چگونه با دختر یا پسر ۱۰ ساله خود رفتار کنیم؟
کودکان در این سن برای ظاهر خود اهمیت بیشتری قائل می شوند. کودکان 10 ساله بیش از گذشته می خواهند که شبیه همسالان خود شوند. مشکلات اختلال بد شکلی بدن نیز می تواند در این سن در برخی از کودکان ایجاد شود.
سعی کنید در مورد تصویر ظاهری بدن، فعالیت بدنی و پذیرش اجتماعی، الگوی خوبی برای کودک خود باشید.
از اظهار نظرهایی که بدن فرزندتان را مورد انتقاد قرار می دهد (مانند اینکه کودک خود را “چاق” خطاب کنید) خودداری کنید.
در سن 10 سالگی کودکان تمایل به حفظ حریم خصوصی دارند.
کودکان ده ساله بیشتر از بدن خود آگاه می شوند و به احتمال زیاد هنگام حمام کردن و لباس پوشیدن خواهان حفظ حریم خصوصی هستند. آنها همچنین بیشتر به چیزهایی مانند لباس و مدل مو و آنچه دوستانشان فکر می کنند و می پوشند توجه می کنند.
یکی از مهم ترین چیزهایی که کودکان 10 ساله در تلاش اند که به آن برسند، خودمختاری بیشتر است.
آن ها میتوانند مسئولیت های بیشتری را بر عهده بگیرند، از جمله رسیدگی به کارهای خانه، تکالیف مدرسه و استفاده عاقلانه از زمان. آنها هنوز هم اغلب برای انجام برخی کارها نیاز به نظارت والدین دارند.
مهم است که از استقلال در حال ظهور کودکان در این سن حمایت کنیم و به آنها اجازه دهیم در صورت امکان، چالش های جدیدی را انجام دهند.
سوالات متداول
انتظار از یک کودک 10 ساله از نظر روانشناسی چیست؟
در سن 10 سالگی، می توانید انتظار داشته باشید که فرزندتان احساسات پیچیده تری داشته باشد و کنترل بیشتری بر احساسات خود داشته باشد. با این حال، آنها همچنین ممکن است در برخی مواقع با کنترل احساسات خود مشکل داشته باشند. اما به طور کلی آنها مهارت بیشتری برای حل تعارضات و مذاکره با دوستان پیدا می کنند.
چرا کودکان 10 ساله اینقدر احساساتی هستند؟
در 10 سالگی، بسیاری از کودکان می توانند استرس و فشار را احساس کنند. در دوران پیش از نوجوانی یعنی هنگامی که دختر شما 10 ساله است، احتمالاً دوران بلوغ را می گذراند و فراز و نشیب های عاطفی را تجربه می کند. در ده سالگی معمولاً فشار تحصیلی در مدرسه و همچنین فشارهای اجتماعی برای جا افتادن و موفقیت در حال افزایش است.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
با بازی کردن میتوانید توانایی حرفشنوی را در فرزندتان تقویت کنید
در جستوجوی گنج باشید!
برای یک کودک کنجکاو هیچچیزی وسوسه کننده تر از پیدا کردن یک جایزه پنهانشده نیست! حتی اگر جایزه سادهای مثل عروسک همیشگیاش باشد. معمولاً بچهها نمیتوانند در برابر پیدا کردن وسیله و جستوجو مقاومت کنند؛ درنتیجه سراغ شی پنهان شده میروند. سعی کنید جایی که عروسک را پنهان میکنید، خیلی سخت نباشد. مثلاً میتوانید از پشت مبل استفاده کنید. بعد به فرزندتان برای پیدا کردن نشانههایی دهید و او را راهنمایی کنید.
این روش چطور تأثیر میگذارد؟ اگرچه فرزندتان برای یافتن جایزهای که پنهان کردهاید ترغیب شده و به راهنمایی هایتان توجه میکند؛ همزمان در حال پیروی کردن تقویت حافظهاش نیز هست.
