⭕️ سابقهای نورانی
🔹 دیلمی در فردوس الاخبار نقل میکند که رسول خدا (ص) فرمود: «لو یعلم الناسُ متی سمّی امیرالمؤمنین...»؛ اگر مردم میدانستند که علی (ع) چه موقع به لقب «امیرالمؤمنین» نامیده شد، فضایل او را انکار نمیکردند. زمانی که آدم بین روح و جسد بود او «امیرالمؤمنین» نامیده شد، آن زمان که خداوند از انسانها سوال کرد: ألست بربّکم؟ آیا من پروردگار شما نیستم؟ خداوند فرمود: من پروردگار شما هستم و محمد پیامبر شما و علی امیر شماست.
🔹 روزی پیامبر (ص) به دخترش حضرت زهرا (س) فرمود: «انّ الکرامة ایاک زوَّجک من هو أقدمهم سلماً و أکثرهم علماً»؛ از جمله کرامتهای خداوند به تو آن است که تزویج کرد تو را به کسی (علی) که در اسلام جلوتر از مردم است و عالمترین آنها از حیث علم و دانش میباشد.
📚 پینوشت:
ینابیع المودّة، باب ۷۳. و ۱۰۰۱ فضیلت از امیرالمومنین(ع) در کتب اهل سنت، ص۲۲۷.
__________________
🆔 @ziaossalehin
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
3⃣ سند امامت
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
شب قدر بزرگترین سند امامت و تداوم آن در طول زمان است.
در روایات فراوانی، وجود شب قدر را در هر زمان دلیل لزوم امامت و بقای آن دانسته اند، لذا سوره قدر به منزله شناسنامه اهلبیت (علیهم السلام) شمرده شده است.
امام المتقین علی (علیه السلام) فرمود:
💥به حقیقت شب قدر در هر سال وجود دارد و امر سال در آن شب نازل می شود و به راستی برای آن امر صاحبان امری است.
عرضه شد آنان چه كسانی هستند؟ فرمود:
💥اَنَا وَ اَحَدَ عَشَرَ مِنْ صُلْبی اَئِمَّةً مُحَدَّثُونَ؛
من و یازده امام از نسل من كه همه امامانی محدَّث می باشند (ملائكه را نمی بینند ولی صدای آنها را می شنوند).1⃣
حقیقتا
شب قدر متعلق به امام معصوم حیّ است.
شب قدر به سبب نزول روح، شب جلوه گر شدن و نمایان شدن قدر و منزلت، شکوه و سلطنت و عظمت و جلالت امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) است و آنقدر ملائكه براى تقدير امور سال عباد بر آن جناب وارد مى شود كه جاى بر زمين تنگ شود؛ چنانكه در اخبار بسيار رسيده است.2⃣
كه به برخی روایات اشاره می شود:
حضرت مولی الموحدین امیرالمومنین علی (علیه السّلام) تأکید می فرمایند که شب قدر پس از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) متعلق به ایشان و یازده جانشین از فرزندان ایشان است.
💥أَخْبَرَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ الْكُلَيْنِيُّ عَنْ عِدَّةٍ مِنْ رِجَالِهِ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ مُحَمَّدِ بْنِ خَالِدٍ الْبَرْقِيِّ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ الْعَبَّاسِ بْنِ الْجَرِيشِ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ (ع) عَنْ آبَائِهِ (ع) أَنَّ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ (ع) قَالَ لِابْنِ عَبَّاسٍ: إِنَّ لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي كُلِّ سَنَةٍ وَ إِنَّهُ يُنْزَلُ فِي تِلْكَ اللَّيْلَةِ أَمْرُ السَّنَةِ وَ مَا قُضِيَ فِيهَا وَ لِذَلِكَ الْأَمْرِ وُلَاةٌ بَعْدَ رَسُولِ اللَّهِ (ص) فَقَالَ ابْنُ عَبَّاسٍ مَنْ هُمْ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ فَقَالَ أَنَا وَ أَحَدَ عَشَرَ مِنْ صُلْبِي أَئِمَّةٌ مُحَدَّثُونَ.3⃣
محمد بن یعقوب کلینی با اسنادی از حسن بن عباس بن جریش از حضرت ابوجعفر محمد بن علی امام جواد (عليه السّلام) و آن حضرت از پدران خود (عليهم السّلام) روايت كرده است كه أمير المؤمنين (عليه السّلام) به ابن عبّاس فرمودند:
در هر سالى شب قدر وجود دارد، در آن شب برنامه و دستور كار يك ساله و آنچه طىّ آن سال بايد انجام شود از آسمان نازل مى شود و براى آن كار واليانى پس از رسول خدا (صلّى اللَّه عليه و آله) معيّن شده است.
