7️⃣شیخ طوسی در کتاب «مصباح» از ابو یحیی در ضمن خبری در برتری و مزیت شب نیمه شعبان روایت کرده است که گفت: به مولای خود امام صادق(علیهالسلام) گفتم: بهترین دعاها در این شب کدام است؟ فرمود: هرگاه نماز عشا را خواندی، دو رکعت نماز به این ترتیب بخوان:
🖊در رکعت اول سوره «حمد» و سوره «کافرون» و در رکعت دوم سوره «حمد» و سوره «توحید» و چون سلام دادی، بگو «سُبْحانَ اللّٰهِ»، «سیوسه» مرتبه و «الْحَمْدُ لِلّٰهِ»، «سیوسه» مرتبه و «اللّٰهُ أَکْبَرُ»، «سیوچهار» مرتبه؛ سپس بگو:يَا مَنْ إِلَيْهِ مَلْجَأُ الْعِبادِ فِى الْمُهِمَّاتِ، وَ إِلَيْهِ يَفْزَعُ الْخَلْقُ فِى الْمُلِمّاتِ، يَا عالِمَ الْجَهْرِ وَالْخَفِيّاتِ، يَا مَنْ لَاتَخْفىٰ عَلَيْهِ خَواطِرُ الْأَوْهامِ ...
آثار گناهان.docx
20.2K
این فایل حاوی مطالب جالب ومفید است حتما بخوانید
❓كسي كه به واسطهي عذري (مثل بيماري، سفر و...) نتوانسته روزه ماه مبارک رمضان را بگيرد و بعد از ماه مبارک رمضان عذرش برطرف شده ولي تا سال بعد عمداً قضاي آن را نگرفته، تكليف چيست؟
✅بايد روزه را قضا كند و براي هر روز يك مدّ طعام (گندم یا جو و مانند اینها) به فقير بدهد.
📚توضيح المسائل، 1385، ص243، م1705
رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان
آیات عظام: امام، خوئی، اراکی، فاضل، نوری:
اگر روزه دار به قدري تشنه شود كه بترسد از تشنگي بميرد مي تواند به اندازه اي كه ازمردن نجات پيدا كند آب بياشامد ولي روزه او باطل مي شود و اگر ماه رمضان باشد، بايد در بقيه روز از بجا آوردن كاري كه روزه را باطل ميكند خودداري نمايد. (فاضل: و قضاي آن را هم بگيرد).
آیات عظام: گلپايگاني، صافي:
اگر روزه دار به قدري تشنه شود كه بترسد از تشنگي بميرد واجب است به اندازه اي كه ازمردن نجات پيدا كند آب بياشامد ولي روزه او باطل مي شود و اگر ماه رمضان باشد، بايد در بقيه روز از بجا آوردن كاري كه روزه را باطل مي كند خودداري نمايد.
آیةالله العظمی امام خامنه ای:
انسان نمی تواند بخاطر ضعف و تشنگی، روزه را بخورد ولی اگر ضعف و تشنگی او به اندازه ای است که معمولاً نمی شود آن را تحمل کرد، در این صورت هر وقت به حرج افتادند می توانند افطار نمایند ولی تا در حرج واقع نشده اند، نباید روزه را باطل کنند.
آیةالله العظمی تبریزی:
اگر روزه دار به قدري تشنه شود كه بترسد از تشنگي بميرد يا به مرض مبتلا شود مي تواند به اندازه اي كه از خوف، نجات پيدا كند آب بياشامد ولي روزه او باطل مي شود و اگر ماه رمضان باشد، بايد در بقيه روز از بجا آوردن كاري كه روزه را باطل مي كند خودداري نمايد.
آیةالله العظمی بهجت:
اگر روزه دار به قدري تشنه شود كه بترسد از تشنگي بميرد1 مي تواند به اندازه اي كه ازمردن نجات پيدا كند3 آب بياشامد ولي روزه او باطل مي شود، اما در ماه رمضان تا مغرب از ساير مفطرات اجتناب كند.
آیةالله العظمی شبیری زنجاني:
اگر روزه دار اتّفاقاً به قدري تشنه شود كه از ادامه روزه بر جان خود بترسد يا روزه بر او حرجي يا ضرري داشته باشد، مي تواند به قدري كه سيراب نشود، آب بياشامد و روزه او باطل مي باشد و اگر ماه رمضان باشد بايد در بقيه روز از بجا آوردن كاري كه روزه را باطل مي كند خودداري كند، بلكه بنابراحتياط در روزه واجب غير ماه رمضان نيز امساك نمايد.
آیةالله العظمی سيستاني:
اگر روزه دار بقدري تشنه شود كه بترسد از تشنگي بميرد، يا به او ضرري برسد يا آن كه به سختي بيفتد كه نمي تواند آن را تحمّل كند، مي تواند به اندازه اي كه ترس از اين امور بر طرف شود آب بياشامد، بلكه در فرض ترس از مرگ و مانند آن، واجب است ولي روزه او باطل مي شود و اگر ماه رمضان باشد، بايد بنابراحتياط لازم بيشتر از آن نياشامد و در بقيه روز از انجام كاري كه روزه را باطل مي كند خودداري نمايد.