قطعاً اگر این بازی را ادامه دهید متوجه تفاوت فرزندتان در یکسالگی با دوسالگیاش میشوید. هر چه او بزرگتر میشود تمرکزش را بیشتر تقویت کنید و بازی را برایش پیچیدهتر کنید. مثلاً بگویید اول باید به اتاق بازی برود و بعد توپ آبی را پیدا کند یا حتی از این سختتر!
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
اگر به فرزندتان چنین حرفهایی میزنید:
🔸️لیاقت هیچ چیز را نداری!
🔸️خرس گنده، باز داری گریه میکنی؟
🔸️تو ناخواسته به دنیا اومدی!
🔸️حقت بود!
یا در حضور او در بارهاش به دیگران چنین چیزهایی میگویید:
🔸️حمید بچه خجالتیه!
🔸️نمیدونم این دختر کی میخواد بزرگ بشه!
🔸️شیما از اون یکی دخترم خوشگلتره!
🔸️کاش سینا به اندازه داداشش زبر و زرنگ بود!
🔸️مردم پسر/دختر دارن ما هم پسر/دختر داریم!
انتظار داشتهباشید:
🔻شنیدن این گفتارها به زودی درونی شود و تبدیل به خودگوییهای تحقیرآمیز او نسبت به خود گردد.
🔻شرم و احساس حقارت در فرزندتان رشد کند.
🔻اعتماد به نفس مناسبی نداشته باشد.
🔻 احساس خوبی نسبت به خود نداشته و با دیدن هر گونه توجهی جذب دیگری شود!
🔻در بزرگسالی در روابط صمیمانه دچار مشکل شود یا انتخاب نامناسب کند.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
#تربیت_کودک
🔶 7 راهکاری که شما را یاری می کند بچه هایی راستگو بار بیاورید:
🔸مرحله اول:
مفهوم حقیقت را آموزش دهید
از همان کودکی (2 تا 5 سالگی) هنگام بازی کردن با کودک، تماشای تلویزیون یا هنگام کتاب خواندن تفاوت میان حقیقی و غیرحقیقی بودن را به کودک بیاموزید. این فرصت ها می توانند مقدمه ای برای شروع بحث هایی در درک مفهوم حقیقت باشند. آیا اگر یک سگ زیر غلتک آسفالت برود، مثل کاغذ پهن می شود و بعد به حالت اول برمی گردد و می دود؟ یا اینکه بابا گفت چه بچه شیرینی! می خورمت... شوخی بود و نمی خواهد تو را بخورد.
🔸مرحله دوم:
معلم خوبی باشید
بچه ها از همان کودکی مانند دوربین فیلمبرداری هر چه از شما می بینند و می شنوند، ضبط و تقلید می کنند پس الگوی راستگویی باشید. وقتی برای ندادن پول بلیت سن کودک را به متصدی کمتر می گویید، او موضوع را می فهمد و شاید با تعجب بگوید: «من که 3 سالم نیست، بابا! 4سالمه!» پس با گفتن دروغ های کوچک و بزرگ از همان کودکی دروغگویی را به او نیاموزید. دروغ گفتن پشت چراغ قرمز، پای تلفن و... از چشمان او دور نخواهد ماند.
🔸مرحله سوم:
لاف زدن و پز دادن را دروغ گفتن ندانید
به فرزندتان کمک کنید تفاوت رویا و واقعیت را دریابد و بدون اینکه او را دروغگو بخوانید، سعی کنید روی لاف زدن او اسم بگذارید. مثلا وقتی فرزندتان در مورد ماشین کنترلی پرنده اش با دوستانش حرف می زند و آن را توصیف می کند، می توانید به او پیشنهاد دهید که به دوستانش بگوید شوخی کرده و واقعیت را توضیح دهد. یادتان باشد همه بچه ها گاهی «چاخان» می کنند ولی نگذارید لاف زدن آنها با این توجهات زیاد و رفتارهای غلط به یک مشکل تبدیل شود.
🔸 مرحله چهارم:
باعث دروغگویی نشوید
گاهی والدین پس از مشاهده اعمال ناشایست کودک، برخورد تندی دارند و طوری از او توضیح می خواهند که مجبور به دروغگویی می شود اما هیچ وقت سوال نکنید؛ به جای اینکه بپرسید تو شیشه مربا را شکستی و به دلیل فریادی که می زنید، ترس ایجاد کنید، بگویید: «واقعا عصبانی شدم چون رفتی روی کمد و شیشه مربا رو شکستی!»
بچه ها تا 4 سالگی رفتاری را که به خشنودی والدینشان بینجامد، به این معنا که «هر چیز مامان و بابا رو خوشحال کنه، خوبه و هر چه آنها را عصبانی کنه، بده»
🔸مرحله پنجم:
جریمه دروغگویی با جریمه کار نادرست متفاوت است
به کودک توضیح دهید اگر راست بگوید، کمتر عصبانی می شوید چون دروغگویی جریمه اش را 2 برابر می کند و واقعا به حرفتان پایبند باشید. اگر نوجوان شما به جای رفتن به منزل دوستش، از جای دیگری سر در آورده و می خواهید او را تا 2 روز از بیرون رفتن از خانه محروم کنید، توضیح دهید اول به دلیل رفتارت 2 روز محرومی و بعد به دلیل دروغگویی 2 روز دیگر هم جریمه می شوی. با این کار خواهد فهمید با راستگویی، جریمه اش نصف زمانی می شود که دروغ بگوید. از اجرای مجازات دروغگویی کوتاه نیایید.
🔸مرحله ششم:
راستگویی اش را تحسین و تقویت کنید
به او آرامش بدهید تا از ترس مجبور به دروغگویی نشود. اگر قبل از اینکه بفهمید، در مورد کاری که کرده به شما گفت، او را کمتر از حالت معمول تنبیه کنید. در مورد این ارفاق مراقب باشید تا بچه ها برای فریبتان از این روش استفاده نکنند، به خصوص در صورتی که سابقه دروغگویی دارند.
🔸مرحله هفتم :
کمک گرفتن از متخصص و مشاور
بچه های بزرگ تر از 10 سالی که مدام دروغ می گویند باید از نظر مشکلات عاطفی و روانی بررسی شوند. برخی از آنها می دانند دارند رویا بافی می کنند اما اصلا از این موضوع ناراحت نیستند. این گروه هم به پیگیری نیاز دارند
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
#تربیت_کودک
🔶 چگونه به سوالات جنسی کودک مان پاسخ دهیم؟
🔸شما به عنوان پدر و مادر همیشه باید منتظر شنیدن سۆالاتی در حیطه های ممنوعه باشید:
یادتان باشد اگر به او دروغ بگویید یا پاسخ های بی ربط بدهید، خیلی زود متوجه می شود. اعتمادش از شما سلب شده و برای سۆالات خود به دنبال یک مرجع دیگر که اصولاً دوستان او هستند، می رود و این موضوع بسیار خطرناک است.
🔸 به گفته ی والدین اولین و مهم ترین سوالی که کودک می پرسد این است که بچه چطور ایجاد می شود و چگونه به دنیا می آید؟
🔸 سوال جنسی کودک جواب ساده می خواهد. مهم این است که هنگام صحبت کردن با کودکان از کلماتی استفاده کنیم که برایشان قابل فهم تر است و با آنها راحت هستند.
🔸توصیه می شود که ابتدا نظر خود کودک را بشنویم و آنگاه تفسیر خودمان را بگوییم. توضیح ما باید از واقعیت دور نباشد، اما لازم نیست که توضیح کاملی هم درباره یک ارتباط جنسی به او بدهیم
به بچه های کوچک تر می توانید پاسخ دهید : ما از خدا خواستیم و خدا هم تو را به ما داد. در شکم مادر رشد کردی و بعد از مدتی در بیمارستان، تو را بیرون آوردند.