ابن عبّاس عرض كرد: اى امير مؤمنان آنان چه كسانی هستند؟ فرمود: من و يازده تن از نسل من، امامانى كه فرشتگان با آنان حديث مى گویند.4⃣
💥حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى الْعَطَّارُ عَنْ سَهْلِ بْنِ زِيَادٍ وَ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى قَالا حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ الْعَبَّاسِ بْنِ حَرِيشٍ الرَّازِيُّ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ الثَّانِي عَنْ أَبِيهِ عَنْ آبَائِهِ (ع) أَنَّ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ (ص) قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ (ص) يَقُولُ لِأَصْحَابِهِ آمِنُوا بِلَيْلَةِ الْقَدْرِ إِنَّهَا تَكُونُ لِعَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ وَ وُلْدِهِ الْأَحَدَ عَشَرَ مِنْ بَعْدِهِ؛
محمد بن حسن (رضی الله) با اسنادی از حسن بن عباس بن حریش نقل می کند که حضرت امام جواد از قول پدرش از پدران بزرگوارشان از امير المؤمنين (صلوات اللَّه عليهم اجمعين) فرمودند از رسول خدا (صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم) شنيدم كه به اصحابشان فرمودند:
به شب قدر ايمان بياوريد كه آن شب براى عليّ بن أبى طالب و يازده فرزند پس از او است.5⃣
بنابراین شب قدر متعلق به صاحب العصر و الزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) می باشد و طبق احادیث فرشتگان تا صبحگاهان نزد حجت الهی در گردش و طواف هستند.
.............
📚پی نوشت:
1⃣ اثباة الهداة، جلد۲، صفحه ۲۵۶.
2⃣ العبقري الحسان، جلد۶، صفحه۸۳۵.
3⃣ الغيبة، صفحه۶۰؛ كمال الدين و تمام النعمة، جلد۱، صفحه۳۰۴- ۳۰۵.
4⃣ غيبت نعمانى، صفحه۹۱-۹۲؛ كمال الدين و تمام النعمة، جلد۱، صفحه ۵۶۵-۵۶۶.
5⃣ كمال الدين و تمام النعمة ترجمه
پهلوان، جلد۱، صفحه۵۲۵.
✏...ادامه دارد.
⚘⚘🌺🌺🌺💥💥🌟🌷🌷🌷
#شب_قدر
💦🕌فضیلت و اهمیت شب قدر در قرآن (1)
در آیات الهی به ارزش و اهمیت شب قدر اشاره شده :
1️⃣: اهمیت و ارزش شب قدر آنقدر مهم است که خداوند یک سوره مستقل به نام «سوره قدر»درباره اش نازل کرده. با این کار خداوند متعال میخواهد توجه بدهد این شب ، شب مهمی است یعنی پیش من خدا ارزش و بهای خاصی دارد. اگر تو هم می خواهی بها و ارزش پیدا کنی باید در این شبها بها پیدا کنی.
2️⃣: خداوند متعال در همان سوره در آِیه إِنَّا أَنْزَلْناهُ في لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1) یعنی ما در شب قدر قرآن را نازل کردیم ؛ این آِیه عظمت شب قدر را به ما می رساند هیچ چیز بالاتر و با عظمت تر از قرآن نیست که قرآن را در آن شب نازل کرده است . و در آیات دیگر نظیر : إِنَّا أَنْزَلْناهُ في لَيْلَةٍ مُبارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرينَ (2) یعنی ما در شب مبارک (شب قدر) فرآ« را نازل کردیم . از شب قدر هم شب مبارک نام برده و هم نزول قرآن را به آن اختصاص داده است.
3️⃣: خداوند در سوره قدر می فرماید : وَ ما أَدْراكَ ما لَيْلَةُ الْقَدْرِ (3) یعنی ای پیامبر(ص) شما می دانید شب قدر چیست؟ این عظمت و بزرگی این شب می رساند که خداوند به پیامبرش این گونه خطاب می کند که «شب قدر چیست؟» بخاطر همین هر کسی نمی تواند ارزش و اهمیت این شب را درک کند. انسان های بزرگ و خود ساخته و پاک می توانند ارزش این شب را درک کنند.اللهم ارزقنا
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
📚 منابع:
1️⃣سوره قدر ، آیه1
2️⃣سوره دخان ، آیه3
3️⃣سوره قدر ، آیه2
🆔 @ziaossalehin
⭕️ امیرالمؤمنین علی (ع) میزان اعمال
👌 مطابق آیات قرآن یکی از اعتقادات قطعی و مسلّم ما مسلمانان سنجش اعمال در روز قیامت است. خداوند در سوره اعراف میفرماند: «میزان (سنجش اعمال) در آن روز، حق است.» در سوره انبیاء نیز میفرمایند: «ترازوهای عدل را در روز قیامت میگذاریم... .» در سوره مؤمنون نیز آمده است: «پس کسانی که موازین اعمالشان سنگین شد آنان رستگارند، و کسانی که موازین اعمالشان سبک شد آنان کسانیاند که خود را زیانکار ساخته و در جهنّم برای همیشه معذّباند.»
