❇️ حکمت یک حکم
✍️دکترفرشادمهدیپور
💢حکمرانی فرهنگی بر سه رکن:
1️⃣ مردم و فرهنگ آنها،
2️⃣ سرزمین و جغرافیای
3️⃣ اعمال حکم و دستگاه حاکمیت استوار است؛
🔹در عصر نوین ایران، گفتمان حکمرانی برخاسته از اندیشه مردمسالاری دینی است که حضرت روحالله آن را بر نهاد و در دوره رهبری کنونی نیز با درنظرگرفتن شاخصهای اصلی آن («یعنی اختیار حاکمیّت کشور در دست مردم باشد؛ مردم انتخاب کنند، مردم بخواهند، مردم اراده کنند؛ در همهی عرصههای زندگی… در علم، در صنعت، در کارهای اساسی، در ادارهی کشور، در مدیریّت بخشهای مهمّ کشور، در اقتصاد و غیره») صورتبندی شد.
🔹حکم انتخاب سرپرست جدید مؤسسه اطلاعات که از پرتاریخترین رسانههای کشور است، دارای دلالتهایی مهم برای تدارک امر فرهنگی است.
🔹حاکمیت در عالیترین موقعیت خویش، برآورده ساختن نیازها و خواستهها و هدایت مردمان در بافتار زیستبومی فرهنگیشان است؛ در اینجا حفظ و گسترش منابع گفتمانی، انسانی، اقتصادی و ... در صدر توجه است و از آنجا که نظام سیاسی از اضلاعی گونهگون برپاشده، حفظ و گسترش آن نیز باید بر پایه همین منابع باشد.
🔹این ایده را رهبری انقلاب در سه دهه گذشته همواره تدارک کردهاند، چه برای حضور جریان موسوم به چپ اسلامی در ابتدای دهه هفتاد، چه عنواندهی اصولگرا- اصلاحطلب و حتی در بحبوحه فتنه ۸۸، اعلام سیاست جذب حداکثری و دفع حداقلی.
🔹گرچه برخی به این اعتماد خیانت کردند، اما دو پیام اخیر رهبر انقلاب در باب مرحوم سیدمحمود دعایی نشان داد که ایشان بههیچوجه نهتنها از سر اضطرار، بلکه با طیب خاطر، وی را در سکاندار روزنامه اطلاعات حفظ کردند تا خطمشی حکمرانی را استمرار دهد.
🔹اصرار و تأکید بر «چند وجهی بودن نگاهها و سلایق سیاسی در میان نخبگانی که در اعتقاد راسخ به انقلاب و نظام اسلامی مشترکند» گزاره سیاستی با ارزشی است؛
🔹تکرار و یادآوریای که اعمال حکمرانی بر پایه مردمسالاری دینی را در ایران استعمارزده طاغوت، ممکن کرد و به فرهنگیترین اتفاق محتمل، پهلوی را سرنگون و جمهوری اسلامی را برساخت.
🔹حکمتی که براساس اصل وحدت، کثرت و تکثر را به رسمیت میشناسد و با دیدهبانی مداوم، مانع از تضعیف و تعطیل آن میشود.
#حکمرانی | #حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔@Cultural_governance
🔰خلا تئوریک ما را دچار چالشهای لاینحل در حکمرانی کرده است
✍️پرویز امینی
🔻برای شکل دادن به سیاست گذاری کارآمد، چهار سطح از مسایل باید مورد توجه باشد. یک سطح تئوریک که بالاترین کار در بخش هنجاری است. دوم سطح نهادی، سوم سطح اجتماعی و سطح چهارم سطح اجرایی است.
🔻درباره ناکامی سیاستگذاری در ایران، علل و دلایل مختلفی میتوان گفت که یکی از اساسیترین آنها خلا تئوریک است. ما از یک خلا بسیار مهم در حکمرانی رنج می بریم و آن هم نبود تئوری است. اگر در حکمرانی تئوری نداشته باشیم، با شرایط ابهام و عملزدگی در سازماندهی درامر حکمرانی مواجه خواهیم بود که در عمل به تعارض، تناقض، اتلاف انواع سرمایه مادی و غیرمادی و ناکارآمدی منجر خواهد شد.
🔻انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی غایت نظم سیاسی مابعد انقلاب را «عدالت» تعریف کرده است. اما در عین حال به دنبال «هدایت» هم هست ولی یک خط تئوری نداشتهایم که چه تفسیری از این عدالت داریم و نسبت به نظریههای دیگر درباره عدالت چه تمایزی داریم و چه نوع سازماندهی اجتماعی با این تئوری سازگار و کارآمد است.
