داستان کُشته شدن #شاه سلطان حسین صفوی
شاه سلطان حسین صفوی هرچقدر در هوسرانی و بیقیدی و بیغیرتی یکهتاز #تاریخ ایران قلمداد میشود، از آنسوی در بنده پروری و بنده نوازیِ خدمتکاران شخصی و خواجگان درگاهش بسیار کوشیده و با احترام زیاد نسبت به آنان رفتار مینمود.
پس از آنکه شاه سلطان حسین با دستان خود #تاج شاهی را بر سر #اشرف افغان گذاشت، هرگونه خفتی را به جان خرید و مجیزگوی دشمنان شد. به همین جهت تا مدتی زنده ماند و با چند زن در اتاقی محقر به زندگی نکبتبار خود ادامه داد.
اما این وضعیت نیز پایدار نماند. هنگامی که خبرِ شورش #نادرقلی خان و شکست #افغانها به اشرف رسید وی جلسهای تشکیل داد و با اطرافیان خود مشورت نمود.
#ملازعفران یکی از #مشاوران اشرف گفت تا زمانیکه سلطان حسین زنده است، مردم مبادرت به قیام خواهند کرد! باید هرچه زودتر سلطان حسین را بِکُشیم و جسدش را به همگان نشان دهیم تا مردم باور کنند که دیگر در دودمان صفوی آدم صاحب نامی نمانده است و از آنان ناامید شوند.
اشرف میپذیرد و دستور میدهد سلطان حسین را حاضر کنند. سلطان حسین با شنیدن این تصمیم به لرزه میافتد و التماسها و استغاثهها میکند؛ هنگامی که میبیند با همه خفتی که برای حفظ جان کشیده، از مرگ گریزی نیست، درحالی که اشک به چشمانش داشت گفت: حداقل بگذارید پیش از مرگ اندکی با خدایم نیایش کنم.
به او اجازه دادند چنین کند. سجادهای آوردند و سلطان حسین مشغول نماز شد. #ملازعفران گفت درنگ جایز نیست. با این حرف و با اشاره اشرف، درحالی که سلطان حسین در سجده بود، #غلام همبازی سلطان حسین، بیتوجه به نان و نمکی که خورده بود و بیتوجه به مهربانیهایی که دیده بود، خود را برروی سلطان حسین انداخت و با خنجری گلوی وی را برید و سر از تنش جدا نمود و سر سلطان را به امید پاداشی درخور، نزد #اشرف افغان انداخت!
اما هنوز جسد بیسر سلطان حسین دست و پا میزد که اطرافیان برروی غلام ریخته و او را هم تکه تکه کرده و کشتند.
تنظیم: سرکار خانم زهرا صفرزاده
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویداهای_تاریخی
۱-شهادت امام رضا علیه السلام به روایتی
۲-غزوه بنی قریظه
۳-فوت دکتر محمد معین، استاد زبان فارسی و پدیدآورندهٔ فرهنگ معین در سال ۱۳۵۰(زاده ۱۲۹۷)
۴-درگذشت علینقی احسایی فرزند شیخ احمد احسائی و از علمای فرقه شیخیه
۵-درگذشت مرتضی آشتیانی مجتهد شیعه و از روحانیون فعال در نهضت مشروطه و مخالفت با طرحهای ضد دینی، ضد ملی رضاخان (۲۷ آبان ۱۳۲۵ش)
۶-درگذشت روحالله کمالوند خرمآبادی شاگرد آیتالله بروجردی که مخالفت روحانیان شیعه با طرح انقلاب سفید را به محمدرضا پهلوی اعلام کرد. (۱۶ اردیبهشت ۱۳۴۳ش)
۷-شهادت مرتضی نجفی بروجردی از مجتهدان و اساتید حوزه علمیه نجف (۱ اردیبهشت ۱۳۷۷ش)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
دیدگاه استادیعقوب زاده درباره شاه سلطان حسین
با سلام و احترام. نکته ای در کانال گذرگاه درباره نفوذ علما در دوره شاه سلطان حسین صفوی نوشته بودند که مطلب دقیقی نیست. بر اساس این نکته ادعا شده بود که به دلیل مداخلات علما اوضاع جامعه آشفته و حکومت صفوی ضعیف شد در حالی که این سخن دقیق نیست. بسیاری بر این باورند با فوت علامه مجلسی که نفوذ بالایی در دستگاه صفوی داشت حکومت تضعیف شد یعنی اساسا شاه سلطان حسین فرد ضعیفی بود اما به دلیل درایت و تقوای علامه مجلسی از سقوط حکومت و آشفتگی در جامعه جلوگیری می کرد. همچنین در دوره شاه عباس علمای بزرگی مثل شیخ بهایی و غیر ایشان نفوذ بسیاری داشتند. تفاوت دوره شاه عباس با دوره شاه سلطان حسین به شخصیت این دو شاه بر می گردد و نه نفوذ و یا عدم نفوذ علما.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
*۲۰۰ق. حرکت امام رضا(ع) از مدینه به مرو
*۳۰۹ق. قتل منصور حلاج عارف و صوفی که اختلافات فراوانی درباره مذهب، عقاید و اقدامات او وجود دارد.
