تصویر فوق ساختار پیشنهادی نظام آموزش و پرورش در طرح تغییر بنیادی نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است که در سال 1367 کلیات آن به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده بود....
ادامه در مطلب بعد...
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
تصویر فوق ساختار پیشنهادی نظام آموزش و پرورش در طرح تغییر بنیادی نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است که در سال 1367 کلیات آن به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده بود.
نسخه الکترونیک کتاب فوق قبلاً در همین کانال بارگزاری شده است:
( https://eitaa.com/Abbasebayat/310 )
تلاشهای «شورای تغییر بنیادی آموزش و پرورش» از سال 1364 تا 1367 بسیار قابل استفاده است.
به نظر حقیر فهم، نوآوریها، جمعبندی و همهجانبه نگری در این سند نسبت به زمان خودش، از سند تحول بنیادین جلوتر است. به مبانی نظری در این سند خیلی مجمل پرداخته شده است اما همین اصول و مبانی در مبانی نظری سند تحول بنیادین تفصیل یافته است. ریشه تربیت شش ساحتی، فطرت گرایی، عناصر برنامه درسی و... در سند سال 1367 وجود دارد.
یکی از بخشهایی که در سند سال 1367 برجستگی ویژهای دارد، بخش چهارم است. در این بخش به ساختار نظام آموزش و پرورش پرداخته شده است. در طرح مذکور به خوبی به دورههای تحصیلی پرداخته شده است و سعی شده است «هویت دورههای تحصیلی» تبیین گردد. هویت و ماهیت دورههای تحصیلی یکی از کاستیهای مهم اسناد تحولی موجود است. در این میان فهم ویژهای که از هویت دوره دوم متوسطه در این سند منعکس شده است بسیار جالب توجه است.
فهم، طراحی و پیشنهاد یکپارچهای که سعی میکند نظام حرفهای، اشتغال و تأمین منابع انسانی کشور در بخشهای عمومی، دولتی و خصوصی را به آموزش عالی و نظام متوسطه دوم گره بزند و این کار را با فهم عمیقتری از هدایت تحصیلی و شغلی و گره زدن آن به نیازهای توسعه و پیشرفت کشور بروز میدهد. نکته حائز اهمیت توجه به الزامات ساختاری چنین طرحی است، تدوینکنندگان سند 1367 توجه بسیار بهتری به الزامات اجرایی طرح پیشنهادی، نسبت به نویسندگان سند تحول بنیادین سال 1391 داشتهاند.
جالب است که مدرسهمحوری و توجه به مدرسه به عنوان کانون فرهنگی و تربیتی محله که در سند تحول بنیادین طرح شده است در سند 1367 تعریف وسیعتر و عمیقتری دارد و «مدرسه پیشبرد دسته جمعی» با هویت چندگانه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... طرح شده است.
توجه به روستا و آموزش روستایی و همچنین آمایش سرزمین و نیازهای منطقهای و همچنین نیازهای متنوع فرهنگی، اجتماعی و حتی فردی در این سند قابل مقایسه با سند 1391 نیست.
به جرأت میتوانم بگویم اگر نیمی از مفاد سند 1367 اجرایی شده بود ایران 1400 امروز در جایگاه برتر و بالاتری قرار داشت.
بررسی اینکه چه اتفاقی در کشور میافتد که این سند به کناری نهاده میشود و یک طرح ناقص و ناکارآمد در دهه 70 در نظام آموزشی به اجرا درمیآید خود موضوع تحقیق جداگانهای است. جالب است که همین اتفاق در دو دهه بعدتر نیز تکرار میشود! سند تحول بنیادین توسط همان جریان تکنوکراتهای لیبرال به کنار نهاد میشود و 2030 طرح میگردد.
بر اساس این تاریخ اجمالی به وزیر محترم آموزش و پرورش و دلسوزان و نخبگان انقلابی در تعلیم و تربیت این هشدار را میدهم که سند نویسی و بروزآوری اسناد تمام همت و وقت شما را نگیرد، جسورانه به میدان وارد شوید و به تن اسناد لباس تحقق و اجرا بپوشانید. فرصت محدود است و شواهد ایجاد زمینه برای معطل کردن شما در ایستگاه بروزآوری اسناد توسط جریانی که ده سال مسئول اجرای سند بوده و خود کار دیگری میکرده کاملاً مشهود است. بهوش! که اینان شما را مشغول اسناد نکند و چند سال دیگر که دوباره بر اساس چرخش روزگار خودشان بر سرکار آمدند مشغول آن کار دیگر شوند!