آیةالله العظمی وحید:
اگر روزه دار به قدري تشنه شود كه بترسد از تشنگي بميرد واجب است به اندازه اي كه ازمردن نجات پيدا كند آب بياشامد ولي روزه او باطل مي شود و اگر ماه رمضان باشد، بايد در بقيه روز از بجا آوردن كاري كه روزه را باطل ميكند خودداري نمايد و همچنین اگر بترسد که از نخوردن آب به او ضرر معتنابهی برسد یا آب نخوردن برای او موجب حرج باشد که عرفا قابل تحمّل نباشد که در این دو صورت می تواند به اندازه رفع ضرر و حرج آب بیاشامد.
آیةالله العظمی مكارم:
اگر روزه دار به اندازه اي تشنه شود كه طاقت تحمّل آن را ندارد و يا ترس بيماري و تلف داشته باشد، مي تواند به اندازه ضرورت، آب بنوشد ولي روزه او باطل مي شود و اگر ماه رمضان باشد،بايد بقيه روز را امساك كند.
آیةالله العظمی سبحانی:
اگر روزه دار به قدری تشنه شود که برای او تحمّل تشنگی موجب عسر و حرج است می تواند به اندازه ای که رفع مشقّت کند آب بیاشامد و روزه او باطل نمی شود.
آیةالله العظمی مظاهری:
اگر روزه دار به قدری تشنه شود که تحمّل آن طاقت فرسا باشد و یا خوف ضرر بدهد می تواند به اندازه رفع ضرورت آب بیاشامد ولی روزه او باطل می شود و اگر ماه رمضان باشد، بايد در بقيه روز از بجا آوردن كاري كه روزه را باطل مي كند خودداري نمايد.
روزه يوم الشك
1. گرفتن روزه يوم الشك به نيت رمضان يكى از روزه هاى حرام و باطل است.
2. گرفتن روزه يوم الشك به نيت روزه قضا و مستحب مانعى ندارد و به مجرد اينكه معلوم شد روز اول رمضان است نيت رمضان كند.
3. در صورتىكه بعد از ظهر يوم الشك معلوم شود روز اول رمضان است، و تا آن ساعت چيزى نخورده باشد، گرفتن روزه به نيت روز اول رمضان به تنهايى كافى نيست و بايد قضاى آن روز نيز گرفته شود.
#استفتائات
🔸 قضای روزه در روزهای پایانی ماه شعبان
❓پرسش:
در ماه رمضان سال گذشته به علت بیماری، پنج روز نتوانستم روزه بگیرم و قضای آن را هم تا کنون بجا نیاوردهام. اکنون که چند روز به ماه رمضان مانده، قصد مسافرت دارم. آیا شرعا مجاز هستم که به مسافرت بروم و این روزه ها را بعداً قضا کنم؟
✍️پاسخ:
باید بمانید و روزه های قضایتان را بگیرید مگر آنکه مسافرت ضروری باشد و یا از ترک آن دچار مشقت شدید شوید. در هر صورت اگر روزه ترک شود، باید علاوه بر قضای روزه، برای هر روز نیز یک مدّ طعام (حدود 900 گرم به حساب گندم) به مسکین بپردازید.
🔺 استفتائات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
❓ شخصي در سحر ماه مبارک رمضان در حالي که جنب بوده است عمدا غسل را به تأخير مي اندازد تا در تنگي وقت تيمم کند وليکن در تنگي وقت تيمم را فراموش مي کند آيا علاوه بر قضا ،کفاره هم واجب است؟
✅پاسخ حضرات آیات :
🌸رهبري: قضا واجب است و کفاره ندارد.ش555838
🌺مکارم: کفاره ندارد.ش197412
🌷زنجاني: روزه اش باطل نيست. ش10053
🌹سيستاني: خير. (قضا دارد و کفاره ندارد)
📚غفلت از وظیفه تیمم در روزه
❓پرسش: شخصي در ماه مبارک رمضان جنببوده است و به اطمينان اين که سحر بيدار مي شود مي خوابد و ليکن دو دقيقه به اذان بيدار مي شود و چون دستپاچه مي شود غفلت از تيمم مي کند و وارد صبح مي شود آياروزه وي صحيح است؟
✅پاسخ حضرات آیات:
🌸رهبري: اگر غفلت از وظيفه داشته روزه صحيح است.ش555843
🌺مکارم: در فرض سوال ، صحيح است. ش197150
🌷زنجاني: صحيح است.ش10055
🌹صافي: روزه را امساک کند ولي قضاء روزه بنا بر احتياط لازم است.ش113952