*۱۲۴۶ق. درگذشت شریفالعلماء مازندرانی از فقهای شیعه
*۱۳۲۴ق. درگذشت مظفرالدین شاه پنجمین پادشاه قاجاریه (۱۸ دی ۱۲۸۵ش)
*۱۳۹۱ق. درگذشت محمدصالح حائری مازندرانی فقیه، فیلسوف، متکلم، مفسر و ادیب شیعی (۲۱ دی ۱۳۵۰ش)
*۱۴۲۱ق. درگذشت حسن کافی سخنران و روحانی فعال در انقلاب اسلامی (۳۰ بهمن ۱۳۷۹ش)
*روز قلم
*۱۳۵۹ - دستور ایالات متحده آمریکا بر مسدود کردن داراییهای ایران
*۱۳۶۱ - ربودن احمد متوسلیان و هیئت دیپلماتیک ایران توسط نیروهای اسرائیلی در لبنان
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#سنت_امداد در تاریخ
بخش عمده اي از امدادهاي غیبی خداوند در قرآن کریم، مربوط به امتهاي پیشین و پیروان ادیان گذشـته است.
در این میان آیاتی که درباره قوم بنی اسرائیل یا قوم موسی نازل شده، از سایر امتها بیشتر بـه چشـم می خورد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
برخی تمایز و تشابهات #سنن در عهد عتیق و قرآن
بحث #سنت از دیدگاه قرآن کریم در بعضی موارد به لحاظ نوع، شرایط و کارکردها، بـا عهـد عتیق مشابهت دارد.
امدادهاي خداوند هنگام خروج از مصـر و یـاري یهـود در بیابـان و اعطـاي انـواع نعمتهاي درخواستی از سوي پروردگار در قرآن کریم هم مطرح است.
هرچنـد در برخـی موضـوعات، بین قرآن و عهد عتیق اختلاف وجود دارد. در قرآن کریم ازخداوند مبنی بر اعطاي سـرزمین، ابراهیم به ذریۀ، از طریق اسحاق و یعقوب، آن گونه که در عهد عتیق بـه آن اشـاره شـده اسـت، سخنی به میان نمیآید.
همچنین دادن سرزمین موعود به بنی اسرائیل به طور مطلق مطرح نیست، بلکه منـوط به عدم تخلف از دستورات الهی است. آنچه که از آیات قـرآن کـریم اسـتفاده مـی شـود، رهـایی قـوم بنی اسرائیل از بندگی و اسارت فرعون و وراثت زمین در جهت عبادت آزادانه خداي متعال است.
تنظیم:سرکار خانم لیلا همايون فر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
*دحوالارض
امام رضا(علیه السلام) دراینباره میفرماید: " روز بیست و پنجم ذیقعده (روز دحو الارض) روز ولادت ابراهیم خلیل(علیه السلام) و عیسی مسیح(علی نبیناوآله وعلیه السلام) است و روزی است که زمین از زیر کعبه گسترده شده است."
