🔰 آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی در درس خارج «فقه سیاسی» گفت:
🔻 اولین و مهمترین مسئله در فقه سیاسی لزوم تشکیل حکومت در هر عصری از اعصار است.
بنظر میرسد میتوان موضوع دین به معنای عام ( اعم از اعتقادات، اخلاق و احکام) را جامعه هم قرار داد. به این معنا که خداوند به دنبال ایجاد جامعهای موحد، ظلم ستیز و... است؛ بر این اساس مانعی بر اینکه شارع در این اوامر دو مطلوب (فرد و جامعه) داشته باشد نیست.
در عالم ثبوت خداوند میتواند حکمی از احکام یا یک امر اعتقادی و اخلاقی را از فرد مطالبه کند.
🔹همچنین در عین حال میتواند همان حکم را از جامعه نیز مطالبه کند. در این صورت جامعه موضوع امر شارع واقع شده است. چنین مطلوبی در میان عقلا نیز در جریان است. ادعای ما این است که در عالم اثبات هنگام رجوع به قرآن کریم با آیات فراوانی مواجه میشویم که متعلق خطاب آنها گروه یا قوم میباشد. آیاتی که در آن کلمات «ناس»، «قوم»، «امت» آمده است دال بر این مطلب میباشند.
🔸مطلوب اصلی خداوند در این آیات وجود جامعهای موحد، متقی، ظلم ستیز و... است؛ از این رو تفکری که دین را امری فردی میداند، با آیات قرآن در تعارض است. دین امری فردی و اجتماعی است که در آیه شریفه «انا ارسلناک للناس رسولا» به صراحت بیان شده است. در آیه مذکور پیامبر رسول برای مردم معرفی شده است. از سوی دیگر اگر امری مطلوب جمع باشد قطعا مطلوب فرد نیز میباشد؛ زیرا جمع متشکل از افراد است. اما عکس قضیه صحیح نیست.
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_سیاسی
#بیان_الصدق
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
🏴🏴🏴🏴🏴
#حدیث
✳️ تعبیر حضرت امامحسنعسکری علیهالسّلام ازشخصیت حضرت امام زمان(عجلاللهتعالیفرجهالشریف)
❇️ عن أَبي مُحَمَّدٍ الْحَسَنَ بْنَ عَلِيٍّ الْعَسْكَرِيَّ (ع): الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي لَمْ يُخْرِجْنِي مِنَ الدُّنْيَا حَتَّى أَرَانِيَ الْخَلَفَ مِنْ بَعْدِي ما أَشْبَهَ النَّاسِ بِرَسُولِ اللَّهِ (ص) خَلْقاً وَ خُلُقاً يَحْفَظُهُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى فِي غَيْبَتِهِ وَ يُظْهِرُهُ فَيَمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْماً.
✅ حضرت امام حسن عسکری(عليهالسّلام)فرمودند:
سپاس خدایی را که مرا از دنیا نبرد تا اینکه جانشین پس از خود را به من نشان داد و او کسی است که شبیهترین مردم در صورت و سیرت به رسول الله(صلیعلیهوآلهوسلم) است و خداوند متعال در غیبتش نگهدار او است تا این که ظهور میکند و زمین را پس از آن که از ظلم و ستم لبریز شده از عدل و مساوات لبریز میکند.
📚کفایةالاثر، علیبنمحمد خزاز رازی، ص۲۹۵
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
◾️🗞🗞◾️
💢پرسش:
🔰پنهان کاری امام حسن عسکری (ع) درباره امام مهدی (عج) چگونه با وجوب معرفت امام سازگار است؟
✍️پاسخ:
✅امام شناسی در تفکر شیعی از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا بدون شناخت امام، خدا شناسی و پیامبر شناسی صحیح نیز امکان ندارد؛ چرا که از طریق امام و با ارشاد و راهنمایی او است که می توان به شناخت درستی از خدا و رسول او رسید. از این رو بسیاری از کسانی که از شناخت واقعی امام باز مانده اند در دیگر اصول عقاید خویش به بیراهه رفته اند.