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
«اصلاح رابطه شورای عالی آموزش و پرورش با شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوعی قابل توجه در این بازسازی است. در مورد شورای عالی آموزش و پرورش دو استراتژی میتوان اتخاذ کرد و بر اساس آن پیشنهاداتی طرح کرد.
....
با استراتژی اول که در بالا گفته شد میتوان پیشنهادهای ذیل را عملیاتی کرد:
1- ارتقاء دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش به مشاور و دستیار رئیس جمهور در امور تعلیم و تربیت
2- انتخاب دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی»
3-...
برشی از مقاله «پیشنهادی برای بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور در حوزه تربیت، علم و آموزش کشور»
🆔 abbasebayat.ir
پیشنهادی برای بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور در حوزه تربیت،آموزش، علموفناوری کشور
روزنامه فرهیختگان: 1400/10/25
https://farhikhtegandaily.com/news/67808
🆔 abbasebayat.ir
بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی.pdf
3.06M
متن کامل یادداشت:
پیشنهادی برای بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور در حوزه تربیت،آموزش، علموفناوری کشور
🆔 abbasebayat.ir
سامانه جاریسازی سند تحول بنیادین
سامانه جاریسازی با اهداف ذیل طراحی و استقرار یافته است:
۱- دسترس پذیری آسان و سریع اسناد تحولی آموزش و پرورش
۲- امکان جستجو آسان، سریع و جامع همه اسناد
۳- نمایش ارتباطات بین اسناد کلان تحولی
۴- تبیین مفاهیم اسناد تحولی
۵- اجرایی سازی اسناد تحولی
۶- ارزیابی اسناد تحولی
۷- بروزآوری و ارتقاء اسناد تحولی
۸- اشاعه اسناد تحولی
🆔 https://stbap.ir
روزنوشت: تقاطع تربیت، سیاست و مدیریت
خلق دنیای آینده abbasebayat.ir🆔
این تصویر جلسه شورای معاونین وزارت آموزش و پرورش است!
اگر قرار بود این گروه با هم سمفونی و یا سرودی اجرا کنند از قبل چقدر باید با هم تمرین میکردند تا حداقل یک صوت موزون شنیده شود؟!
حالا اینکه مخاطبین لذت ببرند و تحسین کنند و یا همنوا شوند (جاری شدن تغییر و تحول در بدنه) بماند.
تجربه میگوید اگر هوشیار نباشیم این ساختار بزودی ممکن است به یکی از موانع تحول تبدیل شود.
باغبان آگاه زمان هرس را از دست نمیدهد! شاخ و برگهای اضافه و متداخل یکی از موانع ثمر دهی است.
به طراحان و گزینندگان اعضای این جلسه پیشنهاد میکنم هنوز فرصت برای هرس ساختار وجود دارد.
معاونت ابتدایی و معاونت متوسطه با ادغام در هم میتوانند تشکیل معاونت آموزشی دهند.(دفتر آموزش دبستانی به معاونت آموزش متوسطه ملحق گردد)
اداره کل توسعه عدالت آموزشی و عشایر قابلیت ادغام با سازمان نهضت سوادآموزی را دارد.
هر چند به لحاظ کارشناسی با تشکیل سازمان تعلیم و تربیت کودک مخالف بودهام اما اکنون که شده است میتوان انجمن اولیاء و مربیان را در این سازمان و یا سازمان مدارس غیردولتی و مشارکتهای مردمی ادغام کرد.
هرچه از این جلسه با این ساختار بگذرد کار هرس سختتر می شود! شاخههای نازک ضخیم میشوند و سایهای میگسترانند و خودشان و دیگران فراموش میکنند که هدف اصلی میوه دهی بود و نه سایه گستراندن!
🆔 abbasebayat.ir
این تصویر وزیر آموزش و پرورش است در حال افتتاح اداره آموزش و پرورش بخش لیلان شهرستان ملکان در استان آذربایجان شرقی.
شهرستان ملکان دو بخش دارد،بخش مرکزی و لیلان.در سرشماری سال1395 بالغ بر111 هزار نفر جمعیت داشته که جمعیت بخش لیلان آن بالغ بر25 هزار نفر بوده.
کل شهرستان ملکان در سال تحصیلی قبل،220 باب مدرسه،21هزار دانش آموز 1300نفر کادر و معلم دارد.
نمیدانم چه دلیلی جزء ناکارآمدی مدیران مناطق میتواند دلیل تفکیک و تشکیل یک اداره جدید باشد.
