#حدیث_روز
● در خانه اینگونه باش!
حضرت امام صادق علیهالسلام فرمودند:
🔹 «إنَّ المَرءَ يَحتاجُ فى مَنزِلِهِ و َعِيالِهِ إِلى ثَلاثِ خِلالٍ يَتَكَلَّفُها و َإن لَم يَكُن فى طَبعِهِ ذلِكَ: مُعاشَرَةٌ جَميلَةٌ و َسَعَةٌ بِتَقديرٍ و َغَيرَةٌ بِتَحَصُّنٍ»
🔸 مرد در خانه و نسبت به خانواده اش نيازمند رعايت سه صفت است هر چند در طبيعت او نباشد:
خوشرفتارى،
گشاده دستى به اندازه،
و غيرتى همراه با خويشتن دارى.
📚 تحف العقول؛ ص 322
👉@zanJani_net
💠 راهی برای کنترل عصبانیت
❖از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
📝 تحمّل افرادی که زود عصبانی میشوند و بر عصبانیت پافشاری میکنند خیلی سخت است. برخلاف کسانی که زود عصبانی میشوند و زود هم برمیگردند. مرحوم والد ما زود عصبانی میشد ولی زود هم از اینکه عصبانی شده، پشیمان میشد و برمیگشت.
ایشان میفرمود: من راهی برای کنترل عصبانیتم پیدا کرده بودم و آن این بود که تا عصبانی میشدم، ذهنم زود منتقل میشد که اگر آقای حاج سید احمد خوانساری و آقای گلپایگانی بودند، آیا آنها هم عصبانی میشدند؟ و وقتی متوجه میشدم که آنها اگر در این مقام بودند، تندی نمیکردند، عصبانتیم را کنترل و از بروز آن جلوگیری میکردم.
آقای خوانساری و آقای گلپایگانی و آقای شریعتمداری در این جهت ممتاز بودند.
📚جرعهای از دریا، ج1، ص544
👉@zanJani_net
#استفتائات
🔴 ممانعت از تحویل کالایی که به قیمت گذشته فروخته شده
❓ اینجانب ابتدای سال از یک فروشنده لوازم خانگی یک دستگاه ماشین لباسشویی خریداری کردم و وجه آن را نقدا پرداخت نمودم. قرار بر این بود تا مدت ده روز کالا را تحویل دهد. اکنون پس از گذشت چند ماه کالا را تحویل نداده و میگوید: کالای شما هم کمیاب و هم گران شده است، بیا پولت را پس بگیر. حکم شرعی مسئله چیست؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ حق فسخ معامله را ندارد و باید کالا را تحویل دهد مگر آن که معلوم شود هنگام معامله، قیمت کالا به دلایلی که ذکر می کند(کمیابی و تغییر قیمت) گرانتر بوده و او هم اطلاع نداشته است که در این حال اگر شما تفاوت قیمت را نپردازید، حق فسخ خواهد داشت.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
💠 فتوّت و جوانمردی
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» مینویسد: 🔻
📝 فتوّت و جوانمردى، يك معنایى است، راستى و درستى نيز معناى ديگر. و ممكن است شخصى، دزد و دغل باشد؛ ولى در عين حال، جوانمردى و فتوّت داشته باشد؛ چنان كه ممكن است شخصى، راستى و درستى داشته باشد، امّا جوانمردى و فتوّت نداشته باشد؛
مثل آن مرد مقدّسى كه به دخترش جهيزيّه داده بود، بعد از چندى، دخترش ناخوش شده بود. او مأيوس از حيات دختر شده، رفته جهيزيّه را پيش چشم دختر جمع كرده، آورده بود. وى خود بر اين پيش دستى خود مباهات مىنموده، مىگفته من كه اين ها را جمع مىنمودم، دختر چشمش را باز كرده، نگاهى به من كرد، گفت: آقا جان! مىبرى، ببر.