👈شناخت امام به معنای مشاهده و شناخت فیزیکی و چهره به چهره او نیست. بسیاری از افراد بودند که امام زمان خویش را می دیدند، ولی نصیبی از شناخت امام نداشتند. همان گونه که در باره پیامبر نیز بسیاری؛ مانند ابو جهل ها بودند که او را میدیدند و با وی حشر و نشر داشتند، ولی به شناخت پیامبر دست نمی یافتند. در مقابل، فردی همچون اویس قرنی با این که در طول عمر خود یک بار هم پیامبر را مشاهده نکرد.
👈اما از چنان شناختی نسبت به پیامبر برخوردار بود که پیامبر از او تمجید کرد. شناخت امام به معنای شناخت مقام و منزلت او پیش خدا و نقشی است که او در نظام هستی دارد. در این شناخت دیدن امام ضرورت ندارد. امام حسن عسکری (ع) با راهنمائی ها و ارشادات خود و بیان حقایق در باره امام دوازدهم این نوع شناخت را در اختیار مردم و شیعیان قرار داده است.
💢مشاهده پاسخ تفصیلی در لینک زیر:
👇👇👇
https://www.balagh.ir/content/16716
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
🗞🔹🔹🗞
💢پرسش:
🔰از کجا بدانیم وقتی با خدا حرف میزنیم، او میشنود و یا میتواند جواب ما را بدهد؟
✍️پاسخ:
✅دلایل و برهانهایی که وجود خدا را اثبات میکند، همان دلایل نیز همهی صفات کمالی را برای خدا اثبات و هر نقص و عیب را از او نفی کرده و او را منزه از معایب میداند؛ سمیع و شنوا بودن از صفات کمال است؛ در حقیقت کمالی است که سزاوار ذات متعالی خداوند بوده و برای خداوند ثابت است.[1]
💠بنابراین، از نظر عقلی، دلایل قرآنی و روایی، سمیع و شنوابودن خداوند مسلم است و هر کس به وجود خدا مطمئن شده، معنایی ندارد که منکر شنوا بودن او شود.
👈البته گاهی مقصود از شنوا بودن، حرفشنوی، تبعیت و انجام خواسته است؛ ظاهرا آنچه در پرسش آمده به این معنا است؛ در این صورت باید گفت هیچ دلیلی وجود ندارد که خداوند به هر انسانى بفهماند که درخواست او را شنیده و او را مطمئن نماید که خواستهاش را برآورده میکند.
👈طراحی خداوند در خلقت انسانها بر این پایه قرار گرفته که جز پیامبران و اولیای خاص، دیگران نتوانند از عنصر ویژه وحی بهرهمند شوند.
📚 پی نوشت:
[1]. ر. ک: «خدا و صفات ثبوتی و سلبی»، 2330؛ «نام ها و صفات خداوند»، 5898؛ «صفات جلال و جمال»، 10379؛ «صفات ثبوتیه و سلبی خداوند»، 45846.
📎 #اعتقادی
🌐منبع:سایت اسلام کوئست
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
📚 اطاعت از والدین
💠 سؤال: #اطاعت_از_والدین تا چه حدی شرعاً واجب است؟ آیا در همه امور حتی در زندگی شخصی مثل انتخاب رشته تحصیلی و... هم باید از آنان اطاعت کرد؟
✅ جواب: اطاعت از والدین به خودی خود واجب نیست ولی نباید مخالفت با پدر و مادر، ناراحتی و اذیت قابل توجه آنان را موجب شود مثلاً با اظهار انزجار، راندن و طرد کردن از طرف آنها همراه گردد.
#احکام_حقوق #اطاعت_از_پدر
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
🗞💠💠🗞
💢پرسش:
🔰چرا امام زمان﴿عج﴾، هنگام ظهور، کتابھای پیامبران پیشین را به همراه خواهد آورد؟
✍️پاسخ:
✅ کتابهای آسمانی به صورت صحیح و تحریف نشده نزد ائمه اطهار(ع) وجود دارد. بدیهی است اکنون نیز نزد امام زمان(عج) است. در اینباره در روایتی میخوانیم:
👈حسين بن ابیالعلاء میگويد: امام صادق(ع) فرمود: «براستى در نزد من جفر ابيض است»، گفتم: آن، چه چيزی است؟ فرمود: «زبور داود، تورات موسى، انجيل عيسى، صُحُف ابراهيم، احكام حلال و حرام و مصحف فاطمه(س). معتقد نيستم كه در آن قرآنى باشد، با اين حال؛ آنچه مردم راجع به آن به ما نياز دارند، در آن هست و ما به احدى نياز نداريم. آنقدر جامع است كه در آن حكم مجازات به يک تازيانه، نصف تازيانه، ربع تازيانه و غرامت خراش هم درج است. پیش من است جفر احمر»، گفتم: در جفر احمر چيست؟
👈فرمود: «سلاح است و آنرا تنها براى خون باز میكنند، صاحب شمشير آنرا باز میكند براى كشتن».[1]
💠بنابراین:
🍀اولاً؛ تمام اینها کلام خداوند و مقدس هستند و از همان زمان دست به دست به کسی که شایستهترین بود میرسید. با توجه به اینکه کتابهای ادیان آسمانی برای همگان - بویژه اهل کتاب - جذابیت دارند، همراه داشتن آن توسط امام زمان(عج) میتواند آنان را برای پذیرش دعوت الهی مشتاق کند.
🍀ثانیاً؛ بشریت بتواند پیام دقیق تمام پیامبران را به خوبی درک کند که تنها با عرضه چنین کتابهایی امکانپذیر است.
🍀ثالثاً؛ همانطور که در روایت بالا اشاره شد، ممکن است یکی از منابع علوم ائمه اطهار(ع) همین کتابهای آسمانی تحریف نشده باشند.
📚پی نوشت:
[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، الكافی، ج 1، ص 240، تهران، دار الکتب الاسلامية، چاپ دوم، 1362ش.
📎 #مهدویت
🌐منبع:سایت اسلام کوئست
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
#ماهنامه_صدق
#صدق
📌 انتشار چهاردهم شماره ماهنامه الکترونیکی علمی_تبیینی صدق
چهاردهمین شماره ماهنامه الکترونیکی علمی_تبیینی صدق (مهر ماه 1400) منتشر شد.
آنچه در این نشریه میخوانید:
✅مبارزه مداوم علیه جریان باطل
✅رفتارهاى وحدت آفرین
✅بنده سپاسگزار خداوند
✅امام زمان و کتب آسمانی
✅اسوه حسنه
جهت دانلود به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://eitaa.com/Bayanalsidq/1603
نشریه الکترونیکی صدق آماده پذیرش مقالات و مطالب علمی طلاب و دانشجویان گرامی می باشد.
جهت هماهنگی و ارسال مقاله به آیدی مرکز تحقیقات علوم اسلامی بیان الصدق
@Bayanalsidq_ir
مراجعه نمائید.
#معارف_اسلامی
#نشریه_الکترونیکی_صدق
#نشریه
#بیان_الصدق
نشریه الکترونیکی صدق شماره14مهرماه 1400.pdf
1.87M
#ماهنامه_صدق
#صدق
📌 انتشار چهاردهم شماره ماهنامه الکترونیکی علمی_تبیینی صدق
چهاردهمین شماره ماهنامه الکترونیکی علمی_تبیینی صدق (مهر ماه 1400) منتشر شد.
آنچه در این نشریه میخوانید:
✅مبارزه مداوم علیه جریان باطل
✅رفتارهاى وحدت آفرین
✅بنده سپاسگزار خداوند
✅امام زمان و کتب آسمانی
✅اسوه حسنه
نشریه الکترونیکی صدق آماده پذیرش مقالات و مطالب علمی طلاب و دانشجویان گرامی می باشد.
