✳️#حضرت_خدیجه_در _ثقلین
خدیجه (س) و روشنای دل چشم رسول اکرم(ص)
هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّيَّاتِنا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقِينَ إِماماً (تفسير فرات الكوفي، ص: 294)
از پیامبر اسلام(ص) پرسیدند: در آیه أَزْواجِنا کیست؟ فرمودند: خدیجه(س) و ذُرِّيَّاتِنا کیست ؟ فرمودند: فاطمه(س) قُرَّةَ أَعْيُنٍ کیست؟ فرمودند:حسن و حسین(ع) امام متقین کیست؟ فرمودند: حضرت علی(ع).
پس خداوند حضرت خدیجه(س) را از میان زنان پیامبر،روشنای چشم پیامبر قرار داد.
🔅حضرت خدیجه(س) ومباهات خداوند
پیامبر(ص)فرمودند: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَيُبَاهِي بِكِ كِرَامَ مَلَائِكَتِهِ كُلَّ يَوْمٍ مِرَارا(بحار الأنوار ؛ ج16 ؛ ص78)
همان خداوند متعال در هر روز چند بار به سبب تو بر ملائكه مباهات مىورزد.
❇️@ziaossalehin
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
❇️ایمان و اعتقاد به خدا، تمام شؤون زندگی انسان مؤمن را در بر میگیرد، آنگونه که آثار بندگی خدا در رفتار و گفتار او آشکار می شود. یکی از برجستگیهای اخلاقی که قرآن کریم در وصف بندگان خدا بیان کرده، رفتار متواضعانه آنان است:
🌟☄وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذینَ یَمْشونَ عَلَی الاَرضِ هَوناً وَ اِذا خاطَبَهُمُ الجاهِلونَ قالُوا سَلاماً؛ بندگان خدای رحمان کسانیاند که با تواضع روی زمین راه میروند و چون نادانان خطابشان کنند سخن نرم و مسالمتجویانه گویند.
📖 سوره فرقان، آیه۶۳.
🌟☄یکی از مصادیق تواضع که میتوان آن را مثال زد تواضع بانویی سرمایه دار در مقابل همسر خود است انتخابی که همراه بصیرت و به دور از اشتیاق و شور جوانی بود.
🌺⚘یا خَدِیجَةَ ان إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یُبَاهِی بِکِ؛ ای خدیجه جان خداوند بر شما مباهات میکند.
🌺⚘ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص قَالَ: إِنَّ جَبْرَئِيلَ ع قَالَ لِي لَيْلَةَ أُسْرِيَ بِي حِينَ رَجَعْتُ وَ قُلْتُ يَا جَبْرَئِيلُ هَلْ لَكَ مِنْ حَاجَةٍ قَالَ حَاجَتِي أَنْ تَقْرَأَ عَلَى خَدِيجَةَ مِنَ اللَّهِ وَ مِنِّي السَّلَامَ وَ حَدَّثَنَا عِنْدَ ذَلِكَ أَنَّهَا قَالَتْ حِينَ لَقَّاهَا نَبِيُّ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فَقَالَ لَهَا الَّذِي قَالَ جَبْرَئِيلُ فَقَالَتْ إِنَّ اللَّهَ هُوَ السَّلَامُ وَ مِنْهُ السَّلَامُ وَ إِلَيْهِ السَّلَامُ وَ عَلَى جَبْرَئِيلَ السَّلَامُ؛ جبرئیل گفت: « حاجت من این است که سلام خدا و سلام مرا به خدیجه برسانی» پیامبر(صلی الله علیه وآله) وقتی که به زمین رسید ، سلام خدا و جبرئیل را به خدیجه ابلاغ کرد. خدیجه گفت «همانا ذات پاک خدا سلام است، و از او است سلام، و سلام به سوی او باز گردد و برجبرئیل سلام باد.»
📚 (بحار الانوار ج۱۶، ص۷؛البرهان في تفسير القرآن، ج3، ص 493 [سورة الإسراء(17): آية 1])
✏... ادامه دارد.⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
مقام حضرت خدیجه علیها سلام ⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
الف. مقام خدیجه در پیشگاه الهی
💐خداوند متعال بارها موقعیت و مقام خدیجه را از طرق گوناگون آشکار نموده، و از منزلت رفیع او در درگاه الهی پرده برداشته است که به نمونه هایی اشاره می شود:
1⃣ سلام خاص الهی
بارها سلام سفارشی و مؤکّد ربوبی توسط جبرئیل به محضر خدیجه علیها سلام رسیده است.
