🔮🎷سود آزمایشات الهی
"من لم ینفعه الله بالبلا و التجارب لم ینتقع بشیء من العظه."
آن كه خداوند او را با گرفتاری ها و آزمایشات سود نرساند، از هیچ پند و اندرزی سود نخواهد برد.
📗نهج البلاغه _ خطبه ۱۷۶
@wittj2
برگی از معرفت🍂
این بزرگیِ اولیا از روی صورت نیست. ای والله ایشان را بالایی و بزرگی هست، اما بی چون و چگونه. آخر، این درم بالای پول است. چه معنی بالای پول است؟ از روی صورت بالای او نیست؛ که تقدیراٌ (فرضاٌ) اگر درم را بر بام نهی و زر را زیر، قطعا زر بالا باشد علی کل حال. و زر بالای درم است و لعل بالای زر است – خواه زیر خواه بالا. و همچنین سبوس بالای غربیل است و آرد زیر مانده است؛ بالا کی باشد؟ قطعا آرد باشد، اگر چه زیر است.
👌 پس بالایی از روی صورت نیست، در عالم معنی، چون آن گوهر در اوست، علی کل حال او بالاست.
📗فیه ما فیه
@wittj2
عشق تو آورد قدح پر ز بلاها
گفتم می مینخورم پیش تو شاها
داد می معرفتش آن شکرستان
مست شدم برد مرا تا به کجاها
مولانای جان🌻
@wittj2
شاد دمی کان شه من آید خندان
باز گشاید به کرم بند قباها
گوید افسرده شدی بینظر ما
پیشتر آ تا بزند بر تو هواها
مولانای جان🌻
@wittj2
🔮🎷 کوانتوم در شعر مولانا
هيچ چيزي ثابت و بر جاي نيست جمله در تغيير و سير سرمدي است
تغییر ؛ رکن اول کوانتوم و شرط اصلی تعادل ریز پویا (میکرودینامیک) در سامانه های طبیعی است
ذره ها پيوسته شد با ذره ها تا پديد آمد همه ارض و سماء
پیدایش جهان هستی مستلزم برهمکنش و تکوین مولفه های کوانتایی مترتب بر ذرات بنیادین است
ذره ها از يكديگر بگسسته شد باز با شكل دگر پيوسته شد
تحولات اساسی ماده و انرژی ناشی از تقابل یا تعامل نیروی های جاذبه ای و دافعه میان ذرات است
ذره ها بينی که از تركيبشان صد هزاران آفتاب آمد عيان
نمود مولفه های هم استقامت (اشاره به صد هزار آفتاب) ناشی از برهمکنش ذرات بنیادین در چرخه متوالی ماده و انرژی می باشد
صد هزاران نظم و آئين خدا علت صوري اين خورشيدها
تعدد مولفه های تکرار پذیر در حاشیه سامانه های اغتشاشی باعث تنوع محصولات (خورشیدها) گردیده ولی نظم مشاهده شده در کائنات موید حضور مولفه های ذاتی (initial condition) در چرخه ماده و انرژی می باشد (نظم در بی نظمی)
جملگي تركيبشان زين ذره ها تا كه روزي مي شوند از هم جدا
برهم کنش تعادلی ذرات به گونه ای است که در خاتمه هر مرحله (کثرت مولفه های خود تشابه) ؛روند تکاملی سامانه تغییر نموده و با پیدایش مولفه های خود تمایل (Self Affine) نظم نوینی (جدایش) برقرار می گردد. .
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
جهانی که ما در آن زندگی میکنیم شاید تنها جهان موجود نباشد. در واقع کیهان ما میتواند تنها یکی از تعداد بیشمار کیهان هایی باشد که دنیاهای چندگانه را تشکیل میدهند.
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷 گربه ی شرودینگر (آزمایش ذهنی کوانتوم)
✍نویسنده: دکتر فرزانه بیات
دسته: علوم طبیعی؛ فیزیک
گربه ی شرودینگر توصیف معروفی از اصل برهم نهی در نظریهی کوانتوم است که توسط اروین شرودینگر در سال 1935 ارائه شده است. گربهی شرودینگر توصیف کاملی از تناقض بین آنچه نظریهی کوانتوم در ارتباط با طبیعت و رفتار ذرات در ابعاد میکروسکوپی به ما میگوید و آنچه که ما از طبیعت و رفتار ذرات میکروسکوپی مشاهده میکنیم، ارائه میکند.
آزمایش شرودینگر بدین ترتیب است:
یک گربهی زنده را داخل یک اتاقک فولادی قرار می دهیم. در داخل اتاق یک شیشهی کوچک حاوی اسید هیدروسیانیک نیز قرار می دهیم. علاوه بر این داخل اتاق مقدار کمی مادهی رادیواکتیو موجود است که اگر واپاشی کند چکشی آزاد شده و روی شیشهی حاوی اسید می افتد. بدین ترتیب شیشه شکسته و اسید در اتاق رها گشته و گربه جان خود را از دست میدهد.
با توجه با ماهیت مواد رادیو اکتیو، مشاهده کننده نمیداند که آیا مادهی رادیواکتیو واپاشی میکند یا نه. در نتیجه نمیداند که آیا چکش رها شده و شیشه شکسته است و در نتیجهی آزاد شدن اسید گربه مرده است و یا نه. اگر حتی یک اتم رادیواکتیو در حین انجام آزمایش واپاشی کند، چکش رها شده و شیشه میشکند و در نتیجه گربه خواهد مرد. از آنجایی که ما نمی توانیم دانشی نسبت به حیات یا ممات گربه در داخل اتاق بدست آوریم، از دید نظریهی کوانتومی، گربه هم زنده است و هم مرده است. این حالت برهم نهی دو حالت محتمل نامیده میشود. تنها زمانی که اتاق را شکسته و داخل آن را ببینیم این برهم نهی از بین می رود و گربه زنده و یا مرده خواهد بود. این واقعیت گاه عدم قطعیت کوانتومی یا پارادوکس ناظر نامیده میشود. عمل مشاهدهی داخل اتاق و یا اصطلاحا "اندازهگیری" بر روی نتیجه اثر میگذارد. بدین ترتیب، نتیجهی واحدی وجود نخواهد داشت مگر اینکه مشاهدهای صورت پذیرد.
اصل برهم نهی در واقع در ابعاد زیر اتمی اتفاق می افتد، زیرا اثرات قابل مشاهدهای از تداخل وجود دارد که در آن یک تک ذره احتمال حضور در مکانهای متعددی را به طور همزمان دارد. آنچه که این واقعیت بدان اشاره میکند طبیعت حقیقت در سطح قابل مشاهده می باشد که از بغرنج ترین مسائل مکانیک کوانتومی به حساب می آید. حتی شایعه شده است که شرودینگر بعدها اذعان داشته است که کاش هرگز گربه را ملاقات نمیکرد.
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷بررسی نظریه کوانتوم و تابع موج
نظریه ی کوانتومی می گوید برای هر جسم یک تابع موج وجود دارد که معیاری از احتمال یافتن آن جسم در یک نقطه بخصوص در فضا و زمان می باشد. همچنین نظریۀ کوانتوم بیان می کند که شما هیچگاه حالت واقعی یک ذره را تا زمانی که مشاهده ای انجام نداده اید، نخواهید دانست. قبل از سنجش، ذره می تواند به یکی از حالت های مختلف باشد که توسط تابع موج شرودینگر توصیف می شوند. لذا قبل از اینکه مشاهده یا سنجشی بتواند انجام پذیرد، شما واقعا نمی توانید حالت یک ذره را بفهمید. در واقع، ذره تا زمانی که مورد سنجش قرار نگرفته است در حالت نامعلومی قرار دارد که جمع تمامی حالات ممکن است.
⭐️وقتی این عقیده نخستین بار توسط نیلز بور و ورنر هایزنبرگ پیشنهاد شد، اینشتین نسبت به آن شدیدا اعتراض کرد و گفت: « آیا ماه صرفا به این دلیل وجود دارد که یک موش به آن نگاه می کند.» وی مشتاق طرح سوال بود. بنا به تجزیه و تحلیل دقیق نظریه ی کوانتوم، ماه قبل از اینکه مشاهده شود، آنطور که ما آن را می شناسیم وجود ندارد. در حقیقت، ماه می تواند در یکی از حالات بی شمار خود باشد از جمله حالت های استقرار در آسمان، انفجار و حتی عدم وجود در آسمان. این فرایند اندازه گیری نگاه کردن به آن است که تعیین می کند ماه در واقع حول زمین می گردد.
⭐️اینشتین بحث های داغ زیادی با نیلز بور داشت و این نگرش نامتداول به جهان را به چالش می کشید. بور در یکی از این تبادل نظرها از روی ناراحتی به اینشتین گفت: «فکر نمی کنید شما صرفا سعی می کنید منطقی باشید!» حتی اروین شرودینگر( که با معادله موج مشهور خود، کل این بحث ها را به راه انداخته بود) به این تفسیر از معادله اش اعتراض کرد. وی یک بار با ناراحتی ابراز کرد: من این پرش کوانتومی را دوست ندارم و بسیار متاسفم از اینکه با آن سر و کار داشته ام.» منتقدان برای به چالش کشیدن این تفسیر تازه می پرسند:👌 « آیا یک گربه قبل از اینکه به آن نگاه کنید، زنده است یا مرده؟»
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2