جهت هماهنگی و ارسال مقاله به آیدی مرکز تحقیقات علوم اسلامی بیان الصدق
@Bayanalsidq_ir
مراجعه نمائید.
#معارف_اسلامی
#نشریه_الکترونیکی_صدق
#نشریه
#بیان_الصدق
💢پرسش:
🔰چرا به حضرت محمد(ص) امین می گفتند؟
✍️پاسخ:
✅امین در نقطه مقابل خائن قرار دارد؛ یعنی کسی که در امانت خیانت نکرده و مورد اطمینان و اعتماد مردم است.
👈با توجه به این که پایههاى اخلاق فردى و اجتماعى پیامبر (ص) در دوران جوانیش چنان استوار بود که بین مردم، به عنوان شخصی امین و مورد اطمینان شناخته می شد، از این رو به آن حضرت "امین" می گفتند.
🔹گفتنی است که پیامبر اسلام (ص) هم امین وحی و مورد اعتماد خداوند بود و هم امین برای مردم.
👈زیارت های رسیده از معصومان (ع) برای پیامبر اسلام (ص) که در آنها، آن حضرت به "امین الله" خطاب شده و نیز روایاتی که این عنوان در آن ذکر شده نیز در همین راستا ارزیابی می شود.
🔗 #میلاد_پیامبر_اکرم(ص)
💢مشاهده پاسخ تفصیلی در لینک زیر:
👇👇👇
https://www.balagh.ir/content/16789
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
📚 خمس ارزش افزوده ارث
💠 سؤال: زمین ارثی را پس از بیست سال فروختم، آیا به #ارزش_افزودۀ آن خمس تعلق می گیرد؟
✅ جواب: #خمس ندارد، مگر آنکه زمین را با قصد سود و رشد قیمت نگه داشته باشید، که در این صورت، پس از فروش، بنابر احتیاط واجب ارزش افزودۀ آن _ پس از کسر مقدار تورم _ از درآمد سال حساب میشود که در صورت موجود بودن آن در پایان سال خمسی، خمس آن باید داده شود.
#احکام_خمس #خمس_ارث
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 ببینید | جایگاه و ارزش شهیدان
📥 دسترسی به مجموعه #فیلم_نوشت از بیانات رهبر انقلاب در دیدار دستاندرکاران کنگرهی شهدای استان زنجان👇
https://khl.ink/f/48927
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
🗞🔹🔹🗞
💢پرسش:
🔰چرا بیان شده ، روز جمعه متعلق به امام زمان (عج) است؟
✍️پاسخ:
✅در خصوص روز ظهور امام زمان(عج) روایت های مختلفی وجود دارد: برخی از روایات دلالت دارند که امام زمان(عج) روز جمعه ظهور می کند. امام جعفر صادق(ع) فرمود: "قائم ما اهل بیت در روز جمعه قیام می کند".)
🔸در مورد ندای آسمانی در روز ظهور اخباری رسیده است: اول روز گوینده ای از آسمان صدا می زند، به طوری که همه آن را می شنوند... ، .در اخبار آمده که آن روز، روز جمعه خواهد بود.
🔹سیّد بن طاووس در کتاب جمال الأسبوع گفته است: ابن بابویه(ره) به طور مستند از شخصی به نام "سقربن ابی دلف" روایت کرده است: وقتی متوکّل عباسی، حضرت امام علی النقی(ع) را به سامرا طلبید و او را زندانی کرد رفتم که حضرت را زیارت کنم. عرض کرد: از رسول خدا(ص) روایت شده است: یابن رسول اللَّه لا تعادوا الأیّام فتعادیکم؛ با روزها دشمنی نکنید که با شما دشمنی خواهند کرد". معنای این حدیث را نفهمیدیم. لطفاً راهنمایی ام کنید.
