📚 *در ادامه👈 شرح خطبه ۱۹۸ (آیت الله مکارم)*
🌼🍃 *ویژگی های مهم قرآن*
🔰در ادامه اين بحث، امام(عليه السلام) به يازده امتياز ديگر در يازده جمله کوتاه و پى در پى اشاره کرده و قرآن را به دريا و چشمه سار و بناى مستحکم و معدن گرانبها و جاده روشن و آشکار تشبيه مى کند.
🍃🌼🍃
🔰تعبير به «مَعْدَنِ الاْيمانِ» اشاره به اين است که دلايل معارف اسلامى از توحيد و اثبات وجود خدا گرفته تا مسئله معاد و اعجاز قرآن و ولايت، همه در قرآن مجيد به صورت گسترده آمده است; دلايلى که سرچشمه دلايل ديگر است، زيرا معدن به چيزى گفته مى شود که منبع و مرکز اصلى اشياى گرانبها و مورد نياز است.
🍃🌼🍃
✅در جمله دوم همين مطلب به تعبير ديگرى آمده است. قرآن را به عنوان چشمه جوشان و درياى علم، بلکه چشمه هاى جوشان و درياها شمرده که اهل ايمان مى توانند علوم مختلف را از آن برگيرند و امروز ما مى دانيم سرچشمه علم کلام و فقه و اخلاق و تاريخ انبيا و تاريخ اسلام و علوم ديگرى در قرآن مجيد است.
🍃🌼🍃
✴️در جمله سوم به مسئله مهم ديگرى اشاره کرده و قرآن را به عنوان باغهاى عدالت و غديرها و آبگيرهاى آن معرفى نموده است. قرآن مجيد همه مؤمنان را مخاطب ساخته، مى گويد:
🍃🌼🍃
💠 يعنى قيام به عدالت را کافى نمى شمرد، بلکه «قوّام» بودن را لازم مى داند که صيغه مبالغه و تأکيد است حتى تصريح مى کند دوستيها و دشمنيها هرگز مانع اجراى عدالت نشود:
🍃🌼🍃
💎و نيز در ذيل آيه اوّل مى گويد: حتى به جهت طرفدارى از پدر و مادر و نزديک ترين نزديکان، در اجراى عدالت سستى نکنيد.
🍃🌼🍃
🌴قابل توجه اينکه امام(عليه السلام) عدالت را تشبيه به باغ و استخرهايى کرده که باغ را آبيارى مى کند و به يقين جامعه اى که عدالت در آن اجرا مى شود همان زيبايى باغ و خرّمى و طروات ناشى از آبيارى کافى دارد و جامعه اى که غرق ظلم و تبعيض گردد، به بيابان خشک و سوزان و خالى از آب و علف مى ماند.
🍀🌼🍀
✅در چهارمين جمله سخن از اساس و بنيان اسلام است که در قرآن مجيد ديده مى شود، زيرا «اثافى» و «بنيان» به معناى ريشه ها و پايه هاست و طبق حديث معروف امام باقر(عليه السلام) اسلام بر پنج پايه بنا شده است:
نماز، زکات، حج، روزه و ولايت (جهاد، امر به معروف و نهى از منکر از توابع ولايت است); «بُنِىَ الاِْسْلامُ عَلى خَمْسَةِ اَشْياء; عَلَى الصَّلاةِ وَ الزَّکاةِ وَ الْحَجِّ وَ الصَّوْمِ وَ الْوِلايَةِ»(18) و مى دانيم اصول اين فرايض الهى همه در قرآن مجيد به صورت گسترده آمده است.
🍃🌹🍃🌹🍃
🌴در جمله پنجم سخن از حق است (حق به معناى گسترده آن که تمامى حقوق الهى و انسانى و اجتماعى را در بر مى گيرد. امام مى فرمايد: «نهرها و زمينهاى آباد حق در قرآن است».
🌴💎🌴💎🌴💎
📲 *جهت عضویت* 👇
خادمین امیرالمومنین(ع)(۴)👇
https://chat.whatsapp.com/J0b3DjS6iwt5UrkOrNNe5g
🍃🍃🍃🍃
خادمین امیرالمومنین(ع) در ایتا 👇
http://eitaa.com/khademineAmiralmomenin
📚 *در ادامه شرح خطبه ۱۹۸ نهج البلاغه* ( آیت الله مکارم)
🌹🍃 *ویژگیهای مهم قرآن*
🔰 در ششمين و هفتمين و هشتمين جمله سخن از پايان ناپذيرى معارف و علوم قرآنى است که هر چه از آن برگيرند کاستى نمى يابد و تا دامنه قيامت حقايق تازه اى براى انديشمندان و جويندگان و پويندگان راه خدا ارائه مى دهد، دليل آن هم روشن است; قرآن کلام خداست و کلام خدا همچون ذات خدا پايان ناپذير و نامحدود است، همان گونه که در حديث پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله) آمده است:
↩️ «لا تُحْصى عَجائِبُهُ وَ لا تُبْلى غَرائِبُهُ; شگفتيهاى قرآن شمارش نمى گردد و غرائب آن هرگز کهنه نمى شود».
🍃🌹🍃🌹🍃
💠اين سخن، پيامى براى همه مفسّران قرآن دارد که هرگز تصوّر نکنند آنچه را از قرآن استفاده کرده اند آخرين سخن است و نکته تازه و جديدى ماوراى آن نيست.
🍃🌹🍃🌹🍃
💎در حديث ديگرى از امام صادق(عليه السلام) مى خوانيم: «که در پاسخ اين سؤال که چرا قرآن هرگز کهنه نمى شود؟ فرمود: زيرا خداوند او را براى زمان خاص و گروه معيّنى قرار نداده است»: «فَهُوَ في کُلِّ زَمان جَديدٌ وَ عِنْدَ کُلِّ قَوْم غَضٌّ إلى يَوْمِ الْقِيامَةِ; قرآن در زمانى نو است و نزد هر قوم و ملّتى تا روز قيامت تازه و پر طراوت است».
🍃🌹🍃🌹🍃
🔰در نهمين و دهمين و يازدهمين امتياز، اشاره به روشن بودن راه قرآن و تضمين هدايت پويندگان اين راه است: نه مسافرانش گمراه مى شوند، نه نشانه هايش بر رهروان پوشيده مى ماند و نه منزلگاه هاى مطمئنّش بر کسى مخفى خواهد بود.
🍃🌹🍃🌹🍃
🔰سپس امام در ادامه اين اوصاف والاى قرآن به پنج وصف هماهنگ ديگر قرآن اشاره کرده، مى فرمايد: «خداوند آن را فرونشاننده عطش دانشمندان، بهار دلهاى فقيهان و جادّه هاى وسيع صالحان قرار داده است.
🍃🌹🍃🌹🍃
💠دارويى است که با بهره گيرى از آن اثرى از بيمارى باقى نمى ماند و نورى است که ظلمتى با آن نخواهد بود»;
(جَعَلَهُ اللّهُ رِيًّا(21)لِعَطَشِ الْعُلَمَاءِ، وَ رَبِيعاً لِقُلُوبِ الْفُقَهَاءِ، وَ مَحَاجَّ(22) لِطُرُقِ الصُّلَحَاءِ، وَ دَوَاءً لَيْسَ بَعْدَهُ دَاءٌ، وَ نُوراً لَيْسَ مَعَهُ ظُلْمَةٌ).
🍃🌹🍃🌹🍃
💠اينکه در جمله اوّل مى فرمايد: «خداوند قرآن را سبب فرو نشاندن عطش دانشمندان قرار داده» اشاره به اين است که هر دانشمندى تشنه علم بيشتر است، زيرا طعم علم و دانش را چشيده است و چون علوم و دانش هاى قرآن مجيد بسيار گسترده و نامحدود است، دانشمندان مى توانند با آن عطش علمى خود را فرو بنشانند.
🍃🌹🍃🌹🍃
💠در کلمات قصار امام(عليه السلام) در نهج البلاغه نيز آمده است : «مَنْهُومانِ لا يَشْبَعانِ; طالِبُ عِلْم وَ طالِبُ دُنْيا; *دو گروه گرسنه اند که هرگز سير نمى شوند; طالبان علم و طالبان دنيا».*
🍃🌹🍃🌹🍃
🔰اگر در جمله دوم مى فرمايد: « *قرآن بهار دلهاى فقيهان و عاقلان است* » اشاره به اين است که در فصل بهار عالم طبيعت، زندگى را از سر مى گيرد. گياهان و گلها و ميوه ها ظاهر مى شوند. قرآن مجيد نيز در دلهاى آگاهان همين اثر را دارد; گلهاى فضيلت، ميوه هاى لذت بخش ايمان و اخلاق و معرفت و سرانجام قرب الهى در پرتو قرآن فراهم مى شود.
