بخش دوم ⭕️اشکالات مطرح شده به حدیث«یوم الدّار » که در دو نوع قرار می گیرند:
⛔️نوع اول:واکنش هایی مثل حذف و تحریف
♦️۱. طبری با این که همان گونه که نقل شد در🔺 تاریخش حدیث را درست نقل کرده است؛ ولی در تفسیر خود [ آن را به این صورت نقل میکند: «فَاَیکُمْ یؤَازِرُنِی عَلَی هَذَا الْاَمْرِ عَلَی اَنْ یکُونَ اَخِی وَ کَذا وَ کَذا ثُمَّ قالَ اِنَّ هذا اَخی وَ کَذا وَ کَذا فَاسْمَعُوا وَ اَطیعُوه»
وی کلمه وصیی و خلیفتی را حذف کرده و به جای آن «کذا و کذا» گذاشته است؛
🔺طبری، محمد بن جریر، تفسیر طبری، ج۱۹، ص۴۱۰ ولی توجه نداشته است که کلمه «فَاسْمَعُوا وَ اَطیعوهُ» در حدی بر مسئله امامت و پیشوایی دلالت دارد.
♦️۲. اسماعیل بن کثیر شامی در سه کتابش (🔻تفسیر، 🔻 البدایة والنهایة، و 🔻السیرة النبویة، ) نیز روش نامقبول طبری را در پیش گرفته است.
🔺ابن کثیر، اسماعیل، تفسیر، ج۳، ص۳۵۱.
🔺ابن کثیر، اسماعیل، البدایة والنهایة، ج۳، ص۴۰.
🔺 ابن کثیر، اسماعیل، السیرة النبویة، ج۱، ص۴۵۹.
♦️۳. محمدحسین هیکل در کتاب خود به نام 🔺حیاة محمد، چاپ اول، بخش اول را «فَاَیکُم یؤَازِرُنِی...» و بخش دوم را ناقص آورده است؛ ولی 🔺در چاپ دوم، سال ۱۳۵۴، کاملاً مطالب مربوط به علی (علیهالسلام) را حذف کرده است. جالب است که این شخص، خود را روشنفکر نیز میخواند.
🔺 هیکل، محمدحسین، حیاة محمد، ص۱۰۰. 🔺هیکل، محمدحسین، حیاة محمد، ص۱۳۹، چاپ دوم
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
سرکار خانم نجمه صالحی زید عزها (دبیر انجمن علمی پژوهشی تاریخ ) پیام تسلیت همکاران مرکزتخصصی «ادبیات عربی، تاریخ، تبلیغ، مطالعات اسلامی زنان» را پذیرا باشید.
مرکز تخصصی تاریخ جامعةالزهرا سلام الله علیها
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🔹 انتشار یک کتاب سودمند در باره تاریخ تشیع
چند روز پیش کتاب "مناسبات شیعیان و اهل سنت در شامات از عصر سلاجقه شام تا پایان ممالیک (۴۸۷ ـ ۹۲۳ ق.)" نوشته سرکار خانم شهناز کریمزاده سورشجانی از سوی انتشارات دانشگاه باقر العلوم علیه السلام منتشر شد.
این کتاب که در اصل پایاننامه مقطع کارشناسی ارشد نویسنده است، یکی از چند پایاننامه ارزشمند گروه تاریخ این دانشگاه است که در سیاهبازار شرمآور خرید و فروش مقاله و رساله و پایاننامه، بر پایه اصالت و نوآوریهای خود، به شایستگی جامه نشر پوشیده است. سرکار خانم کریمزاده که هماکنون مشغول نگارش رساله دکتری خود در همین دانشگاه است از جمله بانوان سختکوش، با اخلاق، دانشدوست و خوشآینده است که اگر روزی وی و همگنانش در انجمنی گرد همآیند، ظرفیت نهفته خود برای درانداختن طرحی نو برای تاریخنگاری زنان را آشکار خواهند ساخت. خدایش توفیق دهاد.
