حدود ۲۵۰ سال پیش در روستای همپشایر انگلستان، دومین دختر کشیش جورج آستین در خانهی روستایی او متولد شد و به طبقهی متوسط انگلستان، زنی دیگر افزوده شد. اما با یک تفاوت بزرگ؛ دومین دختر و هفتمین فرزند کشیش آستین به یکی از تاثیرگذارترین نویسندگان انگلستان تبدیل شد.
نویسندهای که قهرمان داستانهایش زنانی از طبقهی متوسط جامعه بودند و در خلال روابط قهرمانانش با اشراف انگلستان، فرهنگ طبقهی متوسط انگلستان را در تاریخ ثبت کرد و در دورهی رونق رمانتیکنویسی، واقعگرایی را برای روایت داستانهایش انتخاب کرد.
این زن جوان کسی نیست جز جین آستین که پس از گذشت دو قرن از درگذشتش، همچنان داستانهای نه چندان خارقالعادهاش پرفروش است و یکی از نویسندگانی است که بیشترین اقتباس سینمایی و تلویزیونی از آثارش همچنان و هنوز ساخته میشود و تعدد اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی گواه محبوبیت جهانی آثار آستین است.
متن کامل تکنگاری جین آستین را به مناسبت زادروز این نویسنده بخوانید.
#جین_آستین
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
2⃣3⃣9⃣
@azadisqart
🔹کاغذ اخبار هنر: مهمترین اخبار هنر و ادبیات، خرداد ۱۴۰۳
🔹در روزهای پس از بمباران غزه توسط اسرائیل، او تصویری از گروه «Artists4Ceasefire» (حمایت هنرمندان از آتشبس در غزه) را به همراه هشتگ «همهی چشمها به رفح» (AllEyesOnRafah#) برای ۸۸ میلیون دنبال کنندهی اینستاگرام خود بازنشر داد و نوشت: «زنده سوزاندن کودکان هرگز قابل توجیه نیست. تمام دنیا برای توقف نسلکشی اسرائیل بسیج میشوند؛ لطفاً همبستگی خود را با غزه نشان دهید.»
🔹در جهان موسیقی ایرانی نیز علی قمصری این روزها مشغول اجرای اپرای «پیروز و پریزاد»، برشی خیالی از تاریخ ایران، در تالار وحدت است. در توضیح «پیروز و پریزاد» آمده است: «پیروز و پریزاد را میتوان نخستین نمونهی یک اپرای ایرانی دانست که نویسنده و آهنگساز بر پایهی نگرشی مشترک، عزم بر خلق اثری داشتهاند که نه اقتباسی از ادبیات کهن است و نه ترجمانی از اپراهای غربی. بهرهگیری از آواز و تحریرهای ایرانی، تمرکز بر سازهای ملی به ویژه سازهای دیرینه و چند هزارساله، بر مختصات ایرانی اپرای «پیروز و پریزاد» صحه میگذارد.»
🔹اوایل خرداد ماه انیمیشن ایرانی «در سایه سرو» جایزهی بزرگ و جایزهی بهترین انیمیشن دوبعدی جشنوارهی «انیمایو» اسپانیا را گرفت و به صورت مستقیم در فهرست نامزدهای جایزه فیلمهای کوتاه انیمیشن برای رقابت اسکار ۲۰۲۵ حضور پیدا کرد. این انیمیشن که ساخت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.
متن کامل کاغذ اخبار خرداد ۱۴۰۳ را بخوانید.
#کاغذ_اخبار_هنر
#مجله_میدان_آزادی
2⃣4⃣0⃣
@azadisqart
🔹پربازدیدترین مطالب مجله میدان آزادی در خرداد ۱۴۰۳
آخرین ماه بهار نیز به پایان رسید و وقت مرور کارنامه ماه است. در ادامه فهرست پربازدیدترین مطالب مجله میدان آزادی در خردادماه ۱۴۰۳ را مشاهده میکنید.
در پربازدیدهای این ماه، سهم ادبیات -با شش مطلب- بیش از دیگر گونههای هنر است.
۱. نگاهی به شخصیتپردازی و شیوه روایت در شرلوک هلمز
۲. واکنش چهرههای هنری به سوگ رئیس جمهور
۳. تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار داود میرباقری
۴. روایت سوگ در منظومه «شاهنامه» سروده فردوسی
۵. برندگان تمام بخشهای جشنواره کن
۶. یک صفحه شعر: روایت سوگ در دیوان «شمس» سروده مولوی
۷. ریویو: نقد و بررسی فیلم «مست عشق» ساخته «حسن فتحی»
۸. نگاهی به حضور نمادین کودک در شعر شفیعی کدکنی
۹. روایت سوگ در رمان «سووشون» نوشته سیمین دانشور
۱۰. ویدئو: روایت هوشنگ جاوید از یک آهنگ ماندگار موسیقی نواحی شمال خراسان
#مجله_میدان_آزادی
2⃣4⃣1⃣
@azadisqart
غزه بندری باستانی با تخمین ۵۰۰۰ سال قدمت است. بندری که به علت موقعیت جغرافیایی همیشه از چشم طمع بیگانگان به خود زخم خورده است. امپراطوریهای کهن و بزرگی از جمله مصر و بعدها عثمانی و بریتانیا بر سر تصاحب این بندر جنگیدهاند و این بندر كه كنعانیها آن را بنا نهادند حکومت مصریها، مقدونیهایها، بیزانسیها، مغولان، عثمانیها و بریتانیا و حتی حمله ناپلئون بناپارت فرانسوی را به خود دیده است. حکومتهایی که هرکدام ردپایی در بافت و تمدن غزه در خود به جا گذاشتهاند. به علاوه اینکه تا قرن پانزدهم پیش از میلاد، غزه یکی از مهمترین محل اسکان هنرپروران بوده است.
حالا چند سالی است که شرایط جوری رقم خورده که همه غزه را با محاصره و جنگ و این اواخر متاسفانه با نسلکشی به یاد میآورند. به جز جان چند ده هزار شهروند غزاوی و تخریب ساختمانها و محلههای مسکونی، تمام ۴۲ موزه و موسسه فرهنگی و دانشگاهها و مراکز نگهداری آثار هنری و دستنوشتهها و اسناد کهن در بمباران و گلولهباران و انفجار کاملاً ویران شده و آثار ارزشمندی که داخل آنها نگهداری میشد نیز یا از بین رفته و یا قبل از تخریب به سرقت رفته است. این یعنی رژیم اسراییل به جز حیات فیزیکی مردم غزه، حیات فرهنگی آنها را هم نشانه رفته است.
در ادامهی مروری بر بخشی از جنایات کمتر گفته شده اسرائیل علیه تمام بشریت فهرست ۱۰ مرکز فرهنگی هنری غزه که به عمد ویران شد را بخوانید.
#فهرست_آثار
#مجله_میدان_آزادی
#معماری
2⃣4⃣2⃣
@azadisqart
یک معبد باستانی را تصور کنید که در دوره بیزانسی تبدیل به کلیسا میشود، و سپس در حوالی قرن هفتم میلادی و فتح مسلمانان، از آن به عنوان مسجد استفاده میشود. البته این پایان کاربری مسجد العمری نبود چون در جنگهای صلیبی و شکست مسلمانان این مسجد دوباره به کلیسا تبدیل شد. در نهایت در قرن سیزدهم میلادی دوباره این بنا به مسلمانان بازگردانده شد و مسجد ماند. سومین مسجد بزرگ فلسطین. مسجدی در قلب غزه با مساحت بیش از 4000 متر مربع که از چندین زلزله و جنگ از جمله حمله مغولان و جنگ جهانی اول جان سالم به در برد و تبدیل به نماد مقاومت در سختیها برای فلسطینیان شد. گلدستههای چندضلعی در بنای این مسجد گواه معماری ممالیک که پایتختش قاهره است میباشد.
اما کتابخانه مسجد العمری در قرنهای پیش مأمن چندین هزار نسخه خطی و چاپی بود. جنگهای صلیبی و بعد جنگ جهانی اول بیشتر این کتابخانه را از بین برد و تنها بخش کوچکی از آن را باقی گذاشت. کتابهای نفیس نیز علیرغم تلاش چندین چهره شاخص فرهنگی و دینی و شورای عالی اسلامی برای حفظ و مرمت و صحافی، عموماً در کتابخانههای مصر و کشورهای غربی پراکنده شدند. در نهایت در دسامبر 2023 مجموعه العمری با بمبارانی هدفمند کاملاً تخریب شد. مردم غزه در اعتراض به این تخریب، همچنان در ویرانههای مسجد العمری که نقش غیرقابل انکاری در خاطرات و کودکی و تربیت و مناسک دینی و زندگی آنها داشته نماز به جا میآورند.
متن کامل فهرست ده میراث فرهنگی غزه که به عمد ویران شد را بخوانید.
#فهرست_آثار
#مجله_میدان_آزادی
#معماری
2⃣4⃣3⃣
@Azadisqart
🔹کتابشناسی فوزیه مجد
«فوزیه معصومه مجد»، موسیقیدان، آهنگساز، پژوهشگر موسیقی و اتنوموزیکولوگ (موسیقیشناس حوزهی موسیقی نواحی و بومی) است که سال ۱۳۱۷ در برلین متولد شد. البته وقتی یک ساله بود خانوادهاش در پی وقوع جنگ جهانی به ایران بازگشتند و او پیانو را از همان کودکی آموخت. او در سالهای پایانی دههی ۱۳۲۰، به انگلستان مهاجرت کرد و به تحصیل موسیقی در مدرسهی «مورتون هال» و دانشگاه «ادینبورو» مشغول شد. پس از فارغالتحصیلی، در سال ۱۳۴۲ به ایران بازگشت و تدریس در هنرستان عالی را آغاز کرد و به بازبینی موسیقی نواحی ایران در صداخانهی وزارت فرهنگ و هنر وقت پرداخت. علاوه بر آن، سالها منتقد موسیقی بود. همچنین برای چند فیلم و ارکستر مجلسی سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران موسیقی ساخت.
مجد زیرنظر این مرکز حفظ و اشاعهی موسیقی گروهی تشکیل داد که با سفر به نواحی از اجرای موسیقی نواحی، اقوام و موسیقی دستگاه ردیفی نواحی را گردآوری کرد.
ادامهی یادداشت معرفی برخی کتابها و آلبومهای فوزیه مجد را در سالروز تولد این هنرمند بخوانید.
#فوزیه_مجد
#شاخه_های_درخت_باربد
#مجله_میدان_آزادی
#موسیقی_نواحی
#موسیقی
#کتاب
2⃣4⃣4⃣
@Azadisqart
نیست پروا تلخکامان را ز تلخیهای عشق
آب دریا در مذاق ماهی دریا خوش است
امروز روز صائب بزرگترین و شاخصترین شاعر سبک هندی است. شاعری که بسیاری از شعرهایش را مردم بدون دانستن نام شاعر از برند. به همین بهانه بیست بیت از بهترین بیتهای صائب تبریزی را برای مطالعه شما برگزیدیم. چه از میان تکبیتهای مستقل که اصطلاحا به آن «مفردات» میگویند، چه از میان بیتهای درخشانی که در میان غزلهای صائب آمده است و اصطلاحا به آن «بیتالغزل» میگویند. همچنین در این انتخاب سعی کردیم ضمن برگزیدن از میان بیتهای مشهور و بیشتر از بیتهای مشهور سراغ انتخاب بیتهایی برویم که با همه زیبایی یا حکمتی که در آنها هست، چندان در میان مردم مشهور نیستند. جدا از این نکته چه در اوزان چه در عواطف (شعرهای غمگین و شاد) نیز سعی کردیم در این گزیده تا حدی تنوع برقرار باشد.
در ادامه فهرست بهترین تکبیتهای صائب تبریزی را بخوانید.
#صائب
#مجله_میدان_آزادی
#فهرست_آثار
#ادبیات
#شعر
2⃣4⃣5⃣
@azadisqart
هنرمندان همسایهی دیوار به دیوار افسردگیاند. معمولاً در فیلمها و سریالها یک شاعر، یک نویسنده یا یک نوازنده را در حالی میبینیم که سادهتر از نابههنگام شاد شدن، آمادهی رنجیدن و به گوشهای خزیدن است.
سؤالی که پیش میآید این است که چرا این اتفاق میافتد؟ ولی سؤال فوریتر این است که بعد چه بلایی سر او میآید؟ ممکن است او کمکم بهبود پیدا کند. ممکن است تا پایان عمر وضعیت ناپایداری را تجربه کند و ممکن است به آخر کار برسد: خودکشی!
