👓 وصیت امیرالمومنین بخش آخر
🔹 ثُمَّ قَالَ يَا بَنِي عَبْدِ اَلْمُطَّلِبِ لاَ أُلْفِيَنَّكُمْ تَخُوضُونَ دِمَاءَ اَلْمُسْلِمِينَ خَوْضاً تَقُولُونَ قُتِلَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ أَلاَ لاَ تَقْتُلُنَّ بِي إِلاَّ قَاتِلِي
🔹 اُنْظُرُوا إِذَا أَنَا مِتُّ مِنْ ضَرْبَتِهِ هَذِهِ فَاضْرِبُوهُ ضَرْبَةً بِضَرْبَةٍ وَ لاَ تُمَثِّلُوا بِالرَّجُلِ فَإِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اَللَّهِ صلىاللهعليهوآلهوسلم يَقُولُ إِيَّاكُمْ وَ اَلْمُثْلَةَ وَ لَوْ بِالْكَلْبِ اَلْعَقُورِ
❗️ سپس فرمود: اى نوادگان «عبد المطلب» نكند شما بعد از شهادت من، دست خود را از آستين بيرون آورده و در خون مسلمانان فرو بريد و بگوئيد امير مؤمنان كشته شد (و اين بهانهاى براى خون ريزى شود) آگاه باشيد بخاطر من تنها قاتلم را بايد بكشيد
بنگريد! هر گاه من از اين ضربت جهان را بدرود گفتم او را تنها يك ضربت بزنيد، تا ضربتى در برابر ضربتى باشد، اين مرد را مثله نكنيد (گوش و بينى و اعضاء او را نبريد) كه من از رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و سلّم شنيدم مىفرمود: «از مثله كردن بپرهيزيد گر چه نسبت بسگ گزنده باشد
@HozeTwit
👓 درگذشت همسر حضرت آیت الله جوادی آملی
🔹 حاجیه خانم بانو سکینه روحی همسر مکرمه حضرت آیت الله جوادی آملی امروز به دلیل بیماری درگذشت.
❗️حوزه توییت مصیبت وارد شده به این استاد اخلاق را تسلیت عرض میکند و بقای عمر این مرجع بزرگ را از خداوند خواستار است
@HozeTwit
هدایت شده از حوزه توییت (توییتر طلاب)🇵🇸
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👓 خاطره مرحوم علامه مصباح برای آقای صدیقی...
خدایا اینا رو مجانی ببخش 🤲
@HozeTwit
👓 دعای مشهور ((اللهم کن لولیک الحجهبن الحسن صلواتک علیه و علی آبائه فی هذه الساعه و فی کل الساعه...)) در اصل برای امشبه که در هر حالی که هستی این دعا رو مرتب تکرار کن؛
💬 ملتمس دعا
@HozeTwit
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👓 حسین جان مارو امشب اینجوری بخر!
🔹 داستان کوتاهی از یک تاجر هیئتی به بیان شیوای حاج غلامرضا سازگار
@HozeTwit
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👓 در آخرین #شب_قدر؛
اگر میخواهیم تقدیراتمان خوب باشد...
🔺 #تقدیر_سال ما، وابسته به این نکته است
💬 استاد عابدینی
@Abedini
@HozeTwit
هدایت شده از دارالسلام
35.76M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 اثر دعا در تغییر قضا و قدر الهی
♦️ خدایا قلم دست توست یا تو دست قلمی؟
#دعا
#شب_قدر
#نماهنگ
#پیشنهاد_دانلود
🆔 لینک آپارات:
https://aparat.com/v/NQm50
🌙 @mousavidorcheh_ir
👓 عدالتخواهی که همه مبنایش این باشد که:
تو چرا فلان چیز را داری؟!
و وای مگر همه مردم میتوانند این چیز را داشته باشند؟!
اگر مبنا و جهت عدالتخواهی این شد، حتی عدالتخواه ترین افراد را نیز با یک عکس یا یک خرید ضد عدالت خواهند کرد!
با هجمههای شدید هر کسی را که اندک زاویهای با او داشته باشند، با یک عکس از گوشی، لپتاپ یا ماشین او، او را مفلوک و بیآبرو خواهند کرد!
