📌نقدی بر کتابهای درسی فلسفه
آیة الله سید عزالدین زنجانی:
🔸کتاب #بدایه_الحکمه و #نهایه_الحکمه ... پس از مراجعت مـن بـه زنـجان نوشته شده که به طور خلاصه و مختصر است.
🔹ولی به عقیده من چندان برای مبتدی مـناسب نـیست،کتاب بسیار نفیسی است اما غرض و مطلوب را ایفاء نمیکند چون مصادف بـود بـا اواخـر ایام ایشان، و اینکه مطلب را توضیح دادن و سطح مطلب را پایین آوردن و بحث کردن و در خور فهم یک مبتدی کـردن خـودش وقـت فراوانی را میگیرد.
🔸و کسی که در زمینه مباحث اصول چنین توفیقی را پیدا کرده مرحوم مـحمدرضـا مظفر است که طلبه قبل از ورود به رسائل و کفایه با مشکل بسیاری روبرو میشود ولی آن مرحوم خـوب از عـهده این کار برآمده و دست مبتدی را گرفته تا فرا گرفتن این دو کتاب بـرایش هـموار شود، و در عین حال کتاب بسیار ارزنده و جـامعی اسـت.
🔸امـا بدایه الحکمه؛ پس از یک دوره تدریس دیدم کـه از آن غـموض مطلب (پیچیدگی) کاسته نشده یعنی همان محذوری که در تدریس منظومه یک معلم و اسـتاد نـسبت به شاگردان احساس میکند هـمان در بـدایه هست، ولی در عـین حـال کـتاب بسیار خوبی است.
🔹اما کتاب نـهایه الحـکمه چکیده و خلاصه فلسفه است، بویژه فلسفه متعالیه مرحوم صدرالمتألهین. درک و تدریس آن آسان نـیست مـخصوصا ایشان مطلب را جامع و کلی مثل سـبک شیخ در رسائل عنوان مـیکند و بـعد میفرماید «و ینبغی علی امور» و یـا مـیفرمایند «بتفرع علی هذا…» حال این تفریع چطور بر آن کلی مترتب میشود، هنر مـیخواهد یـعنی هنر فلسفه، کتابی است بـسیار جـامع بـرای آنانکه در فلسفه تـا حـد زیادی کار کرده بـاشند.
✔️نشریه کیهان فرهنگی، شماره ۶۸، آبان ۱۳۶۸
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
پیام یکی از استادان علوم عقلی:
بنده هم کاملا با این نکات موافقم.
بخش زیادی از مظلومیت فلسفه در افکار عمومی حوزه به دلیل مواجهه خشک و سرد با فلسفه است. ای کاش اندیشهای میشد.
فکر میکنم راه حلش برداشتن این کتب نیست بلکه باید کتب #عقاید حوزه برمذاق فلسفی و کاربردی تدارک دیده شود تا فرد که به #بدایه می رسد #کارآمدی_فلسفه را با عمق جان بچشد.
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
📌علت مهجور شدن فلسفه
آیت الله جوادی آملی:
🔸علت مهجور شدن فلسفه مقداری بی مهری طرفین دعوا است که بر سر فلسفه نسبت به یکدیگر اختلاف نظر داشتند، یعنی اگر حکیمان حرمت فقیهان را رعایت می کردند و فقیهان هم حرمت حکیمان را، این محذور پیش نمی آمد.
🔹جناب ابن عربی در جایی از فتوحات از فقها خیلی حق شناسی می کند، می گوید: فقها کار بسیار خوبی کردند که این علوم را اجازه ندادند که همگان در آن وارد شوند. برای اینکه اینها علومی است از حس دور، از خیال و وهم دور، از لفظ و استظهار دور، چنین علمی سهل التناول نیست. ایشان به این اعتبار از فقها حق شناسی می کند که از گسترش بی رویه ی این علوم جلوگیری کردند گرچه گله ای ضمنی هم دارد که چرا بالقول المطلق منع کردند
🔸این همان حرفی است که جناب بوعلی در اشارات دارد که «جل جناب الحق ان یکون...».
