🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته ششم
🔹🔹🔹 ممکن است برای هر کس، سوالهایی مطرح شود و بخواهد برای سوالات خود جواب درست و کاملی پیدا کند.
اما اگر سوال دارای ابهام باشد و یا ابعاد درستی را مطرح نکند و یا کلی پرسیده شود و جزئیات واقعی را مدنظر نداشتهباشد به جواب واقعی نخواهد رسید.
🔹🔹برای رسیدن به جواب روشن، سوال هم باید واضح، روشن و واقعی باشد، باید بدانیم که منظور واقعی ما همین سوال است یا مقصد ما در غالب سوال به بیراهه رفتهاست، گاهی غایت ما از سوال مطرح شده با سوالی که در ذهن ما شکل گرفته متفاوت است، کنکاش در سوال واقعی ما را به جواب و حل گره ذهنی میرساند.
🔹برای کشف سوال واقعی بهتر است به شرح سوال بپردازیم و سوال را کنکاش کنیم و از خود بپرسیم که جواب این سوال، گره ذهنی را باز میکند یا مقصود از سوال چیز دیگری بودهاست.
به عنوان مثال "ما چگونه قرآن را بفهمیم"، منظور سوال این بوده که کدام تفسیر دقیقتر میباشد. پرسش و پاسخ از مفهوم سوال، ما را به سوال واقعی نزدیک میکند.
کشف سوال واقعی مهارتی است که باید دیر یا زود کسب شود این مهارت فقط در حل مسائل ذهنی کاربرد ندارد، بلکه در انتقال منظور و مفاهیم هم نقش پُررنگ خود را به نمایش میگذارد.
#پنجشنبه_های_شریف
#حکمت
#استاد_آقانوری
📷 #پنجشنبه_های_شريف
🔹کلاس طرح کلی اندیشه اسلامي
🔸 هفته هفتم، استاد رایگانی
🔹🔹🔹جامعه ای که در آن یک نفر حکومت می کند، حتی اگر آن یک نفر ولی الهی باشد استبدادی است.
باید همه ی مردم در اداره ی جامعه موثر باشند.
🔹🔹اما آیا مردم میتوانند هر کاري خواستند انجام دهند؟ اینجا وظیفه ی "ولی" جامعه مشخص می شود. "ولی" مردم را متوجه نتیجه ی تصمیماتشان می کند. حتی اجازه می دهد بر تجربه ی تاريخيشان افزوده شود. اگر امیرالمؤمنین سکوت نمی کرد هیچ زمانی از تاریخ نمی توانست مردم را متوجه ضرر کنار گذاشته شدنش کند.
https://ble.im/hdshaif
https://eitaa.net/HDsharif
https://sapp.ir/HDsharif
https://igap.net/HD_sharif
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم_بخش اول
❓چه کسی از شهید بالاتر است؟
🔹🔹🔹هفتههای گذشته در مورد نقاط ضعف و قوت انسان صحبت کردیم. هر کدام از این نقاط ضعف و قدرت حالت افراط و تفریط دارند. اگر غضب در حالت افراط باشد، تهور و جسارت نامیده می شود و اگر تفریط باشد میشود ترس!
حالت اعتدال غضب را شجاعت، و حالت اعتدال شهوت را عفت میگویند. اصل مسئله عفت در نهج البلاغه بسیار اهمیت دارد.
حکمت ۴۷۴ نهج البلاغه را ببینید.
"وَ قَالَ ( علیهالسلام )مَا الْمُجَاهِدُ الشَّهِیدُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَعْظَمَ أَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَکَادَ الْعَفِیفُ أَنْ یَکُونَ مَلَکاً مِنَ الْمَلَائِکَهِ"
"اجر و مزد مجاهد شهید در راه خدا، بالاتر از اجر و مزد کسى نیست که توانایی بر بیعفتی دارد، ولى پاکدامنى مىورزد، عفیف فرشتهای از فرشته هاست."
شخص عفیف یار و یاور امیرالمؤمنین علیه السلام
🔹🔹حضرت علی علیه السلام شخص و جامعه عفیف را یار و یاور خودش میداند. کسی که عفت او انفعالی هم نباشد! یعنی قدرت اعمال گناه را داشته باشد و عفت بورزد. نه کسی که توانایی گناه کردن را ندارد.