به خدا قسم، هنگام شنيدن اين قصّه، به چشمم اشك آمد؛ منتها مجلس بود، خوددارى كردم؛ و هم هنگام نوشتن، در اين هنگام خوددارى نكردم، اشك بىاختيار ريخت. بعد قلم را از دست گذاشته، اشكم را پاك نمودم. خدايا اين دل، دل بوده يا سنگ و آن مال، مال بوده يا ننگ؟
● واقعا خيلى اشخاص هستند كه چندان قيد حلال و حرام را ندارند؛ امّا مردانگى و جوانمردى دارند. در معامله با آن ها، انسان مغبون نمىشود؛ امّا در برابر آن ها، اشخاصى هستند كه نهايت دقّت را در حلال و حرام دارند، لكن مردانگى و جوانمردى ندارند. در معامله، اصلاً رعايت انصاف نمىكنند. از اين ها، من در صف جماعت مىبينم؛ در جایى كه نشست، مثل سنگ حركت نمىكند، ولو به يك انگشت حركت كردن او جاى يك نفر باز مىشود، حركت نمىكند. شيطان اين دسته اشخاص را از كجايش مهار كرده، نمىدانم. فريفته عمل خود مىباشند. عمل خودشان را بزرگ مىبينند و يا عمل مردم را حقير مىشمارند. غرض، كجايشان درد مىكند، نمىدانم.
● اجمالاً از اوصاف جوانمردى، نهايت دورند. با اينكه اينها موفّق به بسيارى از مستحبّات مىشوند، ولى موفّق به اين قسمت از مستحبّ نمىشوند كه در معامله سهلگير باشند؛ با وجود اينكه حضرت رسول اكرم (صلّی الله علیه و آله) دعاى بركت كرده بر كسى که در فروش آسان گيرد، در خريد آسان گيرد، و در پرداخت و دريافتش نيز آسان بگيرد. «بَارَكَ اللَّهُ عَلَى سَهْلِ الْبَيْعِ سَهْلِ الشِّرَاءِ سَهْلِ الْقَضَاءِ سَهْلِ الِاقْتِضَاء» (تهذيب الأحكام،ج7، ص18)
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
💠 جایگاه علمی ویژه شیخ انصاری (ره)
❖ از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
📝 از وفات شیخ انصاری «رضوان الله علیه» تا کنون حدود 160 سال میگذرد. اگر فرض کنیم که شیخ از سی سال قبل از وفاتش مدرّس عالیمقامی بوده است، اکنون تقریباً ۱9۰ سال از آن زمان میگذرد. در طول این مدت تمام افکاری که در مجامع علمی و حوزههای شیعه مطرح و مدار بحث بوده، یا سخنان شیخ بوده و یا از سخنان ایشان الهام گرفته است. این مطلبی است که قابل انکار نیست و هر شخصی وارد حوزهها بشود، آن را میفهمد.
در این مدت، افکار علما و فقها روی هم آمده، تبادل فکری شده، آرا نضج یافته، در مطالب علمی حک و اصلاح شده، ولی با اینهمه با گذشت ۱9۰ سال، هنوز آرا و نظریات فقهی و اصولی شیخ انصاری مقام اول را داراست. این جهتی است که برای ما ملموس است.
ما مباحثهای در مبحث تعادل و تراجیح داشتیم. به نظر میرسید که مطالب متأخرین در سطح پایینتری از مطالب شیخ است با آنکه متأخرین حرفهای شیخ را دیدهاند.
در حال حاضر، تحقیقات شیخ در هر مسألهای جزء تحقیقات درجه اول است و این گونه نیست که بگوییم نظریات اصولی و فقهی شیخ، دیگر کهنه شده است، بلکه درست بر عکس است و چنین به نظر میرسد که آرای شیخ مرحله نهایی را طی کرده و پس از وی تنزّل آغاز شده است.
📚جرعهای از دریا، ج1، ص130
🔰 کانال رسمی پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
🔸تأکید آیت الله العظمی شبیری زنجانی بر تقویت درس اخلاق در حوزه علمیه:
در گذشته، رؤیت علماء برای هدایت مردم کافی بود
آیت الله العظمی شبیری زنجانی شرایط کنونی ایران و جهان را «شرایط ویژه» دانستند و بر لزوم تقویت و گسترش درسهای اخلاق در حوزه علمیه تاکید کردند.
معظم له شب گذشته در دیدار با آیت الله حسینی بوشهری -دبیر شورای عالی حوزه های علمیه- با اشاره به درس اخلاق مرحوم امام خمینی افزودند: آقای خمینی که درس اخلاق می گفتند تا چند روزی حوزه یک حال و هوای دیگر داشت. امروز جای این درس اخلاقها در حوزه خالی است.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی با تبیین نقش علماء در ترویج اخلاق خاطر نشان کردند: وقتی که گذشته حوزه را بررسی می کنیم می بینیم که در مناطق مختلف کشور، رؤیت علماء برای هدایت مردم کافی بود. مردم از رفتار علما و روحانیون درس می گرفتند.
