🌺حکم خوردن از غذای میزبانی که خمس نمی دهد🌺
خانمی مطمئن هستند خانواده همسرشون اهل خمس و نماز نیستند، این خانم جایز است هنگامی که به مجالس آنها دعوت می شود، از غذاهاشون استفاده کند؟
پاسخ به این سوال✅
در مورد این خانواده ها دو احتمال هست یا مطمئن هستیم که دقیقاً همین غذایی که روبرویمان می گذارند خمس به آن تعلق گرفته یا مطمئن نیستیم.
چون به بسیاری از اموال خمس تعلق نمی گیرد و از طرفی حداکثر به یک پنجم اموال خمس تعلق می گیرد.
بنابراین احتمال دارد، این غذایی که جلوی ما می گذارند از مال حلال باشد و چون مطمئن نیستیم به آن خمس تعلق گرفته و از طرفی حق نداریم که تحقیق و پیگیری کنیم، بنابراین خوردن از غذای آنها جایز است.
فقط در صورتی خوردن از غذای آنها جایز نیست که یقین کنیم، دقیقاً همین غذایی که روبرویمان می گذارند خمس به آن تعلق گرفته است. و فرض به دست آوردن این یقین و اطمینان نزدیک به صفر است.
توضیحات بیشتر:👇
کسانی را که ما با آنها ارتباط داریم، به سه گروه می توان تقسیم کرد:
۱. گروهی که یقین داریم خمس می دهند، که هیچ مشکلی در ارتباط با آنها نداریم.
۲. گروهی که نمی دانیم اهل خمس دادن هستند یا نه، در این موارد هم اسلام به ما اجازه نداده است، تحقیق و پیگیری کنیم، و چون یقین نداریم، خوردن غذا هم در خانه این گروه مشکلی ندارد.
۳. گروهی که یقین داریم خمس نمی دهند، در این موارد هم چون مطمئن نیستیم همین غذایی که روبروی ماست خمس به آن تعلق گرفته یا نه، لذا خوردن از غذای آنها جایز است.
اماً اگر کسی بخواهد احتیاط کند، باید برای هر غذایی را که در آن شبهه دارد، به اندازه یک پنجمش خمس یا ردّ مظالم بدهد.
#خمس
🌹🌹خمس در قرآن🌹🌹
❓❓سؤال ـ خمس بنا به گفته خداوند بزرگ در قرآن ، تنها به غنایم جنگی تعلق دارد ( همان گونه که اهل سنت به آن عمل می کنند ) چرا شیعیان به چیزهای دیگر سرایت می دهند و خمس در آن موارد را نیز واجب می دانند ؟
🔰🔰پاسخ : د رپاسخ به این پرسش سخن را از آیه خمس در قرآن آغاز می نماییم :
و اعلموا انما غنمتم من شیء فان لله خمسه و للرسول و لذی القربی و الیتامی و المساکین و ابن السبیل ان کنتم آمنتم بالله و ما انزلنا علی عبدنا یوم الفرقان یوم التقی الجمعان و الله علی کل شیء قدیر
« بدانید که هر گونه غنیمتی به دست آوردید ، خمس آن برای خدا ، و برای پیامبر ، و برای ذی القربی و یتیمان و مسکینان و واماندگان در راه ( از آنها ) است ، اگر به خدا و آن چه بر بنده خود در روز جدایی حق از باطل ، روز درگیری دو گروه ( با ایمان و بی ایمان ) ] = روز جنگ بدر [ نازل کردیم ، ایمان آورده اید ، و خداوند بر هر چیزی تواناست . »
خداوند بزرگ در این آیه مسلمانان را به پرداخت خمس در غنایم امر فرموده است . 🔰 این جا پرسشی مطرح است و آن این است که آیا غنایم مختص به غنایم جنگی است ، یا این که غنایم جنگی نوعی از غنایم است و به جز غنایم جنگی هر گونه در آمد را شامل می شود ؟
❇️حال اگر گفته شود که آیه مذکور تنها حکم غنایم جنگی را بیان داشته است در این صورت برای وجوب خمس در سایر موارد بایداز سنت و روایات صحیح و معتبر اسلامی استفاده نمود چرا که هیچ منعی وجود ندارد که قسمتی از احکام را قرآن بیان کند و قسمت دیگر را سنت و روایات معتبر اسلامی بیان نماید ، که مانند این در احکام اسلامی فراوان است مانند این که در قرآن مجید حکم نمازهای پنجگانه روزانه و طواف که از نمازهای واجب است ، اشاره شده است ، ولی از نماز آیات و دیگر نمازهای واجب ذکری به میان نیامده است بلکه دیگر نمازهای واجب را از سنت و روایات معتبر می فهمیم . و یا اینکه در قرآن به بعضی از غسلهای واجب اشاره شده است و بعض دیگر آن از روایات استفاده می شود . ✳️ادامه دارد....
