نکته تفسیری صفحه ۵۵۸:
طلاق:
بر اساس قانون آفرینش خدا، هر انسانِ سالمی، هنگامی که به سن جوانی می رسد، به ازدواج و زندگی مشترک علاقه مند می شود. از این رو هر روز در تمام نقاط دنیا، ازدواج بسیاری صورت می پذیرد و مردان و زنان فراوانی با یکدیگر پیوند زناشویی می بندند. به فرموده ی پیامبر خدا، پیوند ازدواج، محبوب ترین پیوند نزد خداست. دین اسلام به پیروان خود تأکید کرده که پس از ازدواج، هر یک از مرد و زن، در حفظ حرمت همسر و رعایت حقوق او بکوشند و از بنیان خانواده شان محافظت کنند[1]. قرآن به خویشاوندان زن و شوهر نیز توصیه کرده که در صورت بروز اختلاف در میان آن دو، فوری از بزرگان هر یک از دو طرف برای میانجی گری دعوت کنند و میان آن دو را آشتی دهند[2].
اسلام با هر گونه طلاقِ غیرمنطقی و بی علت مخالف است. به فرموده ی پیشوایان دین، هرچند طلاق حلال است، منفورترین حلال ها نزد خداست[3]؛ زیرا باعث از هم پاشیده شدن بنیان خانواده میشود؛ زن و شوهر را از آینده و زندگی مشترک مجدد، نومید می کند؛ و از همه بدتر، فرزندان را از نعمت محبّت پدر یا مادر محروم و دچار عقده های روانی میکند و در بسیاری از موارد، از آنان، انسانهایی کینه توز و انتقام جو می سازد. بنابراین لازم است که انسان، در انتخاب همسر، با عقل و تدبیر و با شناخت کامل اقدام کند و شریک زندگی خود را بر اساس اعتقادات و سلایق مشترک انتخاب کند. با اینهمه امّا گاهی طلاق به صورت یک ضرورت اجتناب ناپذیر در می آید. در برخی اوقات، زن و شوهر به عللی نمی توانند به زندگی مشترک ادامه دهند، و در صورت ادامه، زندگیشان پیوسته به دعوا و جنجال و بی حرمتی و ضایع کردن حقوق یگدیگر سپری می شود. در این حالت، دین اسلام به مرد و زن اجازه می دهد که با رعایت احکام خاص طلاق، از یکدیگر جدا شوند، و هر یک، زندگی جدیدی را برای خود آغاز کنند. نکته ی مهم در مورد طلاق امّا «برخورد منطقی و دور از بی حرمتی و جار و جنجال» است. آری، در مواردی که زن و شوهر به این نتیجه می رسند که ادامه ی زندگی مشترک به هیچ وجه به صلاحشان نیست، باید با ادب و آرامش از یکدیگر جدا شوند. هر یک، حقوق و بدهی های دیگری را بپردازد و آنگاه یکدیگر را با بزرگواری ترک کنند. قرآن به مردها توصیه کرده که در صورت تصمیم به طلاق، با «احسان و نیکی کردن» از همسرانشان جدا شوند[4]، و به هر یک از دو طرف سفارش می کند که بخشش و گذشت را فراموش نکنند[5].
[1] - ر.ک به آیات 228 بقره و 19 نساء
[2] - بر اساس آیه 35 نساء
[3] - الکافی، ج6، ص54
[4] - بر اساس آیۀ 229 بقره
[5] - بر اساس آیۀ237 بقره
7.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 قصه شب «کرم ابریشم کوچولو و پروانههای قشنگ»
✍️ نویسنده: محمد رضا فرهادی حصاری
🎤 با اجرای: ناهید هاشم نژاد، مریم مهدیزاده، سما سهرابی و راحیل سادات موسوی
🎞 تنظیم: آقایان علیرضا آذرپیکان و محمد مهدی نقیب زاده
🔷 مناسب سن ۴ سال به بالا
💠 هدف قصه: کودکان یاد بگیرند که تحمل سختیها برای رسیدن به اهداف و آرزوهاست.
❇️لینک قصه در سایت اندیشه برتر...
https://btid.org/fa/video/221095
هدایت شده از گل یاس
📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: یکشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۱
میلادی:Sunday 02 OCtober 2022
قمری: الأحد، ٠٥ ربيع الأول ۱۴۴۴
🌹 امروز متعلق است به:
🔸مولی الموحدین امیر المومنین حضرت علی بن ابیطالب علیهما السّلام
🔸(عصمة الله الكبري حضرت فاطمة زهرا سلام الله عليها)
💠 اذکار روز:
👈صد مرتبه یا ذَالجَلالِ و الاِکرام تا به فتح و نصرت برسی
🙏بارالها در فرج حضرت مهدی عج الله تعالی فرجه الشریف تعجیل فرما و گره از مشکلات همه مردم باز کن
✅تقویم روز:
⬛️شهادت حضرت سکینه خاتون سلام الله علیها (۱۱۷ ه ق)
⏳🗓روز شمار تاریخ:
⬛️⌛️۰۳ روز تا شهادت حضرت امام حسن عسکری علیه السلام و آغاز امامت حضرت ولی عصر عج الله تعالی فرجه الشریف (۲۶۰ ه ق')
👥💬🗣 رسانه باشید و این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
هدایت شده از گل یاس
4_5942788360182433408.mp3
2.07M
🔸ترتیل صفحه 559 قرآن کریم با صدای استاد حامد ولی زاده مقام رست
🔸به همراه ترجمه گویای فارسی با صدای مرحوم استاد اسماعیل قادرپناه
#تلاوتروزانهیکصفحهقرآن🕊👇
هدایت شده از گل یاس
نکته تفسیری صفحه ۵۵۹:
زنان؛ پیش از اسلام و پس از آن:
موضوع حقوق زن و ارزش انسانی او، موضوع مهمی است که ذهن بسیاری از اندیشمندان جامعه ی بشری را به خود مشغول کرده است؛ چراکه ارزش و احترام نیمی از انسانها در هر زمان، به این موضو ع وابسته است. قرآن کریم که پیام مستقیم آفریدگار هستی است، بارها به این موضوع توجه نشان داده و از حقوق زنان دفاع کرده است. آیات این سوره، نمونه ای از این مطلب است. یکی از بهترین راه ها برای فهمیدن این حقیقت که اسلام چه خدمتی به زنان کرده، مقایسه ی وضعیّت زنان در قبل از ظهور اسلام و پس از آن است.
می توان وضعیت زن در جوامع قبل از اسلام را بدین صورت تشریح کرد:
1ـ وضعیت زن در ملّت های عقب مانده: در ملّت ها و قبایل وحشی مانند ساکنان آفریقا، استرالیا، جزایر اقیانوسیه و آمریکای قدیم، نگاه مردان به زنان، مانند نگاهشان به حیوانات اهلی خود بود. آنان، زن را موجودی برای بهره بردن می دانستند و هر قدر که دلشان می خواست، او را از امکانات زندگی بهره مند میکردند. آنان به خود حق می دادند که زنانشان را بفروشند، کتک بزنند، زندان کنند و حتّی به قتل برسانند، و زن هیچگاه حق اعتراض نداشت؛ تا چه رسد به حق مالکیّـت و انتـخاب!
2ـ وضعیت زن در ملّت های پیشرفته ی قبل از اسلام:
در کشورهایی مانند ایران، روم، مصر و چین باستان، زنان در هیچ کاری استقلال و آزادی نداشتند و صاحب اختیارشان در تمام امور زندگی، مردان بودند. آنان به هیچ وجه حق دخالت در امور اجتماعی را نداشتند، و در عین حال، تمام وظایف مردان را به دوش می کشیدند و شانه به شانه ی آنان در زراعت و هیزم شکنی و دامداری و... شرکت می کردند. البته وضعیت زنان در این جوامع، کمی بهتر از جوامع وحشی بود؛ زیرا در این جوامع، مردان حق کشتن زنان را نداشتند و زنان از حق مالکیّت برخوردار بودند؛ امّا مردان می توانستند نامحدود ازدواج کنند و زنانشان را به راحت طلاق دهند. پس از مرگِ زن، مرد به سرعت ازدواج می کرد؛ ولی زن پس از مرگ شوهرش دیگر حق ازدواج نداشت. میتوان به طور خلاصه چنین گفت که زنان در آن جوامع، موجوداتی بین انسان و حیوان شمرده می شدند.
3ـ اسلام و زنان: اسلام به صراحت اعلام کرد که زن، مانند مرد، انسان است، و در ارزش های انسانی، با او مساوی است. زن شدنِ زن، تنها به خواست خدا صورت گرفته و هیچیک از مرد و زن، به علت جنسیتشان، ارزش ویژه ای ندارند. اسلام، رسیدن به نقطه ی اوج سعادت انسان ـ یعنی بهشت ـ را برای هر یک از زن و مرد، ممکن می داند. اسلام به شدّت با ظلم به زن در قالب هر شکل و با هر بهانه ای مبارزه می کند و برای هر یک از دختران، همسـران و مادران، احترام ویژه ای قائل شده است. البته دین اسلام با توجّه به آفرینش خاص هر یک از دو جنس مرد و زن، برای هر یک وظایف و حقوق ویژهای معیّن کرده که این ربطی به برتری یکی از دیگری ندارد[1].
[1] - در نگارش این متن از ترجمةتفسیر المیزان، ج2، ص393 استفاده شده است.
هدایت شده از گل یاس
مسابقه کتابخوانی.pdf
85.5K
مسابقه کتابخوانی با موضوع امام خمینی(ره) از زبان رزمندگان اسلام- مهلت ارسال پاسخنامه 20 مهر 1401