ایشان نپرداختن به سیره حضرات معصومین علیهم السلام و علمای شیعه را یکی از دلایل کم رنگ شدن مباحث اخلاقی دانستند و افزودند: باید برای طلبهها مجلسی تشکیل شود و سخنرانان با استناد به روایتهای نورانی و سیره بزرگان مباحث اخلاقی را شرح دهند.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی با اشاره به تعطیلی درسهای حوزه در روزهای پایانی هفته، از طلبهها خواستند با مطالعه سیره علماء عوامل موفقیت آنان، و روش برخوردشان با مردم و جامعه را بررسی کنند.
معظم له افزودند این روش مطالعه باعث می شود طلبه هم از فرصت عمرش بهره ببرد و هم خستگی مطالعات روزهای گذشته را نداشته باشد.
@zanjani_net
🏴 مجلس عزای شهادت امام حسن مجتبی علیهالسلام در دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
● همزمان با هفتم ماه صفر که بنابر برخی از اقوال، سالروز شهادت امام حسن مجتبی علیه السلام است، مجلس سوگواری و عزاداری با حضور آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی دام ظلّه در دفتر معظمٌ له برگزار می شود.
بر این اساس، جلسه سخنرانی و عزاداری در صبح روز چهارشنبه 97/7/25 از ساعت 10:30 برگزار می گردد و دفتر معظمٌ له پذیرای عموم مؤمنین و ارادتمندان به خاندان عصمت و طهارت علیهمالسلام خواهد بود.
● شایان ذکر است مرجع عالیقدر در پاسخ به استفتایی در مورد بزرگداشت هفتم صفر به عنوان سالروز شهادت امام مجتبی علیهالسلام، فرمودند:
«عزاداری روز هفتم ماه صفر به عنوان سوگواری سبط(علیه السلام) و تعطیل بازار که سنت شیعیان بوده، از شعائر دینی است که باید محفوظ بماند و با ذکر مناقب امام هفتم (علیه السلام) منافات ندارد.»
️🔰کانال رسمی پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
@zanjani_net
💠 آیا تاکنون برای او دعا کردهام؟
❖ از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
📝 مرحوم آقا سید عبدالمجید گروسی از شاگردان مورد مشورت میرزای شیرازی و از نظر جهت عقلی، خیلی فوقالعاده بود. ایشان بعداً به همدان رفته است. آقا سید عبدالمجید، خطاط درجه اول هم بوده در خط شکسته؛ بعضی او را اولین شکستهنویس میدانستند و شنیدم که خط شکستهاش با خط درویش،گاهی اشتباه شده است. نامههای میرزای شیرازی را ایشان مینوشته است؛ چون هم خطش خیلی عالی بوده و هم انشائش، همچنین با ذوق و کمال هم بوده است.
مرحوم آقا حیدر همدانی(پدر عیال مرحوم آقای مفتح) شاگرد آقا سید عبدالمجید، نقل میکرد:
میرزای شیرازی میخواسته نامهای به ناصرالدین شاه بنویسد. آقا سید عبدالمجید متن نامه را تهیه میکند تا میرزا امضا کند. وقتی میرزا نامه را مطالعه میکند، تأمل میکند. دوباره مطالعه و تأمل میکند و خلاصه طول میکشد. آقا سید عبدالمجید از میرزا میپرسد که اگر به نظر مبارک جایی از نامه ایراد دارد، یک نامة دیگر بنویسم، و تأمل آقا از چه جهت است؟
میرزا میفرماید: شما در اینجا راجع به ناصرالدین شاه نوشتهاید «من شما را دعا میکنم»، و من الآن میخواهم ببینم که ایشان را دعا کردهام؟ آیا این حرف درستی است و شرعاً میتوان نوشت؟
یک قدری که میگذرد، میرزا میفرماید: عیب ندارد، بنویسید؛ چون ناصرالدین شاه در یک جریانی یک وقت، خدمتی به شیعه کرد و من دعایش کردم، پس عیبی ندارد نوشتن این جمله.
میرزا به تمام معنی مواظب و مراقب خودش بود!