و نیز گفته اند که در چنین روزی حضرت آدم(علی نبیناوآله وعلیه السلام) به زمین هبوط کرده است.
*۱۳۳۰ - فراخوانی نمایندگان ایران از تلآویو توسط دولت دکتر محمد مصدق که در عمل باعث قطع روابط دیپلماتیک بین ایران و اسرائیل شد. این عمل که در ظاهر به دلیل «مشکلات مالی» انجام شده بود، باعث تقویت روابط ایران و اعراب و محبوبیت بیشتر مصدق در مصر شد.
#دحوالارض
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
ED554384E69E08889EDD49EBD564969A.pdf
459K
#دانلود_رایگان
#مقاله
📌 بررسی سه شگفتی علمی قرآن در آیه «#دحو_الأرض»
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#ویژگی_ امام_ علی علیه السلام ۱۲
#برتری_صحابه
🔰در ادامه هفته ی گذشته شش صورت باقی مانده از نقل حدیث یوم الدار در کتب اهل سنت به صورت خلاصه ارائه می شود.
این عبارات از روایت طولانی تر برش داده شده است.
✅صورت دوم:
پیامبر صل الله علیه و آله و سلم بعداز ابلاغ آیه انذار و در روز یوم الانذار خطاب به امام علی علیه السلام فرمودند:
«من يضمن عنی دينی و مواعيدی، و يکون معی فی الجنة و يکون خليفتی فی آهلی... فقال علی: أنا».
📚منابع صورت دوم:
📕احمد حنبل، مسند احمد، ج۱، ص۲۵۷، حدیث ۱۳۷۵، چاپ جدید.و
و ج۲، ص۴۶۵.
📕طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۲، ص۳۲۱.
📕حافظ نسائی، احمد بن شعيب، خصائص، ص۱۸.
📕گنجی شافعی، محمد بن یوسف، کفایه الطالب، ص۸۹وص۲۰۶، چاپ جدید.
👌نکته:
فرق این صورت با صورت اول این است که در این نقل، حکم خلیفتی نیامده است؛ ولی کلمه وارثی آمده است.
✅صورت سوم:
«من يبايعنی علی أن يکون اخی و صاحبی و وليکم من بعدی فمددت يدی و قلت انا ابايعک، فبايعنی علی ذلک»
📚منابع در نقل سوم:
📘المسند،جلد ۱,ص۵۴۵،رقم 883
👌نکته در این صورت:
این صورت در مقایسه با صورت دوم کلمه «ولیکمْ» را اضافه دارد و با صورت اول، مقداری هماهنگ است؛ چون اول «خلیفتی فیکم» دارد و صورت سوم «ولیکم». شاید بتوان گفت: جامعیت و دلالت ولیکم بر امامت امام علی (علیهالسلام) بیشتر از کلمه «خلیفتی» باشد.
✅صورت چهارم:
«أنت أخی و صاحبی و وارثی و وزيری، فبذلک ورثت ابن عمی دون عمی».