✨💫✨💫✨💫✨
💠🔺 پرداخت سهم سادات به همسر سیده 🔺💠
💢سوال :
آیا انسان می تواند سهم سادات خمسش را به خانمش که سیده است بپردازد؟
✅ پاسخ: 👇👇
👥 همه مراجع : كسي كه همسرش سيّده است بنابر احتياط واجب
👤 آیت اله وحید : بنابر فتوا نبايد به او خمس بدهد كه به مصرف مخارج خودش برساند ولي اگر مخارج ديگري دارد كه به آن محتاج است و بر شوهرش واجب نيست (مثلا نفقه پدر و مادر فقیرش بر این زن واجب است و او درآمد دیگری ندارد) جايز است شوهر از بابت خمس پولی به زن بدهد كه به مصرف آن مخارج برساند.( و شوهر نمی تواند این پول را به عنوان نفقه حساب کند)
✍🏼 آیت الله سيستاني ، وحید و زنجانی : همچنين است دادن خمس به او كه در نفقات غير واجبه اش(مثلا دادن کفاراتش یا هزینه سفرهای مستحبی و ...صرف نمايد).
⚠️ ⚠️ تبصره : برای مصرف سهم سادات باید حتما از دفتر مرجع اجازه ☝🏻 گرفته شود و بدون اجازه نمی شود سهم سادات را پرداخت کرد.❌
#احکام_خمس
#سهم_سادات
*ء*-----------------*ء*
📚 منبع: رساله 12 مرجع مسأله 1841
--------------------------
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❓طبق فتوای مقام معظم رهبری آیا مستمری خمس دارد؟
🎥پاسخ
#استاد_وحیدپور 👆
#احکام
🔰🔰مصالحه و دست گردان خمس🔰🔰
✅ کسى که خمس بدهکار است و نمىتواند یکباره آن را بپردازد، مىتواند با دست گردان کردن آن با حاکم شرع (یعنی مرجع تقلید یا نماینده او) – در صورت صلاحدید- آن را از وى قرض بگیرد و سپس به تدریج بپردازد. یعنی آن شخص بعدا به صورت مثلا قسطی در حد توان به گونه ای که خمس ضایع نشود، خمس را بپردازد، البته نباید در مقدار و زمان کوتاهی کند.
✅لازم به ذکر است اگر در سالهای بعد خمسی بخواهد اقساط خمس سالهای گذشته را بدهد، باید از مالی که خمس به آن تعلق نگرفته بپردازد، یا اینکه خمس درآمد را کنار بگذارد و از این مال (خمس داده شده) خمس سال قبل را بپردازد. چونکه پرداخت خمس سالهای قبل جزء هزینه های سال بعد به حساب نمی آیید (مئونه نیست).
❇️❇️دست گردان خمس دو گونه است:
۱) آنکه شخص تمام مبلغ خمس را به حاکم شرع بپردازد و سپس آن را به قرض بگیرد.
۲) آنکه بخشی از خمس را که نزدش موجود است به حاکم بپردازد و حاکم پس از قبول ، آن را به وى قرض دهد، و سپس شخص براى بار دوم همان مبلغ را به حاکم (مرجع تقلید یا نماینده او) بپردازد و حاکم دوباره آن را به وى برگرداند و همین طور تا پرداخت همهی مبلغ بدهکارى. در این صورت نیز تمامى مبلغ خمس، به عنوان قرض به ذمهی شخص، منتقل مىشود و او بدهکار خمس به حاکم مىگردد. و پس از آن می تواند در اموال تصرف نمایید.