🔻با داشتن طرح تئوریک میتوان از روزمرگی در حکمرانی عبورکرد. با روزمرگی مسایل حل نمیشود بلکه رفع تکلیف میشود و بعدها وضعیت تراکم و انباشتی پیدا میکند و ما را دچار بحرانهای بزرگ میکند همچنان که اکنون در معرض چالشهای بزرگ در حوزه اقتصادی، مسایل نابرابریهای اجتماعی، رشد و گسترش پرسرعت فقر، آسیبهای اجتماعی و ... شرایط هستیم. در تمام این ۴۳ سال ما به صورت عملگرایانه به پیش آمدهایم و با روزمرگی با مسائل مواجه شدهایم.
🔻در شرایط پیچیده نیاز به سازمان سیاستگذاری پیچیده داریم. این در حالی است که سیاستگذاری ما بسیار مسائل را ساده میکند و راهحلهای ساده میدهد. در فضای مدرنیته امکان همسازی منافع و اجماع بسیار کم شده و در فضای رسانه ای و اطلاعاتی و با توجه به ناکارآمدی نظام توجیه که مظهر آن صداوسیما است، نمی توان عمومیت تولید کرد.
🔻مشکل دیگر آن است که برای آینده نیز مسائل بسیار سختی روبرو داریم، چرا که شکاف عمیق و گستردهای میان وضع واقعی و آرمانی ما وجود دارد. آنقدر تفاوت میان این دو زیاد است که سیاست گذاری سالبه به انتفاع موضوع است. این تفاوت آنقدر زیاد است که از دست سیاستگذار کاری بر نمیآید. در سرمایه اجتماعی، در امید به آینده، سیاستگذاری این وسعت را نمیتواند پر کند.
🔻دربرخی کشورهای لیبرال، آموزش و پرورش یا خصوصی نمیشود یا آخرین نهادی است که خصوصی میشود. ما اولین نهادی که خصوصی کردیم آموزش و پروش بوده است. این خصوصی سازی نابرابریهای اجتماعی را تولید کرده و سالها جلو آمده و به الان رسیده. با کدام سیاستگذاری میتوان آن را پر کرد؟
🔻در سند تحول آموزش و پرورش که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، در یک بند بسیار کوتاه نوشته شده از طریق تغییر در قوانین و مقررات باید به توسعه بیشتر مدارس غیرانتفاعی کمک بشود. یعنی میزانی که خصوصیسازی کردهایم کافی نبوده و باید بیشتر از این خصوصیسازی شود. این گزاره از کدام نظریه عدالت خارج می شود؟
🔻در نظریات عدالت همیشه سخن از «فرصتهای برابر» و منصفانه بودن فرصتها است. تنها جایی که اجازه منصفانه شدن فرصتها را میدهد آموزش و پرورش است. اما امروز آیا امکاناتی که یک مدرسه غیرانتفاعی دارد با یک مدرسه ی دولتی برابر است؟ آدام اسمیت که پدر بازار آزاد است میگوید تنها جایی که دولت باید دخالت کند مدرسه عمومی است.
🔻بدون تئوری فهم و تفسیر و اجرای قانون اساسی ما نیز با چالش روبرو میشود. به طور مثال اصل تفکیک قوا در قانون اساسی ما آمده است، اما ما این تفکیک قوا را به عنوان تخصصی شدن امور سه گانه قانونگداری و اجرا و نظارت میفهمیم، در حالی که پشت این تفکیک قوا باید «توازن قدرت» باشد. به این معنی که قدرت اگر در یک جا متمرکز شود پاسخگویی کاهش پیدا کرده و فساد ایجاد میشود. طبق آمار رسمی در آبان ۹۸، ۲۳۰ نفر کشته شدهاند. چرا هیچ کس به عنوان مسئول محاکمه نشد؟چرا هیچ کس حتی به عنوان خطاکار معرفی نشد؟ چون این درک تئوریک از تفکیک قوا مبتنی بر توزیع قدرت وجود ندارد.
#حکمرانی | #حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
کتاب_هندسه_سیاست_های_کلی_نظام.pdf
3.57M
🔸کتاب هندسه سیاستهای کلی نظام👆
💠دریافتشده از سایت مجمع تشخیص مصلحت نظام http://maslahat.ir
💯 قابل استفاده برای سیاستنویسان
#حکمرانی | #حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
📝 امتداد؛ آلترناتیو فرهنگی
💠واکاوی مدل موفقیت تمدنی اسلام
🔻تغییرات فیزیولوژیک و هورمنی در بافت فکری انسانها، انجام فعالیت های فرهنگی را دشوار و صعب العبور کرده است. ابزارها هر چند، ساعات روشنایی را افزایش داده اند اما قدرت مطالعه نسل ها به شدت سقوط کرده و متخصصان نیک اندیش فرهنگی با تبحر و ایجاد هرمهای کمی و کیفی: مدارس و دانشگاهها، حوزههای علمیه، مساجد، هیأتها، تشکلها، کانونها، انجمن ها، موسسات، ... هنوز در پله اول ایستاده اند. اما پیامبر اکرم (ص) با قدرت نرم فرهنگی، موفق به برافراشتن تمدن اسلامی گشتند. موفقیت در عصر جاهلیت را باید در مدل؛ امتداد فرهنگی جستجو کرد.
