#سکوتهای_نجاشی
#الخصال_الرصیعة
📔 برشی از کتاب الخصال الرصیعة فی فهرست اسماء مصنفی الشیعة
◀️این اثر شیخ جاسم الفهدی بررسیهای خوبی در مورد رجال نجاشی انجام داده است. به عنوان نمونه یکی از بخش های کتاب را معرفی میکنيم. در بخشی از فصل هفتم کتاب، مؤلف به اهمالات نجاشی پرداخته، یعنی اوصاف مهمی که نجاشی در مورد برخی روات ذکر نکرده، و جای آن در کتاب خالی است. یعنی این 7مورد: اقوال پیشینیان، جرح و تعدیل برخی روات، اهمال ذکر مذاهب، و طبقه راوی، ذکر نکردن طرق برخی کتب، اهمال ذکر مصادر برخی ترجمه ها، اهمال ذکر بعضی از مصنفات راوی. (الخصال الرصیعة، ص197-231)
▪مؤلف به درستی نشان داده که برخلاف نظر برخی از متاخران، نمیتوان اصلی ساخت و همواره از این سکوت های نجاشی مفهوم گرفت، و ذکر نشدن چیزی را شاهد مردود بودنش در نظر نجاشی گرفت. مگر در جایی که قرینه موجود باشد.
🔸مثلاً در مورد اول، 11 نمونه بررسی شده، که نجاشی یا به کلی به ذکر اقوال مخالف نپرداخته، و یا تنها اشارهای مجمل و نا کافی به آن کردهاست. (ص198-210)
🔸در مورد دوم، مولف مستندات کسانی مانند میرداماد و وحید که سکوت نجاشی را شاهد مدح راوی میگیرند، به تفصیل نقد کرده و شواهد نقض آورده. (ص210-215؛
🔸در مورد سوم توضیح داده که موضوع فهرست نجاشی در واقع آثار امامیه نیست. بلکه آثار مربوط و منتسب به امامیه است. و لذا ذکر نکردن مذهب راوی شاهد دلیل امامی بودن او نیست. (ص215-222؛ مستندات دیگر: اکبری، پایان نامه، بخش2-4-1-8) از تصریحات مکرر نجاشی و بررسی روش او بر میآید که او آثار غیر امامیانی که مربوط به امامیه بوده اند، ذکر میکرده. چنانکه بررسی های تطبیقی مشعر به آن است که او چندان اهتمامی بر ذکر مولفات شیعه که غیر مرتبط با مذهب بوده اند، نداشته است. (نمونه قس: ابن نديم، الفهرست، ص: 507؛ نجاشی، ص387)
🔸در مورد ششم، بنا بر فحص مولف الخصال الرصیعة، عادت نجاشی در نقل اقوال، آن است که مصادرش را ذکر نمیکند. و بسیاری از مواردی را که ذکر کرده، برای اشاره به نکته خاصی است. مثلاً بسیاری از مواردی را که گفته «ذکره ابوالعباس» مواردی است که در فهرست شیخ نیامده، و نجاشی خواسته به این اهمال یا اغفال انتباه دهد. هم (فهدی، الخصال الرصیعة، ص230-231)
و در آخر نشان داده که ذکر نشدن برخی از مصنفات اصحاب توسط نجاشی لزوماً به معنای قبول نداشتن آنها نیست (ص231-232). خود نجاشی و شیخ طوسی هر دو در مقدمه فهرستشان توضیح دادهاند که (به خاطر پراکندگی آثار، جامع نبودن فهارس پیشین و از میان رفتن برخی از آثار و...) نمیتوانند نام همه آثار را ذکر کنند. (نجاشی، ص3؛ طوسی، فهرست كتب الشيعة، ص4)
@Al_Rijal
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#بحار_الانوار #دریای_نورها #علامه_مجلسی
📝کتاب «بِحارُالاَنوار الجامِعَةُ لِدُرَرِ أخبارِ الأئمةِ الأطهار» به عنوان دائرةالمعارف بزرگ احادیث شیعه، مشهورترین، مهمترین و مفصلترین اثر علمى محمدباقر مجلسى است.
این کتاب به صورت عربی و معمولا نام آن به اختصار «بحار الانوار» نامیده می شود البته تلفظ صحیح آن «ِبحارُالاَنوار» است که متاسفانه برخی با فتحه «بَحار» می گویند. به عبارت دیگر جمع «بَحر»، «بِحَار» است. (1) فیومی می گوید: البَحْرُ: معروفٌ و الجمعُ (بُحُورٌ) و (أَبْحُرٌ) و (بِحَارٌ). (2) بَحر به هر مكان وسيعى گفته می شود كه آب زيادى را در خود جمع كرده و سپس با ديدن وسعت و فرخناى دريا، به آن «بَحر» گفته اند.
☀️ «أنوار» هم جمع «نُور» است. مرحوم مجلسی در مقدمه کتاب می گوید:
«سمیته بکتاب بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار فأرجو من فضله سبحانه على عبده الراجی رحمته و امتنانه أن یکون کتابی هذا إلى قیام قائم آل محمد علیهم الصلاة و السلام و التحیة و الإکرام مرجعا للأفاضل الکرام و مصدرا لکل من طلب علوم الأئمة الأعلام و مرغما للملاحدة اللئام و أن یجعله لی فی ظلمات القیامة ضیاء و نورا».
بنابراین، بحار الانوار به معنای «دریای نورهاست؛ این کتاب را به همراه وسائل الشیعه و الوافی «جوامع حدیثی ثانویه» مینامند.
📚 پی نوشت ها:
1.المحيط في اللغة، ج3، ص91.
2.المصباح المنير في غريب الشرح الكبير، ج1، ص36.
3. بحار الأنوار، ج 1، ص6.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
4_5769602823402554693.pdf
1.77M
#دروس_علم_رجال
📗فایل متنی دروس #علم_رجال آیةالله شبيري زنجانی شامل ۴۲ درس در ۱۰۰ صفحه.
#فایل_دانلود👆👆👆
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
#خدمت_به_مومن
🔷پيامبر خدا صلىاللهعليهوآله: #خدمت_كردن_مؤمن به برادر مؤمنش، مقامى است كه فضيلت و ثواب آن ، جز با همانند آن (خدمت) به دست نمى آيد.
💠عن رسول الله صلیاللهعليهوآله: خِدْمَةُ المؤمنِ لأخيهِ المؤمنِ دَرَجةٌ لا يُدْرَكُ فَضْلُها إلّا بمِثْلِها.
📗مستدرك الوسائل، ج۱۲، ص۴۲۹.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
شماره جدید (دوره ۹۹، بهار و تابستان) مجله مطالعات تطبیقی قرآن و حدیث منتشر شد:
عناوین و نویسندگان مقالات این شماره به شرح ذیل است:
1. بررسی تطبیقی آیه ولایت از منظر آلوسی و علامه طباطبایی
✍ محمود طیب حسینی؛ هاجر خادم زاده یگانه
2. پژوهشی تطبیقی در دلالت آیه استضعاف بر مهدویت
✍ محمدعلی محیطی اردکانی؛ سید رضا فقیهی؛ علی قانعی اردکان
3. چیستی، چگونگی، آغاز و انجام «ماء» در آیه «و کان عرشه علی الماء» از منظر فریقین
✍ رسول چگینی
4. نویافتهای در تحلیل اراده الهی در آیه تطهیر با بهرهگیری از سیاق آیات و روایات در تطبیق منابع فریقین
✍ محمد فاکر میبدی؛ عبدالحسین کافی؛ رضا عطایی
5. روایات تطبیقی فریقین درباره آیه إِنَّ شَانِئَکَ هُوَ الأبتر
✍ محمدیعقوب بشوی
6. مقایسه تحلیلی بر نظرات علامه طباطبایی و فضلالله در آیات مربوط به عصمت پیامبر
✍ سعید ربیعی؛ موسی ابراهیمی؛ سیدمجید نبوی
لینک مجله
http://pg-h.journals.miu.ac.ir/issue_1092_1093.html
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
🔸#امام_حسن_عسکری علیهالسلام: دو خصلت است كه چیزی بالاتر از آن دو نيست: ايمان به خدا و سودرسانی به برادران.
🔹خَصلَتانِ ليسَ فَوقَهُما شَيءٌ؛ الإيمانُ بِاللّه و النَّفعُ الإِخوانِ.
#شهادت_امام_حسن_عسکری_علیهالسلام تسلیت باد.🏴🏴🏴
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#جهاد
#کار_جهادی
#فراخوان_جهاد
قَالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ صَلَوَاتُ اَللَّهِ عَلَيْهِ: أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ اَلْجِهَادَ بَابٌ مِنْ أَبْوَابِ اَلْجَنَّةِ فَتَحَهُ اَللَّهُ لِخَاصَّةِ أَوْلِيَائِهِ وَ سَوَّغَهُمْ كَرَامَةً مِنْهُ لَهُمْ وَ نِعْمَةٌ ذَخَرَهَا.
💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐
امّا بعد؛ واقعيّت آن است كه جهاد و مبارزه، درى از درهاى بهشت است كه خداوند براى دوستان خاص خود گشوده است، و احترام و نعمتى براى آنان قرار داده و ذخيره كرده است.
📚الکافی، ج5، ص4.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نظر صریح رهبرانقلاب درباره توهین به مقدسات اهل سنت به بهانه شادکردن دل حضرت زهرا(س) در نهم ربیعالاول:
🔸صریحاً گفتهایم که با اهانت به مقدسات اهل سنت مخالفیم
🔸با رفتارهایی که برخی از گروههای شیعه انجام میدهند مخالفیم.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#معرفی_کتاب
#طعم_همسخنی
#احادیث_قدسی
📗کتاب #طعم_همسخنی نوشته مسعود اسماعیلی مجموعه ای از #احادیث_قدسی است که با تصویرسازی بسیار زیبا و مفهومی برای علاقمندان عرضه شده است.
🔸کتاب حاضر برگرفته از کتاب "جواهرالسنیه فی الاحادیث القدسیه" اثر محمد بن حسن حر عاملی است.
@AlBasatin
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
#نشر_حدیث
🔹پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : هر كس به امّت من حديثى برساند كه به سبب آن ، سنّتى بر پا شود يا بدعتى از ميان برود ، [جايش] در بهشت است.
💠عن رسول الله صلى الله عليه و آله: مَن أدّى إلى اُمّتي حَديثا، لِتُقامَ بِه سُنَّةٌ، أو تُثْلَمَ بهِ بِدْعَةٌ، فهُو في الجَنّةِ.
📗حلية الأولياء، ج۱۰، ص۴۴.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
جُستاری در باب مواضعِ شیخ مفید نسبت به محدثان.pdf
469.4K
#مقاله_بخوانیم
📝جستاری در باب مواضعِ شیخ مفید نسبت به محدثان
👆👆👆👆👆
✍️ مهدی قندی، مصطفی آذرخشی
#شیخ_مفید #تاریخ_تشیع #محدثان_شیعه #متکلمان_شیعه
تحلیل دیدگاه های شیخ مفید در باره آثار محدثان شیعه به ویژه شیخ صدوق، موضوع اصلی این مقاله است. نگارنده، با توجه به تفاوت شیوه کار و مخاطبان دو گروه از دانشمندان شیعی، پنج نکته برای شیوه محدثان بر می شمارد که آثار متکلمان و فقیهان با محدثان، از این جهات تفاوت داشته است. عمده ترین منابع مقاله، آثار شیخ مفید است.
📚 فصلنامه سفینه، پیاپی ۶۷ (تابستان ۱۳۹۹)
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
🏴 حضرت آیتالله خامنهای: علّت اینکه این سه امام یعنی امام جواد و امام هادی و امام عسکری علیهمالسّلام از مدینه یکسره آورده شدند به عراق و در عراق هر سه ماندند و در عراق هر سه شهید شدند و دفن شدند و در جوانی هم کشته شدند، همین بود که تشکیلات شیعه در زمان این سه امام به اوج قدرت خودش رسیده بود.
📚همرزمان حسین(ع)، ص۳۴۹
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith