12 رجب
1 ـ مرگ معاویه ی ملعون
#وقایع_رجب
ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺯ ﺩﺭ ﺳﺎﻝ 60 هـ ﻣﻌﺎﻭﻳﺔ بن أﺑﻰ ﺳﻔﻴﺎﻥ ﻟﻌﻨﺔ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﺩﺭ ﺳﻦ 78 ﺳﺎﻟﮕﻰ ﺩﺭ ﺷﺎﻡ ﺑﻪ ﺩَﺭَﻛﺎﺕ ﺟﻬﻨّﻢ ﺷﺘﺎﻓﺖ. (1)
ﺭﻭﺯ ﺷﺎﺩﻯ ﺍﻫﻞ ﺍﻳﻤﺎﻥ ﻭ ﺣﺰﻥ ﻭ ﺍﻧﺪﻭﻩ ﺍﻫﻞ ﻛﻔﺮ ﻭ ﻃﻐﻴﺎﻥ ﺍﺳﺖ. ﻭ ﺭﻭﺯﻩ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺯ ﺑﻪ ﺟﻬﺖ ﺷﻜﺮ ﺍﻟﻬﻰ ﺑﺮ ﻫﻠﺎﻛﺖ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﻣﺴﺘﺤﺐ ﺍﺳﺖ. (2)
← ﻧﺴﺐ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ
ﻛﻠﺒﻰ ﻧﺴّﺎﺑﻪ ﻭ ﺍﺑﻦ ﺭﻭﺯ ﺑﻬﺎﻥ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺛﻘﺎﺕ ﻧﺰﺩ ﻋﻠﻤﺎﻯ ﺍﻫﻞ ﺳﻨّﺖ ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﻧﻘﻞ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ﻛﻪ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﻓﺮﺯﻧﺪ ﭼﻬﺎﺭ ﻧﻔﺮ ﺑﻮﺩﻩ : ﻋﻤﺎﺭﻩ، ﻣﺴﺎﻓﺮ، ﺍﺑﻮﺳﻔﻴﺎﻥ ﻭ ﻣﺮﺩﻯ ﻛﻪ ﺍﺳﻢ ﺍﻭ ﺭﺍ ﻧﻤﻰ ﺑَﺮَﻧﺪ.
ﺭﺍﻏﺐ ﺍﺻﻔﻬﺎﻧﻰ ﺩﺭ ﻣﺤﺎﺿﺮﺍﺕ ﻭ ﺍﺑﻦ ﺍﺑﻰ ﺍﻟﺤﺪﻳﺪ ﺍﺯ ﺭﺑﻴﻊ ﺍلأﺑﺮﺍﺭ ﺯﻣﺨﺸﺮﻯ ﻧﻘﻞ ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ ﻛﻪ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﺭﺍ ﺑﻪ ﭼﻬﺎﺭ ﻛﺲ ﻧﺴﺒﺖ ﻣﻰ ﺩﺍﺩﻧﺪ :
ﻣﺴﺎﻓﺮ ﺑﻦ ﺍﺑﻰ ﻋﻤﺮﻭ، ﻋﻤﺎﺭﺓ ﺑﻦ ﻭﻟﻴﺪ ﺑﻦ ﻣﻐﻴﺮﻩ، ﻋﺒّﺎﺱ ﻭ ﺻﺒﺎﺡ ﻛﻪ ﻣﻐﻨﻰ ﻋﻤﺎﺭﺓ ﺑﻦ ﻭﻟﻴﺪ ﺑﻮﺩ. ﻣﺎﺩﺭ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﻫﻨﺪ ﺑﺎ ﺻﺒﺎﺡ ـ ﻛﻪ ﺟﻮﺍﻥ ﺧﻮﺵ ﺭﻭیی ﺑﻮﺩ ﻭ ﻛﺎﺭﮔﺮ ﺍﺑﻮﺳﻔﻴﺎﻥ ﺑﻮﺩ ـ ﺍُﻟﻔﺘﻰ ﺗﻤﺎﻡ ﺩﺍﺷﺖ ! ﺍﻣّﺎ ﺑﻪ ﻇﺎﻫﺮ ﺍﻭ ﺭﺍ ﻣﻌﺎﻭﻳﺔ ﺑﻦ ﺍﺑﻰ ﺳﻔﻴﺎﻥ ﺑﻦ ﺣﺮﺏ ﻣﻰ ﮔﻮﻳﻨﺪ. (3)