📚منابع در صورت چهارم
📘طبری ،تاریخ طبری، ج2، ص217.؛
📘خصائص امیرالمومنین (ع)، ص99- 100، رقم 66 ؛
📘بیهقی،سنن الکبری، ج5، ص125، ر8451
👌نکته:در این صورت بخاطر عبارت آخر بیش تر به وجه وراثت به شکل اتم آن توجه میکند
✅صورت پنجم
پیامبر صل الله علیه و آله فرمودند :
: «اَنَا اَدْعُوکُمْ اِلَی کَلِمَتَینِ خَفِیفَتَینِ عَلَی اللِّسَانِ ثَقِیلَتَینِ فِی الْمِیزَانِ شَهَادَةِ اَنْ لَا اِلَهَ اِلَّا اللَّهُ وَ اَنِّی رَسُولُ اللَّهِ فَمَنْ یجِبْنِی اِلَی هَذَا الْاَمْرِ وَ یؤَازِرْنِی عَلَیهِ وَ عَلَی الْقِیامِ بِهِ یکُنْ اَخِی وَ وَصِیی وَ وَزِیرِی وَ وَارِثِی وَ خَلِیفَتِی مِنْ بَعْدِی؛
امام علی (علیهالسلام) برخاست و گفت: «من ای رسول خدا!»، حضرت فرمود: «بنشین» سه بار این قضیه تکرار شد. بار سوم فرمود: «اجْلِسْ فَاَنْتَ اَخِی وَ وَصِیی وَ وَزِیرِی وَ وَارِثِی وَ خَلِیفَتِی مِنْ بَعْدِی؛
📚منابع در صورت پنجم:
📗ابن ابی حاتم،تفسیرالقرآن العظیم،ج۹ص۲۸۲,ح16015.16011
📗بغوی، معالم التنزیل،ج3,ص400
حلبی،سیره الحلبیه، ج1،ص406
📗منهاج السنه، ابن تیمیه، ج7،ص162-164 ؛
👌نکته:اینجا نیز بر این عبارت صراحت دارد که«خلیفه بعد آزمون هستی»
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
✅صورت ششم:
پیامبر صل الله علیه و آله وسلم در روز یوم الانذار فرمودند
: «و أنا أدعوكم إلى كلمتين خفيفتين على اللسان ثقيلتين فی الميزان: شهادة أن لا إله إلّا اللَّه، و أنّی رسول اللَّه. فمن يُجيبنی إلى هذا الأمر و يوازرنی يكن أخی و وزيری و وصيّی و وارثی و خليفتی من بعدی. ... فقام علی فقال: أنا يا رسول اللَّه. فقال: اجلس فأنت أخی و وزيری و وصيّی و وارثی و خليفتی من بعدی» .
📚 منابع در صورت ششم:
📙منهاج السنه، ابن تیمیه، ج7،ص۲۷۸
👌نکته این صورت:ويژگی اين حديث آن است که کلمه «فيکم» در آن نيامده و عبارت خليفتی من بعدی آمده است.
✅صورت هفتم
روايت ابورافع، خادم پيامبر (ص) که ثعلبی در «الکشف و البيان» در همان آدرس آورده است: «يا بنی عبدالمطلب إِّنی أنا النّذير إليكم من اللَّه عزّوجلّ والبشير فاسلموا وأطيعونی تهتدوا». ثمّ قال: «من يؤاخينی ويؤازرنی ويكون وليی ووصيی بعدی وخليفتی فی أهلی ويقضی دينی؟» فسكت القوم، فأعادها ثلاثا. كل ذلك يسكت القوم، ويقول علی: أنا. فقال فی المرّة الثالثة: «أنت». فقام القوم وهم يقولون لأبی طالب: أطع ابنك فقد أمّره عليك. وروی عن أبی رافع: أنَّه جمعهم فی الشعب فصنع لهم رجل شاة فأكلوا حتى تضلعوا (أی شبعوا) وسقاهم عسّاً فشربوا كلهم حتى رووا. ثم قال: إنَّ اللَّه أمرنی أنْ أنذر عشيرتك الاقربين وأنتم عشيرتی ورهطی وأنَّ اللَّه لم يبعث نبيّاً إلّاجعل له من أهله أخا ووزيراً ووارثاً ووصياً وخليفة فی أهلی، فأيّكم يقوم فيبايعنی على أنَّه أخی ووارثی ووزيرى ووصيی ويكون منّی بمنزلة هارون من موسى إلّاأنَّه لا نبی بعدی؟ فسكت القوم. فقال: ليقومن قائمكم أو ليكونن من غيركم ثم لتندمن. ثم أعاد الكلام ثلاث مرّات. فقام علی عليه السلام فبايعه فأجابه، ثم قال: ادن منّی. فدنا منه ففتح فاه ومج فی فيه من ريقه وتفل بين كتفيه وثدييه، فقال أبولهب: بئس ما حبوت به إبن عمّك إن أجابك فملأت فاه ووجهه بزاقاً. فقال النّبی صلى الله عليه و آله ملأته حكماً وعلماً».