🍃🌹🍃🌹🍃
💠در جمله سوم، امام(عليه السلام) قرآن را جادّه وسيع و روشن رهروان راه حق مى شمرد، زيرا صالحان کسانى هستند که در مسير سير و سلوک الى الله گام بر مى دارند و بهترين جاده اى را که مى توانند براى رسيدن به مقصد برگزينند مسير قرآن مجيد است.
🍃🌹🍃🌹🍃
💎در چهارمين جمله اشاره به نکته جديدى مى کند و آن اين که داروها گاه تنها جنبه تسکينى دارند و گاه درمان موقّت و گاه درمان کامل; ولى عوارض منفى و بيماريهاى جنبى به بار مى آورند; اما قرآن دارويى است که هيچ يک از اين ضعفهاى سه گانه را ندارد; دارويى است که به طور کامل درمان مى کند و فاقد هر عارضه منفى است.
🍃🌹🍃🌹🍃
🔰در پنجمين جمله باز به نکته تازه اى اشاره مى کند و آن اين که نورهاى عالم ماده، گاه آميخته با ظلمت اند (مانند نور بين الطلوعين و بين الغروبين) و اگر ظلمتى با آن آميخته نيست يا خسوف و کسوفى دارد و ياغروب و افولى; ولى نور قرآن نه غروب و افولى دارد و نه خسوف و کسوفى، زيرا از نور علم حق سرچشمه گرفته و در آنجا ظلمت راه ندارد و مى دانيم: (اَللهُ نُورُ السَّماوَاتِ وَالاَْرْضِ...).
🌴💎🌴💎🌴💎
📲 *جهت عضویت* 👇
خادمین امیرالمومنین(ع)(۴)👇
https://chat.whatsapp.com/J0b3DjS6iwt5UrkOrNNe5g
🍃🍃🍃🍃
خادمین امیرالمومنین(ع) در ایتا 👇
http://eitaa.com/khademineAmiralmomenin
📚 *در ادامه👈 شرح خطبه ۱۹۸ نهج البلاغه* ( آیت الله مکارم)
🌹 *ویژگی های مهم قرآن*
در ادامه اين اوصاف، امام به چهار امتياز ديگر از امتيازهاى قرآن اشاره کرده، مى فرمايد: «ريسمانى است که دستاويز آن مطمئن و پناهگاهى است که قلّه بلند آن مانع نفوذ دشمن و عزّت و قدرت است براى کسى که تحت ولايتش قرار گيرد و محل امنى است براى آن کس که در حوزه اش وارد شود»;
🌼🍃🌼🍃🌼
امام(عليه السلام) با بيان اين چهارم وصف در واقع سعادت انسان را به دژ محکمى تشبيه کرده که بر فراز کوه بلندى قرار دارد و رهروان اين راه همچون کوهنوردان بايد از طنابهاى محکمى که به نقاط بالاتر کوه بسته مى شود و دستگيره هاى محکمى دارد استفاده کنند تا به آن دژ برسند و آن دژ در جايى قرار دارد که دشمن به آن دست نمى يابد و هر کس در سايه آن قرار گيرد قدرتى غير قابل شکست مى يابد و آن کس که در آن وارد شود، سالم مى ماند.
🌼🍃🌼🍃🌼
دشمن اصلى انسان، هواى نفس و شيطان است و ناامنيها نيز از همين جا سرچشمه مى گيرد. کسى که در پناه قرآن قرار مى گيرد، بر قله رفيع سلامت و سعادت و در عزت و امنيّت خواهد نشست.
🌼🍃🌼🍃🌼
آن گاه امام به پنج وصف ديگر هماهنگ، از اوصاف قرآن اشاره کرده، مى فرمايد: «قرآن راهنمايى است براى کسى که به آن اقتدا کند، و عذرى است براى آن کس که آن را مذهب خويش برگزيند و دليل و برهانى است براى کسى که با آن سخن گويد، و گواهى است براى کسى که به کمک آن در برابر دشمنش بايستد، و سبب پيروزى است براى آن کس که به آن احتجاج کند»;
🌼🍃🌼🍃🌼
🌸🍃منظور از هدايت در جمله اوّل روشن است و منظور از عذر در جمله دوم ممکن است اتمام حجّت باشد که قرآن به همه افراد در مورد ايمان و انجام وظايف الهى، اتمام حجّت مى کند و نيز ممکن است منظور اين باشد که قرآن سند معذور بودن در پيشگاه خدا در قيامت است به اين معنا که هر کس اعمال خود را با دستور و پيام قرآن هماهنگ سازد،در پيشگاه خدا معذور خواهد بود. معناى دوم صحيح تر به نظر مى رسد.
