روزه و مصرف دارو
اگر معالجه بیمار موکول به مصرف دارو در روز باشد که با عدم استفاده بیمارى شدت مىیابد و یا مدت آن طولانى مىشود روزه واجب نیست و واجب است پس از بهبودى قضاى آن را تا رمضان آینده بگیرند و چنانچه تا رمضان آینده موفق به گرفتن قضا نشود علاوه بر قضا براى هر روز یک مد طعام (750 گرم گندم، آرد، برنج و...) به عنوان کفاره به فقیر بپردازد مگر آن که بیمارى تا سال بعد ادامه یابد که در این صورت قضا ندارد و فقط باید کفاره به مقدار یک مد طعام براى هر روز بدهد و در این حکم فرقى بین افراد و نوع بیمارىها نیست و در این مورد فتاواى مراجع تقلید یکسان است.
بعضى از پزشکان که به مسائل شرعى ملتزم نیستند، بیماران را از روزه گرفتن به دلیل ضرر داشتن منع مىکنند، آیا گفته این پزشکان حجت است یا خیر؟
ج: اگر پزشک امین نباشد و گفته او هم اطمینان آور نباشد و باعث خوف ضرر نشود، گفته او اعتبارى ندارد و در غیر این صورت نباید روزه بگیرد.
مسأله 1595- اگر روز دار بدون قصد بيرون آمدن مني با كسي بازي و شوخي كند1 در صورتي كه عادت نداشته باشد كه بعد از بازي و شوخي مني از او خارج شود2 اگر چه اتّفاقاً مني بيرون آيد روزه او صحيح است3 ولي اگر4 شوخي را ادامه دهد تا آنجا كه نزديك است مني خارج شود و خودداري نكندتا خارج گردد روزه اش باطل است5.
اين مسأله در رساله آيت الله بهجت نيست
1- گلپايگاني، صافي: چنانچه اطمينان دارد كه مني از او خارج نمي شود، اگر چه اتّفاقاً مني بيرون آيد روزه او صحيح است ولي اگر اطمينان ندارد، درصورتي كه مني از او بيرون ايد، روزه اش باطل است.
فاضل: و مني از او خارج شود در صورتي كه عادت داشته باشد كه با اين گونه كارها مني از او بيرون مي آمده، روزه اش باطل است و اگر عادت نداشته كه با اين كارها از او مني خارج شود و اتّفاقاً خارج شده باز روزه اش باطل است مگراين كه اطمينان داشته باشد كه مني از او خارج نمي شود.
2- اراكي: و اطمينان داشته باشد كه مني ازاو خارج نمي شود...
3- مظاهری: [پایان مسأله]
4- اراكي: ولي اگر اطمينان به خارج نشدن مني نداشته باشد، يا...
5- اراكي: و بنابراحتياط واجب قضا و كفّاره دارد.
*****
خوئي، سيستاني، تبريزي، زنجاني، وحید: مسأله- اگر روزه دار بدون قصد بيرون آمدن (زنجاني: بيرون آوردن) مني مثلاً با زن خود بازي و شوخي كند، چنانچه اطمينان دارد كه مني از او خارج نمي شود اگر چه اتّفاقاً مني بيرون آيد روزه او صحيح است ولي اگر اطمينان ندارد درصورتي كه مني از او بيرون آيد روزه اش باطل است.
مكارم: مسأله- اگر روزه دار بدون قصد بيرون آمدن مني مثلاً با همسر خود بازي و شوخي كند، در صورتي كه عادت نداشته باشد كه به اين مقدار بازي و شوخي مني از او خارج شود،ولی اتفاقا بیرون آید روزه اش صحيح است.
سبحانی: مسأله- اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی با کسی بازی و شوخی کند اگر مطمئن باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج نمی شود اگر چه اتفاقا منی بیرون آید روزه او صحیح است و در غیر این صورت روزه او باطل است.