امروز در دانشگاه قم میزبان رونمایی از پوستر رویداد #هولوساید بودیم. این رویداد هفته آینده توسط حوزه هنری با حضور بیش از صد استاد کاریکاتور و طراحی از سراسر کشور و با حضور مهمانان خارجی در دانشگاه قم برگزار میشود.
عرض خداقوت دارم به اساتید و هنرمندان متعهد حوزه هنری که در جنگ رسانهای امروز، زبان گویای مظلومان در یک کار تمیز فرهنگی و هنری هستند.
🆔 @DrSaeedi
چند وقت پیش توئیتی از دکتر #خاندوزی وزیر اقتصاد دولت شهید رئیسی منتشر شد که در ابتدای آن آمده بود «حرکت از سامانه نیما به بازار توافقی، اقدام درستی است» و همین ابتدای تقطیعشده باعث #نئولیبرال نامیدنش و هجمه شدیدی علیه او و به تبعش علیه دولت شهید رئیسی شد.
امروز هم در همایشی که در دانشگاه قم برگزار شد یکی از دانشجویان با برنامهریزی قبلی و بدون اطلاع ما نطق مفصلی علیه او خواند و متاسفانه برخی از دوستان و شاگردان ما هم با بیتقوایی این کلیپ را ضبط و منتشر کردند بدون آنکه پاسخ دکتر خاندوزی را منتشر کنند.
اما پاسخ دکتر خاندوزی چه بود؟
پاسخ در ادامۀ همان توئیت کذایی آمده بود: «اگر و فقط اگر برنامه جدی برای "کنترل نرخ حاشیه بازار ارز" وجود داشته باشد. در غیر اینصورت به موتور خلق #تورم شتاب خواهد بخشید.»
در جلسه امروز هم پس از اینکه از همین بهاصطلاح دانشجوی معترض خواسته شد که ادامه توئیت را بخواند، ساکت شد و سر جایش نشست و حرفی برای گفتن نداشت! انشاءالله فردا فیلمش کاملش را خواهم گرفت و پخش خواهم کرد، البته میدانم که فایده چندانی ندارد و این کلیپ تقطیعشده کار خودش را کرده است.
مایۀ تأسف اینجاست که تنزل سطح سواد و بینش دانشجوی ما به جایی رسیده که بازیچه رسانه شده و با بیاخلاقی و بیتقوایی محض و عریان، دست به چنین دروغپراکنیها و برچسبزنیهایی میزند که نه دامان دشمن بلکه دامان دوست را هم میگیرد!
والسلام علی من اتبع الهدی
🆔 @DrSaeedi
10.39M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 فیلم کامل پاسخ #دکتر_خاندوزی به سؤال دانشجوی بهاصطلاح مطالبهگر!
متاسفانه فقدان سواد رسانهای باعث شده است دانشجوی عدالتخواه مطالبهگر بازیچۀ جریانهای سیاسی و گرفتار دعواهای سرخ-آبی شود!
#حتما_ببینید
🆔 @DrSaeedi
هدایت شده از علی سعیدی
🔅 برچسب نئولیبرالیسم؛ چاقویی که ممکن است دسته خودش را ببرد!
#بخش_اول
🔹 #نئولیبرالیسم به مجموعهای از سیاستهای اقتصادی اطلاق میشود که با تأکید بر #بازار_آزاد بهعنوان الگویی سحرآمیز برای حکمرانی، بر این باور است که اگر هر جا و در هر مقوله و موهبت و ثروتی، کار را از دست دولت خارج کنیم و به دست #بازار بسپاریم، خروجی کار بهترین وضعیت خواهد شد. این الگو در حیطۀ اقتصاد بهمعنای متعارف آن باقی نمیماند بلکه سایر حیطههای زندگی اجتماعی و سیاسی را شامل میشود و تمامی مواهب و خیرات از جمله آموزش و بهداشت و دفاع و امنیت و فرهنگ را هم #کالاسازی میکند تا بتواند از طریق بازار آن را ارزشگذاری و تنظیمگری کند.