🌸🍀🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍃تعبير به «بُرْهَاناً لِمَنْ تَکَلَّمَ بِهِ» اشاره به اين است که نه تنها انسان در عقايد و اعمال خود مى تواند تکيه بر قرآن کند، بلکه براهين قرآنى در مقابل مخالفان; خواه در مبدأ و معاد باشد و خواه در برنامه هاى زندگى، بهترين برهان است.
🌸🍀🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍃تعبير به «شَاهِداً لِمَنْ خَاصَمَ بِهِ» تأکيد بيشترى بر اين معناست که هر کس قرآن را شاهد و گواه خود در مقابل خصم بگيرد، بهترين شاهد و گواه محسوب خواهد شد و نتيجه آن همان چيزى است که در جمله پنجم آمده که استدلال و استشهاد به قرآن، سبب پيروزى و غلبه بر مخالفان است.
🌸🍀🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍃سپس امام(عليه السلام) در هفت وصف باقى مانده از 42 وصفى که در اين بخش از خطبه درباره قرآن بيان کرده،
🌹🍃🌹🍃🌹
🌸🍃مى فرمايد: «قرآن نجات دهنده خوبى است براى کسى که به آن عمل کند و مرکب راهوارى است براى آن کس که آن را به کار گيرد، نشانه افتخارى است براى کسى که خود را با آن نشانه گذارى کند، و سپر مطمئنّى است براى آن کس که خود را در پناه آن قرار دهد و علم و دانش پرارزشى است براى کسى که آن را حفظ و نگهدارى کند و گفتار والايى است براى آن کس که آن را روايت نمايد و حکم قاطعى است براى کسى که با آن قضاوت کند»;
🌹🍃🌹🍃🌹
🍃در جمله هاى اول و دوم، مؤمنان به قرآن را به کسى تشبيه مى کند که بر مرکبى از نور سوار شده و به سوى آسمان سعادت در پرواز است، مرکبى مطمئن و راهوار.
🌹🍃🌹🍃🌹
🌸🍃در جمله سوم قرآن را مدال افتخارى مى شمارد براى همه کسانى که آن را نشانه زندگى خود قرار مى دهند. آيات قرآن بهترين شعار و نشانه هاى آن بهترين نشانه هاست.
🌹🍃🌹🍃🌹
🌸🍃در جمله چهارم آن را زرهى شمرده که انسان را در نبرد با دشمنان از گزند حوادث، حفظ مى کند. هم دشمنان ظاهرى و مخالفان اسلام و هم دشمنان باطنى و درونى; يعنى هواى نفس و هم دشمنى پنهانى يعنى شيطان.
🌹🍃🌹🍃🌹
🌸🍃در پنجمين و ششمين و هفتمين وصف، در واقع به علوم حاصل از قرآن اشاره مى کند; جمله «وَ عِلْماً لِمَنْ وَعى» ممکن اشاره به استدلالات منطقى قرآن باشد و جمله «حَديثاً لِمَنْ رَوى» اشاره به حديث نقلى و احاديثى که از ناحيه وحى به دست آمده است.
🌹🍃🌹🍃🌹
🌸🍃در آخرين جمله، به کاربرد علمى آن در مسئله قضاوت و داورى اشاره مى کند. بنابراين که قضا در اين جمله به معناى داورى در مخاصمات باشد، و اگر قضا هر گونه حکم و قضاوت را شامل شود، همه احکام فقهى و عقيدتى را در بر گيرد.
🌹🍃🌹🍃🌹
📲 *جهت عضویت* 👇
خادمین امیرالمومنین(ع)(۴)👇
ht
⭕️ این را شیخ بهایی نقل میکند؛ امام عسکری(ع) میفرمایند: یک لقمه #نان_حلال را خشک کن، با هاونگ بکوب و در ظرفی بریز. وقتی گرفتار دردی شدی که دکتر نتوانست درمان کند، یک ذره از آن را بخور، خوب میشوی.
👤 حسین انصاریان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آموزش احکام _ ۴۷ / نماز جماعت در مسافرت مکروهه؟
🔴 منبر اینترنتی
🔵 دکتر محمد لطفیزاده