🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم
🔹🔹🔹دعاهایی که از زبان ائمه علیهمالسلام آمدهاند، هم درخواست از خدای متعال هستند، هم برای ما آموزش دارند؛ به این معنی که ما باید تلاش کنیم آنگونه که در دعا آمدهاست، بشَویم.
در دعای ۲۶ صحیفه سجادیه (دعا برای همسایگان و دوستان)، امام سجاد علیهالسلام از خدا درخواست میکنند که: "خداوندا، به نیکوترین شیوه خود، مرا عهدهدار کار همسایگان و دوستانم که به حقّ ما آشنا و با دشمنان ما مخالف و ناسازگارند، قرار بده"
🔹🔹 امام سجاد علیهالسلام در این بخش از دعا، درخواست "ولایت" برای همسایگان و دوستان میکند؛ "ولایت" یعنی، سرپرستی و همراهی در هم تنیده و یکپارچه شده. گویی "ولی" با شخصی که ولایت او را دارد، یکی شدهاست.
❓اما، همسایگان و دوستانی که حضرت درخواست ولایتشان را از خدا دارد، چه صفاتی دارند؟
آنها کسانی هستند که سنّتها و آیین خدا را برپا میکنند و اخلاقی را که خداوند دوست دارد، کسب میکنند.
🔹🔹حضرت سجاد علیهالسلام میآموزد که اگر شخصی میخواهد به این جایگاه برسد که لایق ولایت امام شود، باید ناتوانها را یاری کند و نیاز آنها را برآورده نماید، از بیماران عیادت کند، آنکه مشورت میخواهد را راهنمایی کند و آنکه میخواهد رشد کند را هدایتکند، از احوال مسافران پیگیری کند، رازدار باشد، به یاری ستمدیدگان برود، و زندگی خود را با آنها در یک سطح قرار دهد و حاجتهای آنها را قبل از آنکه مطرح شود برآوردهکند و...
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_اخلاق
#استاد_ابراهیمی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم، بخش اول
🔹🔹🔹استدلال یعنی "الف"، "ب" است. "ب"، "جیم" است. پس "الف"، "جيم" است. "ب" واسطهی فهم نتیجه "ج"، است. غالباً این واسطه درست شناخته نمیشود. وقتی واسطه خوب شناخته نشود، در یک مداری میافتيد که یا پایان ندارد یا خطاپذير است.
🔹🔹شما همین را در روابط خانوادگی ببینید. همین که کسی خواهر، برادر، پدر یا مادر ماست، دلیل کافی برای انجام خیلی از کارهاست. اما همین که ما درگیر ازدواج میشویم شروع به استدلال میکنیم. با انبوهی از تکنیکها و قواعد آشنا میشویم. در حالیکه فقط لازم است ده جملهی کلیدی را مدنظر قرار داد و طبق آن جلو رفت. پدر مادرها برای تربیت بچه اول این طور عمل میکنند. ما فکر میکنیم برخورد متکامل با یک مسئله، معادل پیچیدهتر شدن برخورد ما با آن است.
🔹چرا حضرت آقا با اینهمه مشغله اندازهی ما آزار نمیبیند؟ ما اگر 20 دقیقه عمیق درمورد مسائل کشور فکر کنیم دیوانه میشویم. این آرامش ایشان نتیجهی بی حسی هم نیست. نتیجهی تسلط کامل است. محافظ رهبری میگفت در سفر به کرمانشاه آقا روستا به روستا رفتند و با مردم صحبت کردند، با دولت و مسئولین جلسه گذاشتند. موقع برگشت به ایشان گفتیم خیلی خسته شدید. گفتند خیر ما اصلا خسته نیستیم. این چه نگاهی است که حتی جسم هم از آن متاثر است. آقا خودش را دچار پیچیدگی نمیکند.
🔹استدلال یک مسیر فاخر جدی است ولی جا دارد. استدلال آن چیزی را برای شما اثبات میکند که اصلا ندیدهاید. مثلا کشف حقیقت ماجرای یک جرم که دیده نشده، از کنار هم گذاشتن استدلال ها به دست میآید.
🔹هر چیزی را با استدلال حل کردن انسان را دچار پیچیدگی میکند. وقتی به جای دیدن و شهود مدام استدلال میکنید از حقیقت دور میشوید. وقتی به چشمتان اعتماد نمیکنید مدام مجبورید به دنبال یک حد وسط بگردید که شما را به حقیقت برساند. اگر میشود چیزی را دید، خوب آن را ببینید! چرا قرآن در مورد خدا استدلال نمیکند؟ چون خدا را فقط باید ببینی.
#پنجشنبه_های_شریف
#حکمت
#استاد_آقانوری
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم، بخش دوم
🔹🔹🔹شما وقتی میگویید علی ماهر است، یک تصوری از علی و یک تصوری از مهارت دارید. بعد میتوانید حکم کنید که علی ماهر هست یا نیست.
🔹🔹کسی میتواند با ذهن روحالله هماهنگ شود که دقیقا او را شناخته باشد. باید شاکله و اندیشهاش را بشناسد. امام توانست ادبیات خلق کند و حساسیتهایی داشت که کسی درک نمیکرد. مثلا میگفت جمهوری اسلامی، نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد. انسان وقتی اندیشهی امام را نشناخته باشد کمکم می بیند کسی را دوست دارد یا به عملکرد کسی نقد دارد که امام نیست؛ شخصی ساخته ذهن اوست!
🔹ما یک رسولالله داریم که میشود شناخت و فهمید او به این دلیل این کار را میکند. اما ما یک رسولالله میسازیم و او را دوست داریم که اصلا رسولالله نیست.
🔹ما چند درصد در مورد آن چیزی که خودمان تجربه میکنیم، فکر میکنیم اشتباه کردهايم؟ حتی شکاکترین آدمها هم قبول دارند که آنچه میبینند واقعیت است. این بازیها را برای مسئلهی معرفت ساختهاند که آدمها به شهودات اعتماد نکنند.
🔹فهرست شبهات ولایت فقیه را ببینید. شما اگر بتوانید صحنه را خوب ببینید مدام میگویید اصلا ولایت فقیه این نیست که شما میگویید و طبیعتا اصلا این شبهه بیمعناست. اما همین ولایت فقیه را اگر درگیر استدلالهایش بشویم خیلی صحنه پیچیده میشود.
#پنجشنبه_های_شریف
#حکمت
#استاد_آقانوری
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم، بخش اول
🔹🔹🔹بررسی جریانهای نوسلفی به آشنایی با طیف قطبی اخوانالمسلمین به رهبری "صفوت حجازی" رسید.
"حسن البنا" بنیانگذار اخوانالمسلمین، رشد مسلمانان را برای رسیدن به حکومت اسلامی به این صورت طراحی کردهاست: فرد مسلمان، خانواده مسلمان، جامعه مسلمان، دولت مسلمان و در نهایت حکومت اسلامی و خلافت. بر طبق این نظریه، "بنا" شاخه سرّی در اخوان پایهگذاری میکند، که امروز طیف قطبی اخوان را تشکیل میدهد. شاخه سرّی، با تمرکز بر فعالیتهای نظامی رشد میکند.
فعالیت طیف قطبی مخفی بود، تا در جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۷، که "حسن البنا" اعلام جهاد عمومی کرد، به ناچار به صحنه آمدند. در حال حاضر طیف قطبی، دو بروز دارد: ۱) شاخه نظامی حماس، گردانهای عزّالدّین قسام. ۲) شاخه سوریه.
🔹🔹قدرت اخوانالمسلمین در طول سالها با فراز و نشیبهایی همراه بودهاست؛ در زمان جنگ اعراب و اسرائیل، حاکم مصر از اخوان حمایت میکند تا آن را سپر بلای خود در برابر اسرائیل کند، ولی بعد پشت اخوان را خالی میکند. پس از آن در زمان "جمالعبدالناصر"، با آنکه "قطب" و "بنا" بر سر مسئله اسرائیل با "جمالعبدالناصر" اتفاق نظر دارند، ولی باز به دلیل اختلاف نظر در مورد انگلیس، با هم دچار اختلاف میشوند. پس از آن که "جمالعبدالناصر" از دنیا میرود؛ رابطه آنها با حاکم بعدی مصر یعنی "انور سادات" خوب است، تا وقتی که مسئله مذاکرات صلح با اسرائیل و قرارداد کمپ دیوید مطرح میشود.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_اطلس_رهبران
#استاد_سیفایی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم،بخش دوم
🔹🔹🔹پس از انقلاب اسلامی ایران، طیف قطبی قدرتمندتر میشود؛ چون تشکیل یک حکومت اسلامی را دستیافتنی و نزدیک میبیند. پیروزی اسلامگراها نیز در سالهای اخیر، در کشورهای اسلامی حس قدرتمندی را در اخوان بیش از پیش تقویت کرد. پیروزی حزب عدالت و توسعه در ترکیه (سال ۲۰۰۳)، بر سر کار آمدن رئیسجمهور اسلامگرا در ایران (۲۰۰۵)، پیروزی مسلمانان در جنگ ۳۳ روزه (۲۰۰۶)، تشکیل دولت حماس (۲۰۰۷)، پیروزی در جنگ ۲۲ روزه (۲۰۰۸) روزگار را به "زمانه اخوان" تبدیل میکند.
🔹🔹پس از بیداری اسلامی در کشورهای اسلامی و پیروزی سیاسی اخوان در مصر، این تلقّی در اخوان سوریه به وجود آمد که آنها هم میتوانند به حکومت حزب بعث پایان داده و یک حکومت اسلامی را تشکیل دهند.
۴ گروه اخوانالمسلمین، جهادیها، سلفیت سنتی و لیبرالها در جبهه سوریه حضور داشتند که هر کدام دلایل و انگیزههای متفاوتی با بقیه داشتند. اخوانیها که جزء اولین گروههای مخالف بودند، با بهانه "کشتار حماه ۱۹۸۲" و "قانون اعدام اخوانیها" در سوریه، اعلام کردند که بشّار و مبارک هر دو حاکم جائر و غیر اسلامی هستند که باید با آنها مبارزه شود.
به این ترتیب گرچه اخوان هیچگاه حضور خود را در سوریه اعلام نکرد، ولی "لوایالتوحید"در سوریه اخوانی بودند که در جبهه حلب میجنگیدند.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_اطلس_رهبران
#استاد_سیفایی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم - بخش اول
🔹🔹🔹 در هفتههای گذشته بر اساس آیه ۳۹ سوره انفال "وقاتلوهم حتی لا تکون فتنة ویکون الدین کله لله فان انتهوا فان الله بما یعملون بصیر" عنصر مبارزه دائمی مومن در راه اقامه دین خدا مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.
🔹🔹 خداوند در آیات ۴۵ تا ۴۸ این سوره آداب و اخلاق مبارزه را تبیین میکند. تطابق اخلاق ذکر شده با فطرت انسان به حدّی است که اگر این اخلاق در هر کار دیگری نیز رعایت شوند، رستگاری و پیروزی را به دنبال خود میآورد.
🔹 آیه ۴۵ انفال: "ای کسانی که ایمان آوردهاید! هنگامی که (در میدان نبرد) با گروهی رو به رو میشوید، ثابت قدم باشید! و خدا را فراوان یاد کنید، تا رستگار شوید!"
۱) ثبات قدم: ثبات در تصمیم و ثبات در عمل از عناصر مهم در زندگی فردی و اجتماعی است. غالباً انسانهای نخبه در این ویژگی دچار ضعف هستند و همین مسئله گاهاً باعث عدم توفیق آنها میشود.
۲) ذکر الهی: تلقی ما از مسایل زندگی به این صورت است که بعضی امور را خودمان میتوانیم انجام دهیم، و بعضی امور را خودمان نمیتوانیم انجام دهیم و لازم است خدا ما را یاری کند؛ و در نهایت از مسائلی که گمان میبردیم خودمان قادر به انجام آن هستیم شکست میخوریم. درک این حقیقت که در تمام زندگی، صحنهگردان خداست، عامل مهمی در پیروزی انسان است.
🔹 آیه ۴۶ انفال: "و خدا و پیامبرش را اطاعت نمایید! و نزاع نکنید، تا سست نشوید، و قدرت شما از میان نرود! و صبر و استقامت کنید که خداوند با استقامت کنندگان است!"
۳) اطاعت از خدا و پیامبر: خدا و رسول صلیاللهعلیهوآله ملاک و معیار انتخاب و عمل را تعیین کردهاند. انحراف از فرمان خدا و رسول خدا عامل شکست است.
۴) همبستگی: همیشه دشمن از فرصت اختلاف برای ضربهزدن استفاده کردهاست. پس برای پیروزی، وحدت و همبستگی ضروری است.
۵) صبر: در نگاه دین صبر یک پدیده فعال است. در روایت آمده که صبر سَر ایمان است.
#پنجشنبه_های_شریف
#معارف_قرآن
#استاد_جلالی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم - بخش دوم
🔹 آیه ۴۷ انفال: "و مانند کسانی نباشید که از روی هوی پرستی و غرور و خودنمایی در برابر مردم، از سرزمین خود بیرون آمدند؛ و (مردم را) از راه خدا بازمیداشتند؛ و خداوند به آنچه عمل میکنند، احاطه دارد!"
۶) دوری از تکبر: تکبر باعث شکست میشود. وقتی انسان حس کند که خودش میتواند کاری را انجام دهد، در مسیر سقوط قرار میگیرد.
۷) دوری از ریا و نمایشگری: کار برای غیر خدا عامل شکست است.
۸) دوری از فساد و بستن راه خدا: استفاده از ابزار غلط برای رسیدن به یک هدف درست هم مصداق بستن راه خداست.
🔹 آیه ۴۸ انفال: "و هنگامی را که شیطان، اعمال آنها را در نظرشان جلوه داد، و گفت: «امروز هیچ کس از مردم بر شما پیروز نمیگردد! و من، همسایه شما هستم!» امّا هنگامی که دو گروه در برابر یکدیگر قرار گرفتند، به عقب برگشت و گفت: «من از شما بیزارم! من چیزی میبینم که شما نمیبینید؛ من از خدا میترسم، خداوند شدیدالعقاب است!»"
۹) دوری از خودپرستی: شیطان برای انسان عُجب میآورد و شخص برای خود جایگاه و مقام قائل میشود. افراد نخبه شاید بیشتر از بقیه در خطر این دام شیطان هستند.
۱۰) دوری از غرور: این تصور که هیچ کس از انسان بالاتر نیست، انسان را دچار شکست میکند.
۱۱) دلنبستن به غیر خدا: اتکا به غیر از خدا عامل شکست است. شیطان غیر خدا را به چشم انسان بزرگ و توانا جلوه میدهد.
#پنجشنبه_های_شریف
#معارف_قرآن
#استاد_جلالی