💠شناخت اخوان یمن به بهانه سی و سومین سال تأسیس حزب اصلاح
🔹روز 13 سپتامبر، روز تأسیس رسمی حزب اصلاح در کشور یمن است. از همین رو اخوانی های یمن این روز را جشن می گیرند.
🔹به همین مناسبت به بررسی تفکر اخوان المسلمین و فعالیت حزب اصلاح در یمن پرداختیم که در پست بعدی مطالعه کنید.
👇👇👇
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
💠شناخت اخوان یمن به بهانه سی و سومین سال تأسیس حزب اصلاح
🔹اخوانی های یمن یا همان حزب «التجمع الیمنی للاصلاح» و «هیئة علماء الیمن» از مهمترین احزاب اخوانی است که فعالیت چشمگیری در یمن دارند. این حزب، هفته گذشته (13 سپتامبر برابر با 22 شهریور) سی و سومین سال تأسیس خود را جشن گرفت. به همین بهانه، مروری به فعالیت رسمی و غیر رسمی این حزب اخوانی در یمن داریم.
🔹فعالیت غیر رسمی اخوان در یمن از سال 1962 شروع شد و تا سال 1990 ادامه پیدا کرد. در این دوره، اخوان المسلمین حزب رسمی در یمن نداشت؛ اما شخصیت های اخوانی متعددی بودند که تفکر اخوان را دنبال می کردند و در قدرت نیز سهم داشتند.از جمله آن افراد می توان به شیخ محمد محمود الزبیری یا شیخ عبدالله الاحمر اشاره کرد که هر دو از شاگردان حسن البنا بودند و در اسقاط نظام امامت در یمن نقش داشتند.
🔹اما دوره رسمی فعالیت اخوان المسلمین در یمن به زمان پیوند یمن شمالی و جنوبی در سال 1990 بر می گردد. در این سال، شیخ عبدالله الاحمر حزب رسمی اخوان را با نام (التجمع الیمنی للاصلاح) تشکیل داد و از آن زمان به بعد فعالیت این جریان به صورت رسمی ادامه یافت.
🔹اکنون حزب اصلاح یکی از احزاب قدرتمند در کشور یمن است. این حزب در دوران رئیس جمهوری علی عبدالله صالح و دوره عبدالربه منصور هادی (از سال 1990 تا سال 2014) در قدرت سهیم بوده است و در پست های وزارت، معاونت و مشاور رئیس جمهور یا مجلس نواب (مجلس شورا) و... فعالیت داشته است. این روند ادامه داشت تا اینکه انقلاب 21 سپتامبر 2014 توسط انصار الله و به رهبری سید عبدالملک بدرالدین الحوثی شکل گرفت.
🔹اخوانی های یمن پس از انقلاب انصارالله، همچون قبل در کنار رئیس جمهور غیر قانونی عبدالربه منصور هادی قرار گرفتند (چون مدت ریاست جمهوری عبدالربه منصور هادی به صورت قانونی در سال 2014 تمام شده بود) و به او مشورت دادند. حتی در ائتلاف کشورهای عربی به رهبری عربستان که در سال 2015 به نام عاصفة الحزم علیه یمن شروع شد در کنار عربستان قرار گرفتند و از تجاوز ائتلاف عربی به کشور یمن حمایت کردند.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
📘 "پیوندهای پاره شده" بحران وجودی اخوان المسلمین مصر از ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹پیوندهای پاره شده، کتابی است که بر حوزه های داخلی اخوان المسلمین تمرکز دارد و درک خوانندگان را از پیچیدگی جنبش و بحران هایی که امروز تجربه می کند و نقشی که می تواند در جامعه در آینده ایفا کند، غنی می سازد.
🔹این کتاب توسط سه نویسنده مرتبط و نزدیک به اخوان؛ (عبدالرحمن عیاش_ عمرو العفیفی_ نوحه عزت) به نگارش درآمده است:
۱.عبدالرحمن عیاش؛ عضو سابق اخوان المسلمین و مدیر گروه علمی اخوان المسلمین مصر در بنیاد قرن و همچنین روزنامه نگار و پژوهشگر تخصصی در حوزه جنبش های اسلام گرا است.