ابو هریره نقل کرده است که:
💥أتی جَبْرَئیلُ النَّبیَّ صلی الله علیه وآله، فَقالَ: هذِهِ خَدیجَةُ قَدْ أتَتْکَ مَعَها إناءٌ مُغطّی فیه إدامٌ أوْ طَعامٌ أوْ شَرابٌ فَإذا هِیَ أتَتْکَ فَاقْرَأ عَلَیْها السَّلامَ مِنْ رَبِّها، وَمِنِّی السَّلام...؛ جبرئیل نزد پیامبر آمد و گفت: خدیجه همراه با ظرفی سر پوشیده که در آن خورشت یا غذا یا نوشیدنی است نزد تو می آید، پس هر گاه آمد، سلام پروردگارش و سلام من را به محضر او برسان.
📚بحار الانوار، جلد۱۶، صفحه۸ به نقل از مسند احمد بن حنبل.
🌟در روایت دیگری می خوانیم:
🌺إنَّ جَبْرَئیلَ أتی النَّبِیَّ صلی الله علیه و آله فَقالَ إقْرَءْ خَدیجَةَ مِنْ رَبِّها السَّلامَ فَقالَ رَسولُ الله صلی الله علیه و آله: یا خَدیجَةُ هذا جَبْرَئیلُ یُقْرِئُکَ مِنْ رَبِّکِ السلامَ، قالَتْ خَدیجَةُ: اللهُ السَّلامُ وَمِنْهُ السَّلامُ وَعَلی جَبْرئیلَ السَّلامُ؛ به حقیقت جبرئیل نزد پیامبر آمد پس گفت: به خدیجه از طرف پروردگارش سلام برسان، پس حضرت فرمود: ای خدیجه این جبرئیل است که از طرف پروردگارت سلام می رساند. خدیجه گفت: خدا سلام است و سلام [و سلامتی] از اوست و بر جبرئیل سلام باد.
📚بحارالانوار جلد۱۶، صفحه۱۱ روایت ابن هشام.
امّا سلام سفارشی جبرئیل علاوه، برآنچه که در ضمن روایات قبلی اشاره شد در روایت دیگری با سند صحیح از طریق بزرگان رواة شیعه، به این صورت نقل شده است:
⚘🌟⚘عَنْ زُرارة وَحَمْران بنِ أعْیَنْ وَمُحَمَّد بن مُسْلِمْ عَنْ أبی جَعْفَر علیه السلام، قالَ: حَدّثَ أبو سَعید الخِدِری أنَّ رَسولَ الله قال: إنَّ جَبْرَئیلَ أتانی لَیْلَةً اُسری بی فَحینَ رَجَعْتُ قُلْتُ: یا جَبْرَئیلُ هَلْ لَکَ مِنْ حاجَةِ؟ قالَ: حاجَتی أنْ تَقْرَءَ عَلی خَدیجَةَ مِنَ اللهِ وَمِنِّی السّلامَ وَحَدَّثَنا عِنْدَ ذلِکَ أنَّها قالَتْ حینَ لَقِیَها نَبیُّ الله فَقال الَّذی قالَ جَبْرَئیلُ فقالَتْ: إنَّ الله هُوَ السَّلامُ وَ مِنْهُ السَّلامُ وَإلَیْهِ السَّلامُ وَعَلَی جَبْرَئیلَ السَّلامُ؛ امام باقر علیه السلام به زراره و حمران و محمد بن مسلم چنین روایت کرد که ابو سعید خدری نقل کرد که رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: آن شبی که در معراج بودم، به هنگام بازگشت جبرئیل نزد من آمد. به جبرئیل گفتم: ای جبرئیل! آیا حاجتی داری؟ پاسخ داد: حاجت من این است که از طرف خدا و من به خدیجه سلام الله علیها سلام برسانی. و نقل کرد که: چون رسول خدا پیغام جبرئیل را به خدیجه رسانید، خدیجه پاسخ داد: همانا خدا سلام است و سلام ]و سلامتی] از اوست و سلام به سوی اوست و بر جبرئیل سلام باد.
📚بحار الانوار، ج18، ص385، ح90.
✏.... ادامه دارد.
بسم الله الرحمن الرحیم
🔸گفتگویی درباره دعای «حج» ماه مبارک رمضان
مرحوم کلينى (که رحمت خدا بر او باد) در «کتاب الصیام» کتاب شریف الکافی، بابی را با عنوان «مَا يُقَالُ فِي مُسْتَقْبَلِ شَهْرِ رَمَضَان» به یادکرد هشت دعای این ماه اختصاص داده است.