🔹 مفاهیمی مانند لزوم کوچکسازی دولت و #خصوصی_سازی شرکتهای دولتی و حتی #بانکها، #آزادسازی (گرانسازی) قیمتها و تجارت خارجی و رفع مداخلات و حمایتهای دولتی از صنایع ملی و حتی مخالفت با تعیین#حداقل_دستمزد توسط دولت، از توصیههای مهم سیاستی این جریان است.
🔹 در فضای مطالعات اقتصادی، نئولیبرالها برای اینکه خود را از مظان انتقادهای اجتماعی و سیاسی و فرهنگی دور کنند، بافتههای تماماً ایدئولوژیک خود را #علم_اقتصاد مینامند و با نفوذ در برنامه درسی اقتصاد، هر آنچه خلاف این آموزهها مطرح شود #غیرعلمی و #شبه_علم مینامند و با تسلط بر رسانهها، مانع از شنیدن صدای مخالفان میشوند. جریان نئولیبرال در پیوند عمیق با صاحبان قدرت و ثروت جهانی، از این طریق و بهویژه با تضعیف قدرت دولتها، نهتنها راه را برای چپاول ثروتهای مردم در سراسر جهان باز میکنند بلکه از نظم سرمایهدارانه موجود بهشدت دفاع میکنند و افکار عمومی را بهجای مقابله و قیام علیه چنین نظامی، بهسوی مشارکت فعال در این نظام و تحت عناوینی چون رقابت و کارآفرینی و کسبوکار و… سوق میدهند و نتیجه چیزی نیست جز استفاده حداکثری از نیروهای مردمی درجهت منافع سرمایهداران جهانی.
🔹 در کشورهای غیرغربی که مورد هجوم این جریان فکری و اقتصادی و سلطهگر سیاسی قرار گرفتهاند، و از جمله در کشور ما، عدهای از تحصیلکردگان در دانشگاههای غربی و نیز غربگرایان داخلی که با چشمپوشی یا ناآگاهی از واقعیتهای تمدن غرب، آن را بهعنوان اتوپیای ملتها تبلیغ و ترویج میکنند، از این گزارههای نئولیبرالیسم بهعنوان #توصیه_های_علم_اقتصاد دفاع میکنند و با تکیه بر پروپاکاندای بینالمللی و با خودتحقیری ملتها و بایکوت جریانهای رقیب، عرصه را برای چپاول بیشتر ملتها فراهم میکنند.
🆔 @DrSaeedi
🔅 برچسب نئولیبرالیسم؛ چاقویی که ممکن است دسته خودش را ببرد!
#بخش_دوم
🔹 نکته جالبتوجه این است که بیشتر مدافعان نئولیبرالیسم کسانی هستند که صبغه مهندسی دارند و کمتر مباحث اندیشهای و فلسفی و تاریخی اقتصاد را مطالعه کردهاند. این کوتهنظری در حدی است که حتی تناقض در دفاعیات خود از نئولیبرالیسم را هم متوجه نمیشوند یا اینکه بهراحتی از کنار آن میگذرند و آن اینکه اگر این گزارههای نئولیبرالیسم #علم است و علم از هست و نیستها حکایت میکند پس چرا محتوای آنها همگی سرشار از #بایدها و نبایدها و توصیههای سیاستی است! اساساً این گزارهها براساس کدام روش عقلی یا تجربی بهدستآمده که بهعنوان یافتههایی علمی تلقی شوند؟ برفرض که جامعهای خاص در زمانی خاص با عمل به برخی یا همه این گزارهها به موفقیتهایی دست یافته باشد، اما چگونه میتوان این موفقیت را به همه جوامع و در همه زمانها #تعمیم داد؟
🔹 چطور میشود کشورهایی که تاریخشان مشحون از استعمار و غارت و تحقیر ملتها است به یافتههایی علمی دست یافته باشند که کلید سحرآمیز پیشرفت و توسعه کشورها است و این یافتهها را بدون هیچ هزینه و چشمداشتی به دولتها و نخبگان ارزانی دارند؟! و چقدر دولتها و نخبگان غیرلیبرال خیرهسر و تنگنظر هستند که چنین دست سخاوتی را پس میزنند!