۲.عمرو العفیفی؛ دانشجوی دکترا در دانشگاه سیراکیوس و مدیریت تحقیقات در زمینه نقش اسلام سیاسی و تاثیر آن بر زندانیان سیاسی را برعهده دارد.
۳.نوحه عزت؛ نویسنده و محققی است که آثارش مبتنی بر جغرافیای سیاسی و جامعه شناسی سیاسی و تاریخی با محوریت مصر، ترکیه و ایران است.
🔹بحران وجودی اخوان المسلمین
این کتاب تلاش می کند تا بحرانی را که اخوان المسلمین در دهه گذشته با آن مواجه بوده است،مورد بررسی قرار دهد.
عیاش، عزت و العفیفی در این کتاب توضیح میدهند که چگونه تأثیرگذارترین سازمان اسلامی در جهان مدرن به این مرحله از بحران وجودی رسیده است و همچنین آینده این جریان به کجا خواهد انجامید.
🔸نویسندگان نامبرده می گویند:
"نسل ما با اعتقاد به دیدگاه اخوان المسلمین بزرگ شد، اما واقعیتی را کشف کرد که چندان ایده آل نبود."
🔸نویسندگان کتاب بر این باوراند؛ شرایط نامساعد امروز اخوان به خاطر سه بحران اصلی است که این جریان با آن مواجه شده است:
۱.بحران هویت
۲.بحران مشروعیت
۳. بحران عضویت
▪️فصل اول : بحران هویت
نخستین فصل کتاب، به بحران هویت اخوان المسلمین و همچنین به توسعه تاریخی این سازمان و چگونگی دگرگونی آن تحت امواج مختلف سرکوب و زمینه های سیاسی در حال تغییر، پرداخته است.
دراین فصل به مقاطع حساس سازمان از آغاز تاسیس آن توسط حسن البنا در سال 1928، تاکنون و چرایی تغییرات اجتماعی و سیاسی را مورد بررسی قرار داده است.
▪️فصل دوم: بحران مشروعیت
در این فصل،بحران مشروعیت اخوانالمسلمین را با ارائه گزارشهایی از سرکوب سال 2013، و چگونگی مواجهه اخوان با خلأ رهبری خود، پیگیری نموده است.
نویسندگان کتاب بر اساس چندین مصاحبه با رهبران فعلی و سابق و اعضای اخوان به تجزیه و تحلیل اختلافات درونی جنبش و حضور بین المللی آن و منازعات اعضاء بر سر قدرت و منابع انجام گرفته است.
همچنین دیدگاههای مختلف جناحهای رقیب در رهبری اخوان را شرح داده و اینکه چگونه یک جناح توانست کنترل گروه را از طریق مجموعهای پیچیده از حرکتهای ایدئولوژیک، مالی و سازمانی به دست آورد را به بحث گزارده است.
▪️فصل سوم: بحران عضویت
بحران عضویت اخوان وخروج اعضای فعال از صفوف آن، از جمله مباحثی است که در فصل مزبور انجام گرفته است.
اکثر مباحث این فصل بر اساس مصاحبه با اعضای فعلی و سابق اخوان المسلمین تنظیم شده است، اما آنچه بحران عضویت درجنبش را تحت الشعاع قرار داده است دو نکته اصلی است؛
🔸نکته اول:
اولین مورد این است که سازمان نمی تواند با نسلی از اعضای خود به همان شیوه ای که با نسل های قبلی همراه بوده و از آنها حمایت کرده است، همگام باشد.
🔸نکته دوم:
اینکه بحران عضویت از جهات گوناگون برآمده از بحران هویت و مشروعیت است و خود اعضا در حال گذراندن یک سری بحران های همپوشانی و مداوم هستند که هم توسط اخوان و هم رژیم فعلی (عبدالفتاح السیسی) در مصر شکل گرفته است.
شرایط به گونه ای است که مردم سازمان را به دلایل مختلفی ترک کرده اند، برخی می گویند که اخوان به اندازه کافی اخوان نیست، در حالی که دیگران اعتماد خود را در خصوص رهبری اخوان، از دست داده اند و برخی نیز سازمان را ترک کرده اند؛ زیرا آنها ایدئولوژیک تر از اخوان المسلمین هستند، در حالی که دیگران به دلیل اینکه اخوان را بیش از حد ایدئولوژیک می دانستند، کناره گیری کردند.