🔻امتداد فرهنگی؛ پیوستگی، داشتن نظام جامع برنامه ریزی، ستونی حرکت کردن، کار تشکیلاتی و منسجم انجام دادن، گره زدن اقتصاد و فرهنگ، زندگی، ازدواج، شغل، درس و علم با هم، جریان الکتریسته معنویت و علم در مدار معرفت، انسان سازی با نابودی خط استوای قبیله و شهر، پله پله، همانند سیرو سلوک همراه ساختن جامعه با خود، من ها را به ما مبدل ساختن.
🔻امتداد یعنی همان تعداد اصحاب صفه که در قسمت شمالی مسجد النبی با رها کردن خانه، دارایی، جایگاه و منزلت اجتماعی به دور پیامبر اکرم(ص) حلقه زدند. همان اوس و خزرجی که پوست انداختند و انصار نام گرفتند.
✍️ سید جواد محمدزاده
#حکمرانی | #حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
#پرونده| واکاوی جایگاه فرهنگ و الزامات تحول در ساختارهای فرهنگی کشور؛
🔴آزمون مسئولیت!
1️⃣بازسازی ساختاری فراگیر است اما بنیانبرکن نیست
📎farhangesadid.com/0001TU
2️⃣ساختار فعلی شورای عالی انقلاب فرهنگی باید منحل شود
📎farhangesadid.com/0001UJ
3️⃣شورای عالی انقلاب فرهنگی با ادامه روال گذشته از عهده تحول برنمیآید
📎farhangesadid.com/0001Ul
4️⃣«بازسازی ساختار فرهنگی» به سرنوشت «مهندسی فرهنگی» دچار نشود
📎farhangesadid.com/0001Uy
5️⃣اهرمهای الزامآور فرهنگی در دست نهادهای دیگر است نه شورای عالی انقلاب فرهنگی!
📎farhangesadid.com/0001U6
🔸با گفتارها و نوشتارهایی از عماد افروغ، حجتالاسلام علی ذوعلم، کیومرث اشتریان و حجتالاسلام علیرضا پیروزمند
#حکمرانی| #حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
🌱فرهنگ عمومی در کشور ما متولی ندارد
🖊بررسی کارنامه فرهنگی چهار دهه پس از انقلاب در گفتگو با مهراب صادقنیا؛
🔸یک خطایی معمولا رخ میدهد که تبلیغ مذهب را به معنای کار فرهنگی میبینیم. کار فرهنگی معنای دیگری دارد و برای این کار باید شرایط عمومی و وضعیت جامعه را بررسی کنید. درضمن اگر اتفاقی در حوزه فرهنگ عمومی پیش بیاید، آن وقت تمام تعالیم مذهبی هم بی اثر میشوند.
🔸فرهنگ اساسا باید در دانشگاهها درباره اش فکر بشود، بررسی شود و بعد سر میز تصمیم گیرندگان سیاسی قرار گیرد تا چاره جویی و درمان شود
🔶فرهنگ عمومی، یک کار تخصصی و فنی است و تنها از عهده کارشناسانی برمی آید که بدون جهت گیریهای سیاسی، حتی مذهبی (نه اینکه ضد مذهب باشند) مطالعه و برنامه ریزی میکنند و در نهایت به اجرا میرسند. به نظر بنده فرهنگ عمومی حوزهای است که در کشور ما متولی ندارد.
📎https://farhangesadid.com/000168
#حکمرانی| #حکمرانی_فرهنگی| #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
⭕️فرآیندهای ارزیابی در حوزه فرهنگ از طنزهای تلخ جمهوری اسلامی است
💬بررسی مؤلفههای بازسازی ساختار فرهنگی و رسانهای کشور در گفتگو با عبدالکریم خیامی؛
🔸مطالعه هر نوع ارتباطی خصوصا ارتباطات جمعی و رسانه جمعی بدون توجه به زمینههای فرهنگی و اجتماعی، مطالعه ناقصی بوده و هست و چند سالی است که همان ترکیب فرهنگ و ارتباطات کنار هم بیان میشود؛ بنابراین فهم فرهنگ و رسانه بدون فهم آن دیگری، ناقص و کاریکاتوری است
🔸ویترینهای پوشاک مغازهها، انبار گمرک، چینش بوفهها و رستورانها در شهرها، مبلمان شهری شهرها، معماری خانه ها، فرآیند صدور مجوز کسب و کارها را در نظر بگیرید؛ تاثیر اینها بر فرهنگ عمومی حتما بیشتراز تاثیر بسیاری از ارگان ها، نهادها و سازمانهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است
🔸فرآیندهای ارزیابی و ارزشیابی عملکرد در حوزه فرهنگ یک شوخی بی مزه و از طنزهای تلخ جمهوری اسلامی است و در نگاهی دیگر یک اهانت به متخصصین این حوزه است.
📎https://farhangesadid.com/0001UV
#حکمرانی| #حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
🌱جولان غیرمتخصصها در حوزه فرهنگ
🖊بررسی ساختار فرهنگی کشور در گفتوگو با حجتالاسلام سیدمصطفی هاشمی؛
🔸هم اکنون امور فرهنگی در دست افراد غیرمتخصصی است که از مهارت کافی برخوردار نیستند و همین موضوع هدف برنامههای نهادهای متولی را بی نتیجه میسازد
🔸متولیان فرهنگی قبل از هر اقدامی باید عمل و تقید خود به ارزشهای دینی از جمله حفظ بیت المال را تقویت کنند چرا که همین امر موجب اشتیاق جامعه به اصلاح امور و تقویت بنیانهای دینی میشود
🔸تعدد نهادهای متولی فرهنگ و موازی کاری، یکی از عیبهای بزرگ ساختارهای فرهنگی کشور است که این مورد به عنوان یک آسیب، باعث سردرگمی و آشفتگی میشود
📎https://farhangesadid.com/0001Yt
#حکمرانی |#حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
#پرونده | وضعیت سنجی و ارزیابی ساختار فرهنگی کشور ؛
🔴واساختارگرایی فرهنگی
1️⃣اداره فرهنگ، باید مردمی باشد
📎farhangesadid.com/0001VV
2️⃣بازسازی ساختار فرهنگی به معنای تمرکزگرایی نیست
📎farhangesadid.com/0001U7
3️⃣بسیاری از نهادهای فرهنگی مؤثر، کارآمد و پرتلاش بودهاند!
📎farhangesadid.com/0001VE
4️⃣فرآیندهای ارزیابی در حوزه فرهنگ از طنزهای تلخ جمهوری اسلامی است
📎farhangesadid.com/0001UV
5️⃣حتی تعطیلی کل نهادهای فرهنگی کشور، وضعیت را از این بدتر نمیکند!
📎https://farhangesadid.com/0001UI
🔸 با گفتارها و نوشتارهای از محمد پور کیانی، سید مجید امامی، مهدی رفیعی بهابادی، یاسر احمدوند ، عبدالکریم خیامی
#حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🆔 @Cultural_governance
📣فراخوان ارسال یادداشت کوتاه در سیاست گذاری فرهنگی
🔖یکی از مسؤولیت های اساسی مدیریت فرهنگی در سطح ملی، پیشبرد سیاست های فرهنگی است. حکمرانی نوین در مسیر دستیابی به اهداف پیشرفت_ایرانی اسلامی ناگزیر به استفاده از روش ها، تکنیک ها و ابزارهایی هستند که سیاست گذاری فرهنگی، در اولویتِ نخست و از مهم ترینِ آنهاست.
📌آسیب ها، راهبردها، برنامه ها برای سیاستگذاری فرهنگی در جمهوری اسلامی چیست؟
📌شئون سیاستگذاری فرهنگی با مردم،امرولی،سازمان های فرهنگی و فضای بین المللی چه خواهد بود؟
📍شما عزیزان می توانید با ارسال یادداشت کوتاه با حفظ حقوق ،مطالب شما در کانال حکمرانی فرهنگی بارگذاری خواهد
📌پیام رسان ایتا
🌐https://eitaa.com/joinchat/2150957217C10c91168db
📌پیام رسان تلگرام
🌐https://t.me/+pMNgANy88R0xYTA8
📌پیام رسان بله
🌐ble.ir/join/OTE4YzQ0YW
#حکمرانی_فرهنگی| #سیاستگذاری
🔅حکمرانی فرهنگی🔅
🆔@cultural_governance
May 11
🔖 معرفی بیش از 100 کتاب در حوزه حکمرانی
جهت مشاهده کلیک نمایید👇
🌐https://b2n.ir/k28032
🌐https://b2n.ir/w46549
🌐https://b2n.ir/h60062
#حکمرانی| #حکمرانی_فرهنگی | #سیاستگذاری
🔅حکمرانی فرهنگی🔅
🆔@cultural_governance