💠درچه صورتی اگر مال عاریه داده شده تلف شود عاریه گیرنده ضامن است؟
🌺اگر [عاریه گیرنده] در نگهداری چیزی که عاریه گرفته است کوتاهی نکند، و در آن تصرف غیرمجاز هم ننماید و اتفاقاً آن چیز تلف شود، ضامن نیست، ولی چنانچه شرط کنند که اگر تلف شود گیرنده ضامن باشد، یا چیزی را که عاریه کرده طلا و نقره باشد، باید عوض آن را بدهد.
📚 رساله آیت الله سیستانی/مسأله ۲۳۶۸
https://eitaa.com/zolalahkam1
⭕️ سوال
❓چه کنیم که باعث عذاب قبر نشویم؟
🔰 باید به این نکته توجه داشت که عذاب قبر برای همه انسان ها نیست بلکه خیلی ها مستقیم وارد بهشت می شوند.
و همچنین منظور از عذاب قبر یا فشار قبر این نیست که جسم انسان مرده در این قبر خاکی عذاب ببیند بلکه منظور عذابی است که بعد از مرگ در برزخ می بیند.
🌹 نکاتی که باید به آن توجه داشت:
1️⃣ اولا باید چیزهایی که باعث عذاب قبر میشود را انجام ندهیم.مثل:
🔹نمامی و سخن چینی
🔸غیبت کردن
🔹ضایع کردن نماز
🔸پرهیز نکردن از نجاسات
🔹حبس بول
🔸بداخلاقی و تند خویی
و...
2️⃣ ثانیا باید اعمالی را که وارد شده است و عذاب قبر را دور می کند انجام دهیم مثل:
🔸رکوع نماز را خوب و کامل انجام دادن
🔹نماز شب خواندن
🔸صدقه دادن
🔹خواندن نماز وحشت برای مرده
🔸حج انجام دادن
🔹بین ظهر پنج شنبه تا ظهر جمعه از دنیا رفتن
🔸خواندن بعض از سوره های قرآن مثل سوره نساء در روز جمعه و یاسین قبل از غروب
و...
📚 بیانات استاد محمدی شاهرودی
https://eitaa.com/zolalahkam1
وظیفه معذور و بیماری که نمی تواند رکوع را به طور معمول انجام دهد
https://eitaa.com/zolalahkam1
🔸تذکر :
باید توجه داشت که در بیشتر موارد فرد عاجز از ایستادن نیست اما تکرار نشستن و برخاستن برای او مشکل است در چنین مواردی فرد نمیتواند نمازش را نشسته بخواند
◀️بلکه باید نماز را ایستاده بخواند اگر میتواند به صورت معمول رکوع کند و اگر نمیتواند به ترتیب مطابق وظیفه فرد معذور از رکوع عمل کند و برای سجده از آنجا که فرض این است فقط تکرار نشستن و برخاستن برای او مشکل است روی صندلی بنشیند و مهر را بر سطحی قرار دهد و روی آن سجده کند لازم به ذکر است تا حد امکان محل سجده بلندتر از محل نشستن نباشد یعنی به مقداری که میتواند خم شود سطح سجده را پایین ببرد
🤲نکته دیگر که باید دقت شود این است که اگر فرد میتواند بخشی از نماز را ایستاده بخواند مثلاً یک یا دو رکعت را ایستاده بخواند نباید از ابتدا نماز را نشسته بخواند بلکه لازم است اول ایستاده بخواند و هر زمان که نتوانست بقیه نماز را نشسته ادامه دهد.
https://eitaa.com/zolalahkam1
مقدار خم کردن سر برای معذور در رکوع وسجده
https://eitaa.com/zolalahkam1
🌸امام علی علیه السلام:
خوشا به حال آن كه به بندگان خدا نيكى كند و براى آخرت خود زاد و توشه برگيرد .
https://eitaa.com/zolalahkam1
💫 ارزش و اهمیت صلوات
🌷از امام صادق علیه السلام پرسیدند:
یوم الحسره، کدام روز است که خدا می فرماید:
بترسان ایشان را از روز حسرت.
حضرت جواب دادند:
آن روز قیامت است که حتی نیکوکاران هم حسرت می خوردند که چرا بیشتر نیکی نکردند.