ایشان در ششمین حدیث باب، دعایی را از حضرت امام صادق علیه السلام روايت کرده که مخصوص روزهای ماه مبارک رمضان و به «دعای حج» شهره شده است:
🔹 اللَّهُمَّ إِنِّي بِكَ وَ مِنْكَ أَطْلُبُ حَاجَتِي، وَ مَنْ طَلَبَ حَاجَةً إِلَى النَّاسِ، فَإِنِّي لَاأَطْلُبُ حَاجَتِي إِلَّا مِنْكَ وَحْدَكَ لَا شَرِيكَ لَكَ،
🔹 و أَسْأَ لُكَ بِفَضْلِكَ وَ رِضْوَانِكَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ عَلى أَهْلِ بَيْتِهِ، وَ أَنْ تَجْعَلَ لِي فِي عَامِي هذَا إِلى بَيْتِكَ الْحَرَامِ سَبِيلًا، حَجَّةً مَبْرُورَةً، مُتَقَبَّلَةً زَاكِيَةً، خَالِصَةً لَكَ، تُقِرُّ بِهَا عَيْنِي، وَ تَرْفَعُ بِهَا دَرَجَتِي،
🔹 و تَرْزُقُنِي أَنْ أَغُضَّ بَصَرِي، وَ أَنْ أَحْفَظَ فَرْجِي، وَ أَنْ أَكُفَّ بِهَا عَنْ جَمِيعِ مَحَارِمِكَ، حَتّى لَايَكُونَ شَيْءٌ آثَرَ عِنْدِي مِنْ طَاعَتِكَ وَ خَشْيَتِكَ، وَ الْعَمَلِ بِمَا أَحْبَبْتَ، وَ التَّرْكِ لِمَا كَرِهْتَ وَ نَهَيْتَ عَنْهُ، وَ اجْعَلْ ذلِكَ فِي يُسْرٍ وَ يَسَارٍ وَ عَافِيَةٍ، وَ أَوْزِعْنِي شُكْرَ مَا أَنْعَمْتَ بِهِ عَلَيَّ،
🔹 و أَسْأَ لُكَ أَنْ تَجْعَلَ وَفَاتِي قَتْلًا فِي سَبِيلِكَ، تَحْتَ رَايَةِ نَبِيِّكَ مَعَ أَوْلِيَائِكَ، وَ أَسْأَلُكَ أَنْ تَقْتُلَ بِي أَعْدَاءَكَ وَ أَعْدَاءَ رَسُولِكَ،
🔹 و أَسْأَ لُكَ أَنْ تُكْرِمَنِي بِهَوَانِ مَنْ شِئْتَ مِنْ خَلْقِكَ، وَ لَاتُهِنِّي بِكَرَامَةِ أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ، اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِي مَعَ الرَّسُولِ سَبِيلًا، حَسْبِيَ اللَّهُ، مَا شَاءَ اللَّه.
🔺چند نکته درباره این دعا، ویژه و حائز اهمیت است:
1. در میان ادعیهای که مرسوم است در روزها و شبهای ماه مبارک رمضان خوانده شود، این دعا از معدود دعاهایی است که هم در معتبرترین منبع حدیثی (الکافی) وارد شده، هم آن را دو سند متقن و صحیح پشتیبانی میکند همچنین ناقلان آن (محمد بن مسلم ثقفی و ابوبصیر یحیی اسدی)، دو تن از اصحاب اجماع و از اجلای ثقاتاند:
سند اول: عَلِيٌّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ مَرَّارٍ عَنْ يُونُسَ عَنْ إِبْرَاهِيمَ [ابیایوب الخراز] عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِم
سند دوم: الْحُسَيْنِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ إِسْحَاقَ عَنْ سَعْدَانَ [بن مسلم] عَنْ أَبِي بَصِير
2. این، دعایی است که حضرت امام صادق علیه السلام، ملتزم به قرائت مستمر آن در روزهای ماه مبارک بودند. تعبیر دو ناقل این دعا، حاکی از این مسأله است است: «كَانَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ عَلیه السّلامُ يَدْعُو بِهَذَا الدُّعَاءِ فِي شَهْرِ رَمَضَان»
3.دربردارنده معارف بزرگ و درخواستهایی است که با این جامعیت، در دیگر دعاهای مرسوم این ماه کمتر دیده میشود. از جمله: توحید در دعا و درخواست (در فرازهای آغازین دعا)، درخواست از خدا جهت حفظ نگاه و عفت، دعا جهت روزی کردن شهادت در راه خدا زیر پرچم رسولالله صلیاللهعلیهوآله و...
4. فقره اخیر دعا «أَسْأَلُكَ أَنْ تُكْرِمَنِي بِهَوَانِ مَنْ شِئْتَ مِنْ خَلْقِكَ، وَ لَاتُهِنِّي بِكَرَامَةِ أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ» (واز تو درخواست میكنم كه مرا گرامى بدارى هر چند با خوار كردن هر آنچه از خلق كه خود خواهى و مرا خوار نكنى هر چند به جهت گرامى داشتن احدى از اوليائت) که یکی از مبانی و اصول زندگی اسلامی است و باید دائما مورد توجه قرار گیرد، از فقرات منحصر بهفرد این دعاست. تبیین و شرح این فقره، مجالی وسیعتر میطلبد.
5. درباره وقت قرائت آن، اختلاف کمی در منابع حدیثی و دعایی دیده میشود؛ شیخ مفید در «المقنعة/ص314» آن را مخصوص شب اول ماه مبارک دانسته است. سیدبنطاووس در «اقبال الاعمال/ ج1ص24» آن را ویژه تمام شبهای ماه مبارک و پس از نماز مغرب اعلام کرده است. کفعمی در «البلد الامین/ص222» با جمع بین متن روایت کافی و کلام شیخ مفید در المقنعة، ورود آن را برای روزهای ماه مبارک و نیز شب اول این ماه میداند.
🔔 با توجه به ویژگیهای فوق، خواندن و التزام به این دعا در روزهای این ماه شریف توصیه میشود.
وفّقکم الله لمرضاته.
.
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘الف. مقام خدیجه در پیشگاه الهی
خداوند متعال بارها موقعیت و مقام خدیجه را از طرق گوناگون آشکار نموده، و از منزلت رفیع او در درگاه الهی پرده برداشته است که به نمونه دوم آن اشاره می شود.
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
2⃣ فرستادگان ویژه الهی
هر کس در مسیر الهی حرکت کند، خداوند هرگز او را رها نکرده و تنها نخواهد گذاشت.
نمونه بارز آن سرگذشت خدیجه کبری سلام الله علیها است.
هنگامی که وضع حمل آن بانو نزدیک گشت، به زنان قریش و بنی هاشم پیغام داد که مرا در این امر یاری نمایید، ولی آنان پاسخ دادند: ای خدیجه! چون تو در ازدواجت از سخنان ما سرپیچی نمودی، و محمد یتیم را به همسری برگزیدی، ما نیز تو را یاری نمی کنیم.
خدیجه از این جواب سخت غمگین گشت، در این هنگام چهار زن همانند زنان بنی هاشم وارد شدند در حالی که خدیجه از دیدن آنان هراسان بود، یکی از آن چهار زن به خدیجه گفت: غمگین مباش، پروردگارت ما را برای یاری تو فرستاده است.
ما خواهران و یاوران تو هستیم. من «ساره» هستم، این «آسیه دختر مزاحم » رفیق بهشتی تو است و این هم «مریم دختر عمران» است و این یکی «کلثوم خواهر موسی بن عمران» است.
خدا ما را برای کمک به تو فرستاده است تا یاور و پرستار تو باشیم...»1⃣
راستی که باید گفت:ألَیْسَ اللهُ بِکافٍ عَبْدَهُ؛ آیا خداوند برای [حمایت و دفاع از] بنده اش کافی نیست؟»2⃣
---------------------------
1⃣ بحارالانوار، ج16، ص80، و ج43، ص2 ـ 4؛ امالی، الصدوق، ص 475.
2⃣ سوره زمر ، آیه 36.
✏...ادامه دارد
🌺⚘🌟🌺💥🕋
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
الف. مقام خدیجه در پیشگاه الهی
خداوند متعال بارها موقعیت و مقام خدیجه را از طرق گوناگون آشکار نموده، و از منزلت رفیع او در درگاه الهی پرده برداشته است که به نمونه سوم آن اشاره می شود.
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
3⃣کفن بهشتی
خدیجه کبری سلام الله علیها در لحظات احتضار « اسماء بنت عمیس » را به نزد خویش طلبید و در مورد دخترش فاطمه زهرا سلام الله علیها به او سفارشاتی کرد. آنگاه فاطمه سلام الله علیها را نزد پیامبر خدا صلی الله علیه و آله واسطه قرار داد که از رسول خدا، خواهش کند تا یکی از لباسهای خود را کفن خدیجه قرار دهد. وقتی فاطمه سلام الله علیها نزد پدر رفت و درخواست مادر را مطرح کرد، اشک از چشمان حضرت جاری گشت، چیزی نگذشت که جبرئیل علیهالسلام نازل شد در حالی که کفنی از بهشت همراه خویش داشت که خداوند آن را برای خدیجه سلام الله علیها فرستاده بود.1⃣
آری انسانی که تمام ثروت خویش را دو دستی در راه خدا تقدیم نموده است، در پیشگاه الهی این عظمت را پیدا می کند که خداوند کفن بهشتی برای او بفرستد، و اینگونه از ایثار و انفاق او تقدیر به عمل آورد.
--------------------------
1⃣به نقل از واعظ محترم جناب حاج آقای یثربی.
✏...ادامه دارد.
🌺⚘🌟💥☄🕋
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘الف. مقام خدیجه در پیشگاه الهی
خداوند متعال بارها موقعیت و مقام خدیجه را از طرق گوناگون آشکار نموده، و از منزلت رفیع او در درگاه الهی پرده برداشته است که به نمونه چهارم آن اشاره می شود:
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
4⃣درقصری از بهشت
قبل از رحلت خدیجه کبری سلام الله علیها، خداوند متعال بارها توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از جایگاه ویژه خدیجه سلام الله علیها در بهشت خبر داد، از جمله «عکرمه» از «ابن عباس» نقل می کند که رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:
💥اَفْضَلُ نِساءِ أهْلِ الجَنَّةِ خَدیجَةُ بِنْتُ خویلدْ، وَفاطِمَةُ بِنْتُ مُحمَدٍ وَمَرْیَمُ بْنَتَ عِمْرانَ وَآسِیَةُ بَنْتُ مزاحِمْ...؛ بهترین زنان بهشت اینانند، خدیجه دختر خویلد، فاطمه دختر محمّد و مریم دختر عمران و آسیه دختر مزاحم (همسر فرعون).1⃣
و از عبد الله جعفر نقل شده است که رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: 🌟أمِرْتَ أنْ أُبَشِّرَ خَدیجَةَ بِبَیْتٍ مِن قَصَبٍ لاصَخَبَ فیهِ ولا نَصَبَ؛ دستور داده شده ام که خدیجه را به خانه طلایی که در آن زحمت و خصومت، وجود ندارد بشارت دهم.2⃣
آنگاه که رسول اکرم صلی الله علیه و آله درحال احتضار قرار گرفت، فاطمه زهرا علیها السلام درباره جایگاه آن حضرت در قیامت پرسشهایی کرد، از جمله پرسید: 🌟أیْنَ والِدَتی خَدیجَةُ؛ [در آن روز] مادرم خدیجه کجاست؟ حضرت فرمود: 🌟فی قَصْرٍ لَهُ أرْبَعَةُ أبْوابٍ إلی الجَنَّةِ؛ [خدیجه] در قصری است که چهار درب به سوی بهشت دارد.3⃣
-----------
1⃣ بحارالانوار، ج16، ص 2؛ اسد الغابة، ج5، ص 437؛ استیعاب، ج4، ص 1821.
2⃣بحار الانوار، ج16، ص7، ح ۱۲
3⃣همان، ج 22، ص 510.
✏...ادامه دارد.
🌷🌟🌺⚘☄🕋
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘ب. منزلت خدیجه سلام الله علیها در نزد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله
هر گاه انسانی در پیشگاه الهی از مقامی والا برخوردار باشد در نزد پیامبر خدا صلی الله علیه و آله نیز دارای منزلتی است رفیع، بنا به گواهی تاریخ محبوب ترین همسران پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نزداو، خدیجه کبری علیهاالسلام بود.1⃣
حضرت 24 سال با حضرت خدیجه زندگی کرد و تا زنده بود به احترام او همسر دیگری اختیار نکرد.
و بعد از رحلت آن بانوی گرامی پیامبر صلی الله علیه و آله هرگز ایشان را فراموش نکرد و دائماً به یاد او بود که به نمونه هایی اشاره می شود:
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
1⃣یاد خدیجه
💥عَنْ عائِشَةَ: کانَ رَسولُ الله صلی الله علیه و آله لایَکادُ یَخْرُجُ مِنَ الْبَیْتِ حَتّی یَذکُرَ خَدیجَةَ فَیحْسُنَ الثَّناءَ عَلَیْها
وَالاسْتَغْفارَ لَها. فَذَکَرَها ذاتَ یَومٍ فَحَمَلَتْنی الْغَیرَةُ فَقُلْتُ عَوَّضَکَ اللهُ مِنْ کَبیرَةِ السِّنِّ قالَتْ فَرَأیْتُ رَسولَ اللهِ غَضِبَ غَضَباً شَدیداً...؛ عائشه گوید: رسول خدا از خانه بیرون نمی رفت، مگر اینکه خدیجه را به نیکی یاد می کرد و برای او استغفار می نمود. روزی از او یاد کرد من حسد بردم و گفتم: خداوند جایگزین آن پیرزن به تو عطا کرده است!! پیامبرشدیداً خشمگین شد.
و ادامه می دهد که: رسول خدا فرمود: 💥خَدیجَةُ وَأیْنَ مِثْلُ خَدیجَةَ، صَدَّقَتْنی حِینَ کَذَّبَنی النَّاسُ وَوَازَرَتْنی عَلی دینِ اللهِ وَأعانَتْنی بِمالِها؛ خدیجه و کجاست مثل خدیجه علیها السلام؟ او مرا تصدیق کرد آن گاه که مردم مرا تکذیب نمودند و با مال خود مرا بر دین خدا کمک و یاری کرد.2⃣
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
2⃣اظهار محبّت به دوستان خدیجه
از آنجا که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شدیداً به خدیجه محبّت و ارادت داشت، نسبت به دوستان و آشنایان او نیز اظهار محبّت و دوستی می کرد. به همین جهت هنگام ذبح قربانی می فرمود: از گوشت آن برای دوستان خدیجه نیز ببرید؛ چرا که «إنّی لَأُحِبُّ حَبیبَها؛ من دوستان خدیجه را نیز دوست
می دارم.3⃣
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
آری آنهایی که در راه خدا قدم برداشتند و تلاش خود را در مسیر او قرار دادند، هرگز از یادها و خاطره ها نمی روند.
🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰
هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق
ثبت است بر جریده عالم دوام ما
🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰
به همین جهت به اعتراف عائشه، هرگز پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از یاد خدیجه و گفتن مدح او خسته نشد.
🌟قالَتْ: کانَ رَسولُ اللهِ إذا ذَکَرَ خَدیجَةَ لَمْ یَسْأَمْ مِنْ ثَناءٍ عَلَیْها وَاسْتِغْفارٍ لها؛ عائشه گفت: رسول خدا همیشه این گونه بود که هرگاه خدیجه را یاد می کرد، از گفتن ثنای او و استغفار برای او خسته نمی شد.4⃣
🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤
زبان حال پیامبر اکرم در سوگ خدیجه علیها السلام🌧🌧🌧
یار شکسته بال من، به حال من نظر نما
دلدار خسته حال من، به جمع ما گذر نما
بنگر به سوز سینه ام، که سوزد از برای تو
سوزد دُخت حزینه ام، به یاد آن وفای تو🌧🌧🌧🌧
--------------------------
1⃣بحار الانوار، ج 22، ص 510.
2⃣سفینة البحار، ج1، باب خاء، ص 380؛ قاموس الرجال، ج10، ص 432.
3⃣ ر.ک: ریاحین الشریعة.
4⃣بحار الانوار، همان، ج 16، ص 12.
🌷🌺⚘💥🕋🖤🖤🖤
🔴 مقام و منزلت حضرت خدیجه کبری (س)
در سال دهم بعثت دو حادثه بزرگ و دردناک بر پيغمبر اكرم (ص) پیش آمد. یکی رحلت جانسوز حضرت ابوطالب (ع) در ۲۶ رجب و یا ۷ رمضان بود، و حادثه دیگر وفات بزرگ بانوی حامی اسلام و یار فداکار آن حضرت، خدیجه کبری (س) بود که در سال دهم اتفاق افتاد.
مقام و منزلت حضرت خدیجه کبری (س) در طول تاریخ توسط حضرات معصومین(ع) بیان شده است و ایشان از وجود مبارک سرور بانوی بهشتیان ذکری به میان آورده اند.
1⃣ حضرت رسول اکرم(ص) روزی در مسجد و در حضور مردم، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را چنین معرفی کردند : «ای مردم! آیا امروز به شما خبر ندهم بهترین مردم را از جهت جد و جده چه کسی است؟ پاسخ دادند : آری! ای رسول خدا(ص)! پیامبر اکرم(ص) فرمود : بر شما باد به حسن(ع) و حسین(ع)! چرا که جدّ آن دو رسول خدا(ص) و جده آنان خدیجه کبری(س) دختر خویلد و سرور زنان بهشت است.»
2⃣ امام حسین(ع) در صحرای نینوا در فراز خطبهای هنگام معرفی خویش به دشمنان فرمود: «آیا میدانید که جدّه من خدیجه(س) دختر خویلد است، اول بانو در این امت که اسلام آورد.»
3⃣ امام سجاد(ع) در خطبه ای در شام فرمود: «من فرزند خدیجه کبری(س) هستم.»
4⃣ پیامبر (ص) روزی در جواب حسادت عایشه به حضرت خدیجه (س) فرمود: «خدیجه! و کجاست مانند خدیجه؟! همانا خداوند بهتر از او نصیب من نفرموده است؛ زیرا هنگامى که همه مردم مرا تکذیب مىکردند، او مرا تصدیق مىکرد و هنگامى که مردم مرا محروم مىداشتند، او با اموال خود من را یاری مىکرد و خداوند فرزندان مرا، از او به من عنایت فرمود و حال آنکه از غیر او فرزندى به من عنایت نفرمود.»
5⃣ حضرت رسول اکرم (ص) خطاب به حضرت خديجه (س) فرمودند: «آيا میدانی كه خداوند تو را در بهشت نيز همسر من ساخته است؟»
6⃣ در تاریخ نوشتهاند: «حضرت خدیجه (س) سه روز بعد از وفات ابوطالب (ع)، وفات نمود. اُم أیمن و اُم الفضل (همسر حضرت عباس) پیکر مطهر حضرت خدیجه (س) را شستشو دادند و براى آخرین بار وداع کردند. در این هنگام؛ جبرئیل درحالی که کفنی از بهشت همراه داشت، نازل شد و عرض کرد: ای رسول خدا (ص)! خداوند متعال به تو سلام میرساند و میفرماید: ای محمد(ص)! همانا این کفن خدیجه (س) میباشد و آن کفن بهشتی است که اهدائی است از جانب خداوند متعال! پس حضرت ابتدا خدیجه (س) را با آن رداء مبارک خود، کفن کرد و سپس با آن کفنی که جبرائیل آورده بود، نیز کفن نمود.
📚 منابع:
۱. بشارة المصطفى عمادالدین طبری، ص۱۱۵
۲. اللهوف ابن طاووس، ص۸۶
۳. بحارالانوار مجلسی، ج۴۵، ص۱۳۹
۴. مُسند احمد بن حنبل، ج۴۱، ص۳۵۶
۵. بحارالانوار مجلسی، ج۱۹، ص۲۰
۶. بحارالانوار مجلسی، ج۱۶، ص۳
۷. المجالس العاشوريّة آل درويش، ج۱، ص۴۷۹
___________
@ziaossalehin
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
فضایل امام حسن مجتبی علیه السلام ⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
تاریخ نویسان درباره امام حسن مجتبی علیه السلام فضایل و مناقبی را ذکر کرده اند که به چند مورد از آنها اشاره می شود:
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
1⃣نام گذاری امام حسن از سوی خداوند
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
جابر بن عبدالله می گوید: هنگامی که حضرت زهرا سلام الله علیها امام حسن علیه السلام را به دنیا آورد، به امام علی علیه السلام گفت: برایش نام انتخاب کن. علی علیه السلام فرمود: من در نام گذاری این فرزند بر پیامبر صلی الله علیه وآله پیشی نمی گیرم.
قنداقۀ امام حسن را خدمت رسول الله صلی الله علیه وآله آوردند و گفتند، یا رسول الله، برایش نام انتخاب کن.
پیامبر فرمود: در این نام گذاری بر خدای متعال سبقت نمی گیرم.
پس خدای متعال به جبرئیل وحی فرستاد که محمد صلی الله علیه و آله صاحب فرزند شد، به جانب وی برو، تبریک بگو، و به او بگو که علی نسبت به تو مثل هارون است نسبت به موسی، پس نام فرزند هارون را بر وی بگذار. جبرئیل بر پیامبر صلی الله علیه وآله فرود آمد، تولد فرزند را از جانب خداوند بر وی تبریک گفت و گفت: خدای متعال فرمود: نام مولود فاطمه را به اسم پسر هارون نام گذاری کن. پیامبر فرمود: نام پسر هارون چیست؟ جبرئیل گفت: شبر.
پیامبر صلی الله علیه وآله فرمود: زبان ما عربی است! پس جبرئیل در جواب گفت: او را حسن نام بگذار و پیامبر نام حسن را برایش برگزید.1⃣
........................
1⃣اعلام الوری، ج۱، ص ۲۱۱-۲۱۲.
⚘🌷💥☄🌟
✏....ادامه دارد.
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
فضایل امام حسن مجتبی علیه السلام ⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
تاریخ نویسان درباره امام حسن مجتبی علیه السلام فضایل و مناقبی را ذکر کرده اند که به چند مورد از آنها اشاره می شود:
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
2⃣ امام حسن علیه السلام سيّد جوانان اهل بهشت
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
در احادیث بسیاری حضرت رسول الله (صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم) حضرت امام حسن و امام حسین (علیهما السّلام) را سید و سرور جوانان اهل بهشت معرفی نموده اند که به دو حدیث اشاره می شود:
🌺جابر از پیامبر خدا صلی الله علیه وآله نقل می کند: هر کس خواست سرور جوانان بهشت را ببیند، پس به چهره حسن بن علی علیه السلام نگاه کند.1⃣
حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ مُوسَى قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو الْعَبَّاسِ أَحْمَدُ بْنُ زَكَرِيَّا الْقَطَّانُ قَال عَنْ بَكْرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ حَبِيبٍ قَالَ حَدَّثَنَا تَمِيمُ بْنُ بُهْلُولٍ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ أَبَانٍ عَنْ سَلَّامِ بْنِ أَبِي عَمْرَةَ عَنْ مَعْرُوفِ بْنِ خَرَّبُوذَ عَنْ أَبِي الطُّفَيْلِ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ (ع) قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ (ص) يَقُولُ أَنَا سَيِّدُ النَّبِيِّينَ وَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ سَيِّدُ الْوَصِيِّينَ وَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَيْنُ سَيِّدَا شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ وَ الْأَئِمَّةُ بَعْدَهُمَا سَادَاتُ الْمُتَّقِينَ وَلِيُّنَا وَلِيُّ اللَّهِ وَ عَدُوُّنَا عَدُوُّ اللَّهِ وَ طَاعَتُنَا طَاعَةُ اللَّهِ وَ مَعْصِيَتُنَا مَعْصِيَةُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيل.
علی بن محمد بن موسی با اسنادی از ابی طفیل او از حضرت امام حسن (علیه السّلام) نقل می کند که فرمودند: از حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله) شنیدم که فرمودند من سرور پیامبران و علی بن ابیطالب سرور اوصیا و حسن و حسین سروران جوانان اهل بهشت هستند و امامان پس از ایشان سروران پرهیزگاران و یاری کننده ما یاری کننده خدا است و دشمن ما دشمن خدا است و طاعت ما طاعت خدا است و معصیت در حق ما معصیت امر خدای عزّ و جلّ است و خدا برای ما کافی است و چه نیکو وکیلی است.2⃣
.....................
1⃣اعلام الوری، ج۱، صفحه ۲۱۱.
2⃣الأمالي( للصدوق)، صفحه 558.
✏...ادامه دارد.
⚘⚘🌺🌺⚘💥☄⚘⚘⚘⚘
⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
فضایل امام حسن مجتبی علیه السلام ⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘⚘
تاریخ نویسان درباره امام حسن مجتبی علیه السلام فضایل و مناقبی را ذکر کرده اند که به چند مورد از آنها اشاره می شود:
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
3⃣همانندی هیبت و ابهت امام حسن (علیه السلام) با هیبت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
در حدیثی درباره میراثی که حضرت رسول اکرم (صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم) از خود برای حضرت امام حسن و حضرت امام حسین (علیهما السّلام) به یادگار گذاشتند، چنین یاد می شود:
💥حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى الْعَلَوِيُّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ حَدَّثَنِي جَدِّي قَالَ حَدَّثَنَا الزُّبَيْرُ بْنُ أَبِي بَكْرٍ قَالَ حَدَّثَنِي إِبْرَاهِيمُ بْنُ حَمْزَةَ الزُّبَيْرِيُّ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ عَلِيٍّ الرَّافِعِيِّ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدَّتِهِ بِنْتِ أَبِي رَافِعٍ قَالَتْ أَتَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ رَسُولِ اللَّهِ (ص) بِابْنَيْهَا الْحَسَنِ وَ الْحُسَيْنِ (ع) إِلَى رَسُولِ اللَّهِ (ص) فِي شَكْوَاهُ الَّذِي تُوُفِّيَ فِيهِ فَقَالَتْ يَا رَسُولَ اللَّهِ هَذَانِ ابْنَاكَ فَوَرِّثْهُمَا شَيْئاً قَالَ أَمَّا الْحَسَنُ فَإِنَّ لَهُ هَيْبَتِي وَ سُؤْدُدِي وَ أَمَّا الْحُسَيْنُ فَإِنَّ لَهُ جُرْأَتِي وَ جُودِي.1⃣
💥ابن بابويه از حسن بن محمد بن یحیی با اسنادی از بنت ابی رافع روايت كرده است كه در بیماری که رسول الله (صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم) پس از آن دار فانی را وداع گفت، حضرت فاطمه (عليها السّلام) دختر رسول خدا (صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم) حسن و حسين (عليهما السّلام) را به خدمت پدر آورده و عرض كرد: يا رسول اللَّه این دو فرزند شما هستند چيزى به ارث اين دو مرحمت فرما. پیامبر فرمود: هيبت و بزرگوارى خود را به حسن و جرات و بخشش خود را به حسين واگذار نمودم. به روايت ديگر: به امام حسين سخاوت و شجاعت خود را دادم.
..................
1⃣الخصال، جلد1، صفحه77.
✏....ادامه دارد.
⚘⚘🌷🌷🌷💥🌟🌺