🔹 وقتی از امام صادق (ع) در مورد آیه «وَ نَضَعٌ المَوَازِینَ القِسطَ لِیَومِ القِیامَة»، سؤال شد، حضرت فرمودند: «میزان سنجش اعمال در قیامت، پیامبران و اوصیای آنها هستند.» ایشان در حدیث دیگری فرمودهاند: «ما میزانهای عدل و قسط هستیم.» باز ایشان در ذیل آیه «قَالَ هذا صِراطٌ عَلیَّ مُستَقِیمٌ»، فرمودهاند: «به خدا قسم علی (ع) صراط مستقیم است، به خدا قسم علی صراط و میزان اعمال است.»
🔹 مرحوم شیخ مفید در حدیثی نقل میکنند: «إنّ أمیرَالمؤمنینَ و الأئمةَ مِن ذُرّیَّتِهِ هم المَوازینُ»؛ همانا امیرمؤمنان علی بن ابی طالب و امامان از نسل او ترازوهای سنجش اعمال در قیامت هستند.
🔹 آری! علی (ع) میزان اعمال و مظهر یزدان است، لذا امام سجاد (ع) در زیارت امیرالمؤمنین او را با لقب «میزان الاعمال» یاد میکنند: «السلامُ علی أبِی الأئمّةِ، و خَلیلِ النُّبوَّةِ، و المخصوصِ بالأخوَّةِ، السلامُ علی یعسوبِ الإیمان، و میزانِ الأعمالِ»؛ سلام بر پدر امامان، و دوست نبوت، و مخصوص به برادری با محمد، و امیر ایمان، و میزان اعمال.
📚 پینوشت:
سوره اعراف، آیه ۸/ سوره انبیاء، آیه ۴۷/ سوره مؤمنون، آیه ۱۰۲ و ۱۰۳/ سوره حجر، آیه ۴۱/ تفسیر صافی، ج۲، ص۱۸۱/ بحارالانوار، ج۷، ص۲۵۱ و ۲۵۱ و ج۳۵، ص۳۶۳/ مستدرک الوسائل، ج۲، ص۱۹۷.
______________
🆔 @ziaossalehin
ارمغان معراج رسول اکرم(ص)
اي احمد! آیا ميداني كدام زندگي گواراتر و پر دوام تر است؟
زندگي گوارا آن است كه صاحب آن، لحظهاي از یاد من غافل نماند، نعمت مرا فراموش نكند،از حق من بيخبر نباشد، و شب و روز رضاي مرا بطلبد.(الوافي ، ج26،ص 149)
🆔 @ziaossalehin
#شب_قدر
🔆🕌فضیلت و اهمیت شب قدر در قرآن (2)
1️⃣خداوند متعال در سوره قدر می فرماید: لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ (1) یعنی شب قدر از هزار ماه بهتر است . در نتیجه در این شب چه هست از هزار ماه بهتر است ، عظمت این شب را می رساند یعنی اینکه شب قدر قلب این ماه مبارک رمضان است
و امام صادق (علیه السلام ) می فرمایند: شب قدر قلب ماه مبارک رمضان است (2) .بلی هر چیزی قلب دارد قلب ماه مبارک رمضان ، شب قدر است. ما هم باید در این شب قلب پیدا کنیم تا صاحب قلب شویم وقتی صاحب قلب شدیم آن موقع ملائکه های الهی بر قلب مان نازل می شود تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ(3) .
بلی قلبی که با خدا و ملائکه خدا سنخیت پیدا نکرده در این شب هم نمی تواند ارتباط با آن معبود لایتناهی بگیرد و از فیوضات این شب محروم می شود.و ملائک بر قلب او نازل نشود.
2️⃣در آیه تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فيها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْر(4) باز خداوند متعال به عظمت و فضیلت این شب اشاره می کند . در این شب خداوند در رحمت خودش را به روی همه اهل زمین می گشاید که ملائکه و فرشته خاص خدا که «روح» می نامند بر زمین نازل می شوند که اهل زمین را مهمان رحمت خاص خدا کند این عظمت این شب است که تمام ملائکه را به زمین می کشاند و تمام زمینیان از جنس آسمانیان شوند. و رنگ الهی یعنی صِبْغَةَ اللَّه(5) بگیرند. رنگ الهی چه رنگ خوبی است. که این رنگ پر است از آرامش.
