پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸مبانی مشارکت مردم در نظام سیاسی اسلام سلسه مباحث حجت الاسلام ذبیح الله نعیمیان (بخش اول): 🔹اگر بخ
🔸امکان سنجی تصرف در مقولههای وارداتی از تمدن غرب
سلسه مباحث حجت الاسلام ذبیح الله نعیمیان (بخش دوم):
🔹اگر تحزب را امری وارداتی و اقتباسی تلقی کنیم و بگوییم که در تجربه تمدنی اسلامی یا اصلا با مقوله تحزب ما سر و کار نداشتیم یا دست کم بگوییم نوع فعالیت های سیاسی و تشکل های سیاسی به گونه ای نبوده است که الان ما در عالم غرب با آن مواجه هستیم، مسأله اساسی باز تغییر نمی کند.
🔹ارادی بودن، اعتباری بودن، تغییر پذیری، تنوع پذیری و مقوله تصرف پذیری را میتوان همچنان به خاطر سپرد و با هم تعامل کرد و این احتجاج میشود.
#سیاست
🌐 yon.ir/SFw3Y
🆔 @vasael_ir
🔸همایش «نسبت اسلام و توسعه از منظر پنج متفکر اسلامی» برگزار شد
🔹در ابتدای این همایش علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درباره موانع تحقق اقتصاد اسلامی از منظر شهید مطهری به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: در اقتصاد علمی یا نظری شهید مطهری ابتدا رابطه طبیعی میان عوامل اقتصاد را مورد بحث قرار میدهد و میگوید این نوع اقتصاد مبحثی به عنوان اسلامی و غیر اسلامی ندارد در حالی که در اقتصاد برنامهای، اقتصاد اسلامی و غیر اسلامی عنوان میشود.
🔹شهید مطهری بر این عقیده بود که عدالت در سلسله علل احکام دین است و عدالت مقیاس دین است نه دین مقیاس عدالت، آنچه عدل است دین میگوید نه اینکه هر چه دین میگوید عدل است.
🔹نقطه ضعف اقتصادی کشور ما این است که بخش خصوصی ما بسیار کوچک و ضعیف است و قادر نیست بازار کشورهای همسایه را به دست بگیرد بنابراین ساختار اقتصادی کشور باید تغییر کند.
🔹در ادامه این همایش علیرضا بهشتی، سیدکاظم صدر برادرزاده مرحوم موسی صدر، فرشاد مومنی استاد دانشگاه ، حجت الاسلام والمسلمین یوسفی و اساتید دیگر به ایراد نقطه نظرات در زمینه توسعه و اقتصاد پرداختند.
#اقتصاد
🌐 yon.ir/ckKm2
🆔 @vasael_ir
🔸دولت اسلامی از حوزه علمیه به عنوان بازوی توانمند معرفتی، فکری و علمی استفاده کند
ارائه حجت الاسلام سید ابوالفضل حسنی در نشست علمی الزامات فرهنگی خط مشی گذاری خانواده محور:
🔹یکی از مباحث بنیادین و چالش بر انگیز در حوزه فرهنگ، موضوع خط مشی گذاری فرهنگی و دخالت دولت و نسبت آن با فرهنگ است.
🔹 لازم است دولت اسلامی در همه مسائل دینی از حوزه علمیه به عنوان بازوی توانمند معرفتی، فکری و علمی استفاده کند و از ظرفیت و توانمندی این نهاد در برنامه ریزی، خط مشی گذاری و تبیین شاخص های خانواده مطلوب استفاده نماید.
🔹نظریه عدم دخالت دولت در فرهنگ ریشه در نظام سرمایه داری دارد.
#فرهنگ
🌐 yon.ir/44nzR
🆔 @vasael_ir
🔸اسلام تبعیض جنسیتی را قبول ندارد
سید محسن اصغری در سومین جلسه از سلسله نشستهای علمی پژوهشی زن و خانواده:
🔹دین اسلام، اختلاف و تبعیض را در اصل وجودی قبول ندارد و فرصت های رشد و تعالی را برای هر دو جنس قائل است همانند همسر فرعون که به مقام والایی دست یافت.