🔹نتیجه
نویسندگان بر این باوراند: که نحوه برخورد دولت با اخوان المسلمین توانایی های این گروه را برای جذب نیرو، محدود ساخته است، اما تاریخ نشان می دهد که این عقب نشینی موقتی خواهد بود. دلایل محبوبیت اخوان ریشه در ناکامی دولت در برخورد با مشکلات جامعه دارد. بنابراین، هنگامی که دولت کنترل خود را بر مردم مصر سست کند، مکتب فکری تأسیس شده توسط حسن البنا، که ریشه در قرنها اندیشه سیاسی اسلامی دارد، فرصت جدیدی خواهد یافت تا بار دیگر خود را احیا کند.
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🌐 تصمیمات جدید ترکیه در رابطه با اخوان المسلمین بعد از ملاقات با اردوغان
🔹 در پی تغییر سیاست ترکیه برای عادی سازی روابط با کشورهای مختلف از جمله مصر، اخوان المسلمین از تحت فشار قرار گرفتن اعضای خود در ترکیه و اخراج برخی از آنها از این کشور انتقاد کرد. این روند باعث نگرانی رهبران اخوان در ترکیه شده بود و آنها اظهار داشتند که فعالیتهایشان در ترکیه محدود شده است.
طی ماههای اخیر اعضای اخوان المسلمین در ترکیه تحت فشار قرار گرفته و از این کشور اخراج می شدند که رهبران آنها برای جلوگیری از این اقدامات بدنبال تماس با مقامات ارشد دولت ترکیه بودند اما نتوانستند با آنها دیدار و وضعیت خود را به آنها گزارش کنند.
✅اتحادیه بینالمللی علمای مسلمان که نزدیک به اخوان المسلمین است، اعلام کرد که در پی افزایش فشارها علیه اخوان در ترکیه با اردوغان دیدار کردیم و او تضمین داد که از این کشور اخراج نشویم.
✳دبیرکل اتحادیه جهانی علمای مسلمان در این خصوص و با اشاره به دیدارشان با اردوغان، گفت: اردوغان خط تلفنی را برای این هیئت اختصاص داد تا در صورت هرگونه تخلف علیه اعضای سازمان اخوان المسلمین با ریاست جمهوری ارتباط برقرار کنند و از وزیر کشور خواست اقدامات لازم را انجام دهد.
⚡منبع: B2n.ir/w81958
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
💠پیشینه حزب اصلاح در کشور یمن
🔹پیشینیه حزب اصلاح در یمن را باید همزمان با پیدایش اخوان المسلمین در مصر جستجو کرد؛ زمانی که تعدادی از دانشجویان و محصلین یمنی به مصر رفتند و در آنجا با حسن البنا آشنا شدند.
🔹این دانشجویان توانستند تفکر اخوان را به یمن ببرند؛ هر چند به جهت ممانعت های سیاسی، نتوانستند در ابتدا حزب سیاسی تشکیل دهند و به صورت منسجم فعالیت داشته باشند؛ اما به تدریج و بعد از اعلام یکپارچگی یمن شمالی و جنوبی در سال 1990 اخوان المسلمین توانست به صورت رسمی و حزبی فعالیت خود را در یمن آغاز کند.
🔹اکنون از پیدایش حزب اصلاح در یمن 33 سال می گذرد و این حزب یکی از احزاب قدرتمند در این سه دهه بوده است؛ زیرا در مجلس شورای یمن و حاکمیت نقش داشته و قدرت را در دست داشته است.
🔹حزب اخوان المسلمین یمن در سال 1990 توسط «عبدالله بن حسین الاحمر» تأسیس شد. اخوان در یمن با نام (التجمع الیمنی للاصلاح) شناخته می شود. از سال 1990 تا سال 2007 رهبری اخوان در یمن را عبدالله بن حسین الاحمر برعهده داشت. پس از آن محمد عبدالله الیدومی، رهبری این تشکیلات را برعهده گرفته و اکنون نیز وی به عنوان رئیس عالی این حزب مشغول به فعالیت است.