📚منابع در این صورت
📔الکشف و البیان، ثعلبی، ص163
.
👌چند نکته :
در اين روايت است: اولا: پيامبر اکرم (ص) يک مساله کلی را بيان می فرمايد که هر پيامبری که آمده است از اهل خويش وصی و وارث و خليفه ای داشته است؛
ثانيا: در اين روايت تشبيه هارون به موسی (ع) صورت گرفته که خود حاوی نکات مهمی است
؛ ثالثا: جريانی که در آخر روايت بيان شده است حرکتی سمبليک و رمز آلود از سوی پيامبر خدا (ص) بوده است. ابولهت وقتی اين حرکت را می بيند به پيامبر می گويد: خيلی به پسر عموی خود بد چيزی دادی که به او آب دهان دادی؟ پيامبر اکرم (ص) در پاسخ فرمود: با اين کار جان او را از علم و حکمت پر کردم.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🖇#پی_نوشت
📍 نکته ی قابل توجه این است که با جودنقل های متعدد در مصادر و منابع اهل سنت در مورد حدیث#یوم الدار باز هم اشکال تراشی هایی پیرامون این حدیث وجود دارد که تعداد و محتوای آن ها اذهان را به سمت کار آمدی تمام و احسن این حدیث در ولایت بلافصل امام علی علیه السلام راهنمایی می کند .در پست آینده اشاره ی اجمالی به آن هاو جوابشان خواهد شد.
📍بارگذاری تصاویر این روایت هادراین منابع بیش از فرصت این بستر تبادلی است،ازاین جهت از پژوهش گران محترم دعوت می شود با مراجعه به آدرس هااصل روایت ها را مشاهده کنند.
تنظیم: سرکار خانم زهرا سادات حسینی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
16 تیر 1400 خورشیدی برابر با 26 ذی القعده 1442 هجری و 7 جولای 2021 میلادی
• رحلت فقيه اصولی و عالم دينی "آيت اللَّه ميرزا ابوالهدی كرباسی" (1316ش)
•آغاز دوره ی جدید جنگ های ایران و عثمانی در زمان سلطنت "محمدشاه قاجار" (1258 ق)
•ولادت محمد بن ابی بكر/سال ۱۰ هجری قمری
•ولادت علامه "تفتازانی" دانشمند و ادیب شافعی (722 ق)
•حرکت پیامبر(ص) از مدینه به سمت مکه برای انجام حجة الوداع؛ به روایت شیخ طوسی در تهذیب الاحکام در سال دهم بعثت.
•اعزام دانشجو به کشور انگلستان برای مهارت و ترجمه در دوره ولیعهدی عباس میرزا و پادشاهی فتحعلیشاه قاجار
•ثبت مجموعه پاسارگاد در فهرست آثار فرهنگی ميراث جهانی يونسكو (1383ش)
•روز مالیات
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
👆👆احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم، نام کتابی مشهور در جغرافیا ، به زبان عربی از آثار ربع ۴ سده ۴ ق/ ۱۰ م، تالیف شمس الدین ابو عبدالله محمد بن احمد مقدسی .
📝تاریخ تالیف
مقدسی در یک جا به صراحت میگوید که در ۳۷۵ ق ۴۰ ساله و در مرکز فارس بوده، و تالیف کتاب را به پایان برده است. وی همچنین گوید که دو سال بعد آن را در مکه به یک عالم اندلسی عرضه کرده است. اما با سورث بر پایه عبارتی از احسن التقاسیم چنین حدس میزند که این اثر در پایان دوران سعدالدوله پسر سیف الدوله حمدانی (د ۳۸۱ ق) تالیف شده است، زیرا در احسن التقاسیم از حکومت خاندان حمدانی بر شهر بدلیس به صورت گذشته یاد میشود.
📖📖ساختارکتاب
کتاب به یک پیش گفتار و دو بخش تقسیم شده است؛ در بخش نخست ۶ اقلیم عربی، و در بخش دوم ۸ اقلیم عجمی معرفی میشود.