🗓 یکشنبه
☀️ ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۰۳ ذوالقعده ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 12 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️ولادت «ابن مُنَیِّر» (۶۲۰ ق)
📥 wikifeqh.ir/ابنمنیر
▫️وفات «سیدمحمد فشارکی» (۱۳۱۶ ق)
📥 wikifeqh.ir/سید_محمد_طباطبایی_فشارکی
🔸 شمسی:
▫️لغو امتیاز کاپیتولاسیون در ایران
📥 wikifeqh.ir/کاپیتولاسیون
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | سه گروه اعمالشان نیک است
🔻رسول الله صلی الله علیه و آله:
🔹أفْضَلُ الْأَعْمَالِ مِنْ أُمَّتی ثَلاثَةٌ: طَالِبُ الْعِلمِ حَبِیبُ اللَّهِ، وَ الْغَازِی وَلِیُّ اللَّهِ، وَ الْکاسِبُ مِنْ یدِهِ خَلِیلُ اللَّهِ.
🔸برترین اعمال (نیک) از امت من، عمل سه گروه است: ۱- طالب علم که دوست خداست. ۲- سرباز میدان جنگ که ولی خداست. ۳- و کسی که کاسبی میکند از دسترنج خود که او دوست خداست.
📗تنبيه الغافلين: ۴۲۸ / ۶۶۹. تحرير المواعظ العددية: ج ۱، ص ۲۳۵.
📲 lib.eshia.ir/12719/1/235/أَفْضَلُ
🆔 @wikifeqh
#ابنمنیر
🔻ابن مُنَیّر، ابوالعباس ناصرالدین احمد بن محمد بن منصور بن قاسم بن مختار جُذامی جروی، فقیه مالکی، مفسر، خطیب و قاضی اسکندریه بودند.
🔹او در رشتههای گوناگون از فقه و اصول، علوم قرآنی و ادبیات عرب مهارت داشته و شخصیت علمی و اجتماعی وی مورد ستایش مؤلفان قرار گرفته است.
🔸ابن منیر در دوران زندگی خود مناصب مختلفی داشته، چنانکه مدتی تصدی «دیوان نظر» را به عهده داشت و در ۶۵۱ق به نیابت از قاضی ابن تنسی به قضا پرداخت.
🔹اما در ۶۸۰ق بر اثر سعایت جمعی از دشمنانش نزد سلطان از این مقام برکنار شد. وی پس از برکناری به قاهره رفت و نزد امیر علمالدین شجاعی و سلطان قلاوون صالحی از خود دفاع کرد و بار دیگر به قضای اسکندریه منصوب شد، ولی دیری نپایید که مجدداً معزول گردید.
🔸ابن منیر در ۶۳ سالگی در اسکندریه درگذشت و در مقبره پدرش در جامع غربی به خاک سپرده شد. مسجدی که وی در آن مدفون شده، هم اکنون باقی است و به جامع المنیر معروف است.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/ابنمنیر
🆔 @wikifeqh
#سید_محمد_طباطبایی_فشارکی
🔻سید محمد طباطبایی فشارکی (۱۲۵۳-۱۳۱۶ق)، با القابی چون استاد اکبر و سید استاد، از علما و فقهای شیعه در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری قمری بود.
🔹وی در کربلا، نجف و سامرا علوم دینی را نزد بزرگانی چون حسن بن سید محمد مجاهد، فاضل ادرکانی و میرزای شیرازی فرا گرفت و به درجه اجتهاد رسید.
🔸او بعد از رحلت میرزای شیرازی کرسی تدریس را به نجف منتقل کرده و به تربیت شاگردان پرداخت و افرادی همچون شیخ عبدالکریم حائری و سید حسن مدرس از شاگردان او بودند.
🔹این فقیه با وجود اعلمیت، از مرجعیت و ریاست امور شرعی اجتناب داشته و فقط به تدریس و تربیت عالمان پرداخت.
🔸ایشان از نگارش تقریرات فقهی، کتاب، رساله و حاشیهنویسی به علت احتیاط و دوری از شبهه ریا، پرهیز داشت ولی با اینحال مقداری یادداشت و رسالههایی مختصر از وی به یادگار مانده است.
🔹سرانجام آن مجتهد در سوم ذی قعده ۱۳۱۶ق در نجف به سوی سرای باقی شتافت. پیکرش پس از تشییعی باشکوه از سوی مراجع عظام، مشاهیر شیعه، شاگردان و طبقات گوناگون مردم، در یکی از حجرههای صحن مقدس علوی دفن گردید.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/سید_محمد_طباطبایی_فشارکی
🆔 @wikifeqh
#کاپیتولاسیون
🔻واژه کاپیتولاسیون از کلمه لاتین Capitulare یا کلمه ایتالیایی Capitulazion مشتق شده و به معنی انعقاد عهدنامه و قرارداد و یا خود عهدنامه آمده است.
🔸کاپیتولاسیون به معنای عهدنامه و قرارداد، پیمانی است بین کشور میزبان و بیگانه، برای سپردن حق رسیدگی قضایی به جرایم اتباع خارجی به نماینده کشور خارجی.
🔹در حقوق بینالمللی به معنای هرگونه توافقنامهای است که در آن، کشوری به کشور دیگر مجوز میدهد که از قوانین قضایی خود برای اتباع خود که در داخل مرزهای کشور میزبان زندگی میکنند استفاده کند و کشور میزبان حق رسیدگی قضایی اتباع خارجی را ندارد.
🔸تاریخچه کاپیتولاسیون در ایران به دوره صفویه بر میگردد.
🔹قرارداد ترکمنچای سرآغاز برقراری کاپیتولاسیون و منشا اصلی آن در ایران به شمار میرود. این قرارداد بعد از مشروطیت در دولت سپهدار تنکابنی ملغا شد ولی باز در حکومت محمدرضا شاه مجددا احیا گردید که با مخالفت شدید امام خمینی(ره) مواجه شده و در پی آن امام به ترکیه تبعید شد.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/کاپیتولاسیون
🆔 @wikifeqh
🗓 دوشنبه
☀️ ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۰٤ ذوالقعده ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 13 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️وفات حضرت خدیجه (س) بنا به قولی (۱۰ بعثت)
📥 wikifeqh.ir/حضرت_خدیجه_(سلاماللهعلیها)
▫️وفات «عطاملک جوینی» (۶۸۱ ق)
📥 wikifeqh.ir/عطاءالملک_جوینی
▫️وفات «شیخ حسین لنکرانی» (۱۴۰۹ ق)
📥 wikifeqh.ir/حسین_لنکرانی
🔸 شمسی:
▫️تأسیس اسراییل «روز نکبت» (۱۳۲۷ ش)
📥 wikifeqh.ir/اسرائیل
▫️تصویب استقلال بحرین در مجلس شورای ملی (۱۳۴۹ش)
📥 wikifeqh.ir/بحرین
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | در چه زمانی خداوند بندگان را لعنت می کند
🔻رسول الله صلی الله علیه و آله:
🔹إذا ظَهَرَ الْعِلْمُ، وَ احْتُرِزَ الْعَمَلُ، وَائْتَلَفَتِ الْأَلْسُنُ، وَ اخْتَلَفَتِ الْقُلُوبُ، وَ تَقاطَعَتِ الْأَرْحامُ، هُنالِكَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فَاَصَمَّهُمْ وَ أَعْمى أَبْصَارَهُم.
🔸هنگامى كه علم و دانش آشكار شود و عمل به فراموشى سپرده شود، زبانها يكى شوند و دلها مختلف باشند، و خويشان با هم قطع رابطه كنند، در اين هنگام خداوند آنها را لعن نمايد و آنها را كر و كور مى كند.
📗ثواب الأعمال و عقاب الأعمال: ج۱ ، ص۲۴۲.
📲 lib.eshia.ir/15151/1/242/الْعَمَلُ
🆔 @wikifeqh
#وفات_حضرت_خدیجه (بنا بر قولی)
▪️حضرت خدیجه (س) (متوفای دهم بعثت)، نخستین همسر پیامبر اسلام (ص)، مادر حضرت فاطمه (س) و اولین زنی بود که به پیامبر ایمان آورد و مسلمان شد. حضرت خدیجه (س) با چند واسطه دختر عموی پیامبر (ص) و از جهت ریشه خاندانی با ایشان متحد بودند.
▫️خدیجه پس از ازدواج با پیامبر همیشه یاری همراه و کمککاری همدل برای پیامبر بود، گواه بر این مطلب عملکرد و اقداماتی بود که خدیجه در این راستا انجام داد.
▪️حضرت خدیجه (س)، در ۶۵ سالگی در رمضان سال دهم بعثت (و بنا به قولی ۴ ذی القعده ۱۰ بعثت)، به فاصله سه روز بعد از وفات ابوطالب درگذشت و در قبرستان حَجون به خاک سپرده شد.
▫️خدیجه هنگامی که جان میداد، رسول خد بر او وارد شد و فرمود: «مرا آنچه میبینم ناگوارست و شاید خدا در ناگواری، خیری بسیار قرار دهد» و چون خدیجه وفات کرد، فاطمه میگریست و به رسول خدا میگفت: مادرم کجاست؟ پس جبرئیل بر او فرود آمد و گفت: به فاطمه بگو که خدای متعال برای مادرت در بهشت خانهای از در و گوهر بنا کرده است که رنج و داد و بیدادی در آن نیست. و او در کنار آسیه و مریم است.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/حضرت_خدیجه_(سلاماللهعلیها)
🆔 @wikifeqh
#عطاءالملک_جوینی
🔻عطا ملک جوینی، ملقب به علاءالدین صاحب دیوان (۶۲۳ ـ ۶۸۱) از رجال و مورخان معروف اوائل دوره مغول است.
🔹وی در سال ۶۵۴ توسط امیر ارغون به هلاکو معرفی و نزد او تقرب یافت.
🔸پس از فوت هلاکو وی و برادرش شمس الدین (صاحب دیوان)، سبب رونق دولت اباقاخان مغول بودند و عطاملک حکومت بغداد و عراق را اداره می کرد.
🔹او مولف تاریخ جهان گشای جوینی است. انشاء این کتاب، بلیغ و از لحاظ اطلاعات تاریخی نفیس و کم نظیر است.
🔸وی حاکمی نیکوکار بود که با آوردن آب فرات به کوفه در عمران و آبادانی سرزمین نجف سهم بسزایی داشت.
🔹آنان در ترویج دین، احیای ارزش های اسلامی و احترام به علما سعی بلیغ داشتند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/عطاءالملک_جوینی
🆔 @wikifeqh
#حسین_لنکرانی
🔻حسین لنکرانی در سال ۱۳۰۸ ق برابر با ۱۲۶۸ ش. در یکی از محلههای قدیمی شهر تهران «سنگلج» و در یک خانواده اصیل روحانی، کودکی پا به عرصه وجود گذاشت که نامش را حسین نهادند.
🔹آیة الله لنکرانی، علاوه بر علوم معمول حوزه، در سایر علوم نیز اطلاعات لازم و کافی داشت و با زبانهای انگلیسی، روسی و عربی نیز آشنا بود.
🔸شیخ حسین لنکرانی را باید از شاگردان مکتب انقلابی و مبارزاتی فضل الله نوری به حساب آورد او در طول زندگی، علاوه بر این که خود به سیره عملی شیخ شهید عمل مینمود، یاد و نام و شیوه مبارزات این استاد جهاد و مبارزه را در محافل و مجالس عمومی و خصوصی زنده نگه میداشت و به دیگران هم توصیه میکرد.
🔹او در یک جبهه با استبداد و استعمار خارجی و داخلی در ایران مبارزه بی امان داشت و در جبهه دیگر، با مجاهدان انقلاب سال ۱۹۲۰م. عراق به رهبری آیة الله محمدمهدی خالصی و میرزا محمدتقی شیرازی بر ضد انگلیس همراه و همنوا بود.
🔸او درپی فعالیتهای ضد استعماری و انقلابی، از سوی رضاخان میرپنج چند بار تبعید شد.
🔹آیة الله لنکرانی در انتخابات دوره چهاردهم مجلس شورای ملی از حوزه انتخابیه اردبیل، آستارا، نمین و اجارود، آرای لازم را کسب کرد و به مجلس آمد. در این دوره، اغلب روحانیون و مذهبیهای این مناطق، مانند مرجع تقلید وقت، آیة الله سید یونس اردبیلی ، با صدور بیانیهای از وی حمایت کردند.
🔸او در نهضت ملی شدن نفت، اگرچه به خاطر محذوراتی، مانند انتساب به حزب توده، نتوانست به طور آشکار وارد میدان مبارزه شود، اما وی هرگز در این نهضت، بی تفاوت نماند و در پشت صحنه به صورت مستمر و فعال به نفع این نهضت تلاش کرد.
🔹آیة الله لنکرانی با آیة الله سید ابوالقاسم کاشانی ارتباطی صمیمی داشت و تلاشهای ضد استعماری و ضد استبدادی او را چه در دورههای چهاردهم و پانزدهم و چه در دورههای شانزدهم و هفدهم مجلس شورای ملی، کاملا تایید میکرد.
🔸ایشان با شهید نواب صفوی ، بنیانگذار فدائیان اسلام ارتباط داشت و شهید نواب هم احترام ویژهای برای او قائل بود.
🔹آشنایی آیة الله لنکرانی با امام خمینی، از سالهای ۱۳۲۳ ش. و در هنگام تالیف کتاب «کشف اسرار» آغاز شده بود.
🔸از مجموع اسناد و گزارشهای ساواک به وضوح پیداست که به خاطر مبارزات بی امان آیة الله لنکرانی با رژیم ستمشاهی، از همان سالهای آغازین سلطنت محمدرضا شاه ، رفت و آمد و فعالیتهای وی به وسیله ماموران امنیتی ساواک، همواره زیر ذره بین مراقبت قرار داشته، اغلب مذاکرات و اظهارات وی در منزل و جاهای دیگر ضبط و گزارش شده است.
🔹او با روحانیون انقلابی، مانند آیة الله شهید سعیدی، ارتباط مستمر و جلسه هفتگی داشت.
🔸در طول هشت سال دفاع مقدس با این که بیش از صد سال داشت و وضع جسمی و مزاجی و کهولت سنی امانش را گرفته بود، اما از نظر روحی خود را یک سرباز و بسیجی جوان و در خط مقدم جبهه میدانست و همیشه نگران سرنوشت جنگ بود.
🔹او در آخرین لحظات عمر، وقتی به وظیفه تاریخی خود عمل نمود، احساس آرامش کرد و در شب پنجشنبه ۱۸/ ۳/ ۱۳۶۸ ش. چشمانش را فروبست و مانند مرادش امام خمینی، با دلی آرام و قلبی مطمئن به ملکوت اعلی پیوست. پیکر نحیف این عالم نستوه، با حضور مردم و علمای اعلام از تهران و قم در جوار حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)، جنب مقبره فقیه مبارز، حاج ملا علی کنی به خاک سپرده شد.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/حسین_لنکرانی
🆔 @wikifeqh
🗓 سه شنبه
☀️ ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۰٥ ذوالقعده ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 14 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️تجدید بنای خانه کعبه توسط حضرت ابراهیم
📥 wikifeqh.ir/تاریخ_بنای_کعبه
▫️وفات «سیدبن طاووس» عالم و محدث شیعه (۶۶۴ ق)
📥 wikifeqh.ir/سید_بن_طاووس
▫️وفات «ابن هِشام» فقیه و نحویِ بزرگ عرب (۷۶۱ ق)
📥 wikifeqh.ir/ابنهشام_عبدالله_بن_یوسف_انصاری
▫️روز ملی تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه
📥 wikifeqh.ir/امامزاده
🔸 شمسی:
▫️روز بزرگداشت «حکیم ابوالقاسم فردوسی»
📥 wikifeqh.ir/ابوالقاسم_فردوسی
▫️روز جهانی خانواده
📥 wikifeqh.ir/خانواده
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | بهشت بر این سه نفر حرام است!
🔻الإمامُ الصّادقُ عليه السلام:
🔹إنّ اللّه تباركَ و تعالى آلى على نَفْسِهِ أنْ لا يُسكِنَ جَنَّتَهُ أصْنافا ثلاثةً: رادٌّ على اللّه عزّوجلّ، أو رادٌّ على إمامِ هُدىً، أو مَن حَبسَ حَقَّ امْرئٍ مؤمنٍ.
🔸خداوند تبارك و تعالى با خود عهد كرده است كه سه گروه را در بهشتش جاى ندهد:
۱. كسى كه فرمان خداوند عزّوجلّ را رد كند،
۲. يا كسى كه از فرمان امام هدايتگر سر برتابد
۳. و يا كسى كه حقّ مؤمنى را نپردازد.
📗الخصال : ۱۵۱/۱۸۵.
📲 lib.eshia.ir/27307/2/282/جَنَّتَهُ
🆔 @wikifeqh