💢 به گزارش الاخبار مارتین گریفث نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن مجددا تلاشهایی را برای برقراری آتش بس بین انصارالله و عربستان آغاز کرده است. مقامات صنعا در پاسخ به درخواستهای گریفث تاکید کرده اند که تا زمانی که ائتلاف عربی کشتی های حامل سوخت که با وجود تفتیش توسط نیروهای سعودی در جیبوتی توقیف شده اند را آزاد نکند هیچ مذاکره ای صورت نخواهد گرفت.
✍️ عربستان از چند هفته پیش با توقیف کشتی های سوخت اجازه پهلوگرفتن آنها در بندر الحدیده را نداده است که این مسئله موجب بروز بحران سوخت در مناطق تحت کنترل انصارالله شده است.
✍️ راهبرد عربستان از ابتدای جنگ یمن اجبار انصارالله به مذاکره در شرایط فشار اقتصادی و نظامی بوده است. راهبردی معنایی جز تسلیم همه جانبه انصارالله ندارد و به همین دلیل صنعا از پذیرش مذاکره در این شرایط سر باز میزند و شرط ورود به مذاکره را پایان محاصره و آتش بس فراگیر اعلام کرده است.
#جنگ_یمن
#مذاکرات_صلح
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 عضو شورای عالی سیاسی انصارالله در مصاحبه با الجزیره:
🔺 به سعودی ها میگوییم اگر به دنبال صلح هستید ما نیز به دنبال صلح هستیم و اگر شما به دنبال جنگ هستید ما با شما خواهیم جنگید ولی اگر میخواهید بجنگید با شرافت بجنگید.
🔺 ما شورای امنیت و آنچه که جامعه جهانی مینامید را زیر پای خود گذاشته ایم (و به آنها اعتقادی نداریم) و معتقدیم باید همه سرزمین یمن را آزاد کنیم .... شورای امنیت حمله به یمن را قانونی جلوه داد و یمن را از حق دفاع از خود محروم کرد.
#رسانه
#شورای_امنیت
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 تنها چند روز پس از دیدار برایان هوک از ریاض و ابوظبی و حمایت شورای امنیت از عربستان در محکومیت حملات موشکی انصارالله به ریاض، عربستان همزمان با ادامه محاصره شدید یمن مناطق مختلف این کشور در صنعا، صعده و دیگر مناطق را هدف حملات هوایی قرار میدهد و انبار لاستیک در صنعا و انبار ملزومات پناهندگان در صعده را به عنوان کارگاه تولید پهپاد معرفی میکند و از طرف دیگر برای توجیه جنایات خود در مناطق مسکونی یمن فیلم حملات موشکی سال گذشته انصارالله به فرودگاه ابها را رسانه ای میکند تا از این طریق خود را محق نشان دهد.
#شورای_امنیت
#وقاحت
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 همزمان با تشدید فشار اقتصادی و افزایش حملات هوایی عربستان به شهرهای یمن از جمله بیش از 30 حمله به صنعا در شبانه روز گذشته گریفث برای مذاکره با هیئت دیپلماتیک انصارالله راهی مسقط شده است.
✍️ به نظر میرسد حاکمان ریاض هنوز دست از سیاست ابتدایی خود در قبال یمن بر نداشته اند و قصد دارند با افزایش فشارها انصارالله را به تسلیم وادار کنند.
(تصویر آرشیوی است)
#جنگ_یمن
#مذاکرات_صلح
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 توئیت عبدالعزیز الجباری مشاور هادی و نایب رئیس پارلمان یمن بازتاب فراوانی در رسانه های یمنی داشته است. وی که یکی از شخصیت های حاضر در مذاکرات در جریان برای تشکیل دولت ائتلافی با مشارکت مجلس انتقالی و دولت هادی است مدعی شده است برخی قدرتهای خارج از یمن در حال فشار برای تحمیل افراد نزدیک به خود به هادی به عنوان نخست وزیر هستند. رسانه های یمنی معتقدند منظور الجباری فشار امارات برای انتخاب یک فرد نزدیک به خود به عنوان نخست وزیر دولت هادی است.
✍️ اختلافات امارات و عربستان در پرونده یمن بسیار زیاد شده است ولی دو طرف با مدیریت اوضاع تا کنون مانع از مواجهه مستقیم شده اند هرچند در واقع باید گفت عربستان تا اینجای کار بازی را به امارات واگذار کرده است.
#جنگ_یمن
#امارات
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 حملات هوایی عربستان به یمن از زاویه ای دیگر:
🔺 سخنگوی ائتلاف عربی: ما یک کارگاه ساخت پهپاد و موشکهای بالستیک را در صنعا منهدم کردیم.
🔻 اعترافی واضح به توانایی نظامی یمن پس از اینکه سالها آن را انکار کرده و ایرانی دانستتد.
🔺 پس از شش سال جنگ و محاصره نیروهای مسلح یمن تاکید میکنند که توانایی بالایی برای پاسخگویی به تجاوزات سعودی دارند که دشمنان به زودی نتیجه آن را خواهند دید.
#جنگ_یمن
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 از ریاض خبر میرسد سه نفر به عنوان کاندیداهای پست نخست وزیری دولت ائتلافی هادی با مجلس انتقالی مطرح شده اند.
🔺 معین عبدالملک نخست وزیر فعلی، خالد بحاح نخست وزیر اسبق دولت هادی که در سال 2016 از این سمت برکنار شد و رشاد العلیمی از سیاسیون نزدیک به علی عبدالله صالح و عربستان اسامی مطرح شده برای این منصب هستند.
🔻 با توجه به اینکه بحاح گزینه مطلوب امارات و عبدالملک گزینه مطلوب دولت هادی هستند شانس العلیمی برای رسیدن به این منصب بیش از دیگران است.
#سیاست
#مذاکرات_صلح
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 عضو شورای عالی سیاسی انصارالله:
🔺 برای پاسخ به تهدید سران انصارالله توسط سخنگوی ائتلاف عربی پاسخی برتر از سخن امام زین العابدین به ابن زیاد نمیشناسم که فرمود " یابن الطلقا آیا مرا به قتل تهدید میکنی؟ آیا نمیدانی که ما به کشته شدن عادت داریم و شهادت کرامتی است که از طرف پروردگار به ما عطا شده است؟"
🔻 در ابتدای حمله به یمن جنگنده های ائتلاف پشت سر سخنگو بود و امروز موشک های ما.
#مقاومت
#جنگ_یمن
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 سخنگوی ارتش یمن در مصاحبه با المسیره:
🔺 ادامه محاصره و حملات نظامی به یمن به معنی ادامه پاسخ های مشروع ما به عربستان است.
🔻 عربستان تنها یک گزینه دارد و آن پایان جنگ و محاصره است.
🔺 ملت ما از گرسنگی نخواهند مرد و ما گزینه هایی در اختیار داریم که هنوز از آنها رونمایی نکرده ایم.
🔻 ما نمیتوانیم در حالی که مردممان کشته میشوند دست بسته بنشینیم.
🔺 ما هدف قرار دادن عمق خاک عربستان و مراکز نظامی و سیاسی این کشور که نوک پیکان حمله به یمن هستند را ادامه میدهیم.
🔻 منابع ما تاکید کرده اند که عملیات موشکی اخیر موفقیت آمیز بوده است و حجم خسارات آن موجب شگفتی سعودی ها و آمریکایی ها شده است.
#جنگ_یمن
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 سخنگوی ارتش یمن از عملیات پهپادی موفقیت آمیز بر علیه اهداف نظامی در فرودگاه نجران و پایگاه هوایی ملک خالد در خمیس مشیط خبر داد.
#جنگ_یمن
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢گزارش الاخبار از نقش انگلیس در جنگ یمن
🔸روزنامه لبنانی الاخبار ضمن تشریح پشتیبانی کامل انگلیس از عربستان سعودی برای انجام حملات هوایی به یمن اعلام کرد، بخش هوایی جنگ یمن را انگلیس به صورت کامل بر عهده گرفته است.
🔹به گزارش الاخبار رسانه های انگلیسی این روزها با تبلیغ اقدامات بشر دوستانه دولت انگلیس در مقابله با کرونا سعی می کنند در قبال ادامه جنگ علیه یمن و کشته و مجروح شدن هزاران نفر با سلاحهای انگلیسی سرپوش بگذارند
🔸بر اساس این گزارش ۴۵۰ نیروی انگلیسی در عدن مستقر شده اند تا پیشقراول نیروهای انگلیسی-آمریکایی باشند و مأموریت آنها تضمین تسلط بر این استان راهبردی است.
🔹یکی از نظامیان بازنشسته انگلیسی که در پایگاههای نظامی عربستان سعودی در نزدیکی مرزهای یمن حضور داشته گفته است: اگر ما اینجا نبودیم جنگندههای سعودی ظرف مدت یک هفته یا نهایتا دو هفته از آسمان یمن ناپدید میشدند.
🔸 پیمانکاران انگلیسی بطور رسمی وظیفه مدیریت عملیات هوایی ارتش سعودی از جمله آموزش خلبانان و مدیریت عملیات حمل و نقل هوایی به جنوب یمن برای بمباران اهداف از پیش تعیین شده و خدمات تعمیر و نگهداری قطعات جنگنده ، تعمیر 24 ساعته هواپیما و پشتیبانی فنی را برعهده دارند.
🔹هرچند پیمانکاران انگلیسی به طور علنی به مشارکت خلبانان انگلیسی در بمباران اهداف یمنی اذعان نمی کند ، اما مشخص است که بیشتر پیمانکاران کارمندان سابق نیروی هوایی سلطنتی انگلیس هستند.
🔸طبیعتا رسانه های دولتی انگلیس به این مساله نمی پردازند و بیشتر سعی می کنند توجه شهروندان خود را به مبلغ 37 میلیون پوند که اخیراً به کارهای خیرخواهانه در یمن اختصاص داده اند ، جلب کنند.
🔹بریتانیا از زمان تسلط بر بیشتر بخشهای شبه جزیره عربی در ۱۹۲۰ تأمین کننده سلاح عربستان سعودی بوده و از دهه شصت میلادی نیروی هوایی سعودی را به جنگندههای «تورنادو» و «تایفون» مجهز کرده است. جنگندههایی که برای بمباران روزانه یمن از آنها استفاده میشود.
🔸به نظر میرسد مشارکت انگلیس در جنگ یمن در آستانه انتقال به درگیری مستقیم است زیرا در مارس گذشته خبر اعزام ۴۵۰ نیروی ویژه انگلیسی-آمریکایی به عدن منتشر شد تا پیشقراول نیروی مشترکی باشند که قرار است تعداد آنها به ۳۰۰۰ نفر برسد و مأموریت آنها تثبیت تسلط بر عدن به عنوان یک استان راهبردی مهم در منطقه تنگه بابالمندب و دریای عرب است. به علاوه سال گذشته اطلاعاتی مبنی بر مجروح شدن نظامیان انگلیسی در نبرد با نیروهای صنعا منتشر شد که کارشناسان این مسئله را تحولی تدریجی در راهبرد پروژه آمریکایی-انگلیسی در قبال یمن میدانند.
#انگلیس
#جنگ_یمن
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 در حالی که گریفث نماینده ویژه سازمان ملل برای دیدار و گفتگو با مقامات انصارالله در مورد پیشنهاد جدید آتش بس خود راهی عمان شده است برخی منابع از عدم قبول دیدار با وی توسط هیئت دیپلماتیک انصارالله خبر میدهند. گفته میشود انصارالله دیدار با گریفث را به پهلو گرفتن کشتی های حامل سوخت در بندر الحدیده منوط کرده اند و به همین دلیل دولت هادی شب گذشته اعلام کرد برای 4 کشتی اجازه پهلو گرفتن در الحدیده صادر شده است با این وجود مقامات انصارالله هنوز دیدار با گریفث را نپذیرفته اند و تاکید کرده اند ائتلاف عربی نباید از کمبود سوخت به عنوان حربه ای برای فشار به صنعا استفاده کند.
✍️ عربستان سعودی از بیش از یک ماه پیش با ممانعت از پهلو گرفتن کشتی های حامل سوخت در الحدیده منجر به وقوع بحران شدید سوخت در مناطق تحت کنترل انصارالله شده است.
#محاصره
#مذاکره
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#طنز
🔸 بلایی که پهپادهای یمنی بر سر صنعت هواپیمایی عربستان و امارات آورده اند.
#جنگ_یمن
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstuides_ir
💢 ترکیه و پرونده یمن
#اختصاصی
🔸 وضعیت سیاسی و میدانی در یمن در حال حاضر به هیچ وجه به نفع جریان اخوانی این کشور پیش نمیرود. مارب به عنوان پایتخت اجتماعی این جریان در خطر سقوط به دست انصارالله قرار دارد. جزیره استراتژیک سقطری از کنترل این جریان خارج شده است و همپیمانان امارات کنترل آن را به عهده گرفته اند و اجرایی شدن توافق ریاض در عمل به معنی کاهش وزن ایج جریان در دولت هادی خواهد بود.
🔹 در روزهای اخیر ریاض فشار بی سابقه ای برای اجرای توافق ریاض به دولت هادی آورده است و عملا در روزهای آینده باید منتظر اعلام خبر تشکیل کابینه جدید با مشارکت پنجاه درصدی همپیمانان امارات در مجلس انتقالی باشیم. اتفاقی که به معنی کاهش وزن جریان اخوان المسلمین یمن به نمایندگی حزب اصلاح در دولت هادی است.
🔸 رفتار عربستان با حزب اصلاح در جریان درگیری های جنوب یمن و توافق ریاض نشان داد تحلیل ها در مورد تغییر رفتار عربستان در قبال حزب اصلاح در روزهای بعد از جنگ یمن به واقعیت نزدیک است و همین مسئله موجب بی اعتمادی مضاعف بین عربستان و بزرگترین همپیمان میدانی خود در یمن شده است.
🔹 ورود جدی ترکیه برای نجات دولت اخوانی طرابلس از حمله نظامی خلیفه حفتر و موفقیت آنکارا در تغییر قواعد میدانی در لیبی به نفع دولت سراج همپیمانان یمنی اردوغان را به فکر استفاده از این ظرفیت و تکرار دوگانه اخوان – امارات در جنوب یمن انداخته و مدتی است که این مسئله در فضای مجازی مطرح میشود. البته به نظر میرسد خود ترکیه نیز از تکرار الگوی لیبی در یمن استقبال میکند و سیطره بر خلیج عدن و تنگه باب المندب در معادلات نوعثمانی ها ارزش درگیری مجدد با امارات را دارد و به همین دلیل نامه نماینده دائم ترکیه به شورای امنیت در محکومیت اقدامات امارات و متحدانش در یمن را میتوان در این باب تفسیر کرد.
🔸 تفاوت پرونده یمن با لیبی تنها نبودن امارات در این پرونده است. عربستان سعودی یمن را بخشی از عمق استراتژیک خود میداند و این پرونده را در سطح امنیت ملی خود پیگیری میکند و به همین دلیل اجازه نقش آفرینی فعال و بدون واسطه هیچ کشوری جز امارات را در این کشور نداده است. ورود مستقیم و میدانی هر بازیگر منطقه ای و بین المللی به پرونده یمن از قدرت عربستان در این پرونده میکاهد و در عمل به نفع انصارالله است ولی گره خوردن پرونده یمن با عمق امنیت ملی سعودی باعث مقاومت تمام قد ریاض در برابر این مسئله خواهد شد. به همین دلیل نباید نسبت به موثر واقع شدن تلاش فعالان اخوانی برای وارد کردن ترکیه در پرونده یمن چندان خوشبین بود.
🔹شکست این پروژه به معنی تضعیف بیش از پیش حزب اصلاح و ادامه روند فاصله گرفتن نیروهای میدانی این حزب از عربستان خواهد بود هرچند به دلیل وابستگی های شدید اقتصادی و میدانی حزب اصلاح به عربستان نمیتوان نتیجه گرفت که این فاصله گرفتن منجر به وقوع تقابل میدانی در میان خواهد شد.
#جنگ_یمن
#ترکیه
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
هدایت شده از اندیشکده مرصاد
💢خمس در یمن؛ زمینه های اعتقادی و پیامدهای اجتماعی
✍️ میز یمن
🔹ماه گذشته انتشار اسناد اصلاحیه دولت صنعا به قانون زکات یمن مصوب 1999 بازتاب های زیادی در رسانه های یمنی داشت و موجب واکنش بسیاری از شخصیت های سیاسی و مذهبی این کشور شد. بر اساس این اصلاحیه دولت صنعا محل مصرف زکات رِکاز (منابع حاصل از منابع زیرزمینی و معادن) را باید در شش مورد مشخص مصرف کند که بخش اول و دوم آن به عنوان حق خدا و حق پیامبر اسلام در اختیار دولت و بخش های چهارم، پنجم و ششم آن باید صرف رسیدگی به ایتام، فقرا و درراه ماندگان اعم از بنی هاشم و غیر آن شود. اما بخش اصلی مورد مناقشه در این قانون سومین مورد از موارد مصرف درآمدهای زکات رکاز است که براساس آن یک ششم از این درآمدها باید در اختیار بنی هاشم اعم از فقیر و غنی قرار بگیرد. تا پیش از این اصلاحیه قانون دریافت 20 درصد از درآمدهای منابع زیرزمینی به عنوان زکات رِکاز در قانون زکات یمن وجود داشت ولی محل مصرف این درآمد به دولت واگذار شده بود و قانونگذار در مورد آن سکوت کرده بود.
🔹بیشترین واکنش ها به این اقدام انصارالله را افراد و جریانهای وابسته به حزب اصلاح (اخوان المسلمین یمن) نشان دادند. در حالی که عبدالمجیدالزندانی از شیوخ شناخته شده سلفی و از بنیانگذاران حزب اصلاح در سال 2013 خواهان پرداخت درآمدهای زکات رکاز به بنی هاشم به عنوان حق شرعی آنان شده بود ولی هیئت علمای یمن وابسته به دولت هادی در بیانیه ای با استناد به چند دلیل فقهی این قانون را مغایر با تعالیم اسلام دانست و اقدام انصارالله را اکل مال بالباطل توصیف کرد. همزمان مخالفان سیاسی انصارالله این گروه را به تاسیس یک طبقه اجتماعی جدید و تلاش برای احیای دولت امامت زیدی متهم کرده اند.
👈برای روشن شدن کامل مسئله لازم است بحث رِکاز در منابع فقهی زیدیه و ارتباط آن با مبانی اعتقادی این مذهب بررسی شود.
🔹بر اساس روایت مشهور پیامبر اکرم "وفی الرِکاز خمس" یک پنجم از ارزش هر چیزی که نام رکاز بر آن صدق کند باید در اختیار حاکم اسلامی قرار گیرد تا در موارد مشخص مصرف شود. رِکاز در لغت به معنای گنج و دفینه به کار میرود اما در مورد اصطلاح فقهی آن بین علمای اسلامی اختلاف وجود دارد. برخی مانند ابوحنیفه این اصطلاح را شامل معادن و ذخایر زیرزمینی هم میدانند و برخی دیگر نظیر علمای حنبلی و شافعی از اهل سنت و شوکانی از علمای زیدی معاصر آن را تنها منطبق بر گنج های متعلق به دوران جاهلی میدانند.
🔹با وجود اینکه اهل سنت و زیدیه با تطبیق این روایت بر آیه 41 سوره انفال ( أَنَّمَا غَنِمْتُم مِّن شَيْءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَلِلرَّسُولِ و ... ) محل مصرف درآمدهای رِکاز را متفاوت از مصارف نُه گانه زکات میدانند و معتقدند این درآمدها میتواند در اختیار اغنیا نیز قرار بگیرد ولی انتقادات مطرح شده توسط مخالفان انصارالله نسبت به قانون جدید خمس ناظر به سومین مورد ذکر شده در محل مصارف آن است که بنی هاشم اعم از فقیر و غنی را شامل میشود. البته دلیل اصلی حساسیت این موضوع وجود اصل اصطفاء در عقاید زیدیه هادویه است که در عمل بنی هاشم را به یک طبقه اجتماعی با مزایای ویژه تبدیل میکند.
🔹بر اساس عقاید زیدیه امامت تنها در فرزندان پیامبر اسلام که از نسل امام حسن و امام حسین علیهما السلام باشند امکان پذیر است. این اصل در عقاید زیدیه هادویه دچار توسعه شده است و به عنوان اصل اصطفاء شناخته میشود. بر اساس این اصل فرزندان پیامبر اسلام از نسل حسنین علیهما السلام تا ابد برای هدایت بشر برگزیده شده اند و این مسئله را با استناد به برخی از آیات قرآن و روایات تبیین میکنند. (ر.ک الجوابات المهمه من مسائل الائمه / مجدالدین المویدی) همین مسئله ریشه نگاه زیدیه هادویه به سادات به عنوان یک طبقه اجتماعی ویژه است.
🔹جنبش انصارالله به عنوان یک جنبش اجتماعی با خواستگاه زیدیه هادویه اصل اصطفاء را پذیرفته است و در سند فکری و فرهنگی خود که در سال 2012 و با امضای سید عبدالملک بدرالدین و تعدادی از علمای طراز اول زیدیه هادویه منتشر شد آن را به عنوان یکی از اصول اعتقادی خود مورد تاکید قرار داده است.
🔹هرچند اقدام جنبش انصارالله در تطبیق قوانین مناطق تحت کنترل خود با اصول اعتقادی زیدیه هادویه مسئله ای قابل درک است ولی به نظر میرسد این اقدام به دلیل فشارهای رسانه ای و عدم وجود بستر مناسب اجتماعی برای پذیرش آن تاثیر معکوس در محبوبیت انصارالله و بنی هاشم در یمن بگذارد و به همین دلیل جنبش انصارالله باید با احتیاط بیشتری در این زمینه قدم بردارد.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
💢 گزارش روزنامه العرب چاپ لندن از آخرین تحولات در مذاکرات تشکیل کابینه جدید دولت هادی
🔺 به گفته این روزنامه در روزهای آینده هادی مقامات جدید دولت خود را به شرح ذیل منصوب میکند:
🔻 معین عبدالملک / نخست وزیر
🔺 مراد الحالمی وزیر حمل و نقل سابق و عضو هیئت رئیسه مجلس انتقالی / استاندار عدن
🔻 مطهر الشعیبی مدیر اسبق اداره امنیت تعز / رئیس اداره امنیت عدن
🔺 بر کناری محسن علی الاحمر قائم مقام فعلی و انتصاب سلطان العراده استاندار فعلی مارب و احمد عوض بن مبارک سفیر یمن در آمریکا به عنوان قائم مقامهای جدید
✍️ این روزنامه مواضعی بسیار نزدیک به دولت امارات دارد.
#توافق_ریاض
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 تنها چند هفته پس از سیطره همپیمانان امارات بر جزیره سقطری این کشور یک پایگاه نظامی در جنوب غرب این جزیره تاسیس کرد.
✍️ از ابتدای حمله ائتلاف عربی به یمن امارات به دنبال سیطره بر جزیره استراتژیک سقطری بود و به نظر میرسد به این هدف خود دست یافته است.
#سقطری
#امارات
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 تمجید سیاستمدار یمنی مخالف انصارالله از هیئت دیپلماتیک صنعا
🔺 چرا دوست ما عمان نمیتواند هیئت انصارالله را اجبار به دیدار با مارتین گریفث کند؟ با وجود تمام اختلافاتی که با انصارالله دارم ولی الگوی آنها برای تعامل با جهان را میپسندم. آنها به گونه ای با قدرتهای خارجی رفتار میکنند گویا یک قدرت هسته ای و یا یکی از اقتصادهای بزرگ دنیا هستند. یمن باید اینگونه اداره شود نه اینکه همه سیاستمداران یمن تابع سفیر یک کشور خارجی باشند.
#دیپلمات
#مذاکره
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 تشدید بحران کرونا در یمن با افزایش درگیری ها
✍️ به قلم ابراهیم جلال
🔹منتشر شده در Middle East Institute / ژوئن 2020
♦️ ترجمه اختصاصی مطالعات یمن ♦️
🔸طبق اعلام دفتر هماهنگی و امور بشردوستانه سازمان ملل میزان مرگ و میر شناخته شده در یمن کمتر از 25 درصد - "تقریباً چهار برابر بالاتر از میانگین جهانی" است. از بیش از 1100 مورد کوید 19 گزارش شده ، بیش از 300 نفر تا تاریخ 30 ژوئن جان باخته اند. با این وجود ، عدم وجود آزمایش کافی و گزارش های دقیق از موارد نشان می دهد که این آمار فقط ممکن است نوک کوه یخ باشد.
🔹علیرغم حمایت و پشتیبانی برخی سازمان های مردم نهاد بین المللی از خدمات بهداشتی در سراسر یمن، با این حال تقریبا یک پنجم از 333 منطقه یمن پزشک ندارند. پس از تشدید درگیری در مارس 2015 ، سیستم بهداشتی و درمانی یمن به شدت رو به وخامت گذاشته است و تنها 51 درصد از امکانات عملکردی دارند. سازمان ملل در اواخر ماه مه گزارش داد كه یمن تنها 675 تخت خواب ICU و 309 دستگاه تهویه مطبوع در سراسر كشور دارد.
🔸در همین حال ، کارمندان بهداشت ، مانند بسیاری از کارمندان و نیروهای نظامی، ماه ها حقوق خود را دریافت نکرده اند.عوامل مختلفی از جمله تصرف بخشی از 64 میلیارد ریال یمنی از بانک مرکزی توسط مجلس انتقالی تحت حمایت امارات متحده عربی، انحراف مجلس انتقالی از درآمدهای محلی از موسسات دولتی و محدودیت ائتلاف در صادرات نفت یمن و قیمت پایین نفت در این مساله دخیل بوده اند.
🔹در سال 2019 ، دفتر سازمان ملل در یمن گزارش داد که حدود 80 درصد از جمعیت (حدود 24 میلیون نفر) نیازمند کمکهای بشردوستانه هستند و 19.7 میلیون نفر فاقد دسترسی به مراقبت های بهداشتی کافی هستند. طبق گفته های Save the Children بیش از دوازده میلیون کودک نیاز به کمک های بشردوستانه دارند.
🔸براساس گزارش های موجود سازمان ملل ، شکی نیست که کوید19 در یمن بحران زده باوجود برخی از عادات اجتماعی (مانند اجتماعات قات و مراسم تشییع جنازه های بزرگ) به یک بحران تبدیل خواهد شد. سازمان بهداشت جهانی پیش بینی کرده است که حدود 16 میلیون نفر - بیش از 50 درصد از جمعیت - ممکن است آلوده شوند.
این بحران با در نظر گرفتن کاهش شدید کمک های بین المللی به یمن به واسطه بحران اقتصادی جهانی شدیتر خواهد شد.
📍با توجه به زیرساخت های بهداشتی ضعیف در یمن ، گسترش سریع بیماری و چشم انداز پیچیده جنگ، باید چهار قدم فوری برداشته شود:
▫️اول، باید تعداد واقعی مبتلایان به کوید19 مشخص شود. بدون درک مقیاس بیماری همه گیر، کشورها و سازمانهای مشارکت کننده در امدادرسانی بین المللی نمی توانند منابع لازم را تامین کنند.
▫️دوم، با توجه به چالش های دسترسی به اطلاعات و افزایش درگیری بین بازیگران مختلف ، سازمان های سازمان ملل مانند WHO و UNOCHA باید فوراً مکانیسم هماهنگی بین دولت یمن ، انصارالله ، مجلس انتقالی، بخش خصوصی و سازمان های بین المللی را برقرار کنند.
▫️سوم، از کشورها و سازمانهای مشارکت کننده در امدادرسانی بین المللی به یمن خواسته می شود بلافاصله مددكاران بهداشتی را در برنامه های كمك خود قرار دهند و از پرداخت حقوق آنها اطمینان یابند ، زیرا این اولین خط دفاع در برابر همه گیری در بیمارستان ها ، مراكز پزشکی ، در جبهه ها و اردوگاه ها است.
▫️سرانجام، درخواست دبیر کل سازمان ملل متحد برای برقراری آتش بس. شورای امنیت سازمان ملل متحد می تواند با تهدید به اعمال مجازات های هدفمند، از اهرم خود علیه بازیگران جنگ در یمن استفاده کند.
#کرونا
#جنگ_یمن
#فاجعه_انسانی
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 گوشه هایی از بحران انسانی یمن از زبان Jean-Nicolas Beuze رئیس کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان یمن
🔺 1.8 میلیون نفر معادل 13 درصد از جمعیت یمن آواره هستند.
🔻در حال حاضر 280 هزار پناهنده سومالیایی در یمن ساکن هستند.
🔺 با وجود فراگیری بیماری هایی نظیر وبا و ملاریا شیوع بیماری کرونا مشکلات مردم یمن را چند برابر کرده است.
🔻 بیشتر پناهندگان در محله های بسیار فقیر و فاقد امکانات اولیه ساکن شده و با درآمدهای محدود و روزانه زندگی میکنند. تبعات اقتصادی بحران کرونا فقر در بین پناهندگان را تشدید کرده است.
🔺 کاهش کمک های بین المللی به سازمان های امدادرسان در یمن میتواند منجر به تشدید بحران انسانی در یمن شود.
#بحران_انسانی
#سازمان_ملل
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
🔴 مشتزنی در وزن بالاتر. مصاحبهای از مایکل یونگ با کریستین کوتس اولریچسن در مورد گسترش فعالیتهای منطقهای امارات متحده عربی.
🔰 اندیشکده کارنگی
👈 بخش اول
اولریچسن یکی از اساتید خاورمیانه در انستیتوی بیکر برای سیاستهای عمومی در دانشگاه رایس در تگزاس است. او مؤلف کتابهای زیادی در مورد خاورمیانه است.
▪️ سوال: چرا امارات متحده عربی در سالهای اخیر بر خلاف گذشته، در منطقهای وسیعتر حضور پیدا کرده است، و سعی میکند به عنوان بازیگر اصلی خاورمیانه و شمال آفریقا ایفای نقش کند؟
▫️ پاسخ: ظهور امارات به عنوان بازیگر اصلی در امور منطقهای و حتی بین المللی از بهار عربی شروع شده است. پس از مرگ پدران و به منصب رسیدن پسران، محمد بن راشد و محمد بن زاید هر دو به عنوان مدیرانی جاه طلب و متمایل به مدرنیزاسیون دیده میشدند. البته رویکرد هر کدام از آنها به توسعه متفاوت است، اما هر دو در داشتن رؤیاهای بزرگ به هم کمک میکردند.
محمد بن زائد توانست از سال 2011 روابط خود با عربستان سعودی را باز طراحی کند، کشوری که منبع مداوم پمپاژ ناآرامی به منطقه بود. آنها در پی بازگرداندن ثبات به منطقه خود با کنترل و آرام کردن نیروهای جهادی اسلامگرا و جنبشهای ضد وضع موجود بودند. البته امارات در دهه 90 در بالکان در ابتدای قرن بیست و یکم در افغانستان با ناتو و آمریکا در پروژههای مشابهی همکاری داشت، اما حجم عملکرد و تأثیرگذاری حرکت امارات پس از بهار عربی، با پیش از آن قابل مقایسه نبود. آنها به شدت سعی کردند که با اقدامات یک جانبه در جهت منافع خود گام بردارند.
▪️ سوال: روابط بین امارتها، علی الخصوص روابط بین ابوظبی و سایر امارتها، در اتخاذ این تصمیمات چه نقشی داشته است؟
▫️ پاسخ: امارات فدراسیونی متشکل از 7 امارت است، اما ابوظبی بزرگترین پهنه را دارد و 95 درصد ذخایر نفت امارات مربوط به آن است. از همان ابتدای تشکیل نزاعی در کشور وجود داشت، میان تمایل به استقلال بیشتر امارتها، یا قدرت بیشتر دولت فدرال؛ و این موضوع مناقشه اصلی میان ابوظبی و دیگر امارتها علی الخصوص دبی بوده است. این امر باعث تنشهای گاه و بیگاه شد که موضع یکپارچه اماراتیها را درمورد موضوعات سیاسی منطقه ای و خارجی تضعیف میکرد، مانند جنگ ایران و عراق در دهه 1980، هنگامی که برخی از امارتها از عراق حمایت کردند ، و برخی دیگر طرفدار ایران بودند. در اواسط دهه 2000 ، نا امیدی از وزارت امور خارجه در ابوظبی، که یک نهاد فدرال است، باعث شد دبی به فکر افتتاح دفاتر تجارت بین المللی باشد، که این امر در آن زمان به استقلال سیاستگذاری دبی افزود. با این وجود، تأثیر بحران مالی در سالهای 2008-2009 به دبی آسیب رساند و نیاز به وام 20 میلیارد دلاری از ابوظبی، استقلال دبی در مقابل ابوظبی را تضعیف کرد.
در سال 2010 آخرین نفر از بنیانگذاران امارات یعنی شیخ صقر بن محمد القاسمی مُرد و محمد بن زائد به عنوان حاکم و تصمیمگیر اصلی ابوظبی معرفی شد. محمد بن زائد به مرور توانست قدرت تصمیمگیری را در ابوظبی متمرکز کند. مرگ شیخ صقر هم که پشتیبان اسلامگرایان اماراتی بود، حمایتی را که رأس الخیمه از اسلامگرایان میکرد را از میان برد؛ در این شرایط بود که محمد بن زائد توانست با اسلامگرایان به شدت برخورد کند و در این راه معارضی نیابد.
▪️ سوال: به نظر میرسد سیاستهای امارات در یمن و سوریه با سیاست های عربستان سعودی، که به طور سنتی قدرت اصلی عرب در خلیج فارس است، در تعارض است. روابط امارات و ریاض را در دوره فعلی چگونه ارزیابی می کنید؟
▫️ پاسخ: روابط بین امارات و ریاض امروز در سطح ولی عهدان دو کشور محکم است - یعنی بین محمد بن زاید ، ولیعهد ابوظبی ، و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان. این دو نفر مسئول شورای هماهنگی عربستان و امارات هستند که در سال 2016 تاسیس شد و در سال 2018 احیا شد. شورایی که به نظر میرسد محمد بن راشد علی رغم نقش ارشد فدرال خود، در آن نقشی ندارد. این شورا جایی است که مرکز ثقل جدید سیاستهای خلیجی است و این سوال را به وجود میآورد که پس امیر شش امارت دیگر و چهار کشور دیگر عضو شورای همکاری خلیج فارس در آن چه کاره هستند؟
البته تنشهایی میان شورای انتقالی جنوبی (که مرکز آن در ابوظبی است و از طرف این امارت حمایت میشود) و دولت عبد ربه منصور هادی که مورد حمایت عربستان است وجود دارد، علی الخصوص بعد از اعلام خود مختاری شورای انتقالی جنوبی و اجرایی نشدن توافق ریاض؛ توافقی که هدف از آن پایان دادن به مناقشات میان گروههای مورد حمایت ریاض و گروههای مورد حمایت ابوظبی بود.
👈 ادامه دارد ...
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
مطالعات یمن
🔴 مشتزنی در وزن بالاتر. مصاحبهای از مایکل یونگ با کریستین کوتس اولریچسن در مورد گسترش فعالیتهای م
🔴 مشتزنی در وزن بالاتر. مصاحبهای از مایکل یونگ با کریستین کوتس اولریچسن در مورد گسترش فعالیتهای منطقهای امارات متحده عربی.
🔰 اندیشکده کارنگی
👈 بخش دوم
اهداف امارات و عربستان سعودی (و درک تهدیدات) در یمن تقریباً از آغاز مداخله ائتلاف در سال 2015 متفاوت بوده است. البته تا زمانی که آنها حوزههای نفوذ خود را از همدیگر جدا میکردند، و روندهای سیاسی جریان داشت، قابل کنترل بودند. با عقبنشینی امارات از مداخله مستقیم در یمن در سال 2019 (اقدامی که احتمالا با هماهنگی ریاض صورت نگرفته است) امکان رسیدن به یک روند سیاسی روی کاغذ سخت تر شده است.
ضمنا مسأله سوریه بیشتر یک چالش میان امارات و ایالات متحده است، تا یک چالش میان امارات و سعودی.
▪️ سوال: چرا امارات متحده عربی در سالهای اخیر با نفوذ اخوان المسلمین در منطقه مخالف بوده است؟
▫️ پاسخ: در دهه 1970، چهرههای قدرتمندی در امارات متحده عربی وجود داشتند که همدل و پشتیبان، جنبش محلی هماهنگ با اخوان المسلمین در امارات یعنی جنبش اصلاح بودند. این شامل حاکم دبی، برای مدتی، و حاکم رأس الخیمه بود که تا سه ماه قبل از بهار عرب (تا زمان مرگ وی)، "فضای امنی" برای اسلامگرایان اماراتی فراهم کرد. مخالفت رهبران، به ویژه در ابوظبی، در دهه 90 با اخوان المسلمین پس از هشدارهایی از رئیس جمهور وقت مصر، حسنی مبارک، آشکار شد و در سال 2003 بعد از آنكه محمد بن زاید سلسله جلساتی ناموفق برای مجبور كردن آنها برای كنار گذاشتن فعالیت های سیاسی با رهبران حرکت الاصلاح برگزار كرد، شدت گرفت. در دید محمد بن زائد اخوان المسلمین و به طور کلی اسلام سیاسی، به عنوان یک تهدید حاد برای ثبات ملی و منطقهای به شمار میآمد. او معتقد است که آنها قصد دارند وضع موجود سیاسی را به چالش بکشند و ترس داشت اگر در انتخابات مورد آزمایش قرار بگیرند، از حمایت مردمی برخوردار شوند؛ همانگونه که بعدها با بهار عربی در تونس و مصر همین شد. از این رو در ذهن او یک دو راهی ثبات یا عدم ثبات شکل گرفت که هیچ راه میانهای در آن وجود نداشت.
▪️ سوال: امارات متحده عربی با شکستهای خلیفه حفتر در لیبی دچار یک عقبنشینی شد. این امر چه تاثیری بر سیاستهای امارات در لیبی خواهد داشت؟
▫️ پاسخ: عدم موفقیت حفتر در تصرف طرابلس، ضربه مهمی به امارات متحده عربی است، و بالا رفتن سطح درگیری قابل توجه ارتش ترکیه به این معنی است که امارات اگر به دنبال آن باشد که با همکاری مصر و روسیه به دنبال مقابله با ترکیه باشد، درگیر جنگ گسترده می شود. علاوه بر این، شکست حفتر احتمالاً ضربه مهلکی به تلاش های اماراتی و مصر برای لابی با جامعه جهانی به ویژه کاخ سفید ترامپ برای به رسمیت شناختن جبهه مورد حمایت آنهاست. در صورت پاسخ مصر با مداخله نظامی، امارات متحده عربی ممکن است احتیاط کند. چنین وضعیتی می تواند فشار را به امارات متحده عربی افزایش دهد تا میان حمایت از یک شورشی تحت حمایت خارجی که به دنبال دستیابی به منافع سیاسی با زور است، و تلاشهای بین المللی برای حل و فصل مناقشه لیبی انتخاب کند و این میتواند روابط دوجانبه اماراتی و مصر را تحت فشار قرار دهد. به طور مشابه، اگر مزدوران گروه روسی واگنر در حمایت از حفتر در لیبی نقش بزرگتر و بارزتری را به دست بیاورند، این احتمالاً باعث فشار سیاسی قابل توجهی از سوی ایالات متحده خواهد شد.
▪️ سوال: مهمتری فاکتورهای ریسک روبروی نقش آفرینی فعال امارات در منطقه چیست؟
▫️ پاسخ: عوامل خطرساز زیادی به ذهن میرسد. یکی این است که امارات متحده عربی دشمنانی را برای خود در منطقه ایجاد کرده است که ممکن است روزی باعث عقب نشینی شود، به ویژه اگر بازیهای قدرتی که در یمن و لیبی به راه انداخته است، به نتیجه نرسند. مداخله گسترده ترکیه در لیبی ممکن است امارات متحده عربی را در درگیریهایی وارد کند که احتمالاً غیرقابل توصیف است و می تواند منابع مالی آن را به شدت هدر دهد.
دیگر اینكه ، امارات متحده عربی پس از برجسته كردن قطر به با اتهام دخالت در امور داخلی سایر كشورها و تهدید ثبات منطقهای ، خود را در مقابل آن به شدت آسیب پذیر می داند. هم در لیبی و هم در یمن، امارات از بازیگران جدایی طلب به طور مستقیم یا غیر مستقیم، علیه دولتهای معتبر بین المللی حمایت میکند، عملکری که بر خلاف لفاظیهای امارات علیه قطر از سال 2017 است. شکافی که ترامپ و ارتش آمریکا به طور واضحی در پی پایان دادن به آن هستند. / مطالعات خلیج فارس
پایان
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 مصاحبه عدنان العدینی سخنگوی حزب اصلاح با روزنامه سعودی الشرق الاوسط
🔺 همانگونه که در بیانیه ما به مناسبت بیست و ششمین سالگرد تاسیس آمده است ما هیچ گونه ارتباطی با تشکیلات بین المللی اخوان المسلمین نداریم.
🔻 ارتباط ما با قطر بر اساس منافع مردم یمن است. این کشور زمانی یکی از اعضای ائتلاف عربی بود ولی امروزه به یکی از حامیان حوثی ها تبدیل شده است.
🔺 حزب اصلاح از معدود احزاب در کشورهای عربی است که از طریق صندوق های رای به بخشی از قدرت دست یافت.
🔻 حزب اصلاح بزرگترین متضرر از انقلاب حوثی ها بود و بیشترین هزینه را برای مقابله با آن پرداخت کرده است.
🔺 اصلاح تنها حزب یمنی است که در اساسنامه خود بندی در مورد لزوم تقویت روابط با عربستان دارد.
🔻 هرگونه حضور نظامی در خارج از یمن به خصوص لیبی را تکذیب میکنیم.
#حزب_اصلاح
#اخوان_المسلمین
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 پس از مثبت شدن تست کرونای یکی اعضای هیئت های مذاکره کننده دولت هادی و مجلس انتقالی؛ مقامات سعودی از همه حاضران در هتل ریتزکارلتون اعم از هیئت رئیسه پارلمان، مشاوران هادی و اعضای هیئت مذاکره کننده مجلس انتقالی تست کرونا گرفتند.
#کرونا
🔸 #توافق_ریاض
@yemenstudies_ir
💢 با اعلام ابتلای سلطان البرکانی رئیس پارلمان یمن و معاونش به کرونا مذاکرات برای اجرایی شدن توافق ریاض به حالت تعلیق در آمد.
#توافق_ریاض
#کرونا
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir