🔸غدیر در پرتو آیه تبلیغ (۴)
🔰بررسی دیدگاه مشهور عامه
دیدگاه مشهور علمای اهل سنت در باره آیه تبلیغ آن است که موضوع آیه: (مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ) عام است، یعنی ای پیامبر هرآنچه بر تو نازل میشود ابلاغ کن!
🔹قرائن و شواهد درون متنی و برون متنی آیه چنان روشن است که در شرایط عادی هرمفسری به مراد آیه شریفه که همان امر به ابلاغ یک حکم مهم و حیاتی از رسالت الهی است، رهنمون میشود.
اما از آنجا که مفسران یکی از مبانی خود را در تفسیر، «موافقت با مذهب» قرار میدهند و پذیرش اینکه در غدیر امری مهم و حیاتی از دین که معادل رسالت الهی و دین خدا است و مخالفانی از درون مسلمانان دارد، با مبانی مذهبی عامه توافق ندارد، لذا جمهور مفسران و علمای اهل سنت آیه را تفسیر موسع کرده و بر همه شواهد و قرائن آیه چشم بستهاند.
🖊 ذیلا با اشاره به این قرائن، دیدگاه تفسیر موسع آیه را به نقد میکشیم.
🖍 الف) تحلیل درون متنی
1️⃣ ماضی بودن فعل «ما أنزل»
صیغه ماضی بیانگر تحقق و قطعیت است و این نشان میدهد که حکمی بطور قطعی نازل شده و باید ابلاغ شود. این با آنچه در تبیین موسع عامه آمده تناسب ندارد که گویند آیه در مقام بیان آن است که هرآنچه نازل «میشود» ابلاغ کن!
✅ اگر مراد آیه این بود، تناسب داشت که از صیغه مضارع استفاده و گفته شود: بلّغ ما یُنزَلِ الیک!
✅ و یا آنکه اساسا بجای فعل امر، با جمله خبری مطلب بیان میشد: یجب علیک ابلاغ ما یُنزَل الیک.
چنانکه در مواردی اینگونه آمده: وَ إِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّما عَلَيْكَ الْبَلاغُ وَ اللَّهُ بَصيرٌ بِالْعِبادِ (آل عمران،٢۰)
#غدیر
#آیه_تبلیغ
#دیدگاه_اهل_سنت
سروش:
💯 sapp.ir/bayyenat44
تلگرام:
💯 t.me/bayyenat44
📝 t.me/Bayyenat_44
ایتا:
💯 eitaa.com/Bayyenat44
💯 https://eitaa.com/Bayyenat313
هدایت شده از بینات
🔸غدیر در پرتو آیه تبلیغ (۵)
🔰بررسی دیدگاه مشهور عامه
🔻دیدگاه مشهور علمای اهل سنت در باره آیه تبلیغ آن است که موضوع آیه: (مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ) عام است، یعنی ای پیامبر هرآنچه بر تو نازل میشود ابلاغ کن!
🔹ادامه پاسخ:
2️⃣ مضارع بودن فعل «یَعصِمُکَ»
▫️مضارع بودن یَعصِمُکَ بیانگر آن است که عصمت (حفظ) الهی، پس از رساندن (ما أنزل) از سوی پیامبر، و یا همزمان با آن محقق خواهد شد.
▫️این نشان میدهد که (ما انزل) مورد خاصی است که ابلاغ آن نیازمند تضمین ویژه است و کفایت عمومی الهی که پیامبرش را در انجام ماموریتهایش تایید و حفظ میکند اینجا کافی نیست.
▫️یکی از آیاتی که کفایت و حفظ عمومی را میرساند، این آیه شریف است:
فَاصْدَعْ بِما تُؤْمَرُ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكين * إِنَّا كَفَيْنَاكَ الْمُسْتَهْزِءِين (حجر، 95- 94)
▫️مقایسه این آیه با آیه تبلیغ هم مؤید بیان ماست. در این آیه شریفه همان مفاد تفسیر موسع (عامه) از آیه تبلیغ آمده: «پس آنچه را به آن امر میشوی اظهار كن و از مشركان روى بگردان.»
▫️در این آیه شریفه اولا آنچه که پیامبر مامور به رساندن آن است، به صیغه مضارع آمده تا دلالت بر استمرار و در نتیجه عموم نماید. ثانیا کفایت الهی در قبال رساندن ماموریتها به صیغه ماضی آمده تا نشان دهد خدا در برابر استهزا کنندگان، پیامبرش را از پیش کفایت و حفظ کرده است.
▫️اما در آیه تبلیغ مسئله به عکس است، یعنی آنچه باید رسانده شود به صیغه ماضی آمده و کفایت و عصمت الهی نسبت به پیامبر با صیغه مضارع آمده تا نشان دهد هنوز این عصمت (حفظ) محقق نشده بلکه به هنگام ابلاغ ما أُنزِل تحقق خواهد یافت و این قرینهای است بر خاص بودن ما أنزل.
#غدیر
#آیه_تبلیغ
#نقد_دیدگاه_اهل_سنت
سروش:
💯 sapp.ir/bayyenat44
تلگرام:
💯 t.me/bayyenat44
📝 t.me/Bayyenat_44
ایتا:
💯 eitaa.com/Bayyenat44
💯 https://eitaa.com/Bayyenat313
واكاوى واقعه بنى قريظه؛ واقعيت ها و تحريف ها
دكتر محمدحسين رجبى دوانى؛
بخش اول
https://www.instagram.com/tv/CSKJSLKoqDb/?utm_medium=share_sheet
بخش دوم
https://www.instagram.com/tv/CSMm50Zo3PR/?utm_medium=share_sheet
هدایت شده از تفسیر راهبردی بینات
🟨 یکی از دوستان کلیپی ارسال کرده بود که در آن شخصی در کسوت روحانیت به بیان ارزش مادی بسیار بالای باغهایی که پیامبر به حضرت زهرا سلام الله علیها بخشیده و خلیفه اول همه آنها را غصب کرده بود، میپرداخت و هدفش بیان بزرگی ظلم خلیفه به صدیقه طاهره بود.
🔻 یکی از دوستان هم اشکال کرده بود که «با این محاسبات میلیاردی که این آقا کرده سؤال اینجاست که چرا پیامبر ص املاکی از مسلمین را به دخترش بذل و بخشش کرده که عایدی فقط یک قلم از آنها سالانه حداقل ۷۲ کیلو طلا و حداکثر ۲۱۰ کیلو طلا بوده؟»
✅حقیر در پاسخ نوشتم:
١- طرح مساله اموالی که در اختیار حضرت زهرا سلام الله علیها بوده، نیازمند یک بحث مقدماتی در باره ولایت آن حضرت و تفسیر آیات ذی القربی است، مانند «و آت ذا القربی حقه» و آیه خمس که «لله خمسه و للرسول و لذی القربی و الیتامی..» که حرف «لِ» در الله و رسول و ذی القربی ذکر شده و در بقیه موارد نه. که نشان از ولايت این سه بر خمس است.
٢- طبق نقل مسلم تاریخ، عایدات این املاک را وکلا و عمال حضرت زهرا سلام الله علیها طبق نظر ایشان، بدون تاخیر در مواردی که آیات قرآن مانند آیه خمس ذکر کرده، تماما مصرف میکرد و هیچ برای خود و خانواده برنمیداشت و طول سال همچون فقرا زندگی میکرد!
٣- در باره میزان عایدات این باغها و تعدادشان، احتمالا اغراق شده و سالهای هفتم تا دهم هجری که فدک و زمینهای دیگر بدون جنگ به پیامبر رسید، نهضت و مسلمانان نیازهای زیادی داشتند که رسول خدا به امر الهی مدیریت بخشی از آن را به صدیقه طاهره داده بود و پس از آن این املاک و هزاران برابر آن در اثر فتوحات در اختیار خلفا قرار گرفت که صرف عیش و نوش و تیول خواص و تحکیم قدرت شد!
۴- طرح این مساله به گونهای که در کلیپ آمده، اثر منفی و تفرقهافکنی دارد که مصداق دفاع بد است که از حمله دشمن خطرش بیشتر است.
🔶 البته این مسئله نیاز بررسی بیشتر دارد که امیدوارم توفیق آن را بیابم.
#فدک
#خمس
#ابوبکر
هدایت شده از Movahed
🌱 رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله :
🌸 مَن رَزَقَهُ اللّه ُ حُبَّ الأَئِمَّةِ مِن أهلِ بَيتي فَقَد أصابَ خَيرَ الدُّنيا وَ الآخِرَةِ ، فَلا يَشُكَّنَّ أحَدٌ أنَّهُ فِي الجَنَّةِ ، فَإِنَّ في حُبِّ أهلِ بَيتي عِشرينَ خَصلَةً ، عَشرٌ مِنها فِي الدُّنيا ، و عَشرٌ مِنها فِي الآخِرَةِ .
أمَّا الَّتي فِي الدُّنيا : فَالزُّهدُ ، وَ الحِرصُ عَلَى العَمَلِ ، وَ الوَرَعُ فِي الدّينِ ، وَ الرَّغبَةُ فِي العِبادَةِ ، وَ التَّوبَةُ قَبلَ المَوتِ ، وَ النَّشاطُ في قِيامِ اللَّيلِ ، وَ اليَأسُ مِمّا في أيدِي النّاسِ، وَ الحِفظُ لِأَمرِ اللّه ِ و نَهيِهِ عَزَّ و جَلَّ، وَ التّاسِعَةُ بُغضُ الدُّنيا، وَ العاشِرَةُ السَّخاءُ .
و أمَّا الَّتي فِي الآخِرَةِ : فَلا يُنشَرُ لَهُ ديوانٌ ، و لا يُنصَبُ لَهُ ميزانٌ ، و يُعطى كِتابَهُ بِيَمينِهِ ، و تُكتَبُ لَهُ بَراءَةٌ مِنَ النّارِ ، و يَبيَضُّ وَجهُهُ ، و يُكسى مِن حُلَلِ الجَنَّةِ ، و يُشَفَّعُ في مِائَةٍ مِن أهلِ بَيتِهِ ، و يَنظُرُ اللّه ُ عَزَّ و جَلَّ إلَيهِ بِالرَّحمَةِ ، و يُتَوَّجُ مِن تيجانِ الجَنَّةِ، وَ العاشِرَةُ يَدخُلُ الجَنَّةَ بِغَيرِ حِسابٍ، فَطوبى لِمُحِبّي أهلِ بَيتي .
🌷 پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :
🌱 هر كه خداوند، محبّت اهل بيت مرا روزيش كند، بى گمان به خير دنيا و آخرت رسيده است و در اينكه او اهل بهشت است، احدى نبايد شكّ كند؛ زيرا دوست داشتن اهل بيت من، بيست نتيجه به بار مى آورد: ده تا در دنيا و ده تا در آخرت:
اما نتايج آن در دنيا عبارتند از: زهد، شوق به كار و عمل، پارسايى در دين، رغبت به عبادت، توبه پيش از مرگ، نشاط در شب زنده دارى، چشم بركندن از آنچه مردم دارند، حفظ اوامر و نواهى خداوند ـ عزّ و جلّ ـ ، نهم: دشمن داشتن دنيا و دهم: سخاوت و بخشندگى .
و امّا نتايج آن در آخرت: نامه اعمالى برايش گشوده نمى شود، ميزانى برايش برپا نمى شود، نامه اعمالش به دست راست او داده مى شود، برات آزادى از آتش دوزخ برايش نوشته مى شود، رو سفيد مى شود، از جامه هاى بهشت بر قامت او پوشيده مى شود، شفاعت او درباره صد نفر از خانواده اش پذيرفته مى گردد، خداوند ـ عزّ و جلّ ـ به او با مهر و رحمت مى نگرد، از تاجهاى بهشت بر سرش مى نهند و دهم اينكه بدون حسابرسى به بهشت مى رود. پس خوشا به حال دوستداران اهل بيت من.
🔵 نکاتی در باره *آیه تبلیغ*
🌸 نکته یازدهم :
🔴 يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ.
🔷 (وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاس) :
🔴 این فراز (خدا تو را از مردم حفظ میکند) مشعر بر خطری است که از سوی عامه مردم در صورت ابلاغ ماانزل متوجه پیامبر و دین میشود. یعنی مردم ابلاغ این حکم را دلیلی بر کذب اصل رسالت خواهند دانست.
🔶 و این تنها در یک صورت اتفاق میافتد و آن این که (ماانزل) *حکمی مربوط به وابستگان پیامبر باشد.* زیرا اگر مربوط به شخص پیامبر باشد مثلا مقام یا مالی را به پیامبر اختصاص دهد چندان حساسیتی را بر نمی انگیزد زیرا پیش از این هم مقامات دنیایی که بالاترینش حکومت است و مالی مثل انفال و خمس و غنایم به ایشان اختصاص یافته.
🔷 فقط میماند ریاست و حکومت پس از پیامبر که اگر آن را به بستگان خود واگذارد مردم در رسالتش تردید خواهند نمود بویژه اگر منافقان و خناسانی تحریکشان کنند.
♦️بنا بر این پیامبر نگران آن است که اگر چنین حکمی را ابلاغ کند متهم به فامیل بازی شود و منافقان بگویند اساسا دین و رسالت بهانه است و هدف، قدرت و سلطنت بوده که پیامبر خود به آن رسید و اینک آن را به بستگانش میدهد.
🔵 اما خدا وعده میدهد که این تلاش منافقان را بی اثر کرده و پیامبر را از این تهمت برهاند.
#غدیر
#آیه_تبلیغ
سروش:
💯 sapp.ir/bayyenat44
تلگرام:
💯 t.me/bayyenat44
ایتا:
💯 eitaa.com/Bayyenat313
💯 eitaa.com/Bayyenat44