🔷حضرت فرمود: مراد از ایّام ما هستیم. شنبه به اسم حضرت رسول خدا است. یکشنبه امیرالمؤمنان. دوشنبه حسن و حسین(ع). سه شنبه به امام سجّاد و امام باقر و امام صادق(ع). چهارشنبه امام موسی کاظم و حضرت رضا و حضرت امام جوادالائمه و خود من. پنجشنبه به فرزندم امام حسن عسکری(ع) و جمعه متعلق به فرزند فرزندم حضرت مهدی امام زمان(عج) است.
🔸از این روایت استفاده می شود چون پیامبر اکرم(ص) از نظر زمانی جلوتر از همه معصومان(ع) هستند، شنبه به او تعلق دارد و حضرت امام عصر(عج) عقب تر از همه است، لذا جمعه به او تعلق دارد. چون روز جمعه متعلق به آن بزرگوار است و روز بزرگی می باشد، ظهور حضرت در آن روز اتّفاق می افتد.
🔹لکن روایات متعدد معتبر دلالت می کند که قیام حضرت در روز شنبه که مصادف با روز عاشورا است، واقع خواهد شد.
💠با توجه به اختلافات روایات، قضاوت درخصوص تعیین روز ظهور امام زمان(عج) مشکل است. آنچه مشهور است آن است که حضرت روز جمعه ظهور می کند.
📎 #مهدویت
🌐منبع:مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
❇️ تفسیر قرآن هر دو سال باید بروز شود
🔻استاد قرائتی در نشست تخصصی تفسیر قرآن کریم:
◻️ علامه طباطبایی معتقد بود که تفسیر قرآن باید هر دو سال یکبار نوشته شود زیرا تحولات جامعه به گونهای است که هر روز نیازهای جدیدی را به وجود میآورد.
◻️ همانطور که قرآن کریم در دستورات خود به مخاطب و شرایط او توجه میکند، مفسر قرآن هم باید در انتخاب آیات تفسیری سلیقه داشته باشد و شرایط مخاطب را درک کند.
@Bayanalsidq | بیان الصدق
✍ بزرگترين عامل بقاى دولت يهودى در قلب كشورهاى اسلامى
آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی دام ظله:
اتّحاد و اتّفاق اسلامى كه بزرگترين وسيله قوّت و شوكت و پيروزى مسلمانان بود، امروز به نفاق و تجزيه و تقسيم ممالك مبدّل شده و در هر نقطه واقليمى، اجتماعى مجزّا، منفرد و مستقل تشكيل گرديده و حكومت هاى كوچك و ضعيف، تشتت و تفرّق را در عالم اسلام رهبرى كرده و براى مصالح و منافع شخصى خود هرگز حاضر نيستند واقعاً عليه منافع استثمارگران شرق و غرب قدمى بردارند و به سوى وحدت اسلامى و برداشتن اين فاصله هاى دروغين وجعلى پيش بروند و بدينسان عالم اسلام را از قوّه مركزى و مركز ثقل و يك مجمع يا هيأت يا حكومت واحدى كه جهان اسلام را رهبرى مى كند، محروم مى سازند.
هر جا نغمه اى و در هر نقطه صدايى بلند است، صداى ناسيونالسيم غربى و ناسيوناليسم هاى ديگر، گوش ها را كر كرده و ملل اسلام را به نفع بيگانگان رو در روى هم قرار داده است.
بزرگترين عامل بقاى دولت يهودى در قلب كشورهاى اسلامى، همين تجزيه و پراكندگى است، و اين رهبران حكومت ها مى باشند كه مانع پيروزى مسلمانان هستند.
حكومت ضعيف اردن، به جاى حمله به اسراييل، به اسم وحدت اردن و حفظ استقلال اردن، برخلاف خواستِ مردم مسلمان آنجا، فداييان را قتل عام كرد و خيال اسراييل و ارباب مشترك خود و يهود را از جانب آنها راحت ساخت.