در بخشهایی از مقدمه کتاب چنین آمده است:
" در وضعیت کنونی جهان اسلام که منطقه شام قدیم، بستر تحولات اساسی و تأثیرگذار در نوع مناسبات دو گفتمان شیعه وسنی است و اندیشه سلفی در این منطقه، در قالب گروههای تندرو مدعی میراثداری اهل سنت است؛ ریشهیابی زمینههای اختلاف و بازخوانی گذشته تاریخی این منطقه میتواند تجارب آزمودهای برای برداشتن گامهای مؤثر در راستای وحدت جهان اسلام در اختیار قرار دهد و به نتایج فاجعهآمیز شکاف و افتراق حاصل از تعصبات بی مورد توجه دهد.
پژوهش حاضر به طور مشخص به چهار دوره از تاریخ این سرزمین که به ترتیب حاکمان بخشهایی از آن سلاجقه شام، اتابکان زنگی، ایوبیان و در نهایت ممالیک بوده اند؛ پرداخته است و محور بحث را بر شناخت فضای سیاسی اجتماعی و فرهنگی منطقه برای ترسیم بهتر مناسبات شیعیان و اهل سنت بنا نهاده است. نوشتار حاضر به طور مشخص به دنبال پاسخ به دو سؤال است:
ـ آیا مناسبات یا روابط دو سویه هدفمند دو فرقه شیعه واهل سنت در محدوده زمانی قرون ۵ تا ۱۰ هجری سمت و سوی تقابلی و واگرایانه و یا تعاملی و همگرایانه داشته است؟
ـ عوامل مؤثر بر این مناسبات چیست؟ و این مناسبات موجب چه پیامدهائی در منطقه شده است؟ "
کتاب پس از بخشهای مقدماتی سخن دانشگاه، مقدمه و پیشینه پژوهش در چهار بخش اصلی و هر بخش در دو فصل سامان یافته است.
بخشهای اول تا سوم کتاب با عنوان "موقعیت طبیعی، جغرافیایی و پیشینه تاریخی شامات"، "پراکندگی جغرافیایی مذاهب در شام و اختلافات و اشتراکات عقیدتی شیعی ـ سنی" و "وضعیت سیاسی و فرهنگی منطقه شام از سلاجقه شام تا پایان ممالیک" زمینهساز بخش چهارم با عنوان "گونهشناسی مناسبات شیعه و اهل سنت در شام و پیامدهای آن" است که بیشترین نوآوری کتاب را بازتاب داده است. فصل اول این بخش به گونهشناسی مناسبات تعاملی و تقابلی شیعه و اهل سنت در دو محور حکومت و عالمان اختصاص یافته است و فصل دوم آن نیز، عوامل مؤثر بر مناسبات شیعه و اهل سنت را در دو دسته عوامل داخلی (شامل: سیاست مذهبی حکومتها، تضاد منافع حکومتها با گرایش سیاسی شیعیان، افراط نظری و عملی برخی از فرق شیعه و عملکرد علما) و عوامل خارجی (تأثیر تهاجم صلیبیان و حمله مغولان) بررسیده است و سپس پیامد این مناسبات برای شیعیان در پنج محور (تقیه، تغییر مذهب، هجرت به مناطق دور از دسترس، شکلگیری جوامع جدید شیعی، گرایشهای صوفیانه) و برای اهل سنت در سه محور (تغییر موازنه جمعیت، اتحاد عالمان و حاکمان، و تقویت مذهب سنت وجماعت) برشمرده شده است.
بخش پایانی کتاب پس از نتیجهگیری و منابع و مآخذ به ضمائم (متون، تصاویر، جدولها و نقشهها) اختصاص یافته است.
۲۰ تیر ۱۴۰۰
@MohsenAlviri
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
مربوط به یادداشت بالا
روی جلد کتاب "مناسبات شیعیان و اهل سنت در شامات از عصر سلاجقه شام تا پایان ممالیک (۴۸۷ ـ ۹۲۳ ق.)"