🔹علی ای حال هر وقت حکیمی آمده است جانب اندیشوران دیگر را رعایت کرده موفق بوده، مثل مرحوم میرداماد، شیخ بهایی، و مرحوم آملی، خوب ایشان هم شرح منظومه گفت هم کتاب فقه و اصول نوشت، و مرحوم آقاشیخ محمد حسین که شیخ و استاد ما بود. هر وقت بی مهری از طرفین و یا یکی از طرفین پدید آمد باعث مهجوریت فلسفه شد،
🔹و امام(ره) از کسانی بودند که توانستند جمع کنند به جمع سالم بین علوم نقلی و عقلی، یعنی هم جامع معقول و منقول بود، هم عقلا را و هم اهل نقل، مورد عنایت داشتند
📃منبع:
حکمت صدرایی ماهیت و مختصات/ در گفتگو با آیت الله عبدالله جوادی آملی، مجله قبسات، زمستان 1377 و بهار 1378، شماره 10 و 11 .
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
📌پایداری در ترویج و گسترش فلسفه اسلامی
(عبرت از حوزه مشهد)
آیت الله خامنه ای:
🔹فلسفهی اسلامی .. فقه اکبر است؛ پایهی دین است؛ مبنای همهی معارف دینی در ذهن و عمل خارجی انسان است؛ لذا این باید گسترش و استحکام پیدا کند و برویَد و این به کار و تلاش احتیاج دارد."
آیت الله خامنه ای:
🔸در استحکام و پایداری این مرکز و این کانون اصلی تلاش کنید؛ این اساس قضیه است. نگذارید این مجمع عالی حکمت به نحوی از انحاء ضعیف شود؛ روزبهروز در تقویت این سعی کنید. این یک بنای مبارکی است که الحمدلله شماها همت کردید و این کار را راه انداختید؛ واقعاً «کشجرة طیّبة» است؛ منتها باید اصل آن را ثابت کنید.
🔸اگر چنانچه غفلت شود، اشتباه شود، کوتاهی شود، خدمترسانىِ کم انجام بگیرد و همهی آنچه که شماها دارید، برای حفظ و بقاء و استمرارِ اینجا به صحنه نیاید، از دست خواهد رفت یا ضعیف خواهد شد - که #ضعیف_شدن هم مثل از دست رفتن است؛ فرقی نمیکند - آن وقت #خسارت پیدا خواهیم کرد.
🔹همین مشهدی که شما مثال زدید و تعجب میکنید که مشهد طالب و مایل مسائل حِکمی و فلسفی است، خب این مشهد یک روزی در کشور ما کانون حکمت بوده است. یعنی حکمای بزرگی در این شهر حضور داشتند؛ مثل مرحوم آقا بزرگ حکیم، پسرش آقا میرزا مهدی حکیم، یا مثل مرحوم شیخ اسدالله یزدی که عارف بود؛ اینها همه در مشهد بودند، مال دورهی قبل از دورهی اساتید ما هستند. یعنی پدر من، هم پیش مرحوم آقا بزرگ درس خوانده بود، هم پیش مرحوم آ شیخ اسدالله یزدی. طبقهی قبل از ما و اساتید ما، اینها را درک کرده بودند قبل از اینها، مرحوم آ میرزا حبیب - عارف و حکیم - در مشهد بوده. یا مرحوم حاج فاضل سبزواریالاصلِ سَرخَروی در مشهد در عین حال که ملّا و مدرّس فقه و اصول بود، لیکن اهل حکمت بود. بنابراین مشهد مرکزِ اینجوری بوده.
🔸خب، #دقت_نکردند، توجه نکردند، یکباره از بین رفت؛ #مشهد تبدیل شد به یک مرکز #ضد_حکمت. یعنی #توجه_نکنید، اینجوری میشود.
🔹 به نظر من هنر بزرگ مرحوم علامهی طباطبائی (رضوان الله تعالی علیه) این بود که پافشاری کرد و کار خود را در شرائط مختلف ادامه داد. حتّی طبق آن نقلهائی که ما شنیدیم - گرچه آن وقت هم بنده به ذهنم بود، منتها دقیق یادم نیست - هنگامی که ایشان «اسفار» را تعطیل کردند، همان جا در همان مسجد سلماسی «شفاء» را شروع کردند. خب، این یعنی استقامت. پس کار اول شما این است.
✍بیانات در دیدار اعضای مجمع عالی حکمت اسلامی 23/11/1391.
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
6.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
حاجتی دارد مگر این طائر رنجیده حال
کاینچنین با گردن کج سوی مولا آمده
#یا_علی
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
من به حوزه یک حرف اساسی دارم و بارها هم به آنها گفتهام. حوزویان باید علوم روز را بیشتر فرا بگیرند.