🔹عدالت جنسیتی موضوعی است که در قرآن به آن تاکید شده است و حتی به دلیل ویژگی های روانشناختی خاص زنان، توجه و ملاحظات رفتاری به جنس مونث بیشتر مورد توجه قرار دارد.
#جامعه
🌐 yon.ir/35xVm
🆔 @vasael_ir
🔸 بررسی نسبت حکمرانی حزبی با حکمرانی ولایی
گفتگوی اختصاصی با حجت الاسلام والمسمین نصرتی؛ عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
🔹در جامعه مردمسالار به خواستههای مردم توجه میشود یا اینکه جامعه برانگیختهشده، منبعث از مردم است لذا میخواهد هویت مردمی خود را حفظ کند.
🔹لازم است حکومت مطلبات و خواستههای مردم را هم بشناسد و پاسخگوی آنها باشد. بنابراین سازمانی میخواهد تا پل ارتباطی بین مردم و حکومت باشد و به عبارتی رابطهای دو سویه بین مردم و حکومت ایجاد کند.
🔹یکی از کارکردهای مهم حزب، کادر سازی است. یک حزب همیشه باید کادرهای مختلف از رأس یک حکومت همانند رئیسجمهور تا نیروهایی همانند شهردار و فرماندار آماده داشته باشد تا اگر در مسابقه قدرت و خدمترسانی به جامعه برنده شد، نیروی کافی همفکر خود را داشته باشد تا آنها را بر سر کار بیاورد.
🔹حزب از موضوعاتی است که در فقه سیاسی اسلام باید رد آن را پیدا کرد، چون فقه سیاسی اسلام ناظر بر اندیشه و عمل سیاسی جامعه است.
#مبانی
🌐 yon.ir/YJqCh
🆔 @vasael_ir
🔸نگاهی به دروس خارج و درسگفتار های فقه
🔹بررسی حکم خرید و فروش چک و سفتههای مدتدار (آیت الله سبحانی)
🌐 yon.ir/OuOov
🔹حسنه در اندیشه امام خمینی به معنای تشکیل حکومت و اقامه جامعه اسلامی است (آیت الله اراکی)
🌐 yon.ir/LtJzb
🔹چگونگی استدلال به "آیه اولی الامر" در وجوب اطاعت از ولی فقیه (آیت الله مقتدایی)
🌐 yon.ir/cq7Mc
🔹بررسی امکان استناد به خطبه 105 نهج البلاغه در اثبات اشتراط عدالت در امر به معروف (آیت الله شب زنده دار)
🌐 yon.ir/y4g3n
🔹نسبت سنجی بیتالمال با حقوق شهروندی حلقه مفقوده فقه (حجت الاسلام والمسلمین ارسطا)
🌐 yon.ir/duBfx
🔹بررسی اقوال مختلف در موضوع پیوند عضو (حجت الاسلام و المسلمین ایزدهی)
🌐 yon.ir/102wI
🔹رسالت بورس حذف واسطه گری بانک بین واحدهای تجاری و مردم است (استاد غرویان)
🌐 yon.ir/ROd03
🆔 @vasael_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #موشن_گرافیک «دوران فئودالیسم»
#اقتصاد
🆔 @vasael_ir
🔸«اخلال در نظام اقتصادی» تعریف دقیقی در قانون ندارد
🔹اصل 24 قانون اساسی آزادی نشریات و مطبوعات در بیان مطالب را مشروط به عدم اخلال به مبانی اسلام و حقوق عمومی دانسته است.
🔹برای نمونه قانون مجازات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور - مصوب 1369- بدون اینکه اخلال را معنا کند تنها به بیان مصادیق آن پرداخته است تا از این طریق بتواند حوزه اقتدار این قانون را مشخص نماید.
🔹در مقام بیان مفهوم واژه «اخلال» در اصل 24 قانون اساسی برخی بهترین معادل آن را «خدشه وارد نمودن» دانسته اند و برخی دیگر آن را به معنای «متوقف یا تعطیل نمودن امری» معرفی کرده اند.
🔹در خصوص معنای واژه «مخل» در عبارت «مخل به مبانی اسلام» می توان آن را به معنای «ایجاد تزلزل در اعتقادات مردم» معنا کرد و از سوی دیگر این واژه در عبارت «مخل به حقوق عمومی» به معنای «تعرض یا تجاوز به حقوق عمومی» معنا می دهد.
🔹با توجه به اینکه اخلال در معانی همچون آشفته کردن اذهان و یا اختلال در امور جاری و ... تعریف شد، باید نتیجه گرفت حسن نیت یا سوء نیت شخص در تحقق آن اثری ندارد.
#حقوق
🌐 yon.ir/q0HTd
🆔 @vasael_ir
🔸 تحزب و کار تشکیلاتی پشتوانه کارآمدی نظام اسلامی است
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجت الاسلام روح الله شریعتی:
🔹روش احزاب بهترین روشها است که حزب با قدرت و سیطره سیاسی که در جامعه ایجاد کرده است میتواند حاکمیت را امر و نهی کند.
🔹 اگر در جامعه اسلامی تعاون بر برّ و تقوا با بحث حزب مؤثر شود تعاون بر برّ و تقوا هم کمک به حاکم اسلامی و کمک به حاکمیت قانون الهی همان برّ و تقوا است.
🔹برخی معتقدند که حزب مکانیزمی است برای بقا و فعال بودن نظامهای سیاسی دموکراتیک. در جامعهای که نظام سیاسی دموکراتیک وجود نداشته باشد معنایی ندارد که بگوییم حزبی در آنجا بروز و ظهور داشته باشد.
#مبانی
🌐 yon.ir/bhbh5
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی جرم سیاسی با تأکید بر مفهوم بَغی
گفتگوی اختصاصی وسائل با روح الله اکرمی، استادیار دانشکده حقوق دانشگاه قم:
🔹بعد از انقلاب اسلامی بحث جرم سیاسی وارد قانون اساسی شد و به دلیل این که خاستگاه آن، فقهی و شرعی نبود؛ هنگامی که پیشنویس آن در مجلس خبرگان قانون اساسی تبیین و به رأی گذاشته شد، سعی کردند این بحث را با ملاحظات شرعی مورد حُکم قرار دهند.
🔹با قیدی که قانونگذار در ماده یک قانون جرم سیاسی آورده است؛ در عمل جرایم علیه امنیت، فاکتور گرفته شده و این دسته جرایم مشمول عنوان جرم سیاسی نمیشوند.
🔹اگر فردی جاسوسی کند یا مرتکب «بغی» شود یا مرتکب جرایمی شود که علیه کلیت ساختار سیاسی است و به عنوان مثال جرایمی که در گذشته در قالب «محاربه» و امروزه در قالب «افساد فیالارض» شناخته میشوند؛ این دسته جرایم در عمل از مشمول جرم سیاسی خارج شده است.
🔹واقعیت این است که قانون جرم سیاسی به شیوه دقیقی با موازین اسلامی تطبیق داده نشده و به نظر بنده این قانون در جاهای متعدد، ابهامات و اشکالات متعددی دارد که باید روی آن بازنگری صورت گیرد.
🔹بسیاری از اعمالی که در طول حکومت معصومین(ع)، زمان رسولاکرم(ص) یا دوران حضرت علی(ع) انجام شده است با اکثر ضابطههایی که امروزه برای جرم سیاسی میشناسیم؛ قابلیت انطباق دارد و من از نظر عینی و عملی بحثی ندارم.
#سیاست
🌐 yon.ir/zi0Fo
🆔 @vasael_ir