوچهفروشی» بگذریم؟! به نظر من همین وضعیت به تنهایی پیشبینی کنندهی یک جامعهی فروپاشیده است! قبل از اینکه به خاطر این نوشته سرزنشم کنید در خلوت خودتان به چند سوال پاسخ دهید:
• چرا والدین از ترس نمرهی کمتر زانو به زانوی فرزندانشان امتحان دادند؟
• آیا والدین کنونی به عنوان گردانندگان فعلی جامعه در مواجه با رویدادهای مختلف هم چنین رویکردی دارند؟
• کودکانی که در چنین تعاملی قرار گرفتهاند از والدین چه میآموزند؟
• کودکان فوق که گردانندگان آینده کشور هستند، جامعه را چگونه اداره خواهند نمود؟
• مسئولین تراز اولی که از این نسل به وجود میآیند، چگونه خواهند بود؟
پیام روشن این رویکرد در یک کلام این است که وقتی کسی نمیبیند میتوان چشم بر روی درستکاری بست و برای رسیدن به هدف و مطلوب از هر وسیلهای بهره جُست! نتیجه چنین رویهای را در دو عرصهی فردی و جمعی میتوان بررسی کرد.
✅ عرصهی فردی
1️⃣ رفتاری که فرزندمان در این خصوص از خود نشان داده است، نتیجه یک فرایند و سبک تربیتی است، او در طول سالهای گذشته آموخته است که وقتی کسی نمیبیند میتوان درستکاری و وجدان را زیر پا گذاشت و برای دستیابی به نفع بیشتر یا مطلوب و خواهش درونی به دغلکاری، فریب و تقلب متوسل شد. این فهم، به بیشترِ امور زندگیاش تعمیم خواهد یافت.
2️⃣ اگر شما به عنوان والد به کمک فرزندتان شتافتید و او را در تقلبِ بهتر یاری رساندید ناخودآگاه دو پیام به او دادهاید:
الف) فرزندم در مواقعی که هم نظر بودیم میتوانی روی من حساب کنی، من همیشه در عرصههای سخت زندگی به تو کمک خواهم کرد تا اگر نتوانستی با سعی و تلاش به مطلوب خود برسی، با تقلب و تخلف دست یابی! پس زیاد خودت را خسته نکن، میتوان با نادرستکاری راحتتر و سریعتر به مقصود رسید!
ب) اگر وقتی کسی نمیبیند میتوان درستکاری را کنار نهاد، این «کس» دایرهی وسیعی مییابد و خود شما را هم به عنوان «والد» در برمیگیرد، به این معنی که فرزندی که امروز آموخت وقتی کسی نمیبیند میتوان به هر وسیلهای به هدف رسید، فردا اگر نظرش با نظرتان در تعارض قرار گرفت، وقتی ندیدید آن خواهد کرد که مطلوبِ اوست، البته این را از خود شما آموخته است! پس اگر وقتی کسی نمیبیند (حتی بر خلاف نظر خود شما) فرزندتان خطاهای بزرگتری انجام داد فقط از خود گله کنید!
#روانشناسی_تقلب
🔰 ادامه در پست بعدی...
➖➖➖➖➖
🆔 @tarahomiasl
📆 99.3.18
🔰 ادامه پست قبلی
✍️ نویسنده: #امین_ترحمی_اصل
عرصهی جمعی
✅ وقتی فرزند من امروز میآموزد میتواند با تقلب، چند نمره بیشتر کسب کند، لذت حاصل از این رفتار، رفتارهای این چنینی آتی او را تقویت میکند. زین پس همهی مقاطع را با همین رویه طی میکند! همو وقتی وارد جامعه میشود با همین سیاق رفتار میکند.
✅ اما آیا غائله به یک نفر و یک آزمون ختم میشود؟ به هیچ وجه چنین نیست، وقتی تعداد زیادی بدون سعی و تلاش به مطلوب خود رسیدند، ناخودآگاه انگیزهی درستکاری دیگران تقلیل مییابد و متعاقب آن گروه بیشتری به این سیاق روی میآورند، به نحوی که کمکم «رقابتی نانوشته» اما «بسیار جدی» در جامعه رخ میدهد و بیشتر مردم برای رسیدن به مطلوبِ خویش از هر وسیلهای بهره میگیرند. آنگاه هر کس در هر جایگاهی از موقعیت خود سوءاستفاده میکند.
✅ در نتیجه کارگر از زیر بار کار در میرود! کاسب کم میفروشد! کارمند دیر میآید، زود میرود! بازرس هر تخلفی را با رشوه میپوشاند! معلم کلاس را به بطالت میگذراند تا زنگ پایان نواخته شود! پژوهشگر داده میسازد و مقالههای مبتنی بر تخیل منتشر میکند! شیخ بهشت را به بهای پیاز میفروشد! پزشک سر جان مردم به دلار چانه میزند و خلاف انسانیت مطالبه میکند! قاضی طلا میستاند تا آروارههای حق را زیر سُمِ الاغِ باطل بشکند! شهردار زمینهای پشت خیابان جدید را به ثمنِبخس قبل از شروع پروژه میخرد! نماینده رای اعتماد به وزیر را با فلان مجوز شخصی تاخت میزند! وزیر قوانین یک شبه به نفع شرکتهای اقماری خود و دوستانش صادر میکند! بالاخره هر کارهای شود بقیهی ملت را ناکار میکند و اسم این رویه را هوش! استعداد! توانایی! و عُرضه! میگذارد.
✅ همهی ما در جمع های دوستانه و خانوادگی نظریههای روشنفکرانهی حیرتآوری در خصوص عللِ عدمِ پیشرفتِ جهانِ سوم، فسادهای اقتصادی و اجتماعی، ناکارآمدی سیستم اداری و... ارائه میدهیم در حالی که خود همواره در زندگیمان خشت به خشت به دیوار کج این نابسامانیها افزودهایم! آری حقیقت این است:
⭕️ ملت فاسد حاکمان فاسد را آبستن میشوند! حاکمان فاسد ملت را فاسدتر میکنند! و این دور تسلسل هم افزایندهای است که مُلک و مَلِک و ملت را با هم به قعر میکشاند.
✅ اما کلام آخر اینکه اگر ایمان داشته باشیم که «أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرى: آیا انسان نمیداند که خداوند میبیند؟ (علق:14)»، به یقین میرسیم که «وقتی کسی نمیبیندی وجود ندارد» و همواره خداوند ناظر اعمال ماست، آنگاه یقیناً در رویکردمان تجدید نظر میکنیم...
➖➖➖➖➖
🆔 @tarahomiasl