@MohsenAlviri
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
منار جنبان
🔷منارجنبان یکی از آثار تاریخی اصفهان است. این بنا در سال ۷۱۶ قمری ساخته شده و عارفی به نام «عمو عبدالله کارلادانی» در آن به خاک سپرده شدهاست. کارلادان یکی از روستاهای معروف منطقه ماربین باستان است. نکته قابل توجه دربارهٔ این بنای تاریخی این است که با حرکت دادن یک مناره، مناره دیگر نیز به حرکت و جنب و جوش میآید و لازم است ذکر شود هر مناره دارای پهنای نه متری و بلندای هفده متری میباشد. تاریخی که بر فراز سنگ عمو عبدالله نوشته شدهاست سال ۷۱۶ هجری را نشان میدهد که در دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان است.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
منار جنبان ها
🔷در ایران برخی منارهها قابلیت تکان خوردن را دارند که به اصطلاح به آنها منارجُنبان میگویند. از معروفترین منارجنبانهای ایران یکی در اصفهان و دیگری در شهرستان اردکان و در بخش خرانق( یزد )واقع شدهاند تاریخی که بر فراز سنگ عمو عبدالله نوشته شدهاست سال ۷۱۶ هجری را نشان میدهد که در دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان است.مسجد جامع نیشابور (شهر کهن) نیز منارهای جنبان داشتهاست.
ابوعبدالله حاکم دربارهٔ منارهای جنبان مسجد جامع نیشابور (شهر کهن) نوشتهاست:
خمار تکین… مناری رفع کرد و صیتِ آن دو منار [پیشینِ ساختهٔ عبدالله طاهر] را دفع کرد، چنانچ در دنیا ارفع از آن و اعجب و آراستهتر و پیراستهتر و دایرتر منار در هیج دیار هیچ نجّار ندید. از فوق عالیِ بامِ جامع تا سرِ منار نود و چار ذراع بود؛ و اجرت استادان بیمزدور خرجِ عمارت دوهزار مثقال طلا مقرر کرده بودند و به هندسه چنان ترتیب کرده بودند که چون باد آمد فراخورد قوّهٔ باد آن منار حرکت کردی اما نیفتادی و هیچ خشتی و جزئی از آن وی فاسد نشدی.(حاکم نیشابوری، ابوعبدالله (۱۳۷۵)، تاریخ النیسابوریین، ترجمهٔ محمدحسین خلیفه نیشابوری، تهران، انتشارات آگه، ص ۲۱۷–۸.)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
ویژگیهای بنا
🔷نمای نزدیک یکی از منارهها
ارتفاع ایوان مقبره عمو عبدالله از سطح زمین بقعه ۱۰ متر و ارتفاع هر یک از دو مناره ۷/۵ متر است. در این ایوان مزار عمو عبدالله قرار دارد و راه صعود به بام و منارهها نیز به وسیله درگاه کوچکی است، که با پلکانی مارپیچ به بام مربوط میشود. اما چیزی که این بنای کوچک با عرض نه متر و طول هر مناره؛ هفده متر را معروف کرده، تکان خوردن آن است. یعنی با تکان دادن یکی از منارهها مناره دیگر و کل ساختمان نیز تکان میخورد. ایوان منارجنبان یکی از آثار تک ایوانی دوران ایلخانی است که به سبک مغول ساخته شده؛ ولی شکل منارهها نشان میدهد که آنها را اواخر دوره صفویه به ایوان اضافه کردهاند. دلیل حرکت این بنا مدت هاست برای دانشمندان سؤال بوده و بسیاری هنوز هم میگویند هیچ دلیل منطقی ای برای این حرکت وجود ندارد. اما نکته مهم این است که؛ منارجنبان در دنیا تنها بنایی نیست که این به این صورت حرکت میکند. در عراق و عربستان هم چنین بناهایی یافت میشود. به هر حال منطقیترین علتی که برای تکان خوردن منارهها میتواند وجود داشته باشد، پدیده فیزیکی تشدید یا اثر دوپلر است. چون منارهها سبک و کاملاً مشابه هستند، تکان خوردن یکی روی دیگری اثر میگذارد. جهانگردانی که به نقاط مختلف دنیا سفر کردهاند در مشاهدات خود مناره هائی را معرفی کردهاند که در نقاط دیگر جهان همین خصوصیت را داشتهاند. اما قدر مسلم اینکه منارجنبان اصفهان وجه تمایزی با سایر منارههای متحرک دارد و آن این است که گذشته از حرکت منارهها سایر قسمتهای بنا نیز حرکت میکند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j