پرسیدند: آیا کسی هست که در آن روز حسرت نداشته باشد؟
حضرت فرمودند:
آری، کسی که در این دنیا مدام بر رسول خدا صلوات فرستاده باشد.
(وسائل الشیعه ج۷ ص۱۹۸)
🌸 الّلهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و عَجّل فَرَجَهم
💠حکم نجس بودن غیر اعضای وضو:
🌼اگر غیر از اعضای وضو، جایی از بدن نجس باشد، وضو صحیح است ولی اگر مخرج ادرار یا مدفوع را تطهیر نکرده باشد، احتیاط مستحب آن است که اوّل آن را تطهیر کند و بعد وضو بگیرد.
📚آیتالله سیستانی/رساله جامع/ج۱/مسأله ۳۰۲
‼️نکته:
هرکدام از اعضای بدن(غیر از محل های وضو) که نجس باشد وضو صحیح است؛ اما برای اعمالی مثل نماز که نیاز به طهارت دارند باید عضو نجس را طاهر کرد.
https://eitaa.com/zolalahkam1
❓سؤال: آیا می توان وسایل مسجد - که دیگر مورد نیاز مسجد نیست - را فروخت و خرج مسجد کرد؟
✅آیت الله خامنه ای : موارد آن مختلف است؛ اگر منظور وسایلی است که هدیه به مسجد شده و یا برای مسجد خریداری شده ولی وقف نشده است، فروش و تبدیل آن با نظر متولی شرعی مانعی ندارد ولی چنانچه منظور وسایلی است که وقف مسجد شده، اگر موردِ نیاز مسجد نیست، باید در مسجد دیگری استفاده شود و اگر مساجد دیگر نیاز ندارند، می توانند آن را بفروشند و پول آن را در همان مسجد ـ و در صورت عدم نیاز ـ در مسجد دیگری در همان جهت مصرف کنند.
https://eitaa.com/zolalahkam1
میلاد حضرت فاطمه زهرا س(سال 2 یا 5 بعثت)
در این روز، سال پنجم از بعثت و به قولی سال دوم آن ، ولادت باسعادت حضرت فاطمه علیهاالسلام واقع شده.
کیفیت ولادت چنان بوده که روزى حضرت رسول (ص) با امیرالمؤ منین (ع) و حمزه و عباس و عمار و بعضى دیگر در ابطح نشسته بود که ناگاه جبرئیل نازل شد با صورت اصلى خود و بالهاى خود را گشود و تا مشرق و مغرب را پر کرد و ندا کرد آن حضرت را و گفت : خداوند على اعلى تو را سلام میرساند و امر میفرماید که چهل شبانه روز، از خدیجه دورى اختیار کنى .
آن حضرت چهل روز به خانه خدیجه نرفت و روزها روزه میداشت و شبها تا صباح عبادت میکرد و عمار را به سوى خدیجه فرستاد و فرمود: به او بگوکه نیامدن من بسوى تو از کراهت و عدوات نیست ولکن پروردگار من ، چنین امر کرده است که تقدیرات خود را جارى سازد و گمان مبر در حق خود مگر نیکى و به درستی که حق تعالى بتو مباهات میکند هر روز، چند مرتبه با ملائکه خود، باید هر شب در خانه خود را ببندى و در رختخواب خود بخوابى و من در خانه فاطمه بنت اسد میباشم ، تا مدت وعده الهى منقضى گردد و خدیجه هر روز چند نوبت از مفارقت آن حضرت میگریست .
چون چهل روز تمام شد، جبرئیل بر آن حضرت نازل شد و گفت اى محمد! خداوند اعلى ، تو را سلام میرساند و میفرماید که مهیا شو براى تحفه و کرامت من ، پس ناگاه میکائیل نازل شد طبقى آورد که دستمالى از سندس بهشت بر روى آن پوشیده بودند و در پیش آن حضرت گذاشت و گفت پروردگار تو میفرماید که امشب بر این طعام افطار کن و حضرت امیرالمؤ منین (ع) گفت که هر شب چون هنگام افطار آن حضرت میشد، مرا امر میکرد که در را میگشودم که هر که خواهد بیاید و با آن حضرت افطار نماید و در این شب مرا فرمود که بر در خانه بنشین و مگذار کسى داخل شود که این طعام بر غیر من حرام است .
چون اراده افطار نمود طبق را گشود و در میان آن طبق از میوه هاى بهشت یک خوشه خرما و یک خوشه انگور بود و جامى از آب بهشت ، پس از آن میوه ها تناول فرمود تا سیر شد و از آن آب آشامید تا سیراب شد و جبرئیل از ابریق بهشت آب بر دست مبارکش میریخت و میکایئل دستش را شست و اسرافیل دستش را با دستمال بهشت پاک کرد و طعام باقى مانده با ظرفها به آسمان بالا رفت و چون حضرت بر خواست که مشغول نماز شود جبرئیل گفت که در این وقت تو را نماز جائز نیست باید الحال به منزل خدیجه روى و با او مضاجعت نمایى که حق تعالى میخواهد که در این شب از نسل تو ذریه طیبه خلق نماید.
آن حضرت متوجه خانه خدیجه شد. خدیجه گفت که من با تنهایى الفت گرفته بودم و چون شب میشد درها را مى بستم و پرده ها را میآویختم و نماز خود را میکردم و در جامه خواب خود، میخوابیدم و چراغ را خاموش میکردم و در این شب در میان خواب بودم که صداى در خانه را شنیدم ، پرسیدم که کیست در را میکوبد که به غیر از محمد - صلى الله علیه وآله - دیگری را روانیست کوبیدن آن ؟
حضرت فرمود که منم محمد، چون صداى فرح افزاى آن حضرت را شنیدم از جستم و در را گشودم و پیوسته عادت آن حضرت آن بود که چون اراده خوابیدن مى نمود آب می طلبید و وضو را تجدید میکرد و دو رکعت نماز بجا میاورد و داخل رختخواب بر میشد و در این شب هیچ از اینها نکرد تا داخل شد دست مرا بگرفت و به رختخواب برد و بعد از آن ، من نور فاطمه (ع) را در رحم خود یافتم ."1"
شیخ صدوق از مفضل بن عمر روایت کرده که گفت : از حضرت صادق علیه السلام سؤ ال کردم که چگونه بود ولادت حضرت فاطمه ؟ حضرت فرمود: چون خدیجه اختیار مزاوجت حضرت رسول (ص) فرمود، زنان مکه از عدواتى که با آن حضرت داشتند از خدیجه هجرت نمود و بر او سلام نمیکردند و نمیگذاشتند که زنى بنزد او برود، پس خدیجه را باین سبب ، وحشتى عظیم عارض شد و لکن عمده غم و جزع خدیجه براى حضرت رسول بود که مبادا از شدت عدوات ایشان ، آسیبى به آن حضرت برسد، چون به حضرت فاطمه حامله شد، فاطمه در شکم با او سخت میگفت و مونس او بود و او را صبر میفرمود.
خدیجه این حالت را از حضرت رسالت پنهان می داشت ، پس روزى حضرت داخل شد شنید که خدیجه سخن میگوید باشخصى و کسى را نزد او ندید، فرمود: که اى خدیجه با که سخن میگوئى ؟ خدیجه گفت فرزندى که در شکم من است با من سخن میگوید و مونس من است .
حضرت فرمود که اینک جبرئیل مرا خبر میدهد که این فرزند دختر است ، او و نسل او طاهر و با میمنت و با برکت است و حقتعالى نسل ما را از او بوجود خواهد آورد و از نسل او امامان و پیشوایان دینى به هم خواهند رسید و حقتعالى بعد از انقضاى وحى ، ایشان را خیلفه هاى خود خواهد گردایند در زمین .
و پیوسته خدیجه در این حالت بود تا آنکه ولادت جناب فاطمه نزدیک شد چون درد زائیدن را در خود احساس کرد بسوى زنان قریش و فرزندان هاشم کس فرستاد که نزد او حاضر شوند، ایشان در جواب او فرستادند که فرمان ما نبردى و قبول قول ما نکردى و زن یتیم ابوطالب شدى که فقیر است و مالى ندارد و ما باین سبب بخانه