❗️ مثلا در باره همین آقای پناهیان عزیز که با وجود برخی نقدها خودش از پیشگامان تبیین عدالتخواهی است، تا کنون چند بار سر این که چرا پرشیای اتومات دارد؟! چرا لپتاپ سرفیس ۴۰ میلیونی دارد؟! چرا یک خانه خریده بوده شریکی؟! و...به بدترین وجه تاختهاند!
در حالیکه همان موقع هم بارها فریاد زدیم: اینکه یک مبلّغ فلان چیز را دارد اگر حقی ضایع نکرده و #اشرافی و اسراف نیست، هیچ ربطی به عدالتخواهی ندارد بلکه فقط و فقط #ترور است و لاغیر!
@HozeTwit
حوزه توییت (توییتر طلاب)🇵🇸
👓 من اصلا کاری به واکسن هراس ها ندارم اما خواستم بگم اولین دوز واکسن سرخک رو ۱۲ ماهگی به بچهها میزن
👓 این بچه به خاطر واکسن نزدن یه عده دیگه سرخک گرفته.
واکسن نزدن حق الناس هست. سالها بود که تو ایران حتی یه مورد سرخک نبود. متاسفانه این چند سال اخیر که موج واکسن هراسی راه افتاد و یه عده مردم رو از واکسیناسیون ترسوندن یه تعداد قابل توجهی از اطفال واکسینه نشدن.
واکسن هراسی چند سال هست که راه افتاده، قبل از کرونا!
❗️ متاسفانه فلج اطفال هم گزارش شده. یعنی این بیماری های واگیری که بعد انقلاب با واکسیناسیون گسترده شاهدش نبودیم دوباره داره دیده میشه.
🔹 و این یعنی حق الناس!
💬 طلوع
@HozeTwit
👓 امروز قراره حتیالمقدور به بحثهایی در رابطه با برنامه جالب #زندگی_پساز_زندگی بپردازیم، بحثهایی که بدون جهتگیری قراره مزایا و معایب این برنامه رو بررسی کنه؛
🔹 از نظرات مفید و علمی و منصفانه شما عزیزان نیز استفاده خواهیم کرد
با ما همراه باشید...
@HozeTwit
👓 برای شروع بحث، و اینکه بحث انشاءالله منصفانه باشه ابتدا چند تا از محسّنات و نقاط قوت این برنامه رو نقل میکنیم تا بعد به نقاط ضعف و سایر مباحث بپردازیم...
@HozeTwit
حوزه توییت (توییتر طلاب)🇵🇸
👓 امروز قراره حتیالمقدور به بحثهایی در رابطه با برنامه جالب #زندگی_پساز_زندگی بپردازیم، بحثهایی ک
👓 بنده این برنامه را ندیدم، ولی در گذشته برنامه ای در همین راستا پخش می شد که برنامه بسیار خوبی بود. به طورکلی این برنامه ها مزایای بسیاری دارد. این برنامه #خوبی است و اگر کسانی از آن سوء استفاده کنند، خودشان را بدبخت می کنند و مومنین این استفاده را می برند.
🔹 تا جایی که بنده از مباحث مطلع شدم ، همه این افراد بر اثر یک حادثه ای این جریانات را دیده و گزارش کرده اند و نشان می دهند که روح از بدن آنها رفته است. البته رفتن روح از بدن یک مساله عادی است. قرآن کریم، مساله تَوَفی در زندگی یعنی توفی انسان در خواب را بیان می کند. تمام حقیقت انسان در خواب از دست او می رود. تمام انسان نیز روح انسان است. قبل از اینکه عالم ماده ای خلق شود، روح انسان بوده است.
تجربه های قبل از مرگ نه خواب است و نه انتقال به عالم دیگر
🔹 این برنامه جنبه های مثبت بسیاری دارد و کسانی که این کار را می کنند اگر قصد شان خدمت به جامعه اسلامی و ایمان مردم باشد عبادت است و ماجور خواهند بود و این برنامه نیز باید ادامه پیدا کند.
💬 استاد غلامرضا فیاضی
@HozeTwit
حوزه توییت (توییتر طلاب)🇵🇸
👓 برای شروع بحث، و اینکه بحث انشاءالله منصفانه باشه ابتدا چند تا از محسّنات و نقاط قوت این برنامه ر
👓 یاد مرگ یکی از مستحبات است که در روایات ما نیز به آن تاکید شده است که انسان باید به یاد مرگ باشد. یکی از حکمت های یاد مرگ، جنبه #تربیتی است.
🔹 اگر انسان به این امر توجه داشته باشد که این جهان، جهان موقت و آزمایشی است و جهان باقی، جهان دیگری است باعث توجه بیشتر انسان به خدا و ترک گناهان و آمادگی هرچه بیشتر است.
❗️ از این نگاه که به هر حال این برنامه ها انسان را متوجه مساله #مرگ و پایان این دنیا و حساب و کتاب آخرت می کنند امری مستحب است. انسان باید به یاد مرگ باشد و از این زاویه برنامه هایی که در این راستا ساخته می شوند، البته سوای جزییات منفی و مثبت آن، مناسب است.
💬 حجتالاسلام برنجکار
@HozeTwit
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👓 توضیحات حجت الاسلام فیاضی کارشناس برنامه زندگی پس از زندگی:
▪️برنامه زندگی پس از زندگی از برنامههاییست که افراد را به یاد چیزهایی میاندازد که پیامبران هم دنبال این بودند که انسانها را یاداوری کنند به این مسائل.
▪️شما دارید در حقیقت اون ایمان به غیب رو اونایی که دارند در وجودشان تقویت میکنید و آنهایی هم که این ایمان را ندارند دعوتشان میکنید به ایمان به غیب که کار بسیار ارزندهایست.
🔹 کسانی که این تجربهها برایشان پیش آمده متحول شدهاند.
@HozeTwit
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👓 تأثیرگذاری برنامه زندگی پس از زندگی
▪️نظر یکی از بینندگان برنامه زندگی پس از زندگی که قصد خودکشی داشت ولی با دیدن برنامه دیگر به خودکشی فکر نمیکند
_________________
👓 🔴چه کردی آقای موزون
▪️پونزده سال پیش محله ما لبنیاتی داشت. دیروز زنگ زده به پدرم بابت حلالیت. داستان چی بوده؟ برنامه زندگی پس از زندگی رو دیده عذاب وجدان گرفته که اون موقع تو شیرها آب میریخته میفروخته به ملت. داشت یکی یکی به مشتریهاش زنگ میزد بابت حلالیت!
💬 نواب همتیان
@HozeTwit
👓 به نظر میرسه محسّنات و خوبیهای این برنامه رو میشه اینطور جمعبندی کرد:
1⃣ بخاطر ملموس بودن یاد مرگ و اینکه تجربه گرها مثل خودمون هستند، یاد مرگ و اینکه چقدر نزدیک به ماست و حتما حساب و کتابی هست باعث میشه عمل صالح و یاد مرگ در مردم قوت بگیره
2⃣ از اونجایی که بسیاری تجربه گرها با ذوات مقدس معصومین (به زعم خودشون) در آن فضا ارتباط داشتند و با روایات ما هم منطبق هست سبب شدت محبت به اهل بیت خواهد شد
3⃣ لابلای این برنامه انواع رذایل اخلاقی که خیلی ها بهش کم اهمیت هستند مثل بد رفتاری با همسر، حق الناس ولو کوچک و... تذکر داده میشه که اثرش در بیننده ها واقعا ملموس هست
4⃣ چون جنس وقایع #تجربه است، برای افرادی که دینی نیستند و زیاد اهل بررسی دینی نیستند هم مفید هست
@HozeTwit
👓 نقدهایی به برنامه زندگی پس از زندگی
بخش اول:
✅ حجتالاسلام امینینژاد
🔹 در تجربهگرها انصراف کامل از عالم ماده رخ نداده است لذا اساسا این #مرگ نیست که بعد سوال شود پس حضرت عزرائیل را چرا ندیدند یا سکرات موت را چرا نداشتند؟
اینها به دلیل انصراف جزئی از عالم ماده، غیب را دیدهاند و مرگ به معنای انصراف کامل از عالم ماده برایشان رخ نداده است. پس توجه کنیم که اصلا در این جا مرگ رخ نداده است!
پس تجربه تجربهگرها اولا کشف صوری است، ثانیا در طلیعه ورود به عالم مثال، ثالثا محدود به شخص است و نه همه انسانها، رابعا قهری و اجباری است و نه از سر سیر و سلوک، خامسا ناظر به وجهی از وجوه عالم مثال است و نهایتا این نوع از انصراف از عالم ماده کمال و سعادت محسوب نمیشود.