📚 جرعهای از دریا، ج1، ص121
@zanjani_net
#استفتائات
🔴 اقرار اجباری
❓ اگر متهم در دادگاه ادعا کند که در مراحل بازجویی تحت فشار و شکنجه، اِقرار به جرم کرده و قسم یاد کند که به اجبار اِقرار نموده است، آیا میتوان به اقرار ترتیب اثر داد؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ اصل اقرار باید ثابت باشد. همچنین باید ثابت شود محیط اقرار نوعاً موجب خوف و اکراه نبوده است.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
🏴آرزو داشتم در پیاده روی اربعین حسینی شرکت کنم
از بیانات آیت الله العظمی شبیری زنجانی دام ظله:🔻
📜 پیاده روی اربعین تبلیغ شریعت و تبلیغ ولایت حضرات معصومین علیهم السلام است. دشمنان و ظالمان و این گروه های تکفیری در مقابل این قدرت وحشت می کنند.
این پیاده روی نشانه عظمت تشیع است و من آرزو داشتم توان جسمی ام به قدری بود که می توانستم در پیاده روی شرکت کنم.
در روایات بسیاری بر زیارت آن حضرت تاکید شده، حتی در پاره ای از این روایات، از وجوب و فرض بودن این زیارت یاد شده، تا بدانجا که برخی علماء همچون مرحوم علامه مجلسی و پدر بزرگوارشان به این نظر متمایل شده اند که بر کسی که توانایی انجام زیارت آن حضرت را دارد این زیارت در طول مدت عمر، یک بار واجب است.
امروز این پیاده روی تبدیل به یکی از شعائر اسلامی و وسیله ترویج مذهب است و از این باب مصداق روایات مربوط به تعظیم شعائرالله است.
● محدث جلیل القدر مرحوم حاجی نوری (قدس سره) با پیاده روی مستمر خود در ایام اربعین از نجف به کربلا، به همراه بزرگان علماء، به این مراسم شکوهی ویژه بخشید، و سر انجام در مسیر بازگشت پیاده روی، به دیار باقی شتافت.
................................................
✔️کانال رسمی تلگرام پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
@zanjani_net
💠 فرزندم را بزرگ شمردی...
❖ از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
📝 آیت الله حاج شیخ علی اکبر نهاوندی (م1369ق) به تقدس و تقوا خیلی معروف بود. ایشان در مشهد ساکن بود و در مسجد گوهرشاد نماز میخواند. شاید بتوان گفت که نماز ایشان از نظر عظمت و کثرت جمعیت در ایران اوّل بود. تا آخر شبستان پر از جمعیت میشد. چنین جمعیتی در هیچ جای دیگر نبود.
ایشان از نظر سنی از آیت الله بروجردی خیلی بزرگتر بود. وقتی آیت الله بروجردی به مشهد مشرف می شود، حاج شیخ علی اکبر جای نماز جماعت خود را به آقای بروجردی واگذار میکند. همه ائمه جماعات مسجد گوهرشاد ـ به جز یک نفر ـ نمازهایشان را تعطیل میکنند.
تمام مدتی که آقای بروجردی در مشهد بود، آقای حاج میرزا احمد کفایی ـ که شخص اول مشهد از نظر ریاست و رئیس روحانیون آنجا بود ـ و آقای حاج شیخ علی اکبر ـ که شخص اول مشهد از نظر وجهه مردمی و تقوا بود ـ در یمین و یسار آقای بروجردی به ایشان اقتدا میکردند و ملازم نماز وی بودند.
وقتی حاج شیخ علی اکبر نهاوندی به عتبات و نجف میرود، آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی که مرجع کل شیعه بود، جای نمازش را به مرحوم حاج شیخ علی اکبر تفویض میکند و ایشان به جای آسید ابوالحسن اصفهانی نماز میخواند.
خیلیها از حاج شیخ علی اکبر نقل کرده اند که گفته بود: در همان وقت صدایی شنیدم که : «عَظَّمْتَ وَلَدی عَظَّمتُکَ»؛ یعنی برای اینکه در مشهد آیت الله بروجردی را تعظیم کردی، ما هم در نجف تو را تعظیم کردیم.
📚 جرعه ای از دریا، ج1، ص562
@zanjani_net
#حدیث_روز
🔸هشدار امام رضا(ع) به شیعیان: همدیگر را تخریب نکنید!
❇️ يَا عَبْدَ الْعَظِيمِ أَبْلِغْ عَنِّي أَوْلِيَائِيَ السَّلَامَ وَ قُلْ لَهُمْ أَنْ لَا يَجْعَلُوا لِلشَّيْطَانِ عَلَى أَنْفُسِهِمْ سَبِيلًا وَ مُرْهُمْ بِالصِّدْقِ فِي الْحَدِيثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ وَ مُرْهُمْ بِالسُّكُوتِ وَ تَرْكِ الْجِدَالِ فِيمَا لَا يَعْنِيهِمْ وَ إِقْبَالِ بَعْضِهِمْ عَلَى بَعْضٍ وَ الْمُزَاوَرَةِ فَإِنَّ ذَلِكَ قُرْبَةٌ إِلَيَّ وَ لَا يَشْتَغِلُوا أَنْفُسَهُمْ بِتَمْزِيقِ بَعْضِهِمْ بَعْضاً فَإِنِّي آلَيْتُ عَلَى نَفْسِي إِنَّهُ مَنْ فَعَلَ ذَلِكَ وَ أَسْخَطَ وَلِيّاً مِنْ أَوْلِيَائِي دَعَوْتُ اللَّهَ لِيُعَذِّبَهُ فِي الدُّنْيَا أَشَدَّ الْعَذَابِ وَ كَانَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخاسِرِينَ.
👈🏻در روایتی از جناب عبدالعظیم حسنی آمده که امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) فرمودهاند:
ای عبدالعظیم! به یاران من سلام برسان و بگو مبادا به شیطان راه بدهند که بر آنها مسلط شود و آنها را به راستگویی و امانتداری و سکوت فرا بخوان و بگو با یکدیگر بیهوده جدل نکنند.
به آنها بگو به همدیگر روی بیاورند و با هم رابطه اجتماعی داشته باشند و به جان همدیگر نیافتند و یکدیگر را تخریب نکنند.
به جان خودم سوگند که اگر کسی چنین کاری بکند و یکی از یاران مرا به خشم بیاورد از خدا خواهم خواست که او را به بدترین صورت در دنیا عذاب کند و در آخرت نیز از زیانکاران باشد.
📚بحار الانوار (طبع دار الاحیاء التراث)، ج 71، ص 230
🔸کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
📣 #اطلاعیه: زمان آغاز درس خارج اصول
🔸 به اطلاع میرساند درس خارج «اصول فقه» آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی (دام ظله) از روز یکشنبه دهم ربیع الأول (برابر با 27 آبان97) آغاز میگردد.
جلسات درس در روزهای یکشنبه، دوشنبه و سهشنبه هر هفته، ساعت ۱۰ صبح در دفتر معظم له برگزار میشود و صوت و متن دروس از طریق سایت دفتر و همچنین کانال دروس در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد.
🔻پایگاه اطلاع رسانی دفتر معظمٌ له:
http://zanjani.net/index.aspx?pid=1
🔻کانال دروس در ایتا:
https://eitaa.com/dars_shobeiryzanjani
💠 قدرت تفکر میرزای شیرازی
❖ از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
ایشان از نظر فکری، فکرِ سیّالِ فوقالعاده و جولان ذهنی عجیبی داشته است. اصلاً بحثهای «سامرائی» و بحثهای «نجفی» دو سبک مختلف دارند. «قطعی حرف زدن» سبک بحثهای نجفیهاست و «مطالب تشکیکی و با تردید گفتن» سبک سامرائیهاست. به تعبیر آقای میرزا عبدالله مجتهدی، ممثّل فکر نجفیها «اِنّما» است و ممثّل فکر سامرائیها «لعلّ» است.
به هر حال، میرزا در اثر اینکه فکرش خیلی جوّال بوده، زیاد تجدیدنظر میکرده. فرد متّقی و خداترسی هم بوده. اگر میخواسته همینطوری فتوا بدهد، دچار اشکال شرعی میشده؛ لذا میگفته احتیاط کنید و خیلی کم فتوا داده است. یکی از چیزهایی که بعضیها به وسیله آن حرجی بودن احتیاط و غیرقابل عمل بودن آن را نقض میکنند، همین است که میگویند: «میرزا مدّت طولانی مرجع تقلید بوده و مقلّدین را به احتیاط ارجاع میکرده و هیچ اختلال نظامی هم واقع نشده است».
هم از نظر علمی و هم از نظر تقوایی، تمام شاگردهای درجه اولی که از جهت تقوا و جهات اختلافی در رتبة اوّل بودند، میرزا را پذیرفته بودند؛ مثل آقا میرزا محمّد تقی شیرازی.