نامه ۴۵ نهج البلاغه
"آگاه باش امام شما، از دنیا به دو جامه فرسوده و دو قرص نان رضایت داده است. بدانید که شما توانایی چنین کاری را ندارید، اما با پرهیزکاری و تلاش و عفت و راستی مرا یاری دهید."
ببینید اگر حضرت انسان با عفت را مدح کنند از شهید بالاتر است و اگر مقایسه کنند چنین جایگاه بلندی دارد؛ جایگاه یاری امام.
🔹ما در مورد ضرورت مبارزه با نفس هفته گذشته صحبت کردیم. حضرت این نکته را به امت و جامعهاش بسیار سفارش میکند. یکی از چیزهایی که خیلی حضرت رسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم و ائمه را آزار داده همین هوای نفس است.
حضرت رسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم میفرمایند بیشترین نگرانی من برای جامعهام این است که عقل را کنار بگذارند و به نفس بپردازند.
ما گاهگداری در جامعه میبینیم که دشمنان بیرونی و درونی چه طور سوق میدهند به سمت خیالبافی و لذتجویی.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_نهج_البلاغه
#استاد_احمدی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم_بخش دوم
❓چگونه با هوای نفس مبارزه کنیم؟
🔹🔹🔹در نامه ۵۶ نهج البلاغه امیرالمومنین علیهالسلام راه مبارزه با هوی نفس را این طور نشان میدهند:
"«به شُرح بن هانی» در هر صبح و شام از خدا بترس، و از فریب کاری دنیا بر نفس خویش بیمناک باش، و هیچگاه از دنیا ایمن مباش."
یعنی هیچگاه خیالت از دنیا راحت نباشد، این دنیا همیشه در کمین است. شیطان مثل گرگ کمین کردهاست. شیطان عالِمی دنیا دیدهاست. هم نباید او را نادیده بگیریم و هم نباید او را بزرگ و غیر قابل شکست بپنداریم. موجودات بزرگ دشمنان بزرگ هم دارند. انسان بزرگ است که دشمنی بزرگ مثل شیطان دارد.
"بدان كه اگر براى چيزهايى كه دوست مىدارى، يا آنچه را كه خوشايند تو نيست، خود را باز ندارى، هوسها تو را به زيانهاى فراوانى خواهند كشيد، سپس نفس خود را باز دار و از آن نگهبانى كن، و به هنگام خشم، بر نفس خويش شكننده و حاكم باش."
🔹🔹خطبه ۹۷ نهج البلاغه :
"آنها صبح میکردند در حالیکه موهای ژولیده و چهرههای غبارآلود داشتند"
انسان یک موجودی است که میتواند عادت کند به طوری که ترک آن موجب مرضش شود. ما اهل مدیریت و تعادل نیستیم، خود را به کار زیاد عادت نمیدهیم.
"شب را تا صبح در حال سجده و قیام به عبادت میگذرانند و پیشانی و گونهها و صورت را در پیشگاه خدا بر خاک میساییدند."
این اوصاف کسانی است که در اوج شهوت و شراب بودهاند و در جنگ و تفرقه و بدبختی و توّحش به سر میبردند و اسلام اوج انسانیت را رقم زد.
🔹با یاد معاد چنان ناآرام بودند که گویا بر روی آتش ایستادهاند. بر پیشانی آنها از سجدههای طولانی پینه بستهبود. اگر نام خدا برده میشد چنان میگریستند که گریبانهای آنان تَر میشد و چون درخت در روز تند باد میلرزیدند؛ از کیفری که از آن بیم داشتند یا برای پاداشی که به آن امیدوار بودند.
حضرت امیر اصحابش را این گونه توبیخ میکند که اصحاب رسول خدا این گونه بودهاند و شما هم میتوانید این گونه باشید.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_نهج_البلاغه
#استاد_احمدی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم
🔹🔹🔹دعاهایی که از زبان ائمه علیهمالسلام آمدهاند، هم درخواست از خدای متعال هستند، هم برای ما آموزش دارند؛ به این معنی که ما باید تلاش کنیم آنگونه که در دعا آمدهاست، بشَویم.
در دعای ۲۶ صحیفه سجادیه (دعا برای همسایگان و دوستان)، امام سجاد علیهالسلام از خدا درخواست میکنند که: "خداوندا، به نیکوترین شیوه خود، مرا عهدهدار کار همسایگان و دوستانم که به حقّ ما آشنا و با دشمنان ما مخالف و ناسازگارند، قرار بده"
🔹🔹 امام سجاد علیهالسلام در این بخش از دعا، درخواست "ولایت" برای همسایگان و دوستان میکند؛ "ولایت" یعنی، سرپرستی و همراهی در هم تنیده و یکپارچه شده. گویی "ولی" با شخصی که ولایت او را دارد، یکی شدهاست.
❓اما، همسایگان و دوستانی که حضرت درخواست ولایتشان را از خدا دارد، چه صفاتی دارند؟
آنها کسانی هستند که سنّتها و آیین خدا را برپا میکنند و اخلاقی را که خداوند دوست دارد، کسب میکنند.
🔹🔹حضرت سجاد علیهالسلام میآموزد که اگر شخصی میخواهد به این جایگاه برسد که لایق ولایت امام شود، باید ناتوانها را یاری کند و نیاز آنها را برآورده نماید، از بیماران عیادت کند، آنکه مشورت میخواهد را راهنمایی کند و آنکه میخواهد رشد کند را هدایتکند، از احوال مسافران پیگیری کند، رازدار باشد، به یاری ستمدیدگان برود، و زندگی خود را با آنها در یک سطح قرار دهد و حاجتهای آنها را قبل از آنکه مطرح شود برآوردهکند و...
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_اخلاق
#استاد_ابراهیمی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هفتم، بخش اول
🔹🔹🔹استدلال یعنی "الف"، "ب" است. "ب"، "جیم" است. پس "الف"، "جيم" است. "ب" واسطهی فهم نتیجه "ج"، است. غالباً این واسطه درست شناخته نمیشود. وقتی واسطه خوب شناخته نشود، در یک مداری میافتيد که یا پایان ندارد یا خطاپذير است.
🔹🔹شما همین را در روابط خانوادگی ببینید. همین که کسی خواهر، برادر، پدر یا مادر ماست، دلیل کافی برای انجام خیلی از کارهاست. اما همین که ما درگیر ازدواج میشویم شروع به استدلال میکنیم. با انبوهی از تکنیکها و قواعد آشنا میشویم. در حالیکه فقط لازم است ده جملهی کلیدی را مدنظر قرار داد و طبق آن جلو رفت. پدر مادرها برای تربیت بچه اول این طور عمل میکنند. ما فکر میکنیم برخورد متکامل با یک مسئله، معادل پیچیدهتر شدن برخورد ما با آن است.
🔹چرا حضرت آقا با اینهمه مشغله اندازهی ما آزار نمیبیند؟ ما اگر 20 دقیقه عمیق درمورد مسائل کشور فکر کنیم دیوانه میشویم. این آرامش ایشان نتیجهی بی حسی هم نیست. نتیجهی تسلط کامل است. محافظ رهبری میگفت در سفر به کرمانشاه آقا روستا به روستا رفتند و با مردم صحبت کردند، با دولت و مسئولین جلسه گذاشتند. موقع برگشت به ایشان گفتیم خیلی خسته شدید. گفتند خیر ما اصلا خسته نیستیم. این چه نگاهی است که حتی جسم هم از آن متاثر است. آقا خودش را دچار پیچیدگی نمیکند.
🔹استدلال یک مسیر فاخر جدی است ولی جا دارد. استدلال آن چیزی را برای شما اثبات میکند که اصلا ندیدهاید. مثلا کشف حقیقت ماجرای یک جرم که دیده نشده، از کنار هم گذاشتن استدلال ها به دست میآید.
🔹هر چیزی را با استدلال حل کردن انسان را دچار پیچیدگی میکند. وقتی به جای دیدن و شهود مدام استدلال میکنید از حقیقت دور میشوید. وقتی به چشمتان اعتماد نمیکنید مدام مجبورید به دنبال یک حد وسط بگردید که شما را به حقیقت برساند. اگر میشود چیزی را دید، خوب آن را ببینید! چرا قرآن در مورد خدا استدلال نمیکند؟ چون خدا را فقط باید ببینی.
#پنجشنبه_های_شریف
#حکمت
#استاد_آقانوری