🔹 در عین حال که برنامه "زندگی پس از زندگی" برنامه خوبی است اما مراقبتها باید باشد که منجر به پلورالیزم عملی، اخلاقی و اعتقادی نشود.
این که شخص مقید به شریعت نباشد و در عین حال ببیند در عالم غیب با او خوب برخورد شد و بعد نتیجه بگیرد که پس دلت پاک باشد، خطری است که متوجه همگان است!
در جواب باید گفت اولا مرگ رخ نداده است، ثانیا بحث اهل نجات و اهل حق خلط شده است.
🔹 استنتاج کلی از دریافتهای جزئی تجربهگرها ولو حق باشد، خطاست و ممکن است منجر به پلورالیزم اعتقادی، اخلاقی و عملی شود.
🔹 در تجربه تجربهگرها خلیطها زیاد است. فرهنگ شخص، عقاید شخص، مزاج شخص، تفکرات و خیالات شخص همه تاثیرگذار است و حق و باطل #درهم_آمیخته است.
🔹 این که مثلا شخص حضرت عباس علیهالسلام را در عالم برزخ بدون دست دیده است به خاطر همین است که در دنیا میدانسته که ایشان بیدست به شهادت رسیدهاند. لذا در آن جا هم ایشان را بدون دست دیدهاند، حال آن که حقیقت حضرت در عالم غیب فراتر از این مطالب است!
🔹 باید استحکام علمی خاص در برنامه وجود داشته باشد و گروه علمی بزرگی از حوزه و دانشگاه پشت برنامه باشد که در برنامه، فضای نخبگانی ایجاد شود.
@HozeTwit
👓 به نظر میاد بزرگترین نقد به برنامه زندگی پس از زندگی اینه که باب شهودات افراد عادی رو به عنوان #حقیقت باز میکنه!
🔹 متاسفانه این تالی فاسد خیلی جدیه که مدام مجری محترم هم تاکید میکنه و در سال قبل هم مشهود بود که بلااسثنا همه میگفتند این تجربه از #اینجا حقیقی تره! (اون بحث گوی هایی که از همه بالاتر تجربه اونها میشد!)
🔹 وقتی اینطور شد و باب این تجربیات باز شد، مثلا مسیحی ها و یا اهل تسنن میتونن با ۲۰تا تجربهگر مدام القا کنند که مثلا مراجع یا معاذالله ائمه رو دیدند که وضع خوبی در برزخ نداشتند و چون با این برنامه اصل این تجربه تو دل مردم رسوخ کرده، دیگه اون تجربیات قابل رد کردن نیستند!
🔹 اصل اینجور برنامه ها تو فضای مسیحیت اونهم امریکاییش بوده که چون دستشون از معارف خالی بوده مجبور بودند به این بحثها روی بیاورند، ما که اینهمه روایات و تجربیات علما داریم باید خط اینها در این برنامه خیلی پررنگتر باشه
💬 حسین
@HozeTwit
👓 نقدهایی به برنامه زندگی پس از زندگی
✅ حجت الاسلام برنجکار
🔹 نمی توانیم قضاوت کلی در خصوص تجربیات همه افرادی که در این برنامه صحبت کرده اند مطرح کرد زیرا برخی از گزاره های مطرح شده ممکن است دارای مشکل باشند و ممکن است درست باشند.
🔹 برخی از تجربیات انسان به دلیل حسی بودن ممکن است دچار اشتباه شود. دست انسان در وسوسه و اشتباه انسان باز است و ممکن است شیطان در این تجربه دخل و تصور کند. گاهی اوقات نیز ممکن است این گزارشات بر اساس اعتقادات و سویه فکری ارایه شود. به همین دلیل هر تجربه ای باید به کتاب و سنت و امور عقلی بدیهی مراجعه شود.
این تجربیات نیز این گونه است که افرادی تجربیاتی داشته باشند و افرادی نیز این گزارشات را دقیق بیان کنند. ممکن است که این مساله خواب و خیال باشند.
🔹 گاهی نیز ممکن است به دلیل اعتقادات غلط تفسیر غلطی نیز از طرف مقابل ارایه شود.