🔹همینگوی به همه میگفت که مأموران افبیآی همیشه او را تعقیب میکردند، همهی حرکاتش را زیر نظر داشتند، در گوشهی کافه، کازینو و بار محل سکونتش میایستادند و به او خیره میشدند. اسناد و مدارک افبیآی که سالها بعد منتشر شد نشان داد که او همانگونه که گفته بود بهشدت تحت تعقیب بود. حتی یکی از روانپزشکان کلینیک مایو در روچستر مینهسوتا که او در آنجا تحت مداوا بود با افبیآی تماس گرفت و اجازه خواست تا به بیمار خود که از بازجویی و تحقیق و تفحص افبیآی نگران بود، بگوید که افبیآی هیچ نگرانیای نسبت به ثبتنام او با اسم جعلی ندارد.
متن کامل یادداشت چرا همینگوی خودکشی کرد را بخوانید.
#ارنست_همینگوی
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
2⃣4⃣6⃣
@azadisqart
محتشم و محرم با هم عجیناند، آنقدر که اولین روز ماه محرم روز بزرگداشت محتشم است و عجیب اینکه بین این شخص و آن واقعه بهاندازهی نهصد سال فاصلهی زمانی هست. هرچه بیشتر راجعبه محتشم کاشانی و کربلانامهاش خواندم و شنیدم بیشتر به این فکر کردم که چه عاملی باعث حذف این فاصلهی نهصدساله شده. پاسخهای متعددی برای این سؤال وجود دارد اما پاسخی که من را قانع میکند ناظر به ارزش هنری ترکیببند محتشم است.
این ترکیببند یک سیر روایی دایرهای دارد که ابتدا و انتهایش خود محتشم بهعنوان یک راوی فعال ایستاده و حضورش در روایت را پنهان نمیکند. در پیشانی روایت یک تجاهلالعارف زیبا خودنمایی میکند که ماندگار شده:
باز این چه شورش است که در خلق عالم است؟
باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است؟
جالب اینجاست که این شعر لحظههای سوزناک بسیاری دارد که اشک مخاطب را سرازیر میکند اما آن ابیاتی که پررنگ شدهاند همین ابیات آغازیناند. به گمان من علتش همان ترفند ادیبانهی تجاهلالعارف است. گویی محتشم خودش را در ابتدا خالیالذهن نشان میدهد؛ مثل مسافری که به شهری ناشناس سفر میکند و با هنگامهی انسانی و کیهانی سهمگینی مواجه میشود و بهدنبال علت این جوش و خروش میگردد.
در روز اول محرم و به پاس بزرگداشت صفحات درخشان هنر آیینی متن کامل یادداشت نگاهی به ارزشهای هنری ترکیببند محتشم کاشانی را بخوانید.
#محتشم_کاشانی
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
#شعر
2⃣4⃣7⃣
@azadisqart
🔹 پیشنهاد مطالعه: همه مطالب مجله میدان آزادی درباره ادبیات کودک و نوجوان
۱۸ تیرماه هرسال در تقویم به نام روز ملی ادبیات کودک و نوجوان نامگذاری شده است. ادبیات کودک و نوجوان، جهانی است که بسیاری از ما پرورش یافته آن هستیم، کودکی و نوجوانی خود را در آن سپری کردهایم و برای اولین بار، جهان را از پنجرهاش نگاه کردهایم. به مناسبت این روز از شما دعوت میکنیم تا این مطالب را مطالعه کنید:
۱. چطور برای بچهها کتاب انتخاب کنیم؟
۲. ۱۰ کتاب داستان برای تشویق کودکان به کتابخوانی
۳. ۱۰ رمانِ دنبالهدارِ نوجوانانهی جذاب، برای خواندن در تابستان
۴. ۱۰ رمانِ نوجوانانه برای روزهای بحران و شرایط خاص
۵. معرفی بهترین بازنویسیهای ادبیات کهن فارسی برای کودکان و نوجوانان
۶. پنج کتاب رمان از بهترین کتابها با موضوع قهر برای مخاطب نوجوان
۷. ۱۰ کتاب داستان از بهترین کتابها با موضوع قهر برای مخاطب کودک
۸. پنج کتاب داستانی از بهترین کتابها با موضوع پدر برای مخاطب نوجوان
۹. پنج کتاب داستانی از بهترین کتابها با موضوع پدر برای مخاطب کودک
۱۰. میراث نادر ابراهیمی در ادبیات کودک و نوجوان
۱۱. مروری بر چند کتاب احمدرضا احمدی در ادبیات کودک و نوجوان
۱۲. ریویو: نگاهی به رمان «زیبا صدایم کن» اثر فرهاد حسنزاده
۱۳. بیست کتاب پیشنهادی ادبیات کودک و نوجوان برای خرید از نمایشگاه کتاب
۱۴. پادکست «رادیو خرمالو» با موضوع رمان نوجوان
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
2⃣4⃣8⃣
@azadisqart
در یزد، همسایههایش او را «آذر» صدا میزدند. شاید چون آذر نه آنقدر مثل نام کوچکش، «مهدی» خودمانی بود و نه مانند دنبالهی نام خانوادگیاش عام که بشود به هر آدم یزدی دیگری نسبت داد. گویا او برای دوستان و دوستدارانش بیشتر آذر بود. مردی که در کنج خلوتش از کتابها روشنایی میگرفت. اصلاً انگار آذر شمعی بود که جمعی را روشنایی میداد، اما خودش تنها میسوخت.
