🔎📖🔍 🔎📖🔍
✅پرسش:
واقعا هدف از خلقت و آفرينش آدم ها چي بوده؟
🌺 پاسخ:
هدف از خلقت انسان (که علت غايي و هدف نهايي خلقت کائنات و پيدايش موجودات است)، هر چه که باشد نتيجه اش به خود او بر مي گردد نه به خداوند که او غني
مطلق است و ممکنات از جمله انسان محتاج اويند، چنانکه فرموده است: « ؛ اي مردم! شما نيازمند به خداييد، تنها خداوند است که بي نياز و شايسته هرگونه حمد و ستايش است» [1]
🌸و در جايي ديگر، موسي به بني اسرائيل گفت: «اگر شما و همه مردم روي زمين کافر شويد به خدا زياني نمي رسد چراکه او بي نياز و ستوده است». [2]در اين باره علي (علیه السلام) نيز در خطبه معروف همام مي فرمايد: ؛ خداوند سبحان هنگام آفرينش خلق از طاعت و بندگيشان بي نياز و از معصيت و نافرماني آنها ايمن بود، زيرا معصيت گناهکاران او را زيان ندارد و طاعت فرمانبرداران سودي به او نمي رساند.» [3] (بلکه غرض از امر به طاعت و نهي از معصيت سود بردن بندگان است).
🔹درباره هدف آفرينش انسان در آيات قرآن بيانات مختلفي آمده است که در حقيقت هر کدام به يکي از ابعاد اين هدف اشاره مي نمايند، از جمله: « من جن و انس را نيافريدم مگر اينکه مرا پرستش کنند» [4] و در جاي ديگر مي خوانيم: « آن خدايي که مرگ و
زندگي را آفريد تا شما را بيازمايد تا کدامين بهتر عمل مي کنيد». [5] (يعني آزمايشي آميخته با پرورش و در نتيجه تکامل، و در موردي ديگر آمده است: « ولي مردم همواره مختلفند مگر آنچه پروردگارت رحم کند و براي همين (پذيرش رحمت و در سايه آن تکامل ، آنها را آفريد)» [6 .
✍️همانگونه که ملاحظه مي شود همه اين خطوط به يک نقطه منتهي مي شود و آن پرورش و هدايت و تکامل انسانهاست از اين جا معلوم مي شود که: غاية الغايات و هدف نهايي آفرينش انسان، رسيدن به کمال و سعادت و دست يازيدن به والاترين کرامت ها و ارزش هاي انساني است که اين همه در پرتو شناخت و معرفت و عبوديت و بندگي آگاهانه به پيشگاه ذات احديت ميسور و ممکن خواهد بود که:« بندگي خدا گوهر گران بهايي است که باطن آن ربوبيت است» [7] که هر کس به آن دست
يافت سلطنت بر همه ما سوي الله کند.
☘️در روايتي معرفت بخش از امام صادق (علیه السلام) مي خوانيم: که امام حسين (علیه السلام) در برابر اصحابش آمد و چنين فرمود: «خداوند بزرگ بندگان را نيافريده مگر به خاطر اينکه او را بشناسند ، هنگامي که او را بشناسند، عبادتش مي کنند و هنگامي که بندگي او کنند از بندگي غير او بي نياز شوند». [8]
[1] فاطر (25)، آيه 15.
[2] ،ابراهيم ،(14) آيه 8.
[3] نهج البلاغه فيض، ص 11 خطبه همام.
[4] ، ذاريات (51) ، آيه 56.
[5] ، ملک، (67) آيه 2.
[6] هود (11 ) آيه 118،
[7] مصباح الشریعة، ص 7
[8] علامه با طباطبايي . الميزان، ج 18، ص 423.
🍀🌟🍀🌟🍀
✅پرسش:
خداوند در آیه 22 سوره حدید می فرماید همه مشکلات و مصیبت ها که به شما می رسد، از قبل برای انسان ها ثبت شده؛ ولی در آیه 30 سوره شوری می فرماید هر مصیبتی به شما می رسد، علت آن گناهان شما است. این دو آیه با هم در تضاد و تقابل نیستند؟
🌺پاسخ:
«وَ ما أَصابَكُمْ مِنْ مُصيبَةٍ فَبِما كَسَبَتْ أَيْديكُمْ وَ يَعْفُوا عَنْ كَثير»؛ و هر مصيبتى به شما رسد پس بخاطر دستاورد شماست! و بسيارى (از خطاهاى شما) را مى بخشد.(1)
«ما أَصابَ مِنْ مُصيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَ لا في أَنْفُسِكُمْ إِلاَّ في كِتابٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَبْرَأَها إِنَّ ذلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسير»؛ هيچ مصيبتى در زمين و در (وجود) خودتان (به شما) نمى رسد، جز اينكه قبل از آنكه آن را بيافرينيم، در كتابى (ثبت) است؛ در حقيقت آن (كار) بر خدا آسان است.(2)
☘️بیان تفسیری
وقتی تفاوت نگاه و زوایه دو آیه مشخص شود، روشن می شود که این دو آیه در تقابل با هم نبوده و تضاد و تقابلی ندارند.
در ادامه به نکاتی اشاره می شود:
1. 📌مسیر این دو آیه با هم فرق دارد: آیه 30 سوره شوری، در مقام ذم و مذمت کردن است، ولی آیه 22 سوره حدید، در مقام مدح است.(3)
2. 📌مصائبى كه در آيه 22 سوره حدید، به آن اشاره شده، تنها مصائبى است كه به هيچ وجه قابل اجتناب نيست و مولود اعمال انسان ها نمى باشد؛ در حالی که در آیه 30 سوره شوری می فرماید: هر مصيبتى به شما رسد به خاطر اعمالى است كه انجام داده ايد.
3. 📌هنگامى كه اين دو آيه در برابر هم قرار گيرد نشان مى دهد مصائبى كه دامنگير انسان مى شود بر دو گونه است:
🔸مصائبى است كه مجازات و كفاره گناهان او است و اين مصائب بسيارند، مانند: ظلم ها، بيدادگري ها، خيانت ها، انحرافات و ندانم كاری ها و امثال آن سرچشمه بسيارى از مصائب خود ساخته ما است.[مفاد آیه 30 شوری]
🔹ولى بخشى از مصائب است كه ما هيچ گونه نقشى در آن ها نداريم و به صورت يک امر حتمى و اجتناب ناپذير دامان فرد يا جامعه اى را مى گيرد.[مفاد آیه 22 حدید]
حساب اين دو از هم جدا است.(4)
4. 📌معصومین(علیهم السلام) به جهت دارا بودن مقام عصمت، مرتکب گناه نمی شوند تا مصائبی که به آن ها می رسد مجازات و کفاره گناهانشان باشد، لذا مشمول آیه 30 شوری نیستند؛ بلکه گرفتاری و مصائب آن ها از امور حتمی و مواردی است که اجتناب ناپذیر بوده و امتحان الهی و در راستای تعالی و ارتقای کمالات و مقامات ایشان در نزد خداوند متعال است، یعنی مشمول آیه 22 سوره حدید هستند.
🌼به همین خاطر، امام سجاد(عليه السلام) در پاسخ یزید، فرمودند: آيه «وَ ما أَصابَكُمْ مِنْ مُصيبَةٍ فَبِما كَسَبَتْ أَيْديكُمْ»(5) در باره ما نازل نشده و سپس آيه «ما أَصابَ مِنْ مُصيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَ لا في أَنْفُسِكُمْ إِلاَّ في كِتابٍ مِنْ قَبْلِ»(6) را قرائت کرده و فرمودند این آیه در باره ما نازل شده است.(7)
يعنى خداوند از پيش مقرر فرموده بود كه ما چنين سختى ها و مشكلاتى(مصائب کربلا و...) را براى حفظ دين او تحمل كنيم.
☘️در این زمینه روایت هم داریم که «إِنَّ الْبَلَاءَ لِلظَّالِمِ أَدَبٌ وَ لِلْمُؤْمِنِ امْتِحَانٌ وَ لِلْأَنْبِيَاءِ دَرَجَةٌ وَ لِلْأَوْلِيَاءِ كَرَامَة»؛ یعنی بلاها براى ظالم وسيله ادب و هشدار، براى مؤمنان وسيله آزمايش و رشد، براى انبياء وسيله دريافت درجات و براى اولياى خدا وسيله دريافت كرامت است.(8)
5.📌 به بیان دیگر؛ آیه 22 سوره حدید به عالَم تکوین و آیه 30 سوره شوری به عالَم تشریع اشاره دارد.
بنابر این:
تضاد و تقابلی بین آیات فوق نیست.
پی نوشت ها:
1. شوری: 42/ 30.
2. حدید: 57/ 22.
3. تفسير احسن الحديث، ج 11، ص 36.
4. تفسير نمونه، ج 23، ص 362.
5. شوری: 42/ 30.
6. حدید: 57/ 22.
7. تفسير القمي، ج 2، ص 352.
8. بحار الأنوار، ج 78، ص 198، ح 55.
📸طريقه خواندن نماز آیات؛ مطابق با فتوای حضرت آیتالله خامنهای
@Farsna
🔎📖🔍 🔎📖🔍
✅پرسش:
چرا بايد نماز را حتما به عربي خواند؟
🌺 پاسخ:
اين که چرا بايد نماز را به زبان عربي بخوانيم ، در اين باره دلائل مختلفي وجود دارد كه به برخي اشاره مي كنيم:
اولا:📌 تعبدى و توقيفى بودن خواندن نماز به لفظ عربى؛ به اين معنا كه شريعت اسلام دستور به عربى خواندن نماز داده است. با توجه به اين كه روح عبادت بر تسليم و تعبد است، انساني كه مي خواهد عبادت خدا كند، كاري را انجام مي دهد كه خداوند خواسته است. طبق آيات و روايات و سيره پيامبر، نماز، اين واجب و تكليف ديني به اين شكل واجب شده است، اگر چه انسان مي تواند در غير نماز با هر زباني با خداوند سخن گويد، اما نماز به عنوان يك دستور ديني و تكليف الهي بايد به همان شكل و قالبي كه خداوند مقرر فرموده انجام شود و ميزان تبعيت از اين دستورات حاكي از روح و فلسفه اصلي جعل دستورات ديني يعني تسليم بودن و عبوديت حقيقي است.
دوم: 📌جهت ايجاد زبانى مشترك ميان همه پيروان اسلام و فراهم سازى وحدت و پيوند بين المللى دينى كه اگر امروزه مي بينيم نماز به عنوان يك عبادت شناخته شده براي همه مسلمانان امري كاملا بديهي و يكسان و مشابه است، نتيجه همين تعبّد و تلاش در همسان سازي شكل و فرم انجام آن است.
سوم: 📌قرائت و اذكاري كه در نماز است، به صورت دقيق در هيچ زباني ترجمه ندارد؛ يعني نمي توان مفاهيمي را كه در اذكار نماز است، به صورت دقيق ترجمه كرد و آن را بيان نمود.
👈چه بسا برخي از كلمات يا جملات، معاني بسياري در خود جاي داده كه با يك يا چند جمله نتوان همه آن ها را بيان نمود.(1) به عنوان مثال از سوره حمد نام مىبريم كه هيچ ترجمهاى كه بتواند تمام مفاهيم آن را به زبان ديگر بيان كند، نيست. حتى كلمه الله، هيچ معادلى در زبان ديگر ندارد (اگر چه در قالب جمله اي بتوان ترجمه كرد). كلمه خدا در زبان فارسى نيز معادل معناى الله نيست.
چهارم: 📌در كنار همه اين ها تجربه زندگي انسانها نشان داده آن جا كه دست هاي انساني در كارهاي مختلف دخالت كرده است، آن را به صورتهاي مختلف در آورده كه گاهي با اصل و حقيقت خود فاصله بسيار دارد. در مورد احكام و تكاليف ديني نيز ما اين مسئله را در اديان ديگر مشاهده مي كنيم كه دست بردن انسانها در احكام و دستورهاي ديني آن ها را به چه وضعي در آورده، گاهي آن را به صورت كلي پاك كرده و تحريف کرده و از بين برده است.
🌸در مورد نماز و عبادت نيز امروزه در اديان ديگر چيزي نمي بينيم كه خواسته الهي باشد تا پيروان آن اديان خود را موظف به انجام آن بدانند. به همين خاطر ارتباط دائمي و هميشگي كه مسلمانان با خدا دارند، در اديان ديگر مشاهده نميكنيم. شايد يكي از رموز خواندن نماز به زبان عربي و با ديگر شرايط و آداب، حفظ نماز بعد از قرنها است، در حالي كه در اديان ديگر اثري از آن نمي بينيم.
✍️نکته آخر اين که، تقيد بر حفظ زبان مرجع و مادر، حقيقتي است كه در همه اديان به نوعي وجود دارد و در بسياري از اديان، اذكار و اوراد ديني بر اساس همان زبان اصلي ادا مي گردد؛ همان گونه كه يهوديان حتي يهوديان ايران مقيدند آداب ديني خود را بر اساس زبان عبراني انجام دهند يا ارامنه ايران هم اصرار بر حفظ زبان ارمني در اجراي برنامه هاي ديني دارند.
پىنوشتها:
1. قرآنشناسى، ص 102 - 92.
🌺نام:فاطمه
🌺لقب:معصومه،محدثه،رشیده
🌺نام پدر:حضرت موسی بن جعفر(امام هفتم شیعیان)
🌺نام مادر:نجمه خاتون
🌺تاریخ ولادت:اول ذی القعده 173ه.ق
🌺محل ولادت: مدینه
🌺مدت عمر:28سال
🌺تاریخ وفات:دهم ربیع الثانی سال201ه.ق(به روایتی 12ربیع الثانی و8شعبان)
🌺مرقدشریف:ایران،شهرمقدس قم
🌺🌺🌺ولادت باسعادت عمه سادات حضرت معصومه(س)بر آقاصاحب الزمان،نایب برحقشان و تمام شیعیان مبارک باد.
✨🌺✨🌺✨
✅پرسش:
راسته که امام زمان که بيایند خون به پا ميکنند؟
🌺پاسخ:
گرچه برخي شبهه ها چنين مطرح شده که در زمان ظهور حضرت، کشتار جمعي رخ داده و حتي خون تا رکاب ايشان به بالا مي آيد و بسياري مردم در اين قيام کشته
خواهند شد که چنين مطلبي صحت نداشته و در صدد خشن و جنگ طلب نشان دادن چهره مهربان ايشان مي باشد.
🌸با وجود چنين شبهاتي بايد توجه داشت که امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) احياگر دين و سيره نبي مکرم اسلام (صلی الله علیه و اله) است و هماند ايشان رحمت و مهرباني را سرلوحه افعال خويش قرار داده و براي عرضه پيام دين، هيچ خشونتي به خرج نخواهند داد.
پيامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) در فتح مکه با دشمن ترين دشمن خود در ستيز بود؛ اما بدون خونريزي مکه را فتح کردند
🌼مي توان به اين نکته اشاره کرد که شايد در زمان قيام حضرت حجت(عجل الله تعالی فرجه) نيز هيچ شخصي کشته نشود.
🍃مرحوم ابن طاووس، اظهار داشت: امام بين رکن و مقام ظهور مي کند و در قيام امام حتي کسي که در خواب است، بيدار نمي شود.
☘️از محضر امام باقر(عليه السلام) سوال شد که آيا ممکن است که در قيام حضرت مهدي(عج) خونريزي شود؟ که ايشان پاسخ دادند: «إِنَّهُمْ يَقُولُونَ إِنَّ الْمَهْدِيَّ لَوْ قَامَ لَاسْتَقَامَتْ لَهُ الْأُمُورُ عَفْواً وَ لَا يُهَرِيقُ مِحْجَمَةَ دَم/ به راستي وقتي که مهدي(عج) قيام کند کارها براي او به خودي خود حل شود و به اندازه شاخ حجامتي خونريزي نشود».(1)
1- کليني . کافي، ج8، ص80، حديث37. نشر دارالکتب الاسلاميه . تهران . 1387 ش
🌸اولویت با دختر است!
در شرع یک اولویتهایی برای بعضی از رفتارها قائل شدهاند که آن هم نظام خاصّی دارد. مثلاً گفته شده: وقتی هدیهای برای فرزندانتان میخرید، اول به دختر بدهید. دختر لطیفتر و عاطفیتر است و بیشتر احتیاج به رعایت و عطوفت پدر و مادر دارد.
۸۸/۸/۶
#روز_دختر
عطسه صبر
برخی از مردم تصور می کنند در موقع تصمیم بر انجام کاری، اگر خود یا کسی عطسه کند، باید صبر نمود.
در حالی که در این باره دستوری در اسلام وارد نشده است و اساسا روح اسلام با این گونه مطالب سازش ندارد، تا آن جا که دستور می دهد هنگامی که به کاری تصمیم گرفتید، اگر کسی فال بد زد، اعتنا نکنید و بر خدا توکل کرده و به دنبال هدف روان شوید.
در مورد عطسه وارد شده که هر گاه یکی از شما عطسه کرد، در حق او دعا کنید و بگویید "يَرْحَمْكُم الله" خداوند شما را رحمت کند و طرف مقابل هم بگوید "یَغفِرُ اللهُ لَکُم" خداوند شما را بیامرزد.1
اما صبر کردن و قدری مکث نمودن و یا فرق گزاردن بین یک و دو عطسه همگی از خرافات است.
1. بحارالانوار ج81 ص283
🌱
99.02.13 ماجرای داوری حضرت داود و سلیمان78و79.mp3
14.65M
🎙ماجرای داوری حضرت داود و سلیمان علیهما السلام
🔰 تفسیر سوره انبیاء آیه۸۰ و ۸۱
📆تاریخ: ۱۳۹۹/۲/۱۳
🕌حرم حضرت معصومه سلام الله علیها
#تفسیر_سوره_انبیاء
#رمضان_۹۹
💧☀️💧☀️💧
✅پرسش:
با توجه به اينک شيطان و نفس دو دشمن سر سخت انسان مي باشد.سوال من اين است که جنگ با نفس سخت تراست يا شيطان؟
🌺پاسخ:
نفس اماره يکي از سربازان ابليس است که در وجود هر کسي قرار دارد و انسان را به راه بد مي کشاند اما طبيعتا ابليس رهبر همه شياطين و گمراهان است و مکر و حيله او بسيار قوي است.
☘️مساله اينجاست که بر اساس برخي حکايات و آموزه هاي ديني ما، نفس اماره براي گمراه کردن اکثريت انسان ها کافي است و نيازي به شيطان نيست ولي در مورد برخي افرادي که نفس اماره خود را شکست داده اند ابليس خود دست به کار مي شود تا او را گمراه کند .
چند نکته درباره اقتدا
برخی از مومنین در هنگام اقتدا به امام جماعت، به جزئیات توجهی ندارند، مثلا:
اگر مأموم نداند امام جماعت نماز واجب می خواند یا مستحب، نمی تواند به او اقتدا کند.1
موقعی که مأموم نیت می کند، باید امام را معین نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلا اگر نیت کند اقتدا می کنم به امام حاضر، نمازش صحیح است.2
اگر امام ایستاده و مأموم نداند در کدام رکعت است، می تواند اقتدا کند ولی باید حمد و سوره را به قصد قربت بخواند.3
توضیح المسائل مراجع م1410
توضیح المسائل مراجع م1460
توضیح المسائل مراجع ص788 م1446
🌱
امام صادق عليه السلام ـ به اسحاق بن فَرّوخ ـ : هر كس بر محمّد و خاندان محمّد ده درود بفرستد ، خداوند و فرشتگانش صد درود بر او مى فرستند و هر كس بر محمّد و خاندان محمّد، صد بار درود بفرستد ، خداوند و فرشتگانش هزار بار بر او درود مى فرستند. مگر نشنيده اى اين سخن خداى عزّوجلّ را كه: «او و فرشتگانش بر شما درود مى فرستند تا شما را از تاريكى ها به روشنايى برد و خدا به مؤمنان، مهربان است»
مَن صَلّى عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ عَشرا صَلَّى اللّهُ عَلَيهِ ومَلائِكَتُهُ مِئَةَ مَرَّةٍ ، ومَن صَلّى عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ مِئَةَ مَرَّةٍ صَلَّى اللّهُ عَلَيهِ ومَلائِكَتُهُ ألفا ، أما تَسمَعُ قَولَ اللّهِ عزّوجلّ : «هُوَ الَّذِى يُصَلِّى عَلَيْكُمْ وَ مَلَئِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُم مِّنَ الظُّـلُمَـتِ إِلَى النُّورِ وَ كَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيمًا»
الكافی جلد2 صفحه493
🆔 @hadisgraph
🍀🌟🍀🌟🍀
✅پرسش:
آیا در مورد قرآن خواندن بحالت ايستاده روايتي داريم؟
🌺پاسخ:
بله مثلا از رسول خدا ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ روايت شده كه فرمود:
🌸 جبرئيل به من دستور داد، قرآن را در حال ايستاده بخوانم... (1)
🌼در نماز و ايستاده هم سفارش بيشتري شده است:
امام محمد باقر ـ عليه السلام ـ فرمود:
هر كس قرآن را به حالت ايستاده در نماز بخواند، خداوند به هر حرفي از آن صد حسنه براي او مي نويسد. و هر كس آن را در حال نشسته در نماز بخواند خداوند به ازاي هر حرفي پنجاه حسنه براي او ثبت مي فرمايد. و هر كس قرآن را خارج از نماز بخواند، خداوند به ازاي هر حرف آن ده حسنه براي او مي نگارد.(2)
☘️امير المؤمنين ـ عليه السلام ـ نيز فرمود:
هر كس قرآن را در نماز و در حال ايستاده قرائت كند، براي هر حرفي كه مي خواند، يك صد حسنه به او مي دهند و اگر نشسته باشد، پنجاه حسنه، و اگر در غير نماز قرآن را با وضو بخواند، بيست و پنج حسنه دارد و اگر بدون وضو باشد ده حسنه دارد و اينكه گفتم: هر حرفي چند حسنه دارد، يعني: المر هر كدام از الف و لام و ميم و راء ده حسنه دارد.(3)
1. سنن النبي، ص312.
2. شيخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص198.
3. ديلمي، ارشاد القلوب، ج1، ص2