اجمالا این تجربه هایی که روح از بدن جدا شده و نقل می کنند که کارهای خوب خود را به شکل خوبی دیده است با روایات ما تطبیق دارد. مثلا اینکه کسی بگوید من خدا را به شکل نور دیدم کاملا اشتباه است.
🔹 علمای ما بسیاری از این حقایق را دیده اند
ما می توانیم کلیات مساله را بپذیریم که منطبق بر کتاب و سنت است؛ ولی این راه و مسیر، مسیر #خطرناکی است و نباید جلوی آن را باز گذاشت. زیرا خطر دکان داری برخی از افراد نیز وجود دارد و هر کسی ممکن است بر این اساس افرادی را دور خود جمع کنند.
علمای ما بسیاری از این حقایق را دیده اند، ولی بیان نمی کردند. یکی از اساتید ما که حالات خاصی داشت از بیان آن امتناع می کرد زیرا این کار را خطرناک می دانست زیرا ممکن است انسان به جای خدا انسان ها را دور خود جمع کند.
همه این گزارشات باید تک به تک بحث شود. در هر برنامه کارشناسان برنامه باید کاملا مسایل را آنالیز کنند. ولی اجمالا روح از بدن جدا می شود و تجرید اختیاری و اختیاری وجود دارد، ولی چیزهایی که مشاهده می کند مثل دیدن حقایق اعمال با روایات ما تطابق دارد.
@HozeTwit
👓 دستاورد بزرگ برنامه زندگی پس از زندگی
💬 رائفی پور
@HozeTwit
👓 نقد برنامه زندگی پس از زندگی
✅ حجتالاسلام رضا غلامی
❇️ بخش اول
🔹 بعضی از دوستان از بنده درخواست کردند توضیحاتی را درباره توئیتی که اخیراً پیرامون روایتهای برنامه تلویزیونی زندگی پس از زندگی زدهام عرض کنم. در این جهت بعد از یک مقدمه کوتاه چند نکته فنی و دقیق را خدمتتان تقدیم میکنم:
🔹 اولاً. ما متعهد هستیم، از شکلگیری تصاویر غیر دقیق و مغشوش درباره دین از جمله درباره حیات پس از مرگ که یک مساله کلیدی در تعالیم اسلامی است، جلوگیری کنیم.
🔹 ثانیاً. گرایش برخی از مردم به معنویت با دیدن این نوع برنامهها، دلیل نمیشود که رضایت دهیم هر تصویر نادرستی به اسم دین در اختیار مردم قرار گرفته و جا بیفتد.
🔹 ثالثاً. جلوگیری از ابراز نظر علمی درباره یک برنامه تلویزیونی یا توقع تقلیدگرایی از برخی بزرگان در این مباحث، و متعاقب آن، توهین به منتقد، و تلاش برای بستن باب آزاداندیشی، جزو آفات فرهنگ عمومی ماست و موجب میگردد تا سطحینگری در جامعه رواج یابد.
🔹 رابعاً. بنده قصد ندارم خوبیهای برنامه تلویزیونی زندگی پس از زندگی را بالکل نفی کنم و درباره زحمات دوستان صدا و سیما بیانصافی کنم. این برنامه نقاط قوتی هم دارد و خدمات ارزندهای نیز به ویژه در ساحت مرگ اندیشی داشته است هر چند انتظار میرفت تحت نظر یکی از اندیشمندان برجسته این عرصه طراحی و اجرا گردیده و سوء برداشتهایی که بوجود میآورد رفع شود.
🔹 خامساً. بحث مرگ و حالات قبل و بعد از مرگ، جزو پیچیدهترین مباحث دینی است و به رغم معارفی که از اهل بیت(ع) در این زمینه به دست ما رسیده است، به جرات میتوان گفت که علمای ما قادر به پاسخ به خیلی از سئوالات درباره جزئیات حالات مرگ و حیات پس از مرگ نیستند. حتی دقت بفرمایید که احادیثی که در این عرصه آمده نیز بدون کار اجتهادی قابل استفاده نیست چه رسد به تجارب شماری از مردم عادی که جدای تاملاتی که درباره منشا آن وجود دارد، خطا و نسیان، طبیعت این تجارب است.
بعد از مقدمه کوتاه، لازم میدانم ملاحظات خود را در چند بند به صورت فشرده تقدیم کنم:
🔸 یکم. راویان محترم در برنامه زندگی پس از زندگی، هیچیک از دنیا نرفته و مرگی به معنای دقیق علمی برایشان اتفاق نیفتاده است. به بیان واضح تر، فردی که روایتگر است هیچگاه نمرده و به اصطلاح، از دنیای مردگان برنگشته، بلکه هر آنچه مشاهده نموده در زمان حیات خود (هر چند یک حیات ضعیف) رقم خورده است. از همین جهت، تعبیر مرگ موقت نیز برای این افراد تعبیر دقیقی نیست.
🔸 دوم. این عزیزان در زمان مشاهدات ذهنی خود زنده هستند و مکانیزم مغزشان با استفاده از انبار ذهنی، فعل و انفعالات شیمیایی و از همه مهم تر، صورتبندی خیال این تصاویر را شبیه خواب برایشان ایجاد می کند و تنها قلیلی از افراد ممکن است مشاهدات ذهنیشان به جهت درجات روحی ممتازی که دارند، صادق باشد... (ادامه دارد)
@HozeTwit
حوزه توییت (توییتر طلاب)🇵🇸
👓 نقد برنامه زندگی پس از زندگی ✅ حجتالاسلام رضا غلامی ❇️ بخش اول 🔹 بعضی از دوستان از بنده درخواس
👓 نقدهای حجتالاسلام رضا غلامی به برنامه زندگی پس از زندگی
🔹 بخش دوم
زمان خواب یا کما که نوعی خواب عمیق و بیهوشی محسوب میشود، بخشهایی از مغز به خواب میرود اما قسمت عمدهای از این ارگان بیدار است و حتی فعالیتش نسبت به زمانی که بیدار است افزایش پیدا میکند. خواب، ارتباط تنگاتنگی با انبار ذهنی ما دارد و قوه خیال با استفاده از این انبار ذهنی تصاویری را برای ما ایجاد می کند. به تعبیر علمی قسمت عمدهای از ناخودآگاه، در خواب هوشیار میشود. در زمینه درک عملیات مغز در اینمواقع، متخصصان علوم شناختی به دستاوردهای قابل توجهی رسیدهاند.
🔸 سوم. از نظر حکما، خیال یعنی صورت بدون ماده. از منظر مرحوم صدرالمتالهین (ره) که قائل به نشئات سه گانه وجود (عالم عقول مجرده، عالم مثال یا خیال منفصل، عالم مادی) میباشد، نفس، مظهر صور مثالیه در خیال منفصل است و لذا قائل به خیال متصل نیست. ایشان بر این باور است که نفس انسان با خلاقیت، صور خیالی را همانند صور حسی بوجود میآورد و حرکت جوهری در اینجا از نقش منحصربه فردی برخوردار است به اینمعنا که هر قدر درجه روحی انسان بالاتر باشد، دریافتهای انسان از عالم مثال بیشتر و تبدیل آن به صور صادقه از طریق نفس بیشتر است.
با این اوصاف، شک ندارم که مشاهدات معدودی از ما در خواب میتواند از طریق خیال منفصل به وادی ملکوت سفر کند و حقایق را به زبان رمز از ملکوت دریافت و ترجمه کند اما اولاً ورود به این وادی برای افراد غیر مهذب به ندرت اتفاق میافتد و اگر هم اتفاق بیفتد، تشخیص و تفکیکسازی آن از خیال متصل و نیز القائات شیطانی به راحتی ممکن نیست.
🔸 چهارم. این مشاهدات همه در زمان حیات مغز صورت میگیرد و حتی زمانی که با شاخصهای متداول علمی تصور میشود انسان مرده، هنوز مغز در لایههای پنهان خود از فعالیت بازنایستاده است.
اما مساله اصلی و پیچیدهای که در بین حکما و فلاسفه محل بحثهای طولانی و پیچیده میباشد، تداوم حیات مثالی بدون نقش آفرینی دستگاه مغز است که همچنان جزو مباحث قابل توجه محسوب میشود و به نظر من تنها نظریه حرکت جوهری ملاصدرا توانسته تا حد خوبی این مساله را حل کند.
🔸 پنجم. این پدیده که در برنامه تلویزیونی زندگی پس از زندگی شاهد آن هستیم، یک امر فیزیکی است و نه متافیزیکی. در واقع همانطور که اشاره کردم، برای عموم مردم، این دستگاه پیچیده و شکوهمند مغز است که انسان را در این ساحت قرار میدهد و هر آنچه در این دستگاه رخ بدهد، یک رخداد فیزیولوژیکی است و قراردادن آن را در عالم متافیزیک اشتباه است.
🔸 ششم. مساله اصلی این است که این مشاهدات، در ردیف خواب عمیق قابل تعریف است. یعنی فرد، شهود در بیداری که ندارد بلکه هر آنچه مشاهده میکند متعلق به زمان بیهوشی یا کماست.
خواب عمیق، به دلیل قطع بخش مهمی از تعلقات جسمی، احساس سبک بالی شدیدی در انسان بوجود میآورد و شرایط را برای دریافتهای ناشی از خیال متصل و خیال منفصل فراهم میکند. ما در غیر حالات بیهوشی و کما نیز تجربه خواب عمیق را داریم و لذا لازم نیست این جنس مشاهدات را صرفا در افراد به کما رفته جستجو کنیم.
🔸 هفتم. حلقاتی از این روایات، در مواردی، پس از آنکه فرد بهوش میآید، فراموش میشود و فرد بعدا خودش تلاش میکند در جهت انسجام بخشی به روایت خود، حلقات مزبور را جایگزین کند. از سوی دیگر، برخی از افراد پس از بیداری به تحقیق میپردازند و با گذشت زمان ناخواسته روایت خود را با روایتهای دیگران مشابهسازی نموده و یا برای آن توجیهات شبه علمی یا معارفی پیدا میکنند.
🔸 هشتم. افرادی که در این برنامهها روایتگری میکنند به هیچ وجه دروغگو نیستند بلکه عمدتا انسانهای خوب، راستگو و رقیق القلب به شمار میروند که واقعا در صدد بیان مشاهداتی هستند که در حالت بیهوشی به ویژه کما آنرا تجربه نمودهاند. پس این روایتها نه دروغ است و نه بیارزش، لکن از توضیحات قبلی بنده روشن میشود که ارتباط دهی همه آنها به روح و عالم برزخ فاقد ادله روشن است. ضمنا روح یک امر مجرد است و تقلیل آن از سوی بعضی به یک دستگاه متافیزیکی ادراکی که پس از مرگ از جسم جدا می شود نیز در جای خود محل تأمل می باشد و لااقل با نظریات برخی فلاسفه بزرگ مانند مرحوم ملاصدرا در تغایر آشکار است...
(ادامه دارد)
@HozeTwit
حوزه توییت (توییتر طلاب)🇵🇸
👓 نقدهای حجتالاسلام رضا غلامی به برنامه زندگی پس از زندگی 🔹 بخش دوم زمان خواب یا کما که نوعی خواب
👓 نقدهای حجتالاسلام رضا غلامی به برنامه زندگی پس از زندگی
🔹 بخش آخر
🔸 نهم. اینکه بتوان این جنس مشاهدات را مشاهدات ملکوتی خواند، هیچ ادلهای برای آن وجود ندارد، مشاهدات ملکوتی یا برزخی عبارت است از مشاهداتی که فرد قادر است به سبب آمادگی بالای روحی از ذهن خود جدا شده و به عالم خارج از ذهن خود منتقل و سپس با رجوع به ذهن و بواسطه خلاقیت نفس، دریافت های خود را از بیرون ذهن ترجمه و بیان کند.
🔸 دهم. ممکن است بعضی از این افراد تجربهای مشابه شهودات عرفانی را نیز داشته باشند و به وادی خیال منفصل هم سفر کرده باشند اما چنانچه خدمتتان اشاره شد، تفکیک مشهودات خیال متصل از خیال منفصل کار بسیار دشواری است. در حقیقت، آنچه برای عارف در خواب و بیهوشی رخ میدهد، رؤیای صادقه است که در اسلام به مثابه یک معرفت شخصی موجه معرفی شده است هر چند برخی از عرفا در حین بیداری نیز قادر به شهودات عرفانی هستند. در عین حال، باید توجه نمود که حتی عرفا نیز مادامی که نتوانند شهودات خود را عقلاً و به زبان استدلال ترجمه کنند، صرفا برای آنها یک امر شخصی تلقی میشود و به همین سبب، از طرح آن با عموم نیز پرهیز میکنند.
🔸 یازدهم. این جنس برنامهها بیشتر در جهان مسیحیت و در ظرف اندیشه مدرن با هدف ایجاد باور در میان افراد بیایمان به دین و به تبع آن، زندگی پس از مرگ ( البته سازگار با روایت دینی ) رونق گرفته و نظایر آن از سالها پیش در شبکههای تلویزیونی مسیحی تولید و با استقبال فراوان روبرو شده است.
❗️ یکی دیگر از دلایل گسترش این بحث و این قبیل برنامهها در جهان، مقابله با نیهیلیسم و از همه مهمتر، کاهش ترس از مرگ خصوصا در میان افراد میان سال به بالاست. علاوه بر این، این مباحث برای کسانی که از قدرت انتزاعی کمتری برخوردارند و بیشتر حسگرا هستند با استقبال بیشتری روبرو میشود این در حالی است که فهم حقیقت مرگ و جهان پس از آن به ظرفیت بالایی از جهت عقل انتزاعی نیاز دارد.
🔸 دوازدهم. معارف دینی در باب مرگ و حیات پس از مرگ، عمدتاً بر ایمان دینی و معارف نقلی تکیه دارند و به دلیل ایجاد سطحینگریهای مضر یا ایجاد انحراف در برداشتها، دین از حسی سازی و بسط این معارف از طریق خواب ابا دارد.
🔸 سیزدهم. همانطور که میدانید خواب در اسلام، به هیچ وجه حجت نیست. یعنی نمیتوان از خواب کسی ( حتی اگر از علماء بزرگ باشد) #اصل_معارفی یا قاعده شرعی استنباط نمود. همانطور که اشاره شد، شهودات عرفا نیز حجیت ندارند و معمولا تا زمان ترجمه عقلی یک امر شخصی محسوب می شوند هر چند پس از ترجمه عقلی نیز همچنان در فقه فاقد وجاهت لازم برای استنباط قاعده شرعی به شمار می روند، بنابراین، روایت های برنامه تلویزیونی زندگی پس از زندگی فقط از آنجهت که شباهت هایی به برخی توصیفات دینی یا شبه دینی به عالم پس از مرگ دارد وجاهت دینی نداشته و قابلیت تبدیل به معارف دینی حتی از نوع درجه دوم را نیز نخواهد داشت.
والسلام
@HozeTwit
👓 هجمه به دفتر رهبری تمامی ندارد!
🔹 قبلا گفته بودیم که هجمه های اخیر به دفتر رهبری، خواسته یا ناخواسته به از بین بردن حجیت رهبری منجر خواهد شد؛
اخیرا باز به بهانه اینکه دفتر به مناسبت شهادت امیرالمومنین که مناسبترین ایام جهت بررسی عمل #خوارج است، بیانات رهبری را منتشر کرده است، هجمه های شدیدی علیه دفتر ایجاد شده که چرا از #قالیباف حمایت کردید!
❗️ حقیقتا اینجا جز #انصاف هیچ حکم دیگری وجود ندارد!
ضمنا تیتر دوم تیتر اینستاگرام فارس پلاس است و هیچ ارتباطی به دفتر رهبری ندارد!
@HozeTwit
حوزه توییت (توییتر طلاب)🇵🇸
👓 هجمه به دفتر رهبری تمامی ندارد! 🔹 قبلا گفته بودیم که هجمه های اخیر به دفتر رهبری، خواسته یا ناخوا
👓 واقعا خیلی از ایراداتی که به دفتر رهبری میگیرند بنی اسرائیلی هست!
آخه مرد مومن!
بجز ایام ضربت توسط بزرگترین #خوارج دیگه کی میشه ویژگی خوارج رو درست و حسابی بررسی کرد؟!
🔹 میخواید این سری بذارن عید قربان ویژگی خوارج رو بررسی کنند که همزمان نشه با هجمههای عدالتخواها؟!!
البته اگه تو عید قربانم دوباره یه عکس و فیلم از بچه کسی رو نکنید که رفتن خرید، اونوقت باید باز بذارن برای بعد!
💬 خسته
@HozeTwit