با وجود دستگردان دیگر بهانه ای برای افرادی که در انجام این واجب الهی کوتاهی می کنند، باقی نمی ماند.
مصالحه نیز به این معناست که شخص اگر اموال مشکوک داشته باشد یا سالها خمس نداده باشد و نداند چقدر خمس به اموال او تعلق می گیرد با حاکم شرع در این مورد مشورت و اجازه می گیرد و با پرداخت موارد یقینی و بخشی در مشکوک؛ در سایر اموال تصرف می کند.
✨💫✨💫✨💫✨
💵 💰 💶 ➡️ ❌ 🤓
🤔 آیا می دانید ❓❓
😎 کسی که از سید فقیری طلبکار است نمی تواند مستقیما آن بدهی را بابت سهم سادات خمسش در نظر بگیرد.
💠 مثلا کسی که یک میلیون از سید فقیری طلب دارد و الان یک میلیون سهم سادات بدهکار است نمی تواند بگوید آن یک میلیون طلبم در ازای سهم سادات مگر اینکه یکی از این راهها را انجام دهد:
👇🏼👇🏼👇🏼
1️⃣➖از حاکم شرع و دفتر مرجعش و یا نماینده او در این باره اجازه بگیرد.
2️⃣➖(بنابر احتیاط واجب)سهم سادات را به سید فقیر بدهد و بعد سید بابت بدهی که به این شخص دارد به او برگرداند.
3️⃣➖ ✍🏻 آیات عظام وحید و سیستانی: و مى تواند از سید فقیر وكالت گرفته و خود از جانب او خمس را دریافت نموده و بعد بابت طلبش دریافت كند.
✍🏻 آیت الله زنجاني: كسي كه از مستحقّ طلبكار است، مي تواند طلب خود را بابت خمس حساب كند.
#احکام_خمس
#سهم_سادات
*ء*-----------------*ء*
📚 منبع:
رساله 12 مرجع مسأله 1850
---------------------------
✳️✳️خمس ساختمان نیمه ساز✳️✳️
🔰🔰خمس ساختمان
❓❓پرسش ۷۴ . از درآمد خود زمينى مورد نياز، خريده و آن را به تدريج در مدت دو سال براى سكونت ساخته ام، آيا در سالى كه خانه ناتمام بوده، خمس داشته است؟
🔰🔰پاسخ🔰🔰
✅همه مراجع (به جز بهجت، تبريزى، سيستانى و وحيد): خير، مصالح تهيه شده براى خانه مسكونى، خمس ندارد.[۱]
❇️آيه اللّه بهجت: چنانچه نمى تواند خانه را يك مرتبه تهيه كند، به مصالح ساختمانى، خمس تعلق نمى گيرد.[۲]
❇️آيات عظام تبريزى و وحيد: آنچه از مصالح ساختمان كه قبل از سال سكونت در ساختمان به كار برده يا باقى مانده، بايد خمس آن را به قيمت فعلى بنا و اجزاى باقى مانده بپردازد.[۳]
❇️آيه اللّه سيستانى: چنانچه از نظر مالى نمى تواند خانه را يك مرتبه بخرد و متعارف درباره مانند او اين است كه به تدريج آن را تهيه كند ـ به گونه اى كه خلاف آن كوتاهى در حق خانواده شمرده مى شود ـ خمس ندارد.[۴]
📖📖منابع📖📖
[۱]. امام، استفتائات، ج ۱، س ۵۸ و تحريرالوسيله، م ۱۷؛ خامنه اى، اجوبة، س ۹۰۲ و ۹۵۶؛ مكارم، استفتائات، ج ۲، س ۵۱۴؛ صافى، جامع الاحكام، ج ۱، س ۷۲۰؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۶۹۲.
[۲]بهجت، توضيح المسائل، ۱۳۹۱.