🔹حزب اصلاح در مدت بسیار کوتاهی پس از تأسیس، توانست در انتخابات پارلمانی 1993 به قدرت برسد و برخی از کرسی های مجلس یمن را به نام خود ثبت کند. از آن زمان تا کنون، این حزب همیشه در قدرت حضور داشته تا جایی که در سال 2006 «فیصل بن شملان» را به عنوان نامزد ریاست جمهوری در کنار «علی عبدالله صالح» معرفی کرد.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
💠راشد الغنوشی، دست به اعتصاب غذا زد.
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹ریاض الشعیبی، مشاور سیاسی راشد غنوشی، پیرو بیانیه ای که جنبش النهضه در روز جمعه ۷مهر صادر نمود گفت:
"رئیس جنبش( راشد غنوشی) اعتصاب غذای خود را آغاز کرد".
🔸در این بیانیه آمده است:
《آقای راشد غنوشی ، رئیس جنبش النهضه، در دفاع از خواست همه زندانیان سیاسی مبنی بر آزادی و رفع نارضایتی، از جمعه ۲۹ سپتامبر (۷مهر)، اعتصاب غذای خود را شروع کرده است》.
🔸اتهامات غنوشی (82 ساله) طبق اظهارات وکیل وی؛ به دلیل سخنان غنوشی در مراسم تشییع جنازه یکی از اعضای حزب النهضه در سال گذشته بوده است زیرا غنوشی در تمجید عضو درگذشته گفته است؛
"این مرحوم زندگی خود را صرف مقاومت در برابر ظالم کرد... او از حاکم ظالم نمی ترسید و فقط از خدا می ترسید.»!
در همین راستا یک قاضی تونسی به صورت غیابی او را به اتهام تحریک اذهان عمومی به یک سال زندان محکوم کرد.
🔸غنوشی همچنین به جهت مخالفت علنی با قیس سعید، به توطئه علیه امنیت ملی متهم شد.
🔸سعید که از سوی پیروان النهضه به کودتا متهم است، منتقدان خود بویژه اعضاء حزب النهضه را جنایتکار، خائن و تروریست توصیف می کند.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️چرا رهبران داعش زودتر از سلف خود کشته می شوند؟
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹مرگ رهبران داعش نشان می دهد میزان عمر سرکردگان به ترتیب در حال کاهش است.
🔸بررسی ها نشان می دهد هر رهبرمنتخب، سریعتر از سلف خود کشته می شود و این نشاندهنده نفوذ و اشراف اطلاعاتی آمریکا و نیروهای نیابتی وی در منطقه است.
🔸ابوبکر البغدادی شش سال در رأس کار بود و در اکتبر 2019 کشته شد، در حالی که ابو ابراهیم الهاشمی القرشی 15 ماه بعد و ابوالحسن الهاشمی القرشی 10 ماه بعد و ابوالحسین الحسینی القرشی پنج ماه بعد به ترتیب کشته شدند.
🔸اکنون، در مقابل نام ابوحفص الهاشمی القرشی، پنجمین سرکرده داعش، این علامت سوال وجود دارد که سرنوشت وی چگونه خواهد بود؟ آیا همچون اسلافش در دو یا سه ماه آینده به هلاکت خواهد رسید؟ به طور کلی راز هدف قرار گرفتن رهبران داعش در سوریه چیست؟
🔸کشتار سرکردگان داعش در سوریه، منطقی به نظر می رسد زیرا تمرکز داعش در سوریه بیش از عراق است.
🔸محیط اجتماعی، سیاسی و مذهبی عراق، اجازه تثبیت یا گسترش این سازمان را نمیداد؛ از همین رو "الرقه" را به عنوان پایتخت خلافت ادعایی خود، جهت میانجیگری بین دو کشور انتخاب کردند.
🔸به نظر می رسد دلیل هدف قرار گرفتن سرکردگان داعش در ادلب این است که سران داعش همچنان برخی روستاهای سوریه در اطراف این شهر و ... را در کنترل دارند و اجازه نمی دهند دیگران به مناطق تحت اشغال آن ها رفت و آمد کنند، از این رو رهبران این سازمان در لحظات جابجایی از یک روستا و یا مکانی به مکان دیگر مورد شناسایی قرار گرفته و در نهایت به هلاکت می رسند.
🔸هرچند احتمال خیانت های داخلی سازمان و نفوذ آمریکایی ها و همتایان ترکی، برای ردیابی این افراد تقویت می شود، زیرا ادلب در منطقه شمال غربی و نزدیک به مرز ترکیه است و مقامات ترکیه کاملا بر آن ها اشراف و نظارت دارند.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
💠واکنش حزب اصلاح به نهمین سالگرد انقلاب مردم یمن
🔹سایت «اصلاح نت» وابسته به جماعت اصلاح یمن، روز یکشنبه اول اکتبر (9 مهرماه 1402) در یادداشتی با عنوان «الانقلاب الحوثي في عامه العاشر.. حصاد سنوات الجمر» به انتقاد از انقلاب 21 سپتامبر پرداخت.
🔹انقلاب 21 سپتامبر (30 شهریور) سالروز انقلاب مردم یمن است که انصارالله توانست با استقامت در مقابل متجاوزان و ائتلاف غربی _عربی _آمریکایی، حاکمیت خود را بر بخش های وسیعی از یمن تثبیت کند. در این روز مردم یمن جشن می گیرند و انقلاب خود را گرامی می دارند.
🔹اصلاح نت در این یادداشت از انصارالله با عنوان «شبه نظامیان حوثی» یاد کرده و گفته است: "در حالی کودتای شبه نظامیان حوثی وارد دهمین سال خود شده که کشور مملو از زخم، خسارت، کشته، ترس، اضطراب، آشفتگی، فقر، گرسنگی، فروپاشی اقتصادی و افزایش قیمت اجناس برای شهروندان است."
🔹در این یادداشت با استناد به آمارهای سازمان ملل آمده که آمار کشته شدگان جنگ اخیر در یمن 377 هزار نفر بوده که به صورت مستقیم و غیر مستقیم (بیماری و گرسنگی) تلف شده اند. نویسنده در این یادداشت، مقصر همه این مشکلات و کشته شدگان را انصار الله دانست که کشور را به میدان جنگ تبدیل کرده است.
🔹این اتهامات در حالی است که تجاوز به یمن، توسط ائتلاف عربی_ غربی به رهبری عربستان سعودی انجام گرفت و حزب اصلاح نیز از آن ائتلاف حمایت نمود و انصار الله فقط در برابر این ائتلاف متجاوز، ایستادگی کرد. با این وجود اکنون ارتش یمن به یکی از پیشرفته ترین کشورهای عربی تبدیل شده است.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
✳ برگزاری جشن ولادت پیامبر از دیدگاه اخوان المسلمین
امروزه وهابیت و آل سعود از یک طرف، و حکومت مصر از طرف دیگر تلاش دارند تا اخوان المسلمین را به عنوان مادر جریان های تکفیری معاصر معرفی کنند، این در حالی است که اخوان المسلمین به بسیاری از مبانی تکفیریان ملتزم نیست.
✅از باب نمونه وهابیت برپایی جشن در روز میلاد پیامبر (صلی الله علیه وآله) را بدعت می دانند، اما اخوان المسلمین همواره سیره خود را بر برپایی جشن میلاد پیامبر (صلی الله علیه وآله) قرار داده است که این را می توان از خلال جشن هایی که اخوان المسلمین برگزار کرده و هم چنین فتاوای ایشان احراز کرد. به عنوان نمونه؛
🔷حسن البنا در می 1941 میلادی که به شهر قنا تبعید شد، جشن میلاد آن حضرت را با 12 سخنرانی در این شهر به راه انداخت، که از آن روز این جشن تبدیل به جشن سالانه برای اتحاد شده است.(1)
🔷از «يوسف قرضاوي» در مورد برگزاری جشن میلاد پیامبر (صلی الله علیه وآله) پرسیده شد، وی در جواب می گوید:
«اگر ما این فرصت جشن مولود را غنیمتی بدانیم برای ذکر سیره رسول خدا، و به ذکر شخصیت والای نبی مکرم، و به بیان رسالت جهانی و همیشگی ایشان، که خداوند او را رحمت عالمین قرار داد؛ کجای این کار بدعت است؟ کجای این کار گمراهی است؟»(2)
⚡منبع؛
(1). https://www.ikhwanonline.com/article/259944
(2). https://www.ikhwanonline.com/article/259943
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin