دوره امامت✨🌱
امام باقر در سال ۹۵ قمری پس از شهادت پدرش به امامت رسید و تا زمان شهادت (سال ۱۱۴ق) امامت را بر عهده داشت.احادیث برجا مانده از پیامبر(ص) که در آنها به امامت وی پس از امام زین العابدین اشاره شده، از دلایل امامت او به شمار میآید. امام سجاد(ع) نیز به وی زیاد اهمیت میداد و در پاسخ سؤالی در این باره فرمود: «این بدان سبب است که امامت در فرزندان او باقی خواهد ماند تا روزی که قائم ما قیام کند و دنیا را پر از عدل و قسط نماید. پس او هم امام است و هم پدر امامان».
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
نهضت علمی✨🌱
امام باقر(ع) جنبش علمی به وجود آورد که در دوره امامت فرزندش امام صادق(ع) به اوج خود رسید. وی در علم، زهد، عظمت و فضیلت سرآمد بنی هاشم بود و روایات و احادیث وی در زمینه علم دین، آثار و سنت نبوی، علوم قرآن، سیره و فنون اخلاق و آداب بدان حد است که تا آن روز از هیچ یک از فرزندان امام حسن(ع) و امام حسین(ع) به جا نمانده بود.در این عصر بود که شیعه تدوین فرهنگ خود -شامل فقه و تفسیر و اخلاق- را آغاز کرد. پیش از امام باقر(ع)، نظرات فقهی شیعه، محدود بود.
سستی پایههای حکومت امویان، برای امام باقر(ع) و نیز امام صادق(ع) زمینهای را فراهم آورد که برای سایر ائمه(ع) فراهم نشد. این زمینه،ونیز درایت وبرنامه ریزی وذکاوت آنان سبب شد تا امام باقر(ع) و امام صادق(ع) بیشترین آرای فقهی، تفسیری و اخلاقی را در کتب فقهی و حدیثی از خویش بر جای گذارند. از این رو راویانی چون محمد بن مسلم ۳۰ هزار حدیثوو جابر جعفی ۷۰ هزار حدیث از امام باقر نقل کردهاند.شهرت علمی امام باقر نه تنها در حجاز، بلکه در عراق و خراسان نیز فراگیر شده بود، چنانکه راوی میگوید: مردمی از خراسان دورش حلقه زده و اشکالات علمی خود را از او میپرسند.
سالهای ۹۴ تا ۱۱۴ق زمان پیدایش مسلکهای فقهی و اوجگیری نقل حدیث درباره تفسیر بود. در این دوران گروههایی مانند خوارج، مرجئه، کیسانیه و غالیان در ترویج عقاید خود تلاش میکردند. امام باقر(ع) استدلالهای اصحاب قیاس را رد میکرد و میان عقاید اهل بیت با سایر فرق اسلامی مرزبندی کرد. او درباره خوارج فرمود: خوارج از روی جهالت عرصه را بر خود تنگ گرفتهاند، دین ملایمتر و قابل انعطافتر از آن است که آنان میشناسند.
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
تفسیر✨🌱
امام باقر بخشی از وقت خود را به بیان مباحث تفسیری اختصاص داده بود که برگزاری جلسات تفسیر و پاسخ به سوالات و شبهات دانشمندان و مردم از جمله آنهاست. گفته شده امام باقر کتابی در تفسیر قرآن نوشته است که محمد بن اسحاق ندیم در کتاب الفهرست، از آن نام برده است.
امام باقر، شناخت قرآن را منحصر در اهل بیت میدانست. چرا که آناناند که میتوانند محکمات قرآن را از متشابهات و ناسخ و منسوخ را تشخیص دهند و چنین علمی در نزد هیچ کس غیر از اهل بیت وجود ندارد.
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
حدیث✨🌱
امام باقر(ع) به احادیث رسول اکرم(ص) اهمیت میداد، تا جایی که جابر بن یزید جعفی از شاگردان امام باقر، ۷۰ هزار حدیث از پیغمبر اکرم نقل کرده است. حضرت تنها به نقل حدیث و انتشار آن اکتفا نکرده، بلکه اصحاب خود را به همت گماشتن در فهم حدیث و آشنایی پیدا کردن با معانی آن فرا میخواند. ایشان فرمود:
مراتب شیعیان ما را با میزان روایتکردنِ آنان از احادیثِ اهل بیت و معرفتشان به آن احادیث بشناسید، و معرفت، همان شناخت روایت و درایة الحدیث است، و با درایت و فهم روایت است که مؤمن به بالاترین درجات ایمان میرسد.
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
جایگاه امام نزد اهل سنت✨🌱
بزرگان اهل سنت، شخصیت علمی و معنوی امام باقر(ع) را ستوده و مورد احترام دانستهاند. عبدالله بن عطاء مکی، از محدثان اهل سنت و از یاران امام باقر(ع)، گفته است: «من علما را در نزد هیچ کس به لحاظ علمی پایینتر و کوچکتر ندیدم؛ چنانکه در نزد محمد بن علی دیدم. حَکَم بن عُتَیبه (از فقهای بزرگ کوفه) را نزد او، بسان شاگردی در مقابل استادش دیدم».
شمس الدین ذهبی، محدث و مورخ اهل سنت در قرن هفتم و هشتم قمری، امام باقر(ع) را ستوده و او را از کسانی دانسته که بین علم و عمل، سیادت و شرافت، وثاقت و متانت جمع کرده بود. وی، امام باقر را امام و فقیه و شایسته خلافت میدانست.
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
کتاب شناسی✨🌱
درباره امام باقر(ع) کتابهای متعددی نگارش و چاپ شده است که برخی از آنها عبارتند از:
مسند الامام الباقر(ع) (۶ جلد)، عزیزالله عطاردی، تهران، نشر عطارد، ۱۳۸۱ش. این کتاب توسط محمدرضا عطائی به فارسی ترجمه شده است.
امام الباقر قدوة و اسوة، سید محمدتقی مدرسی، بیروت، مرکز العصر، چاپ دوم، ۱۴۳۱ق. این کتاب با عنوان «زندگانی باقرالعلوم حضرت محمد بن علی(ع)» به فارسی ترجمه شده است.
حیاة الامام محمد الباقر(ع)؛ دراسة و تحلیل (۲ جلد)، باقر شریف قرشی، بیروت، دار البلاغه، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.
امام باقر(ع) جلوه امامت در افق دانش، احمد ترابی، مشهد، انتشارات بنیاد پژوهشهای اسلامی.
امام باقر از دیدگاه اهل سنت، رمضان قوامی دربندی، قم، مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما، چاپ اول،۱۳۹۲ش.
پيشواى پنجم حضرت امام محمد باقر(ع)،گروه نويسندگان، قم، مؤسسه در راه حق، ۱۳۷۱ش (اين كتاب به عربى و اردو ترجمه شده است).
راویان مشترک فریقین از امام محمد باقر(ع)، تهیهکننده مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی وابسته به دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم واحد تاریخ و سیره اهل بیت قم، ۱۳۷۳ش.
زندگانی حضرت امام محمد باقر(ع): گزیدهای از منتهی الامال محدث قمی، بهکوشش رضا استادی، قم، دفتر نشر برگزیده، ۱۳۸۰ش.
زلال معرفت: پژوهشی در زندگانی امام محمد باقر(ع)، محمدباقر طاهری؛ قم، گلستان ادب، ۱۳۸۱ش.
شکافنده علوم حضرت امام محمد باقر(ع)، گروه مؤلفان مجمع جهانی اهل بیت، ناظر منذر حکیم، با همکاری شهابالدین حسینی، ترجمه کاظم حاتمی طبری، ۱۳۸۵ش.
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
☀️#نکات_معرفتی8
هنوز برخی از ما شیعیان باورمان نشده است که امام زمانمان امیرالمؤمنین و امام حسین و امام صادق علیهم السلام نمیباشند و اگر جایی این را بگوییم با تعجب به ما نگاه میکنند !!
اگر چه این ذوات مقدسه امامان ما هستند اما امام زمان ما فقط حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف هستند ...
حال باید بفهمیم طبق روایات نسبت به امام زمان خود چه تکالیفی را برعهده داریم.!
🔸أللَّھُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّڪَ ألْفَرَج🔸
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
1_1319840986.mp3
10.87M
#اصحاب_المهدی
#قسمت_نهم(آخر)
#نماهنگ
#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷
🔖آخرین ویژگی اصحاب المهدی... ناصح الامام
⚠️#منتظران_مولا_حتما_استماع_بفرمایند
#اللّٰھُمَعجلْلِّوَلیڪَالفࢪَج💚
خب رفقا✨🙂
مبحث#معرفیامامانوزندگینامهآنها🌷این هفته هم به پایان رسید.
امیدوارم استفاده کرده باشین.
طبق قولی که داده بودم #نکات_معرفتی و سخنرانی #اصحاب_المهدی رو هم گذاشتم.
به شدت پیشنهاد میدم سخنرانی هارو دنبال کنین تا ان شاءالله ما هم جزو اصحاب امام زمان(عج) باشیم.🙂🌹
مراقب خودتون و مربونیاتون باشین❄️
تا هفته بعد به خدا میسپارمتون💐
یاعلی مدد🖐🌸
بچهها معبر شهادت چیه؟ معبر خلاصی از دست نفس چیه؟ باور کنید #اشک است و اشک و اشک. گریه هست و گریه هست و گریه.
#حسین_یکتا
بچهها نذارید دلای آلوده و مغزای مریض، ذهن شمارو با کثافتای خودشون آلوده کنن.
#حسین_یکتا
باید جهادی و انقلابی به صحنه بیاییم و نفاق را از نظام جدا کنیم و با مردم همدلانه برخورد کنیم.
#حسین_یکتا