ﺍﺑﻮﺳﻔﻴﺎﻥ ﻣﺮﺩﻯ ﺯﺷﺖ ﻭ ﻛﻮﺗﺎﻩ ﻗﺪ ﺑﻮﺩ، ﻭ یک ﭼﺸﻢ ﺍﻭ ﺩﺭ ﻃﺎﺋﻒ ﻭ ﭼﺸﻢ ﺩﻳﮕﺮﺵ ﺩﺭ ﻳَﺮﻣُﻮک ﻛﻮﺭ ﺷﺪﻩ ﺑﻮﺩ. (4)
ﺑﺎﻃﻨﺶ ﻛﻮﺭﺗﺮ ﺍﺯ ﭼﺸﻤﺶ ﺑﻮﺩ ﻭ ﻧﻬﺎﻳﺖ ﻋﺪﺍﻭﺕ ﻭ ﺩﺷﻤﻨﻰ ﺑﺎ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺻﻠّﻰ الله ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ ﺭﺍ ﺩﺍﺷﺖ. ﺍﺑﻮﺳﻔﻴﺎﻥ ﺩﺭ ﻫﺮ ﺟﻨﮓ ﻭ ﻓﺘﻨﻪ ﺍﻯ ﻛﻪ ﺑﺮ ﻋﻠﻴﻪ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺻﻠّﻰ الله ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ ﺑﻪ ﻭﺟﻮﺩ ﻣﻰ ﺁﻣﺪ ﺩﺧﺎﻟﺖ ﺩﺍﺷﺖ ﻭ ﺩﺭ ﺳﺎﻝ ﻓﺘﺢ ﻣﻜّﻪ ﺍﺯ ﺗﺮﺱ ﺍﺳﻠﺎﻡ ﺁﻭﺭﺩ ﻭ ﺑﺎ ﻧﻔﺎﻕ ﺯﻧﺪﮔﻰ ﻛﺮﺩ ﺗﺎ ﺩﺭ ﺳﻦ 82 ﺳﺎﻟﮕﻰ ﺩﺭ ﺳﺎﻝ 30 هـ ﺑﻪ ﺩﺭک ﺭﻓﺖ.
ﻣﺨﻔﻰ ﻧﻤﺎﻧﺪ ﻛﻪ ﺣﻤﺎﻣﻪ ﻳﻜﻰ ﺍﺯ ﺟﺪّﺍﺕ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺍﻟﻤﺠﺎﺯ ﺻﺎﺣﺐ ﭘﺮﭼﻢ ﻭ ﻣﺸﻬﻮﺭ ﺑﻮﺩ ! ﻭ ﺍﺯ ﺍﻳﻦ ﺟﺎ ﻧﺴﺐ ﺍﺑﻮﺳﻔﻴﺎﻥ ﻫﻢ ﻣﻌﻠﻮﻡ ﻣﻰ ﺷﻮﺩ. ﻣﺎﺩﺭ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﻫﻨﺪ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺫﻭﺍﺕ ﺍﻟﺎﻋﻠﺎﻡ ﺍﺳﺖ ﻭ ﻣﻴﻞ ﻓﺮﺍﻭﺍﻧﻰ ﺑﻪ ﻏﻠﺎﻣﺎﻥ ﺳﻴﺎﻩ ﺩﺍﺷﺖ !! ﻭ ﺍﺯ ﺗﻮﺿﻴﺢ ﺣﺎﻝ ﭘﺪﺭ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﻭﺿﻊ ﻣﺎﺩﺭ ﺍﻭ ﻫﻨﺪ ﺭﻭﺷﻦ ﻣﻰ ﺷﻮﺩ. (5)
پیامبر صلّی الله علیه و آله دائماً معاویه را لعنت می کرد و می فرمود :
«لَعَنَ اللهُ مُعاوِیَة، الطّلیقُ بنُ الطّلیق، اللّعینُ بنُ اللّعین» و می فرمود : «هنگامی که معاویه را بالای منبر من دیدید او را بِکُشید».
معاویه از مؤلّفة قلوبهم بود. او تا اواخر زمان حیات پیامبر صلّی الله علیه و آله مشرک بود و وحی الهی را تکذیب می کرد و اسلام را به تمسخر می گرفت.
در روز فتح مکّه او در یمن بود و به پیامبر صلّی الله علیه و آله جسارت می کرد و پدرش را که به ظاهر مسلمان شده بود سر زنش می کرد و اشعاری در این رابطه برایش می سُرود.
پیامبر صلّی الله علیه و آله خون او را مباح کرده بود؛ و لذا از پیامبر صلّی الله علیه و آله فرار می کرد تا اینکه پنج ماه قبل از شهادت رسول خدا صلّی الله علیه و آله به ظاهر اسلام اختیار کرد، و به عموی پیامبر صلّی الله علیه و آله پناه آورد تا شفاعتش را نزد رسول خدا صلّی الله علیه و آله کند. او نیز شفاعت کرد و پیامبر صلّی الله علیه و آله پذیرفت. (6)
← حکومت معاویه در شام
یزید بن ابی سفیان از طرف ابوبکر با لشکر مسلمین به طرف شام رفت، معاویه هم همراه آنان بود. یزید در شام مُرد و ابابکر ولایت شامات را به معاویه واگذار کرد و به این حال بود تا زمان خلافت امیر المؤمنین علیه السلام که طغیان معاویه علیه آن حضرت شروع شد.
پس اساس ظلم های معاویه را هم ابوبکر بنا نهاد.
معاویه در سال 45 هـ برای پسرش یزید بیعت گرفت. او اوّل کسی بود که دشنام بر امیر المؤمنین علیه السلام را ترویج کرد و در آخر نماز جمعه لعن و جسارت بر امیر المؤمنین علیه السلام می کرد. او دستور داد در تمام شهر ها این لعن انجام شود و تا زمان عُمَر بن عبدالعزیز ادامه داشت تا اینکه او لعن بر آن حضرت را منع کرد. (7)
← دشمنی معاویه با امیر المؤمنین علیه السلام
معاویه به صحابه و تابعین دستور داد تا حدیث در مذمّت امیر المؤمنین علیه السلام جعل کنند، و عدّه زیادی از محبّین و ارادتمندان آن حضرت را شهید کرد مانند جناب مالک أشتر نخعی که در قلزم مصر در سال 37 یا 38 هـ به سمّ شهید شد. (8) امام مجتبی علیه السلام را به دست جعده عیال آن حضرت مسموماً شهید کرد.
معاویه مردی خوش گذران و پر خور بود، به حدّی که از کثرت خوردن می گفت :
«خسته شدم ولی سیر نشدم»، و این به خاطر نفرین حضرت رسول صلّی الله علیه و آله درباره ی او بود که فرمود :
«لا اَشبَعَ اللهُ بَطنَهُ» «خدا شکمش را سیر نکند». (9)
او در نفاق و عوام فریبی تجربه ی به سزایی داشت. محدّث قمی رَحِمَهُ الله نقل می کند که دویست خبر از طُرُق معتمده اهل سنّت در مذّمت معاویه نقل شده است.
← ماجرای مرگ معاویه
آخر الأمر معاویه در مسیر مکّه به شام بیمار شد، به حدّی که می لرزید و دهان او بسته نمی شد، تا وارد شام شد و در آنجا جان به مالک دوزخ داد و رهین أعمال خویش گردید. هنگام مرگ سن او را 75 یا 82 یا 92 سال نقل کرده اند.
جنایات او زیاده از آن است که در این مختصر بگنجد ولی در هنگام مرگ به یکی از خواص خود گفت :
چند گناه بزرگ کرده ام : حقّ علی بن ابی طالب را غصب کردم، حسن بن علی را با فریب دادن جعده به شهادت رساندم، و یزید را به جانشینی خود انتخاب کردم، و حُجر بن عدی و اصحاب او را به قتل رساندم. (10)
در مرگ معاویه بعضی فقط ماه را ذکر کرده اند (11) و بعضی 4 رجب (12) و برخی 22 رجب را ذکر نموده اند. (13) و 12رجب، 14 رجب و 15 رجب هم نقل شده است که این 3 قول به یکدیگر نزدیک ترند. (14)
📚 منابع :
1. ﻣﺴﺎﺭ ﺍﻟﺸﻴﻌﻪ : ﺹ 34. وقائع الشهور : ص 120.
2. اقبال : ج 3، ص 260. ﻓﻴﺾ ﺍﻟﻌﻠﺎﻡ : ﺹ 316.
3. بحارالانوار : ج 33، ص 201 ـ 198. و ... .
4. الکنی و الألقاب : ج 1، ص 88. و ... .
5. ﺁﺧﺮ ﻣﺎﻩ ﺫﻯ ﺍﻟﺤﺠّﻪ ﺭﻭﺯ ﻣﺮﮒ ﻫﻨﺪ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺣﻮﺍﻝ ﺍﻭ ﺩﺭ ﺁﻧﺠﺎ ﺫﻛﺮ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
6. منتخب طریحی : ص 14. و ... .
7. بحار الأنوار : ج 33، ص 214. تذکر الخواص : ص 65.
8. مراقد المعارف : ج 2، ص 223، 228. تاریخ دمشق : ج 56، ص 378.
9. شرح الأخبار : ج 2، ص 166، 536. و ... .
10. منتخب التواریخ : ص 449. وقایع الأیّام : ج رجب، ص 173.
11. الدرجات الرفیعة : ص 423. تاریخ الخلفاء : ص 198.
12. تاریخ بغداد : ج 1، ص 224. و ... .
13. زاد المعاد : ص 35. و ... .
14. مصباح کفعمی : ج 2، ص 598. و ... .
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1
12 رجب
2 ـ ورود امیر المؤمنین علیه السلام به کوفه
#وقایع_رجب
در این روز در سال 36 هـ امیر المؤمنین علیه السلام بعد از واقعه ی جَمَل وارد کوفه شدند و آن شهر را به عنوان مَقرّ حکومت انتخاب نمودند، و اوّلین خطبه شهر کوفه در این روز ایراد فرمودند. (15)
📚 منابع :
15. بحار الأنوار : ج 32، ص 352، 382. و ... .
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1
❖﷽❖
#فضائل_امیر_المومنین_ع
📜1194- و عنه، قال أخبرنا جماعة، عن أبي المفضّل، عن أحمد بن عيسى الغرّاد، عن محمّد بن عبد اللّه بن عمرو الصّفّار، عن الرّضا، عن آبائه عليهم السّلام عن عليّ بن أبي طالب عليه السّلام قال: قال لي النّبيّ صلّى اللّه عليه و اله أنا مدينة العلم و أنت الباب، و كذب من زعم أنّه يصل إلى المدينة لا من قبل الباب.
📝محمد بن عبد اللّه بن عمرو در بصره به سال دويست و چهل و چهار از حضرت رضا عليه السّلام به نقل از پدرانش عليهم السّلام روايت كرده كه على بن ابى طالب عليه السّلام فرمودند: پيامبر گرامى به من فرمودند: من شهر علمم و تو درب آنى و دروغ مىگويد كسى كه گمان مىكند جز از درب آن، به شهر مىرسد.
📚امالی شیخ طوسی - 2، صفحه 431
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1
❖﷽❖
#فضائل_امیر_المومنین_ع
📜1195 - و عنه، قال: أخبرنا جماعة، عن أبي المفضّل، قال حدّثني أحمد بن إسحاق بن العبّاس بن إسحاق بن موسى بن جعفر بن محمّد العلويّ بديبل، قال:
حدّثنا محمّد بن الحسن بن بيان، عن حمران المدائنيّ قاضي تفليس، قال حدّثني جدّي لأمّي شريف بن سابق التّفليسيّ، قال: حدّثنا الفضل بن أبي قرّة التّميميّ، عن جابر الجعفيّ، عن أبي الطّفيل عامر بن واثلة، عن أبي ذرّ، قال: قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و اله من سرّه أن يحيا حياتي و يموت مماتي و يسكن جنّة عدن الّتي غرسها ربّي، فليتولّ عليّا بعدي، وليوال وليّه، و ليقتد بالأئمّة من بعده، فإنّهم عترتي، خلقهم اللّه من لحمي و دمي، و حباهم فهمي و علمي، ويل للمكذّبين بفضلهم من أمّتي، لا أنالهم اللّه شفاعتي.