[۳]تبريزى، استفتائات، س ۹۶۱ و التعليقة على منهاج الصالحين، م ۱؛ دفتر: وحيد.
[۴]منهاج الصالحين، م ۱۲۱۹. (احكام خمس،پرسمان).
❓❓پرسش . آيا به پولى كه انسان براى ازدواج ذخيره كرده، خمس تعلق مى گيرد؟
پاسخ: آيات عظام امام، تبريزى، سيستانى، مكارم و صافى: خمس دارد.
آيه اللّه بهجت: چنانچه پس انداز كوتاه مدت و در حد متعارف (مثلاً تا سه سال) باشد، خمس ندارد
آيات عظام فاضل و نورى: چنانچه بدون پس انداز نمى تواند در آينده ازدواج كند، خمس ندارد.
آيه اللّه خامنه اى: اگر براى تهيه هزينه هاى ازدواج درآينده نزديك (مثلاً تا سه ماه پس از سال خمسى) پس انداز شده باشد و با پرداخت خمس آن، نتواند آنها را تهيه كند، خمس ندارد.[
🔰🔰مبدأ سال خمسى🔰🔰
❓❓پرسش ۲۰ . شخص از چه زمانى بايد سال خمسى داشته باشد؟
✅آيات عظام امام، بهجت، خامنه اى، فاضل و صافى: آغاز سال خمسى براى كسانى كه درآمد تدريجى روزانه دارند (مانند تاجر و كاسب) از وقتى است كه شروع به كار مى كند و براى كارمند و كارگر اولين درآمد و حقوق آنان است و براى كشاورز و مانند آن، از اولين محصولى است كه برداشت مى كند و چنانچه از مخارج سال زياد آمد، بايد خمس آن را بپردازد
✅آيات عظام تبريزى، مكارم و نورى: آغاز سال خمسى براى هر كسى، اولين درآمد او است و چنانچه از مخارج سال زياد آمد، بايد خمس آن را بپردازد.[۲]
✅آيات عظام سيستانى و وحيد: آغاز سال خمسى براى هر كسى، از وقتى است كه شروع به كار مى كند و چنانچه از مخارج سال زياد آمد، بايد خمس آن را بپردازد.[۳]
📚منابع
[۱]. امام، استفتاءات، ج ۱، س ۱۳۵؛ خامنه اى، اجوبة، س ۹۹۵؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۸۰۶ و ۸۱۴؛ بهجت، وسيله النجاة، م ۱۳۸۲؛ صافى، توضيح المسائل، م ۱۷۷۴ و جامع الاحكام، ج ۱، س ۶۰۸.
[۲]. نورى، استفتاءات، ج ۲، س ۳۱۰؛ تبريزى، التعليقة على منهاج الصالحين، م ۱۲۱۸؛ مكارم، توضيح المسائل، م ۱۴۸۶.
[۳]. سيستانى، المسائل المنتخبه، م ۵۹۳ و وحيد، توضيح المسائل، م ۱۷۷۳.(احكام خمس،پرسمان).
⚡️✨⚡️✨
✨⚡️✨
⚡️✨
✨
#شهریه #خمس
یا #شهریهای که به طلاب داده میشود خمس دارد؟
پاسخ اجمالی
در اینباره نظر اکثر #مراجع تقلید، آن است که اگر در آخر سال خمسی از شهریّه طلبگی مقداری زیاد بیاید یا چیزهایی که با آن خریداری شده است باقی بماند، خمس آنها واجب نیست؛ اما برخی از فقها[1] در این مورد خمس را واجب دانسته و بعضی[2] نیز بنا بر احتیاط، پرداخت آن را واجب شمردهاند.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
✍حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
شهریه طلبگی خمس ندارد.
✍حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر به عنوان تملیک باشد (مانند شهریه آیت الله سیستانی) جزو درآمد سال است و از خمس مستثنا نیست، اما اگر اباحه تصرف باشد خمس ندارد .
✍حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
شهریه خمس ندارد.
✍حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر از سهمین مبارکین باشد خمس ندارد.
✍حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
خمس ندارد.
✍امام خمینی (رحمة الله علیه):
در زیادى شهریّه، خمس واجب نیست.[4]
✍حضرت آیت الله تبریزی (رحمة الله علیه):
در شهریه اگر محرز شود که از سهم مبارک امام(ع) است و عین آن تا آخر سال باقى بماند، خمس ندارد، و در غیر این صورت خمس دارد.[5]
✍حضرت آیت الله فاضل لنکرانی (رحمة الله علیه):
به زیادى شهریّه، خمس تعلق نمىگیرد.[6]
✍حضرت آیت الله بهجت (رحمة الله علیه):
تخمیس، موافق احتیاط است.[7]
✍حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر از مخارج سال اضافه بیاید خمس به آن تعلق میگیرد. لینک به سایت استفتائات
🌷♧♧♧🌷♧♧♧🌷♧♧♧🌷♧♧♧
[1]. آیات عظام سیستانی و هادوی تهرانی.
[2]. آیت الله بهجت.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی،مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
[4]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج1، ص 412، دفتر انتشارات اسلامى، قم، پنجم، 1422 ه ق.
[5]. تبریزى، جواد بن على، استفتاءات جدید، ج1، ص 172 ، قم، اول، بیتا.
[6]. ر.ک: فاضل لنکرانى، محمد ، جامع المسائل، ج1، ص 204 ، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، بیتا.
[7]. بهجت، محمد تقى ، استفتائات، ج3، ص 40، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه ق.
➖➖➖➖➖➖➖➖
2. مانند عهدنامۀ آن حضرت براي دو قبيلۀ سعد هذيم و جذام. (ابن سعد، الطبقات الکبري، ج1، ص270). در هيچ يک از اين گونه موارد، منظور خمس غنايم جنگي نيست؛ زيرا آنان اجازۀ جنگ با ديگران را نداشتند. برخي از آنان نيز اساساً در موقعيت جنگيدن نبودند تا پيامبر از آنان توقع داشته باشد خمس غنيمت جنگي را به آن حضرت بدهند. اگر هم در جنگي شرکت ميکردند، تصميمگيري در بارۀ غنايم جنگي با آنان نبود؛ بلکه با خود رسول خدا و يا فرماندهان منصوب ايشان بود.
3. علامه سيد مرتضي عسکري، بازشناسي دو مکتب (ترجمۀ کتاب معالم المدرستين)، ج2، ص253.
4. ر.ک: علامه سيد مرتضي عسکري، همان، ص 155 ـ 266 (به ويژه ص 162 که فشردۀ اين مطلب را آورده است).
5. مهدي پيشوايي، تاريخ اسلام (جلد دوم؛ از سقيفه تا کربلا)، ص 236.
6. دربارۀ جايگاه سنّت شيخين و تأکيد تودۀ مردم بر آن، ر.ک: رسول جعفريان، تاريخ سياسي اسلام، ج 2 (سيرۀ خلفا)، 240 ـ 243 و نيز 245 ـ 247.
7. مجلسي، بحار الأنوار، ج 31، ص 8. نيز نک: ابن ابي الحديد، شرح نهج البلاغة، ج 12، ص 283، به نقل از سيدمرتضي ،همراه با پاسخ به حرمت چنين بدعتي.
8. ابوعبيد، الاموال، ص 332؛ جصاص، احکام القرآن، ج3 ، ص63 (نقل در: بازشناسي دو مکتب، ج2، ص 229 و 230). اميرالمؤمنين (ع) خود نيز در خطبهاي، به صراحت، خمس را از مواردي شمرده که به دليل وقوع انحراف در بارۀ آن، نتوانسته آن گونه که بايد به آن جامۀ عمل بپوشد. براي اطلاعات بيشتر در اين باره، به لينک زير بنگريد:
http://www.soalcity.ir/node/2022
مرتضي بهرامي خشنودي، «تطور تاريخي گفتمان امامت تا نيمۀ سدۀ سوم هجري»، پاياننامۀ کارشناسي ارشد تاريخ تشيع، دانشگاه امام صادق (ع)، 1386، ص 151.