1⃣1⃣ مادر و پسر؛ آیت الهی
در سوره مومنون، مولفههای اصلی و اساسی جامعه و تمدن الهی مطرح شده است. از آیه 22 به بعد، فضای جبهه حق و باطل، از ابتدای تاریخ ترسیم میشود.
نقش حضرت مسیح در این فضا، متفاوت از بقیه انبیا مطرح میشود و میفرماید: ما ابن مریم(س) و مادرش را آیه قرار دادیم و آنها را به یک تپهای که بالای آن محل قرار و آب گواراست بردیم :
"وَجَعَلْنَا ابْنَ مَرْیَمَ وَأُمَّهُ آیَةً وَآوَیْنَاهُمَا إِلَى رَبْوَةٍ ذَاتِ قَرَارٍ وَمَعِینٍ ﴿٥٠﴾"
قرآن زمانی که به معرفی یک مرحله مهم تاریخ و مهمترین فرد تاریخساز بین حضرت موسی و پیامبر خاتم میرسد، از او به تنهایی نام نمیبرد؛ بلکه او را با انتساب به نام مادرش مریم علیها السلام و تاکید بر نسبت فرزندی معرفی میکند و سپس مادرش را هم در کنار او شریک میکند. البته اینجا دیگر مریم(س) را با نامش ذکر نمیکند، بلکه با عنوان مادری این مرد تاریخساز معرفی میکند.
#مریم سلام الله علیها
@zananetamadonsaz
2⃣1⃣ قرار و زندگی گوارای انسانیت
یک سطح برداشت از آیه 50 سوره مومنون، ولادت خارق العاده حضرت عیسی(ع) است.
یک سطح دیگری از معنا هم برداشتی است که با فضا و سیاق آیات قبل و بعد آن تطبیق بکند(معرفی تاریخسازان و فعالیتها و برنامههای آنها). بنابراین وقتی این مادر و پسر معرفی میشوند و جمله بعدی میفرماید "و آویناهما الی ربوه ذات قرار و معین"، معرف برنامه و فعالیت آن افراد تاریخ ساز است. قرآن در این سیاق، سختی و تنهایی بشریت و تمدن مورد نظر او و چگونگی رسیدن به قرار و سکون و آب گوارای انسانیت و تمدن و زندگی آرمانی را نشان میدهد.
قرآن، دایره بسیار وسیع، طبیعی و آسانی را برای حضور اجتماعی و تاثیرگذاری زن معرفی میکند.
تأثیرگذاری حضرت مریم(س)، در پیشبرد نهضت انبیا با اشتغال مردانه نبود، بلکه بسیار موثرتر و با سازوکاری کاملا زنانه و متناسب با ویژگیهای فطری ایشان تعریف شده بود.
حضرت مریم(س)، در واقع، با عبادت و حضور فرزندشان در متن جامعه تاثیرگذاری داشت. زنانگی و تربیت فرزند حضرت مریم(س) بود که تحولات مختلفی را در جامعه رقم زد و اذهان و قلوب را تکان داد.
#مریم سلام الله علیها
@zananetamadonsaz
3⃣1⃣ تربیت فرزند نیاز جبهه حق
تربیت یک فرزند متناسب با نیازهای جبهه حق و آماده سازی وی برای ایفای نقش، در استقرار تمدن توحیدی تاثیری است که خداوند متعال، زنان را شایسته آن دانسته و این وظیفه سترگ را بر دوششان قرار داده است.
رابطه مادر و فرزندی و تربیت انسان و آثاری که در پی دارد، رکن محوری و اصلی فضای کاری انبیا و جبهه حق است. مادر و فرزند، نقطه مرکزی انسانسازی انبیا هستند.
« انبیای خدا برای این مبعوث شدند که آدم تربیت کنند؛ انسان بسازند؛ بشر را از زشتیها، پلیدیها، فسادها، و رذایل اخلاقی دور سازند و با فضایل و آداب حسنه آشنا کنند.» (امام خمینی ره)
#مریم سلام الله علیها
@zananetamadonsaz
3⃣1⃣ تربیت فرزند نیاز جبهه حق
ادامه
نقطه شروع تربیت و انسانسازی از دامن مادر است. پایههای اصلی تربیت انسان در 7 سال اول زندگی و اغلب توسط مادران گذاشته میشود.
«و مهمترین عاملی که بین افراد خانواده رافت، گذشت، وایثار را زنده میکند تجلی روح مادر در بین اعضاي خانواده است؛ زیرا پدر، گرچه به عنوان "الرجال قوامون علی النساء" عهده دار کارهاي اداري واجرایی جامعه کوچک یعنی خانواده است، لیکن اساس خانواده که بر مهر، وفا، و پیوند پیریزي شده است، به عهده مادر است.» (آیت الله جوادی آملی)
#مریم سلام الله علیها
@zananetamadonsaz
4⃣1⃣ منابع
- کتاب تفسیر المیزان، علامه طباطبایی
- کتاب ریاحین الشریعه، ذبیح الله محلاتی
- کتاب زن در آینه جلال و جمال، آیت الله جوادی آملی
- سایت ویکی فقه
- سایت ویکی شیعه
- سایت اهل البیت
- سایت حوزه
- پایگاه جامع علوم انسانی
- مقاله "حضرت مریم(س)، نماد نیایش"، ناهید طیبی
- مقاله "الگو بودن حضرت مریم در قران و انجیل"، زهرا کاشانیها
- مقاله "زنان اسوه در قران(حضرت مریم)"، حسین رحیمی
- مقاله "سیمای قرآنی حضرت مریم"، رضا سعادت نیا
- مقاله "بررسی قواعد و مبانی مشارکت اجتماعی زن معاصر مسلمان"، جشنواره بانوی کرامت
#مریم سلام الله علیها
@zananetamadonsaz
زنان تمدن ساز تاریخ
4⃣1⃣ منابع - کتاب تفسیر المیزان، علامه طباطبایی - کتاب ریاحین الشریعه، ذبیح الله محلاتی - کتاب زن د
#مریم سلام الله علیها
قرآن، مریم را بانویی پاکدامن و برگزیده از میان زنان خوانده و او را الگوی مومنان قرار داده است.از آیات قرآن برمیآید که مریم چند بار با فرشتگان سخن گفته است. همچنین قرآن پرورش مریم را به خدا نسبت داده است.
متن کامل در:
https://fa.wikishia.net/view/%D9%85%D8%B1%DB%8C%D9%85_%D8%AF%D8%AE%D8%AA%D8%B1_%D8%B9%D9%85%D8%B1%D8%A7%D9%86
#مریم سلام الله علیها
قرآن آنگاه که براى مؤمنان، مردان، زنان مؤمن، «آیه اى» و نشانهاى و اسوه اى معرفى مىکند با کلام آسمانى خود مىفرماید، «و جعلناها و ابنها آیة للعالمین»(انبیاء/91) و نیز همراه با آسیه همسر مؤمن کافرترین مرد بشریت، و خدیجه(س)، بانوى احسان، و فاطمه(س)، عصاره نبوت و مادر ولایت، به عنوان یکى از بانوان کامل و انسانهاى برجسته بهشتى شناخته مىشود.
ادامه مطلب در:
http://ensani.ir/fa/article/55403/%D8%AD%D8%B6%D8%B1%D8%AA-%D9%85%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D8%B3-%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D9%86%DB%8C%D8%A7%DB%8C%D8%B4
#مریم سلام الله علیها
ما سر دو راهی قرار میگیریم. کدام راه را انتخاب خواهیم کرد؟ راه هوس و گناه و پول را، یا راه پاکدامنی و تقوا و بندگی خدا را؛ یکی از این دو را انتخاب خواهیم کرد. انتخاب و اختیارِ ماست، اما خدای متعال میداند که ما چه راهی را اختیار خواهیم کرد؛ این در علم الهی هست. اگر شما انسانی هستید که این قدرت در شما وجود دارد که در مقابل کوهی از ارزشهای مادی و برآورندهی هوسها محکم بایستید و تکان نخورید، خداوند برای شما شایستگیهایی در نظر میگیرد. «و مریم ابنة عمران التی احصنت فرجها فنفخنا فیه من روحنا»(۴) خدای متعال بیهوده به مریم اینقدر لطف نمیکند. این، کلام قرآن است. او با همهی وجود پاکدامنی خود را حفظ کرد، لذا شایستهی این شد که مادر عیسی شود.
۱۳۸۴/۰۵/۰۵
بیانات رهبری در دیدار جمعی از مداحان
https://farsi.khamenei.ir/newspart-index?tid=1462
#مریم سلام الله علیها
حضرت مریم هم: «و مریم ابنت عمران الّتی احصنت فرجها فنفخنا فیها من روحنا»(۵) دامن خود را پاک و پاکیزه نگهداشت؛ اینها ارزشهای انسانی است.
این چهار زن فقط نمونه و نماد برای زنها نیستند، بلکه نمونه و نماد برای همهی زنها و مردها هستند. آن دو زن با اینکه باب رحمت جلوی آنها باز بود، به آن راه نرفتند و از آن استفاده نکردند؛ به معنویت بهخاطر چیزهای پست و حقیر - عواملش را قرآن ذکر نکرده، حتماً چیزی است مانند اخلاق بد و یا یک خصلت بد - پشت کردند؛ یک چیز کوچک این دلهای ضعیف را به خودش جذب میکند و آنها را از راه حق منحرف میکند و میشوند نماد کفار و انسان ناسپاس در مقابل خدا. اما دو زن دیگر، نماد ارزشهایند. او برایش جاذبهی معنویت و جاذبهی سخن حق آنقدر زیاد است که به همهی بساط و دستگاه فرعونی پشتپا میزند، این یکی هم پاکیزگی و پاکدامنی و وارستگی دارد.
فاطمهی زهرا (سلاماللَّهعلیها) همهی این فضایل را با هم داراست. چون «و اصطفاک علی نساء العالمین» (۶) دربارهی مریم در قرآن هست و سیدهی نساء عالمین، در روایت هم دارد که او سرور زنان عالم در زمان خودش بود، ولی فاطمهی زهرا سرور زنان عالم در همهی ادوار تاریخ است(۷) این الگوست. برادران عزیز! ما امروز به این الگو احتیاج داریم.
۱۳۸۳/۰۵/۱۷
بیانات رهبری در دیدار جمعی از مداحان
https://farsi.khamenei.ir/newspart-index?tid=1462