حتی بیست سال پیش من به مقام معظم رهبری پیشنهاد دادم پنج درصد از حوزویان بیایند و دکترای فیزیک یا دکترای زیستشناسی یا سایر علوم را کسب کنند.
آنها تا بر علوم مسلط نباشند، مسائل علوم را حس نمیکنند و اظهار نظرهای متقنی نمیتوانند داشته باشند. باید علوم را یاد بگیرند، آن وقت میفهمند چقدر راحت میتوانند جواب شبهات را بدهند. تجربه غرب چه بوده است؟
بگذارید مثالی بزنم. بهترین جوابها به #هاوکینگ و #داوکینز را چه کسانی دادهاند؟ یکی از بزرگترین کیهانشناسان زمان آقای پروفسور الیس داده است. آقای پروفسور دیوید آلبرت در دانشگاه کلمبیا داده است. آدمهای تراز اول در علم جواب دادهاند. چون آنها در فیزیک تخصص دارند، با طرف مقابلشان زبان مشترک دارند و زبان همدیگر را میفهمند. آنها میفهمند که طرف مقابل دارد یک فلسفهای را به جای فیزیک میگذارد. اگر زبان مشترک نداشته باشید، نمیتوانید آنها را قانع کنید که بفهمند چیزی را که میگویند از فیزیک برنمیآید، بلکه از مفروضات فلسفی آنها میآید.
✍پرفسور مهدی #گلشنی
نقل از: کانال حوزه علمیه تمدن ساز
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 شمس الوحی
🔹 سالروز رحلت علامه طباطبایی (رضوان الله تعالی علیه) است كه این بزرگوار در بخش های حكمت و كلام و فلسفه و تفسیر تقریباً سفره ای پهن كرده است كه در این نیم قرن اكثری دست به قلم ها عائله ایشان اند.
🔹 ماهی دو بار سوار همین اتوبوس می شد می رفت تهران تا با این برادران دانشگاهی عزیز بنشیند شبهه های آنها را بشناسد و پاسخ بدهد. این پیرمرد برود گاراژ سوار ماشین كرایه ای بشود ، تنها برود تنها بیاید، این كارها كارهای عادی نیست!
خب انسان تا شبهه را نشناسد كه نمی تواند پاسخ بدهد.
به استقبال شبهه بروید، شبهه #بركت_الهی است اینها شرّ بالعرض است شرّ بالذات نیست.
#سالگرد_علامه_طباطبایی
#شبه
#برکت_الهی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 خطبه های نماز جمعه
تاریخ: 1376/08/23
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 چهره نورانی و جذاب علامه طباطبایی و خواندن قسمتی از اشعارشان
👈 من خس بی سر و پایم که به سیل افتادم
آن که میرفت مرا هم به دل دریا برد
#علامه_طباطبایی
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
10.03M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰علامه طباطبائی مردی که صد سال آینده به ارزش او پی میبرند.
🔸مردی است که صد سال دیگر باید بنشینند و آثار او را تجزیه و تحلیل کنند و به ارزش او پی ببرند.
🔰 این مرد واقعاً یکی از خدمتگزاران بسیار بسیار بزرگ اسلام است.
❄️۲۴ آبان گرامی روز بزرگداشت آیت الله علامه سید محمد حسین طباطبائی❄️
به نقل از:
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
19.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 نماهنگ | سرآمد اخلاق و فلسفه
🔻رهبر انقلاب: «مرحوم علامهی طباطبایی رضوان الله تعالی علیه چراغ علوم عقلی را در قم روشن کرد و ادامه داد و با مشکلات ساخت.» ۱۳۸۹/۸/۲
🔁 #بازنشر به مناسبت ۲۴ آبان؛ سالروز رحلت علامه طباطبایی
📥 کیفیت اصلی: khl.ink/f/44008
💻 @Khamenei_irnews
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
https://eitaa.com/usul121
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌 ضرورت قدردانی از نقش آیت الله خامنه ای در گسترش فلسفه
(به مناسبت روز جهانی فلسفه)
🖌علامه آیة الله مصباح یزدی:
🔹بنده وظيفه خود ميدانم كه از نقش مقام معظم رهبري در تأييد فلسفه، صميمانه تشكر كنم و براي ايشان دعا كنم.
🔸مسئله اينجاست كه اگر اساتيد دانشگاه از فلسفه بحث كنند مشكلي را ايجاد نميكند؛ اساتيد حوزه هم يك كسي است؛ استاد فلسفه در حوزه است و درس خودش را ميگويد. اين حمايت كردن او از فلسفه و تأييدش مشكلي ايجاد نميكند؛ اما يك كسي در آن مقامي كه ايشان دارند، به حكم پدري و خلاصه اشراف كاملي كه بر همه جهات كشور دارند و بايد همه جهات را در نظر بگيرند شرح و تعديل كنند تا يك سخني بگويند و حركتي انجام بدهند.
🔹در مقام مرجعيت، در مقام رهبري، آن هم كسي كه خودش از مشهد برخاسته، اينچنين عرض كنم اين كه كار بسيار #شجاعانهاي است و كاري است كه بنده هيچ تفسيري ديگر براي آن ندارم جز انجام يك #وظيفه_الهي كه از اخلاص كامل ايشان سرچشمه گرفته است؛ وگرنه هيچ لزومي نداشت كه ايشان در اين باره صحبت كنند؛ اگر صحبت نميكرد نه به مرجعيت ايشان بر ميخورد و نه به رهبريشان. چرا بايد حرفي بزند كه كساني در برابر او موضع بگيرند و اين را يك نقطه ضعفي برايش تلقي كنند؟ در گوشه و كنار اين گونه افراد وجود دارند. با اين وجود چرا آقا بايد اقدام به چنين كاري كند و بر آن اصرار ورزند؟
🔸 حتي شنيدم در اين زمينه كمابيش گفتوگويي با برخي از مراجع داشتند و ايشان توضيح دادند كه اين كار اهميت دارد و بايد انجام بشود.
🔹اين كار بسيار بزرگي است و به نظر بنده جا دارد كه باز حالا خودمان بدانيم دستكم پيش خودمان از اين كار قدرداني كنيم؛ حالا چه اندازه صحيح باشد در جلسات هم گفته شود و اشارهاي شود يا نه، من عقلم نميرسد، هرچه خود آقايان صلاح بدانند؛ اما ما در مقام يك طلبه وظيفه داريم فراموش نكنيم كه اين كار بسيار بزرگي است.
🔸شما كدام مرجع را ميشناسيد كه چنين نقشي را ايفا كرده باشد؛ يعني به خودش جرأت دهد كه بيايد در اين مسئله اظهارنظر كند؛ آن هم با تأكيد بسيار و در سخنراني عمومي. حالا اگر يكبار يك جايي سفارش ميكرد باز يك حرفيست؛ اما ايشان در سخنراني عمومي بارها دربارة فلسفه و تشويق طلبهها به اينكه فلسفه را دنبال كنند و فلسفه ضرورتي دارد و حتي با مراجع در اين زمينه بحث كردند. اين كار بسيار #بزرگي است.
به نظر من اين است كه اگر جا داشته باشد و فرصتي پيش بيايد بايد از ايشان قدرداني كرد.
🔹داستاني به يادم آمد كه به مرحوم آقاي طباطبايي هم مربوط ميشود كه باز شكر نعمت وجود مقام معظم رهبري است؛ خداي متعالي چه كسي به ما داده است.يك وقت خود ايشان ميفرمودند كه من اين را از لبهاي خود ايشان شنيدم. بيواسطه فرمودند: من هر شب يك سورة #فتح (انا فتحنا) ميخوانم ثوابش را هر شب به روح #آقاي_طباطبايي و برادرشان هديه ميكنم.
🔸اميدواريم خداي متعال به همه ما توفيق دهد كه به بركت اين انقلاب و خونهايي كه براي احياي اسلام و ارزشهاي اسلامي ما نثار شده است، براي شكرانه اين نعمت بتوانيم قدمهايي برداريم و فرصتها را غنيمت شماريم تا هم اداي دين كرده باشيم و هم بهره بيشتري از اين فرصت نصيبمان شود؛ چون معلوم نيست اين فرصتها تا كي ادامه يابد و اين نعمتها همچنان استمرار داشته باشد
منبع:
سخنان منتشر نشده #آیت_الله_مصباح_یزدی در جمع مسئولان همایش روز جهانی فلسفه 1388
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121