منبع: کتاب رمضان در تاریخ، تألیف آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، ص ۱۰۳
@Bayanalsidq ¦بیان الصدق
🔰 همایش علم حکمرانی عالمانه در دانشگاه معارف اسلامی قم برگزار شد
➖➖➖
🔻قاسمیان، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی:
صرف مراوده علمای دینی با سیاستمداران کافی نیست/ حوزه با تولید علم کاربردی اعتماد مدیران را جلب نماید
https://hawzahnews.com/xbqpQ
🔻دهنوی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی:
قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی دارای منشأ فقهی نیستند/ حوزه ورود کند
https://hawzahnews.com/xbqpS
🔻مقیمی حاجی، معاون پژوهش حوزه های علمیه خبر داد:
راه اندازی دبیرخانه حمایت از طرح های پژوهشی حوزه/ بیش از ۷۰ رشته تخصصی در حوزه وجود دارد
https://hawzahnews.com/xbqpN
🔻عضو مرکز علوم نوین اسلامی معنا:
لازم است حوزه به مسائل عینی نظام اسلامی به صورت علمی بپردازد
https://hawzahnews.com/xbqpJ
🔻معاون علمی مرکز مطالعات راهبردی حوزه:
رجوع حوزویان به نظام باید به صورت سازمانی باشد
https://hawzahnews.com/xbqpK
🔻مدیرعامل اندیشکده مطالعات راهبردی زیست شهر اسلامی:
در شهرسازی اسلامی باید مسجد در مرکز محلات و محور همدلی مردم باشد
https://hawzahnews.com/xbqpF
🔻دبیر رویداد علمی دین و حکمرانی:
ثبت رویداد علمی دین و حکمرانی در بنیاد نخبگان
https://hawzahnews.com/xbqpC
@Bayanalsidq | بیان الصدق
🔳 #یاداشت_رسیده | روایت ناقص از اندیشه سیاسی آیات عظام خوئی و سیستانی
✍️ حجت الاسلام عندلیب:
◻️ آیت الله خویی موارد بسیاری را بر می شمارند که جز با اعتقاد به اندیشه ولایت فقیه توجیه پذیر نیست. از جمله مهمترین آنها جهاد ابتدایی است. درحالی که مشهور در میان فقها این است که جهاد ابتدائی مخصوص امام معصوم(ع) است و ما در عصر غیبت، جهاد ابتدائی نداریم. موارد دیگری هم هست که ایشان حکم آنها را به صورت صریح به فقیه ارجاع دادهاند، مثل بحث تعلیم و تربیت که حالا به آن میگوئیم آموزش و پرورش، بحث ریاست اوقاف، بحث نظارت بر معاملات بانکی دولتی، بحث نظارت بر اموال دولتی و نهادها و موسسات مربوط به آن، بحث مدیریت زمینهای خراجیه، بحث وضع و دریافت جزیه از اهل کتاب، بحث امضای قرارداد صلح، بحث مسئولیت بیتالمال، مسئولیت امر قضا، تصدی امور انتظامی از قبیل اجرای حدود و تعزیرات و... افتا هم که جزو مسلمات است.
◻️ ایشان مواردی را مطرح فرمودهاند که فقیه باید در این موارد متصدی شود و این وظائف را برعهده دارد. وقتی ما این وظائف را برمیشماریم، میبینیم که ایشان حیطه وسیعی را برای فقیه جامعالشرایط قائل بودهاند.
◻️ کنار هم نشاندن مصادیقی که برشمرده شد، بالالتزام به حکومت فقیه دلالت میکند، چون برحسب دلالت عقلی، اگر قرار باشد فقیه متصدی یک شأن اجتماعی باشد، بدون احراز #حکومت، آن شأن به طور کامل تحقق پیدا نمیکند.
◻️ همچنین برخی از شاگردان برجسته ایشان همچون آیت الله معرفت بر این باور بودند که «جواز تصرف ولی فقیه» که در کلمات آیت الله خویی بیان شده است عملا همان #ولایت است.
متن کامل + منابع:
https://hawzahnews.com/xbqGM
@Bayanalsidq | بیان الصدق