حتماً کوچه پسکوچههای باریک یزد مرد لاغراندام و گندمگونی را به خاطر میآورند که در سالهای پایانی عمرش از شلوغی تهران به خانهای گِلی در دل روزهای آفتابی و سوزان یزد پناه آورد. روزهای معدودی هم سایهی خمیدهی او از کوچهها میگذشت. میتوانم شانههای افتادهاش را که یادگار سالها مطالعه و سر خم کردن روی سطر به سطر کتابها بودند، تجسم کنم. اما بیشتر روزهای آذر به خانهنشینی یا بهتر بگویم گوشهنشینی میگذشت.
امروز سالمرگ مردی است که به پاس خدماتش در بازنویسی و نگارش داستان و شعر کودک، از او با عنوان «پدر ادبیات کودک و نوجوان» یاد میشود، اما شاید کمتر کسی از کودکیِ رنجور و فراموششدهی مهدی آذریزدی و محرومیتهای او که در پسِ این عنوان پنهان شده، حرف بزند.
متن کامل تکنگاری مهدی آذر یزدی را به مناسبت سالروز درگذشت این هنرمند بخوانید.
#مهدی_آذریزدی
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
2⃣4⃣9⃣
@azadisqart
بیراه نیست اگر پادکست تازه از راهرسیدهی «رادیو خرمالو» را پربازدیدترین پادکست فارسی نوجوان بنامیم. پادکست «رادیو خرمالو»، سلسله پادکستهایی است که با نگاهی ویژه به کتاب، برای نوجوانان و با موضوع رمان نوجوان همزمان با نمایشگاه کتاب از اردیبهشتماه منتشر شد و تنها با انتشار دو اپیزود به بیش از ۱۶ هزار دنبالکننده رسید.
امروز، هجدهم تیرماه، همزمان با «روز ملی ادبیات کودک و نوجوان»، سومین شماره از پادکست «رادیو خرمالو» با موضوع «کتابی بخوانم که سالها از نوشته شدنش میگذرد اما همچنان خواننده دارد» منتشر شد.
پیش از این دو شماره از این پادکست با عنوان «میخواهم کتابی بخوانم که قهرمانش یک دختر جوان باشد» «میخواهم کتابی بخوانم درباره آدم هایی که همرنگ جماعت نبودند» منتشر شده بود.
سازندگان پادکست «رادیو خرمالو» معتقدند معروف و مشهور بودن الزاما دلیل خوب بودن یک کتاب نیست؛ ممکن است هیچ کتابفروشی، کتابهایی که در «رادیو خرمالو» معرفی میشود را پشت ویترین کتابفروشیاش نگذارد اما مهم این است که کتابهای خوبی در جهان وجود دارند که هیچ وقت به این درجه نمیرسند که مشهور شوند و اسمشان در فهرستهای معروف بیاید و کار «رادیو خرمالو» این است که مخاطبانش را به کشف آنها میبرد.
رادیو خرمالو در کست باکس
متن کامل خبر انتشار و توضیحات درباره رادیو خرمالو را بخوانید.
#رادیو_خرمالو
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
2⃣5⃣0⃣
@azadisqart