🔹 بااینحال، ادبیات نئولیبرالیسم و مخالفت با آن در رسانههای داخلی بعضاً در نابهجاهایی مطرح میشود که بهجای زدن ریشۀ مدافعان و مروجان نئولیبرال، یقه کسانی را گرفته است که نهتنها در دایرۀ نئولیبرالیسم نمیگنجند که خود از مخالفان و منتقدان این جریان هستند. وقتی به این دوستان عمدتاً انقلابی اعتراض میشود که چرا بهجای زدن اصل جریان نئولیبرالیسم و سران و سرشاخههای اصلی آن، به سراغ خودیها آمدهاید و با کوچکترین دلالتی ایشان را توبیخ و مؤاخذه میکنید با این پاسخ مواجه میشویم که «سردمداران نئولیبرال که تکلیفشان معلوم است اما ما با خودیهایی سروکار داریم که …» و این خطای شناختی و محاسباتی باعث میشود جریان منتقد نئولیبرالیسم که عمدتاً نیروهای انقلابی و حزباللهی هستند بهجای تمرکز قوا و هجمه سراسری بر نئولیبرالهایی که به لبۀ پرتگاه رسیدهاند، در لحظاتی حساس به جان هم بیفتند و با ایجاد انشقاق، زمینۀ تنفس دشمن را فراهم سازند.
🔹 نمونه بارز این اتفاق در مناظره دکتر درخشان و دکتر غنینژاد در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران اتفاق افتاد که در آن علناً به قانون اساسی دروغ بسته شد، به رهبران و متفکران انقلاب اسلامی توهین شد و جمهوری اسلامی کمونیستی خوانده شد اما بسیاری از چهرههای جریان حزباللهی به جای سردستگرفتن این اعترافات و تصریحات لیبرالهای وطنی، به مؤاخذه طرف خودی پرداختند که چرا فلان حرف را زدی و فلان حرف را نزدی! توصیه اکید بنده به همه دلسوزان و منتقدان زخمخورده از نئولیبرالیسم این است که تمام تیرهای خود را به سمت سردستههای اصلی و نشاندار این جریان هدفگیری کنند تا به توفیق الهی بتوانیم ریشه این تفکر سلطهگر شیطانی را بخشکانیم و دست آن را از سر کشور و مردم برای همیشه کوتاه کنیم.
به عنوان حسن ختام، به این جمله از #امام بزرگوار بسنده میکنم:
📣 ما از شرّ رضا خان و محمد رضا خلاص شدیم، لکن از شرّ تربیتیافتگان غرب و شرق به این زودیها نجات نخواهیم یافت. اینان برپادارندگان سلطه ابرقدرتها هستند و سر سپردگانی میباشند که با هیچ منطقی خلع سلاح نمیشوند. ۷ دی ۱۳۶۰
🆔 @DrSaeedi
#ده_فرمان برای اقتصاددانان
1️⃣ اقتصاد مجموعهای از مدلهاست؛ مراقب تنوع آنها باشید.
2️⃣ این یک مدل است، نه تنها مدل.
3️⃣ مدل خود را به اندازهای ساده کنید که علل خاص و نحوه کار آنها را جدا کند، اما نه آنقدر ساده که تعاملات کلیدی میان علل را نادیده بگیرد.
4️⃣ فرضهای غیرواقعی مشکلی ندارند؛ فرضهای بحرانی غیرواقعی پذیرفتنی نیستند.
5️⃣ دنیا (تقریباً) همیشه در حالت بهینۀ دوم است.
6️⃣ برای انطباق یک مدل با دنیای واقعی، نیاز به تشخیصهای تجربی صریح دارید که بیشتر هنری است تا علمی.
7️⃣ توافق بین اقتصاددانان را با قطعیتداشتن درباره عملکرد دنیا اشتباه نگیرید.
8️⃣ وقتی از شما درباره اقتصاد یا سیاست سؤال میشود، هیچ ایرادی ندارد که بگویی «نمیدانم».
9️⃣ کارایی همه چیز نیست.
🔟 جایگزینی ارزشهای خود با ارزشهای عمومی، سوءاستفاده از تخصص شماست.
#ده_فرمان برای غیراقتصاددانان
1️⃣ اقتصاد مجموعهای از مدلهاست که هیچ نتیجهگیری از پیش تعیینشدهای ندارد؛ هرگونه استدلال دیگری را رد کنید.
2️⃣ مدل یک اقتصاددان را به دلیل فرضهایش نقد نکنید؛ بپرسید اگر برخی فرضهای مشکلدار واقعیتر بودند، نتایج چگونه تغییر میکرد.
3️⃣ تحلیل به سادهسازی نیاز دارد؛ مراقب تناقض باشید که خود را به عنوان پیچیدگی جا میزند.
4️⃣ اجازه ندهید ریاضیات شما را بترساند؛ اقتصاددانان از ریاضیات استفاده میکنند نه چون باهوش هستند، بلکه چون بهقدرکافی باهوش نیستند.
5️⃣ وقتی یک اقتصاددان پیشنهادی میدهد، بپرسید چه چیزی او را مطمئن میکند که مدل مفروض او بر موضوع مورد نظر منطبق است.
6️⃣ وقتی یک اقتصاددان از اصطلاح «رفاه اقتصادی» استفاده میکند، بپرسید منظور او از این اصطلاح چیست.
7️⃣ مراقب باشید چون اقتصاددان ممکن است در جمع بهگونهای متفاوت از سمینار علمی صحبت کند.
8️⃣ اقتصاددانان بازارها را (تماماً) پرستش نمیکنند، اما بهتر از شما میدانند که چگونه کار میکنند.
9️⃣ اگر فکر میکنید همه اقتصاددانان مشابه فکر میکنند، در یکی از سمینارهای آنها شرکت کنید.
🔟 اگر فکر میکنید اقتصاددانان به طور خاص بیادب هستند در یکی از سمینارهای آنها شرکت کنید.
🔗 به نقل از کتاب «اقتصاد حکم میراند: راست و دروغ علم ملالتانگیز!، نوشتۀ دنی ردریک
"Economics Rules – The Rights and Wrongs of the Dismal Science", by Dani Rodrik, WW Norton, 2016
🆔 @DrSaeedi
معرفی کتاب «اقتصاد حکم میراند»
🔸 دراین کتاب دنی ردریک به بررسی دقیق علم اقتصاد میپردازد تا نشان دهد در چه شرایطی ناکارآمد است و در چه شرایطی جواب میدهد تا بتواند تلقی خوشبینانهای از این علم ارائه دهد. با نگاهی نسبتا عمیق به تاریخ این علم، ردیک استدلال میکند که اقتصاد میتواند ابزاری قوی برای بهبود جهان باشد اما تنها در صورتی که اقتصاددانان از ارائۀ نظریات جهانشمول خودداری کنند و بر تعیین دقیق وضعیتهای مورد بررسی تمرکز کنند.
🔸 اگرچه نویسندۀ کتاب «اقتصاد حکم میراند» استفاده از مدلهای ریاضی را نقطۀ قوت علم اقتصاد میداند اما اعتراف میکند که غالبا اقتصاددانان اشتباهاً یک مدل خاص را بهعنوان تنها مدل در همه جا و همه وقت به کار میبرند.
🔸 او در شش فصل کتاب، از آدام اسمیت تا مطالعات معاصر دربارۀ جهانیسازی را مرور میکند تا نشان دهد چگونه وضعیتهای مختلف، مدلهای متفاوتی را میطلبند. درواقع هر مدل، قصهای جزئی و جانبدارانه دربارۀ عملکرد جهان ارائه میدهد. این قصهها حاوی درسهای گستردهای است که بعضا متناقضاند؛ درست مانند افسانههای کودکانهای که ارزشهای اخلاقی متنوعی را ارائه میدهند.
🔸 سقوط بانک لمون برادرز در سال ۲۰۰۸ (۱۳۸۷ ش) بسیاری از فروض عمیق اقتصاددانان دربارۀ بازارهای آزاد را به چالش کشید. ردریک نشان میدهد که چگونه جعبهابزار مدلهای اقتصادی میتواند گسترش یابد اگر انتخاب مدلها مبتنی بر وضعیتها و شرایط عینی صورت بگیرد.
🆔 @DrSaeedi
https://ppp-calculator.com
سایت محاسبه قدرت خرید:
قدرت خرید هر ۱ دلار آمریکا تقریبا معادل ۷هزار تومان در ایران (۷۰،۹۶۸ریال) است.