غلام همت آنم که زیر چرخ کبود
ز هر چه رنگ تعلق پذیرد آزادست
این عظمت این شب است که زمین و زمنییان را به آسمان و آسمانیان وصل می کند.
➿➿➿➿➿➿➿
1️⃣سوره قدر ،آیه3
2️⃣بحارالانوار، ج 58، ص 376
3️⃣سوره قدر، آیه 4
4️⃣همان
5️⃣سوره بقره ، آیه137
🆔 @ziaossalehin
⭕️ نقش امام علی (ع) در پاسداری از دین
✅ پیامبر اسلام (ص) از سوی پروردگار جهان برای هدایت بشر، چهار مسئولیت عمده بر عهده داشتند:
۱. دریافت وحی: «قُل إنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثلُکُم یُوحَی إِلَیَّ» (کهف، آیه۱۱)
۲. ابلاغ وحی: «هُو الَّذی بَعَثَ فِی الأُمِّیِّینَ رَسُولاً مِنهُم یَتلُوا عَلَیهِم آیاتِهِ» (جمعه، آیه۲)
۳. تفسیر وحی یا مرجعیّت علمی _ دینی: «وَ أَنزَلنَا إلَیکَ الذِّکرَ لِتُبَیِّنَ لِینَّاسِ» (نحل، آیه۴۴)
۴. اجرای وحی یا مرجعیّت سیاسی: پیامبران وظیفه دارند با در دست گرفتن قدرت سیاسی، در پی احکام خداوند برآیند: «یا داوُدُ إنَّا جَعَلنَاکَ خَلیفَةً فِی الأَرضِ فَاحکُم بَینَ النَّاسِ بِالحَقِّ» (ص، آیه۲۶)
🔹 نبی مکرّم اسلام (ص) در واپسین روزهای عمر مبارک خویش با دستور خداوند متعال، مامور به تفویض اختیارات خویش به امام علی (ع) شد. آن حضرت در گردهمایی بزرگ غدیر خُم با بیان «مَن کُنتُ مولاه فهذا علیٌ مولاه»، این ماموریت را به سرانجام رساند. از آنجایی که نزول وحی از سوی خدا با پیامبر خاتم (ص)، به اتمام رسیده بود، امام علی (ع) دو مسئولیت تبیین احکام (مرجعیت دینی) و اجرای احکام (مرجعیت سیاسی) را بعد از پیامبر (ص) بر عهده گرفتند.
🔹 نسبت به مرجعیت دینی جامعه، حضرت امیر (ع) هرگاه مشاهده میکردند در پیکره دین انحرافی رخ داده است، وارد میدان شده و به عرضه قرائت صحیح از اسلام میپرداختند. از جمله اقدامات آن حضرت در این عرصه؛ تبیین احکام شرعی، جمع آوری قرآن، تفسیر و تأویل قرآن، تربیت شاگردان و مبلغان قرآنی، مبارزه با بدعتها، مقابله با دستور منع حدیث، مبارزه با تعیض نژادی و... بود.
🔹 خدمات جهادی و سیاسی امام علی (ع) به اسلام نیز، به سه بخش تقسیم میشود. امام (ع) در زمان حیات پیامبر (ص) در جنگهای بدر، اُحد، احزاب، خیبر و بسیاری از میدانهای دیگر برای سلام شمیر زده و جانفشانی کردند. بعد از حیات پیامبر (ص) و در زمان ۲۵ ساله محرومیت از حق زمامداری، علیرغم برتری بر سایر مردمان در فضیلت، تقوا، دانش و...، جهت حراست از اصل اسلام و کیان مسلمین به مانند کسانی که خار در چشم و استخوان در گلو داشته باشند، مجبور به سکوت خیراندیشانه شدند. سرانجام بعد از ۲۵ سال از رحلت پیامبر (ص) که مردم با حضرت امیر (ع) بیعت کردند، آن حضرت حکومت اسلامی را نه تنها با بیانش، بلکه با پنج سال حکومتش عملا تعریف کردند.
______________
🆔 @ziaossalehin
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
4⃣ بخشش گناهان
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
یكی دیگر از ویژگیهای شب قدر بخشش گناهان و عفو عاصیان و مجرمان است، لذا باید تلاش نمود تا این فیض عظمای الهی شامل حال انسان شود.
وای به حال انسانی كه در شب قدر مورد غفران الهی قرار نگیرد.
