برخی منابع، دلیل سقوط دولت عباسی را نقش موثر برخی از شیعیان چون؛ ابن علقمی وزیر شیعی عباسیان برشمرده اند و اتهاماتی را بر او وارد نموده اند؛ گرچه نتوانستند از ذکر فضایل او چون؛ خوش خلقی، پرهیز از ظلم، میل به گسترش عدل و مدیریت تحسین بر انگیزش در اداره ملک، چشم پوشی کنند.
برخی از مورخان چون: غسانی، منهاج السراج، ابن کثیر، ابن خلدون، خواندمیر، ذهبی و ابن الوردی وی را متهم به نامه نگاری با هلاکو خان مغول نموده اند که او را به فتح بغداد تحریص کرده است.
علل متهم نمودن ابن علقمی عبارت است از: ۱- تشیع او ۲- میل به جانشینی یک علوی به جای خلیفه عباسی ۳- جنایت سال پیش عباسیان در بغداد بر علیه شیعیان ۴- پیشنهاد واصرار به صلح بعد از فتح الموت ۵- ادامه وزارت وی در زمان هلاکو خان.
#عباسیان
#دولت_عباسی
@tarikh_j
رد اتهامات وارده به ابن علقمی:
۱- با توجه به درایت و زیرکی ابن علقمی، نامه نگاری وی با هلاکو خان مغول بعید به نظر می رسد.
۲- پیشنهاد صلح وی می توانست ناجی خلافت عباسیان باشد.
۳- تمایلی به جنگ در وی مشاهده نمی شد.
۴- شفاعت خواجه نصیر و زنده ماندن بسیاری از شخصیت های سیاسی و علمی، دلیل زنده ماندن اوست.
واما برخی ریشه اتهام به وی را چنین نقل نموده اند: در بغداد دو حزب صاحب نفوذ فعالیت می کرد. یکی حزب فرمانده نظامی و فرزند خلیفه و دیگری حزب ابن علقمی وطرفداران وی.
گروه اول که به دلیل برملا شدن توطئه برکناری خلیفه، توسط ابن علقمی رسوا شده بودند؛ به جهت تخریب شخصیت وی نزد خلیفه به سعایت از او پرداخته و وی را متهم به نامه نگاری با مغولان نمودند که البته تیر اتهام آنان به سنگ اصابت نمود و خلیفه آن را نپذیرفت.
سایر اخبار در مورد ابن علقمی:
- ابن علقمی پیشنهاد یک نیروی قوی علیه مغولان را در کنار تسلیم خزانه ضرب سکه به نام مغولان را مطرح نموده بود. (رشیدالدین)
-او در دستگاه مغول بوده و هلاکو وی را گرامی داشت.( ابن طقطقی)
- اگر او خائن به خلیفه بود هرگز هلاکو به وی اعتماد نمی کرد.
- او تا پایان به خلیفه وفادار ماند و به دستوراتش عمل می نمود.
- دلیل گرامیداشت وی توسط هلاکو، به حسن گفتار او برمی گردد.
تنظیم: معصومه تقوی
برگرفته از مقاله: نقش شیعیان در سقوط دولت عباسی تالیف؛ رسول جعفریان- کیهان اندیشه- سال ۱۳۶۸- ش ۲۳.
#ابن_علقمی
@tarikh_j
با سلام خدمت بزرگوان محترم 🌹
برنامه ارسال مطالب در کانال انجمن علمی تاریخ به شرح زیر است :
شنبه : ارسال محتوای علمی با موضوع مستشرقان و تاریخ اسلام
یکشنبه: معرفی مقالات
دوشنبه:شخصیت شناسی
سه شنبه: مناسبت هفته و ایام تاریخی
چهارشنبه: تحقیقات و کارهای علمی اعضای انجمن تاریخ جامعه الزهرا
پنج شنبه: معرفی اماکن تاریخی
جمعه:معرفی کتاب
با تشکر از همراهی شما 🌹🌹
پایگاه جامع مداحی حاج میثم مطیعی.mp3
3.52M
شهادت امام هادی علیه السلام بر شیعیان حضرت تسلیت باد
تقدیم صوت مداحی
پس از شهادت امام جواد عليه السّلام در سال 220، فرزندش امام هادى عليه السّلام كه هنوز بيش از شش سال نداشت، به امامت رسيد. از آنجا كه شيعيان به استثناى معدودى مشكل بلوغ امام درباره امام جواد عليه السّلام را پشت سر گذاشته بودند، در زمينه #امامت #عباسیان امام هادى عليه السّلام ترديد خاصى براى بزرگان آنها به وجود نيامد. به نوشته شيخ مفيد و همچنين نوبختى، همه پيروان امام جواد عليه السّلام به استثناى افراد معدودى، به امامت #امام هادى عليه السّلام گردن نهادند. آن عده معدود كه از قبول امامت حضرت هادى عليه السّلام سرباززدند، تنها براى مدّت كوتاهى به امامت موسى بن محمد (م 296) معروف به «موسى مبرقع» مدفون در قم «1» معتقد گرديدند؛ ليكن پس از مدّتى از امامت وى روى برتافتند و امامت امام هادى عليه السّلام را پذيرفتند. «2» سعد بن عبد اللّه بازگشت اين افراد به امام هادى عليه السّلام را، از آن روى مىداند كه خود موسى مبرقع از آنان بيزارى جست و از خود راند. «3»
(1). نك: رساله ميرزا حسين نورى درباره موسى مبرقع تحت عنوان «البدر المشعشع في احوال ذرّية موسى المبرقع» كه در آن از موسى مبرقع به شدّت دفاع كرده است.
(2). فرق الشيعة، ص 91؛ الفصول المختاره، ص 257
(3). المقالات و الفرق، ص 99
#امام_هادی
#امامت
@tarikh_j
20180529145659-9484-199.pdf
434K
تسلیت باد شهادت امام هادی(ع)
تقدیم مقاله :
بررسی سیر تطور گزارش شعر سرایی امام هادی علیه السلام نزد متوکل
نویسنده : منصور داداش نژاد و لیلا شریفی
منبع: تاریخ اسلام سال ۱۸ پاییز ۱۳۹۶ شماره ۳
چکیده:
بر اساس گزارش های موجود در برخی از منابع، #امام هادی(ع) (م 254ق) در یکی از مجالس متوکل عباسی (ح 232 247ق) اشعاری در فنا و بی اعتباری دنیا خوانده و متوکل را تحت تأثیر قرار داده است. منابع موجود درباره پیشینه این شعر، سراینده آن، تعداد ابیات و برخی جزئیات دیگر آن، با هم تفاوت دارند. این پژوهش، درصدد است با رویکردی تاریخی و با مطالعه منابع تاریخی، حدیثی، تفسیر و ادبی، این رویداد را بررسی کند و سیر تطور گزارش آن را نشان دهد. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که شعر یادشده، از جمله اشعار عمومی است که پیشینه ای قبل از امام هادی(ع) دارد و در موقعیت های مربوط به یادکرد مرگ بر زبان آورده می شده و آن حضرت، تنها بدان تمثل کرده است. همچنین، انتساب این اشعار به امیر مؤمنان، علی(ع) و نیز اصالت ابیاتی که در منابع عصر صفوی ذکر شده، به استناد این منابع، قابل اثبات نیست.
تنظیم :سیده زهرا حسینی
#امام_هادی
@tarikh_j
با سلام و احترام 🌹
طبق برنامه کانال روزهای پنج شنبه معرفی اماکن تاریخی را داریم