🆔 @DrSaeedi
هدایت شده از دکتر حمیدرضا مقصودی
قدرت خرید یک دلار در ایران معادل قدرت خرید چند تومان است؟
برای محاسبه قدرت خرید دلار، سبدی از کالاهای پرمصرف یا پایهای تر را انتخاب میکنند. قدرت خریدهای اینها را در آمریکا و ایران مقایسه میکنند و پس از محاسبه میانگین موزون (بر اساس وزن در مصرف کل) به یک عدد میرسند. این اعداد را برخی مراکز بینالمللی محاسبه کردهاند. به عنوان مثال، اگر از سایت https://ppp-calculator.com برای محاسبه استفاده کنیم، به عدد ۷۰۹۶۸ ریال در ازای هر دلار میرسیم. صندوق بینالمللی پول، این عدد را ۱۴۷ هزار ریال بیان کردهاند.
شاید این عدد در ذهن ما خندهدار به نظر برسد. اما بگذارید کمی واقعی تر و با مراجعه به آمار خرده فروشی در ایران و آمریکا، این عدد را برای برخی از کالاهای پراهمیت در زندگی مردم محاسبه کنیم.
🔹هر لیتر بنزین در آمریکا حدودا ۸۱ سنت است. یعنی با یک دلار در آمریکا میتوان ۱.۲ لیتر بنزین خرید. قیمت ۱.۲ لیتر بنزین در ایران، ۳۶۰۰ تومان است. یعنی اگر کالای واسطه محاسبه، بنزین باشد، هر دلار آمریکا، معادل ۳۶۰۰ تومان قدرت خرید دارد.
🔹هر کیلو نان به طور متوسط در آمریکا ۴ دلار است. یعنی با ۱ دلار در آمریکا میتوان ۲۵۰ گرم نان خرید. قیمت ۲۵۰ گرم نان در ایران بین ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان است. یعنی حداکثر ۲۵۰۰ تومان.
🔹متوسط قیمت برنج در آمریکا، ۴.۵ دلار در هر کیلو است. یعنی با ۱ دلار آمریکا میتوان تقریبا ۲۲۲ گرم برنج خریداری کرد. این مقدار برنج را در ایران میتوان با حدود ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان خریداری کرد. البته در مورد برنج ایرانی این عدد میتواند تا ۳۰ هزارتومان هم برسد.
🔹قیمت یک ورق ۱۰ عددی قرص استامینوفن در آمریکا حداقل ۱ دلار است. قیمت این ورق قرص در ایران بدون بیمه حداکثر ۱۰ هزار تومان است. یعنی اگر یک داروی پرمصرف مثل استامینوفن را در نظر بگیریم، قدرت خرید دلار، ۱۰۰۰۰ تومان خواهد بود.
🔹قیمت هر گیگابایت اینترنت همراه در آمریکا، ۶ دلار است. یعنی با یک دلار در آمریکا میتوان حداکثر ۲۰۰ مگابایت اینترنت همراه خریداری کرد. قیمت این مقدار اینترنت در ایران با توجه به بستههای موجود، حداکثر ۲۰۰۰ تومان است. لذا اگر اینترنت را کالای واسطه در محاسبه قدرت خرید قرار دهیم، قدرت خرید هر دلار در ایران معادل ۲۰۰۰ تومان است.
🔹قیمت هر کیلو گوشت گاو در آمریکا به طور متوسط ۱۶ دلار است. یعنی با یک دلار در آمریکا میتوان حدود ۶۲ گرم گوشت گاو خرید. همین مقدار گوشت گاو در ایران را میتوان با قیمت حدود ۲۱۷۰۰ تومان میتوان خرید. یعنی اگر گوشت گاو را معیار قرار دهیم، قدرت
خرید دلار در ایران ۲۱۷۰۰ تومان است.
🔹اجاره یک آپارتمان ۴۵ تا ۹۰ متری در آمریکا به طور متوسط در هر ماه ۱۵۵۹ دلار است. یعنی در هر روز تقریبا ۵۲ دلار. یعنی تقریبا هر متر در هر روز حدود ۱ دلار. اجاره هر متر آپارتمان با همین ابعاد در ایران، در هر روز حدودا ۴۷۶۰ تومان است. لذا اگر معیار را اجاره بهای مسکن قرار دهیم، قدرت خرید دلار در ایران ۴۷۶۰ تومان است.