فاضل اردکانی که همطبقه شیخ بوده و بعد با میرزای شیرازی همتراز شده، دیگران را از نظر تقلیدی به میرزا ارجاع میداده و به رسالهنویسی بعضی دیگر انتقاد میکرده و میگفته: «مگر قرار است که شروع کنند برای هر چند نفر یک رساله بنویسند! میرزا عالم بزرگواری است و متقّی هم هست».
📚 جرعهای از دریا، ج1، ص149
@zanjnai_net
#استفتائات
🔴 اطاعت فرزند از اوامر پدر و مادر
❓ اگر پدر یا مادر، فرزند خود را موظف به انتخاب رشته تحصیلی یا شغل خاصی کند یا بگوید با فلانی ارتباط و دوستی نداشته باش، اطاعت از امر و نهی ایشان از نظر شرعی واجب است؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ اگر والدین در مسیر تربیت و هدایت فرزند به روش دینی، امر و نهی کنند و از ترک آن توسط فرزند، اذیت شوند اطاعت لازم است و در غیر اینصورت واجب نیست. البته در ابراز مخالفت هم رعایت حرمت و شأن آنها صورت گیرد و سزاوار است که سعی در جلب رضایت یا اقناع آنها شود.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjnai_net
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
🔺همه خوبی ها در تمسک به ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام است...
@zanjani_net
#آثار_شیخ_انصاری
❖ پرسش و پاسخ از محضر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی درباره آثار شیخ انصاری (قدس سره): 🔻
(شماره1)
● تهذیب و ویرایش کتاب رسائل
❓به نظر میرسد در برخی از مطالب رسائل تنظیم منطقی وجود ندارد. آیا این کتاب را نیازمند تهذیب و ویرایش میدانید؟
✍ این خاصیت تأسیس است. شیخ انصاری (ره) مؤسس است؛ یعنی اول کسی است که این مباحث را آورده است. لذا این کتاب نیاز به تحریر دارد؛ همانند این که خواجه طوسی، کتابهای دانشمندان سابق را تحریر کرده که بسیار ذیقیمت است و از کتب اصلی ارزش بیشتری دارد. البته خواجه طوسی برای تحریر صالح بوده است، ولی پس از شیخ، به نظر کسی که بتواند کلمات را تحریر کند، نیامده است.
📚جرعهای از دریا، ج1، ص142
@zanjani_net
#آثار_شیخ_انصاری
❖ پرسش و پاسخ از محضر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی درباره آثار شیخ انصاری (قدس سره): 🔻
(شماره2)
● ویژگی کتاب رسائل
❓ از ملاحظه رسائل چنین به نظر میرسد که مربوط به چند دوره تدریس باشد، آیا این مطلب صحیح است؟
✍ آری، از نکات جالب رسائل همین است که شیخ انصاری در آن زیاد تجدیدنظر میکرده؛ چون فکرش جوّال بوده است. ایشان رسائل را به میرزای شیرازی داده بود که حکّ و اصلاح کند که این امر علامت اعتمادِ بسیار شیخ به میرزاست، و شیخ دستور داده بود که این کتاب با تصحیحات میرزا چاپ شود و شاید در بعضی چاپهای دوره اول رسائل این کار انجام شده است.أصحّ نسخ رسائل، نسخههایی است که با تصحیح میرزا چاپ شده است.
از یکی از بزرگان شنیدم که میفرمود: شیخ در باب اشتغال «إن قلتَ و قلتُ» زیادی دارد و بعضی جاها «إن قلت» با «قلتُ» نمیسازد. ایشان میگفت: در حاشیه أوثق الوسائل یا حاشیه آشتیانی دیدم که منشأ این ناموزونی این است که «إن قلت» مربوط به یک دوره است و «قلت» مربوط به دوره دیگر، و به اشتباه «إن قلت» از یک دوره با «قلت» از دوره دیگر کنار هم قرار گرفتهاند.
من در بحث اشتغال این مطلب را ندیدم. هنگامی که بحث انسداد را مطالعه میکردم، در حاشیه أوثق این مطلب را مشاهده کردم.
📚جرعهای از دریا، ج1، ص142
@zanjani_net
💠امامت جماعت در مدرسه فیضیه (1)
❖از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
در مدرسه فیضیه قبل از مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری، آخوند ملّا عبدالله قمی امام جماعت بود. وقتی مرحوم حاج شیخ به قم هجرت کرد، آقای حاج سید احمد خوانساری امامت آنجا را عهدهدار شد و شبها در مدرسه فیضیه اقامه جماعت میکرد.
آقای آسید محمدتقی خوانساری عصرها درس اصولی شروع کرد که تا آخر هم ادامه داشت. یک وقت آقای حاج سید احمد به مسافرت رفت و قهراً نماز مدرسه فیضیه بدون امام شد. اصحاب آقای آسید محمدتقی بعد از درس به ایشان عرض کردند که آقای حاج سید احمد مسافرت رفته است، برای اینکه طلبهها از نماز جماعت محروم نشوند، شما امامت کنید. او هم به جهت صفای خاصّی که داشت، پذیرفت.
آقای آسید محمدتقی در امامت و اقتدا کردن سختگیر نبود و مثل حاج آقای والد ما، ایشان هم نه مشکل نفسانی داشت و نه مشکل فقهی. لذا به راحتی به سایرین اقتدا میکردند.
وقتی آقای حاج سید احمد خوانساری مراجعت کرد، مطلع شد آقای آسید محمد تقی امامت را به عهده گرفته است، لذا برای اینکه آقای آسید محمدتقی ادامه دهد، برای نماز جماعت به فیضیه نمیآمد. یک شب سیّد پیرمرد مقدّسی که خالی از عوامی نبود و مقدسمآبیهای غیرمتعارفی داشت، به آقای آسید محمدتقی شدیداً تند شد و اعتراض کرد که این نماز آقای حاج سید احمد است و شما چرا آن را تصاحب کردهاید؟!
آقای آسید محمدتقی که از روی صفای نفس و برای تعطیل نشدن نماز جماعت اینکار را انجام داده بود و از مراجعت آقای حاج سید احمد هم اطلاعی نداشت، وقتی اعتراض آن پیرمرد مقدّس را دید، دیگر برای نماز جماعت نیامد. وقتی آقای حاج سید احمد متوجه شد آقای آسید محمدتقی نیامده است، خودش نزد آقای آسید محمدتقی رفت و ایشان را آورد و به وی اقتدا کرد و رسماً نماز خود را به ایشان تفویض کرد.
📚جرعهای از دریا، ج2، ص623
@zanjani_net
#استفتائات
● داروها و لوازم آرایشی تهیه شده از جفت جنین
❓ با توجه به اینکه امروزه بسیارى از لوازم آرایش و برخی از داروها از جفت جنین تهیه میگردد، استفاده و مصرف آن چه حکمی دارد؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ نجس است. بنابراین خوردن داروی ساختهشده از آن در غیر حال اضطـرار و استیصال جایز نیست، البته تزریق و یا استفاده از آن بهصورت پماد، اشکال ندارد اما برای نماز باید برطرف و تطهیر شود.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
#حدیث_روز
● روزیآورنده و روزیبرنده!
حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمودند:
🔹 «اَلأمانَةُ تَجُرُّ الرِّزقَ، و الخيانَةُ تَجُرُّ الفَقرَ»
🔸 امانتدارى، رزق و روزى مى آورد و خيانت در امانت، فقر و نداری.
📚 تحف العقول؛ ص 221
@zanjani_net
🔸اسلام و علاقه به زنان
❖برگرفته از درس خارج فقه آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
در روایات زیادی بر «حبّ النساء» و علاقه به زنان تأکید شده و آن را پسندیده و مستحب دانستهاند. از جمله در روایتی از امام صادق(ع) آمده است:
«من أخلاق الأنبیاء صلی الله علیهم حبُّ النّساء»: علاقه به زنان از اخلاق پیامبران است (کافی، چاپ اسلامیه، ج 5، ص 320).
از طرفی هم بسیاری از روایات «حبّ النساء» را مذموم دانسته و از آن نهی کردهاند. در اینجا باید بررسی کرد که مراد از «حبّ نساء» در روایات چیست؟
🔺دو گونه میتوان بین این دو دسته روایات به ظاهر متعارض جمع کرد:
1⃣اول اینکه بگوییم مراد از روایات دسته دوم، نهی از افراط در «حبّ نساء» است نه اصل آن. در برخی احادیث، صریحا از زندوستیِ افراطی نهی شده است. با این همه، در تعابیر روایات آمده که دنیا راهی برای وصول به کمالات معنوی و رسیدن به قرب الهی است و از این جهت، علاقه به زنان گاهی حکم عبادت را پیدا میکند. بر این اساس، علاقه به همسر و ازدواج از دیدگاه اسلام، مشروط بر آنکه به افراط نگراید -بر خلاف دیدگاه رهبانیت مسیحی- امری مطلوب است و چه بسا عبادت به شمار میرود.
2⃣دومین راه برای جمع این دو دسته روایت این است که بگوییم روایات دسته اول شاید مربوط به حبّ زوجه و همسر نباشد و در واقع در برابر «حبّ الرجال» صادر شده باشد؛ زیرا با توجّه به اینکه در عصر جاهلی، جنس زن مورد تحقیر و ظلم قرار میگرفته، در اسلام کرامت زن و لزوم احترام به زن به عنوان یکی از دو جنس بشر مورد تأکید قرار گرفته است و همین تکریم زن و مخالفت با تحقیر زنان، از اخلاق پیامبران شمرده شده است.
📚خارج فقه، مبحث نکاح، جلسه اول، 22 شهریور سال 1377
@zanjani_net
🔸 سالروز میلاد با سعادت حضرت امام حسن عسکری "علیه السلام" را به ساحت مقدس فرزندشان امام عصر "عجل الله فرجه الشریف" و به همه شیعیان و محبین آن حضرت تبریک و تهنیت میگوییم.
🔻از سفارشات آن حضرت:
« زیاد به یاد خدا و به یاد مرگ باشید و همواره قرآن بخوانید و بر پیامبر (صلی الله علیه و آله) صلوات بفرستید»
@zanjani_net
🔸 آیت الله العظمی شبیری زنجانی، در دیدار جمعی از اساتید و فعالان فرهنگی غیر ایرانی:
عقائد شیعه تحمیلی نیست، بلکه مطابق با فطرت انسان است
آیت الله العظمی شبیری زنجانی، دوشنبه شب در دیدار جمعی از اساتید و فعالان فرهنگی غیر ایرانی مقیم کانادا، آمریکا و بعضی از کشورهای آفریقایی و آسیایی گفتند: عقائد شیعه تحمیلی نیست، بلکه مطابق با فطرت انسانهاست و اگر درست بیان شود جوامع آن را میپذیرند.
ایشان حضور در دانشگاه و فعالیتهای علمی و فرهنگی را برای این اساتید «نعمتی الهی» خواندند و افزودند: از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت شده که خداوند در ایام زندگی اشخاص، نسیم رحمتی را برای آنها قرار میدهد و مومن باید از این نسیم استفاده کند. امروز نعمتی نصیب شما اساتید -که به زیور دانش و اخلاق مزین هستید- شده که می توان از آن برای یاری رساندن به مذهب و دین استفاده کنید؛ این نعمتی که امروز روزی شما شده، روزی بسیاری از ما نشده است.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی خاطرنشان کردند: جوامع مختلف در حال تغییر و تحول هستند و کسانی در این تغییر و تحولات نقش ایفاء میکنند و تأثیرگذاری بیشتری دارند که برای برقراری ارتباط با مردم تلاش بیشتری میکنند. و در این رابطه اگر از روی اعتقاد، مطالبی که از طریق اهل بیت علیهمالسلام به ما رسیده با ابزار و شیوه مناسب بیان شود، جامعه میپذیرد؛ چون عقائد شیعه مطابق با فطرت انسان است و در آن تحمیل نیست.
ایشان افزودند: مرحوم «حاج شیخ جعفر شوشتری» در زمان «ناصرالدین شاه» به تهران میآید و مردم را موعظه میکند. نقل شده این چند وقتی که ایشان در تهران بودند، معاصی زیادی ترک شد و تحولی در جامعه به وجود آمد. تهرانِ قبل از او و تهرانِ بعد از او متفاوت بود.
در ادامه این دیدار آیت الله العظمی شبیری زنجانی به سؤالات چند تن از اساتید مقیم آمریکا و کانادا درباره احکام فقهی و مسائل شرعی مورد ابتلای مسلمانان مقیم کشورهای غربی، پاسخ دادند.
در این دیدار اساتید و فعالان فرهنگی کشورهای مختلف از آیت الله العظمی شبیری دعوت کردند برای ملاقات با شیعیانی که مشتاق دیدار با ایشان هستند به این کشورها سفر کنند.
معظم له با اشاره به شرایط جسمی خود گفتند: اگر چه ما از آنها دوریم اما دعا برای همه این عزیزان را وظیفه خودمان میدانیم.
@zanjani_net