سید علی موسوی؛ نماینده ملکان در مجلس شورای اسلامی در این آیین گفته است:
«مردم لیلان و حومه آن با تأسیس آموزش و پرورش خیلی امیدوار و خوشحال هستند چرا که بواسطه این مهم بدون تردید شاهد رشد و توسعه تعلیم و تربیت در این بخش خواهد بود.»
فکر میکنم فهم درستی از توسعه و رشد نداریم. راه رسیدن به عدالت را بلد نیستیم.اقداماتمان گاهی بیشتر مانع تحقق عدالت است تا هموار کننده عدالت...
احتمالاً برای ساختمان اداره یک باب مدرسه بزرگ و نوساز استفاده شده است. بحران کمبود معلم با رفتن 20 تا 50 معلم به اداره تشدید خواهد شد و چند وقت دیگر هر کدام به تنهایی مانعی برای تحول و خلاقیت مدارس میشوند.
به زودی اداره جولانگاه نماینده و فرماندار و نیروهای سیاسی برای چینش نیروها خواهد شد تا در انتخابات بعدی مجلس اثر گذار باشند.
به دلیل سیاست بومی گزینی استخدام نیروها دچار آسیب خواهد شد و از کیفیت لازم برخودار نخواهند بود.
و....
یکی از مسیرهای جایگزین دولت الکترونیک و به کارگیری فناوری اطلاعات است. تقویت مدرسه و استفاده از مشارکت مردم با محوریت مدرسه را در دستور قرار دهیم.
خلق دنیای آینده - عباس بیات
این تصویر وزیر آموزش و پرورش است در حال افتتاح اداره آموزش و پرورش بخش لیلان شهرستان ملکان در استان
اگر بر اساس سند تحول مدرسه کانون پیشرفت محله باشد این تعداد اداره نمیخواهیم.
راه حل توسعه نامتوازن ایجاد ساختارهای ضد کیفیت نیست. مسیری که سالها رفتهایم ما را به تحول نمی رساند.
باید با شجاعت به مسیرهای جدید فکر کنیم و روش های جدیدی را بیازماییم.
نمی دانم چند وقت دیگر میتوانیم برای تحول مثنوی بسراییم؟ آیا ردیف و قافیهای میماند؟
🆔 abbasebayat.ir
با توجه به اینکه دو پست قبلی مورد توجه و نقد تعداد قابل توجهای از مخاطبان قرار گرفت تجمیع و تکمیل دو یادداشت قبل را میتوانید در سایت مطالعه کنید:
بازسازی ساختار آموزش و پرورش لازمه تحقق تحول
🆔 abbasebayat.ir
دو درس از ابتکارات و مدیریت شهید حسن باقری در دفاع مقدس برای تحول در آموزش و پرورش
به مناسبت روز بزرگداشت شهدا
امروز به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی خرمشهرها در پیش است. مسئولیت فتح این خرمشهرها در گام دوم انقلاب اسلامی به عهدهی نسل جوان گذاشته شده است. یکی از این خرمشهرها آموزش و پرورش است....
برای تحول در آموزش و پرورش ما نیازمند درک دقیق و صحیح از میدان نظام تعلیم و تربیت داریم، هم باید وسعت و بزرگی این میدان به خوبی درک شود و هم جزئیات دقیق آن، با برداشتهای کلان و کلی و از پشت تجربه پژوهشها در حاشیه نظام تعلیم و تربیت نمیتوان به طراحی تحول دست زد. در قرارگاه تحولی حسن باقری، شناسایی و اطلاعات تنها 20 درصد نقش در پیروزی ندارد بلکه شهید حسن میگوید شناسایی و اطلاعات صددرصد در پیروزی نقش دارد...
بنده همواره در مواجهه با دانشجو معلمان و نومعلمان انقلابی و تحول خواه این نکته یادآور شدهام که اگر دغدغه تحول در آموزش و پرورش دارید حداقل 3 تا پنج سال در مدرسه حضور داشته باشید و زود وارد کارهای ستادی در منطقه، استان و یا وزارتخانه نشوید. تمام طرحهای عملیاتی شهید باقری با درک دقیق و حضور میدانی در صحنههای اصلی و حتی گاهی در پشت خاکریز دشمن تهیه میشد و این بود که دشمن را غافلگیر میکرد. حسن باقری با کتابها و تئوریهای نظامی مرسوم دنیا جنگ را متحول نکرد.
واحد عملیاتی اصلی که تحول را رقم میزند مدرسه است و باید مدیران مدارس را نسبت به اصول تحول توجیه کرد و محورهای اصلی طرح تحول را با مدیران تفاهم کرد...
یادداشت کامل را در سایت «خلق دنیای آینده» abbasebayat.ir بخوانید.