🔹حال این عدد را میتوان در مورد کالاهای دیگر هم بررسی کرد. طبعا در مورد کالاهای وارداتی یا کالاهایی که با نرخ دلاری قیمتگذاری میشوند بالاتر است.
زمانی که از قدرت خرید دلار در یک کشور صحبت میکنیم، باید شاخصی جمعی از کالاها را ارائه کنیم. محاسبه این عدد پیچیده است.
در اینجاست که از مراکز آماری انتظار میرود، محاسباتی شفاف و دقیق را ارائه کنند.
☘️کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
هدایت شده از کانال رسمی دکتر صمصامی
💢 دعوت به مناظره
🔹 اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی اقتصاد کشور با توجه به اهمیت نرخ دلار و تأثیرات آن بر قدرت خرید مردم و اختلاف نظر کارشناسان در این موضوع و در راستای آگاهسازی هر چه بیشتر مردم و ارائه راهکارهای علمی برای تعیین قیمت واقعی دلار، از جناب آقای دکتر عبدالناصر همتی، وزیر محترم امور اقتصاد و دارایی و جناب آقای دکتر حسین صمصامی، نماینده محترم مجلس شورای اسلامی
برای حضور در مناظرهای با همین موضوع، دعوت به عمل میآورد.
🔻لازم به ذکر است این مناظره در محیطی کاملاً بیطرف و با حضور رسانههای رسمی کشور برگزار خواهد شد.
🖇 مشاهده نامه دعوت به مناظره
اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی اقتصاد کشور 🇮🇷
🆔 Eitaa | Aparat
🔸کانال رسمی دکتر حسین صمصامی
همه جهت تحقق اقتصاداسلامی رسانه باشیم.
https://eitaa.com/joinchat/1802830600C66b40c86de
برخی با انتشار این عکسنوشته، آن را علیه شهیدرئیسی تفسیر کرده و هجمه سنگینی را علیه دکتر عبدالملکی آغاز کردهاند.
🔸 اولا حرف شهید رئیسی به هیچ وجه غیرکارشناسی نیست. مسئله تزاحم بین دو ملاک است: یکی لزوم افزایش حداقل حقوق کارگران و دیگری افزایش کسری بودجه. اگر بپذیریم حرف آقای میرکاظمی از روی کارشناسی بوده، شهید رئیسی مصالح کارگران را ترجیح داده و این کاملا اصولی است.
🔸 اما اینکه افزایش ۵۷درصدی حداقل دستمزد دقیقاً چقدر باعث کسری بودجه میشود در حالی که مسئله افزایش دستمزد کارگران بخش خصوصی بوده نه کارکنان دولت، آقای میرکاظمی باید پاسخگو باشد.
🔸حتی اگر بپذیریم محاسبات میرکاظمی درست باشد، واقعا ۲۵ همت در مقابل ۴۰۰ همت خیلی قابل اعتنا نیست و شهید رئیسی اینجا هم حرف بدی نزده.
🔸 ضمن اینکه مسئله ۶٪ کسری بودجه بیشتر در مقابل مسائل اساسی اقتصاد مثل شکاف طبقاتی و معیشت کارگران چقدر اهمیت دارد؟ متاسفانه غلبه تفکرات لیبرالیستی و پروپاگاندای رسانهایشان باعث شده که مسائل کماهمیتی مثل کسری بودجه و ناترازی، تبدیل به مسائل مهم و کلیدی شود!
🔸پینوشت:
مغالطهای در مسئله افزایش ۵۷درصدی حقوق اتفاق افتاد و آن اینکه #حداقل_حقوق_کارگران ۵۷٪ افزایش پیدا کرد نه حقوق همه کارگران. افزایش حقوق به صورت پلکانی صورت گرفت و به طور متوسط در آن سال حقوق کارگران حدود ۳۰٪ افزایش یافت که باز هم کمتر از تورم ۴۰ درصدی بود که قانون الزام کرده و متاسفانه هیچ دولتی آن را اجرا نمیکند.
🆔 @DrSaeedi