چنان كه پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله وسلم)می فرمود:
💥مَن أدرَکَ شَهرَ رَمَضانَ فَلَم یُغفَر لَهُ فَأبعَدَهُ اللهُ؛
کسی که شب قدر را درک کند، پس بخشیده نشود [و مورد حمت بی پایان الهی واقع نشود] پس خدا او را [از رحمت خویش] دور می سازد.1⃣
و در جای دیگر فرمود:
💥رسو ل اللّه(صلی الله علیه و آله وسلم)ـ عِندَ دُخولِ شَهرِ رَمَضانَ: إنَّ هذَا الشَّهرَ قَد حَضَرَكُم، وفيهِ لَيلَةٌ خَيرٌ مِن ألفِ شَهرٍ، مَن حُرِمَها فَقَد حُرِمَ الخَيرَ كُلَّهُ، ولا يُحرَمُ خَيرَها إلّا مَحرومٌ؛
پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) به هنگام فرا رسيدن ماه رمضان: همانا اين ماه، شما را فرا رسيده است. در آن، شبى است بهتر از هزار ماه، هر كس از آن محروم بماند، از همه خير محروم مانده است و جز محروم، از خير آن بى بهره نمى ماند.2⃣
لذا باید تلاش مضاعف نمود تا غفران الهی در این شبِ بخششِ گناهان شامل حال انسان گردد.
پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله وسلم) می فرمود:
💥مَن قامَ لَیلَةَ القَدرِ إیماناً وَ احتِساباً، غُفِرلَهُ ما تَقَدَّمَ مِن ذَنبِهِ؛
هر که از روی ایمان و برای رسیدن به ثواب الهی، شب قدر را به عبادت بگذراند، گناهان گذشته اش آمرزیده می شود.3⃣
امام باقر عليه السلام فرمود: هر كسي شب قدر را احياء بگيرد گناهش آمرزيده مي شود اگر چه گناهانش به تعداد ستارگان آسمان و سنگيني كوهها و پيمانه هاي دريا باشد.4⃣
تذکر:
ظاهر این احاديث ، هشدار و بيم دادن است؛ امّا باطن آنها بشارت است، به ويژه احاديثى كه پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلم) در آنها كسانى را كه در اين ماه، مشمول آمرزش الهى نمى شوند، نفرين مى كند و آنان را بدبخت مى شمارد. از اين رو، عالم ربّانى، آيت اللّه ميرزا جواد آقا ملكى تبريزى (رحمت الله) مى گويد:
از رساترين نكاتى كه در بشارت به ماه رمضان روايت شده، نفرين پيامبر (صلى الله عليه و آله وسلم) بر كسانى است كه در اين ماه آمرزيده نمى شوند، آن جا كه فرمود:
💥مَنِ انسَلَخَ مِن شَهرِ رَمَضانَ ولَم يُغفَر لَهُ فَلا غَفَرَ اللّهُ لَهُ؛
آمرزيده مباد كسى كه ماه رمضان از او بگذرد و آمرزيده نشود.5⃣
از آن جا كه پيامبر (صلى الله عليه و آله وسلم) براى جهانيان، رحمتْ برانگيخته شده است، اين نفرين، بشارت بزرگى به گستردگى رحمت و فراگيرىِ آمرزشِ الهى در اين ماه است؛ وگرنه ايشان با آن كه براى جهانيانْ رحمت است، هرگز مسلمانى را نفرين نمى كند، هر چند فردى گنهكار باشد.6⃣
...............
📚پینوشت:
1⃣بحارالانوار، جلد۹۴، صفحه۸۰، حدیث۴۷.
2⃣کنز العمال، علی متقی هندی، جلد۸، صفحه۵۳۴، حدیث۲۴.
3⃣ وسائل الشیعه، جلد۱۰، صفحه۳۵۸، حدیث۱۳۶۰۱؛ فضائل الأشهر الثلاثه، صفحه ۱۳۶.
4⃣بحارالانوار، جلد۹۵، صفحه۱۶۸.
5⃣ الإقبال، جلد۱، صفحه ۴۵۴.
6⃣المراقبات، صفحه ۱۰۳.
✏...ادامه دارد.
🌷⚘⚘💥🌺🕋🌷🌷🌺
⭕️ فرازهایی از نامه امام علی (ع) به فرزندشان امام حسن (ع)
✅ یکی از وصیتهای امیرالمؤمنین علی (ع) به فرزندش امام حسن (ع)، وصیتی است که سید رضی (ره) در نهج البلاغه و دیگر محدّثان آن را نقل کردهاند. فرازهایی از این نامه را ذکر میکنیم:
۱. پسرم! پیوسته در فرمان خدا باش و دلت را با یاد او زنده کن.
۲. هوای نفس را با بی اعتنایی به حرام بمیران.
۳. آخرت را به دنیا مفروش و آنچه را که نمیدانی مگو.
۴. هرگز سرزنش ملامتگران تو را از تلاش در راه خدا باز ندارد.
۵. فراوان از خدا درخواست خیر و نیکی داشته باش.
۶. آنچه را برای خود دوست داری برای دیگران نیز دوست بدار.
۷. آنچه را برای خود نمیپسندی برای دیگران نیز مپسند.
۸. آنچه را که دوست نداری به تو نسبت دهند در باره دیگران مگو.
۹. نهایت کوشش را در زندگی داشته باشد و در فکر ذخیرهسازی برای دیگران مباش.
۱۰. اگر قدرت مالی داری بیشتر انفاق کن.
۱۱. حاجت خود را به خدا بگوی تا در مشکلات تو را یاری کند.
۱۲. هرگز از تأخیر اجابت دعا ناامید مباش.
۱۳. نکند مرگ سراغ تو را گیرد و تو در حال گناه یا در انتظار توبه باشی.
۱۴. در به دست آوردن دنیا آرام باش و در مصرف آنچه به دست آوردی نیکو عمل کن.
۱۵. به نیکان نزدیک شو و از آنان باش و از بدان جدا شو و از آنان دور باش.
۱۶. پیش از آنکه فرصت از دست برود و اندوه به بار آورد از فرصتها استفاده کن.
۱۷. از سوار شدن بر مرکب ستیزهجویی بپرهیز.
۱۸. چون برادرت از تو جدا گردد تو پیوند دوستی برقرار کن.
۱۹. عذر برادرت را به هنگام گناهش بپذیر و در پند دادن دوست بکوش.
۲۰. خشم خود را فرو خور که من جرعهای شیرینتر از آن ننوشیدم.
۲۱. کاری که برتر از توانایی زن است به او وامگذار؛ زیرا زن گل بهاری است نه پهلوانی سختکوش.
۲۲. خویشاوندانت را گرامی بدار؛ زیرا آنها پر و بال تو هستند که با آن پرواز میکنی و ریشه تو هستند که به آنها باز میگردی.
📚 پینوشت:
فرازهایی از نامه ۳۱ نهجالبلاغه با تلخیص.
__________
🆔 @ziaossalehin
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
5⃣سیره صالحان در شب های قدر
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
از اعمالى که در طول سال، مخصوصا شبهاى مبارک رمضان و على الخصوص در شب قدر بدان سفارش اکید شده است، اِحْیا و شب زنده دارى است.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمود:
💥مَنْ اَحْیا لَیْلَةَ الْقَدْرِ حُوِّلَ عَنْهُ الْعَذابُ اِلَى السَّنَةِ الْقابِلَةِ؛
کسى که شب قدر را زنده بدارد، عذاب تا سال آینده از او روى می گرداند.1⃣
💥عَنِ النَّبِيِّ (صلي الله عليه و آله وسلم) قَالَ :
💥قَالَ مُوسَى إِلَهِي أُرِيدُ قُرْبَكَ قَالَ قُرْبِي لِمَنِ اسْتَيْقَظَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ؛
خداوندا مى خواهم به تو نزديك شوم، فرمود: قرب من در بيداري شب قدر است.
💥قَالَ إِلَهِي أُرِيدُ رَحْمَتَكَ قَالَ رَحْمَتِي لِمَنْ رَحِمَ الْمَسَاكِينَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ؛
گفت: خداوندا! رحمتت را مى خواهم، فرمود: رحمتم در ترحم و رحم كردن به مساكين در شب قدر است.
💥قَالَ إِلَهِي أُرِيدُ الْجَوَازَ عَلَى الصِّرَاطِ قَالَ ذَلِكَ لِمَنْ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ لَيْلَةَ الْقَدْرِ؛
گفت: خداوندا جواز عبور از صراط را مى خواهم فرمود: رمز عبور از صراط صدقه دادن در شب قدر است.
💥قَالَ إِلَهِي أُرِيدُ مِنْ أَشْجَارِ الْجَنَّةِ وَ ثِمَارِهَا قَالَ ذَلِكَ لِمَنْ سَبَّحَ تَسْبِيحَةً فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ؛
گفت: خداوندا بهشت و نعمتهايش را مى خواهم فرمود: رسیدن به آن درگروی تسبيح گفتن در شب قدر است.
💥قَالَ إِلَهِي أُرِيدُ النَّجَاةَ مِنَ النَّارِ قَالَ ذَلِكَ لِمَنِ اسْتَغْفَرَ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ؛
گفت: خداوندا رهايى از جهنم و غذابش را مى خواهم فرمود: رمز نجات از دوزخ استقفار در شب قدر است.
💥قَالَ إِلَهِي أُرِيدُ رِضَاكَ قَالَ رِضَايَ لِمَنْ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ؛
گفت: خداوندا رضاي تو را مى خواهم، فرمود: رضاي من در خواندن دو ركعت نماز در شب قدر است.2⃣
ائمه معصومین (علیهم السلام) هم، این سنت حسنه را پاس و گرامى می داشتند و از آن بهره می بردند:
✍سیره رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) سرمشق همه انسانها، حتی اسوه امامان معصوم (علیهم السلام) بود.
حال و هوای آن حضرت در شب های قدر، کاملا تغییر می کرد.
امیرمؤمنان علی(علیه السلام) در این باره می فرماید:
پیامبر اسلام خود و خاندانش در دهه آخر ماه مبارک رمضان، شب را احیا می کردند (و به خواب نمی رفتند).3⃣
امام صادق (علیه السلام) سیره ایشان را چنین ترسیم می کند:
💥أَنَّ رَسُولَ اَللَّهِ (صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ) كَانَ يَطْوِي فِرَاشَهُ وَ يَشُدُّ مِئْزَرَهُ فِي اَلْعَشْرِ اَلْأَوَاخِرِ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ كَانَ يُوقِظُ أَهْلَهُ لَيْلَةَ ثَلاَثٍ وَ عِشْرِينَ وَ كَانَ يَرُشُّ وُجُوهَ اَلنِّيَامِ بِالْمَاءِ فِي تِلْكَ اَللَّيْلَةِ وَ كَانَتْ فَاطِمَةُ عَلَيْهَا السَّلاَمُ لاَ تَدَعُ أَحَداً مِنْ أَهْلِهَا يَنَامُ تِلْكَ اَللَّيْلَةَ وَ تُدَاوِيهِمْ بِقِلَّةِ اَلطَّعَامِ وَ تَتَأَهَّبُ لَهَا مِنَ اَلنَّهَارِ وَ تَقُولُ مَحْرُومٌ مَنْ حُرِمَ خَيْرَهَا؛
رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم) در دهه آخر از ماه رمضان رختخواب خویش را جمع می کردند و کمربند [همّت برای عبادت] را محکم می بستند و همیشه اهل و عیالش را در شب بیست و سوم بیدار نگه می داشتند و بر روی خواب رفتگان در آن شب آب می پاشیدند [تا از درک شب قدر و درک شب زنده داری محروم نشوند.4⃣
✍سیره حضرت فاطمه زهرا (علیها السلام)
حضرت فاطمهٔ الزهرا (سلام الله علیها) نیز چون پدر معصومش، شب های قدر را احیا می داشت نه تنها خودش، شب زنده دار بود بلکه کودکان و نوجوانان خانه را نیز با این سنت آشنا می ساخت و شب های قدر که فرامی رسید به فرزندان خود، توصیه می کرد غذای کمتری بخورند تا بر اثر پرخوری زودتر به خواب نروند و برای شب زنده داری حال و نشاط بیشتری بیابند.5⃣
وَ کانَتْ فاطِمَه (علیها السلام) لا تَدَعُ اَحَدا مِنْ اَهْلِها ینامُ تِلْک اللَّیلَة وَ تُداویهِمْ بِقِلَّة الطَّعامِ وَ تَتَأَهَّبُ لَها مِنَ النَّهارِ وَ تَقُولُ مَحْرُومٌ مَنْ حُرِمَ خَیرَها؛
روش فاطمه (عليها اليلام) این بود که هیچ فردی از خانواده خویش را نمی گذاشتند در آن شب (بیست و سوم) بخوابد و [مشکل خواب] آنها را با کمی غذا و آمادگی در روز درمان می نمودند و می فرمودند:
محروم است کسی که از خیر [و برکت] آن شب محروم شود.6⃣
✍همه ائمه (علیهم السلام) از این سیره شایسته نبوی و فاطمی، تبعیت می کردند و عالمان و عارفان صادق نیز این سنت را تداوم می بخشیدند که به نمونه ای اشاره می شود.
حضرت علامه طباطبائی سیره استادش، سیدعلی قاضی طباطبایی را در شبهای قدر چنین توصیف می کند: روش قاضی طباطبایی این بود که در ماه مبارک رمضان، ساعت چهارِ شب در منزل خود، رفقای خود را می پذیرفتند و مجلس اخلاق و موعظه ایشان ⤵
⤴تا ساعت شش از شب، گذشته، طول می کشیده در دهه اول و دوم چنین بود، ولی در دهه سوم، ایشان مجلس را تعطیل می کرد و تا آخر ماه رمضان هیچ کس ایشان را نمی دید. چه بسا به مشاهد مقدس مشرف می شدند و به دور از دید مردم، همچنان به مجاهدت و تزکیه نفس و خودسازی ادامه می دادند.
امام خمینی (رحمت الله) نیز به محض طلوع ماه رمضان دیدار رسمی و عمومی با مردم و برخی از کارهای خود را تعطیل می کردند و به تفکرات تنهایی و به دعا و نیایش و عبادت و خودسازی می پرداختند و جان تازهای می گرفتند و پس از پایان ماه رمضان، با قدرت و توان و تأییدات مضاعف الهی و معنوی، در صحنه سیاست و کرسی قیادت حضور می یافتند.
این روش عالمان شیعی و فقیهان و عارفانِ سرآمد، ریشه در سیره پیامبر دارد؛ ایشان حتی پیش از بعثت، راهی کوه حرا می شدند و به دور از محیط جهل آلود مردم مکه عزلت می گزیدند؛ چونان حضرت موسی که به کوه سینا به مناجات با خدا می رفت.
آری حضور فعال و مثبت و موفقیت آمیز، در صحنه های سیاسی و اجتماعی و جهاد و انقلاب، حضور عرفانی در محضر معبود را می طلبد تا بدینسان در میدان عمل، قدرت روحی بیابند و بر شیاطین بیرونی ظفر یابند و این وعده صادقانه خداست که:
💥وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينََ؛
و آنان که در راه ما (با خلوص نیت) جهاد کنند، قطعاً به راه های خود، هدایتشان خواهیم کرد، و خداوند با نیکوکاران است.7⃣
.............
📚پی نوشت:
1⃣ بحار الانوار، جلد۹۵، صفحه۱۴۵.
2⃣ وسائل الشيعه، جلد۸، صفحه۲۰؛ مستدرک الوسائل جلد۷، صفحه۴۵۶.
3⃣ حر عاملی، وسایل الشیعه، جلد۷، صفحه۲۵۶؛ فروع الکافی، جلد۴، صفحه۱۵۵.
4⃣ دعائم الإسلام، جلد۱، صفحه۲۸۲؛ مفاتیح الجنان، صفحه ۲۲۱.
5⃣ کتاب مهرتابان، صفحه۳۷۳.
6⃣ مفاتیح الجنان، اعمال شب۲۱، صفحه۴۲۵.
7⃣ سوره عنکبوت، آیه ۶۹.
🌷🌺⚘⚘🌟💥🌺🌷💥💥💥
⭕️ جمع خیرات در شب قدر
👌 در طول سال، برای برخی از شبها و روزها ویژگیها و فضایلی در روایات ذکر شده است. در بعضی از شبها توصیه به احیاء، نماز، ادعیه مخصوص و... شده است. اما هیچ شبی به مانند #شب_قدر تمام ویژگیها و فضایل را در خود جمع نکرده است.
🔹 در روایتی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است که فرمود: «موسی به خداوند عرض کرد: خدایا! #قرب تو را میخواهم. خداوند فرمود: قرب من برای کسی است که شب قدر بیدار باشد. عرض کرد: خدایا! #رحمتت را میخواهم. خدا فرمود: رحمت من برای کسی که بر فقرا در شب قدر رحمت کند. گفت: خدایا! جواز گذشتن از #صراط را میخواهم. فرمود: آن برای کسی است که در شب قدر صدقهای بدهد. عرض کرد: خدایا! از درختان #بهشت و میوههای آن میخواهم. فرمود: آن برای کسی است که مرا در شب قدر به پاکی و تسبیح یاد کند. گفت: خدایا! #نجات میخواهم. فرمود: نجات از آتش؟ گفت: آری! فرمود: آن برای کسی است که در شب قدر استغفار کند. گفت: خدایا! #خشنودی تو را میخواهم. فرمود: خشنودی من از آنِ کسی است که در شب قدر دو رکعت نماز بخواند.»
بیایید کمی بیاندیشیم! خداوند برای ما بندگان به لطف و عنایت خاص خودش چقدر فرصت در این شب عزیز مهیا کرده است! آری! ما بندگان خاکی! ما بندگان عاصی! ما بندگان ناسپاس! اگر چنین پروردگار مهربانی نداشتیم چه چاره داشتیم؟! آنچه در این حدیث آمده است؛ قطرهای از دریای بیکران رحمت و فضل الهی است که در منابع روایی و دینی ما به آن اشاره شده است. آری! چه بد معامله کردهایم اگر این شب را به #غفلت سپری کنیم! چه بد معامله کردهایم اگر نتوانیم رحمت خداوند را در این شب شامل حال خود کنیم.
📚 منبع:
سید بن طاووس، إقبال الأعمال، ج۱، ص۱۸۶.
______________
🆔 @ziaossalehin