📝 ابو طفيل عامر بن واثله از ابو ذر روايت كرده كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله فرمودند: هركس دوست دارد كه همچون من زندگى مىكند و همچون من بميرد و در بهشت عدن كه پروردگارم آن را آماده ساخته، ساكن شود بايد پس از من ولايت على را بپذيرد و با ياوران او دوست باشد و از امامان پس از او پيروى كند؛ زيرا آنان خاندان منند و خاندان ايشان را از گوشت و خون من آفريده و فهم و علم مرا به ايشان بخشيده است. واى بر كسانى از امّت من كه فضيلت ايشان را تكذيب كنند كه خداوند شفاعت مرا به آنان نمىرساند.
📚امالی شیخ طوسی - 2، صفحه 431
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1
❖﷽❖
#فضائل_امیر_المومنین_ع
📜673 - أخبرنا ابن الصّلت عن ابن عقدة عن جعفر بن محمّد المحمّديّ، عن إسماعيل بن مزيد عن عيسى بن عبد اللّه، عن أبيه، عن جدّه، عن عليّ عليه السّلام قال:
قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و اله حقّ عليّ على المسلمين كحقّ الوالد على ولده.
📝 رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله فرمود: حق على بر مسلمانان چون حق پدر بر فرزندانش است.
📚امالی شیخ طوسی - جلد1، صفحه 749
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1
❖﷽❖
#فضائل_امیر_المومنین_ع
📜676-طيّة العوفيّ، قال: سألت جابر بن عبد اللّه عن عليّ بن أبي طالب عليه السّلام؟ فقال:
🌠ذاك خير البشر.
📝عطيه كوفى مىگويد: از جابر بن عبد اللّه دربارۀ على بن ابى طالب عليه السّلام پرسيدم. پس گفت: او بهترين انسانهاست.
📚امالی شیخ طوسی - جلد1، صفحه 750
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1
❖﷽❖
#فضائل_امیر_المومنین_ع
📜679- أخبرنا ابن الصّلت، عن ابن عقدة عن يعقوب بن يوسف عن أحمد بن حمدان عن مختار التّمّار، عن أبي حيّان، عن أبيه، عن عليّ عليه السّلام قال: قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و اله من تولّى عليّا فقد تولاّني، و من تولاّني فقد تولّى اللّه (عزّ و جلّ).
📝رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله فرمود: هركس ولايت و سرپرستى على را بپذيرد سرپرستى مرا پذيرفته است و هركس سرپرستى مرا بر خودش بپذيرد خداوند والا را به سرپرستى خود برگزيده است.
📚امالی شیخ طوسی -جلد 1، صفحه 751
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1
❖﷽❖
#فضائل_امیر_المومنین_ع
📜680 - أخبرنا ابن الصّلت عن ابن عقدة عن إبراهيم بن محمّد بن إسحاق عن محمّد بن إسحاق عن صبّاح، عن السّدّيّ، عن صبيح، عن زيد بن أرقم، قال:
خرج رسول اللّه صلّى اللّه عليه و اله فإذا عليّ و فاطمة و الحسن و الحسين عليه السّلام
🕯فقال: أنا حرب لمن حاربكم، و سلم لمن سالمكم.
📝 زيد بن ارقم مىگويد: رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله از خانه خارج شد و على و فاطمه و حسن و حسين عليهم السّلام را مشاهده كرد پس فرمود: من با هركس كه با شما بجنگد مىجنگم و با هركس كه با شما از در آشتى درآيد، با صلح و آشتى رفتار مىكنم.
📚امالی شیخ طوسی - جلد1، صفحه 751
ضامن اشک در تلگرام
@zameneashk
کانال ضامن اشک ایتا
@zameneashk1