#ابوالقاسم_اشعری_قمی
🔸ابوالقاسم سعد بن عبدالله اشعری قمی، ملقب به شیخالطائفه، از محدثان بزرگ شیعه در قرن سوم هجری بود.
🔹وی مدتی در بغداد سکونت داشت اما احتمالا اقامت دائمیاش در قم بود.
🔸سعد اشعری دوران امامت امام حسن عسکری (ع) و دوران غیبت صغری و حضرت صاحب الزمان (عج) را درک کرد.
🔹پدرش نیز از راویان و محدثان شیعه بود، اما رجالشناسان از او با عنوان «محدث قلیلالحدیث» یاد کردهاند.
🔸سعد از محضر بزرگان حدیث بهرهمند گشته. او استادان متعدد داشته است که عبارتند از: ابومقاتل سیل دیلمی، احمد بن محمد بن خالد برقی، علی بن مهزیار، ابراهیم بن مهزیار، ابوعلی حسن بن عرفه عبدی بغدادی و ...
🔹تربیت شاگردان بزرگ از فعالیتهای دیگر سعد بود. از میان شاگردان اشعری میتوان به این افراد اشاره کرد: ابوالحسن علی بن حسین بن بابویه قمی، محمد بن یعقوب کلینی، جعفر بن محمد بن قولویه قمی و ...
🔸مجموعه روایتهای سعد در کتابهای چهارگانه روائی شیعه (التهذیب، الاستبصار، الکافی و من لا یحضره الفقیه) به ۱۱۴۲ مورد میرسد، افزون بر آن روایتهایی از او در «بحارالانوار» «وسائل الشیعه» «کمال الدین» و... ثبت شده است.
🔹وی بیش از ۳۶ عنوان کتاب در موضوعات مختلف (فقه، کلام، تفسیر، رجال و...) نوشته که تعداد اندکی از این آثار در لابلای کتابهای روایی و حدیثی موجود است.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/ابوالقاسم_اشعری_قمی
🆔 @wikifeqh
🗓 سه شنبه
☀️ ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۲۸ شوال ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 07 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️آغاز خلافت «قاهر بالله عباسی» (۳۲۰ ق)
📥 wikifeqh.ir/قاهر_بالله
▫️ولادت «سنایی غزنوی» (۴۷۳ ق)
📥 wikifeqh.ir/سنایی
▫️وفات «عبدالحمید خسروشاهی» (۶۵۲ ق)
📥 wikifeqh.ir/عبدالحمید_بن_عیسی_خسروشاهی
▫️ولادت آیةالله «شیخ جعفر سبحانی» (۱۳۴۷ق)
📥 wikifeqh.ir/جعفر_سبحانی
▫️وفات آیةالله «بادکوبهای لاهیجی» (۱۳۵۸ق)
📥 wikifeqh.ir/سید_حسین_بادکوبهای
🔸 شمسی:
▫️اعلام حکم «میرزای شیرازی» در تحریم تنباکو (۱۲۷۰ ش)
📥 wikifeqh.ir/نهضت_تنباکو
▫️روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر (۱۲۴۳)
📥 wikifeqh.ir/کمیته_بینالمللی_صلیب_سرخ
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | بهشتیان پشیمان
🔻رسولُ اللّه صلى الله عليه و آله:
🔹انّ اَهلَ الجَنَّةِ لایَندِمونَ عَلی شَیءٍ مِن اُمورِ الدُنیا اِلاّ علی ساعَةٍ مرَّتْ بِهِم فیالدّنیا لَمْ یَذکُروا اللَّهَ فیها.
🔸بهشتیان (فردا) بر هیچ یک از امور دنیا اظهار ندامت و پشیمانی نمیکنند جز آن ساعتی که بر آنها گذشت و خدا را در آن یاد نمیکردند.
📗لئالیالاخبار، ج١، ص ١۵. إرشاد القلوب، ج۱، ص۱۱۸. مستدرك وسائل الشيعة ۱/۳۸۲.
📲 lib.eshia.ir/70317/1/118/يندمون
🆔 @wikifeqh
#عبدالحمید_بن_عیسی_خسروشاهی
🔸خسروشاهی، عبدالحمید بن عیسی، خسروشاهی، عبدالحمید بن عیسی، ملقب به شمسالدین، حکیم و فقیه شافعی قرن ششم و هفتم است. وی در ۵۸۰ در خسروشاه (خسروشهر کنونی) در حوالی تبریز به دنیا آمد.
🔹خسروشاهی از شاگردان فریدالدین داماد نیشابوری و همچنین یکی از بهترین شاگردان فخررازی (متوفی ۶۶۰) بود و کلام و اصول فقه را نزد وی که خود از پیروان سنّت امامالحرمین جوینی بودــ فراگرفت.
🔸خسروشاهی حدیث را نزد مؤیدبن علی طوسی آموخت و از او حدیث نقل کرد.
🔹او پس از مرگ فخررازی به شام رفت و نزد ملک ناصر صلاحالدین، حاکم کَرَک، مقیم شد. خسروشاهی نزد ملک ناصر بسیار گرامی بود، چنانکه ملک ناصر با احترام به مجلس او وارد میشد و از او کلام و حکمت میآموخت.
🔸خسروشاهی در اواخر عمر ، دمشق را برای اقامت برگزید و در ۶۵۲ در آنجا درگذشت و به خاک سپرده شد.
🔹به دلیل احاطه خسروشاهی بر بسیاری از معارف و علوم ، به او عنوان فیلسوف ، متکلم ، محدّث ، فقیه و طبیب دادهاند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/عبدالحمید_بن_عیسی_خسروشاهی
🆔 @wikifeqh
#سید_حسین_بادکوبهای
🔸سید حسین بن رضا حسینی لاهیجی بادکوبی یا بادکوبهای (۱۲۹۳-۱۳۵۸ق)، از علمای امامیه در قرن چهاردهم هجری قمری و از مدرسان بزرگ کلام، فلسفه و عرفان در نجف بود.
🔹ایشان به مدت هفت سال در تهران اقامت گزید و از محضر علمی نوابغ روزگار مانند: حکیم سید ابوالحسن جلوه، فیلسوف نامی میرزا هاشم اشکوری و علامه علی آقا زنوزی علوم دینی فرا گرفت و در فقه، اصول و فلسفه تبحر یافت.
🔸ایشان در عنفوان جوانی راهی عراق گردید و در حوزه نجف اشرف مشغول فراگیری علوم اسلامی شد. وی در ابتدای ورود، در حوزه درسی ملا محمدکاظم خراسانی حاضر گردید و بهرهها برد. در همان زمان در درس فقه آقا شیخ محمدحسن مامقانی حاضر شد و شایستگی علمی خویش را به اثبات رسانید.
🔹سید حسین بادکوبهای در پی سالها تحقیق و پژوهش در محضر فرزانگان مشهور حوزه به چنان درجهای از علم دست یازید که نامش زبانزد فضلا و دانشوران حوزه علمیه نجف گردید.
🔸سید حسین بادکوبهای در طول سالها تدریس در حوزه علمیه نجف، عالمان بسیاری پرورش داد. برخی از شاگردان ممتاز ایشان عبارتند از: سید ابوالقاسم خویی، سید محمدحسین طباطبایی، سید محمدحسن الهی طباطبایی، سید مرتضی مرعشی نجفی، میرزا علیاکبر مرندی، شیخ مجتبی لنکرانی، سید عبدالاعلی سبزواری و ...
🔹سرانجام آیت الله بادکوبهای پس از ۶۵ سال تلاش و مجاهدت و احیا و بزرگرداشت شعائر دینی در ۲۸ شوال ۱۳۵۸ق دار فانی را وداع گفت و به دیار معبود شتافت و در جوار مرقد حضرت علی (ع) به خاک سپرده شد.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/سید_حسین_بادکوبهای
🆔 @wikifeqh
🗓 چهارشنبه
☀️ ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۲۹ شوال ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 08 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️هلاکت قوم عاد به امر پروردگار
📥 wikifeqh.ir/قوم_عاد
▫️وفات «وحید بهبهانی» (۱۲۰۵ ق)
📥 wikifeqh.ir/وحید_بهبهانی
▫️انعقاد عهدنامه گلستان روسیه و ایران (۱۲۲۸ ق)
📥 wikifeqh.ir/عهدنامه_ترکمانچای
▫️وفات «محمدتقی آملی» (۱۳۹۱ق)
📥 wikifeqh.ir/محمدتقی_آملی
🔸 شمسی:
▫️روز بزرگداشت شیخ کلینی
📥 wikifeqh.ir/شیخ_کلینی
▫️فسخِ امتیاز استعماری «کاپیتولاسیون» (۱۳۰۶ش)
📥 wikifeqh.ir/کاپیتولاسیون
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | چراغ دل
🔻الإمامُ الحسنُ عليه السلام:
🔹إنّ هذا القرآنَ فيهِ مَصابيحُ النُّورِ و شِفاءُ الصُّدورِ، فَلْيَجلُ جالٍ بضَوئهِ، و ليُلجمِ الصِّفةَ قَلبَهُ، فإنَّ التّفكيرَ حَياةُ القَلبِ البَصيرِ كما يَمشِي المُستَنيرُ في الظُّلُماتِ بالنورِ.
🔸در این قرآن، چراغهای روشنایی [بخش] و شفای سینهها است. پس، جلادهنده، باید که به نور آن [دیده دل خویش را] جلا دهد و اوصاف قرآن را [به دل خویش ]پیوند زند؛ زیرا که اندیشیدن [در قرآن] مایه حیات دل شخص با بصیرت است، همچنان که آدمی در تاریکیها، با کمک نور راه خود را میپیماید.
📗کشف الغمّة: ۲/۱۹۹.
📲lib.eshia.ir/27307/9/334/مَصابيحُ
🆔 @wikifeqh
#شیخ_کلینی
🔻ثقةالاسلام محمّد بن یعقوب بن اسحاق کلینی رازی، معروف به «کلینی» یا «شیخ کلینی» است. وی از مشهورترین دانشمند فقیه و محدث نامی و بزرگان شیعه در زمان غیبت صغرا است و در نیمه دوم قرن سوم و نیمه اول قرن چهارم هجری از بزرگترین محدثین شیعه به شمار میرفت.
🔹کلینی اصالتا ایرانی و از روستای «کلین» واقع در ۳۸ کیلومتری شهر ری و ناحیه جنوب غربی جاده قم ـ تهران، نزدیک حسنآباد کنونی است. به همین جهت، او را به لقب «رازی»، منسوب به «ری» هم میخوانند.
🔸او در عهد امامت امام یازدهم در خانهای سرشار از عشق به اهلبیت (ع) چشم به جهان گشود. وی برای فراگیری حدیث راهی قم شد. ورود کلینی به قم، مقارن با حاکمیت سیاسی و دینی مردان با فضیلت و با تقوایی بود که از حدیثگویان مشهور زمان خود به شمار می رفتند.
🔹کلینی برای یافتن روایات و احادیث ناشنیده، قم را به قصد دیار دیگر ترک کرد.
🔸کلینی پس از کسب علم و حدیث از اساتید و محدثان مورد افتخار شیعیان قرار گرفت و نخستین کسی بود که به لقب ثقة الاسلام شهرت یافت.
🔹شیخ اجل طوسی، و نجاشی دانشمند رجالی، جمعا کتابهای ذیل را جزء تالیفات کلینی به شمار آوردهاند: کتاب الکافی، کتاب الرجال، کتاب الردّ علی القرامطة، کتاب رسائل الائمّة (ع)، کتاب تعبیر الرؤیاء و مجموعه شعر
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/شیخ_کلینی
🆔 @wikifeqh
14.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#وحید_بهبهانی
🔻مـحـمدباقر بن محمداکمل بهبهانی (۱۱۱۷-۱۲۰۵ ه ق)، معروف به وحید بهبهانی، فقیه، اصولی و از علمای بزرگ شیعه در قرن دوازدهم و سیزدهم هجری قمری که احیاگر علم اصول بود.
🔹بهبهانی به القابی مثل استاد اکبر، استاد کل، مروج شریعت سید البشر، علامه ثانی و محقق ثالث، مشهور است.
🔸نسب ایشان با چهارده واسطه به شیخ مفید میرسد و از طریق مادر هم از نوادههای مجلسی اول میباشد.
🔹وی از علمای دوره صفویه میباشد، که بعد از انقراض دولت صفویه، حوزه اصفهان از مرکزیت افتاد و ایشان به عتبات عالیات مهاجرت کرد.
🔸او در راه دفاع از اجتهاد و مبارزه با اخباریگری که در آن وقـت سخت رواج یافته بود مبارزه پیگیری کرد و با پیگیری ایشان اخباریگری به حاشیه رفت.
🔹وحـیـد بهبهانی کربلا را مرکز قرار داد و شاگردان بسیار مبرز تربیت کرد از آن جمله است: سید مهدی بحرالعلوم، آقا سید علی طباطبایی (صاحب ریاض)، میرزا محمد مهدی شهرستانی، سید محمدباقر اصفهانی شفتی معروف به حجتالاسلام، میرزا مهدی شهید مشهدی، سید جواد صاحب مفتاح الکرامه، سید محسن اعرجی، شیخ جعفر کاشف الغطا.
🔸او در اواخر عمر، ضعف بر وی مستولی شد و درس و بـحـث را تـرک نـمـود و تـنـهـا بـه تـدریـس شرح لمعه اکتفا ورزید و دستور داد که سرآمد شاگردانـش، علامه بحرالعلوم به نجف اشرف بازگردد و مستقلا به تشکیل حوزه درس و بحث و رسیدگی به امور شیعیان همت گمارد.
🔹ایشان در ۲۹ شوال ۱۲۰۵ ه ق در کربلای معلی، به جوار رحمت حق پیوست و در حرم امام حسین (ع)، پایین پای شهدا مدفون گردید.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/وحید_بهبهانی
🆔 @wikifeqh
🗓 پنجشنبه
☀️ ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۳۰ شوال ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 09 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
----------
🔸 شمسی:
▫️روز وقف
📥 wikifeqh.ir/وقف
▫️تصویب آرم نهایی جمهوری اسلامی ایران (۱۳۵۹ ش)
📥 wikifeqh.ir/آرم_جمهوری_اسلامی
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | ناراحت نشو!
🔻الإمامُ عليٌّ عليه السلام:
🔹لا يَسُوءَنَّكَ ما يَقولُ الناسُ فيكَ؛ فإنّهُ إن كانَ كما يَقولونَ كانَ ذَنبا عُجِّلَت عُقوبَتُهُ، و إنْ كانَ على خِلافِ ما قالوا كانَت حَسَنةً لم تَعمَلْها.
🔸از آنچه مردم درباره تو مى گويند ناراحت نشو؛ زيرا اگر چنان باشد كه آنها مى گويند در كيفر گناه تو تعجيل شده است، و اگر چنان نباشد كه آنها گفته اند [غيبت آنها] حسنه اى باشد كه تو انجامش نداده اى [بلكه آنها براى تو فراهم كرده اند].
📗غرر الحكم: ۱۰۳۷۸.
📲lib.eshia.ir/27307/8/582/يَسُوءَنَّكَ
🆔 @wikifeqh
#وقف
🔹وقف، در لغت به معنای توقف و حبس و در اصطلاح فقهی از عقود اسلامی به معنای حبس کردن مال و جاری کردن منفعت یا ثمره آن برای استفاده عموم مردم، بدون دریافت عوض است.
🔸وقف یکی از برترین مصادیق احسان و نیکوکاری است که در ساماندهی زندگی فردی و اجتماعی، نقش فراوانی دارد.
🔹وقف از اموری است که قبل از اسلام بین جوامع بشری و بین پیروان همه ادیان متداول بود. بعد از ظهور اسلام این سنت توسط پیامبر اسلام (ص) و امامان معصوم (ع) پایهگذاری شد و مردم را به این امر تشویق و ترغیب میکردند که در راستای آن موقوفات بسیاری بر جای مانده است.
🔸در قرآن کریم کلمه وقف نیامده، ولی عناوینی همچون صدقه، خیر، برّ، انفاق، احسان ذکر شده که هر یک از این عناوین بر وقف صدق میکند. احادیث بسیاری به استحباب وقف اشاره کرده و احکام آنرا شرح دادهاند.
🔹وقف، آثار تربیتی، اقتصادی و اجتماعی فراوانی دارد که در مقاله به آن پرداخته شده است.
🔸وقف یکی از مباحث فقهی است که در کتب فقهی بهطور مفصل درباره انواع وقف، شرایط صحت و احکام مربوط به آن، بحث شده است.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/وقف
🆔 @wikifeqh