اما وقتی بچه ها بزرگ تر می شوند، این پاسخ برایشان قانع کننده نیست. ممکن است بپرسند : من چگونه وارد شکم مادر شدم؟
می توان جواب داد : وقتی پدر و مادر می خواهند که بچه ای داشته باشند، سلولی از بدن پدر به سلولی در بدن مادر می پیوندد، و آن وقت رشد بچه شروع می شود. وقتی بچه به اندازه کافی بزرگ شد، از شکم مادر بیرون می آید.
گاهی این گفتگو به همین جا ختم نمی شود و سۆال بعدی کودک شاید همان چیزی باشد که مایه وحشت والدین است : « سلول پدر چطور وارد بدن مادر می شود؟ » بار دیگر، ابتدا باید از کودک سۆال کنید که نظر او چیست؟
🔸 باید براساس سن، سطح کنجکاوی و نیازهای فردی به سوالات جنسی کودک و نوجوان پاسخ داده شود. دادن اطلاعاتی فراتر از آنچه کودک به دنبال آن است یا اطلاعاتی که برایش قابل درک نیست، باعث می شود کودک گیج و مضطرب شود.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
#تربیتی
#کودک_خوشبخت
آیا می دانید چطور می توان به کودکان آموخت که خوشبخت باشند و از زندگی لذت ببرند؟
1) عشقتان را نشانش دهید: هر چه به فرزندتان بگویید که دوستش دارید و از داشتن او خوشبخت هستید باز هم کم است. فرزند شما در هر شرایطی باید مطمئن باشد که دوستش دارید. این موضوع به او اعتمادبه نفس کافی برای بزرگ شدن را می دهد.
2) الگوی خوبی باشید: کودک با نگاه به شما، زندگی کردن را می آموزد. اگر شما احساس عدم موفقیت داشته باشید، مدام غرغر کنید و نالان باشید، کودک شما هرگز احساس خوشبختی نخواهد کرد. اما اگر مقابل مشکلات بایستید، دنبال راه حل ها باشید و به نگرانی ها لبخند بزنید، فرزند شما توانایی خوشبخت بودن را می یابد.
3) به او اعتماد به نفس بدهید: وقتی احساس قدرت کنید، در برابر مشکلات زندگی مقاوم تر عمل می کنید. برای اینکه اعتماد به نفس فرزندتان را بالا ببرید از او انتقادهای سازنده بکنید. تشویق بعد از هر موفقیت نباید فراموش شود.
4) نیمه پر لیوان را نشان او دهید: در هر موقعیتی سعی کنید جنبه مثبت ماجرا را نشان فرزندتان دهید. اگر قرار است به دلیل بیماری در رختخواب بستری شوید به او یاد دهید این موقعیت خوبی است تا مسائل جدیدی بیاموزد. نگاه مثبت انداختن به زندگی احساس خوشبختی را در انسان بیشتر می کند.
5) معاشرت با دیگران را یادش دهید: انسان تنها خوشبخت نیست. برای شاد بودن به فرزندتان بیاموزید که با سایر افراد معاشرت کند.
دوستان او را به خانه دعوت کنید تا کارهای گروهی انجام دهند و از همان کودکی بودن با گروه و روابط اجتماعی را بیاموزد.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
💠 #محبت، مهمترین آموزش به کودک
✔️نیاز به #عشق و #محبت از تولد با كودك است. كودك بهواسطه این ارتباط ابتدا با مادر و بعد با پدر و به تدریج با سایر نزدیكان رابطه نزدیكی پیدا میكند. این ارتباط اساس تمام روابط بعدی كودك را تشكیل میدهد كه علاوه بر خانواده، شامل ارتباط او با همسر و فرزندان، دوستان، همكاران و اطرافیان او نیز میشود. اما حتما همه شما كودكانی را دیدهاید كه با سنگ و چوب به جان سگ و گربه میافتند یا در كلاس زورگویی و همكلاسیهای ضعیفتر از خودشان را اذیت میكنند.
✔️تا به حال از خودتان پرسیدهاید دلیل این كار چیست و چرا آنها نمیتوانند دستنوازش بر سر گربه و حیوانات بكشند.اين دسته از كودكان در خردسالي از محبت والدين بيبهره بودهاند. نه به اين معني كه پدر و مادر فرزند خود را دوست نداشتهاند بلكه به اين معنا كه هرگز اين عشق را بروز ندادهاند يا راههاي نشان دادن آن را نميدانستهاند. كودكي كه #محبت والدين را نميبيند و در محيطي اينگونه قرار نميگيرد ابراز محبت را بلد نيست. پس به عهده والدين است تا چگونه محبت كردن را به فرزندان خود بياموزند.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
✅ خوبها
❌ بدها
ملاک خوب بودن "حرف نزدن" و تکان نخوردن بود...
و ما چه ساده فکر میکردیم که "خوب" شده ایم.
نمیدانستیم که در ابتدای "بد" شدنیم.
🦋 با ما همراه باشید
🍄https://eitaa.com/zendegiamooz
7⃣راهکار برای داشتن یک #فرزندمسئول
🦋 با ما همراه باشید
🍄https://eitaa.com/zendegiamooz
🧕 جدا کردن مادر از کودک منشاء عقده های بزرگ
📍نیاز به دلبستگی از جمله نیازهای نخستین کودک است. نیاز به دلبستگی از هیچ نیازی مشتق نشده، و نیازی اساسی در تحول شخصیت کودک است.
این نیاز، اگر منطقی ارضا نشود، کودک را به ناایمنی روانی مبتلا میکند.
📍این دلبستگی و نیاز عاطفی، بیشتر متوجه مادر است و مادر اگر حضور لازم و ضروری و کافی در کنار کودک نداشته باشد و یا اینکه حضور فیزیکی داشته باشد و به نیازهای کودک توجه نکند، سبب ناایمنی روانی و ترس و افسردگی و بیاطمینانی کودک میشود.
📍اگر این احساس برای کودک پیش بیاید که مادرش در دسترس نیست یا اینکه توجهی به او ندارد و اینکه نمیتواند پناهگاه مطمئنی برایش باشد، دچار ناایمنی میشود و احساس تنهایی و بیپناهی و انزوا میکند.
📍این کودک در بزرگسالی نیز شخصیت هنجار و متعادلی نخواهد داشت و چه بسا به بدبینی و افسردگی و بیعاطفگی دچار شود. همچنین استقلال و ظرفیتهای سازشی و اجتماعی او نیز با مشکل روبرو میشود.¹
📌 در آن حکومت طاغوتی این شغل (مادری) را میخواستند از این مادرها بگیرند؛ تبلیغ میکردند به اینکه زن چرا بچهداری بکند. این شغل شریف را منحطش کردند.
🔘 بچهای که در پرورشگاه بزرگ بشود، یک بچهای که در دامن مادر بزرگ بشود، نیست. وقتی بچه بدون مادر با اجنبی بخواهد سر و کار داشته باشد و محبت مادر از سر او کم بشود، این بچه عقده پیدا میکند.
🔰بسیاری از مفسدههایی که در جامعه واقع میشود، مبدأ یک عقده بزرگ این جدا کردن بچه از مادر است.²
¹-روانشناسی ژنتیک
²-جایگاه زن در اندیشه امام خمینی(ره)
🖇 https://eitaa.com/jelvejamal
روشهای تقویت استقلال در کودکان:
۱- بگذارید کودک مالک بدن خود باشد . ( خودداری از کنار زدن مداوم موهای کودک ، تکاندن خاک لباسش ، مرتب کردن یقه اش و .. )
۲- خودتان را از جزئیات زندگی کودک دور نگاهدارید ( وقتی تکالیف مدرسه تو انجام می دی راست بشین ،موهاتو از جلوی چشمت بزن کنار ،دگمه های آستینت را ببند و … )
۳- هر قدر کودک کم سن و سال باشد ،درباره اش جلوی روی او صحبت نکنید .
۴- بگذارید کودک خود پاسخ بدهد (نشانه واقعی احترام به استقلال کودک این است که به سئوال کننده بگویید « خودش به شما می گه ، اون خودش می دونه » ) .
۵- به آمادگی « نهایی » کودک احترام بگذارید ( گاهی اوقات کودک می خواهد به طور حتم کاری انجام دهد ولی از نظر جسمی و عاطفی هنوز برای آن کار آمادگی ندارد ،به جای مجبور کردن کودک می توان به او قوت قلب داد که آمادگی نهایی را به دست خواهد آورد ) .
۶- مواظب « نه » های زیادی باشید ، بعضی از کودکان یک « نه » صریح را جمله ای مستقیم علیه استقلالشان تلقی می کنند ، تعدادی جانشین های مفید هست که می توانند بدون مواجهه و برخورد ، قاطع باشند.
۷. اگر امکان دارد « بله » را جانشین « نه » کنید . ( می تونیم بریم بازی ؟ به جای « نه ، تو هنوز ناهار نخوردی » بگویید « بله، البته کمی بعد از اینکه نهار خوردی » )
۸- برای فکر کردن کمی به خود وقت دهید . ( می تونم خونه دوستم بخوابم ؟ به جای « نه ، تو هفته پیش اونجا بودی » بگویید « بذار در موردش فکر کنم » )
با اینکه کلمه نه کوتاه است و بعضی از جانشین های آن طولانی به نظر می رسد ، اگر مشاجره معمول را که ناشی از گفتن « نه » است در نظر بگیریم ، اغلب طولانی ترین راه ، کوتاهترین می شود .
۹- بگذارید خودش کارهایش را انجام دهد. گاهی پدر و مادر برایشان راحت نیست که دخالت نکنند و هنگامی که کودک در تلاش است کاری انجام دهد زود به کمک او می شتابند. گاهی از این که فرزندتان در انجام کاری وقت زیادی تلف می کند و نمی تواند فوراً آن را انجام دهد خسته می شوید. ولی باید اجازه دهید او این تجربه ها را پشت سر بگذارد و با کمک کردن به او در واقع به نفع او کاری نکرده اید. باید بگذارید او شانس یادگیری درس هایی در خصوص این کارها را داشته باشد و به او فرصت بدهید تا ببیند خودش چه کار می تواند بکند. این به او قدرت می دهد.
۱۰- بگذارید تقلا کند. پدر و مادرها دوست دارند موفقیت فرزندانشان را ببینند و اغلب برایشان سخت است که ببینند کودک در حال تقلا است. ولی باید در مقابل این وسوسه مقاومت کنید و به او کمک نکنید و بگذارید تلاشش را بکند. به او فرصت بدهید تا با مشکلات روبرو شود و آنها را خودش حل و فصل کند. به این فکر کنید که وقتی کودک به تلاش و چالش با مشکلات ادامه می دهد درس مهمی می گیرد و یاد می گیرد که نباید تسلیم شود و باید ناامیدی و ناراحتی را تحمل کند تا به هدفش برسد. البته هیچکس نمی خواهد که فرزندش ناراحتش شود و این ناراحتی به او فشار بیاورد، ولی کمی ناامیدی هم باعث می شود که کودک مقاومت بیشتری داشته باشد. وقتی دیدید که لازم است مداخله کنید و به او کمک کنید، سعی کنید خودتان کاملاً کنترل را در دست نگیرید و فقط کمی راهنمایی اش کنید، مثلاً اگر در حال بازی با پازل است، کمک شما نباید حل کردن کامل پازل باشد، بلکه فقط باید او را راهنمایی کنید. وقتی برای موفقیت در هر کاری به فرزندتان کمک می کنید، در شرایط سخت و دشوار او احساس ناتوانی خواهد کرد.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110